И терминалот може да биде убав

Многумина од нас го користат својот терминал како алатка за работа, најбрзиот начин (понекогаш единствениот) за излез од ...

Зомби процеси

Читајќи запис од елав се сетив дека на еден форум некој побарал помош бидејќи нивниот систем бил бавен, некои ...

Заменете го Тунар со PCManFm во Xfce

Како што знаат сите корисници на Xfce, на Тунар му недостасуваат многу опции што ни го олеснуваат животот на дневна основа како што се ...

Шифрирање на е-пошта со GPG

Е се обидам да направам практичен водич што е можно универзален за секоја дистрибуција на Linux, Mac и Windows, на оваа ...

Снимка на екранот од екранот

Инсталирајте го Screenfetch

Sreenfetch е скрипта што ни ги прикажува информациите за нашиот систем на екранот. За да го инсталирате, напишете во терминалот ...

FWBuilder

FW Builder најдобро !!!!

Здраво, пишувам за да ги споделам моите искуства со вас, ова е мојот прв напис, затоа ве молам меки ...

LMMS не ringвони: решение

LMMS (Linux MultiMedia Studio) е софтвер за издвојување на податоци за GNU / Linux кој, меѓу другото, ни овозможува да ги користиме VST ...

LMDE е ажурирана

Многу корисници на LMDE (вклучително и јас) кои се жалат дека нашето дистрибуција не е во согласност со ...

LXDE

Неколку совети за LXDE

LXDE е одлична работна околина која, како што многумина од нас знаат, ја нуди како нејзина главна карактеристика, одлична употреба на ...

гмрун

Замена на Xfrun за GMRun во Xfce

За брзо извршување апликации во Xfce можеме да користиме xfce4-appfinder, што не е ништо повеќе од апликацијата ...

Игри за терминалот

Кога мислиме на терминали, команди, текст, скрипти, комунални услуги за програмери и ... честопати доаѓаат на ум.

Gedit подготвен за употреба

Gedit… за програмери

Пред некое време зборував за возвишен текст, многу, многу комплетен уредувач на текст и неговите многу функционалности….

Опасни команди во GNU / Linux

Ги копирам командите и нивниот опис (и додавам во некои свои коментари) m rm -rf / Оваа команда рекурзивно ги отстранува ...

Инсталирајте го KahelOS од USB

Во моментов KahelOS LiveCD е во графички режим што ја прави инсталацијата поинтуитивна за почетниците. Бади Фреди во ...

Поставување мешан систем на Debian

Како што огромното мнозинство веќе знае, Дебиан има неколку гранки: Стабилно тестирање нестабилно (Сид) Но, постои и можност за ...

DSLinux

DSLinux: Linux работи на Nintendo DS

Знаев дека постои можност за инсталирање на Linux на PS3, на Wii, дури и да се работи на мобилен Андроид ...

Пост-инсталација на KahelOS

Вчера видовме како да го инсталираме KahelOS и како огромното мнозинство на дистрибуции, му треба нејзината конфигурација.

Во одржување

Проблеми со нашиот ДНС

Почитувани корисници: Сакаме да ви се извиниме за непријатностите што се случија во попладневните часови. Ситуацијата…

Пиџин + КВалет

Оние од нас кои користат KDE ги чуваат податоците за пристап (корисници и лозинки) во KWallet, и во праведност ……

Разглед на TuxGuitar

Toе разгледаме програма TuxGuitar. TuxGuitar е програма од Аргентина, се користи за читање, играње ...

Поглед на LXDE

Денес ќе ја разгледаме околината на LXDE на барање на читателот Оскар.

Променете го Amarok Splash за друг

Пред неколку дена еден наш читател (нано) ми постави неколку прашања во врска со KDE, предлози за упатства што можев да ги направам ...

Како да конвертирате .MDF во .ISO

Здраво, Постојат неколку виртуелни формати на слики, .ISO е едноставно најпопуларниот, скоро стандарден. Пред некој ден ...

Со терминалот: Календар и Кал.

Toе започнеме со она што би можеле да го наречеме нов дел во Фромлинукс, каде што ќе ви покажеме работи поврзани со терминалот: ...

Стави глобален прокси во LMDE Xfce

Оние од нас кои сме корисници на Xfce, знаат дека оваа одлична и минималистичка околина за работна површина ја нема истата опција ...

Како да ја лозинкате Grub2

Постојат неколку методи за заштита на Груб на нашето омилено дистрибуција. Особено се обидов со оваа варијанта и со оваа друга, ...

Создавање псевдоними во GNU / Linux

Постои многу едноставен начин за прилагодување и олеснување на некои команди што вообичаено ги користиме во «конзолата», со помош на ...