6 работни површини на Дебијан - компјутерско вмрежување за мали и средни претпријатија

Општ индекс на серијата: Компјутерски мрежи за мали и средни претпријатија: Вовед

Во овој пост ние предлагаме еден од начините да се влезе во универзумот Debian: инсталирање и конфигурирање на работната површина.

Таа е насочена пред сè кон Иницира o Uнови suarios, кои чекаат подетално објаснување за тоа како да набават Debian со елегантна и лесна работна површина, почнувајќи од првиот инсталационен CD-ROM + складишта.

На крајот од читањето на овој напис, ќе имаме јасна идеја за тоа како да инсталирате различни работни околини во Debian, како што се:

 • KDE
 • GNOME
 • Цимет
 • MATE
 • XFCE
 • LXDE

Знаеме дека сме во средина на ерата на Дебијан 8 „Jеси“. Сепак, коментирам дека пред извесно време, објавивме во Од Линукси во луѓето, серија написи посветени на работната површина кои, иако беа напишани во деновите на „стискаш“ на Дебиан 6 и рано на Визи, сепак се валидни и денес како да се направи пристап до правење работна површина со Дебијан. Овие написи беа:

 • Тоа дрво не спречува да ја видиме шумата
 • Тоа дрво не спречува да ја видиме шумата II
 • Тоа дрво не спречува да ја видиме шумата III
 • Инсталирање на Debian со работната површина на Xfce
 • Стиснете со Xfce при рака
 • Брзиот и елегантен KDE

Во сите статии посветени на Desktop или Desktop темата за Debian, она што сакавме - и сè уште сакаме - да го разјасниме е дека, од прв инсталационен ЦД-РОМ + складишта, без разлика дали се локални или објавени во нашата Enterprise LAN или на Интернет, можеме набавете биро, но лесен, многу стилски, или обете истовремено, во зависност од нашето учење, знаење и вештини.

Немаме потреба да преземаме неколку ЦД-а или ДВД-а во зависност од дистрибуцијата за која станува збор, за да добиеме работна површина со Debian. Само првиот и пристап до складиштата.

Ние сме на мислење дека Debian, Универзален оперативен систем, е една од најлесните дистрибуции како Серверот - Работна станица што можеме да го најдеме во универзумот Linux.

Околи за работна површина во Debian

Рековме внатре претходниот напис следниот:

 • Ако во чекорот „Избор на програми“ ја оставиме опцијата опремена [X] работна околина на Дебиан, програмата ќе ја инсталира графичката околина GNOME 3.14 или повисока, во зависност од складиштата што ги имаме..

Поточно, ние се однесуваме на процесот на инсталација од 1-от ЦД-РОМ кога станува збор за чекорот „Избор на програми“.

Ако другите дистрибуции на Линукс ни понудат барем едно ДВД за да ги инсталираме нивните оперативни системи со работна околина, здраво е да размислиме дека инсталацијата на Гном 3, од едно ЦД, НЕМА да биде завршена, далеку од тоа..

Затоа претпочитаме да го правиме тоа чиста инсталација на Debian, и потоа инсталирајте го Биро по наш избор од складиштата.

Минимални почетни и заеднички поставки

Со изразена цел за олеснување на следењето на предложената постапка, тука ги вклучуваме Минималните почетни конфигурации што треба да се следат, ПРЕД да инсталира која било работна површина на Debian.

Почетни параметри

Име на домен: од Форукс.фан
Име на тимот: сисадмин
FQDN: sysadmin.fromlinux.fan
Адреса за IP: 192.168.10.3
Подмрежа: 192.168.10.0/24
Нормален корисник: зуи
Целосно име на корисникот: Debian Првиот оперативен систем Buzz

Од конзолата на серверот и како корисник корен, ние ги прогласуваме потребните складишта, кои во нашиот случај се локални:

корен @ sysadmin: # nano /etc/apt/sources.list
датотека за деб: / тера / репос / essеси / дебијан / essеси главен придонес не-бесплатна датотека за деб: / тера / репос / jеси / дебијан-безбедност / essеси / ажурирања главна придонес не-бесплатна датотека за деб: / тера / репос / essеси / дебијан-мултимедија / jеси главна не-бесплатна

Го обновивме магацинот за пакети и го ажуриравме системот:

root @ sysadmin: update # ажурирање на способноста
root @ sysadmin: ~ # надградба на способноста

Ако се ажурирани многу пакети, особено јадрото или јадрото, се препорачува да се рестартира:

root @ sysadmin: ~ # рестартирај

Инсталираме некои комунални услуги

корен @ sysadmin: ~ # способност инсталирај прст ssh ccze htop mc deborphan

На Иницира Ние мора да знаеме што прават и кои се главните карактеристики на инсталираните пакети:

корен @ sysadmin: ~ # човек прст
корен @ sysadmin: ~ # зуи на прстите
Пријавување: зуи Име: Директориум на први оперативни системи на Debian: Buzz / buzz Shell: / bin / bash Вклучено од 16 ноември 07:08 (EST) на поени / 0 од 192.168.10.1 3 секунди во мирување Без пошта. Нема план.

корен @ sysadmin: ~ # htop
корен @ sysadmin: # tail -f -n 25 / var / log / syslog | ccze
корен @ sysadmin: ~ # mc
корен @ sysadmin: man # човек сирак
корен @ sysadmin: ~ # сираче

Уредуваме некои конфигурациски датотеки

root @ sysadmin: ~ # nano / etc / мрежа / интерфејси
# Оваа датотека ги опишува мрежните интерфејси достапни на вашиот систем # и како да ги активирате. За повеќе информации, видете интерфејси (5). извор /etc/network/interfaces.d/* # Интернет-интерфејсот за loopback-от автоматско враќање на loopback-от # Примарниот мрежен интерфејс овозможи-приклучок eth0 iface eth0 inet статичка адреса 192.168.10.3 мрежна маска 255.255.255.0 мрежа 192.168.10.0 емитува 192.168.10.255. 192.168.10.1 портал 127.0.0.1 # dns- * опциите се имплементираат од пакетот resolvconf, доколку се инсталирани dns-nameservers XNUMX dns-пребарување од linux.fan
# Крајна датотека / итн / мрежа / интерфејси

root @ sysadmin: ~ # nano / etc / hosts 127.0.0.1 localhost 192.168.10.3 sysadmin.fromlinux.fan sysadmin
# Следните редови се пожелни за домаќини способни за IPv6 :: 1 localhost ip6-localhost ip6-loopback ff02 :: 1 ip6-allnodes ff02 :: 2 ip6-allrouters
# Датотека Крај / итн / домаќин

корен @ sysadmin: ~ # nano / etc / име на домаќин
сисадмин

root @ sysadmin: ~ # nano / etc / име на пошта
sysadmin.fromlinux.fan

корен @ sysadmin: # nano /etc/resolv.conf
пребарување од linux.fan nameserver 127.0.0.1

root @ sysadmin: ~ # рестартирај
  
Debian GNU / Linux 8 sysadmin tty1
најава на sysadmin: root Лозинка:
  Последна најава: Сре. 16 ноември 07:08:54 2016 година од 192.168.10.1 Linux sysadmin 3.16.0-4-amd64 # 1 SMP Debian 3.16.7-ckt11-1 + deb8u2 (2015-07-17) x86_64 
  Програмите вклучени во системот на Debian GNU / Linux се слободен софтвер; точните услови за дистрибуција за секоја програма се опишани во одделните датотеки во / usr / share / doc / * / авторско право. Debian GNU / Linux доаѓа со АПСОЛУТНО БЕЗ ГАРАНЦИЈА, до степен дозволен со важечкиот закон.

корен @сисадмин: ~ # hostname
сисадмин

корен @ sysadmin: ~ # име на домаќин -fqdn
sysadmin.fromlinux.fan

корен @ sysadmin: ~ # ifconfig
еп0 Вклучување на врската: Ethernet HWaddr 70: 54: d2: 19: ad: 65 inet addr: 192.168.10.3 Bcast: 192.168.10.255 Mask: 255.255.255.0 ....

Ние чистиме непотребни зависности и пакетчиња без родители - доколку тие постојат - воопшто

корен @ sysadmin: install инсталирај # способност -f
корен @ sysadmin: ~ # чистење на способност ~ в
корен @ sysadmin: ~ # сираче
корен @ sysadmin: ~ # способност чиста
корен @ sysadmin: ~ # способност автоклавно

Факултативно: Ние ја менуваме МТА «Exim4» за «Постфикс»

корен @ sysadmin: ~ # способност инсталирај постфикс

postfix-конфигурација-1

 

postfix-конфигурација-2

Ние ја проверуваме Postfix

root @ sysadmin: ~ # telnet localhost 25
Се обидува :: 1 ... Поврзано е со localhost. Карактерот за бегство е '^]'. 220 sysadmin.desdelinux.fan ESMTP Postfix (Debian / GNU) ehlo sysadmin.desdelinux.fan 250-sysadmin.desdelinux.fan 250-PIPELINING 250-SIZE 10240000 250-VRFY 250-ETRN 250-STARTTLS 250-ENHANCEDANCEDH-ENHANCEDHANSHANCHED 250-ETRN 8-ESTN напушти 250 221 Збогум
Врската е затворена од странски домаќин.

Ние им даваме на нормалните кориснички дозволи за администрација „зуи“

гуштер @ гандалф: ~ $ ssh buzz@192.168.10.3
лозинка на buzz@192.168.10.3: Програмите вклучени во системот на Debian GNU / Linux се бесплатен софтвер; точните термини за дистрибуција за секоја програма се опишани во одделните датотеки во / usr / share / doc / * / авторско право. Debian GNU / Linux доаѓа со АПСОЛУТНО БЕЗ ГАРАНЦИЈА, до степен дозволен со важечкиот закон. Последна најава: Сре 16 ноември 07:49:25 2016 година од 192.168.10.1

зуи @ sysadmin: ~ $ вашата лозинка: 

root @ sysadmin: / home / buzz # adduser buzz sudo
Додавање на „buzz“ на корисникот во групата „sudo“ ... Додавање на кориснички „buzz“ во групата „sudo“ Готово.

root @ sysadmin: / home / buzz # aptitude install sudo root @ sysadmin: / home / buzz # visudo
.... # Корен за спецификација на корисничка привилегија СИТЕ = (СИТЕ: СИТЕ) СИТЕ зуи СИТЕ = (СИТЕ: СИТЕ) СИТЕ ....

root @ sysadmin: / home / buzz # излез

Ние ја проверуваме правилната работа на судо:

зуи @ sysadmin: ~ $ ls -la / root /
ls: Не може да се отвори / root / директориум: Дозволата е одбиена

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo ls -la / root /
[sudo] лозинка за зуи: вкупно 44 drwx ------ 6 root root 4096 16 ноември 07:40. drwxr-xr-x 22 корен корен 4096 ноември 12 11:17 .. drwx ------ 2 корен корен 4096 ноември 16 09:09 .способност -rw ------- 1 корен корен 2038 ноември 16 08 : 00 .bash_history -rw-r - r-- 1 корен корен 570 31 јануари 2010 година .bashrc .....

За компјутери со добра количина RAM меморија (4 гига или повеќе)

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo nano /etc/sysctl.conf
# Додади на крајот vm.swiness = 10

Ние применуваме промени веднаш:

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo sysctl -p
vm.среќа = 10

Ние предлагаме внимателно прочитајте го последниот став од досието /etc/sysctl.conf, кој содржи низа препораки за подобрување на безбедноста на мрежната врска на работната станица.

######################################################################### # Дополнителни поставки - овие поставки можат да ја подобрат безбедноста на мрежата # на домаќинот и да спречат некои мрежни напади # вклучувајќи напади за измама и напади од средна страна преку # пренасочување. Сепак, некои мрежни средини бараат овие # поставки да бидат оневозможени, затоа прегледајте ги и овозможете ги по потреба. # # Не прифаќајте пренасочувања на ICMP (спречете ги нападите на МИТМ) # net.ipv4.conf.all.accept_пренасочува = 0 # net.ipv6.conf.all.accept_пренасочувања = 0 # _or_ # Прифатете ги пренасочувањата ICMP само за портите наведени во нашата зададена листа # портал (овозможено стандардно) # net.ipv4.conf.all.secure_пренасочувања = 1 # # Не испраќајте пренасочувања на ICMP (ние не сме рутер) # net.ipv4.conf.all.send_пренасочува = 0 # # Не прифаќајте пакети на рути со изворен IP (не сме рутер) # net.ipv4.conf.all.accept_извор_рут = 0 # net.ipv6.conf.all.accept_извор_рута = 0 # # Пријави Марсовски пакети # net.ipv4.conf.all.log_марсовци = 1 # 

Досега имаме ги направи минималните почетни поставки за да можеме да избереме и инсталираме која било од околните работни околини што ни ги нуди нашиот стар Debian. 😉

KDE, брз и елегантен

Складиштето што го имаме, Debian 8.1, го има KDE Десктоп верзија 4.14.2-5, според верзијата на нејзините главни библиотеки. За да го инсталираме, работиме на конзола:

зуи @ sysadmin: ~ $ aptitude search kde-desktop | грп задача
........ p task-kde-desktop - KDE p task-spanish-kde-desktop - шпански KDE десктоп ........

Поминувајќи, да разгледаме голем број јазици што можеме да ги користиме со KDE. За да ја знаеме разликата помеѓу двата пакети избрани од долгата листа, извршуваме:

зуи @ sysadmin: ~ $ aptitude show task-kde-desktop
Пакет: task-kde-desktop Ново: да Статус: не е инсталиран Верзија: 3.31 + deb8u1 Приоритет: опционално Дел: задачи Инвеститор: Дебиан Инсталирај системски тим Архитектура: целата Некомпресирана големина: 21.5 k Зависи од: Tasksel (= 3.31 + deb8u1), задача-работна површина, kde-standard, kdm Препорачува: kdeaccessibility, libqtgui4-perl, libqtcore4-perl, k3b, k3b-i18n, плазма-додаток -мрежно управување, kdesudo, libreoffice-kde, apper, gimp, iceweasel, libreoffice, libreoffice-help-en-us, mythes-en-us, hunspell-en-us, hyphen-en-us, system-config-printer Опис: KDE Овој пакет задачи се користи за инсталирање на работната површина на Debian, со опкружување на работната површина KDE и со други пакети што корисниците на Debian очекуваат да ги имаат на работната површина.

Последниот став ни кажува, во бесплатен превод:

 • Овој пакет задачи се користи за инсталирање на Debian Desktop, кој се карактеризира со работната околина GNOME и со други пакети што корисниците на Debian се надеваат дека ќе ги имаат на располагање на нивната работна површина..
зуи @ sysadmin: ~ $ aptency show task-spanish-kde-desktop
Пакет: task-spanish-kde-desktop Ново: да Статус: не е инсталиран Верзија: 3.31 + deb8u1 Приоритет: опционално Дел: задачи Инвеститор: Дебијан Инсталирај системски тим Архитектура: целата Некомпресирана големина: 21.5 k Зависи од: Tasksel (= 3.31 + deb8u1) Препорачува: kde-l10n-en Опис: Шпанска работна површина KDE Оваа задача ја локализира работната површина на KDE на шпански јазик.

Последната линија гласи приближно:

 • Оваа задача ја лоцира работната површина на KDE на шпански јазик.

За да го инсталираме Брзиот и елегантен KDE, извршуваме:

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo aptitude install task-kde-desktop task-spanish-kde-desktop
[sudo] лозинка за зуи: willе бидат инсталирани следниве нови пакети: adwaita-icon-theme {a} akonadi-backend-mysql {a} akonadi-server {a} ........ 0 ажурирани пакети, 1079 нови инсталиран, 0 за отстранување и 0 не ажуриран. Треба да преземам 782 MB датотеки. По распакувањето, ќе се користат 2,275 MB. Дали сакате да продолжите? [Y / n /?]

На што одговараме дека „Y“. Да способност враќа порака слична на оваа:

ИЗВЕСТУВА :Е: sе се инсталираат непотпишани верзии на следниве пакети! Непотпишаните пакети можат да ја загрозат безбедноста на системот. Треба да продолжите со инсталацијата само ако сте целосно сигурни што сакате ............ (Список на пакети) ............... да го игнорираме ова известување и да продолжиме сепак? За да продолжите, внесете „Да“; за прекинување, внесете „Не“:

Ние одговараме со внесување на „Да“ без страв.

По завршувањето на процесот на инсталација на сите пакети, ако сакаме да имаме „преглед“ или „изглед“ на новата работна површина, извршуваме:

зуи @ sysadmin: ~ $ startx

И чекаме да се вчита работната површина на KDE. Кога ќе ја завршиме првичната прошетка, ја рестартираме опремата преку самиот графички интерфејс.

KDE стандардно инсталирајте го пакетот КДМ «KDE Display Manager за X11". КДМ управува со цела низа X сервери или "Xservers", кои работат на локална машина или на далечински машини. Овозможува различни корисници лесно да се најават во околината на работната површина по избор, да се поврзат со оддалечен сервер XDMCP «X Протокол за контрола на менаџерот на дисплеј«, Или затворете го системот.

KDM поддржува сопствени теми и може да го прикаже списокот на корисници со нивните икони. За повеќе информации стартувајте во конзола способност покажуваат КДМ o човекот КДМ откако ќе се инсталира.

KDE полн

До оваа точка имаме објект стандард, да го наречеме на некој начин, од Десктоп на KDE. Сепак, за loversубителите на KDE, препорачуваме да испитате понатаму, како што е прикажано подолу:

зуи @ sysadmin: show $ aptitude show kde-full
Пакет: kde-full Ново: да Статус: не е инсталиран Верзија: 5:84 Приоритет: опционално Дел: метапакувања Инвеститорот: Одржувачи на Debian Qt / KDE Архитектура: целата Некомпресирана големина: 36.9k Зависи од: kde-plasma-desktop (> = 5:84), kde-plasma-netbook (> = 5:84), kdeadmin (> = 4: 4.11.3), kdeartwork (> = 4: 4.11.3), kdegraphics (> = 4: 4.11.3), kdeedu (> = 4: 4.11.3), kdegames (> = 4: 4.11.3), kdemultimedia (> = 4: 4.11.3 .4), kdenetwork (> = 4.11.3: 4), kdeutils (> = 4.11.3: 4), kdepim (> = 4.11.3: 4), kdeplasma-addons (> = 4.11.3: 5) Препорачајте : kde-standard (> = 84:4), kdeaccessibility (> = 4.11.3: 4), kdesdk (> = 4.11.3: 4), kdetoys (> = 4.11.3: 4), kdewebdev (> = 4.11.3 : 10) Предложете: kde-l4n (> = 4.11.3: 1), калигра (> = 2.6.4: 5), xorg Пауза: kde-minimal (<57:XNUMX) Обезбедете: kde-софтвер-компилација Опис: целосна компилација на софтвер KDE за крајни корисници KDE е моќна, интегрирана и лесна за употреба десктоп платформа и пакет на апликации за слободен софтвер. Овој метапакет ги вклучува сите официјални модули објавени со KDE Sotware Compilation кои не се специфични за развој, како и другите KDE апликации што се корисни за десктоп корисник. Ова вклучува мултимедија, вмрежување, графика, образование, игри, алатки за системска администрација и други уметнички дела и комунални услуги. Главна страница: http://www.kde.org Брендови: улога :: metapackage, пакет :: kde

И ако сакате да имате целосна околина за работната површина:

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo способност инсталирајте kde-full
[sudo] лозинка за зуи: beе бидат инсталирани следните НОВИ пакети: инсталиран, 0 за отстранување и 333 не ажуриран. Треба да преземам 0 MB датотеки. По отпакувањето, ќе се користат 0 MB. Дали сакате да продолжите? [Y / n /?]

И по завршувањето на инсталацијата, го рестартираме компјутерот и ги разгледуваме сите опции што ги има оваа одлична работна површина KDE ... иако троши повеќе ресурси во споредба со другите работни околини, и иако јас лично го користев доста малку.

Предлог: НЕ престанувајте да се консултирате со Центар за помош на KDE

Понекогаш користам англиски имиња, бидејќи тие подобро го идентификуваат оригиналното име на пакетот или програмата. Не ми е лесно да ги преведам. кдм kde kde-помош

ГНОМ, класиката

Складиштето што го имаме, Debian 8.1, ја има GNOME Desktop верзијата 3.14.1-1, според верзијата на нејзините главни библиотеки. За да го инсталираме, работиме на конзола:

зуи @ sysadmin: ~ $ aptuality search gnome-desktop | грп задача
p task-gnome-desktop - ГНОМ ........

зуи @ sysadmin: ~ $ aptency show task-gnome-desktop
Пакет: task-gnome-desktop Ново: да Статус: не е инсталиран Верзија: 3.31 + deb8u1 Приоритет: опционално Дел: задачи Инвеститор: Дебијан Инсталирај системски тим Архитектура: целата Некомпресирана големина: 21.5 k Зависи од: тасел (= 3.31 + deb8u1), работна површина, gnome-core Препорачува: gnome, libreoffice-gnome, libreoffice-evolution, gimp, synaptic, iceweasel, libreoffice, libreoffice-help -en-us, mythes-en-us, hunspell-en-us, цртичка-en-us, network-manager-gnome Опис: GNOME Овој пакет задачи се користи за инсталирање на работната површина на Debian, со опкружување на GNOME и со други пакети што корисниците на Debian очекуваат да ги имаат на располагање на работната површина.

Последниот став ни кажува, во бесплатен превод:

 • Овој пакет задачи се користи за инсталирање на Debian Desktop, кој се карактеризира со работната околина GNOME и со други пакети што корисниците на Debian се надеваат дека ќе ги имаат на располагање на нивната работна површина..

Значи, ако го слушаме Debian како што секогаш се обидуваме да направиме, трчаме:

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo aptuality install task-gnome-desktop
[sudo] лозинка за зуи: willе бидат инсталирани следниве нови пакети: accountsservice {a} adwaita-icon-theme {a} aisleriot {a} alacarte {a} ..........
0 ажурирани пакети, инсталирани 1210 нови, 0 за отстранување и 0 не ажурирани.
Треба да преземам 877 MB датотеки. По отпакувањето ќе се користат 2,689 MB. Дали сакате да продолжите? [Y / n /?]

На што одговараме дека „Y“. Да способност враќа порака слична на оваа:

ИЗВЕСТУВА :Е: sе се инсталираат непотпишани верзии на следниве пакети! Непотпишаните пакети можат да ја загрозат безбедноста на системот. Треба да продолжите со инсталацијата само ако сте целосно сигурни што сакате ............ (Список на пакети) ............... да го игнорираме ова известување и да продолжиме сепак? За да продолжите, внесете „Да“; за прекинување, внесете „Не“:

Секако одговараме „Да“.

По завршувањето на процесот на инсталација на сите пакети, ако сакаме да имаме „преглед“ или „изглед“ на новата работна површина, извршуваме:

зуи @ sysadmin: ~ $ startx

И чекаме да се вчита работната површина на GNOME. На крајот од првичниот преглед и преку самиот графички интерфејс, го рестартираме компјутерот.

GNOME стандардно го инсталира пакетот gdm3 «Менаџер за приказ на Гном« Обезбедува еквивалент на брзата конзола "најава:" за "X систем на Виндоус« Освен што ги бара ингеренциите за автентикација - корисничко име и лозинка - ја започнува графичката сесија. За повеќе информации, пробајте ги командите со конзолата «покажуваат способности gdm3«, И откако ќе се инсталира «човек гдм3«.

Појаснуваме дека при инсталирање на пакетот задача-гном-работна површина, пакетот е инсталиран гном, и ако извршиме способност покажуваат гном во конзола, ќе сфатиме дека тоа е мета-пакет што зависи од стандардната дистрибуција на опкружувањето за работна површина GNOME, плус целосниот асортиман на приклучоци и апликации што се интегрирани во GNOME и Debian, и обезбедува најдобра можна средина до сега… Најново со курзив и задебелени букви, не јас. Вели така ГНОМ. 😉

Понекогаш користам имиња на англиски јазик, бидејќи тие подобро го идентификуваат оригиналното име на пакетот или програмата. Не ми е лесно да ги преведам.

gdm3

Имајте на ум дека gdm3 го идентификува корисникот според неговото целосно име.
Откако ќе ја внесете лозинката и ќе притиснете Enter или кликнете на покажувачот на глувчето на копчето „Пријави се“, стигнуваме до работната површина на GNOME.

гном3

Останува само да ја прилагодиме работната површина на GNOME според нашите потреби и вкусови. Уживајте и збогатете ја оваа друга Гранде работна површина!

Цимет, цимет

Складиштето што го имаме, Debian 8.1, го има Цимет верзија 2.16-5. За да го инсталираме, работиме на конзола:

зуи @ sysadmin: ~ $ cptim-desktop пребарување на способност | грп задача
p задача-цимет-работна површина - Цимет                 

зуи @ sysadmin: ~ $ способност покаже задача-цимет-работна површина
Пакет: задача-цимет-работна површина Ново: да Статус: не е инсталиран Верзија: 3.31 + deb8u1 Приоритет: опционално Дел: задачи Инвеститор: Дебиан Инсталирај системски тим Архитектура: целата Некомпресирана големина: 21.5 k Зависи од: Tasksel (= 3.31 + deb8u1), Task-desktop, Cinnamon-desktop-Environment Опис: Cinnamon Овој пакет задачи се користи за инсталирање на работната површина на Debian, со опкружување за работна површина на Cinnamon и со други пакети што корисниците на Debian очекуваат да ги имаат на располагање на работната површина.

Последниот став ни кажува, во бесплатен превод:

 • Овој пакет задачи се користи за инсталирање на Debian Desktop, кој се карактеризира со работната околина за Цимет и со други пакети што корисниците на Debian се надеваат дека ќе ги имаат на располагање на нивната работна површина..

За да го инсталираме, извршуваме:

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo aptuality install task-cinnamon-desktop
[sudo] лозинка за зуи: willе бидат инсталирани следниве нови пакети: accountsservice {a} adwaita-icon-theme {a} aisleriot {a} alsa-base {a} ..........
0 ажурирани пакети, 1137 нови инсталирани, 0 за отстранување и 0 не ажурирани. Треба да преземам 701 MB датотеки. По отпакувањето, ќе се користат 2,328 MB. Дали сакате да продолжите? [Y / n /?]

На што одговараме дека „Y“. Да способност враќа порака слична на оваа:

ИЗВЕСТУВА :Е: sе се инсталираат непотпишани верзии на следниве пакети! Непотпишаните пакети можат да ја загрозат безбедноста на системот. Треба да продолжите со инсталацијата само ако сте целосно сигурни што сакате ............ (Список на пакети) ............... да го игнорираме ова известување и да продолжиме сепак? За да продолжите, внесете „Да“; за прекинување, внесете „Не“:

Ние одговараме "Да", не повеќе.

Откако ќе заврши процесот на инсталирање на сите пакети, ако сакаме да имаме „преглед“ или „изглед“ на новата работна површина, извршуваме:

зуи @ sysadmin: ~ $ startx

И го чекаме Десктоп цимет. Кога ќе го завршиме првиот преглед и преку самиот графички интерфејс, го рестартираме компјутерот.

Цимет стандардно инсталирајте го пакетот lightdm  «Едноставен менаџер за приказ» развиен од групата «Одржувачи на Debian Xfce". lightdm обезбедува Управувач со екран X11, чии главни карактеристики се:

 • Имајте лесна кодна база
 • Тоа е во согласност со стандардите на PAM, ConsoleKit, итн.
 • Има многу добро дефиниран интерфејс помеѓу серверот Xserver-Xorg и корисничкиот интерфејс.
 • Може да се конфигурира целосно преку Теми или „Теми“.

За повеќе информации работиме во конзола талент покажуваат светло o човек светло откако ќе се инсталира.

lightdm

Цимет бара за негово правилно работење, Хардверско видео забрзување. Ако го работиме во виртуелна машина, на домаќин или на „домаќин“ со видео картичка што не поддржува забрзување на хардверот, како што е нашиот случај особено, при самото влегување во работната околина, може да го добиеме следново порака:

цимет

Ние кликнуваме на него и тој ќе исчезне. Тој Класично мени со цимет, ќе ни се покаже во целиот свој сјај:

мени со цимет

Што научивме досега?

Не е во мирување што се прашуваме, што научивме досега? Од процесот што се гледа погоре за трите најчесто користени работни површини. Во сите случаи, кога трчаме талент покажуваат задача- - работна површина, Debian не враќа преку способност, следнава последна порака:

 • Овој пакет задачи се користи за инсталирање на работната површина на Debian, со kde, gnome или цимет> работна околина и со други пакети што корисниците на Debian очекуваат да ги имаат на располагање на работната површина.

Претходната порака нè учи многу. Првото нешто што можеме да го заклучиме според здравиот разум - мислам дека најмалку здравиот разум кај луѓето - е дека Debian ви овозможува да инсталирате и конфигурирате работна околина или "околина за работна површина" што ја претпочитате.

Идентичен последен пасус што го добиваме кога извршуваме:

зуи @ sysadmin: ~ $ aptitude show task-mate-desktop
ó
зуи @ sysadmin: ~ $ aptitude show task-xfce-desktop
ó
зуи @ sysadmin: ~ $ aptitude show task-lxde-desktop

МАТЕ, зелената

Далеку, ова е нашата најпосакувана работна површина за работна станица Sysadmin, како за вашата секојдневна работа, така и за вашата лабораторија дома. Го избравме поради неговата висока лесна конфигурација, леснотија и релативно мала потрошувачка на меморија и процесор. Не бара хардверско забрзување или високи перформанси од компјутерот.

зуи @ sysadmin: ~ $ aptitude show task-mate-desktop
Пакет: Taste-mate-desktop Ново: да Статус: не е инсталиран Верзија: 3.31 + deb8u1 Приоритет: опционално Дел: задачи Инвеститор: Дебијан Инсталирај системски тим Архитектура: целата Некомпресирана големина: 21.5 k Зависи од: тасел (= 3.31 + deb8u1), задача-десктоп, mate-desktop-Environment, lightdm Препорачува: gimp, синаптички, ледено стакло, libreoffice, libreoffice-help-en-us, митси -en-us, hunspell-en-us, цртичка-en-us, мрежен менаџер-gnome, gnome-orca, libreoffice-gtk Опис: MATE Овој пакет задачи се користи за инсталирање на работната површина на Debian, со опкружување на работната површина на MATE, и со други пакети што корисниците на Debian очекуваат да ги имаат на располагање на работната површина.

Дозволете ни да набудуваме дека развивачот на пакетите „задача- ...“ е Дебијан Инсталирај системски тим, и НЕ развивачот на пакетот или групата пакети што ги инсталирате. На крајот го прочитавме истиот пасус што го спомнавме претходно за „работната површина на Debian“.

Со други зборови, на „Debian Install System Team“ му е грижа само за тоа Вие ја правите вашата „работна површина на Debian“, и бидете на најдобар можен начин да започнете да го користите. Подоцна, мора да го прилагодите според вашите потреби и вкусови.

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo способност инсталирајте task-mate-desktop
[sudo] лозинка за зуи: beе бидат инсталирани следниве нови пакети: adwaita-icon-theme {a} alsa-base {a} alsa-utils {a} anacron {a} aspell {a} ........
0 ажурирани пакети, инсталирани 731 нови, 0 за отстранување и 0 не ажурирани.
Треба да преземам 537 MB датотеки. По отпакувањето, ќе се користат 1,698 MB.
Дали сакате да продолжите? [Y / n /?]

Откако потврдно одговоривме на прашањата што ни ги поставувате способност, ние се обидуваме да ја визуелизираме инсталираната работна површина и потоа да го рестартираме компјутерот како во претходните случаи.

зуи @ sysadmin: ~ $ startx

Рестартираме од истата графичка околина преку горното мени Систем -> Исклучи… -> Рестартирај.

Како што ќе видиме по рестартирање, MATE стандардно го инсталира пакетот lightdm  Едноставен менаџер за прикажување.

Дополнителни пакети за MATE Desktop

Ние предлагаме инсталирани се следниве пакети:

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo способност инсталирајте додатоци за mate-desktop-Environment-Environment
Followingе бидат инсталирани следниве нови пакети: apache2-bin {a} apache2.2-bin-box-extensions-common {a} box-gksu {a} box-image-converter {a} box-open-terminal {a} box- sendto {a} box-share {a} dconf-editor {a} gksu {a} gnome-user-guide {a} hddtemp {a} imagemagick {a} imagemagick-6.q16 {a} imagemagick-common {a} libapache2-mod-dnssd {a} libapr1 {a} libaprutil1 {a} libaprutil1-dbd-sqlite3 {a} libaprutil1-ldap {a} libfftw3-double3 {a} libgssdp-1.0-3 {a} libgupnp-1.0-4 { a} libiw30 {a} liblqr-1-0 {a} liblua5.1-0 {a} libmagickcore-6.q16-2 {a} libmagickcore-6.q16-2-extra {a} libmagickwand-6.q16- 2 {a} libmate-sensors-applet-plugin0 {a} libnetpbm10 {a} libopenobex1 {a} libsensors4 {a} libyelp0 {a} mate-desktop-Environment-extras mate-gnome-main-menu-applet {a} mate -netspeed {a} mate-sensors-applet {a} mate-user-share {a} mozo {a} netpbm {a} obex-data-server {a} python-crypto {a} python-ldb {a} python -пар-мени {a} python-ntdb {a} python-samba {a} python-tdb {a} samba-common {a} samba-common-bin {a} yelp {a} yelp-xsl {a} 0 ажурирани пакети os, 52 нови инсталирани, 0 за отстранување и 0 не ажурирани. Треба да преземам 23.5 MB датотеки. По отпакувањето, ќе се користат 87.9 MB. Дали сакате да продолжите? [Y / n /?]

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo aptuality install libreoffice-l10n-en libreoffice-help-en buzz @ sysadmin: ~ $ sudo способност инсталирај icedove icedove-l10n-en-en icedove-l10n-en-ar
зуи @ sysadmin: ~ $ sudo способност инсталирајте gparted vlc

За да ја персонализирате, збогатите и уживате во MATE Desktop! другар1 другар2

XFCE, брзиот и лесен глушец

Debian ја носи верзијата 4.10.1 del XFCE4, се карактеризира со лесна работна околина, со пријатен изглед и многу брз за оперативните системи UNIX®. Дизајниран за да биде продуктивен, ги вчитува и извршува апликациите брзо, зачувувајќи ги ресурсите на системот. XFCE е многу конфигуриран и има управувач со прозорци што поддржува транспарентност и други ефекти.

Оние што ќе се одлучат за XFCE4, неговото прилагодување ќе им биде многу забавно. Добро вреди. Може да се добијат многу добри резултати!

зуи @ sysadmin: ~ $ aptitude show task-xfce-desktop
Пакет: task-xfce-desktop Ново: да Статус: не е инсталиран Верзија: 3.31 + deb8u1 Приоритет: опционално Дел: задачи Инвеститор: Дебиан Инсталирај системски тим Архитектура: целата Некомпресирана големина: 21.5 k Зависи од: Tasksel (= 3.31 + deb8u1), задача-работна површина, xfce4, lightdm Препорачува: xfce4-добрите, xfce4-моќ-менаџер, xfce4-миксер, xfce4-терминал, глувчешка плоча, чување , libreoffice-gtk, dbus-x11, xsane, vlc, quodlibet, evince-gtk | evince, tango-icon-theme, network-manager-gnome, synaptic, iceweasel, libreoffice, libreoffice-help-en-us, mythes-en-us, hunspell-en-us, hyphen-en-us, system-config- печатач, gnome-orca Опис: Xfce Овој пакет задачи се користи за инсталирање на работната површина на Debian, со опкружување на работната површина Xfce и со други пакети што корисниците на Debian очекуваат да ги имаат на работната површина.

Ние инсталираме повеќето од потребните:

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo aptitude install task-xfce-desktop \
libreoffice-l10n-en libreoffice-help-en iceweasel-l10n-en-en \
iceweasel-l10n-es-us iceweasel-l10n-es-ar icedove icedove-l10n-es-ar \
icedove-l10n-en-es раздвоени

Визуелизираме:

зуи @ sysadmin: ~ $ startx

И тогаш се рестартираме преку самиот графички интерфејс. Уживајте и збогатете ја работната површина на XFCE! xfce

LXDE, најлесниот

Ако XFCE е лесен и брз, LXDE тоа е малку повеќе. LXDE се залага за Лесна околина за работна површина X11. Силно се препорачува за сервери за кои е потребен графички интерфејс или едноставно треба да им обезбедиме работна површина.

Пакетите „зборуваат“ сами за себе и се подобри од какво било пишување од наша страна:

зуи @ sysadmin: ~ $ пребарување на способност lxde
p образование-работна површина-lxde - Дебитни апликации на Debian Edu LXDE p-live-image-lxde-desktop - Компоненти на сликата во живо на системот (работна површина LXDE p lxde - Метапакет за LXDE p lxde-заеднички - Податоци за конфигурација LXDE p lxde-core - Метапакет за LXDE core p lxde-icon-theme - LXDE standard icon icon v lxde-settings-daemon - p task-lxde-desktop - LXDE

зуи @ sysadmin: ~ покажуваат способности $ lxde
Пакет: lxde Ново: да Статус: не е инсталиран Верзија: 6 Приоритет: опционално Дел: метапакувања Инвеститорот: Одржувачи на Debian LXDE Архитектура: целата Некомпресирана големина: 27.6 k Зависи од: галкулатор, gpicview, лист, lxappearance, lxappearance-obconf, lxde-core, lxde-icon-theme, lxinput, lxrandr, lxsession-edit, lxterminal, xarchiver Препорачај: alsamixergui , поплава | пренос-gtk, evince-gtk | pdf-прегледувач, gnome-диск-алатка, gnome-mplayer, gnome-system-алатки, gucharmap, ледената облека | www-прелистувач, лајдм | x-дисплеј-менаџер, lxmusic | смел, lxpolkit, menu-xdg, usermode, wicd | network-manager-gnome, xserver-xorg Предлага: gimp, libreoffice, lxlauncher, lxtask, pidgin, update-notifier, xfce4-power-manager Опис: Метапакет за LXDE Лесната X11 работна околина (LXDE) е проект чија цел е да обезбеди работна околина која е лесна и брза. Овој пакет е метапакет зависи од основните компоненти и препорачаните компоненти на LXDE. Вклучува lxde-core, lxappearance, lxinput, lxsession-edit, gpicview, lxterminal, lxrandr, galculator, leafpad и xarchiver. Ако само сакате да ги изберете и изберете јадрите компоненти, слободно отстранете го овој пакет. Главна страница: http://www.lxde.org/ Брендови: интерфејс :: x11, улога :: метапакет, обем :: пакет, пакет :: TODO, uitoolkit :: gtk

зуи @ sysadmin: ~ $ aptitude show task-lxde-desktop
Пакет: task-lxde-desktop Ново: да Статус: не е инсталиран Верзија: 3.31 + deb8u1 Приоритет: опционално Дел: задачи Инвеститор: Дебиан Инсталирај системски тим Архитектура: целата Некомпресирана големина: 21.5кр Зависи од: тасел (= 3.31 + deb8u1), задача-десктоп, лајтдм, lxde Препорачува: lxtask, lxlauncher, xsane, libreoffice-gtk, синаптички, леден кошул, libreoffice, libreoffice-help-en -us, mythes-en-us, hunspell-en-us, hyphen-en-us, system-config-printer, gnome-orca Опис: LXDE Овој пакет задачи се користи за инсталирање на работната површина на Debian, со опкружување на работната површина LXDE, и со други пакети што корисниците на Debian очекуваат да ги имаат на располагање на работната површина.

зуи @ sysadmin: ~ $ sudo aptuality install task-lxde-desktop
[sudo] лозинка за зуи: beе бидат инсталирани следниве нови пакети: adwaita-icon-theme {a} alsa-base {a} alsa-utils {a} alsamixergui {a} ........
0 ажурирани пакети, инсталирани 774 нови, 0 за отстранување и 0 не ажурирани.
Треба да преземам 499 MB датотеки. По отпакувањето, ќе се користат 1,568 MB.
Дали сакате да продолжите? [Y / n /?]

И продолжуваме со истата постапка како и со претходните работни маси. Не биди срамежлив. Прилагодете ја оваа исклучително лесна околина за работна површина и потоа кажете ни како помина. lxde

Краток преглед

Како што видовме, добивањето работна површина на Debian е забавно. Барем е за нас. Опишано е постапката со 6-шест од нив. Во сите случаи, направена е чиста виртуелна машина и последователно е инсталирана работната околина.

Леснотијата на «следно - следно«,«Безбедност за темнината«,«Сите возачи работат во ред«, И други детали«позитивни»На кои некои се навикнати со други оперативни системи, се елементи што можат да станат бумеранг или„ бумеранг “, што ја загрозува безбедноста на нашата работна станица, особено ако сме директно поврзани со WWW Village или Интернет.

Мислам дека мора да можеме да избереме свои алтернативи. Бидете сопственици на нашите одлуки. Има да се избере. Нека секој биде многу среќен со неговиот сопствен избор.

Следната рата?

Emему-КВМ

Запомнете дека ова ќе биде серија написи од Компјутерски мрежи за МСП. Beе ве чекаме!


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

20 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Луиз. dijo

  Дебијан е најдобар!

 2.   Јован dijo

  Се прават одлични придонеси! Ви благодарам

 3.   Луиги торо dijo

  Колку убав придонес, во последно време користам цимет, но генерално, секогаш инсталирав KDE за корисниците

 4.   denis dijo

  Здраво Федерико, многу добар пост, продолжете така, благодарение на вас постигнав многу работи.

 5.   федерико dijo

  Ви благодарам на сите што го коментиравте и пофалив овој напис, кој се надевам дека ќе биде корисен за многумина, бидејќи е сумиран во една публикација, 6-те можности за постигнување добра работна површина во Дебиан 8 „essеси“. Од друга страна, мислам дека тоа го прави многу јасно, инхерентната флексибилност што ја има овој одличен меѓу оперативните системи на светот ГНУ / Линукс. Ние ќе продолжиме да објавуваме за сите читатели кои го посетуваат FromLinux

 6.   насилник dijo

  Десктоп-компјутерите на Debian изгледаат многу возводно, без многу прилагодувања, но стабилноста што ја нуди е бесценета. Многу добар Fico десктоп водич. На здравје!

 7.   Родриго dijo

  Како прво, благодарам милион за огромниот придонес! второ барам предлог. Сакам да инсталирам Virtualbox на „essеси“, но би сакал да управувам со виртуелизирани машини преку работна површина. Кој од нив го препорачувате? односно кој подобро се сложува со VirtualBox? (Особено со оглед на коментарите за циметот? Ви благодарам многу однапред

 8.   Исмаел Алварез Вонг dijo

  Многу добра статија бидејќи вообичаената работа е да ја инсталирате работната површина од инсталацијата .ISO; Многу е корисно да се знае HowTo за она што се случува позади кога Desktop е инсталирана на традиционален начин.
  Одличен совет што се препорачува ultralight LXDE за сервери за кои можеби е потребен графички интерфејс; Досега верував дека е корисна само за корисничка опрема со многу ниски перформанси.
  Се согласувам со Федерико 100% дека рачната инсталација на работната површина ја покажува големата флексибилност на оперативниот систем Linux.

  1.    федерико dijo

   Ви благодарам многу за коментарот, пријателе Вонг!

 9.   федерико dijo

  Ви благодариме пријател Дунтер за вашиот коментар секогаш добро прифатен.

  Родриго: го ставивте во Кина, како што велиме овде. Пакетот што го нуди графичкиот интерфејс VirtualBox е „virtualbox-qt“. Qt е рамка за развој на апликации C ++. Тоа е мултиплатформа. Работната површина на KDE е развиена со Qt. Проверете и што вели Synaptic за пакетот „kdevelop“. Ако тоа е само графички интерфејс, Мислам, мислам, дека VirtualBox е покомпатибилен со KDE. Јас малку го користев VirtualBox и наскоро ќе напишам за Qemu-KVM како најава на крајот од овој напис.

  Користев VirtualBOX на GNOME и MATE, но малку. Мислам дека треба да размислите повеќе за хардверските ресурси што ги имате при рака, отколку за компатибилноста на пакетот за виртуелизација со работната површина. На крајот, мора да одговорите сами на вашето прашање според резултатите што ги добивате во секојдневната пракса. Најдобар критериум за вистината е практиката.

 10.   Елкартер dijo

  здраво, ми треба помош Јас сум нова во дебијан и сакам да го сменам стилот на лентата, не знам како да кажам дали е тема или нешто слично
  еве го стилот што сакам да го поставам на мојот дебијан
  http://muyseguridad.net/wp-content/uploads/2016/01/GNOME-Classic-en-Tails-2.0.png
  Би бил многу благодарен ако ми помогнете да ја поставам таа боја на решетките

 11.   Елкартер dijo

  Здраво, имам инсталирано debian GNOME, но сакам да ја ставам белата боја на решетките и сакав да знам дали можете да ми помогнете како да направам за да го поставам на овој начин:

  http://muyseguridad.net/wp-content/uploads/2016/01/GNOME-Classic-en-Tails-2.0.png

 12.   федерико dijo

  Здраво Елкартер: Времето кога работев со GNOME3 на Визи. Навикнав да го прилагодувам користејќи го Центарот за контрола на GNOME и алатката GNOME-Tweak. Ако сакав да направам какви било прилагодувања надвор од она што ми го понудија, ќе го заборавев и ќе се задоволев со она што ми го дадоа. KDE е крал на прилагодувањето.

 13.   doc dijo

  Јас се придружувам на аплаузите за професионалноста на оваа изложба, но… дали прочитав правилно дека ова е статија „за нови“…? затоа што мојата прва мисла е дека ако некој нов човек го прочита ова ... тие ќе ја изгубат својата желба да влезат во светот на Дебијан. И простете ми ја искреноста, секако.

  1.    федерико dijo

   Новајлии во светот на Дебијан. Читателите кои веќе лесно ја собраа својата работна маса со друг распоред. И пред сè, обидете се да разберете дека е потребно малку да прочитате, проучите и вежбате, ако навистина сакате да влезете во универзумот на Дебијан. Знам дека постојат дистрибуции, вклучително и самиот Debian, дека со ДВД, добивате пристојна работна површина, а понекогаш и повеќе од пристојна. Со Debian добивате безбедност, стабилност, брзина, мала потрошувачка на ресурси што можете да ги распределите на апликациите, а не на оперативниот систем како таков и уште неколку позитивни фактори. Ако е над горенаведеното, тоа ми овозможува лесно да ја изберам и инсталирам работната површина по ваш избор ... Нека секој донесе свои заклучоци.

   На Иницијантите или почетниците, барем треба да им кажете повеќе од објавеното во овој пост, за да бидат свесни.

 14.   креспо88 dijo

  Здраво колеги, добро утро на сите.
  Ајде да прашаме реторички. Кој обезбедува вакво детално знаење во овој сè поконкурентен свет?
  За да не бидеме апсолутни, да речеме дека многу малку и меѓу нив е и Фицо, благодарам колега. Откако го прочитав овој ВЕЛИЧЕН напис, јас бев многу задоволен.
  Морам да поставам лабораторија и можам да изберам дури и со едно репо, без да го критикувам Убунту; Не ми треба, Xubuntu, или Kubuntu, или .... Ubuntu, Debian е сè уште посебен.

  1.    федерико dijo

   Ви благодариме на @ crepo88 за вашиот значаен коментар. Се обидувам да ги направам моите статии што е можно по дидактички, секогаш сугерирајќи му на читателот да копа подлабоко и да учи за себе. Се обидувам да пренесам како да научам. Ви благодариме повторно и не престанувајте да го следите DesdeLinux.

   1.    креспо88 dijo

    Како да престанете да следите од Linux Fico, вашите предлози се одлични, продолжете така и покрај фактот дека светот на Linux е практично бесплатен и многу добро документиран, секогаш постојат работи што не се многу јасни за нас кои администрираме и за крајните корисници исто така.
    Вашата цел како што се исполнува секој пат со поцврсти чекори. Ви благодарам.

 15.   Исмаел Алварез Вонг dijo

  Моите зборови одат низ овој напис за различните типови работна површина и претходните два за „Инсталирање на работна станица“; супер сè, добро ги аргументираше разликите меѓу сите нив (не знаев дека Циметот бара хардверско видео забрзување).
  Лично, поради мојот sysadmin профил, јас секогаш ги инсталирам серверите без графичко опкружување од ЦД-верзијата на ISO и кога ќе ја инсталирам работната станица и / или домашниот компјутер, мора да се убијам барајќи кој има ДВД-верзија (што патем е три ДВД-а, иако во искрено со ДВД1 е доволно) на ISO;
  НАВИСТИНА научив дека можам да ја подготвам мојата работна станица БЕЗ графичка околина и потоа да ја „исфрлам“ со мојата претпочитана работна површина која е LXDE или MATE.
  Theе ја продолжам серијата бидејќи сум исклучително заинтересиран за виртуелизација на KVM.

 16.   фико dijo

  Мојот почит Вонг, за вашиот коментар, повеќе знаејќи дека тој доаѓа од колега со многу сервери под негова администрација. Благодарам за коментарот, пријателе.