Дистрибуции

Општи концепти

За оние кои доаѓаат од користење на Windows или Mac може да биде чудно што постојат неколку „верзии“ или „дистрибуции“ на Linux. Во Windows, на пример, имаме само поосновна верзија (Home Edition), професионална (Professional Edition) и една за сервери (Server Edition). На Linux, наместо тоа има огромна количина од дистрибуции.

За да започнете да разберете што е дистрибуција, прво треба да направите разјаснување. Linux е, пред сè, јадрото или кернелот операционен систем. Кернелот е срцето на секој оперативен систем и работи како „медијатор“ помеѓу барањата од програмите и хардверот. Само ова, без ништо друго, е апсолутно неоперативно. Она што го користиме секој ден е, навистина, дистрибуција на Линукс. Тоа е, јадрото + серија програми (клиенти за пошта, канцеларија за автоматизација и сл.) Кои прават барање до хардверот преку јадрото.

Тоа, рече, можеме да ги смислиме дистрибуциите на Линукс како лего замок, односно збир на мали парчиња софтвер: еден е одговорен за подигнување на системот, друг ни обезбедува визуелно опкружување, друг е одговорен за „визуелни ефекти“ од работната површина итн. Потоа, има луѓе кои ги составуваат своите дистрибуции, ги објавуваат и луѓето можат да ги преземат и тестираат. Разликата помеѓу овие верзии се состои, прецизно, во јадрото или јадрото што ги користите, комбинацијата на програмите што се одговорни за рутински задачи (стартување на системот, работна површина, управување со прозорецот итн.), Конфигурацијата на секоја од овие програми и избраниот сет на „десктоп програми“ (канцеларија за автоматизација, интернет, разговор, уредници на слики, итн.).

Која дистрибуција избирам?

Пред да започнете, првото нешто што треба да се одлучи е која дистрибуција на Linux - или „дистрибуција“ - да се користи. Иако постојат многу фактори кои влегуваат во игра при изборот на дистрибуција и може да се каже дека има еден за секоја потреба (образование, аудио и уредување видео, безбедност, итн.), Најважно кога ќе започнете е да изберете дистрибуција што е „за почетници“, со широка и поддржувачка заедница што може да ви помогне да ги решите вашите сомнежи и проблеми и која има добра документација.

Кои се најдобрите дистрибуции за почетници? Постои одреден консензус во врска со дистрибуциите што се разгледуваат за почетниците, меѓу нив се: Ubuntu (и неговите ремикси Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, итн.), Linux Mint, PCLinuxOS, итн. Дали ова значи дека тие се најдобрите дистрибуции? Не. Тоа ќе зависи во основа од вашите потреби (како ќе го користите системот, каква машина имате, итн.) И од вашите можности (ако сте експерт или „почетник“ во Линукс, итн.).

Покрај вашите потреби и можности, постојат уште два елементи кои сигурно ќе влијаат на вашиот избор: работната околина и процесорот.

Процесор: Во процесот на пребарување на „совршеното дистрибуција“ ќе откриете дека повеќето дистрибуции доаѓаат во 2 верзии: 32 и 64 бита (познати и како x86 и x64). Разликата има врска со типот на процесорот што го поддржуваат. Точната опција ќе зависи од видот и моделот на процесорот што го користите.

Општо, безбедна опција е обично да ја преземете 32-битната верзија, иако понови машини (со помодерни процесори) е можно поддршка 64 бита. Ако пробате 32-битна дистрибуција на машина што поддржува 64-битна, ништо лошо не се случува, нема да експлодира, но можеби нема да „го извлечете максимумот од него“ (особено ако имате повеќе од 2 GB RAM меморија).

Десктоп околина: Најпопуларните дистрибуции доаѓаат, да го кажам уредно, во различни „вкусови“. Секоја од овие верзии го спроведува она што го нарекуваме „работна околина“. Ова не е ништо повеќе од имплементација на графички кориснички интерфејс кој нуди пристап и конфигурациски објекти, фрлачи на апликации, ефекти на работната површина, менаџери на прозорци итн. Најпопуларните средини се GNOME, KDE, XFCE и LXDE.

Така, на пример, најпознатите „вкусови“ на Убунту се: традиционален Убунту (единство), Кубунту (Убунту + KDE), Ксубунту (Убунту + XFCE), Лубунту (Убунту + LXDE) итн. Истото важи и за другите популарни дистрибуции.

Јас веќе избрав, сега сакам да го пробам

Па, откако ќе ја донесете одлуката, останува само да ја преземете дистрибуцијата што сакате да ја користите. Ова е исто така многу силна промена од Виндоус. Не, не прекршувате ниту еден закон, ниту ќе морате да пребарувате по потенцијално опасни страници, туку само одете на официјалната страница на дистрибуцијата што ви се допаѓа, преземете ја ISO слика, го копирате на CD / DVD или pendrive и сè е подготвено за да започнете со тестирање на Linux. Ова е една од многуте предности на слободен софтвер.

За ваш мир, Linux има важна предност во однос на Windows: можете да ги испробате скоро сите дистрибуции без да мора да го избришете вашиот сегашен систем. Ова може да се постигне на повеќе начини и на различни нивоа.

1. ЦД / ДВД / УСБ во живо- Најпопуларниот и најлесниот начин за тестирање на дистрибуција е преземање на ISO-сликата од нејзината официјална веб-страница, копирање на CD / DVD / USB стик, а потоа подигнување од таму. Ова ќе ви овозможи да извршувате Linux директно од CD / DVD / USB без да избришете јота од системот што го инсталиравте. Нема потреба да инсталирате драјвери или да избришете нешто. Само така е лесно.

Сè што треба да направите е: преземете ја ISO-сликата за дистрибуцијата што најмногу ви се допаѓа, запалете ја на CD / DVD / USB користејќи специјален софтвер, конфигурирајте BIOS-от така што ќе се подигне од избраниот уред (CD / DVD или USB) и, конечно, изберете ја опцијата „Test distro X“ или слично што ќе се појави при стартување.

Понапредните корисници можат дури и да создадат Мулти-подигање во живо на USB, што ви овозможува да подигнете неколку дистрибуции од истиот USB стик.

2. Виртуелна машина: А. виртуелна машина е апликација која ни овозможува да извршуваме еден оперативен систем внатре во друг како да е друга програма. Ова е можно преку создавање на виртуелна верзија на хардверски ресурс; во овој случај, неколку ресурси: комплетниот компјутер.

Оваа техника најчесто се користи за тестирање на други оперативни системи. На пример, ако сте на Windows и сакате да пробате дистрибуција на Linux или обратно. Исто така е многу корисно кога треба да извршуваме одредена апликација што постои само за друг систем што не го користиме редовно. На пример, ако користите Linux и треба да користите програма што постои само за Windows.

Постојат неколку програми за оваа намена, меѓу кои има и Виртуелна кутија , VMWare y QEMU.

3. Двојно подигањеКога ќе одлучите да го инсталирате Linux, не заборавајте дека е можно да го инсталирате заедно со вашиот сегашен систем, така што кога ќе ја стартувате машината да ве праша со кој систем сакате да започнете. Овој процес се нарекува двојно подигање.

За повеќе информации во врска со дистрибуциите на Linux, препорачувам да ги прочитате овие статии:

Претходни појаснувања пред да видите некои дистрибуции.

{Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

} = Пребарувајте објави во врска со оваа дистрибуција користејќи го пребарувачот за блогови.
{Официјална веб-страница на дистрибуцијата

} = Одете на официјалната страница на дистрибуцијата.

Врз основа на Дебиан

 • DebianНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: се карактеризира со својата безбедност и стабилност. Може да се каже дека тоа е едно од најважните дистрибуции, иако денес не е толку популарно како некои од неговите деривати (Убунту, на пример). Ако сакате да ги користите најсовремените верзии на сите ваши програми, ова не е ваше дистрибуција. Од друга страна, ако ја цените стабилноста, нема сомнение: Debian е за вас.

 • МеписНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: насочена кон подобрување и поедноставување на дизајнот на Debian. Може да кажете дека идејата е многу слична на Убунту, но без да „застрани“ толку многу од стабилноста и безбедноста што ги нуди Дебиан.

 • КнопиксНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: knoppix стана многу популарна бидејќи беше една од првите дистрибуции што овозможи директен пренос од ЦД во живо. Ова значи да можете да го стартувате оперативниот систем без да мора да го инсталирате. Денес, оваа функционалност е достапна во скоро сите поголеми опции за Linux. Knoppix останува интересна алтернатива како спасувачко ЦД во случај на каква било евентуалност.

 • и уште неколку ...

Врз основа на Убунту

 • UbuntuНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Тоа е најпопуларната дистрибуција во моментот. Се стекна со слава затоа што, пред извесно време, ви испратија бесплатно ЦД во вашата куќа со системот за да го пробате. Исто така, стана многу популарен затоа што неговата филозофија се засноваше на правење „Линукс за луѓето“, обидувајќи се да го приближи Линукс до обичниот корисник на работната површина, а не до програмерите „гикови“. Тоа е добра дистрибуција за оние кои штотуку почнуваат.

 • Linux MintНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: поради проблеми поврзани со патентите и самата филозофија на слободен софтвер, Ubuntu не доаѓа стандардно со инсталирани некои кодеци и програми. Тие можат лесно да се вметнат, но мора да бидат инсталирани и конфигурирани. Од таа причина, се роди Linux Mint, што веќе доаѓа со сето тоа „од фабрика“. Тоа е најпрепорачаната дистрибуција за оние кои штотуку започнуваат со Linux.

 • KubuntuНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Тоа е варијанта на Ubuntu, но со работната површина на KDE. Оваа работна површина изгледа повеќе како Win 7, па ако ви се допаѓа, ќе ви се допадне Kubuntu.

 • XubuntuНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Тоа е варијанта на Ubuntu, но со работната површина XFCE. Оваа работна површина има репутација дека троши многу помалку ресурси отколку GNOME (стандардното во Убунту) и KDE (стандардното во Кубунту). Иако ова на почетокот беше точно, тоа веќе не е така.

 • ЕдубунтуНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: е варијантата на Ubuntu ориентирана кон образовната област.

 • ОдјавувањеНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: дистрибуција ориентирана кон безбедност, спасување мрежи и системи.

 • gNewSenseНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: тоа е едно од "потполно бесплатните" дистрибуции, според ФСФ.

 • Убунту СтудиоНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: дистрибуција ориентирана кон професионално мултимедијално уредување на аудио, видео и графика. Ако сте музичар, ова е добро дистрибуција. Најдоброто, сепак, е Мусикс.

 • и уште неколку ...

Врз основа на Red Hat

 • Ред ХетНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Ова е комерцијална верзија заснована на Федора. Додека новите верзии на Fedora излегуваат на секои 6 месеци или така, оние од RHEL обично излегуваат на секои 18 до 24 месеци. РХЕЛ има серија услуги со додадена вредност врз кои ја заснова својата деловна активност (поддршка, обука, консултации, сертифицирање, итн.).

 • FedoraНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Во нејзините почетоци засновани на Ред Хет, сегашната состојба се промени и всушност денес Ред Хет се враќа или се заснова многу или повеќе од Федора на Рад Хет. Таа е една од најпопуларните дистрибуции, иако во последно време губи многу следбеници од Убунту и неговите деривати. Сепак, исто така е познато дека развивачите на Федора дале повеќе придонеси за развој на слободен софтвер воопшто отколку развивачите на Убунту (кои повеќе се фокусирале на визуелни, дизајн и естетски проблеми).

 • CentOSНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Ова е клон на бинарно ниво на дистрибуцијата на Red Hat Enterprise Linux RHEL Linux, составен од волонтери од изворниот код објавен од Red Hat.

 • Научен Линукс. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: дистрибуција насочена кон научни истражувања. Се одржува од лабораториите за физика на ЦЕРН и Фермилаб.

 • и уште неколку ...

Врз основа на Slackware

 • SlackwareНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Тоа е најстарата дистрибуција на Linux што е валидна. Тој беше дизајниран со две цели на ум: лесна употреба и стабилност. Тој е омилен кај многу „гикови“, иако денес не е многу популарен.

 • zenwalk LinuxНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: тоа е многу лесна дистрибуција, препорачана за постари компуси и фокусирана на Интернет алатки, мултимедија и програмирање.

 • Вектор на ЛинуксНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Ова е дистрибуција која добива популарност. Таа се заснова на газиран софтвер, што го прави безбеден и стабилен и вклучува неколку свои многу интересни алатки.

 • и уште неколку ...

Со седиште во Мандрива

 • МандриваНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  } - Првично засновано на Red Hat. Неговата цел е многу слична на целта на Убунту: привлекување нови корисници во светот на Линукс преку обезбедување лесен за употреба и интуитивен систем. За жал, одредени финансиски проблеми на компанијата кои стојат зад оваа дистрибуција предизвикаа таа да изгуби голема популарност.

 • MageiaНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Во 2010 година, група поранешни вработени во Мандрива, со поддршка на членови на заедницата, објавија дека создадоа вилушка на Мандрива Линукс. Создадена е нова дистрибуција предводена од заедницата, наречена Магеја.

 • PCLinuxOSНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: врз основа на Мандрива, но во денешно време многу далеку од тоа. Станува доста популарно. Вклучува неколку сопствени алатки (инсталерот, итн.).

 • ТинимеНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Ова е мини-дистрибуција на Linux базирана на PCLinuxOS, која е ориентирана кон постариот хардвер.

 • и уште неколку ...

Независни лица

 • OpenSUSEНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Ова е бесплатна верзија на SUSE Linux Enterprise, понудена од Новел. Таа е една од најпопуларните дистрибуции, иако губи подлога.

 • Puppy LinuxНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Има големина од само 50 MB, но сепак обезбедува целосно функционален систем. Апсолутно се препорачува за стариот компус.

 • Арх ЛинуксНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Неговата филозофија е да уредува и конфигурира сè рачно. Идејата е да го изградите вашиот систем „од нула“, што значи дека инсталацијата е посложена. Сепак, откако ќе се вооружи, тоа е брз, стабилен и безбеден систем. Покрај тоа, станува збор за дистрибуција „тркалачко ослободување“ што значи дека ажурирањата се трајни и не е потребно да се оди од една во друга голема верзија како во Убунту и други дистрибуции. Се препорачува за гикови и луѓе кои сакаат да научат како работи Линукс.

 • GentooНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: е наменет за корисници со одредено искуство во овие оперативни системи.

 • Sabayon (врз основа на Gentoo) {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: Sabayon Linux се разликува од Gentoo Linux по тоа што може да имате целосна инсталација на оперативниот систем без да мора да ги соберете сите пакети за да го имате. Првичната инсталација се врши со употреба на претходно составени бинарни пакети.

 • Ситни основни Linux. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: одлична дистрибуција за постар компус.

 • вати {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: "зелено" дистрибуција насочена кон зачувување на енергијата.

 • SlitazНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

  } {Официјална веб-страница на дистрибуцијата

  }: дистрибуција "светло". Многу интересно за стариот компус.

 • и уште неколку ...

Други интересни објави

Чекор-по-чекор водичи за инсталација

Што да направите по инсталирањето?

За да видите повеќе дистрибуции (според рангирањето на популарноста) | Distrowatch
Да ги видите сите објави што се поврзани со дистрибуции \ {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот

}