Distribusi

Konsep umum

Kanggo wong sing nggunakake Windows utawa Mac, bisa uga aneh yen ana sawetara "versi" utawa "distribusi" Linux. Contone, ing Windows, kita mung duwe versi sing luwih dhasar (Home Edition), profesional (Professional Edition) lan siji kanggo server (Server Edition). Ing Linux, ana jumlah sing BESAR distribusi.

Kanggo miwiti mangertos apa sebaran, sampeyan luwih dhisik kudu klarifikasi. Linux minangka sing pertama, yaiku kernel utawa Kernel sistem operasi. Kernel minangka inti saka sistem operasi apa wae lan dadi "mediator" antarane panjaluk saka program lan perangkat keras. Iki dhewe, tanpa prekara liya, pancen ora bisa digunakake. Sing digunakake saben dina sejatine minangka distribusi Linux. Yaiku, kernel + seri program (klien surat, otomatisasi kantor, lsp.) Sing njaluk panjaluk hardware liwat kernel.

Yen jarene, kita bisa nganggep distribusi Linux minangka kastil LEGO, yaiku seperangkat piranti lunak cilik: siji sing tanggung jawab boot sistem, sing liyane menehi lingkungan visual, lan liyane sing ngurusi "efek visual" saka desktop lsp. Banjur ana wong sing nggabungake distribusi dhewe, nerbitake, lan wong bisa ndownload lan nyoba. Bedane versi iki kalebu, sabenere, ing kernel utawa kernel sing digunakake, kombinasi program sing tanggung jawab kanggo tugas rutin (startup sistem, desktop, manajemen jendhela, lsp), konfigurasi saben kasebut program, lan sekumpulan "program desktop" (otomatisasi kantor, internet, obrolan, editor gambar, lsp) sing dipilih.

Distribusi apa sing dak pilih?

Sadurunge miwiti, sing pertama mutusake yaiku distribusi Linux - utawa "distro" - sing bakal digunakake. Sanajan ana akeh faktor sing ana gandhengane nalika milih distro lan bisa diarani ana siji kanggo saben kabutuhan (pendhidhikan, editing audio lan video, keamanan, lsp), sing paling penting nalika sampeyan miwiti yaiku milih distro sing "kanggo pamula", kanthi komunitas sing jembar lan dhukungan sing bisa mbantu ngatasi keraguan lan masalah lan dokumentasi sing apik.

Apa distro paling apik kanggo pamula? Ana konsensus tartamtu babagan distro sing dianggep anyar, kalebu: Ubuntu (lan remix Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, lsp), Linux Mint, PCLinuxOS, lsp. Apa iki ateges distro paling apik? Ora. Iki bakal gumantung banget karo kabutuhan sampeyan (kepiye cara nggunakake sistem, mesin apa sing sampeyan duwe, lsp.) Lan kemampuan (yen sampeyan ahli utawa "pamula" ing Linux, lsp).

Saliyane kabutuhan lan kapabilitas sampeyan, ana rong elemen liyane sing mesthi bakal mengaruhi pilihan sampeyan: lingkungan desktop lan prosesor.

ProsesorIng proses nggoleki "distro sampurna", sampeyan bakal nemokake manawa sebagane distribusi nganggo 2 versi: 32 lan 64 bit (uga dikenal minangka x86 lan x64). Bedane ana gandhengane karo jinis prosesor sing didhukung. Pilihan sing bener bakal gumantung karo jinis lan model prosesor sing digunakake.

Umumé, opsi sing aman biasane ndownload versi 32-bit, sanajan bisa uga mesin sing luwih anyar (kanthi pemroses modern) dhukungan 64 bit. Yen sampeyan nyoba distribusi 32-bit ing mesin sing ndhukung 64-bit, ora ana kedadeyan sing ala, ora bakal njeblug, nanging sampeyan bisa uga ora "nguntungake" (luwih-luwih yen sampeyan duwe RAM luwih saka 2GB).

Lingkungan desktop: Distros sing paling populer teka kanthi rapi, kanthi "rasa" sing beda. Saben versi kasebut ngetrapake apa sing diarani "lingkungan desktop." Iki ora liya yaiku implementasi antarmuka pangguna grafis sing nawakake fasilitas akses lan konfigurasi, peluncur aplikasi, efek desktop, manajer jendela, lsp. Lingkungan sing paling populer yaiku GNOME, KDE, XFCE, lan LXDE.

Contone, "rasa" Ubuntu sing paling misuwur yaiku: Ubuntu tradisional (Unity), Kubuntu (Ubuntu + KDE), Xubuntu (Ubuntu + XFCE), Lubuntu (Ubuntu + LXDE), lsp. Semono uga distribusi populer liyane.

Aku wis milih, saiki aku pengin nyoba

Yen wis nggawe keputusan, isih kudu ndownload distro sing pengin digunakake. Iki uga pangowahan sing kuat banget saka Windows. Ora, sampeyan ora nglanggar undang-undang, uga ora prelu navigasi kaca sing bisa mbebayani, cukup menyang kaca resmi distro sing disenengi, download Gambar ISO, sampeyan nyalin menyang CD / DVD utawa pendrive lan kabeh wis siyap kanggo miwiti nyoba Linux. Iki minangka salah sawijining kauntungan piranti lunak gratis.

Kanggo katenangan, Linux duwe kaluwihan penting tinimbang Windows: sampeyan bisa nyoba meh kabeh distro tanpa kudu mbusak sistem sampeyan saiki. Iki bisa ditindakake kanthi pirang-pirang cara lan tataran sing beda-beda.

1. Live CD / DVD / USB- Cara paling populer lan paling gampang kanggo nyoba distro yaiku ndownload gambar ISO saka situs web resmi, nyalin menyang tongkat CD / DVD / USB, banjur boot saka ing kana. Iki bakal ngidini sampeyan mbukak Linux langsung saka CD / DVD / USB tanpa mbusak iota saka sistem sing wis diinstal. Ora prelu nginstal driver utawa mbusak apa-apa. Iku gampang banget.

Sampeyan mung kudu: ndownload gambar ISO distro sing paling disenengi, bakar menyang CD / DVD / USB nggunakake piranti lunak khusus, konfigurasi BIOS supaya boot saka piranti sing dipilih (CD / DVD utawa USB) lan, pungkasane, pilih opsi "Test distro X" utawa sing padha sing bakal katon nalika wiwitan.

Pangguna sing luwih maju malah bisa nggawe Multiboot USB langsung, sing ngidini boot sawetara distro saka stick USB sing padha.

2. Mesin virtual: A mesin virtual minangka aplikasi sing ngidini kita mbukak siji sistem operasi ing antarane liyane kaya program sing beda. Iki bisa digawe liwat nggawe versi virtual sumber perangkat keras; ing kasus iki, sawetara sumber daya: komputer lengkap.

Teknik iki umume digunakake kanggo nyoba sistem operasi liyane. Contone yen sampeyan ana ing Windows lan pengin nyoba distro Linux utawa kosok balene. Sampeyan uga migunani banget nalika kudu mbukak aplikasi tartamtu sing mung ana kanggo sistem liyane sing ora digunakake kanthi rutin. Contone, yen sampeyan nggunakake Linux lan sampeyan kudu nggunakake program sing mung ana ing Windows.

Ana pirang-pirang program kanggo tujuan iki, kalebu Kothak Virtual , VMWare y QEMU.

3. dual-bootYen sampeyan mutusake nginstal Linux, aja lali yen sampeyan bisa instal bebarengan karo sistem sampeyan saiki, supaya nalika sampeyan miwiti mesin, sampeyan bakal takon sistem sing pengin diwiwiti. Proses iki diarani dual boot.

Kanggo informasi luwih lengkap babagan distribusi Linux, aku nyaranake maca artikel iki:

Klarifikasi sadurunge sadurunge ndeleng sawetara distro.

{Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} = Telusuri kiriman sing gegandhengan karo distro iki nggunakake mesin telusuran blog.
{Situs web resmi distro} = Menyang kaca resmi distro.

Adhedhasar Debian

  • DebianWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: ditondoi dening keamanan lan stabilitas. Bisa diarani manawa iki minangka salah sawijining distro sing paling penting, sanajan saiki ora misuwur kaya sawetara turunane (contone Ubuntu). Yen sampeyan pengin nggunakake versi paling anyar kanggo kabeh program, iki dudu distro sampeyan. Saliyane, yen sampeyan ngurmati stabilitas, ora ana sangsi: Debian kanggo sampeyan.
  • mepisWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: tujuane kanggo ngapikake lan nyederhanakake desain Debian. Sampeyan bisa ujar manawa ide kasebut meh padha karo Ubuntu, nanging tanpa "nyasar" saka stabilitas lan keamanan sing ditawakake Debian.
  • KnoppixWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: knoppix dadi populer banget amarga dadi salah sawijining distro pertama sing ngidini streaming langsung saka cd live. Iki tegese bisa mbukak sistem operasi tanpa kudu nginstal. Saiki, fungsi iki kasedhiya ing meh kabeh distro Linux utama. Knoppix tetep dadi alternatif sing apik minangka CD penyelamat yen ana kedadeyan.
  • lan sawetara liyane ...

Adhedhasar Ubuntu

  • ubuntuWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Iki minangka distro sing paling populer saiki. Dadi misuwur amarga, sawetara wektu kepungkur, sampeyan wis ngirim CD gratis menyang omah sampeyan kanthi sistem supaya sampeyan bisa nyoba. Iki uga dadi populer amarga filosofi adhedhasar nggawe "Linux kanggo manungsa", nyoba nyedhaki Linux karo pangguna desktop umum lan ora kanggo programer "geeks". Iki distro sing apik kanggo sing lagi wae diwiwiti.
  • Linux MintWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: amarga ana masalah sing ana gandhengane karo paten lan filosofi piranti lunak gratis kasebut, Ubuntu ora kasedhiya kanthi sawetara codecs lan program sing wis diinstal. Iki bisa gampang dilebokake, nanging kudu diinstal lan dikonfigurasi. Amarga iku, Linux Mint lair, sing wis kasedhiya karo kabeh "saka pabrik". Distro sing paling disaranake kanggo sing diwiwiti ing Linux.
  • KubuntuWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Iki minangka varian Ubuntu nanging ana ing desktop KDE. Desktop iki katon luwih kaya Win 7, dadi yen sampeyan seneng, sampeyan bakal seneng Kubuntu.
  • XubuntuWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Iki minangka varian Ubuntu nanging ana ing desktop XFCE. Desktop iki duwe reputasi luwih akeh tinimbang nggunakake GNOME (standar ing Ubuntu) lan KDE (standar ing Kubuntu). Sanajan iki wiwitane bener, mula ora kaya ngono.
  • edubuntuWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Iki minangka varian Ubuntu sing berorientasi ing bidang pendhidhikan.
  • mburi trekWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: distro tujuane kanggo keamanan, jaringan lan ngluwari sistem.
  • gNewSenseWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: iku salah sawijining distro "pancen gratis", miturut FSF.
  • ubuntu StudioWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: oriented distro kanggo editing multimedia profesional audio, video lan grafis. Yen sampeyan musisi, iki distro sing apik. Nanging sing paling apik yaiku musik.
  • lan sawetara liyane ...

Adhedhasar Red Hat

  • Red HatWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Iki minangka versi komersial adhedhasar Fedora. Nalika versi Fedora anyar saben 6 wulan utawa luwih, versi RHEL biasane metu saben 18 nganti 24 wulan. RHEL duwe serangkaian layanan tambah nilai sing dadi dhasar bisnis (dhukungan, pelatihan, konsultasi, sertifikasi, lsp).
  • FedoraWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: ing wiwitane adhedhasar Red Hat, negara saiki wis ganti lan kasunyatane saiki Red Hat diwenehake maneh utawa adhedhasar luwih utawa luwih saka Fedora Rad Hat. Iki minangka salah sawijining distro sing paling populer, sanajan akhir-akhir iki akeh pengikut sing ilang saka Ubuntu lan asale. Nanging, uga dingerteni manawa pangembang Fedora menehi kontribusi luwih akeh kanggo pangembangan perangkat lunak gratis umume tinimbang pangembang Ubuntu (sing luwih fokus ing masalah visual, desain lan estetika).
  • CentOSWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Iki minangka klone level biner distribusi Red Hat Enterprise Linux RHEL Linux, dikompilasi dening sukarelawan saka kode sumber sing dirilis dening Red Hat.
  • Linux Ilmiah. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: orientasi distro kanggo riset ilmiah. Iki dikelola dening laboratorium Fisika CERN lan Fermilab.
  • lan sawetara liyane ...

Adhedhasar Slackware

  • SlackwareWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Distribusi Linux paling tuwa sing bener. Dirancang kanthi rong tujuan yaiku: gampang digunakake lan stabilitas. Minangka favorit kanggo "geeks" sing paling disenengi, sanajan saiki ora misuwur.
  • zenwalk linuxWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: distro sing entheng banget, disaranake kanggo kompus sing luwih lawas lan fokus ing alat internet, multimedia, lan program.
  • Vektor LinuxWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Iki distro sing dadi popularitas. Iki adhedhasar slackware, sing nggawe aman lan stabil, lan nggabungake sawetara alat sing apik banget.
  • lan sawetara liyane ...

Dhasar Mandriva

  • cukWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro} - Wiwitane adhedhasar Red Hat. Tujuane mirip banget karo Ubuntu: narik pangguna anyar ing jagad Linux kanthi menehi sistem sing gampang digunakake lan intuisi. Sayange, masalah finansial tartamtu saka perusahaan sing ana ing distro iki nyebabake saya akeh popularitas.
  • MageiaWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Ing taun 2010, klompok mantan karyawan Mandriva, kanthi dhukungan saka anggota komunitas, ngumumake manawa dheweke nggawe garpu Mandriva Linux. Distribusi sing dipimpin komunitas sing diarani Mageia digawe.
  • PCLinuxOSWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: adhedhasar Mandriva, nanging saiki adoh banget. Wis mulai populer. Nggabungake sawetara alat dhewe (installer, lsp).
  • TinymeWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Iki distribusi mini Linux adhedhasar PCLinuxOS, sing tujuane kanggo hardware lawas.
  • lan sawetara liyane ...

Independen

  • OpenSUSEWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Iki versi gratis SUSE Linux Enterprise, sing ditawakake Novell. Iki minangka salah sawijining distro sing paling populer, sanajan wis ilang.
  • Puppy LinuxWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro} - Ukurane mung 50 MB, nanging isih nyedhiyakake sistem sing fungsional kanthi lengkap. Disaranake pancen kanggo kompus lawas.
  • Linux ArchWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Filosofi kanggo nyunting lan ngatur kabeh kanthi tangan. Gagasané yaiku mbangun sistem "wiwit awal", sing artine instalasi luwih rumit. Nanging, yen bersenjata minangka sistem sing cepet, stabil lan aman. Kajaba iku, distro "rolling release" sing tegese nganyari permanen lan ora prelu pindhah saka siji versi utama menyang versi liyane kaya ing Ubuntu lan distro liyane. Dianjurake kanggo geeks lan wong sing pengin sinau cara Linux kerjane.
  • GentooWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: ditujukan kanggo pangguna sing duwe pengalaman ing sistem operasi kasebut.
  • sabayon (adhedhasar Gentoo) {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: Sabayon Linux beda karo Gentoo Linux amarga sampeyan bisa nginstal lengkap sistem operasi tanpa kudu nyusun kabeh paket kanggo duwe. Instalasi awal rampung nggunakake paket binar sing wis disusun.
  • Linux inti cilik. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran {Situs web resmi distro}: distro banget kanggo kompus sing luwih lawas.
  • watt {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: distro "ijo" sing tujuane ngreksa energi.
  • SlitazWaca rangkeng-. {Kiriman sing gegandhengan karo Mesin Telusuran} {Situs web resmi distro}: distro "entheng". Apike banget kanggo kompus lawas.
  • lan sawetara liyane ...

Kiriman liyane sing menarik

Pandhuan instalasi langkah-langkah

Apa sing kudu ditindakake sawise nginstal ...?

Kanggo ndeleng luwih akeh distro (miturut peringkat popularitas) | Distrowatch
Kanggo ndeleng kabeh postingan sing ana gandhengane karo distros \ {Temokake kiriman sing ana gandhengane karo Search Engine}