Андроид: Апликации за користење оперативен систем Linux на мобилен

Андроид: Апликации за користење оперативен систем Linux на мобилен

Андроид: Апликации за користење оперативен систем Linux на мобилен

За секој lубител на «Informática» отсекогаш била впечатлива точка, имајќи можност да постигнете совршено ниво на«convergencia» o «universalización» помеѓу различните «Plataformas de SW» на секој уред. Тоа е, постигнување работи во рамките на А. «Sistema Operativo»различна или барем нејзините апликации. За тоа, тие со текот на времето усовршуваа «Tecnologías de emulación y virtualización», или преку «Máquinas Virtuales» o «Contenedores».

Во некои претходни написи  на блогот, видовме и како трендот и ефективноста на постигнување на «Sistema Operativo» крос-платформа или хипер-конвергирана, тоа е, а «Sistema Operativo» за сите видови на Десктоп компјутери, лаптопи, мобилни телефони, таблети и други паметни уреди. Да се ​​биде, последниот можен случај познат на светската арена, оној на Оперативен систем Huawei, наречен Harmony OS. Сепак, во овој пост ќе се фокусираме на кратко коментирање на тековните апликации за да се користи a Оперативен систем на Linux на мобилен со Андроид.

Андроид + Линукс: Вовед

За нас, «Usuarios de Linux», отсекогаш била aубопитност, па дури и личен и / или предизвик на заедницата, да може да се инсталира кој било «Distro Linux», или наш омилен или наш сопствен «Distro Linux» директно на мобилен уред или таблет, или барем пуштете го на виртуелизиран начин на него.

За вториот случај, што обично е многу полесно да се кандидира за секој со малку или средно знаење, се следниве апликации што ќе ги споменеме подолу. На таков начин што, со овие апликации, плус неколку едноставни чекори, практично секој може да користи, во наједноставните случаи, некои придобивки од некои «Distros Linux» на мобилен телефон или претворете го во скоро комплетен компјутер со тотално извршување на некои «Distro Linux».

Андроид апликации за извршување на Linux

Комплетен инсталерот за Linux

Комплетен инсталерот за Linuxе официјална апликација на «Android», достапно на «Tienda de aplicaciones de Google para Android (Google Play Store)», последно ажурирано на 5 септември на 2016, и кој моментално е во својата верзија 3.0 BETA и достапно за«Android» верзија 4.0.3 и подоцнежните верзии.

Во суштина, ви овозможува да инсталирате А.«Distro Linux»целосно функционална во рамките на «Android», на таков начин што работи исто како да треба да се инсталира на физички компјутер. Затоа, ако е можно, ако тастатурата и глувчето можат да бидат поврзани на мобилниот, тие треба да бидат откриени и препознаени од «Distro Linux» и работи непречено.

чекор 1

Неговата употреба е многу едноставна. Но, пред да започнете, сигурно сте го активирале «Depuración de USB», лоциран во «Opciones de desarrollo», на «Menú de ajustes» de «Android». По инсталирањето и извршувањето, мора да ја притиснете опцијата «Install Guides» што ќе го покаже различното «Distros Linux» поддржан од нашиот користен уред, кој ќе варира во зависност од верзијата на «Android» инсталиран и процесорот на уредот.

Откако ќе изберете која било од нив, мора да кликнете на копчето «Download Image», со цел да се продолжи со избор на големината на истата, меѓу достапните, и да се заврши со притискање на копчето. «From Sourceforge», за преземање на «Distro Linux» од наведената веб-страница.

Запомнете, при изборот на големината на «Distro Linux» Треба да инсталирате, треба да сметате дека колку е поголема големината избрана, толку ќе биде поцелосна. И изберете ја соодветната, заснована на слободниот простор што е достапен на вашиот уред. Ако сакате најцелосно, секогаш изберете ја опцијата «Download Large Image».

чекор 2

Да се ​​користи «Complete Linux Installer» Исто така, се препорачува претходно да инсталирате 2 корисни апликации за далечински пристап и терминал за повици «VNCViewer App» y «Terminal App», кои се инсталирани директно од истиот дел наречен «Page 2» на наведената апликација.

Така што еднаш ја преземаше и отпакуваше «Distro Linux» со «Gestor de archivos» по ваш избор, на одредена маршрута, по можност на «Tarjeta de Memoria SD» барем 8 или 16 GB, се посочува на «Complete Linux Installer» рече пат, преку копчето се нарекува «Launch». Иако, претходно во делот наречен «Settings» и за опцијата наречена «Edit» на апликацијата мора да и се каже патот на «Distro Linux» отпакуван

Откако овој чекор е завршен, пополнувајќи ги потребните чекори, потребно е да го притиснете повиканото копче «Start Linux» автоматски да започне «Terminal App», што ќе нè праша дали сакаме да ја провериме датотеката на «Distro Linux» отпакуван. Чекор што можеме да го прескокнеме, пишувајќи го «letra n» и притискање на копчето «Intro». Понекогаш, «Complete Linux Installer» Кога се извршува во овој момент, тој бара да внесе лозинка за корисничката сметка и / или да ја означи резолуцијата на екранот на уредот.

чекор 3

Од оваа точка, и на крајот од вчитувањето на «Distro Linux», се појавува линија со инструкцијата «root@localhost:/ #», што укажува дека треба само да пристапиме до «GUI» на истиот преку «VNCViewer App», бидејќи не можеме директно да пристапиме до ова, бидејќи е така «Android», На «Sistema Operativo» кој веќе го користи «Entorno Gráfico» на уредот.

Затоа, за да завршиме, треба само да започнеме «VNCViewer App» вметнете ги потребните параметри за поврзување и кои генерално се сумираат како:

 • прекар: Корисничко име на Linux Distro
 • Лозинка: Стандардна лозинка на корисникот на Linux Distro
 • адреса: localhost
 • Пристаниште: 5900

Потоа, завршете со притискање на повиканото копче «Connect» за да се појави очекуваниот «GUI» на «Distro Linux». Да, ќе недостасува ако е потребно, кликнете на копчето опции «AndroidVNC» за да го конфигурирате методот за контрола на покажувачот, скалирањето на прозорецот или кратенките на тастатурата за да се подобри пристапноста до «Distro Linux» на «Android». За останатите, останува само да се користи «Distro Linux» по дискреција на корисникот.

Препорака

Да се ​​искористи максимално «Complete Linux Installer» Linux Distros кои доаѓаат во формат во живо се препорачуваат и со сè што е веќе инсталирано, така што доколку е потребно, не го инсталирајте. Добра препорака, во овој поглед, се DEBIAN, Ubuntu, MX-Linux и MilagrOS.

 

Андроид + Линукс: GNURoot Debian

GNURoot Дебијан

GNURoot Дебијане официјална апликација на «Android», достапно на «Tienda de aplicaciones de Google para Android (Google Play Store)», последно ажурирано на 3 август 2018, и моментално е во различни верзии, во зависност од верзијата на «Android» во која ќе се инсталира, немајќи целосна компатибилност загарантирана, од верзијата 8.0 наваму.

Во случаи кога верзијата на «Android» не е компатибилен со «GNURoot Debian» se се препорачува да се користи «UserLand», особено ако се модерни верзии на«Android», односно верзија 8.0 или повисока.

Во суштина, тоа дозволува или овозможува најавување во А.«Terminal de Linux»со дозволи од«súper-usuario (root)», така што тие можат да бидат извршени преку речено «Interfaz de Línea de Comandos (CLI)», потребните командни команди и потоа инсталирајте a «Entorno de Escritorio» и друго «aplicaciones GNU» неопходни или потребни.

Користете

Е «App» често се користи во комбинација со XServer XSDL, бидејќи има уште еден, тој ќе биде одговорен за дозволување на визуелизација на графиките на компјутерот Линукс, т.е. «Interfaz Gráfica de Usuario (GUI)»Со други зборови, тој ќе го симулира нашиот монитор.

Неговата употреба не е многу комплицирана, бидејќи откако ќе се изврши првиот, мора да продолжите со ажурирање на «Sistema Operativo Linux» и инсталирајте a «Entorno de Escritorio», по можност лесен и едноставен како «XFCE» o «LXDE», и остатокот од потребното. И, конечно, подигнете го «GUI» del «Sistema Operativo». На кратко, синтетизираната стандардна постапка би изгледала нешто како ова:

Чекор 1 - Од GNURoot

 1. Стартувај: apt-get update
 2. Стартувај: apt-get install lxde
 3. Стартувај: apt-get install xterm synaptic pulseaudio
 4. Префрлете се на: XServer

Чекор 2 - Од XServer

 1. Download: Фонтани
 2. Поставете: Резолуција и ДПИ
 3. Чекај: Син екран
 4. Да се ​​вратиме на: GNURoot

Чекор 3 - Од GNURoot

 1. Стартувај: export DISPLAY=:0 PULSE_SERVER=tcp:127.0.0.1:4712
 2. Стартувај: startlxde &
 3. Да се ​​вратиме на: XServer

Чекор 4 - Од XServer

 • Чекај: Син екран кој потоа ќе исчезне.
 • Преглед и употреба: Инсталирана е работна околина.

Распоредување на Linux

Распоредување на Linuxе официјална апликација на «Android», достапно на «Tienda de aplicaciones de Google para Android (Google Play Store)», последно ажурирано на 22 август 2019, и моментално е во верзијата 2.4.0 и достапно за«Android» верзија 4.0.3 и подоцнежните верзии.

Оваа апликација на «código abierto»олеснува брза и лесна инсталација на a «Sistema Operativo GNU/Linux» на мобилен уред со «Android». Бидејќи просечната инсталација обично трае околу 15 минути.

Неговите креатори препорачуваат минималната големина на сликата на дискот на«Distro Linux» да се користи со «GUI» е 1024 MB (1 GB) и без«GUI» 512 MB (1/2 GB). И тоа при инсталирање на А. «Tarjeta Flash» со «Sistema de archivos FAT 32», големината на сликата не надминува 4098 MB (4 GB).

Покрај тоа, тие советуваат дека по првичната инсталација и конфигурација, лозинката за«SSH» y «VNC» се генерира автоматски. Може да го смените преку опциите «Properties -> User password" (Propiedades -> Contraseña de usuario)» или со користење на стандардни алатки од «Sistema Operativo» користени, односно командите «passwd» o «vncpasswd».

Користете

Оваа апликација исто така се потпира на употребата на уште 2 корисни апликации, наречениBusyBox y Прегледувач на VNC. Да се ​​биде првиот, збир на алатки што го отклучуваат мобилниот уред «Android» да може да користи неколку «comandos de Linux» од суштинско значење за «Distros Linux» работи и работи задоволително. И вториот, апликација за оддалечена работна површина што се користи за креирање на прозорецот во кој «Distro Linux» работи во мобилен уред «Android».

Чекор 1 - Распоредување на Linux

По инсталирањето на 3-те апликации и извршување «Linux Deploy» следниве параметри мора да бидат конфигурирани во неговото мени за конфигурација:

Дел за подигање

 • Дистрибуција: Изберете го типот на Linux Distro што ќе го користите

Дел за GUI

 • Овозможи: Овозможете употреба на графичко опкружување на Linux Distro за употреба
 • Подсистем на графика: Изберете VNC
 • Десктоп околина: Изберете тип на графичка околина на Linux Distro за употреба

Дел VNC

 • Ширина висина: Изберете се препорачува 1920 x 1080 или повисоко за таблети и 1024 × 576 или 1152 × 648 за паметни телефони.

Делот на системот

 • Корисничко име: Конфигурирајте го корисничкото име на Linux Distro за употреба
 • Корисничка лозинка: Конфигурирајте ја корисничката лозинка на Linux Distro за употреба

Главно мени

 • Инсталирајте опција: Инсталирањето обично трае неколку минути, во зависност од брзината на користениот мобилен уред.

Процесот на инсталација завршува со пораката «<<< desplegar» копчето е притиснато «OK» и завршува чекајќи да се прикаже пораката «<<< Start» потоа одете на примена на «VNC». До оваа точка, «Distro Linux» спроведува и работи.

Чекор 2 - Прегледувач на VNC

Откако ќе се изврши апликацијата «VNC Viewer», мора да додадеме нова врска со притискање на иконата со симболот «+» долу десно, и во новата опција создадена наречена «Nueva conexión» зборот мора да биде внесен «localhost» во полето за текст повикано «Address» и името по наш избор во полето за текст повикано «Name». Конечно, ние мора да го притиснеме копчето наречено «Create» да се стави крај.

Да се ​​кандидира нашиот «Distro Linux» ние само треба да ги притиснеме нашите создадена нова врска во «VNC Viewer» да се кандидира и да се користи.

Корисничка земја

Корисничка земја е официјална апликација на «Android», достапно на «Tienda de aplicaciones de Google para Android (Google Play Store)», последен пат ажурирано на 12 август 2019, и моментално е во верзијата 2.6.2 таму достапен за «Android» верзија 5 и подоцнежните верзии.

Неговите креатори тврдат дека тој обезбедува лесен механизам за извршување на a «Distro Linux» или само А.«aplicación de Linux» на «Android». Бидејќи им овозможува да бидат инсталирани локално или во облак. Покрај тоа, тие нудат употреба на одличен и моќен «CLI» способни да дозволат инсталација на пакети, компилација на извршни, употреба на игри базирани на текст, меѓу многу други работи.

«UserLand» е создаден и активно го одржуваат луѓето што стојат зад апликацијата «GNURoot Debian», така што во блиска иднина ќе биде конечна замена на истите на новите верзии на «Android».

Користете

Кога ќе започне «UserLand» за прв пат, претставува список на вообичаени дистрибуции и апликации на Linux. Кога ќе кликнете на кое било од овие, се појавуваат низа индикации за конфигурација што мора да бидат конфигурирани, така што подоцна «Distro Linux» О «aplicación de Linux» да бидат преземени и конфигурирани. И подоцна се пристапува и се користи преку терминал или апликација за далечински пристап како претходните.

Иако, во процесот на инсталација «UserLand» препорачува употреба на «bVNC (Secure VNC Viewer)» како апликација за далечински пристап. И за поголем домен на оваа модерна апликација, можете да пристапите до нејзината официјална веб-страница на следниот линк Корисничка земја.

Андроид + Линукс: Заклучок

Заклучок

Се надеваме дека овој напис е исклучително корисен за оваа привлечна задача да користите а «Distro Linux» на «Android». Запомнете дека има некои други апликации што ги извршувале истите функции со текот на времето, како на пр «DEBIAN noroot» и тие веќе не се активни во «Tienda de aplicaciones de Google para Android (Google Play Store)», но има многу други кои се повеќе слични, подобри или инфериорни, што исто така можете да ги користите со мало истражување со пристап до следново линк.

Ако некогаш или во моментов сте користеле некое од гореспоменатите или други, не запирајте коментирајте ја статијата за да можете да го споделите вашето драгоцено искуство за оваа тема со целата заедница.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

3 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Цезар де лос РАБОС dijo

  Андроид е среда, тоа е исто како да имате инсталирано Виндоус ... крут и полн со ѓубре, искоренувањето на телефонот е драма и за да трепкате оваа работа треба да користите Виндоус!
  Продавницата е најлоша, многу апликации, сите се исти и скоро никој од нив не работи.
  Дефинитивно користењето на јадрото на Линукс не го прави самиот Линукс.

 2.   Фер Б. dijo

  …. Би било многу корисно ако статиите датираат, бидејќи не знам дали читам нешто неодамнешно или од пред 4 години.

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Поздрав Фер! Оваа статија е со датум 05 година.