grep

Некои основни команди на Grep

Во овој мал дел ќе споделам со вас како работи „grep“ со кој можеме да бараме специфичен текст или модел во датотека или во комплетен директориум. Најчеста употреба е брзо пребарување во датотека за појава на образец.

Java 10 Oracle

Инсталирајте Oracle Java 10: Преку терминал од GNU / Linux

Овој пост ни го донесува ажурираниот метод за инсталирање на апликацијата Java 10 на Oracle. Java JDK се залага за Java Development Kit (Oracle JDK) и е официјален комплет за развој на програмскиот јазик Java, објектно-ориентирана развојна околина.

акие-0.0.4

Аки: менаџер за задачи со седиште во Маркдаун

Па, денес дојдов да ве запознаам со Akiee кој е менаџер на задачи со повеќе платформи со отворен извор, Akiee беше ослободен под лиценцата GPL2 и неговиот изворен код е достапен на GitHub. Акие е инспириран од АГИЛ. Оваа одлична програма ќе ни помогне да се фокусираме на нашите задачи.

трампа

Што е Swap во Linux и како да се користи?

Просторот за размена или размена на меморија или исто така познат како виртуелна меморија е оној што го користи просторот на HDD наместо мемориски модул. Инаку, апликациите користат RAM и нејзината достапност за извршување.

Linux

Како да преместите или копирате датотеки или папки во Linux?

Многумина од нас, ако не и повеќето од нас се навикнати да користат графички интерфејс или работна околина, така да се каже. Задачите за преместување, уредување, преименување, меѓу другото, на датотеки или папки, обично се прават на едноставен начин со само неколку кликања.

уефи

Едноставен начин да знаете дали вашиот компјутер користи UEFI или наследен BIOS-от

Несомнено, УЕФИ далеку го надминува наследниот БИОС-от, бидејќи неговото пристигнување требаше да покрие неколку недостатоци на наследниот БИОС-от. UEFI или унифициран интерсен интерфејс за проширување на фирмверот додаде можност за користење дискови поголеми од 2TB и да имаат независна процесорска архитектура и контролери.

Дигитализирајте VHS ленти од вашата дистрибуција GNU / Linux

Ви прикажуваме интересен туторијал за претворање на VHS во дигитално видео од вашата омилена дистрибуција GNU / Linux. VHS лентите и плеерите нема да работат засекогаш, па затоа е важно да ја дигитализирате содржината што ја имате во овој формат ...

Избегнете хакирање со овие 3 чекори

Овој мал водич ќе ви помогне да го заштитите вашиот бизнис и вашите компјутери од потенцијални натрапници и малициозни агенти на едноставен и лесен начин.

Генту: Срцето на astверот

Системот за управување со пакети, Portage, е единствен и им овозможува на корисниците на Gentoo да извлечат максимум од компилацијата на секоја програма.

исфрлајте натрапници преку Wi-Fi

Како да се убијат натрапниците со kickthemout

Како да им го отсечете Интернетот на натрапниците со исфрлање од глава. Како да блокирате натрапници на мојата безжична мрежа, да ги исфрлите натрапниците од мојот wifi

PAM, NIS, LDAP, Kerberos, DS и Samba 4 AD-DC - SMB мрежи

Општ индекс на серијалот: Компјутерски мрежи за мали и средни претпријатија: Вовед Автор: Федерико Антонио Валдес Тујага Здраво пријатели и

Како да изберете алатка за автоматизација на сметководствено-административните процеси на МСП

Службата за трезор и јавен кредит последните денови коментираше за потребата од создавање механизми и алатки што ќе овозможат автоматизирање на сметководствено-административните процеси ...

DNS и DHCP во CentOS 7 - SMB мрежи

Општ индекс на серијалот: Компјутерски мрежи за мали и средни претпријатија: Вовед Здраво пријатели!. Seeе видиме во оваа статија како можеме ...

Мрежа од класа Ц.

МСП мрежи: прво виртуелно намалување

Општ индекс на серијалот: Компјутерски мрежи за мали и средни претпријатија: Вовед Здраво пријатели! Ние сакаме да го направиме „првиот виртуелен рез“ ...

CentOS 7 Hypervisor II и последен - SMB мрежи

Општ индекс на серијата: Компјутерски мрежи за мали и средни претпријатија: Вовед Здраво пријатели! Знаеш што? Било која друга фраза за ...

CentOS 7 Hypervisor I - SMB мрежи

Општ индекс на серијата: Компјутерски мрежи за мали и средни претпријатија: Вовед Почитувани читатели! Понекогаш се соочуваме со Слугите ...

CentOS

CentOS во компјутерски мрежи за МСП

Општ индекс на серијата: Компјутерски мрежи за мали и средни претпријатија: Вовед Јас го транскрибирам овде првиот пасус на страницата wiki.centos.org за ...

Топ 5 ТВ кутии со Linux

Приемот на сателитска телевизија е исто така област каде што се потопени дистрибуциите на ГНУ / Линукс, неколку беа ...

Активирајте го режимот офлајн во Google Chrome

Ние им покажуваме како да го активираат режимот офлајн или „Работете офлајн“ во Google Chrome за да можат да ги прегледуваат страниците без да бидат поврзани на интернет.

Убунту LTS 14.04.6

Овозможете кориснички root во Ubuntu

Дали некогаш ви се случило да не можете да се најавувате како root во Ubuntu? Ова е мерка наметната од Каноник, овде објаснуваме како да ја поништите

Инсталирање на Wallabag на VPS

Pocket е популарна услуга која ни овозможува да зачувуваме веб-страници за да ги читаме подоцна мирно. Што ја прави ...

Добри практики со OpenSSH

OpenSSH (Open Secure Shell) е збир на апликации кои овозможуваат шифрирана комуникација преку мрежа, користејќи ...

Мега од терминалот со MegaCMD

Мислам дека не треба да објаснам што е Мега или непостоечкиот Мегааплод (уф, какви се тие времиња…). Во моментов сме многу ...

Совети за Канаима ГНУ / Линукс 5.0

Поздрав, драги читатели на Интернет. Во оваа нова можност ќе коментирам неколку извонредни технички совети кои ќе им овозможат на оние кои во моментов ...

Генимоција

Genymotion: Андроид емулатор за GNU / Linux

Поздрав, Почитувани читатели на Интернет, овој пат му донесовме на Genymotion одлична програма што започнав да ја користам за да ги заобиколам ограничувањата ...

Сервер со CentOS и VirtualBox

Здраво, овој пат им угодувам на моите читатели и како одговор на сите ваши коментари на On серверите, каква дистрибуција ...

Меморија за лигњи - дел 2

Squid не само што е услуга за прокси и кеш меморија, таа може да направи многу повеќе: управување со acl (списоци за пристап), филтрирање ...