Водич за инсталација на Arch Linux 2015

sc

Водич за инсталација Arch Linux за општа употреба на компјутер.

Внимание! Ова упатство се базира на официјален водич за инсталација, со додадени податоци и подобрувања за олеснување на чекорите помеѓу инсталацијата.

Сегашна верзија: 2015.07.01 - Кернелот вклучува: 4.0.7 - ISO големина: 646.0.0 MB

-11с Преземете и подгответе ги медиумите за инсталација

Медиуми за инсталација на ЦД / ДВД

-ан   Прозорци: Можете да користите кој било ваш вкус, особено ве оставам Имберн, многу комплетен и лесен софтвер,

-ан  Гну / Линукс: тие можат да ја користат особено онаа што доаѓа со графичките средини, меѓу нив се и Брасеро, k3b и Xfburn.

УСБ-медиум за инсталација

-ан   Прозорци: тие можат да користат Универзален USB инсталер o LinuxLive USB креатори двата се лесни за употреба.

-ан   Гну / Линукс: тие можат да ја користат командата «dd": Користење на командата dd.

-12г Почетна подготовка на системот

Внимание: Пред да продолжите, проверете дали вашиот компјутер има поврзан мрежен кабел (етернет), бидејќи ќе го користиме за да ги преземеме и инсталираме потребните пакети за Arch Linux.

Подигнете се од инсталационото ЦД / ДВД или УСБ. Првото нешто што ќе го видиме е екранот за добредојде со мени со различни опции.

1

За да започнеме со инсталацијата, мора да ја избереме соодветната опција за нашиот тим.

-ан Линукс за подигање (i686) - 32 битови

-ан Линукс за подигање (x86_64) - 64 битови

Откако ќе влеземе, ќе бидеме навреме корен.

sin-tc3adtulo1.png

Првото нешто што мора да направиме е да воспоставиме дистрибуција на нашите тастатура.

-ан  Español:

# клучеви es

-ан  Латинска Америка:

# клучеви ла-латиница1
» Пример: Латинска Америка

sin-tc3adtulo.png

-13г Подготовка на хард диск

Внимание!: Следниве чекори се преземаат за да се инсталираат Лак Линукс како уникатен оперативен систем на тврдиот диск.

Инсталациониот медиум Arch Linux ги вклучува следниве алатки за поделба: fdisk, gdisk, cfdisk, cgdisk, разделени. Во овој случај користиме cfdisk

# cfdisk

002

ние создаваме 4 партиции:

-а2 / boot: Партицијата содржи кернел на оперативниот систем (што му овозможува на вашиот систем да се подигне) заедно со датотеки што се користат за време на процесот на подигнување. За повеќето корисници, партиција за подигнување на 100 - 150 Mb Тоа е доволно.

-а2 / (корен): Ова е местото каде што се наоѓа "/" (root директориумот). Во оваа конфигурација, сите датотеки (освен оние зачувани во / подигање) се на root партицијата, така што минималниот капацитет не треба да биде помал од 10-15 GB

-а2 / home: Каде што ќе бидат зачувани нашите лични поставки, поставките за апликацијата (и вашите профили во нив) и традиционално нашите податоци (документи, фотографии, видеа, итн.), Затоа се препорачува да се додели поголема големина.

-а2 Трампа: Оваа партиција е неопходна за управување со „виртуелна“ меморија што не се вклопува во нашата „физичка“ RAM меморија и која не ја користиме во моментот.


-ан На компјутери со RAM меморија до 1 Гига треба да биде ист SWAP како RAM меморија.

-ан Меѓу 2 и 4 гигабајти, тоа треба да биде ТРЕПАТ половина од RAM меморијата.

-ан со повеќе од 4 гигабајти не треба да се надминува 2 гига на SWAP колку.


Со користењето на cfdisk Ние мора да ја создадеме избраната шема на партиции, создавајќи една партиција истовремено, со низа команди: Ново »Основно | Логичка »Големина (во МБ)» Почеток.

Два детали што треба да се земат предвид:

 • Во случај на партиција избрана како Трампа, одете на опцијата "тип”И изберете 82 (Размена на Linux) од списокот.
 • Во случај на партиција избрана како / boot, изберете ја опцијата "Бутабилен"

На крајот, треба да имате нешто како што се гледа на следната слика:

121

Откако ќе бидат безбедни, мора да ја избереме опцијата "Напишете", И потврди со внесување"Да".

Оваа постапка ја отстранува целата претходна содржина од тврдиот диск!

Да се ​​излезе од cfdisk, ние избираме „Престанам".

Внимание!: Многу е важно да се знае редоследот на секоја партиција, бидејќи ќе ги користиме во следниот чекор.
sda1 = подигање, sda2 = /, sda3 = дом y sda4 = размена

-14г Форматирање на партиции

-a   En / boot Е се користи ext2:

# мкф -t ext2 /dev/sda1

-a   En /, Beе се користи ext4:

# мкф -t ext4 /dev/sda2

-a   En / home, Beе се користи ext4:

# мкф -t ext4 /dev/sda3

-a   En трампа, Beе се користи mkswap:

# mkswap /dev/sda4

-a   Ја активираме партицијата (трампа):

# размена /dev/sda4

-15г Организација на партиции

-a   Ние ја монтираме партицијата / (корен) во / mnt:

# се качи /dev/sda2 /мент

-a   Ние ги создаваме директориумите на другите партиции:

# mkdir /мент/брод
# mkdir /мент/дома

-a   Ние ги монтираме соодветните партиции:

# се качи /dev/sda1 /мент/брод
# се качи /dev/sda3 /мент/дома

-16г Проверка на мрежна врска

Мрежниот демон dhcpcd започнува автоматски при подигнување и се обидува да воспостави жична врска (затоа веќе сме поврзани на мрежата).

a    За да се поврзете на безжична мрежа:

# мени за Wi-Fi

-a   Проверете ја врската:

# пинг -c 3 www.google.com
» Пример: Проверка на врската.

пингол

-17г Инсталација на системот

Ние ќе ја користиме скриптата за инсталација наречена пакстарп да го инсталира системот база. Исто така, групата пакети основно-развивање треба да се инсталира ако подоцна планирате да соберете софтвер од AUR (што се препорачува).

-a    Ние ги инсталираме основните пакети:

# пакстарп /мент база-развиена база

-a    Во овој случај, ние ќе го инсталираме GRUB како менаџер за подигање:

# пакстарп /мент груб-биос

-a    За подобра поддршка во Интернет врските, инсталираме NetworkManager:

# пакстарп /мент управител на мрежата

a   Додадете поддршка на нашата Лента со допир (во случај да имате лаптоп).

a856394f-20a6-4d74-91df-82a22e5bcc3e_44

# пакстарп /мент xf86-влез-синаптика

-18г Главна конфигурација

-a   Генерирајте ја датотеката fstab:

# генфстаб -У-стр /мент >> /мент/итн/fstab


-a   Chroot и конфигурирајте го основниот систем:

# арх-хрот /мент

-a   Поставете име на компјутер, за ова треба да ја уредиме датотеката со име / итн / домаќин:

# нано /итн/hostname

Датотеката е празна, сè што треба да сториме е да го внесеме името на нашиот тим.

» Пример: Име на тимот.
hostname
За да излезете, притискаме Ctrl + X, ние ги зачувуваме промените со притискање на 'Y ' & Внесете.

-a   Воспоставете часови во нашата област:

2__argentina.png Аргентина:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Буенос Аирес /итн/локално време

_боливија.png Боливија:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Мир /итн/локално време

_chile.png Чиле:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Сантијаго /итн/локално време

_колумбија.png Колумбија:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Богота /итн/локално време

_Куба знаме.png Куба:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Хавана /итн/локално време

_ecuador.png Еквадор:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Гвајакил /итн/локално време

_el_salvador.png Ел Салвадор:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Спасителот /итн/локално време

_spain.png Шпанија:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Европа/Мадрид /итн/локално време

_guatemala.png Гватемала:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Гватемала /итн/локално време

_mexico.png Мексико:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Мексико Сити /итн/локално време

_nicaragua.png Никарагва:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/поксик/Америка/Манагва /итн/локално време

_парагвај.png Парагвај:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/поксик/Америка/Асунсион /итн/локално време

_peru.png Перу:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Лима /итн/локално време

_dominican_republic.png Доминиканска Република:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Санто Доминго /итн/локално време

_уругвај.png Уругвај:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Монтевидео /итн/локално време

_venezuela.png Венецуела:

# ln -s /УСР/удел/зонеинфо/Америка/Каракас /итн/локално време
» Пример: Мексико


-a   Поставете поставки за локација:

# нано /тнк/локација.конф

Ние ја ставаме нашата локација во датотеката.

2__argentina.png Аргентина:

ЛАНГ=е_AR.UTF-8

_боливија.png Боливија:

ЛАНГ=е_BO.UTF-8

_chile.png Чиле:

ЛАНГ=е_CL.UTF-8

_колумбија.png Колумбија:

ЛАНГ=е_CO.UTF-8

_Куба знаме.png Куба:

ЛАНГ=е_CU.UTF-8

_ecuador.png Еквадор:

ЛАНГ=е_EC.UTF-8

_el_salvador.png Ел Салвадор:

ЛАНГ=е_SV.UTF-8

_spain.png Шпанија:

ЛАНГ=е_ES.UTF-8

_guatemala.png Гватемала:

ЛАНГ=е_GT.UTF-8

_mexico.png Мексико:

ЛАНГ=е_MX.UTF-8

_nicaragua.png Никарагва:

ЛАНГ=е_NI.UTF-8

_парагвај.png Парагвај:

ЛАНГ=е_PY.UTF-8

_peru.png Перу:

ЛАНГ=е_PE.UTF-8

_dominican_republic.png Доминиканска Република:

ЛАНГ=е_DO.UTF-8

_уругвај.png Уругвај:

ЛАНГ=е_UY.UTF-8

Венецуела  Венецуела:

ЛАНГ=е_VE.UTF-8
» Пример: Мексико
локалната
За да излезете, притискаме Ctrl + X, ние ги зачувуваме промените со притискање на 'Y ' & Внесете.

-a   Активирајте ја нашата локација:

Во датотеката /etc/locale.gen, локациите се стандардно оневозможени, ние мора да го избришеме „#”На почетокот на линијата на нашата локација да ја активираме.

# нано /итн/локација.gen
» Пример: Мексико

мексикоген

За да излезете, притискаме Ctrl + X, ние ги зачувуваме промените со притискање на 'Y ' & Внесете.

-a   Генерирање локација:

# локален-ген
» Пример: Мексико

_locale-gen.png


-a   Поставете изгледот на нашата тастатура:

Ние ја креираме датотеката /etc/vconsole.conf

# нано /итн/vconsole.conf

откако ќе влеземе, ќе го поставиме изгледот на тастатурата.

-ан    Español:

КЛУЧНА КАРТА=es

-ан   Латинска Америка:

КЛУЧНА КАРТА=ла-латиница1
» Пример: Латинска Америка

тастатура

За да излезете, притискаме Ctrl + X, ние ги зачувуваме промените со притискање на 'Y ' & Внесете.

-a   Инсталација на Груб:

# груб-инсталирај /dev/sda


-a   Ние ја креираме датотеката grub.cfg:

# grub-mkconfig -o /брод/GRUB/grub.cfg
_asds2.png

-a    Генерирање рамдиск:

# мкиницпио -п линукс

Linux


-a   Ставете лозинка корен:

# passwd

_passwd.png


-a    Затвори хрото:

# излезете

-a   Одмонтирајте ги партициите:

# сума /мент/{подигање, дома,}

умутн


-a   Рестартирајте го системот:

# се рестартира

Со ова ја завршуваме инсталацијата ArchLinux!

befunky_vcb

Сега недостасуваме Конфигурирај некои мали детали како што се: Активирајте го NetworkManager и Креирајте го нашиот корисник со дозволи од корен (судо)

Откако нашиот систем е рестартиран, ние се најавуваме, како корен.

-111г Активирајте Менаџер на мрежа

-a    Ние работиме NetworkManager:

# systemctl Почеток Мрежен менаџер.Сервис

-a    Активираме NetworkManager:

# systemctl овозможи Мрежен менаџер.Сервис

Внимание! Важно е дека 'N'и'M'(NМрежаManager) се со големи букви.

-112г Направете го нашиот корисник

Заменете корисникот со вашето корисничко име и само букви во мали букви.

-a    Да создадеме наш корисник со нивните соодветни групи:

# useradd -m -g корисници -G аудио,lp,оптички,складирање,Видео,тркала,игри,моќ,скенер -s /бин/баш корисникот

-a    Ставете лозинка на нашиот корисник:

# passwd корисникот

_passwduser.png

-113г Активирајте ја групата Тркала

-a    Ние ја уредуваме датотеката / etc / sudoers:

# нано /итн/потење

-a    Ние ги отстрануваме#'на почетокот на редот:%тркало СИТЕ = (СИТЕ) СИТЕ:

тркала

За да излезете, притискаме Ctrl + X, ние ги зачувуваме промените со притискање на 'С ' & Внесете.

-a    Рестартирајте го компјутерот:

# се рестартира

Се најавуваме со нашиот корисник што само го создадовме и го ажурираме системот за да ги провериме дозволите за root (sudo).

a    За да се поврзете на безжична мрежа со мрежен менаџер:

$ sudo nmcli dev wifi поврзете ја „SSID“ лозинката „лозинка“
» Пример: $ sudo nmcli dev wifi поврзете ја лозинката DESDELINUX LINUX123

-a  Ние го ажурираме системот:

$ sudo pacman -Сиу

_syu.png

Со ова ја завршуваме поставката на Arch Linux!

FS

FE

FC


Фсс

Те молам! испрати го твојот проблеми / сомнежи во мојата е-пошта: arch-blog@riseup.netСодржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

231 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Bi0s_Po1n7 dijo

  Одличен водич!, Многу добро аргументирано, би сакал да имам упатство ако при инсталирање на лак за прв пат xD.

  1.    Алехандро Понче dijo

   Ви благодарам, се надевам дека уживате.

   1.    Франц dijo

    Добро утро, упатството е многу добро, дали знаете како да инсталирате Parabola Gnu / Linux?
    Пробав неколку пати и толку е лесно, како да инсталирате GNU-Hurd =)
    https://wiki.parabolagnulinux.org/Main_Page_(Espa%C3%B1ol)
    Се базира на Arch Linux, само што носи 100% GPL пакети
    https://wiki.parabolagnulinux.org/Get#BitTorrent_Download_.28recommended.29
    Постои начин да се инсталира Arch и потоа да се ажурира во складиштата на Parabola, но тоа би значело поголема потрошувачка на ширина на опсег. АКО имаше начин ќе беше добро. Со почит

    1.    Алехандро Понче dijo

     Ако инсталацијата е лесна, тогаш кој е проблемот? Би било погодно да ги коментирате.
     Само што го прочитав упатството и тој е потполно ист, сепак, мора да извршите неколку дополнителни чекори, овој водич ќе ви помогне многу да го разберете секој чекор од инсталацијата
     На вики, ќе најдете водич за миграција:
     https://wiki.parabolagnulinux.org/Migration

     Ако имате сомнежи / проблеми, под упатството е мојата е-пошта.
     Поздрав.

 2.   Игнасио Родригез dijo

  Ви благодариме за упатството.
  Сепак, треба да вклучите предупредување во чекор 1, кога предлагате да ја користите командата
  dd ако = / дома / корисник / преземања / арх.иззој на = / dev / sdb

  Мора да предупредите дека b во sbd мора да се замени со местото каде што е всушност pendrive или во спротивно некој може да го оштети вториот хард диск што сте го инсталирале!

  1.    Алехандро Понче dijo

   Овој водич е направен за средни / напредни корисници на Линукс, сепак корисникот на вентилаторот не недостасува.
   Ви благодарам многу за деталите што ќе ги додадам кога ќе се вратам од училиште, поздрав.

   1.    Elоел Хименез dijo

    хаха јас сум виновен! Ви благодарам многу за времето што го потрошивте за да го направите упатството! Многу ми служеше! Користам ubuntu веќе некое време и добро е, но сакав да пробам arch и не знаев како да инсталирам преку терминал! Многу ми служеше, благодарам!

 3.   пироо dijo

  Здраво! Ви благодариме за упатството. Користам Manjaro xfce и иако сум генерално среќен што го видов некако нестабилен, затоа барам да се вратам во Crunchbang. Сакав да ве прашам дали ова упатство е корисно за Archbang? Ако барам нешто цврсто како Debian, дали ќе престанам да пребарувам Arch? Имам Acer Aspire v5 64 бит.

  1.    Алехандро Понче dijo

   Здраво
   Вистината е, не го знам тековниот метод за инсталирање на Archbang, ако сеуште се користи графичкиот метод, овој водич може да ви помогне да ве водиме во случај да имате какви било прашања во врска со чекорите на Archbang.

   Во списокот записи на крајот од упатството, има туторијал за инсталирање на Openbox, во случај да инсталирате Arch Linux.

   Поздрав.

  2.    Салвадор dijo

   Пјеро го имав Дебијан на мојот лаптоп со ист модел како твојот, дебијан работи совршено, тој работи многу добро всушност, сега планирам да се префрлам на лак за нови авантури и затоа што стабилноста на дебијан дури и тестирањето веќе ме лути

 4.   Крис dijo

  Одличен водич !!
  Ви благодариме за споделувањето на вашето знаење.
  Јас нужно треба двојно да се подигнам со Windows 8 на лаптоп што не е од UEFI. Дали процесот на инсталација на грубот е доволен за да работи двојно подигање?
  Честитки!

  1.    Алехандро Понче dijo

   Здраво
   Ова е водич за инсталирање на Arch како единствен систем на вашиот компјутер.

   За да инсталирате Arch заедно со Win X, мора да извршите други чекори (подгответе и изоставете некои партиции, инсталирајте os-prober, прегледајте ја конфигурацијата на grub откако ќе се генерира датотеката grub.cfg, итн.).

   Работам на друг водич за инсталација на Arch со Windows X.
   Поздрав.

   1.    Алан dijo

    Имате новости со упатството за инсталирање со Windows 8?

  2.    FerMG dijo

   Треба да инсталирате os-prober за да ја препознаете партицијата со прозорци.

   1.    Јоакоеј dijo

    Благодарам за коментарот, ми помогна

 5.   Цена Гранда dijo

  Совршен овој водич, ви честитам за работата, многу добро објаснет и добро организиран, како и убав и интуитивен.
  Ви благодарам

  1.    Алехандро Понче dijo

   Благодарам многу! Се надевам дека уживате, поздрав.

 6.   Конквистадор dijo

  Подобро е Debian, Arch Linux е многу нестабилен

  1.    Алехандро Понче dijo

   Секој има свои критериуми и почит.

   1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

    Одличен одговор, +1!

  2.    Давидлг dijo

   нестабилно, добро што како што велат тие ќе бидат ваши критериуми
   мојот Arch е подобар за мене на нетбук отколку дебиан, тогаш arch е подобар од debian за netbook, да хахаха, не зависи сè од типот на инсталација на хардверот.

   Арх може да биде нестабилен, но само ако ги игнорирате вестите на вики, патем сè е мирно, да видиме дали Алан Мекрај и неговиот тим не изненадија со нешто смешно

  3.    Фенриз dijo

   Конквистадор, вашиот коментар е надвор од контекст ...

  4.    Зато dijo

   Подобар ArchLinux. Дебијан е многу архаичен. 😉

 7.   сфермат dijo

  Водичот е многу добар, само ќе додадам дека на почетокот ако е избрана линукс партиција (тоа е како број 28 или 48, не се сеќавам) сè е инсталирано заедно (boot, root, home)

  1.    Алехандро Понче dijo

   Ви благодариме за споделувањето, ќе го имам предвид.

   1.    ДАНКД dijo

    Со години ставам 4 партиции (swap; / boot; / (root); / home). Багажникот, коренот и домашните партиции од типот "ext4". Но, пред неколку години ставив само 3: swap, / boot и / (root) и никогаш не ми создаде проблеми, затоа што имам прозорец и Linux и моите ПОДАТОЦИ се наоѓаат во посебна партиција (диск D во Виндоус, тип NTFS ) до кои можам да пристапувам од прозорец и Linux. Читам дека треба да креирате партиција / boot, што е препорачливо, сепак Есфермат кажува сè заедно, добро не знам, јас сум меѓу почетник и среден. Одлично вашиот водич, ќе го пробам сега, прв пат кога прочитав за инсталацијата на Арх, имав мозочен удар, сега мислам дека можам да го направам тоа.
    На оваа страница пишува како да се постават Window и Arch: https://kerneleros.com/como-instalar-arch-linux-2015-con-entorno-de-escritorio-guia-actualizada/
    Слично е на твоето, можеби е копирано, но еј додавам начин да ги ставам двата оперативни системи.
    Ви благодариме за водичот !!!

 8.   Нуадера dijo

  Со ова се наметнува благодарност.

 9.   Fredy dijo

  Megapedazodeguiadeinstalacion, ценеше многу. Оној што требаше да биде документиран на неколку места за да го инсталира.

 10.   Маркос Серано dijo

  Одличен водич, најдобар на шпански јазик !!

  На омилени секако.

  Со почит

 11.   Фега dijo

  Пред некое време ги ставив батериите за да го инсталирам Archlinux, но само откако го најдов упатството за Алехандро на неговиот личен блог. Искрено, никогаш не сум видел толку добро детално и подготвено упатство. Добро-ни-си-мо!

 12.   Фаустино dijo

  Точно, каков одличен водич, тој ги објаснува работите што другите водичи ги земаат здраво за готово и тоа многу помага.

 13.   аиорија dijo

  Сега сум со Магеја 4 и Каос 2014 во кои сум многу среќен, но отсекогаш имав трн да пробам, одеднаш бев охрабрен да го искористам овој водич, поздрави и благодарам за маката што го направив овој напис .

 14.   x11tete11x dijo

  добар водич, ќе мора да го додадете тоа 😀 затоа што ако не повеќе од еден ќе остане без тастатура xD
  https://www.archlinux.org/news/linux-313-warning-ps2-keyboard-support-is-now-modular/

  1.    Алехандро Понче dijo

   Само што работев на тоа, благодарам за споделувањето.

  2.    Самоил dijo

   Но, кога го воведувате? За време на инсталацијата? Во кој чекор од водичот?

 15.   патодкс dijo

  Најдобар водич за Arch, на најдобрата веб-страница за Linux.

  1.    Давидлг dijo

   Точно, но а
   Му благодарам на Грегорио Еспадас = Геспадас го инсталирав

   по некое време веќе ја погледнавте вики или направете белешки за да ги запомните чекорите

 16.   Еугенио dijo

  Едно нешто: овој водич е само за системите BIOS / MBR, не за UEFI / GPT системите, кои се повеќето од сегашните.

  1.    пандев92 dijo

   повеќето uefi системи може да се стават во наследство.

 17.   Ñандекуера dijo

  Јас го инсталирав мојот Arch со графички инсталатер и без многу насоки. Ах, не ... тоа беше Манџаро !! 😀
  Ви благодариме за внесувањето. Goingе го тестирам во виртуелно поле.

  1.    Леонардо dijo

   Па, да, но познатото манџаро не може секогаш да ги направи, на мојот Gateway AMD A6 Quadcore лаптоп со ATI Radeon hd, тој едноставно не можеше, и со Арх за прв пат, се обидов многу, CrunchBang, Ubuntu, Manjaro , Fedora, Suse, Bodhi Linux, Chakra, основен оперативен систем, Pear OS, KaOS, морам да кажам дека овие работеа на Compaq со постар ати-радеон

 18.   УНТалЛукас dijo

  WTF ?? сè што треба да се направи? Би сакал напис што ќе ги објасни предностите на користењето на Арх.

  1.    Ñандекуера dijo

   Но, ако тие се добро познати ...
   (Кортазар ја користеше конзолата)

 19.   Тахури dijo

  Многу добар водич ... вистината е дека е многу корисно за оние кои се осмелуваат да го инсталираат Arch ... веќе една година имам повеќе или помалку во една од моите тетратки и тоа е loveубов на прв поглед XD

 20.   Густаво Рафаел Мартинез Еспелета dijo

  благодарам за водичот, многу организиран и презентиран

 21.   Исус dijo

  Одличен водич! Неверојатно е колку е лесно да се инсталира Archlinux, не разбирам зошто многумина се плашат од тоа. Ви благодариме за водичот.

  1.    Јоакоеј dijo

   За вас ќе биде лесно, дури не можев да го инсталирам на многу флеш hdp, замислете да сте пробале со сите достапни алатки на пазарот да можам да ја монтирам сликата само на USB, unetbootin, нееверзален инсталатор на USB Linux жив креатор на УСБ, ДД за Виндоус, ДД за Линукс, рачно во Линукс итн. и дека не се монтира, не гледам колку е лесно

  2.    Јоакоеј dijo

   Па, сега кога можев да го инсталирам, беше многу лесно, иако вистината е дека со викито тие веќе ти кажуваат сè, јас го користев вики, водичот за почетници е повторно завршен. Како и да е, неколку работи што ги следев од овој пост, како да создадам корисник, ги искористив групите што ги ставаат тука

 22.   АлонсоСанти14 dijo

  Одличен водич ... Само што сакав повторно да пробам арх, но го немав водичот ... благодарам

 23.   пироо dijo

  Александар. Ви поставувам прашање без каков било вид на партизација или знаме на дистрибуција: Дали Arch Linux е стабилно дистрибуција? Разберете ја стабилноста од Кранчбанг. Упатството е навистина многу добро, и јас сериозно размислувам за летање со Манџаро, и за инсталирање на Arch со Openbox. Но, би сакал да го знам тоа пред само да се залажам со Арх. Ви благодарам

  1.    Алехандро Понче dijo

   Здраво
   Што се однесува до стабилноста, тоа е дистрибуција во која ќе имате нешто неочекувани проблеми (главно фокусирани на ажурирања на пакетите), сепак тие се многу едноставни проблеми.
   Повеќето од проблемите на Арх (грешки) доаѓаат со скриена предност што е учењето.
   Сепак, јас не го сфаќам тоа како неповолност, откако ќе го инсталирам единствениот клуч за да има соодветен систем е да го конфигурирам, давајќи му вообичаена употреба, ќе сфатите дека со тој систем ќе останете засекогаш.

   Ве повикувам да го пробате, сите прашања или / и проблеми запомнете дека имате повеќе од една заедница желна да ви помогне.

   Поздрав.

 24.   Andrew dijo

  Одлично упатство… Честитки!

 25.   Здраво dijo

  Многу добар водич, ви честитам, но според мое лично мислење е уште една точка да не инсталирате лак, не вреди толку многу процес на инсталација толку долго, ќе требаше многу време да се инсталира систем што ми ветува само најнови верзии на апликации и веќе редовно работење што е прилично нестабилно токму затоа што ги има сите бета, претпочитам дека ова е неодамнешно, но не толку зелено за да биде нестабилно, но секој луд со својот лек
  Но, освен моето мислење за системот е да, го видов целиот водич и повторно ви честитам дека е многу комплетен и ќе им помогне многу на оние кои сакаат да инсталираат арх

 26.   Табрис dijo

  Дали е можно да се додаде „инсталирајте XBMC и целосен графички оџак на лак-линусот“?

 27.   Серхио Е.Дуран dijo

  Одличен совет Алехандро, патем, сите KDEeros се подготвуваат за KDE 5 затоа што ќе се појави со нов стил за графичките контроли QT, кои ќе бидат модерни и истовремено убави и рамни flat

 28.   АлонсоСанти14 dijo

  Кога сакате да ја вчитате конфигурацијата на тастатурата, добивам: „клучевите не се пронајдени“ ... нема чекор, некој ми кажува како да го сторам тоа

  1.    елав dijo

   Многу ретко што коментираш. Тоа доаѓа стандардно на инсталациониот диск.

  2.    релоко dijo

   клучеви е

  3.    сиромашно таку dijo

   ... но моето носи клуч-клуч

  4.    x11tete11x dijo

   Дали има врска со мојот коментар? https://www.archlinux.org/news/linux-313-warning-ps2-keyboard-support-is-now-modular/

  5.    Алехандро Понче dijo

   Во однос на тоа што го кажува x11tete11x, мислам дека нема никаква врска, ако беше проблемот од делот на тастатурата, како успеаја да ја напишат командата?

   За погодените корисници, веднаш им испраќам е-пошта.

   Ве молам, испратете ги вашите проблеми на мојата е-пошта, бидејќи комуникацијата е полесно да ги реши проблемите.

 29.   Франц dijo

  Може да објавите водич за инсталација за Parabola GNU / Linux, тој се базира на Arch-Linux:
  https://wiki.parabolagnulinux.org/Get#BitTorrent_Download_.28recommended.29
  Со почит

 30.   aminамин-Самуил dijo

  Премногу брутално

 31.   Никола dijo

  Здраво, сакам да пробам Arch со OpenBox, но целата оваа долга тема за инсталација е досадна и непотребна по мој вкус. Како и да е, сакам дистрибуција што одговара на филозофијата на Арх добро (се изморив од нане и убунту) и сакам да пробам нешто поризично од тестирањето на Дебијан.

  Треба ли да инсталирам ArchBang што во основа го носи истото што сакам да го имам и ми заштедува време?
  Thereе има ли разлика или ќе имам во основа исти пакети и работи на долг рок?

  Ви благодариме!

  1.    Статик dijo

   Обидете се со Манџаро Линукс, тој е дистрибуција базирана на Archlinux, ги има сите предности на # Архлинукс, но без сè што учите при инсталирање

   Со почит

   Забелешка: Она што ќе го научите со # Архлинукс ќе ви служи доживотно

 32.   Данкан dijo

  Водичот е многу добар за да научите и да знаете како да правите одредени работи рачно, сепак за оние од нас кои веќе ја знаат рачната инсталација, препорачувам да користите некои од постојните скрипти за да ги олесните работите малку или дури и да ги направите сами. Особено ја користам скриптата ауи. Може да се преземе со git по чекор 2:
  пекмен -С гит
  git клон git: //github.com/helmuthdu/aui

  Тој е прилично сеопфатен и не инсталира автоматски ѓубре што не е корисно. Ова е на англиски јазик, така што треба да бидете запознаени и да читате сè смирено.

 33.   сиромашно таку dijo

  Колку добар водич, погледнете дека ми е здодевно и мојот стар тим со својата малку оштетена чинија и пениум четири може да ме забавува некое време. Го оставив со дебиан 6 (што ми оди многу добро), но за грицкање малку гној, ова е тоа, иако сакав да пробам и колобри или да ставам кутре.

 34.   aminамин-Самуил dijo

  само вао

 35.   хорхеманјаререзлерма dijo

  Одлично упатство за инсталирање на оваа одлична дистрибуција. Вистината е работа, но ако некој навистина сака да научи, ова дистрибуција е најдобро за тоа и неговото одржување е многу полесно и без компликации, бидејќи е само ажурирано.

  Пред некое време направив нешто слично, но го чувам за повикување.

 36.   Санхусофт dijo

  Јас сум верен следбеник на вашиот блог Алехандро, всушност, благодарение на него, минатата година успеав да го инсталирам ArchLinux на мојот компјутер и оттогаш не се селив. Јас порано користев Ubuntu, но никогаш не ми беше доволно пријатно со неговиот систем за пакети или Unity или многу други работи. ArchLinux секогаш го привлекуваше моето внимание, но никогаш не сум пронашол таков интуитивен водич за инсталирање и правење функционален. Па јас навистина го ценам тоа.

  Преминувајќи на друга тема, она што најмногу ме интересира во моментот е да го завршите Водичот за инсталација на Пантеон на Arch Linux ... Умирам да го пробам, бидејќи иако одамна се обидов не ми се допаѓаше искуството. Очигледно верзијата што ја инсталирав беше многу застарена.

  Како и да е, добра работа и ви благодарам.

 37.   кратоз29 dijo

  Дали сè уште стоите во правење туторијал за тоа како да ја инсталирате еос-околината? Особено ја сакав оваа околина, најмоќните алатки за компизација поедноставени со добро управување со ресурсите.

  Инсталирав манџаро („пријателскиот лак“) и се обидов сам да ја инсталирам оваа околина, но едноставно не можам да го сторам тоа.

 38.   Статик dijo

  Одлично, запомнете дека користењето на Archlinux не прави подобри корисници, секојдневната употреба ви овозможува да стекнете искуство, благодарам за Водичот

 39.   линкеволуција dijo

  Неверојатен за вашиот водич за инсталација, јас сум желен да завршите со пишувањето на водичите што недостасуваат од прецртаната листа: П. Ви честитам +10

 40.   Orgоргицио dijo

  Здраво, многу идни Arch-корисници ќе го ценат тоа; Пред да се преселам во Gentoo, јас бев корисник на Arch Linux, и добро, според моето искуство како корисник на Linux, со 100 MB за / подигање, тоа е доволно за мене, земајќи го во предвид критериумот дека ќе имате само еден јадро по систем. И дека сега користам Gentoo и бара да се состави, сè уште немав проблеми. И, какво олеснување за тоа / 10 GB за / барем, затоа што имам 15 xD

  Тоа би било.

  Со почит

 41.   Гвидо ролон dijo

  Колку добар пост. Денес се обидував да инсталирам арх. И, сфатив дека е исто како и моите почетоци со Linux. Со газиран софтвер. Многу команди. Ова е за мажи. Како што беше уникс. Овој пост заслужува 10+ ако беше тарта, како што читав таму. Ви благодарам. Сега ме натера да сакам да ја рестартирам инсталацијата

 42.   пато dijo

  Здраво Алехандро, многу ти благодарам за одличната работа !!!

 43.   пато dijo

  Здраво Алехандро, многу ти благодарам за одличниот водич. Го барав оној што го имате за инсталација преку безжична мрежа, но не можам да го најдам достапен - ви благодарам кога можете да го објавите бидејќи беше многу корисно да инсталирате лак на мојот лаптоп -

  1.    Алехандро Понче dijo

   Здраво!
   Водичот за инсталација на безжична мрежа е изоставен, бидејќи сега ја имаме командата: # мени wifi.

   Поздрав.

 44.   апиеман dijo

  Здраво Алехандро, се прашував што се случи со сите водичи кои веќе беа подготвени во вашиот личен блог, знам дека веројатно ги мигрирате на овој блог, но требаше да ве замолам да ми ја исчистите главата.

  Треба да ажурирам неколку компјутери и секогаш ги користев вашите водичи како препораки, многу силен поздрав и илјада благодарници за целата работа што ја правите бесплатно, се надевам дека наскоро ќе ги видам „подготвените“ водичите, особено Arch со Windows X (не можам да создадам петта партиција, не можам да мислам што да правам)

  1.    Алехандро Понче dijo

   Ви благодарам многу за вашиот коментар, водичот за инсталација Arch со WIndows е во развој, сепак, можам да ви помогнам преку мојата е-пошта, поздрав.

 45.   DwLinuxero dijo

  Многу добар водич, но сфаќам дека секој пат кога инсталирањето на Arch Linux е „полесно“ бидејќи беше одлучено да не се задржува инсталерот што сепак и даваше на оваа дистрибуција некоја леснотија, за среќа, сè уште имаме проекти како Чакра за кои не сакаме да го изгубиме и времето форматирање рачно и инсталирање на системот рачно.
  Сега го користам Dream Studio, но ми создава толку многу проблеми (сега помалку среќа) што мислам да пробам Linux Chakra, на пример, не сакам да губам толку многу време во инсталациите и конфигурациите
  Со почит

 46.   Статик dijo

  Благодарение на вашиот Блог пред околу една година добив совршена инсталација на Archlinux, морам да ви благодарам што сега објавувате за заедницата FromLinux, секогаш мора да бидете во тек со новостите на Archlinux за какво било ажурирање, се надевам дека ќе продолжите да објавувате твоите совети што секогаш ги читам.

  Со почит

 47.   4 болни dijo

  Одлично, но треба да инсталирам Arch dual boot заедно со Win7, како треба да го делам хард дискот?

  Ве молам ако некој може да ми помогне.

 48.   Azureus dijo

  Здраво, вашиот водич ми помогна многу, но имав проблем, само кога ја преземав групата пакети gnome, компјутерот замрзнува и не одговарав на ништо, морав да се исклучам и кога се обидов повторно да ги инсталирам пакетите ми кажува дека одредени датотеки се веќе во датотечниот систем и прекинуваат грешки. Дали има некој начин да го поправам?

  1.    Алехандро Понче dijo

   Ве молиме, испратете ги вашите проблеми / сомнежи на мојата е-пошта.

 49.   Виножито-мува dijo

  Тие треба да додадат објаснување за случаите каде што се инсталира со УЕФИ

 50.   Andrew dijo

  Водичот е одличен, само имав еден проблем, го инсталирам во супер стара машина со видео картичка интегрирана на таблата, една од тие генерички, го инсталирав видео-двигателот vesa, но ништо не работеше, добив грешка од Xserver, направив pacman xf86-video-fbdev и xf86-video-vesa и таму ако го поминеше тестот x сервер. Едно прашање, зарем немате водич LXDE? Ви благодарам, одличен водич

  1.    Алехандро Понче dijo

   Здраво, ви испратив е-пошта со упатства за LXDE.

   Поздрав.

 51.   Едуардо dijo

  и испробав разни упатства, но се збунувам во чекор со инсталирање на основниот систем
  таму кој од 3-те пакстрап да инсталирам?
  едно проследено со друго ??

  1.    Алехандро Понче dijo

   Здраво!

   Од 3-те команди, секоја инсталира различен пакет, затоа мора да ги извршите или да ги состави заедно: # pacstrap / mnt base base-devel grub-bios networkmanager

   Поздрав.

 52.   Ramon dijo

  Здраво човече, имам 4 чизми, освој 8 победи 7 backtrack и slackware, ќе ја заменам партицијата slackware со archlinux, но гледам дека правиш 4 партиции, и мојата партиција за slackware е примарна партиција, како што правам за да инсталирам, јас имајте уште една размена што работи за бактрак, како би можеле да ми помогнете на мојата е-пошта

 53.   Даниел dijo

  Честитки за водичот, тој е одличен.
  Сакав да ви кажам дека откако започнав мрежен менаџер, за да се поврзам на Интернет преку wifi, морав да ја користам следнава команда:
  # nmcli dev wifi врска со лозинка
  Ова се должи на неможноста за користење жична мрежа.

  1.    Даниел dijo

   Извинете, командата е
   # nmcli dev wifi поврзете "SSID" лозинка "лозинка"

   1.    Алехандро Понче dijo

    Ви благодарам многу, ажуриран водич.

 54.   Едуардо dijo

  На здравје !! Имам огромен проблем со „$ sudo pacman -Syu“, нема да ми дозволи да ажурирам затоа што не сум поврзан на Интернет, единствениот начин на којшто можам да го користам е WiFi, но не ми дозволува да го користам wifi- мени повеќе и со „systemctl start NetworkManager. service“ Не се поврзувам, барав други упатства, но кога користам iwconfig не ми кажува „-bash: iwconfig: командата не беше пронајдена“ што ја препорачувате!?!

 55.   МегаМаурисио dijo

  Многу добро упатство, многу ми помогна заедно со друга документација од мрежата за УСПЕШНО инсталирање на Archlinux на мојот систем. Ви благодарам многу и за вложениот напор во изработката на овој водич. 🙂

 56.   Хуан Карлос Кабрера dijo

  Најдоброто упатство за инсталација на Arch Linux што некогаш сум го видел. и сум видел многу, но оваа ги надминува сите. Ви благодариме за времето и посветеноста да направите нешто толку одлично и добро објаснето.

 57.   ГензоДени dijo

  Видео за да се покаже дека инсталацијата на Archlinux е едноставен процес кој денес има доволно документација што треба да ја направат помалку искусни корисници.
  Водичот на Алехандро Понсе е следен: https://blog.desdelinux.net/guia-de-instalacion-de-arch-linux-2014/
  Да го разбиеме митот, ArchLinux не е наменет само за напредни корисници!

  http://youtu.be/EdNCwy6VCkM

  1.    Карлос dijo

   Едно прашање го виртуелизирам лак-Linux, ги следам сите чекори, но grub не работи по рестартирањето, сепак го добивам истиот главен екран на Archlinux

 58.   брат dijo

  одлична ми служеше благодарам за одличната работа

 59.   Јоакоеј dijo

  Здраво, дали некој знае како да стори правилно да ја запали датотеката на usb? затоа што го пробав на илјада различни начини и не ми оди, пробав со Unetbootin, Linux Live Usb Creator, Universal Usb Installer, dd за windows, dd за linux, итн, но досега тој што беше најблиску за да се постигне тоа е дд.
  Сепак, со dd ми кажува „ова не е бутабилен диск“, затоа не знам што да правам

  1.    Јоакоеј dijo

   На крајот го решив благодарение на форумот Arch Linux, користев програма наречена Rufus за да запалам слики на usb и работеше 100%, сега имам инсталирано Arch, благодарение на оваа програма што ми работеше единствено.

   http://rufus.akeo.ie/

  2.    Статик dijo

   Тука ви кажува на едноставен и брз начин, јас секогаш го користам со секое дистрибуција

   https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_Flash_Installation_Media_%28Espa%C3%B1ol%29#C.C3.B3mo_restaurar_la_unidad_USB

 60.   Диего Исак dijo

  чингон многу ти благодарам

 61.   aminамин-Самуил dijo

  Дали е потребно да се создаде посебна партиција за / boot ??

  Ако одговорот е да, што би се случило со оваа партиција кога се преземаат нови јадра, дали ќе остане без простор и ќе се препишат претходните јадра?

  Зошто препорачувате ext2 наместо ext4 за оваа / партиција за подигнување?

  1.    Статик dijo

   Не е потребно, можете да креирате само 2 партиции

   / и / размена

   / >>> е коренот и
   / размена >>> областа за размена

 62.   редактира dijo

  Здраво, ова е одличен водич, сепак имам проблем, можам да пристапувам на Интернет само ако дефинирам статична IP, како можам да инсталирам archlinux со помош на статична IP? Те молам, би сакал да ми помогнеш во мојот проблем, ти благодарам

 63.   Инуказе dijo

  Здраво, успеав да го инсталирам ArchLinux, 99.9%
  Поентата е дека 0.1% е следново

  Кога ја креирате конфигурацијата со
  $ sudo grub -mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

  Излегува дека го генерирам следново:

  menuentry 'Arch Linux, with Linux 3.14.4-1-ARCH' –class arch –class gnu-linux –class gnu –class os –group group_main {
  штеди
  инсмод ext2
  постави корен = '(hd0,6)'
  search –no-floppy –fs-uuid –set 39c2b115-9c28-4805-87bf-88657495ea4c
  ехо „Се вчитува Linux 3.14.4-1-ARCH“
  root / linux / vmlinuz-linux root / / dev / sdb7 rw тивко прскање init = / usr / lib / systemd / systemd
  ехо „Се вчитува првичниот рамдиск“
  initrd /initramfs-linux.img

  Проблемот е линијата

  root / linux / vmlinuz-linux root / / dev / sdb7 rw тивко прскање init = / usr / lib / systemd / systemd

  Поради
  root = / dev / sdb7

  Затоа што треба да биде:
  root=UUID=6af334c4-52a1-4e16-925e-cc54006b269f

  Поради тоа, кога се обидува да се подигне понекогаш бара / dev / sda7 други пати / dev / sdb7, и не знам зошто живее менувајќи ги вредностите на тие букви на истиот хард диск секој пат кога стартувајте или рестартирајте го компјутерот.

  Па, тогаш инсталирајте бург, и го имате истиот проблем, кој става root = / dev / sdX # наместо root = UUID = ###…

  Знаете што треба да направам, така што секогаш кога ќе трчам работи како

  $ sudo burg -mkconfig -o /boot/burg/burg.cfg
  $ ажурирање на судо-бург

  $ sudo grub -mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
  $ sudo ажурирање-груб

  Соберете ги записите во менито:

  menuentry 'Arch Linux, with Linux 3.14.4-1-ARCH' –class arch –class gnu-linux –class gnu –class os –group group_main {
  штеди
  инсмод ext2
  постави корен = '(hd0,6)'
  search –no-floppy –fs-uuid –set 39c2b115-9c28-4805-87bf-88657495ea4c
  ехо „Се вчитува Linux 3.14.4-1-ARCH“
  [b] linux / vmlinuz-linux root = UUID = 6af334c4-52a1-4e16-925e-cc54006b269f rw тивко прскање init = / usr / lib / systemd / systemd [/ b]
  ехо „Се вчитува првичниот рамдиск“
  initrd /initramfs-linux.img
  }

  ?

  наместо тоа, пишува root = UUID наместо root = / dev / sdX #, бидејќи со / dev / sdX # не ми одговара. Однапред благодарам за каква било помош што може да ми помогнете.

  1.    valdo dijo

   Во датотеката / etc / default / grub постои оваа линија:
   # GRUB_DISABLE_LINUX_UUID = точно
   Ако не се коментира со #, оневозможува употреба на UUID во јадрото и наместо тоа го користи стариот метод на / dev / sdxx ..
   Ако ова е проблемот по уредувањето на споменатата линија, ја повторувате командата
   sudo grub -mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

 64.   ксунил dijo

  За сите овие работни околини, кое зафаќа најмалку простор на лаптопот освен основната работна површина на Xorg?

  1.    Статик dijo

   Околу 1 година користев само Прекрасно, тоа не е графичко опкружување, тоа е само менаџер на прозорци, сепак перформансите се оптимални. Предлагам да се одлучите за xfce или lxde кои се најлесните што ги пробав.

   Со почит

 65.   maxi dijo

  многу добро упатство. многу едноставно, никогаш не користев Linux и ја повлеков главата преку Linux. зошто мислам

 66.   maxi dijo

  Многу добро упатство. многу едноставно, никогаш не користев Linux и ја повлеков главата за ова дистрибуција. затоа што верувам во она што сите го велат: „Арх е едноставен“. Како и да е, имав несреќа, кога ќе влезам во хрот и сакам да ја користам командата „нано“, ми кажува дека функцијата е непозната, во чекор 8. Дали знаете зошто? Не се сеќавам дека прескокнав никаков чекор

 67.   Пилар dijo

  Здраво, јас сум нов во Archlinux, благодарам за упатството, но кога ќе завршам сè кога ќе го рестартирам, не ми дозволува да внесувам root или било кој друг, ако може да ми одговорите

  1.    Адолфо Рохас Г. dijo

   не ги монтиравте партициите добро: /

 68.   Франциско dijo

  Здраво Алехандро, задоволство да ве поздравам, ви честитам за многу комплетен туторијал, одличен, погледнете, јас сè уште се сметам себеси за нов човек во Линукс и секогаш се обраќав на дистрибуциите што лесно се инсталираат, сега со оваа помош и објаснување Се трудам.
  Не знам дали, ова дистрибуција е за посовремена опрема, не успеав да го инсталирам овој дистрибуција на Пентиум 4 со 1 GB рам, во овој чекор (# pacstrap / mnt grub-bios), се појавува грешка и други кои навистина не ме прават Добро, добро тогаш продолжувам со останатата постапка, и на крајот ја рестартирам и повторно ми фрла шише и групна грешка, што би бил проблемот, Алехандро?

  Го чекам вашиот навремен одговор, ПОЗДРАВИ.

 69.   Цекелкан27 dijo

  Одличен водич !!! Многу ми помогна. Благодарам

 70.   Езекиел dijo

  Благодарам многу!! Тоа е само она што ми требаше.

 71.   padsan3 dijo

  Многу добро упатство, јас сум почетник во светот на Linux, но сакам да учам. Бев во можност да ги следам сите чекори без проблеми, но при инсталирањето на графичката околина имав одредени проблеми. Јас го инсталирам Arch Linux на виртуелна кутија и мислам дека можеби тоа е проблемот. Би било добро ако се назначат дополнителните активности што треба да се извршат во виртуелен сандаче. Ви благодариме за сите информации, тоа е многу корисно.

 72.   Хорхе Манјарез Лерма dijo

  Како си.

  Одлично туторство, јасно е и е насочено кон процесот што, иако макотрпен, резултира во одличен систем. Иако би било убаво да наведете неколку работи:

  1.-Како да го инсталирате LTS-кернелот, ова за оние луѓе кои сакаат да имаат постабилен систем во однос на регресивните проблеми и други работи.

  2.- Менаџер за подигнување поразличен од GRUB, како SYSLINUX што јас лично го препорачувам за „старите“ тимови.

  А срдечен поздрав

  Искрено
  Хорхе Манјарез Лерма

  1.    Мануел де ла Фуенте dijo

   Јас лично не го препорачувам јадрото LTS, го користев некое време во инсталацијата Arch и како и останатите компоненти на системот тие се секогаш ажурирани, но јадрото останува застарено, предизвикувајќи повеќе проблеми.

 73.   Julулио Гарсија dijo

  Здраво како си, добар пост
  Успеав да ја извршам целата инсталација, но кога се поврзав на безжична мрежа не можев, тоа ми го покажува следново: Еро: Не е пронајден уред за Wi-Fi.
  не знам што да правам
  однапред благодарам за упатството

 74.   Тестер dijo

  Добро попладне, извинете што ги следев чекорите, но за да го рестартирам системот што чекаше да го видам грубот, не сакав да го инсталирам archlinux до windows 8, но сè што гледам е дека windows 8 започнува, но не гледам никаков grub или нешто што го следев чекори совршено додека «не се рестартира»

  1.    Мануел де ла Фуенте dijo

   GRUB не инсталираше правилно. Повторно инсталирајте го со ова:

   1. Повторно подигнете го вашиот USB стик каде што го снимивте Arch Linux.

   2. Монтирајте ги партициите што сте ги направиле. Ако го сторите тоа според упатството, тоа би било:

   mount /dev/sda2 /mnt
   mount /dev/sda1 /mnt/boot
   mount /dev/sda3 /mnt/home

   3. Внесете ја околината на хроот:

   arch-chroot /mnt

   4. Повторно инсталирајте го и конфигурирајте го GRUB (во оваа команда е само / dev / sda, не се става број по sda):

   grub-install /dev/sda
   grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

   5. Затворете chroot, одмонтирајте ги партициите и кога ќе го рестартирате, веќе треба да имате GRUB вклучено:

   exit
   umount /mnt/{boot,home,}
   reboot

   1.    Тестер dijo

    Благодарам за помошта, ми успеа, сепак имам 2 проблеми. Првиот е дека кога ќе го стартувам компјутерот, grub не се појавува и „влезот не е поддржан“ се појавува по неколку секунди, тој започнува и влегува во Archlinux, така што не можам започнете во прозорци ако сакам, не знам дали воопшто можам бидејќи не гледам ништо и не ја направив домашната партиција сакајќи да биде иста партиција што ги дели root и home како и во другите Linux системи што не мора да давате одредена партиција дома ако не сакате Само папката е креирана, бидејќи мојата тастатура е погрешно конфигурирана Јас користам twm обидувајќи се да инсталирам одлична што веќе ја користев во дебијан

    1.    Мануел де ла Фуенте dijo

     Хм, се чини дека има проблем со некомпатибилноста со некој дел од вашиот хардвер. Проверете дали ова работи за вас: https://lists.ubuntu.com/archives/foundations-bugs/2012-September/110057.html

   2.    Тестер dijo

    Фала за помошта што немам КС имам ацер со GMA X4500 и секогаш користам други дистрибуции но еј кога би бил тој проблем, дали би било решението да се користи лило?

 75.   Тестер dijo

  Сега на екранот се појавува мониторот, "влезот не е поддржан", монтирај ја мојата root партиција

 76.   Ксунил32 dijo

  Во инсталацијата на Archlinux преку виртуелна кутија во однос на партициите, што се препорачува ???

 77.   Саул dijo

  Здраво, многу добар водич, имам само едно прашање,
  Како да го инсталирам со uefi имам леново? бидејќи како што е упатството со овој лаптоп не работи за мене = (

  1.    елав dijo

   За УЕФИ ве советувам да инсталирате со Антергос, што е Arch со уште неколку пакети. Јас го тестирав и работи совршено, само треба да креирате партиција во FAT32 од не помалку од 100 MB и не повеќе од 512 MB и во инсталацијата да ја ставите како / boot. Seeе видите како инсталаторот Антергос го открива тоа автоматски.

   1.    Саул dijo

    Добро благодарам многу, ќе го пробам со Антергос =)

 78.   Битл0рд dijo

  одличен пријател водич… тоа веќе ме натера да се откажам од кубунту и да започнам со Арх, сакав пакман и складишта !!

 79.   Андрес dijo

  Се обидов да го инсталирам и сè беше во ред се додека не се рестартира, кога ќе ја креирам табелата со партиции, таа ги препознава другите дистрибуции што ги инсталирав, но кога се рестартирав прв пат откако ќе инсталирам сè, се појавува само лак, кога ќе започнам со арх (која било од двете опции) добивам грешка и се враќам на груб, мислам дека минатата година имаше слична грешка, дали можеш да ми помогнеш во тоа?

 80.   Дикси dijo

  Јас можам се да направам, но го инсталирам на uefi иако можам и со биос, но како да го инсталирам подигнувачот во ефи

 81.   гули dijo

  Многу добра датаааа

 82.   Елијан dijo

  Здраво! Упатството е одлично и имам само еден проблем ... кога ќе го рестартирам системот за да започнам да го конфигурирам, ми кажува дека лозинката не ми е во ред.

  Извршувам „su“, ја ставам лозинката што ја воспоставив чекор назад и системот вели „логирањето не е точно“. Втор пат го инсталирам и истото ми се случува ... некое решение или нешто? Тоа е единствениот проблем што го имав!

  1.    Сандерс Гутиерез dijo

   Јас го имам истиот проблем, сè работи освен што кога одам да се најавам со корисникот што го создадов ми кажува дека логирањето е неправилно и не разбирам зошто, го потврдив активирањето на тркалото дека спаѓа во сите групи наведени во водич и ништо, го сменив пасошот мислејќи дека е тоа и ниту едно. Може ли некој да ми помогне во ова

  2.    Сандерс Гутиерез dijo

   Добро, решено, ова е она што го направив

   Ја потврдив школката на корисникот што создава (во мојот случај "брусеви") со командата
   мачка / итн / passwd | греп сандерс
   Излез: брусилки: x: 1000: 100: / дома / брусилки: / usr / корпа за отпадоци / баш

   Where / usr / bin / bash -> е нашата стандардна обвивка при најавување во системот. (Но, претпоставувам дека веќе го знаете тоа.)

   Потоа ги проверив стандардните школки со командата
   мачка / итн / школки

   Датум на заминување:
   #

   / итн / школки

   #
   / Bin / sh
   / канта / баш

   Крај на датотеката

   Потоа, јас ја сменив школката.

   За ова испробав две опции. Ако извршуваме кој баш секогаш ќе ни покажува / usr / bin / bash, дури и ако користиме тип bash наместо претходната команда, тоа исто така ќе ни покаже [bash е поврзан (/ usr / bin / bash)] и тешко дека логично бидејќи / bin е симболична врска до / usr / bin / барем во арх.

   Прво: сменете ја лушпата со командата
   chsh -s / bin / bash sanders

   Ова ќе ја направи датотеката / etc / passwd веќе да нема / usr / bin / bash, туку / bin / bash и тоа работи.

   Второ: додадете / usr / bin / bash во стандардната листа на школки
   нано / итн / школки
   и додавам / usr / bin / bash спаси и затворам

   Откако користев која било од двете опции, можев успешно да се најавам.

   Честитки!

 83.   Арчер со игра на прозорци dijo

  Како што реков во неколку наврати, одличен водич.
  Но, кога тој лак и прозорци водич за инсталација и?

 84.   Јован dijo

  Ви благодарам многу за упатството, тоа е многу добро објаснето!

 85.   Мисаел Армента dijo

  Одлично !!!

 86.   Елкин dijo

  Честитки !! навистина, многу ви благодарам за овој одличен водич! Штета што немам пари сега затоа што би сакал да ве поддржам и ова се една од оние работни места за кои гледате дека многу луѓе придонесуваат и ве прават навистина да сакате да им ги вратите за трудот и времето што го правеа. Поздрав од Колумбија !! Благодарам Мајлс.

 87.   габух dijo

  Благодарам Алехандро за вашето знаење, тој е одличен водич, дури и писателот на слики ми помогна многу бидејќи моите други опции како лили или јуми УСБ не сакаа да работат.
  Имам сомнеж дека веќе имам двојно подигнување на нане и прозорци 7, го разделувам дискот и сум заглавен затоа што ги бришам партициите што одговараат на linux, но кога ќе го дадам напишете ми кажува дека ќе пишува на дискот и податоците одат, тие ќе претрпат промени, јас го разбирам тоа, но дали ова ќе влијае и на мојата партиција за прозорци?

 88.   Омар удаве dijo

  благодарам за водичот

  но нема да можете да ми помогнете, не ме открива двигател на мрежна картичка broadcom b43, дали можете да ми помогнете да го инсталирам

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Здраво Омар!

   За неколку дена направивме достапна нова услуга за прашања и одговори Прашајте FromLinux. Предлагаме да пренесете ваков вид консултации таму за да може целата заедница да ви помогне со вашиот проблем.

   Прегратка, Пабло.

   1.    Омар Удаве} dijo

    Ви благодарам многу, јас веќе го решив, но ќе го земам предвид благодарам

 89.   Јохендер Гарсија dijo

  Добра ноќ, пријателе. Тестирав различно дистрибуција неколку недели. да видам кој најмногу ме убедува и секако кој најдобро работи на мојот нетбук. Денес наутро се разбудив со идејата дека сакам да го пробам ArchLinux и пребарувајќи во SanGoogle го најдов овој водич. но за време на инсталацијата наидов на проблем. и тоа е дека екранот се исклучува во секое време, без оглед дали ги пишувам командите или не. и екранот не се вклучува кога ќе притиснам кое било копче, морам да почекам околу 1 м и потоа го притиснав копчето за напојување и се стартува таму каде што застана.
  Јас ја правам инсталацијата од USB што го направив бутабилен со LinuxLive USB Creator.

 90.   Мануел Х. dijo

  Се обидувам да го инсталирам во VirtualBox, проблемот е откако ќе изберете во GRUB за да влезете. Екранот останува црн ... И ниту па 'назад ниту па' напред. Дали некој знае како да го реши ова? На здравје

 91.   шини-кире dijo

  во моментот кога ќе го расклопам подигањето и дома и ќе се рестартирам, не започнува xD останува на рестартирање 🙁 и grub не се појавува или што било што може да биде ??

 92.   Едуардо dijo

  добар ден
  Неколку пати се обидов да инсталирам archlinux, но кога ќе стигнам до партицијата секогаш ми дава грешки, тој се претвори во малиот хард диск, па се обидувам да имам root и swap, секако со упатството што е тука, го немав се обидов, но јас ќе треба да 4 партиција на дискот и тој е мал. Се изморив од борбата со тоа.
  како и да е ви благодарам многу.
  Едуардо

 93.   Александар dijo

  Прашање ?? .. Ако го монтирам ISO во VirtualBox, инсталацијата ќе беше иста.
  или би имало промени.

 94.   моа dijo

  И, ако сакам да го инсталирам со Win?

 95.   декстре dijo

  Барање по рестартирање ставив poweroff верувајќи дека повторно ќе ме започне со iso во виртуелното сандаче, па затоа го отстранив или поточно го отстранив ISO и кога ќе го рестартирам немаше ништо, морам да го напуштам изо собата? Кога ќе се рестартира, дали нема да се појави повторно архи-изосот како повторно да се инсталира? благодарам за коментарот

  сè беше избришано, тоа ќе биде друго време

  1.    Хуан Карлос Кабрера dijo

   Одлично упатство, но имам мал проблем да видам дали некој ми помага, најпрво во делот за партиционирање бидејќи ја преземав најновата верзија на Arch од страницата, партицијата е нешто поразлично бидејќи ја пишувам командата cfdisk добивам 5 формати што Имам Што да изберам пред партиционирање изберете го првиот, но не знам дали е точен, второ, веќе нема опции да го изберете бројот 82 за размена на линукс, сега е по име и има многу Не ја гледам опцијата за подигнување само, и конечно ги правам сите чекори и кога ќе го рестартирам системот не се вчитува или дури и не започнува, го имам направено тоа неколку пати во неколку виртуелни машини и секогаш е исто.

   сите предлози ќе бидат многу ценети.

 96.   амарант dijo

  Неверојатна документација. Благодарам за се !!!!!!!!!

 97.   mxtld1 dijo

  Ако добиете грешка како следново

  Грешка: Активирањето на врската не успеа: (7) Потребни се тајни, но не се обезбедени.

  се решава вака; барем ми работеше

  sudo nmcli dev wifi поврзете ја вашата лозинка за вашата мрежа со лозинка „лозинка“

  единечни понуди се неопходни кога вашата мрежна лозинка вклучува чудни симболи.

 98.   Рик Бердехо dijo

  Ви благодарам многу за вашето водство. Многу е добро.

  Еве еден водич што го најдов за оние на кои им требаат информации за тоа како да инсталираат на UEFI компјутерите.

  http://es.wikihow.com/instalar-Arch-Linux

  1.    Никола dijo

   Одличен водич, го ставив во пракса ова попладне на мојот компјутер и прекрасен

 99.   Кристијан Алексис dijo

  Го следам овој водич, но останав во овој дел:
  sudo nmcli dev wifi поврзете "SSID" лозинка "лозинка"

  Ги менувам SSID и лозинката во оние што одговараат на мојата мрежа, но секогаш имам грешка што не е пронајдена, има предвид дали треба да се земат предвид? Ви благодарам.

 100.   елиотим3000 dijo

  Вашиот водич беше попросветлен кога станува збор за тестирање во Виртуалбокс отколку самиот официјален водич. Ви благодарам многу што ми заштедивте долги часови мастило.

 101.   анонимни dijo

  Здраво Алехандро, имам едно прашање, јас веќе имам инсталирано debian со прозорци на дискот, сакам да користам партиција за прозорци за да инсталирам лак, проблемот е во тоа што само ми дозволува да направам две партиции, па мислев дека можам да инсталирам лак во единечна партиција, исто така, ubuntu што треба да се каже во таа партиција би бил / root / boot / home и така натаму, но при монтирање на партиции се вели дека поставувањето на sda1 во mnt како root значи дека другите папки / home / boot како износ или не е одржлива,
  моите партиции се вакви според gparted
  / dev / sda1 ntfs / media / xxxxxxxxx 97.65 GB
  нераспределена 1мб
  / dev / sda2 ext4 / 46.7 GB
  неодговорен
  / dev / sda3 проширено 787.29 gb
  / dev / sda5 linux-swap 1.86gb
  / dev / sda6 ext4 / дом 785.43
  Сакам да инсталирам arch во sda1 поточно некој совет, не сакам да го допирам debian сакам да го оставам како што е и сакам да тестирам лак но не сакам да го виртуелизирам
  ви благодарам во секој случај го чекам вашиот одговор

 102.   Алекс dijo

  Здраво, ги следев сите чекори како што одговараат повеќе од 6 пати, веќе уморни во сите обиди, ги избришав и ги форматирав партициите, ги избришав партициите, ги пресоздадов вака, нема случај. Мојот проблем е следново: системот инсталира сè во ред до последниот чекор од инсталацијата на лакот. но кога ќе го дадам во рестартирање се рестартира и како што сака да започне, но се рестартира во моментот тоа го прави одново и одново без да застане. (Може да прочитате што пишува на вчитувањето на GRUB на екранот.) И тоа се рестартира. За да се ослободам од сомнежите, се обидов да го инсталирам со Evo и ми ја даде истата грешка и не знам што да дадам препорака. Со другите системи на Линукс немам проблем со само арх. Го чекам вашиот одговор што е можно побрзо. Ви благодарам патем, мојот компјутер е сателит TOSHIBA C845 - SP4301SA

 103.   Колорадо dijo

  Некогаш ќе го инсталирам, сега за сега користам манџаро, Поздрав.

 104.   Хозе dijo

  Здраво

  Ги следев чекорите, но виси на првото рестартирање со оваа порака

  се вчитува почетниот рамдиск

  однос на

 105.   Диего dijo

  Откако инсталирав сè, освен графичкото опкружување со гном, од непозната причина, престанав да го стартувам терминалот, се обидов да го стартувам и тој истекува. Ви благодариме за ова одлично упатство. Ве молам, помогнете

 106.   Карлос Фера dijo

  Не знам зошто луѓето продолжуваат да го инсталираат Arch, тие само губат време и ризикуваат да направат грешки, така што ја потценуваат работата на креаторите на Manjaro. За помалку од еден час имате инсталирано Arch со сè што ви треба.

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Значи, инсталирањето на Arch е губење време ... ЛОЛ !!! … Вашиот коментар е многу, многу смешен

 107.   Педро dijo

  Не ја гледам коренската линија кога ќе ја започнам инсталацијата, тоа му се случи на некого

 108.   Уго Ландаета dijo

  Добра вечер, ви пишувам за следново, инсталирајте го Archlinux во VirtualBox следејќи го овој водич, сè беше совршено до конфигурацијата да се поврзете на безжична мрежа со мрежен менаџер. Ми ја дава следната порака „грешка: не е пронајден уред со WI-FI“.

 109.   Карлос dijo

  Добар одличен водич, иако сакав да прашам дали можете да ми помогнете. Инсталирајте Arch со вашиот водич. Немав проблем. Ви благодарам многу за помошта. Сега имам проблем, сакам да избришам сè и да го инсталирам повторно, додавајќи го и калито, но кога ќе го рестартирам и конфигурирам багажникот за USB, тој влегува во grub директно за да се подигне без да се читаат бутабилните мрежи. Јас ти кажувам на USB што ги направив преку терминалот со командата dd, а исто така и мојот компјутер има uefi bios. Знам дека не е специфично барање од објавата, но целиот викенд го поминав обидувајќи се да дознаам без успех. Јас однапред ја ценам вашата помош. Прегратка на целта. Патем / д, патем, знаете дека никогаш не можев да направам вино да работи, успеав да ги инсталирам сите зависности, но ниту една програма за Windows не работеше добро за мене, мислам дека се отвораат, но не работат правилно. Ви благодарам

 110.   Хуан Карлос Кабрера dijo

  Добра вечер, би сакал да ми разјасните некое прашање, кога ќе ја напишам командата cfdisk за да го партитирам дискот, добивам 4 опции да изберам кои се: gpt, two, sgi, sun, излегуваат тие 4 опции, која од нив дали треба да изберам? Јас секогаш го избирам првиот, но при партиционирање не ја добивам опцијата за размена, сакам да ми помогнете, ве молам и благодарам.

 111.   забапуен dijo

  Зошто во овој момент, системите во 2015 година сè уште се инсталираат под претпоставка дека се користи само BIOS-от? Што прави УЕФИ? Како да го инсталирам грубот со поддршка на UEFI со пакстарп? Како да ја поставам партицијата / boot? треба да ја користам партицијата UEFI и да ја монтирам во / подигање?

  1.    елав dijo

   На Вики има многу информации за тоа. Сега, според мое искуство, инсталирањето на ArchLinux со UEFI не ми го комплицира животот и се инсталирам со Антергос, кој има поддршка за тоа и го прави тоа многу лесно. Сè што треба да направите е да поставите партиција од 512 MB на FAT32 и да кажете дека / boot-от ќе биде таму ..

   Со почит

 112.   Валери Грасиела dijo

  За да инсталирате Arch во двојно подигнување со Windows или друг веќе инсталиран систем, пред да влезете во chroot, од суштинско значење е да инсталирате os-prober, или нема да препознава други системи.

  pacstrap / mnt os-prober

  Го инсталирав и на ЦД-то во живо за секој случај

  Pacman -Sy
  pacman -S os -prober

  1.    Хавиер dijo

   И партициите како што би биле создадени бидејќи можам да создадам само 2 примари, откако претходно инсталирав прозорци

 113.   Громит Дијаз dijo

  Дали е ова упатство за инсталација во виртуелна машина, или само за физичко?

  1.    Јукитеру dijo

   Можете да го користите и во виртуелна машина.

 114.   Родриго Ланкафил dijo

  Здраво! помина некое време откако беше на Linux. Денес сакав да инсталирам archbang! затоа што е потребно помалку време за да конфигурирате сè кога е подготвено за употреба Проблемот е што не можам да го стартувам USB модемот, единственото средство за поврзување со Интернет што го имам на работа. Претходно тоа го правев со

  $ sudo systemctl започнете ModemManager.service && sudo systemctl овозможете ModemManager.service

  и тоа беше доволно, таа ќе излезеше прв пат. Сега тој не оди, тој ми вели:

  не успеа да се стартува ModemManager.service: Unit ModemManager.service не успеа да се вчита: Нема таква датотека или директориум.

  Што можам да направам погрешно? разликата е во тоа што сега го инсталирав во uefi ... може ли да биде тоа?
  Ви благодариме за идеите што можете да ми ги дадете, јас сум прилично новак во ова

  1.    Јукитеру dijo

   Мора да инсталирате modemmanager во прва инстанца.

   sudo pacman -S модемнер

   И потоа активирајте ја услугата.

 115.   Дарко dijo

  Здраво благодарам за упатството, само едно прашање во верзијата на арх што се обидувам да го инсталирам од типот "Bootable" не се појавува и гледам дека се појавува типот на FreeBSD и сакам да знам која опција треба да ја користам, онаа Се обидувам во овој обид да го инсталирам тоа е Биосот БООТ. Може ли да ми помогнете, ве молам, би го ценел тоа.
  А срдечен поздрав

  1.    Адолфо Рохас dijo

   Во случај да не го добиете, ми се чини дека видов опција во тип во која велите дека е подигање
   Или ако не, по креирањето на партициите, кога оградите што треба да се монтираат, појаснувате кој е бутабилен.
   Другата работа што можете да ја направите е наместо да користите cfdisk, можете да партиционирате со gparted или рачна партиција
   * Белешка: Последен пат инсталирав лак, тоа беше во февруари.

 116.   Дарко dijo

  Здраво, благодарам за упатството, го следев и кога стигнав до делот да ставам тип на партицијата за подигање наидов дека верзијата што ја користам од arch, е 2015 година, нема знаме „Bootable“ и обидете се со BIOS BOOT и чекам резултати, се надевам дека ќе ми помогнете да знам каква опција можам да ставам за системот да работи без проблеми.
  Благодарам и kindубезни поздрави.

 117.   Карлос dijo

  Многу добро, имам проблем со инсталирање на archlinux во виртуелна кутија, ги следам сите чекори без проблем се додека не заврши инсталацијата и кога ќе го рестартирам, треба да се појави менито за груб, но повторно ја добивам почетната слика на изо, кое може да биде ?? не ми донесе никаква грешка при инсталацијата

  1.    joоако dijo

   Треба да ја одмонтирате сликата, откако ќе ја инсталирате.

   1.    Карлос dijo

    Извинете што веќе го симнав ISO, но добивам GRUB вчитување и тој никогаш не го вчитува ОС,

   2.    Карлос dijo

    Јас бев во можност да го сторам тоа, жал ми е што неволјата беше само да ја расклопам штом ја завршив инсталацијата
    благодарам

 118.   Joshua dijo

  Поздрав, многу добар пост. Но, дали можете да објасните начин за инсталирање на свод заедно со другите оперативни системи, јас во моментов имам Виндоус 7, Убунту и Федора и сакам да го отстранам Убунту за инсталирање и тестирање на сводот, што треба да направам? Ви благодарам.

  ПС: Сакам да измислувам многу XD

  1.    joоако dijo

   Ти објаснувам. Прво препорачувам да имате минимум 20 GB слободен простор, ако можете, 30 GB е подобро. Во тој простор ќе ги направите партициите за инсталирање на сводот.
   Не знам како ќе ја имате конфигурацијата на партицијата, но проверете дали сте го направиле тоа. Во принцип, се обидувам да управувам со партициите со прозорци, бидејќи беше подобро за мене, но гледате.
   Потоа едноставно го следите упатството, но го поправате името на партициите што ги правите и го прилагодувате на упатството.
   На пример, во водичот партицијата / boot е во / dev / sda1, но бидејќи нема инсталирано други системи, наместо тоа веројатно го имате во поголем број, на пример / dev / sda7.

   Добро разјаснето е тоа, јас давам неколку препораки, не правете партиција за дома, таа обично ги чува датотеките што ги користите секојдневно (документи, музика, итн.) Ако имате толку многу дистрибуции, треба да имате една партиција каде што можете да ги зачувате датотеките и да пристапите до неа од различните дистрибуции. Јас, на пример, имам само windows 7 и arch linux во моментот, но ги зачувувам сите датотеки во windows 7 и пристапувам до партицијата windows (диск C, како што е познато во windows) од arch linux кога треба да слушам музика или нешто слично.

   Друга работа што појаснувам е дека, веројатно вие со толку многу партиции што веќе имате простор за примарни партиции (дозволени се максимум четири основни партиции), така што веројатно ќе треба да креирате проширена партиција (која е исто така примарна) и во таа ги прави сите потребни партиции за арх. Ова има неповолна положба, бидејќи обично се препорачува партицијата / boot да биде на примарна партиција. Како и да е, без да знам како ги поставивте работите, не можам со сигурност да ви кажам што да направите.

 119.   зелена зелена боја dijo

  Добро попладне,

  Многу добра статија, благодарам за детали за процесот, иако во моментот не успеав да ги завршам чекорите. Се обидувам да го инсталирам Archlinux на Vaio VPCW11S1E. Јас веќе го инсталирав Archlinux на други машини пред некое време. За време на процесот на оваа инсталација, компјутерот спие по 30-60 секунди. На форумите на Archlinux или пребарување на мрежата, најдов јасно објаснување за овој проблем, иако се чини дека тоа може да се должи на проблем поврзан со графичката картичка и некои модификации што мора да се направат во најавата за / etc / systemd /. конфе датотека. Но, ова веќе ќе биде со инсталираниот систем.
  Може ли некој да ми даде координати?

  Честитки!

 120.   ХУАН JОСЕ МОЛИНА ТАБОРДА dijo

  пријател, јас инсталирам како виртуелна машина и добивам грешка во дневниците. никогаш не започнува, очигледна критична грешка. можете ли да ми помогнете?

 121.   Бенито dijo

  Здраво, како си, благодарам за упатството, доста е добро, јас веќе го користев неколку пати и сè беше совршено, но денес повторно инсталирав archlinux на тетратката за HP и завршувајќи ја инсталацијата, со избирање на Archlinux во grub наместо тоа, кога најавувањето се чини дека продолжува да ја инсталира графичката околина, тоа не ми покажува ништо, само црниот екран. Се надевам дека ќе можеш да ми помогнеш, веќе погледнав во разни делови и не најдов решение, ова веќе ми се случи во манџаро по примена на ажурирање.

  Со почит

 122.   Алфред dijo

  Овој водич не е ажуриран, не е 2015 година, нано-командите не работат, ниту mkinitcpio, сè што направив тргна наопаку; благодарам Алехандро :)

 123.   heero_yuy91 dijo

  Одличен водич, го применив чекор по чекор и веќе го имам инсталирано мојот прекрасен лак, ви благодарам многу за споделувањето на вашето знаење, ви оставам скриншот од мојата работна површина со плазма 5.3 😉 http://wp.me/a1GACy-g7Q

  Поздрав од угледот на Ел Салвадор

  1.    heero_yuy91 dijo

   https://blog.desdelinux.net/wp-content/uploads/2015/06/instantánea2.png
   awwwns ова е врската 🙂 мала конфузија, и уште еднаш ви благодарам

 124.   гавран291286 dijo

  еден ден ќе го инсталирам

 125.   хекторски dijo

  Ви благодарам многу за овој брз водич, процесот беше многу забавен

 126.   Aldo dijo

  Одлични водичи… Одличен блог… Одете напред !!!

 127.   Карлос dijo

  Го следев упатството за инсталација и сè изгледаше добро, но по рестартирањето се појави само:

  Арх Линукс
  Напредни опции за Arch Linux

  Го избрав првиот, но тој само ми кажува
  најава за името на името:…. Не знам што да ставам тука
  а подоцна:
  Лозинка:…. Јас го ставам оној што го избрав, но пишува „Неточен“

  Не знам што да правам.

  1.    Карлос dijo

   Или извинете, едноставно морав да ставам:
   Најава на Mynamedepc: root
   Лозинка: ****** // Мојата лозинка

 128.   Џоел dijo

  Здраво, благодарам, добро упатство, имам само едно прашање
  Ако сакам да креирам 2 партиции swap и / root, така што сè ќе се инсталира заедно (подигање, root и дома), знам дека треба да монтирам root, но не знам дали треба да ја користам командата mkdir / mnt / home и монтирање / dev / sdax / mnt / дома, односно само сакам да знам дали треба да активирам само swap и монтирање root.
  Со почит

 129.   Изворници dijo

  Можете ли да креирате водич за да го инсталирате на ssd? , тие ми рекоа дека треба да направите некои промени во партициите за да се избегне влошување

 130.   Омга dijo

  Здраво, добар ден .. еј, јас се обидувам да инсталирам achilinux 2015, но го гледам зелено кога партиционирам, добивам различни, #cfdisk - фрлам 4 опции што се; gpt, dos, sgi, sun, би сакал да ме поддржите, во моментов се обидувам да го инсталирам во виртуелна машина ако успеам во тоа, ќе ги инсталирам на моите компјутери ..

  1.    Хуан Карлос Кабрера dijo

   Здраво Омга, погледни ме, истото ми се случи бидејќи ова упатство не го објаснува тој НОВ дел што ја сочинува најновата верзија на Arch, кога ќе ги добиеш 4-те опции за избор на партиција кога пишуваш cfdisk избери партиција (две ) бидејќи таа партиција е онаа што ви дава можност да ја обележите партицијата / Boot како Bootable и онаа што ви ја дава опцијата Linux Swap со бројот 82.

   Никој не можеше да ми објасни дека го поставив истото прашање како тебе пред неколку месеци во истиот пост и никој не ми одговори, морав да започнам со секој тип на поделба додека не ја пронајдам точната, се надевам дека мојот одговор ќе ти помогне кон вашето прашање.

   1.    Олга dijo

    Ви благодарам Хуан Карлос, за вашиот придонес ако истражував и не можев да најдам, ви благодарам за вашиот Аполо и времето да одговорите., Поздравите се ценети, срдечни

    1.    Хуан Карлос Кабрера dijo

     Секогаш на ваша услуга, не двоумете се да пишувате и успеав да го инсталирам Arch совршено откако ќе помине траумата во поделбата, без да знам која опција да ја изберам. Запомнете пред да ја напишете или зачувате партицијата за ознаките на партицијата за подигнување помеѓу опциите што вели бутабилен.

 131.   Вие Бунту dijo

  Честитки за овој водич, кој ми служеше како надополнување на мојата инсталација: Променив некои точки, не ги креирав датотеките vconsole.conf, locale.conf и 10-keyboard.conf и сето тоа го направив со: «localectl -Не-преобрази сет-x11-тастатурата е pc105 deadtilde, dvorak grp: alt_shift_toggle ».
  Исто така, користам gdisk наместо fdisk и правам 5 партиции, и не го допирам mkinitcpio.
  За диск од 20 GB:
  sda1: ef02 ……… + 35Mb
  sda2: ef02 ……… + 500Mb / подигање
  sda3: 8200 …… .. + 4Gb размена
  sda4: 8304 …… .. + 10 GB /
  sda5: 8302 …… .. + 5'5 GB / дома
  Исто така, кога ќе го инсталирам грубот, го правам тоа:
  "Grub-install –no-floppy / dev / sda"
  "Grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg"
  „Излез“
  „Рестартирај“
  И подоцна:
  root -> passwd -> systemctl enable / start dhcpcd.service -> pacman -Syyu -> useradd -m -g корисници -s / bin / bash (корисник) -> nano / etc / sudoers -> passwd (корисник) -> Инсталирајте графичко опкружување.
  Мислам дека секој наставник има своја брошура.

  Поздрав.

 132.   Норберто dijo

  Од.q.me.зачувавте со овој водич, ова е втор пат да инсталирате лак и тоа го прави „парче торта“.
  Ви благодарам многу.
  П.С. Тастатурата не е лошо конфигурирана, андроидот е тој што ме погодува секој ќотек ...

 133.   Алехандро Понче Вега dijo

  Добар туторијал, она што ми привлече внимание е дека не сум единствениот Алехандро Понче кој сака линукс

 134.   Јас пе! dijo

  Излезе дека го инсталирав и сè беше во ред, но при стартувањето ме прашува вака:
  (име на домаќин, што би бил чекор 8) најава:
  Што треба да напишам таму?
  Не ми ги зема корисничкото име или лозинката и не можам да мислам на нешто што оди таму.
  Однапред благодарам на оној што ми помага

 135.   Мојсеј Огандо dijo

  За скоро 60 години, инсталирав Arch, Gentoo и Slackware за еден месец ми донесе огромно задоволство.
  Ви благодарам Алехандро Понсе, rootudo, Дасгрегор ... многу благодарам.

 136.   Самоил dijo

  Што е рамдиск и за што се користи? Што е Групо тркало и за што се користи?

 137.   Акспим Васнгер dijo

  Здраво драга заедница, јас сум желен да продолжам да учам со arch linux затоа што сум почетник.
  Конфигурацијата одеше одлично се додека не морав да инсталирам grub "grub-install / dev / sda". Ова го добивам конкретно по обработката. "Грешка: нема да продолжам со блок-листа."
  Ве молам, им се јавувам на оние кои знаат и сакаат да ми помогнат да ја знам грешката во оваа ситуација.

 138.   Акспим Васнгер dijo

  Здраво драга заедница, јас сум желен да продолжам да учам со arch linux затоа што сум почетник.
  Конфигурацијата одеше одлично се додека не морав да инсталирам grub "grub-install / dev / sda". Ова го добивам конкретно по обработката. "Грешка: нема да продолжам со блок-листа."
  ве молам, упатувам повик до оние кои знаат и сакаат да ми помогнат да ја знам грешката во оваа ситуација и да продолжам да продолжувам. Благодарам многу

 139.   Хектор Леон dijo

  Ви благодарам многу за овој водич, тој е многу детален и лесен за следење. Ми помогнавте како да немате идеја!

 140.   Игнасио dijo

  добро, би сакал да знам како да инсталирам лак заедно со веќе инсталираната win 7?

 141.   мраз dijo

  Оставив линк на мојот блог за инсталацијата што ја направив, немав проблеми, се надевам дека ќе помогне http://icemodding.blogspot.com.ar/2015/12/guia-de-instalacion-de-archlinux.html

 142.   Алехандро Калдерон dijo

  Дали е потребно да имате партиција за / подигање?
  Бидејќи го немам и не планирам да го форматирам својот дом.
  Дали е можно да се инсталира ArchLinux вака? Дали чекорите се менуваат на кој било начин?

 143.   Команшарк dijo

  Одличен водич. Комбинацијата на Arch Wiki и оваа ми помогна да имам добар компјутер за моја заедничка употреба

 144.   Мојсеј Огандо dijo

  Здраво Алехандро… По втор пат потврдувам дека вашиот водич води кон добро пристаниште, ви благодарам многу. Првиот пат кога инсталирав kde,
  и овој пат гном. Моето изненадување беше што терминалот не се отвора. Инсталирав уште еден и тој е совршен, но би сакал да дознаам што се случило. Поставките за тастатурата и јазикот се добри. Дали имате идеи?
  Ви благодарам уште еднаш.

 145.   тензал dijo

  Добро попладне, само што го инсталирав Arch Linux следејќи го вашето упатство повторно и решив да го инсталирам XFCE4 како графичка околина. На крајот од инсталацијата се чинеше дека сè оди како што треба, единствениот проблем што го најдов досега е дека кога сакам да го исклучам компјутерот, ништо не се случува ... очигледно само мониторот се исклучува, но процесорот е сè уште вклучен како да беше во некој вид јамка. Треба да го користам копчето за напојување за да го исклучам "нагло". Знам дека тоа не е вистинскиот начин, но не можам да најдам друг начин да го сторам тоа. Претходно истото ми се случи со друг компјутер и успеав да го решам проблемот само што не документирав како го направив тоа. Кога се најавувам на другиот компјутер (се најавувам на терминал затоа што инсталирав Archlinux + Openbox) секогаш ја внесувам командата:

  sudo sysctl -p

  и после тоа излегува:

  јадро .shmmax = 128000000
  јадро .sysrq = 1
  јадро .sysrq = 1

  Само ако ја напишам таа команда во конзолата пред да се најавам или пред да го исклучам компјутерот, може да го исклучам правилно.

  Јас веќе се обидов да го затворам со командите „poweroff“, „shutdown“ и „stop“ и проблемот опстојува. Исто така, кога се обидувам да сменам во виртуелна конзола, имам проблеми бидејќи целосно црн екран се појавува на ист начин и без опции за внесување команда.
  Моето корисничко име и коренот имаат дозволи за „моќ“
  Јас би ценел ако некој може да ми помогне да се сетам каква цел има горенаведената команда и дали има каков било начин да се автоматизира при најавувањето за да се реши проблемот со мојот неодамна инсталиран лак + xfce4
  Поздрав, добро утро и однапред благодарам за помошта

 146.   Рикардо Родригез dijo

  Одличен водич ...

  Јас само би ги додал чекорите за Bluetooth и voila ... она што ми се допаѓа е тоа што го објаснува она што никој друг не го прави: ИНСТАЛАЦИЈА ВО ЛАПТОП! Секој објаснува како да инсталирате во виртуелна или работна околина. Првиот што го гледам се фокусира на лаптопите БЛАГОДАРАМ !!!

 147.   кубанито.cu dijo

  Одличен туторијал брат, имам гугулирано многу барајќи ваков водич, вистината е дека немам многу искуство во Linux, но за 3 години што бев Linuxero ми се смачи од DeBian, Ubuntu и Fedora, далеку не најдов таков што навистина да ме задоволува, мислам дека е време да го пробам Archlinux. Поздрав и благодарност за ова одлично упатство

 148.   Видал Риверо Падилја dijo

  Можете да ја промените бојата на буквите од командите, бидејќи ако сте бела боја, малку е тешко да се задржи редоследот на чекорите што треба да се следат, ве молиме

 149.   Џозеф dijo

  Здраво, пред сè, многу ти благодарам за упатството, ми беше многу корисно во моментов имам лак како главен систем, но имам проблем, тачпадот ми одговара, но не можам да кликнам со него, може ли ставете ја конфигурацијата што треба да ја има тачпадот? Ви благодарам

 150.   Герардо Силва dijo

  Одлично упатство, ваквиот придонес е ценет, бидејќи имав несреќа да не можам да го инсталирам по 5 обиди, но со овој водич тој работи совршено на лаптоп модел 2007 година.

 151.   Лавин Волк dijo

  Отсекогаш сум мислел дека овој водич е многу добар и никогаш не ме остави заглавен, но зошто не користите повидливи бои за командите? многумина од нас се слепи од толку многу користење компјутер: v

 152.   Еми dijo

  Сакам многу добро објаснето упатство, пример за добри водичи!

 153.   Аксел гад dijo

  Здраво! Се обидов да инсталирам лак и прозорци 10, но имам проблем што е кога ја користам алатката Cfdisk, ги зема предвид 2 партиции на Windows 10 (NTFS) како sda1 и 2, односно кога сакам да креирам партиција што одговара на Дома, не ми дозволува затоа што ми кажува дека треба да заменам една од примарните партиции со проширена, што според она што го знам е затоа што може да се создадат само 4 основни партиции. Би сакал да знам дали има на кој било начин да ги игнорирам тие партиции на Виндоус или пак да ги имам таму, ќе можам да ги креирам четирите што ми требаат за Linux? Можев да ги креирам Boot and Root како почетни и Home како продолжена, но тоа ќе ме наведе да создадам Swap во рамките на Home.

  1.    Натан ОРТ dijo

   здраво, исто така го пробувам и очигледно она што ми успеа беше да создадам проширена партиција каде што ставам boot, (root) / и партиција swap, по толку многу истражувања на мрежата, дојдов на оваа веб-страница https://foro.elhacker.net/windows/resuelto_arch_linux_junto_a_windows_particion_reservado_para_el_sistema-t442303.0.html од таму ја добив идејата се надевам дека ќе успее

 154.   txuber dijo

  Здраво, откако ги следев сите чекори откако ќе се рестартирам, добивам „bootin ... GRUB_“ на екранот од горниот лев агол и останува така. Јас веќе инсталирав 6 пати и секогаш исто. Од лаптоп во режим на наследство.
  Некој има ист проблем?