Водич за почетници за Linux

Многу луѓе имаат намера да пробаат Linux, но се чувствуваат малку презаситени затоа што мислат дека тоа е нешто страшно комплексно и комплицирано. Ова не е вака. За да го докажеме тоа, развивме 6 лекции за „почетници“ со цел секој да може да инсталира Linux и да го „подготви“.

линукс за кукли

Лекција 1: Зошто да инсталирате Linux?

Прашањето има повеќе смисла ако го свртиме: зошто да не пробаме Linux? Андроид се заснова на Linux, огромното мнозинство на светски сервери користат Linux, исто така го користат НАСА и ЦЕРН. Вистината е дека ние веќе го користиме Линукс без да го сфатиме тоа (Андроид) и експертите претпочитаат да користат Линукс во оние критични случаи во кои е неопходно да се има стабилен, безбеден и ефикасен систем.

Па, зошто да не користиме Linux на десктоп компјутерите или на тетратките / нетбуките? Едноставно, бидејќи Виндоус, благодарение на различните договори со производителите на хардвер, стандардно доаѓа инсталирано и сите се навикнуваме. Дали сега тоа значи дека е подобар од Linux? Па не.

En овој водич Ние детализираме некои од причините зошто треба да пробате Linux.

Лекција 2: Избор на правилен распоред

Откако решивте да пробате Linux, треба да ја откриете идеалната дистрибуција за вас. Не знаете што е дистрибуција? Дали ви треба помош при изборот на еден? Значи, оваа лекција Направен е за вас.

Лекција 3: Инсталирајте го Линукс

Претходно, важно е да знаете дека е можно да ја тестирате дистрибуцијата на Linux по ваш избор без да ја инсталирате на тврдиот диск и, на тој начин, да ја проверите компатибилноста на таа дистрибуција со хардверот на вашата машина, без да подразбирате случајно бришење на информации. За повеќе детали за оваа тема, предлагам многу да го прочитате претходна лекција.

И за тестирање и за инсталирање на Linux потребно е да се извршат одредени претходни чекори (како што е конфигурирање на UEFI / BIOS-от за подигнување од CD / DVD / USB). Уште еднаш, лекција 2 Helpе ви помогне да ги решите сите ваши сомнежи на оваа тема, можеби една од најсуровите за „почетниците“ иако не е толку тешко како што изгледа на прв поглед.

Конечно, доаѓа процесот на инсталација на избраната дистрибуција. Како општа препорака, предлагам да барате видеа на YouTube кои означуваат како да ја инсталирате "чекор по чекор" вашата претпочитана дистрибуција на Linux. Во овој блог ќе најдете неколку од овие упатства за следните дистрибуции: Ubuntu, Linux Mint, Debian, Fedora, Gentoo.

Секако, оние што се доволно мрзливи можеби претпочитаат да знаат каде да купам компјутери со претходно инсталиран Linux. 🙂

Лекција 4: Што да направите по инсталирањето ...

Сега, откако ја инсталиравте дистрибуцијата на Linux, време е да ја прилагодите. За разлика од Виндоус, во Linux можете да менувате и конфигурирате СЕ според вкусот и потребите на секој од нив. Во овој блог ќе најдете неколку водичи за да знаете „што да направите по инсталирањето ...“ Ubuntu, Linux Mint , Debian, Fedora o Slackware, некои од најпопуларните дистрибуции.

Лекција 5: Инсталирајте апликации

Дистрибуциите на Linux доаѓаат со стандарден пакет апликации. Сепак, ова честопати не е доволно. Во оваа лекција Тие се објаснети од различните методи за инсталирање нови апликации до начинот на водење на Виндоус апликации на Линукс. Исто така, вклучена е листа на природни алтернативи на најкористените програми во Виндоус.

Лекција 6: Каде и како да добиете помош

Првото референтно место при решавање на проблем е Страници што водат до (Страница слична на Википедија, генерирана од заедницата) или Форуми за поддршка на дистрибуцијата што ја користите. Во зависност од популарноста на дистрибуцијата, неколку од нив вклучуваат документација на шпански јазик. Меѓу најважните викии и форуми за поддршка се оној на Ubuntu, Linux Mint, Debian, Fedora, Арх Линукс, меѓу другите. Овој блог има и Форуми да ви помогне да решите специфични проблеми и А. G + заедница многу отворен и подготвен да соработува. Друго место за да добиете помош е заедници за слободен софтвер на вашата земја / регион.

На крај, вреди да се спомене дека е важно не само да знаете каде да побарате помош, туку и како да ја побарате. За да го направите ова, потребно е да имате минимум знаење за некои проблеми, како што е знаење каде се зачувани датотеките. датотеки за евиденција (датотеки за евиденција) и какви информации ги складира секој, како и совладување на некои основни команди за идентификување на користената хардверска и / или софтверска конфигурација. Збирот на овие информации ќе ја олесни задачата на оние кои сакаат да ви помогнат бидејќи ќе можат да имаат јасна идеја не само за самиот проблем, туку и за конфигурацијата на вашиот систем и користениот хардвер (што, на крајот, може да биде причина за проблемот. )