Crita anyar kanggo Gentoo

Minggu iki, kaya biasane, milis Gentoo kebak obrolan babagan masa depan distribusi, lan salah sawijine bisa narik kawigaten, dadi topik utama artikel iki. Nanging sadurunge, kita bakal ngerti sejarah babagan distribusi:

Nitahake sampeyan

Kita bali menyang milenium pungkasan, ing taun 1999 Daniel Robbins, nerbitake versi kaping pisanan Enoch Linux, distribusi sing pengin ngilangi standar nganti wektu sing dikepengini kabeh distribusi liyane, nggawe paket tinimbang nampa sing diproses. Gagasan utama yaiku nggawe sistem sing nampung hardware pangguna, lan ora duwe paket sing ora perlu.

FreeBSD

Sawise sawetara masalah karo Enok, Daniel pindhah menyang FreeBSD, sistem operasi UNIX, lan ing kana dheweke ketemu Pelabuhan, alat kontrol paket sistem. Kaya sing sampeyan bayangake, port tanggung jawab nyusun program tinimbang entuk binar, amarga alat iki digunakake pkg.

Gentoo 1.0

Wis ing taun 2002, sawise ngatasi bug sing angel dipahami, Gentoo wis entuk jeneng resmi, dijenengi sawise jeneng spesies penguin paling cepet, lan nuduhake versi resmi pertama ing jagad. Tonggak sejarah iki minangka langkah pertama ing pirang-pirang perubahan lan modifikasi sing muncul sajrone pirang-pirang taun, nanging kita bakal fokus ing sing paling penting.

Manajemen Komunitas

Iki minangka fitur khas ing Gentoo, amarga ora ana perusahaan sing mbukak, komunitas kasebut minangka sing mutusake sing paling apik kanggo para pangembang lan pangguna. Nanging perlu dielingake manawa perusahaan gedhe kayata Sony lan Google nggunakake paradigma Gentoo kanggo nambah sistem.

2004

Iki minangka taun sing angel banget kanggo Gentoo, amarga pendiri kudu masrahake manajemen menyang Yayasan Gentoo amarga ana masalah pribadi. Amarga jeblugan popularitas sing dialami Gentoo nalika semana, masarakat wiwit nggunakake Gentoo saya akeh lan jumlahe katon janjeni, nanging tuwuh kanthi cepet nggawe angel kanggo nyelehake kerangka kasebut kanthi skala sing bener. Elinga manawa akeh proyek kasebut ditindakake kanthi "wektu luang", bledosan ketenaran ora bakal apik banget yen ora bakal ana akeh wong sing bisa ngontrol kendharaan.

2007

Taun angel liyane, amarga ora ana struktur sing cukup, lan karo sawetara seri gerilya internal, Gentoo mlebu ing jagad GNU / Linux lan dadi distribusi "sekunder". Ing lingkungan kasebut, Daniel mutusake bali menyang pangembangan aktif dadi pangembang, nanging sawise beda lan serangan pribadi dening loro-lorone, dheweke mutusake pensiun sawise mlebu maneh. Ora suwe sawise funtoo linux, distro adhedhasar Gentoo, nanging ana sawetara modifikasi penting sing ora bisa ngatasi struktur sing ora stabil nalika semana.

GLEP 39

Proposal Peningkatan Gentoo Linux (GLEP) minangka dokumen sing ngusulake pangowahan, teknis lan struktural, kanggo masarakat. GLEP ngliwati proses persiyapan, kajian, pamilihan, lan bisa uga ora bisa dileksanakake, gumantung karo kabutuhan masarakat lan kelayakan proposal kasebut. Utamane, GLEP 39 minangka proyek sing pengin ngetrapake struktur anyar kanggo Gentoo Linux, sing urutan lan cara nerusake akeh proyek lan pangembang ditemtokake maneh. Diwiwiti ing taun 2005, lan nerusake proses pangembangan nganti disetujoni ing taun 2008. Mesthi minangka tanggepan masarakat, para pangembang lan pangguna, kanggo nambah masalah struktural rumit sing wis mangaruhi pirang-pirang taun.

Kerusakane nyata

Ing wektu iki, Gentoo wis nandhang sangsara gedhe saka gerilya internal lan kurang kepemimpinan. Akeh pangguna lan pangembang sing pensiun lan dadi proyek cilik sing ngenteni pati. Nanging sing nggumunake yaiku, senadyan ana kabeh, lan ora ana kemungkinan, seri pangowahan sing digawe Gentoo duwe struktur sing luwih stabil, lan uga nyuda pangembang lan pangguna (bisa uga ana sudut pandang sing kontradiktif nalika sampeyan lagi pembangunan) bisa miwiti nggarap proyek anyar lan ningkatake Gentoo dadi inti.

Tes pungkasan, taun-taun

10 taun wis kliwat wektu kasebut, lan akeh sing wis owah, lan prekara liyane sing durung ditemtokake, struktur sing wis ditemtokake sadurunge wis digawe, lan akeh sing wis dingerteni ing proses kasebut, pangembang anyar wis teka lan liyane wis mundur. Cekakipun, Gentoo mboten pejah (kaget). Lan kawicaksanan anyar iki dibayangke ing wujud lan model pilihan, ngrampungake masalah, presentasi proyek, kanthi ringkes, dheweke wis mutusake keputusan. Lan iki bakal nggawa kita minggu iki maneh.

"Rencana kanggo Gentoo"

Iki wis dadi judhul saka utas obrolan sing nyebabake artikel iki, sanajan log lengkap durung ana, iki minangka kedadeyan sing kedadeyan. Daniel pengin menehi kontribusi maneh ing proyek kasebut, nggawe hubungan luwih akeh antara Gentoo lan Funtoo, lan ngrampungake sawetara masalah sing luar biasa ing macem-macem proyek komunitas.

Iki lagi dibahas ing dhaptar kasebut, lan kesan pertama yaiku Daniel pengin bali luwih akeh tinimbang kanthi aktif lan mula mbantu manajemen Gentoo (minangka anggota dewan). Kanggo iki sampeyan wis njupuk kuis pangembang tanpa akses komitmen, ing endi seri wawancara ditindakake liwat IRC ing antarane rekrutmen Gentoo (biasane pangembang) lan pelamar. Ing wawancara kasebut, pitakon kuis ditinjau siji-siji, yaiku babagan struktur komunitas anyar, cara nerusake, cara ngusulake lan kepiye cara ngrampungake.

Kaya cathetan ekstra, ana uga kuis sing dirancang khusus kanggo dimiliki akses-komitmen, iki tegese bisa nyunting file kanthi langsung .ebuild apa dadi .deb o .rpm ing debian utawa redhat. Iki luwih angel banget kanggo masalah teknis lan proses pangopènan program.

Kanggo nindakake wawancara, kudu dibimbing dening pangembang Gentoo, sing nerangake proses marang pelamar lan nuntun proses nemokake jawaban (kabeh wis didokumentasikan kanthi apik supaya bisa ditindakake tanpa mentor, nanging kudu duwe siji supaya dheweke sing njaluk wawancara).

Sinau saka sejarah

Aku ora nganggep aku seneng karo sejarah, nanging aku wis ngerti manawa kudu ngerti yen kita ora pengin nggawe kesalahan sing padha, lan kaya program, ngerti apa sing kedadeyan ing jaman kepungkur mulang supaya luwih ngerti masa depan. Iki bakal dadi tema terus-terusan ing milis Gentoo kanggo sawetara dina sabanjure utawa bisa uga pirang-pirang minggu, lan muga-muga bisa dadi luwih apik, amarga taun-taun ora suwe lan kalorone wis duwe pengalaman umur. Pungkasane, kita kabeh padha golek barang sing padha, kanggo terus nggawe Gentoo sing luwih apik lan luwih apik. Salam lan matur nuwun sampun dugi 🙂


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

9 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   HO2 Gi ngandika

    Artikel sing apik banget, aku matur suwun.

  2.   geni lintang ngandika

    artikel apik banget

  3.   Jose J Gascón ngandika

    Yen kelas politik-ekonomi dipilih, mula bisa uga ana jagad liyane, tanpa kapitalisme liar (Friedmanites) lan visi Keynesian babagan negara kesejahteraan.
    Artikel sing apik banget saiki aku ngerti kepiye cara kerja Gentoo, lan babar pisan ora gampang.
    Dheweke "mlaku mlaku nalika mlaku" ing Machado.
    regards

  4.   Alberto cardona ngandika

    Hello!
    Apa sampeyan mikir babagan Funtoo lan apa sing sampeyan ngerti babagan alasan sing nyebabake Daniel nggawe distro (Funtoo).
    Aku maca manawa dheweke ana ing Microsoft, nanging dheweke bali menyang Gentoo lan ora melu proyek kasebut, mula dheweke nemoni Funtoo.
    Detil kasebut mesthi nggawe saya curiga.
    Aku pengin ngerti apa sampeyan wis nggunakake Funtoo lan apa kesan lan bedane sampeyan karo Gentoo.

    Matur suwun!
    Kirim apik! kaya biasane 🙂

    1.    ChrisADR ngandika

      Halo Alberto,

      Pancen bener, Daniel ana ing Microsoft, amarga alasan kerja murni, kaya sing dikandhani nalika sawetara: "Gagasane yaiku mulang Microsoft babagan cara kerja piranti lunak sumber bebas lan bebas." Sawise ngrampungake masalah pribadi sing nyebabake dheweke ninggalake Gentoo, dheweke mutusake sesambungan maneh karo komunitas kasebut, nanging ing kahanan iki kahanane rada kaku, karo sawetara pangembang sing nyusahake. Gesekan lan serangan pribadi mboko sithik nggawe kahanan dadi luwih kaku. Ing titik rusak, Daniel mutusake ninggalake komunitas "musuhan" lan nemokake versi anyar Gentoo ... Funtoo duwe perubahan struktural ing portage lan proses liyane, "perbaikan" kaya sing dikatutake sawetara. Proses pangowahan skema utawa struktur ing proyek open source iki kadang rumit, lan nyoba kanggo gawe uwong yakin komunitas ora mesthi sukses. Dina iki, Daniel terus-terusan nyumbang kanggo pangembangan Portage lan dina iki diarepake evolusi anyar ing manajer paket Gentoo.

      Aku durung nyoba Funtoo kanthi pribadi, aku wis krungu bab sing apik babagan distribusi kasebut. Bedane ing titik iki bisa dadi struktur lan arah proyek, prioritas Funtoo rinci ing situs web, serangkaian prioritas sing bisa ngarahake proyek kasebut.

      Muga-muga aku bisa ngatasi keraguan rada 🙂
      regards

  5.   fernan ngandika

    Hello
    Apa sampeyan mikir Gentoo pancen angel banget kanggo pangguna nangani saben dina? Aku ngandhani iki amarga, ketoke lan saka sing ora dingerteni, kayane kanggo pangguna normal, dudu programer utawa mahasiswa lninux GNU, gentoo duwe kompleksitas sing gedhe banget kanggo nganyari lan ora ana masalah, portage nyedhiyakake akeh berita, kompilasi butuh wektu, kayane distro binar liyane, sanajan rada kurang efisien, isih adoh taun-taun kaya gampang.
    Mula, artikel ing ngisor iki babagan gentoo yaiku carane njaga gentoo yen wis diinstal.
    Greetings.

    1.    ChrisADR ngandika

      Hai Fernan.

      Wangsulan cekak: Ora, dakkira angel banget kanggo pangguna "normal".

      Wangsulan dawa:
      Pancen kurva kompleksitas Gentoo tajem (iku ngelingake aku nalika aku sinau Vim), nanging iki amarga GNU / Linux ngalami proses "ndhelikake" kerumitan. Mergo sing kompleks ora gawe salah, kosok baline, ngilangi kerumitan mergo elek, nanging deleng Windows complex Kerumitan sing didhelikake luwih elek tinimbang sing liyane amarga nggawe pangguna dadi gumantung.

      Saiki aku, saiki, aku mung kudu mbukak rong prentah supaya gentoo mlaku ing cabang (eksperimen) sing ora stabil seminggu kepungkur, utawa saben 3 dina yen ana akeh pangowahan:

      muncul –sync

      muncul -avuD @world

      utawa sing padha

      muncul –gawe –kata-tembung –update –deep @world

      Sing pertama nyelarasake repositori (kaya nganyari #apt)
      Nganyari kaping pindho kabeh program sing wis diinstal lan katergantungane (#apt upgrade)

      Wiwitane, mesthine pancen angel banget ngerti berita kasebut, lan kesalahane, nanging yen kesulitan pisanan diatasi, samubarang mulai bisa dingerteni, lan bisa dideleng kanthi luwih lengkap. (Aku wis kaping pirang-pirang gagal peralatan, kudu nginstal saka awal, nanging saben kesalahan ana pelajaran sing penting banget)

      Lan iki ora mung mbantu pangguna "normal" kanggo mecah katergantungan, nanging mulang babagan prekara sing sejatine minangka intine GNU / Linux, kebebasan nyata.

      Minangka sing terakhir, pancen bener, distribusi binar luwih gampang, kanggo "pangguna". Lan kanggo sawetara ombone, kanggo nggunakake Gentoo sampeyan kudu duwe karep khusus kanggo teknologi, utawa butuh efisiensi sing kuat. Lan iki uga apik banget babagan GNU / Linux 🙂 sampeyan bebas milih level sing paling cocog karo kebutuhan sampeyan 🙂 Gentoo ora nyoba ndhelikake kerumitan piranti lunak, kanthi nalisir, mulangake marang kompleksitas pangguna supaya dheweke bisa mutusake apa sing kudu ditindakake karo Saben bagean, yaiku sing tanggung jawab, nanging yen dikuasai, bakal menehi kepuasan sing luwih gedhe 🙂 paling ora, aku rumangsa luwih ngerti apa sing duweni timku, lan kepiye aku duwe, lan kenapa aku duwe 🙂
      Thanks,

  6.   fernan ngandika

    Hello
    Ing papan kerja, kita nempatake Windows 10, aku wis nggunakake gnome ing omah suwene 4 taun, windows 10 kayane nggegirisi, apa maneh, ing kasus tartamtu, kanthi masalah penglihatan aku luwih becik adaptasi manjaro gnome tinimbang windows 10 kanthi pribadi sing nggedhekake.
    Greetings.

  7.   alvarito05050506 ngandika

    Artikel sing apik banget, sadurunge nemokake artikel sampeyan, aku ora ngerti manawa Gentoo ana lan saiki aku bakal ganti saka Raspbian menyang Gemtoo. Nuwun!