Како да се олесни преминот од MS Office во LibreOffice

Канцеларискиот пакет е основна алатка во секој процес на миграција кон друг оперативен систем, не само на работното место, туку и за домашните корисници. Ова не е никаква мистерија, најчестото прашање што се слуша кога на некој друг му сугерира можност за префрлување на GNU / Linux е: „Дали ќе можам да отворам таква датотека на MS Office?“ Токму поради оваа причина, малото значење што му го даваме на канцеларискиот пакет во GNU / Linux постојано ми го привлекува вниманието. Со други зборови, верувам дека за GNU / Linux навистина да биде широко користен и да го освои пазарот за десктоп компјутер еднаш и засекогаш, нема потреба од понапреден уредувач на видео или уредник на слика што е навистина ажуриран. на Фотошоп, дури и играчка опрема како Steam. Потребно е само да се направи транзицијата полесна.

Да се ​​инсталира фабрика за ГНУ / Линукс на повеќе компјутери е дефинитивно чекор во вистинската насока, но каква помош би ви помогнало ако, на пример, канцеларискиот пакет не ви дозволи да ги отворате датотеките на кои работат луѓето? Поради оваа причина, една од работите што им ја препорачувам на луѓето кои сакаат да пробаат GNU / Linux е да започнат да пробуваат бесплатни софтверски апликации кои исто така работат на Windows. На тој начин, транзицијата е помазна. Така, на пример, меѓу другото, ги инсталирам LibreOffice, VLC, GIMP и Firefox, така што тие ќе се навикнат на неговиот интерфејс и општата работа.

Специфичниот случај на LibreOffice е, како што веќе споменав, особено важен и не е без проблеми. Овој мини-водич има за цел да им помогне на оние кои ќе испробаат канцелариски пакет за да можат да донесат информирана одлука и да ги знаат предностите и недостатоците на користењето на оваа програма.

Зошто да се префрлите на LibreOffice?

 1. Тоа е бесплатно. За разлика од MS Office, нема потреба да плаќате големи суми пари да може да го користи. Иако ова само по себе може да биде огромна причина за индивидуален корисник, тоа има уште поголемо влијание врз малите и средни бизниси, кои обично користат една копија на канцелариски софтвер на секој од деловните компјутери. Многу луѓе, дури и некои компании или самата држава (sic), претпочитаат да го избегнуваат овој проблем со употреба на пиратски копии на MS Office, со последичен безбедносен ризик што го подразбира ова. LibreOffice, од друга страна, е бесплатна и безбедна алтернатива.
 2. Тоа е слободен софтвер. Како и целиот слободен софтвер, LibreOffice добива континуирани подобрувања, кои имаат директно влијание врз безбедноста и стабилноста на програмата. Покрај тоа, LibreOffice има една од најактивните заедници, која постојано работи на вклучување на нови функционалности и корекција на грешките.
 3. Користете бесплатни формати: За разлика од DOC, WPD, XLS или RTF, кои се затворени формати што само нивните креатори навистина ги знаат, LibreOffice ги користи Слободен формат ODF, што стана меѓународен стандард ISO 26300: 2006. Фактот на користење на отворен и стандарден формат избегнува застарување на вашите документи и дозволува да се отвори во иднина.
 4. Тоа е мулти-платформа: Постојат верзии на LibreOffice за Windows, Mac и Linux. Ова ја олеснува транзицијата, особено ако не го користите истиот оперативен систем дома и на работа, на пример.
 5. Не ви се допаѓа интерфејсот со лента MS Office. Многу корисници претпочитаат да се откажат од MS Office затоа што не биле во можност да се прилагодат на интерфејсот со лентата. Од друга страна, LibreOffice има „класичен“ визуелен интерфејс, што ја олеснува транзицијата за оние кои се навикнати на стариот интерфејс на MS Office.

Со какви проблеми би можел да се соочам ако одлучам да мигрирам?

Ние веќе ги видовме причините за пречекорување. Сепак, како и со секој процес на миграција, може да се појават проблеми. Ајде да погледнеме некои од најчестите:

Поддршката за датотеки не е совршена

LibreOffice и MS Office стандардно не го користат истиот формат за нивните датотеки. Како што веќе видовме, LibreOffice користи ODF. Од своја страна, постарите верзии на MS Office користат затворен формат (DOC, XLS, итн.) Што само Мајкрософт го знае во длабочина. Од 2007 година, MS Office стандардно го користи OpenXML, исто така познат како OOXML (DOCX, XLSX, итн.) За разлика од претходниот формат, ова може да се смета за отворен формат (како ОДФ) и успеа да стане меѓународен стандард ISO / IEC 29500.

Иако најновите верзии на LibreOffice и MS Office носат компатибилност за сите овие формати - и многу други - вистината е дека тие не се совршени, што честопати ги прави датотеките да не изгледаат исти во една и друга програма. Ова, се разбира, е посериозно во случајот на LibreOffice, бидејќи е помалку користен од MS Office. Поради оваа причина, корисниците на LibreOffice ќе треба да се прилагодат на доминантните формати, се разбира, доколку ова е неизбежно.

Како да се ублажи овој проблем?

Па, важно е тука да утврдиме дали датотеките за кои станува збор треба подоцна да се уредуваат или не.

Во случај да не е потребно уредување, тогаш решението е многу едноставно. Најдобро е да го извезете документот во PDF и да ја споделите оваа датотека наместо оригиналот. Ова важи и за датотеките на MS Office (DOC, DOCX, XLS, XLSX, итн.) И за датотеките LibreOffice (ODF), бидејќи иако е точно дека поддршката што ја содржи LibreOffice за документите на MS Office не е совршена, само новите верзии на MS Office вклучуваат ODF поддршка и прилично лоша и ограничена поддршка. Со споделување на датотеката во PDF формат, сепак, ќе осигуриме дека оние што ќе ја отворат датотеката ќе можат да ја видат како дизајнирана. Вреди да се спомене дека LibreOffice вклучува можност за конвертирање на документ во PDF без потреба од инсталирање на какво било проширување или дополнителен пакет. Вие само треба да одите во Датотека> Извоз како PDF. Корисниците што сакаат да го сторат тоа, исто така можат да конфигурираат низа опции за прилагодување на извозот, што патем е една од најнапредните што сум ги видел во овој тип канцелариски пакет.

Извоз во PDF

Во случај да е потребно уредување на датотеката што треба да се сподели, тогаш нема совршени решенија, иако има некои препораки што треба да се земат предвид. Прво и најважно е да ги зачувате овие датотеки во формат MS Office 97/2000 / XP / 2003. Според моето долгогодишно искуство со користење на LibreOffice, и пред OpenOffice, можам безбедно да кажам дека датотеките со формат DOC се (скоро) секогаш подобро поддржани од датотеките DOCX. Истото може да се каже и за XLS-датотеките и XLSX-датотеките, итн. Од друга страна, иако секогаш се претпочита да се користат бесплатни формати, MS Office вклучува прилично рудиментирана поддршка на датотеки ODF. Како заклучок, за жал, најдобро решение е да ја зачувате датотеката во стариот формат MS Office. Ова е, од моја гледна точка, огромен парадокс бидејќи LibreOffice вклучува подобра поддршка за комерцијалниот формат MS Office, наместо отворен формат OOXML. Но, еј, тоа е тажната реалност.

Од друга страна, бидејќи LibreOffice стандардно зачувува датотеки во формат ODF, секогаш кога зачувуваме датотека со друг формат, добиваме знак кој нè предупредува на можни проблеми со компатибилноста. Во случај ова да ве нервира и сакате секогаш да заштедувате во формат MS Office 97/2000 / XP / 2003, можно е да се смени ова однесување со одење на Алатки> Опции а потоа Вчитај / зачувај> Општо. Таму треба да ја одштиклирате полето Предупредете ме кога не зачувувам во формат ODF и Секогаш зачувајте како изберете MS Office 97/2000 / XP / 2003, како што се гледа на екранот подолу.

Зачувајте како DOC

Макроата не работат

LibreOffice вклучува поддршка за макроа, но тие се зачувуваат со друг јазик од MS Office. LibreOffice користи јазик наречен LO-Basic, додека MS Office користи намалена верзија на Visual Basic специјално дизајнирана за апликации, популарно позната како VBA. Иако двата јазика се многу слични, тие имаат свои разлики и не се компатибилни. Како ова да не е доволно, LibreOffice вклучува многу основна поддршка за VBA, а MS Office не вклучува никаква поддршка за LO-Basic. Ова значи дека макроата што се напишани во MS Office ретко работат добро во LibreOffice и обратно. Конечно, LO-Основна документација тоа е многу сиромашно, дури и на англиски јазик. Оние кои се заинтересирани да го совладаат LO-Basic, можат да го погледнат овој стар водич за програмери.

Како да се ублажи овој проблем?

Соочени со овој проблем, нема спас, навистина. Единствено што останува е да се откажеме од употребата на макроа или да ги преведуваме макроата рачно, што може да биде релативно лесна задача во случај на наједноставни макроа или вистинска одисеја во случај на посложените макроа.

Не може да се уредуваат документи заеднички

Иако пред неколку години беше објавено дека оваа функционалност се развиваше, па дури и видео со работен прототип беше вклучено, поради некоја причина, тоа нешто никогаш не напредуваше. Ерго, LibreOffice сè уште нема можност за колаборативно уредување на документи.

Како да се ублажи овој проблем?

Во моментов, најдобрата опција за корисниците на GNU / Linux е да користат Google Docs, Zoho или некоја друга слична услуга во облак. Меѓу бесплатните алтернативи, вреди да се потенцира OnlyOffice y Etherpad, што исто така ви овозможува да работите документи заеднички.

Недостаток на функционалности или грешки (грешки)

LibreOffice и MS Office не ги носат истите функционалности. Ова значи дека некои работи што можат да се направат во LibreOffice не можат да се направат во MS Office и обратно. Можеби недостасуваат повеќе функционалности во LibreOffice отколку во MS Office, особено во LibreOffice Impress и Base, еквивалентите на MS Power Point и Access.

Како да се ублажи овој проблем?

Да се ​​биде свесен за овие ограничувања однапред е важно при миграција во LibreOffice. За да видите комплетна компаративна листа на функции на LibreOffice и MS Office, предлагам да го прочитате ова Вики на Фондацијата документи. Треба да се напомене дека некои од овие прашања не се толку сериозни како што изгледаат. Фактот дека базата LibreOffice не е толку комплетна како MS Access не е толку важен ако земеме предвид дека самиот Access се смета за застарен систем на бази на податоци, широко надминат од другите помодерни. Во врска со грешките што може да ги има програмата, бидејќи се работи за бесплатен софтвер, се препорачува пријавете ја бубачката така заедницата може да го коригира.

Други прашања

Научете ги еквиваленциите

Важно е да го научите името на програмите што служат како алтернатива на секоја од алатките на MS Office, како и на различните екстензии што се користат стандардно во секоја од нив.

MS LibreOffice
Збор (.doc, .docx) Писател (.од.)
Excel (.xls, .xlsx) Калкул (.од)
PowerPoint (.ppt, .pps, .pptx) Импресионирај (.odp)
Пристап (.mdb, .accdb) База (.odb)
Висио (.vsd, .vsdx) Нацртај (.odg)

Протокол за миграција до LibreOffice

Фондацијата Документ, фондацијата за развој на LibreOffice, подготви А. протокол за миграција до овој канцелариски пакет што вклучува список на мерки што треба да се преземат при започнување на процесот на миграција во која било организација. Овој документ се препорачува за читање.

Инсталирајте фонтови на Microsoft

Една од причините зошто некои документи не изгледаат исто на Windows и GNU / Linux е затоа што фонтовите што се користат во Windows не се инсталирани стандардно во GNU / Linux. Иако бесплатните алтернативи што доаѓаат со GNU / Linux се многу слични и, некои од нив, дури и технички супериорни, не се исти.

Далеку во 1996 година, Мајкрософт објави „веб-критичен пакет фонт TrueType“. Овие фонтови имаа многу дозволена лиценца, па секој можеше да ги инсталира. Тогаш Мајкрософт сакаше нивните фонтови да станат стандардни букви низ целиот свет, па затоа им ги пуштија на оние што сакаат да ги користат. Овој пакет вклучува фонтови Andale Mono, Arial, Arial Black, Comic Sans MS, Courier New, Georgia, Impacto, Times New Roman, Trebuchet, Verdana и Webdings. Запомнете дека Times New Roman беше стандарден фонт за канцелариски документи до 2007 година.

Инсталација во Ubuntu и деривати:

sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer

Може да се инсталираат фонтови Clear Type на Microsoft. Овие извори се: Константија, Корбел, Калибри, Камбрија, Кандара и Консолас. Калибри стана стандарден фонт во Microsoft Word од верзијата 2007 наваму. За жал, Мајкрософт никогаш не ги објави овие фонтови во јавноста, како што направи со фонтовите True Type. Сепак, тој ги вклучи овие фонтови како дел од неговиот PowerPoint 2007 Viewer, што е достапен за бесплатно преземање. Искористувајќи ја оваа ситуација, можно е да користите скрипта што ќе го преземе Microsoft PowerPoint Viewer, ќе ги извлече фонтовите Clear Type и ќе ги инсталира на вашиот систем GNU / Linux.

Инсталација во Ubuntu и деривати:

wget -O vistafonts-инсталерот http://paste.desdelinux.net/?dl=5152

Не заборавајте да дадете дозволи за извршување на датотеката и да ја извршите:

sudo chmod + x vistafonts-инсталерот. / вистафонтс-инсталаторот

За да ги користите овие стандардни фонтови во LibreOffice, само одете на Алатки> Поставки а потоа LibreOffice Writer> Основни фонтови, како што се гледа на екранот подолу.

фонтови на Microsoft во слободна канцеларија

Земајќи го предвид вашето искуство како корисник на GNU / Linux, кои други прашања би им препорачале на корисниците кои размислуваат да мигрираат во LibreOffice?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

30 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   aeneas_e dijo

  Поминаа околу пет години откако мигрирав во LibreOffice и заразив многумина со промената. Мојот трик е да не малтретирам никого.
  Кога оние што работат со пакетот за прозорци ми испраќаат документи, јас им го враќам мојот дел назад во двата формати, док и ОДФ. Јас ги терам да забележат, на пример, колку се лесни за да работат откако ќе бидат во мои раце. Разговорот започнува, а потоа им кажувам за мојот пакет, им велам да го инсталираат на нивните машини со прозорци или маки, да ги испробаат, да ги имаат двете програми и да ја споредат брзината на работа во едната и другата.
  Имав случаи на соработници или клиенти кои го напуштија пакетот, а по неколку месеци и сопствениот оперативен систем, бидејќи открија дека Libre е поефикасен, брз, удобен.
  О, и јас никогаш не те оптеретувам со филозофскиот дриблинг зошто многумина од нас користат слободен софтвер. Тие сакаат ефикасна продуктивност и исто така бесплатна! Според мое искуство, харангирање и испраќање против прозорци и во корист на GNU linux од други страни, освен специфични продуктивни одземања и не додава.

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Ви благодариме за споделувањето на вашето искуство.
   Прегратка! Павле.

 2.   Касиус dijo

  Според моето искуство, секогаш е подобро во LibreOffice да ги зачувате датотеките во отворен формат и да ги зачувувате само во формат MS Office, кога сакате да ги испратите на некое лице што го користи наведениот пакет канцеларии.
  Ако е зачуван од почеток со затворен формат, документот може да варира или да дава проблеми со стилот / форматот секогаш кога ќе го отвориме и, и покрај исправувањето на грешките, тие повторно се појавуваат кога документот се отвора повторно во LibreOffice.

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Јас целосно го споделувам вашето мислење.

 3.   Жозе dijo

  Многу добра статија ..

  Имам проблем со скриптата на фонтовите:

  jose @ Aspire: ~ $ ./vistafonts-installer
  bash: ./vistafonts-installer: / bin / sh ^ M: лош толкувач: Датотеката или директориумот не постојат

  но датотеката е во папката ~ /

  1.    Јукитеру dijo

   Треба да поставите дозволи за извршување со chmod + x vistafonts-инсталерот.

   1.    Жозе dijo

    Ако ги поставам дозволите за извршување во датотеката .. Како и да е, ќе го сторам тоа рачно како | емир |

    Ти благодарам во секој случај!

  2.    jvk85321 dijo

   Изменето е од прозорците, мора да ги отстраните скриените знаци што значат прекин на линијата што ги поставува прозорците. Постои мала програма што го прави тој dos2unix. Ги инсталирате „apt-get install dos2unix“ и со тоа ќе го отстраните ^ M што ви се појавува.

   atte
   jvk85321

   1.    Серхио С. dijo

    Не можам да ја најдам датотеката што треба да ја изменам за да ја извршам скриптата. Како се вика и во која папка точно го наоѓам?

 4.   jsksks dijo

  вистинската алтернатива се вика wps office, тоа е клон на Microsoft office, повеќето корисници се навикнати на интерфејсот на microsoft office токму поради таа причина е подобро wps

  1.    Кејлер dijo

   WPS како бесплатна алтернатива е добра. Како Libre алтернатива, LibreOffice или OpenOffice се најдобри.

 5.   Мигел dijo

  Одлична, но одлична статија!

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Благодарам, Мигел!

 6.   | емир | dijo

  многу добра статија полна со интересни совети
  проблем со цевка со скрипта како Хозе, не знам дали мојот оперативен систем не е поврзан, но беше решен

  Го прочитав и добив упатства за преземање на датотеките со фонтови и нивно инсталирање рачно по терминал.

 7.   Франкасанабрија dijo

  Во моментот на соработка, со Калк работи многу добро, досега не ми успеа.

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Тоа е вистина. Заборавив да напоменам дека со Калк можеш ... Не разбирам што чекаат за да го овозможат ова во Writer.

 8.   Ритман dijo

  Само оваа недела решив да престанам да го користам пакетот на Мајкрософт, што секако е одличен софтвер, за да се префрлам на бесплатните верзии, што патем ги користев со години дома со Linux и Windows. Тоа е, Thunderbird наместо Outlook и LibreOffice наместо Office.

  Многупати одржував канцеларија за компатибилност со документи на други колеги и клиенти, но сфатив дека размената на документи со нив е минимална, а најголемата употреба е моја, затоа не гледам причина да користам комерцијален софтвер што го како и во многу други случаи има непогодно потекло.

  Што се однесува до тоа како да се води кампања ... спокојно, ако ме прашате за документ, ќе ви дадам опција за формати ODF и компании, PDF или Microsoft претворени во LibreOffice. Не треба да се прави подлец, но јас секогаш се прашував зошто толку многу мали и средни претпријатија користат софтвер за во најголем дел толку едноставен, и мора да се придонесе нешто.

 9.   ангерел369 dijo

  Вистината е, ексел е многу супериорен во однос на Калц, се обидов некое време да работам на последниот, но кога работам со повеќе од 100.000 записи виси, со сите полни ексел и макроата многу лесни за програмирање, видете го во пакетот во прилог на изгледот на, Калк треба да се подобри многу за да се направи силна алтернатива на канцеларијата, е моето скромно професионално мислење ..

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Јас мислам исто. Како и да е, исто така, мора да се каже дека иако можеби не е според стандардот на MS Excel, вистината е дека 90% од корисниците не користат повеќе од мал дел од она што го нуди програмата ... и LibreOffice може да ги направи тие „основните“ работи релативно добро.
   Прегратка! Павле.

  2.    jvk85321 dijo

   Овој проблем е решен со конфигурирање на делот за меморија LibreOffice, мора да ја зголемите употребата на доделената количина рам.

   Atte.
   jvk85321

 10.   Вилка dijo

  Мислење по „трпење“ на имплементацијата на ApacheOpenoffice на моето работно место.
  - Отворањето документ трае 5-6 пати подолго отколку да го започнете со MSOffice. Последица на ова:
  Ако поминете попладне за да го напишете истиот текст, ова нема да ви изгледа важно, но јас и моите соработници трошиме 40% од времето за отворање и затворање на датотеки за да ја провериме состојбата на секоја датотека пред да започнеме да пишуваме телото на текстот што ја ажурира таа датотека.
  Обично имаме надворешни луѓе кои треба да ја објаснат еволуцијата на досието од самиот почеток, и во многу случаи тоа се состои во давање многу лоши вести, па наместо да можеме да им кажеме флуидна и кохерентна приказна, сега поминуваме огромни моменти на тишина помеѓу лоши вести и лоши вести
  Имаме претпоставени кои го прекинуваат своето „драгоцено време“ и достоинствено ја напуштаат својата стаклена канцеларија со прекрасен поглед и единственото нешто што од нас бараат за возврат е што веднаш ќе им ги дадеме потребните информации ... Затоа, поминете една минута или минута и пол, или две, или три ... со дишењето на вашиот шеф на задниот дел од вратот, тоа е прилично непријатно.
  И, нека напомене дека не ја допирам темата за повторното учење, дека ако шефот рече „сите сега со ОпенОфис“ тогаш се заебавме и готово, зборувам за време на одговор, нешто што нема да се реши. ..

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Здраво Габ!
   Според мое искуство, ова доцнење при отворање и затворање на датотеки со LibreOffice е особено забележливо кај датотеките во формат MS Office (.doc, .docx, .xls, .xlsx, итн.). Од друга страна, при отворање на мајчин датотеки LibreOffice, тие одат МНОГУ побрзо.
   Значи, мојата препорака е да ги користите природните датотеки LibreOffice, ако е можно.
   Прегратка! Павле

 11.   ХОС dijo

  Ви благодарам што споделивте, вистината е, мислам дека е добра тема за проширување на знаењето за некој како мене, домашен корисник, користам GNU / Linux и среќен сум со толку многу потенцијал, алатки и апликации што ги има и овој Libre Office за мене е фантастичен бидејќи не ми треба ништо друго, тоа е комплетно! На пример, повеќе не морам да инсталирам други приклучоци за да печатам pdf-датотеки, што е важно за мене.

  Го охрабрувам секој што сака да ја доживее оваа канцеларија автоматизација, ништо не се губи со обид, напротив, многу се добива.

  Честитки од Гватемала.

 12.   хрнан dijo

  Една точка што заборавија да ја споменат е изгледот… MSoffice има само 3 бои (црна, сина и сребрена). Додека во LibreOffice има бесконечни можности за избор на бои и позадини ... И ова е пријатно за окото ...

  Пробајте го на:
  Алатки - Опции - Персонализација - Изберете тема ...

 13.   Алехандро Тор Мар dijo

  Еден од најубавите аспекти на софтвер со отворен код е да се користи високо квалитетен производ како БЕСПЛАТНА и ПРАВНА бесплатна канцеларија

 14.   Анто dijo

  Фрагментација или голем број на алтернативи - што за некои е поволна - завршуваат збунувачки инициран слободен софтвер, разлики во изгледот, ракување, контроли, копчиња, кратенки и други, но кои во суштина служат и прават скоро исто.
  Стотици дистрибуции на Linux во секоја од гранките, наместо да создаваат одличен систем, занемарувајќи ја фразата „единството е сила“.
  Само тие да ги обединуваа концептите и напорите, барем во компатибилноста, напредокот ќе беше огромен. Меѓу другото, LibreOffice, OpenOffice, KOffice, GnomeOffice, секој се натпреварува во „правењето на истото“ секој на свој начин, исто така во безброј апликации. Некои со подобра поддршка од $ од другите, тоа навистина не помага.
  Како одлика за помош на миграцијата, доколку е на Linux, треба да го инсталирате пакетот PPTVIEW (ви треба вино) за да можете пристојно да ги видите ppt и pps, бидејќи LO и OO развија лесен прегледувач. Обидот да се види многу pp * е навистина бавно секој пат да се вчита целиот тежок Libre / Open Impress наместо мал и лесен прегледувач, што во МСО навистина постои и е многу побрзо за вчитување. Во Windows користам само LO, но го инсталирам прегледувачот на Powerpoint, од истата причина
  Имам дневник за грешки и грешки што ги презентира LO, чекајќи да бидат испратени до програмерите

 15.   Даниел А. Родригез dijo

  Почнувајќи со LibreOffice 4.4, се додаваат две алтернативи на фондовите на Мајкрософт Калибри и Камбриа. Само да ги инсталирате:

  apt-get инсталирај фонтови-крозекстра-карлито фонтови-крозекстра-каладеа

  Ако ви треба поддршка за западноевропски јазици, турски, математички симболи и делумна поддршка за источноевропски јазици, можете да го инсталирате овој пакет:

  apt-get инсталирајте ttf-bitstream-vera

 16.   дебитантот dijo

  На темата колаборативна употреба постои алатка наречена Сиронта, која како што прочитав е со отворен код, иако ми се чини дека има бесплатна и платена верзија, но нуди добра интеграција со пакетите со отворен код, како што се OpenOffice и LibreOffice. Ја оставам врската во случај некој да е заинтересиран, таа е за која било платформа (Виндоус, Mac OS X и Linux.) Ова е URL-то:

  http://www.sironta.com/features_es

  Јас лично не сум го пробал, но еј, некој што има малку време може да го стори тоа, а потоа да го остави своето искуство рефлектирано и да види дали дава добри резултати.

 17.   Антерлоп dijo

  Имам апликации во Access 2003 и би сакал да ги отворам со WPS Office. Како да го направам тоа? Не знам

 18.   Марија dijo

  Добро попладне, како да ја претворам датотеката calc во писател во linoux?
  благодарение