Дилема на социјалните мрежи: Исто така во оперативните системи?

Дилема на социјалните мрежи: Исто така во оперативните системи?

Дилема на социјалните мрежи: Исто така во оперативните системи?

Неодамна Netflix, светски познат услуга за пренос на претплата, што им овозможува на своите членови да гледаат или преземаат серии и филмови без реклами на уред со интернет-врска, објави интересен и контроверзен документарец наречен „Социјална дилема“ или на шпански јазик „Дилемата на социјалните мрежи“.

Во него, во основа е изложено следново: Струјата зависност дека тие создаваат личности да се постигне встиснете го вашето време, вашето внимание, вашите податоци, и како последица на тоа, анализира, експлоатира и профитира истите овие елементи, т.е. претворете го секој корисник во профитабилен производ за вашите клиенти, со што суптилно ги кршиме нашите приватност и компјутерска безбедност, а во некои случаи дури и нашиот начин на размислување или согледување на реалноста или одредени конкретни факти.

Приватност на компјутерот: Суштински елемент на безбедноста на информациите

Приватност на компјутерот: Суштински елемент на безбедноста на информациите

Во други прилики, допревме до теми поврзани со Безбедност на информациите, сајбер безбедност, приватност и компјутерска безбедностСепак, вреди да се напомене дека на крајот од оваа публикација ги прегледувате последователно за да го зајакнете или подобрите вашето знаење во оваа област. И ова се:

Безбедност на информациите: историја, терминологија и поле на дејствување
Поврзана статија:
Безбедност на информациите: историја, терминологија и поле на дејствување

Сајбер безбедност, слободен софтвер и ГНУ / Линукс: Совршената тријада
Поврзана статија:
Сајбер безбедност, слободен софтвер и ГНУ / Линукс: Совршената тријада
Приватност на компјутерот: Суштински елемент на безбедноста на информациите
Поврзана статија:
Приватност на компјутерот и слободен софтвер: Подобрување на нашата безбедност
Бесплатни и комерцијални технологии од перспектива на безбедноста на информациите
Поврзана статија:
Бесплатни и комерцијални технологии од перспектива на безбедноста на информациите
Совети за ИТ-безбедност за секого во секое време
Поврзана статија:
Совети за компјутерска безбедност за секого во секое време, каде било

Сигурно, ако веќе сте виделе или прочитале за реченото Документарен филм на Нетфликс, при читање или препрочитување на овие претходни публикации многу внимателно, фаќате на општ начин, истото „Дилема на социјалните мрежи“ е екстраполирана во различни степени, практично за сите Оперативни системи и која било друга модерна и актуелна комерцијален, затворена апликација, услуга и платформа, и оттука, комерцијални.

Дилема на социјалните медиуми: Содржина

Дилема на социјалните медиуми: Документарецот

"Дилема: Никогаш претходно, неколку технолошки дизајнери немале толку многу контрола врз начинот на кој милијарди од нас размислуваат, дејствуваат и живеат во животот. ". Социјалната дилема.

Што е тоа?

Од Netflix, рече документарецот е опишан како:

"Хибрид помеѓу документарецот и драмата што влегува во деловната активност на социјалните мрежи, моќта што ја користат и зависноста што ја создаваат во нас: нивниот совршен мамка". Погледнете ја врската.

Во врска со наведениот документарец, вреди да се напомене дека станува збор за продукција на Од еф Орловски, што беше во режија на Директор на бркање мраз, и дека го добил како победнички филм, а. Еми награда за вести и документарни филмови.

За што се работи?

Општо кажано, може да се каже дека споменатата продукција се фокусира на јасно и прецизно изложување на ефекти и последици од многуте феномени (активности и активности) што се случуваат околу Социјални мрежи за општеството, и индивидуално и колективно (генерациско и социјално). И сето ова, со крајна цел да не претвори нас, корисникот, во продажен производ за потенцијални клиенти за рекламирање.

Се разбира, ставајќи многу јасно, дека во многу случаи ова дури може да достигне обликувајте го нашето мислење, обрасците на однесување или начинот на гледање (согледување / толкување) на реалноста, и лични и колективни, на таков суптилен и несвесен начин што многумина не само што не успеваат да согледаат, туку дури и да прифатат.

Конечно, се наведува тоа Социјални мрежи обично:

 • Дајте лажно чувство за социјално учество.
 • Зголемете ја вознемиреноста и депресијата кај нејзините корисници.
 • Олеснување и / или зајакнување на ширењето лажни вести (лажни вести).
 • Влијание локално или глобално во важни настани како што се избори или важни прашања во политичките, економските, културните, социјалните, меѓу другите.
GAFAM наспроти заедницата за слободен софтвер: Контрола или суверенитет
Поврзана статија:
GAFAM наспроти заедницата за слободен софтвер: Контрола или суверенитет

Како се однесува на оперативните системи?

Тековната и модерната Оперативни системи, и десктоп компјутерите и мобилните уреди, не избегаат исто „Дилема“. Добар пример секогаш ќе биде сегашниот Оперативен систем Windows 10, кој, во однос на неговите претходни верзии, се фокусираше на неговата интеграција во облакот и на подобрување на неговиот социјален капацитет, т.е. нудат апликации, услуги или информации фокусирани или прилагодливи за специфичниот корисник кој управува со него.

За да го направите ова, Виндоус 10 и други оперативни системи и апликации или комерцијален, затворен и комерцијален софтверски производ често прибегнуваат кон употреба на «Telemetría, Spyware, Adware, Cookies», меѓу другите елементи, и тоа без да смета на презентацијата, намерна или не, на задните врати или де ранливости кои обично се наоѓаат во нив, со текот на времето. И, тоа обично не е откриено и / или решено за некои корисници на транспарентен, ефективен и ефикасен начин.

Како и да е, штом обично ги воведеме, генерално, нашите е-пошта или друга лична ствар за најавете се и синхронизирајте ги нашите лични информации, можеби ќе се претвориме во А. масовен потрошувачки производ од нивните креатори, до постигнете профитабилност на нашите податоци, информации и луѓе.

И сето тоа под самиот многу „Благородна премиса“, од што да бидат глобално поврзани и синхронизирани им овозможува да ни понудат покорисни и точни информации за нашите вкусови и потреби.

Оперативни системи во војна: Мајкрософт се чува од сите! Кој ќе победи?
Поврзана статија:
Оперативни системи во војна: Мајкрософт се чува од сите!

Дилема на социјалните медиуми: Вие сте производот

Решение или препораки

Како што е наведено во некои од Поврзани и препорачани објави Во рамките на оваа публикација, идеалот секогаш ќе биде тоа:

 • Објавувајте што е можно помалку информации чувствителни во приватните и комерцијалните социјални мрежи, особено работата и семејството, и претпочитаат употреба на социјални мрежи што се бесплатни и отворени. И колку што е можно, елиминирајте ја или минимизирајте ја употребата на известувања.
 • Промовирајте ја употребата на слободен софтвер и отворен извор, а со тоа и на ГНУ / Линукс, да ја постигне својата масификација и, следствено, да се шири сè повеќе, како квалитетна, безбедна и сигурна алтернатива, и за поединци и колективно, како и за организации и компании од јавниот и приватниот сектор, од сите земји во светот.
 • Придружете се на движењето за слободен софтвер или заедниците што е можно повеќе, кои отсекогаш биле природна противтежа на растечката и прекумерна моќ на корпорациите на софтверската индустрија, а понекогаш дури и на хардверот, иако генерално, тоа е противтежа на сè што е комерцијално и затворено на технолошко ниво, поради неговата филозофски принципи врз кои се засноваат неговите 4 основни закони или принципи.
 • Избегнувајте што е можно повеќе (намалете) употреба на кој било оперативен систем, апликација и комерцијална и комерцијална платформаИако тие обично се многу добри, тие се исто така претпочитана цел на индивидуални, колективни, комерцијални или државни напади. Покрај тоа, тие обично не откриваат дефекти или корегираат грешки со најоптимална брзина за нивните корисници.

Банер: Сакам слободен софтвер

Алтернативи: Бесплатни и отворени социјални мрежи

 • Фејсбук и Твитер: Дијаспора, Френдика, ГНУ Социјал, Хубзила, Стеемит, Мастодон, Мовим, Нитер Плерома, Окуна, Твистер и ЗероМе.
 • Инстаграм и Снепчет: Пикселиран.
 • Pinterest: Мијна и Пини.
 • YouTube: DTube, IPFSTube, LBRY, NodeTube, OpenTube и PeerTube.

За повеќе информации на алтернативи на програми, апликации, системи и платформи Слободен софтвер, со отворен извор и Бесплатно, можете да кликнете на следново список тоа малку по малку расте. И, ако сакате да видите добро комплементарно видео на оваа публикација, ви го препорачуваме следниот повик: Шошана Зубоф за надзорниот капитализам.

Општа слика за заклучоци на статии

Заклучок

Се надеваме на ова "корисен мал пост" на централната идеја изложена од Документарен филм на Нетфликс наречен «El Dilema de las Redes Sociales», и нејзината екстраполација или споредба со сегашните и современите оперативни системи, апликации и други комерцијални, затворени и комерцијални платформи, е од голем интерес и корисност, за целата «Comunidad de Software Libre y Código Abierto» и од голем придонес кон дифузијата на прекрасниот, гигантски и растечки еко-систем на апликации на «GNU/Linux».

И за повеќе информации, секогаш не двоумете се да посетите која било Интернет библиотека како ОпенЛибра y једит да чита книги (PDF) на оваа тема или други области на знаење. Засега, ако ви се допадна ова «publicación», не престанувај да го споделуваш со другите, во твоето Омилени веб-страници, канали, групи или заедници на социјалните мрежи, по можност бесплатни и отворени како Мастодон, или безбеден и приватен како Телеграма.

Или едноставно посетете ја нашата почетна страница на Од Линукс или придружете се на официјалниот канал Телеграма од DesdeLinux да читаат и да гласаат за оваа или друга интересна публикација на «Software Libre», «Código Abierto», «GNU/Linux» и други теми поврзани со «Informática y la Computación», и на «Actualidad tecnológica».


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

4 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Хуан Циснерос dijo

  Многу добра аналогија, навистина оперативните системи го одредуваат начинот на интеракција со нашите компјутери и вредностите што стојат зад нив влијаат врз нас. Затоа верувам во слободен софтвер и бесплатно знаење и затоа користам GNU / Linux.

  Фала што Сподели.

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Поздрав, Хуан Сиснерос. Ви благодариме за вашиот коментар и придонес. Слободниот софтвер, софтвер со отворен код и GNU / Linux е и мора да биде наш север за да го следиме на технолошко ниво.

 2.   Хернан dijo

  Ви благодарам многу за забелешката. Многу добро.

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Поздрав, Хернан. Ви благодарам многу за вашиот позитивен коментар.