Ардор 3 - шаблон за тапан со 16 патеки

Ако влезот на вовед во Ардор 3 Ви се чинеше едноставно, сега ќе го комплицираме повеќе. Намерата на овој пост е малку да ја обиколи грмушката за да научи некои можности за употреба на миди-патеки, аудио и автобуси. Исто така, ќе го претставиме DrumGizmo, одличен LV2 приклучок за тапан звуци.

Процесот може значително да се подобри, но тоа ќе зависи од вашите потреби. Откако ќе се прилагодат правилно, ќе имате основен проект за домашните снимки. Јас веќе го имам мојот тапан комплет со DrumGizmo и гитари и басови со Guitarix во LV2, но тоа е друга приказна. Бидете внимателни со стапката на примерок со која ја создавате (или стартувајте го џекот пред Ардор).

1. Додадете ударна MIDI-трака

Имаме неколку начини да додадеме патека или автобус во Ардор3. Најосновното е од менито „Пратете> Додај патека или шина“ [SHIFT + CTRL + N]. Друга опција е да кликнете со десното копче на глувчето на делот од уредникот каде се наоѓаат контролите за секоја песна (т.е. под тоа каде што се наоѓа магистралата Master во прозорецот на уредникот).

Во овој нов прозорец можеме да го избереме бројот и видот на патеката (Аудио, Миди или Автобус), неговото име (ако вметнеме неколку ќе додаде нумерирање на секое име) и неговата групација (што ќе видиме подоцна).

Покрај тоа, постојат неколку избори што ќе зависат од видот на избраната патека. Во овој случај, бидејќи станува збор за MIDI-трака, тоа ќе ни овозможи да го избереме посакуваниот инструмент (кои не се ништо повеќе од додатоците за виртуелни инструменти што ги имаме во нашиот систем). Јас ќе изберам Тапан Гизмо (достапно од складиштата на KXStudio), одличен проект за комплет за тапани со веќе достапни 3 бесплатни комплети за преземање од страницата на проектот.

2. Тапан Гизмо

Како звучи DrumGizmo? Добро прилично добро… Како што можете да видите, таа е веќе вчитана во „миксерот во уредникот“ на MIDI-траката. Тој круг што го гледате под делот „Вметнува / испраќа“ е функција на Ардор за панирање на MIDI-траки, неспоива со тековната операција DrumGizmo, па затоа кликнуваме со десното копче врз него и го ставаме на бајпас )

Ова е LV2 додаток проект, кој и покрај краткиот век на траење, го комплетира јазот на машината за водороден тапан во интегрирана употреба во DAW. И покрај тоа што Водородот има многу добри (и многу лесни) пакети за тапани, многу е удобно да се управува со комплетот тапани од самиот Ardour3. Погледнав во „Патоказ“ на DrumGizmo и сè уште ќе расте многу во блиска иднина (на пример, со заменливи звуци), така што не треба да го заборавите.

Во моментов има 3 комплети за тапани, помеѓу 2,5 и 1,5 GB, така што ќе биде важно да имате доволно RAM меморија на располагање. Од овие 3 комплети, Асимонстер (оној во претходниот пример) е оној што ме убеди најмногу (и тежи многу помалку од DRSKit).

 • DRSKit е стандарден комплет за тапани со 1 том и 2 лебдечки тома, дизајниран за повеќе музички стилови. И покрај големата големина (и последователното оптоварување на RAM меморијата), таа обезбедува неколку конфигурации (минимална, основна, целосна ...) за да можеме да ја избереме онаа што најмногу ни одговара. Користи 13 аудио канали.
 • Aasimonster и MuldjorKit се 2 комплети метални глави, иако корисни за секој стил. Благодарение на металот, имаме 4 тома, кинески, удар и / или стапица за стапица Тие тежат помалку од DRSKit и претставуваат поширок спектар на инструменти, иако тоа вклучува употреба на 16 аудио канали ако сакаме да ги третираме тапаните „како добрите“.

Операцијата на DrumGizmo е многу јасна (во моментот). Го избираме комплетот тапан што ја означува датотеката .xml на комплет, лентата за напредок ќе се смени од сина во зелена кога е целосно наполнета во RAM меморијата, а потоа ќе избереме друга датотека .xml што ја покажува низата инструменти во однос на стандардот General Midi.

Белешка: на мојот прв обид почнав да го вчитувам бубамарот и потоа го избрав MIDI мапирањето (без да чекам да биде зелениот Драмкит), не знам дали пропадна заради ова, но бидејќи чекам да се вчита и потоа изберете Мидимап Јас не сум имал проблем.

3. Подготовка на MIDI-траката 

По вчитувањето на приклучокот за инструменти, можеме да започнеме со додавање белешки. Ако ги „напишеме“ со помош на уредникот Ardor, препорачливо е да ја максимизирате патеката за да може удобно да ги прегледуваме.

Постојат неколку опции за зголемување на висината на патеката. Можеме да кликнеме и „повлечеме“ надолу од контролниот регион или можеме да го избереме, десен клик и да го измениме од контекстното мени. Конечно, десно од контролите за зумирање на лентата со алатки, се наоѓаат две копчиња за проширување и уривање на патеките.

MIDI-траките покажуваат, покрај контролите, индикатори за јачина на звук за секој канал и пијано со список на белешки. DrumGizmo вклучува звуци помеѓу B1 / 35GeneralMidi и C4 / 60GM (тука се наоѓаат повеќето од стандардните звуци на ударни удари).

Можеме да ја измениме висината на ова пијано на два начина:

 • Поместување на контролите во засенчената област лево од клавирот. Од горе до долу тие се: горната граница, опсегот и долната граница.
 • Цртеж на границите. За ова додаваме две белешки во уредникот: горната и долната белешка. Потоа одиме во контекстуалното мени на траката (десен клик) и изберете „Опсег на белешки> Прилагодете ја содржината“, со што Ардор ќе ја избере најдобрата можна позиција на „пијано-ролната“ за оваа висина на песната и користените белешки.

Ако сега кликнеме на која било од пијано нотите што имаат звук поврзан со него во DrumGizmo, можеме да ги слушаме нашите тапани.

Се чувствував принуден да ви кажам сè за ова, но уредникот на Ардор ќе мора да биде покриен со друг пост, така што за доброто на упатството, ќе ја увеземе MIDI-датотеката на веќе креираната трам тапан (или јамка).

4. Патеки или автобуси?

Овој чекор не е од суштинско значење за еден проект, бидејќи тапаните на DrumGizmo звучат доволно добро по дифолт, за да се користат со само инструмент-трака при компонирање. Покрај тоа, можеме да ја третираме истата MIDI-трака со приклучоци, така што минимум може да се изедначи од ова.

За да ја однесеме мешавината „понатаму“, ќе треба независно да ги контролираме деловите на Кит, и за ова ќе треба да ги „маршираме“ до нивните сопствени пруги или автобуси. За поедноставување на третманот, ќе создадеме некои големи автобуси за групирање на томови, кимбали и амбиентални микрофони. Разликата помеѓу автобусите и патеките е во тоа што, во второто, можеме да го снимиме аудио сигналот што поминува низ нив (автобусот е само за третирање или рутирање на соодветното аудио).

Ако сè што сакаме е да ги третираме инструментите самостојно, правилно нешто што треба да сториме е да создадеме автобуси исклучиво. Како и да е, мојата идеја е да го истурам звукот DrumGizmo на аудио траки за подоцна да можам да го оневозможам приклучокот и со тоа да ослободам RAM меморија, па затоа ќе создадам 16 Mono Audio траки за да го исфрлам секој ДГ канал. Подоцна, овие патеки ги групирам во 5 автобуси: удар (моно), стапица (моно), том (стерео), надземни / кимбали (стерео) и соба / амбиент (стерео).

5. Создадете и поврзете аудио траки.

Користев комплет Мулџорд, кој има 16 инструменти. Ако објаснувањето достапно на мрежата не беше доволно, можеме да знаеме кои се тие со отворање на датотеката .xml на звучната банка со уредникот на текст.


Овие канали се во ред, па затоа комплет за кој станува збор е:

1. Лево на животната средина.
2. Право опкружување.
3. Чарлс.
4. Лев бас тапан.
5. Десен бас тапан.
6. Лев воздух.
7. Прав воздух.
8. Возете лево.
9. Возете десно.
10. Бордонера на кутијата.
11. Кутија.
12. Том 1.
13. Том 2
14. Том 3
15. Том 4 (основен том).
16. Kick Trigger.

Така, ќе создадам 16 МОНО аудио траки (кои потоа ќе ги спуштам по вкус ако е потребно) и ќе ги групирам со помош на 5-те автобуси споменати погоре.

Откако ќе се создадат, ги преименувам со телото на батеријата што сакам да ја поврзам со секоја и ги групирам. За да ги групирам, го избирам првиот и, држејќи го копчето SHIFT, го избирам последниот (Ардор ќе ги избере средните). Во контекстното мени ќе изберам „група> нова група“.

Со ова, групираните записи ќе покажат јазиче лево од нивната локација во уредникот. Со кликнување на неа, ќе се прикаже бојата избрана во претходниот прозорец.

Групираните песни можат да ги споделат карактеристиките што се гледаат погоре. Ако ја активиравме „добивката“, всушност, истата ќе се измени подеднакво во сите траки при поместување на постелнината на една од нив. Не треба да споделувам ништо од ова, но нивното групирање ми овозможува да ја сокријам групата за да не ја гледам кога сакам да работам само со автобусите.

6. Аудио I / O врска

Менаџерот за поврзување Ardor е достапен од менито и од секоја патека или автобус. Овој последен начин е најудобен, бидејќи се одделува што се однесува на влезот или излезот од таа патека. Ако погледнете во „миксер во уредник“ или во секоја од патеките на миксерот [Alt + M], веднаш под името на патеката или магистралата има поле со текст «-«, «влез» или слично . Во зависност од тоа дали кликнете на него десно или лево, можете да пристапите до управувачот со врски или да ги изберете од паѓачката листа. Под контролорот за „fader“ и „M / Post“ за секоја патека или автобус има друго поле, што ќе го стори истото за излезот од оваа.

За наше разбирање, сакам да го поврзам излезот на DrumGizmo со влезот на аудио записите, затоа ќе ја притиснам контролата лоцирана веднаш под М / објавата на MIDI-траката. По поврзувањето на секој канал DrumGizmo со соодветната аудио трака, изгледа вака:

Како што можете да видите, излезите на оваа песна се распоредени хоризонтално (со притискање на копчето за излезна врска). Сите можни влезови се појавуваат вертикално, класифицирани во јазичиња според нивните влезови во автобусите, патеките, хардверот итн.

Досега е што е можно поедноставно (а записот веќе е „дурила“). Имаме една влезна врска по трака затоа што тие се моно-траки, но кога сакате да ги насочите до автобусите, работите ќе се комплицираат, бидејќи ако ги ставам во панел излезот ќе биде стерео, така што ќе мора да направите двапати врски. Да го видам, подобро е пример.

 • Hyивотот обично е во центарот. Оттука, создавам моно автобус за овој, и истиот за кутијата. Сепак, Ардор стандардно ќе ми покаже два излеза (L / R) од моно-патеката (во случај да сакав да ја поставам). Моно автобусот ќе има единствен влез. Сè додека не панираме, нема да биде важно дали ќе ги поврземе Kick-L и / или Kick-R со единствениот влез во овој автобус.
 • Сепак, многу е вообичаено за пан-томите, така што ќе мора да се осигураме дека нивниот L-канал оди до влезот L од магистралата tom, исто како и R-каналот до влезот R.

Во секој случај, DrumGizmo има „крварење“, така што микрофонот на секој инструмент го зема звукот на другите делови од комплетот во поголема или помала мера, па доколку тавчате (што не е потребно), бидете во согласност со поставување на деловите од комплетот (има слики и видеа на мрежата) за да не звучи нереално.

7. Патеките не играат!

Ако ми даваа по € секој пат кога ќе кажам нешто слично… По дифолт, патеките и автобусите на Ардор се поврзани со главната шина, што пак е поврзано со излезот на звучникот / слушалките од аудио интерфејсот. Ако сакаме да ги „одделиме“ DrumGizmo каналите од MIDI-траката, мора да го исклучиме ова од Master. Зошто? Во спротивно, кога ќе ја изедначиме патеката за удар на тапан (на пример), господарот ќе се меша со излезот на патеката каде што е вчитан DrumGizmo (што не можеме да го замолчиме, бидејќи во спротивно DrumGizmo не испраќаше ништо до поврзаните траки).

Ова е основата, но има и друг фактор (само во однос на патеките Аудио, а не со автобусите). Повторно, учиме нешто ново: секоја аудио трака има контроли за „влез“ и „диск“. Првиот ќе го направи она што влегува во траката да се репродуцира (дури и кога репродукцијата е запрена) и втората ќе го репродуцира она што е снимено на траката кога ќе го пуштиме снимањето.

Заклучок: ако ја исклучиме миди-траката од главната и ја сместиме на аудио-записи, ќе мора да ја активираме контролата «влез» на секоја од нив. Овој концепт не постои во автобусите, бидејќи нивната мисија е да го пренесат (не снимаат или репродуцираат) аудиото, третирано или не.

И, конечно

Со ова ќе подготвиме проект со 16 барабани, на кои ќе можеме да додадеме песни од други инструменти, стандардни приклучоци итн. Itе го видиме со поедноставен подоцнежен случај.

Од менито 'File' можеме да ја зачуваме сесијата со друго име или "фаќање", но таа секогаш ќе биде поврзана со папката на истиот проект. Најлесната работа, ако не сакаме да ја фалсификуваме оваа папка, е да ја копираме и залепиме со друго име, не заборавајќи да го преименуваме .xml и во неа.

Откако ќе го направите процесот за прв пат, нема да потрае повеќе од неколку минути за да ги креирате нашите шаблони, што ќе нè спаси да треба да составиме сличен проект од нула.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

8 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Рој Бети dijo

  Се изгубив во „Ако влезот за вовед во Ардор 3 изгледаше лесен“ ...

 2.   Гаиус балтар dijo

  Јас сум полошо! ако мојот компјутер беше подобар, јас би можел да користам автобуси наместо да треба да создавам безобразни патеки за да го отстранам додатокот подоцна. xD

 3.   луказеп dijo

  Многу добро, Балтар, како и секогаш. И покрај големата јасност, останав со сомнеж во врска со овој дел

  "И тогаш ќе избереме друга датотека .xml што укажува на редоследот на инструментите во однос на стандардот General Midi."

  Мислиш без оглед на кој тапанџик ќе избереш, тој секогаш ќе биде компатибилен со ГМ-датотеки?

  Прашувам, затоа што само еднаш се обидов да увезам MIDI тапан, и тоа го смени стапицата во фантомска ролна. Го ставив на мапирање на датотеката .xml, но ако не беше, не знам како да го поправам. За сега ќе пробам нови MIDI модели.

  Дали има добра колекција на модели на тапани компатибилни со DrumGizmo што може да ми препорачате?

  Благодарам и поздрав!

 4.   Гаиус балтар dijo

  Да, тој ќе биде компатибилен со ГМ-датотеки (се додека предметниот комплет има звуци што ги користи таа датотека).

  Еве одиме. Секој Drumgizmo DrumKit е структуриран вака:

  1. Папки со звучни датотеки.
  2. Датотека со тапан .xml.
  3. .xml датотека што го поврзува секој звук на овој тапан комплет со соодветната MIDI инструкција (број или белешка).

  Сепак, тоа ќе зависи од вкусот на оној што го направил комплетот. На пример, MuldjorKit нема „страничен стап“ (хит на тапан), и наместо тоа (број / белешка / MIDI инструкција) има фантомска ролна.

  Тогаш го имаме спротивниот случај: MIDI резултатите што користат „рок стапица“ (инструкција 40), за кои комплетите немаат звук, бидејќи тие ја поврзуваат стапицата со инструкцијата 38.

  Како и да е, најголемиот проблем што го наоѓам кај тапаните е секогаш тимпани (подоцна со кимбали, но помалку). За хидрогенот е многу тешко да се има комплет 4 тома (подни томови и 3 решетки томови), при што мнозинството е 1FT + 2RT (донекаде ограничено за „металадата“). За среќа, 3 комплети DG се прилично избалансирани, да видиме дали луѓето се охрабруваат да прават повеќе (и да видиме дали еден ден ќе дозволат заменливи звуци помеѓу комплетите). 😀

 5.   Гаиус балтар dijo

  Што се однесува до моделите на тапан, сè додека тие се генерал Миди и немаат „инструменти“ надвор од нотите на DrumKit (ако не, тоа е прашање на промена на нотите за другите што се), секој ќе стори. Постојат колекции на модели на тапани што обично се појавуваат во zip-мапирани за типични VST (AD, SD, итн ...), и тие обично вклучуваат MIDI мапирана верзија за да можете да ги користите во други додатоци.

  На YouTube каналот Bestplugins имате бесплатен zip. Oddgroves.com, исто така, има бесплатен пакет и, ако од време на време ја претплатите вашата е-пошта, тие испраќаат нешто друго. Ако не, секогаш можете да отворите MIDI резултати од вашите омилени групи и да ги исечете моделите. 😀

 6.   RENE dijo

  Здраво, јас сум прилично нов во користењето на Linux, сакам многу жар, тој е прилично едноставен и работи спектакуларно, дури и затоа имам неколку пребарувања, во принцип не знам како да инсталирам drumgizmo или кој било друг .dll ако може да ми подадете рака Јас би го ценел тоа многу.

 7.   RENE dijo

  Здраво, како е инсталиран тапанчето?

 8.   RENE dijo

  Здраво, како го инсталирате drumgizmo за да го користите?