Дневник за инсталација: Инсталирајте го Slackware 14 без да умрете во обид.

Поздрав до сите. Бидејќи одолговлекував да ја направам оваа статија за Slackware 14, дозволете ми да ви кажам дека искористувајќи го фактот дека ќе го завршам последниот семестар од мојата професионална кариера во компјутерска информатика и тие ја обновуваат просторијата за компјутери, сега имам можност за направете го упатството на помирен и подетален начин.

Во претходната статија, зборуваше за искуството што го имав со Slackware со таква субјективност што се занесував и не разјаснував од огромен ентузијазам.

Сега продолжувајќи ја оваа серија статии посветени на ова легендарно дистрибуција, ќе ви претставам како да инсталирате Slackware 14 со некои детали што можеби сте ги заборавиле DMoZ (како некои предлози што се појавуваат при конфигурирање на одредени компоненти), и повременото објаснување со одредени чекори, особено со форматирањето.

Написот што го гледате е повратна информација од Упатство за инсталација на газиран софтвер изработен од нашиот колега ДМоЗ, кому со големо задоволство му благодариме што ни помогна да дознаеме повеќе за ова дистрибуција

Ајде да почнеме.

Фаза 1: Избор на јадра и претходно форматирање

Иако многумина ќе видат екран со обични букви што можеби не ги разбираат, тоа е затоа што Slackware не започнува автоматски со јадро. Ова сигурно ќе се појави:

Slackware-1-избери-јадро

На екранот објаснува дека треба да избереме помеѓу јадрото за застарен Pentium III и пониски компјутери со само конзолата (внесување огромен.s), или „модерни“ компјутери кои започнуваат со Pentium IV и наследници (hugesmps.s).

Ако нашиот компјутер е доволно пристоен за работа, ние пишуваме hugesmp.s и му даваме Внесете да можеме да го користиме јадрото што го избираме.

На следниот екран, ќе ни покаже кој распоред на тастатурата ќе го користиме:

Slackware-2-select-dist-тастатура

Пишуваме „1“ за да можеме да ги внесеме достапните опции што ги има. Appearе се појави мени како ова: +

Slackware-2-избери-dist-тастатура-2

Во мојот случај, го избрав распоредот на латинска тастатура, на кој сум навикнат подолго време. Ние даваме Внесете до нашиот избор и почнавме да тестираме:

Slackware-2-избери-dist-тастатура-3

Очигледно тој е одлично расположен. Ние даваме Внесете, и потоа, пишуваме 1 и го даваме Внесете да го потврдиме нашиот избор на дистрибуција; ако не, пишуваме «2», му даваме Внесете и го избираме распоредот на тастатурата што го сакаме.

Сега, Slackware ќе побара од нас да се логираме како суперкорисник (или ROOT):

Slackware-3-root-најава

Ние едноставно пишуваме "корен", му даваме Внесете и веднаш ќе добиеме екран што ќе ни каже дали користиме cfdisk или fdisk за форматирање на нашиот диск. Во мојот случај, напишав cfdisk, па се навикнав на оваа апликација.

slackware-4-cfdisk

Па, користејќи го едноставното правило од три, јас го назначив овој тим со 20 GB простор што 90% беше главната единица и 10% беше swap area. Да бидеме попрецизни, конфигурацијата е како што следува:

 • SDA1 / Primary / Linux (опција 83) / 90% од просторот на дискот.
 • SDA5 / Logical / Linux Swap (опција 82) / 10% од просторот на дискот.

Со овој формат што го дадов, беше како што следува:

slackware-4-cfdisk-2

Ја избираме опцијата "бутабилен" и ја назначуваме во главната партиција или партицијата за размена, избираме "напиши" за да го поставиме форматот, потврдуваме со внесување на "да" и оставаме со избор на опцијата "отказ".

Откако го извршивме овој процес на претходно поставување на форматот, едноставно пишуваме „поставување“ за да можеме да продолжиме со следната фаза од инсталацијата.

Slackware-5-поставување

Фаза 2: Конечно форматирање, избор на компоненти, лозинка за root, избор на GUI и избор на ретровизори на нашето главно репо

Тука доаѓа „полесниот“ дел од инсталацијата, кој е многу добро детален во однос на функциите. „Волшебникот“ е ваков:

Инсталирање на Slackware-6-мени

Ја избираме опцијата „ADDSWAP“ за да можеме да работиме со инсталацијата во мир. Ние го потврдуваме нашиот избор на област за размена:

Slackware-7-swap-партиција

Сега, се појавува поле што не прашува дали сакаме да работиме и со MKSWAP за да провериме дали нашиот хард диск има лоши сектори. Да претпоставиме дека нашиот хард диск е сосема добар и ние велиме НЕ:

Slackware-7-swap-partition-2

Appearе се појави поле со кое се потврдува дека веќе сме ја направиле конфигурацијата на нашиот избор SWAP. Даваме ОК:

Slackware-7-swap-partition-3

Сега, ќе побара од нас да ја избереме партицијата што ја резервиравме за нашите податоци:

Slackware-7-swap-partition-4

Избираме SELECT, тогаш ќе се појават три опции: Формат (за форматирање), Провери (за преглед или увид) или Прескокнување (за да не се прави ништо). Ја избираме опцијата Формат со цел да му дадеме формат за работа со:

Slackware-7-swap-partition-5

Општо, датотечниот систем EXT4 се препорачува за погодност. Даваме ОК за да го потврдиме конечното форматирање. Чекаме неколку секунди додека не се појави следново:

Slackware-7-swap-partition-6

Тоа значи дека нашата партиција е веќе форматирана. Даваме ОК.

Сега, волшебникот ќе ни даде да избереме дали сакаме да инсталираме Slackware од CD / DVD, преку мрежата и други опции што ни ги нуди:

Slackware-8-репо-извори

Бидејќи го користам 32-битниот Slackware DVD, нема да имам проблем да ги изберам пакетите. Ние му даваме ОК, и нè прашува дали сакаме „автоматска“ (автоматска) инсталација или „прирачник“ (на потешкиот начин). Ако не сакаме да си ги комплицираме животите, избираме „автомобил“.

Slackware-9-режим за инсталација

Откако ќе завршите со преглед на пакетите што ги имате, ќе видиме список на опции за тоа како сакаме да го инсталираме Slackware многу слично на менито со опции што ги има Debian, кое е класифицирано врз основа на компонентите на системот, а не според видот на алатката што ја користите. .Е дадеме.

Slackware-10-системски-компоненти

Со стрелките се движиме да ги избереме опциите, со празно место ги обележуваме и отштиклираме опциите што сакаме да ги инсталира и со тоа избегнуваме инсталирање на 8 или 10 GB компоненти што не сакаме да ги користиме.

Откако размисливме и одбравме кои опции се од суштинско значење за нас, кликнуваме ОК и веднаш ќе ни покаже како сакаме да се покаже напредокот на инсталацијата:

Slackware-11-преглед-напредок-режим

Ние ја даваме опцијата „целосна“ за да го видиме описот на секој пакет во кој е инсталиран во текот на целиот процес.

За време на процесот на инсталација, ќе видиме дека Slackware го инсталира секој пакет врз основа на редоследот на азбуката, а за возврат, ќе видиме детален опис на секој пакет што е инсталиран (ова може да трае од 20 минути до три четвртини од час, во зависност од капацитетот на нашиот компјутер, затоа предлагам да го искористите овој период најдобро што можете за да извршите други задачи):

Slackware-12-напредок во инсталацијата

Откако ќе испиете шолја кафе или ќе убиете време, ќе побара од нас да направиме USB-подигање. Обиенло со избирање на опцијата Прескокни.

Slackware-13-boot-usb

Сега, ќе не праша дали ќе го инсталираме подигнувачот LILO, што е доста слично на GRUB. Во случај да имате една или повеќе дистрибуции и да користите GRUB, изберете ја опцијата Прескокни. Како и да е, ако немате повеќе дистрибуција од Slackware или едвај имате партиција за Windows, изберете ја опцијата Едноставна ако не сакате повеќе мигрена (досега, јас не го покривав LILO во длабочина, па во следните објави за Slackware ќе објавувам моето „истражување“ за тоа):

Slackware-14-лило

На следниот екран, пријатниот волшебник нè прашува со каква резолуција сакаме Slackware да започне да работи стандардно.

Општо, ако користите Интегрирано видео на Интел, имате можност да ја изберете препорачаната резолуција за вашиот монитор; ако не, изберете Стандардна опција:

Slackware-15-резолуција за подигнување

Откако ја избравме соодветната резолуција, се одлучивме да ги избереме опциите на глувчето. Ние ја избираме портата PS / 2 ако ја користиме таа порта; За да користите глувче со USB порта, изберете ја опцијата со USB.

Slackware-16-глушец

Откако ќе потврдиме со која порта ќе работиме со глувчето, следува да ја конфигурираме мрежата.

Slackware-17-црвено

Го пишуваме името на мрежата, потоа избираме DHCP, го оставаме името на домаќинот со ".", И ги избираме мрежните услуги што ги сакаме.

Slackware-17-црвено-2

Друг екран што ќе се појави ќе биде изборот на фонтот на конзолата. Ние велиме не, ако не сакаме или ако стандардниот фонт за терминал ги заморува, избираме да:

Slackware-18-фонтови-екран

Откако ќе го направите ова, ќе нè праша дали сакаме да го користиме времето на BIOS-от на нашиот компјутер или да го користиме форматот UTC. Во мојот случај, се одлучив за првата опција, а потоа ја избрав временската зона во која користам (Америка / Лима):

Slackware-19-временска зона

Сега, ние треба да избереме работна околина:

Slackware-20-работна околина

Бидејќи ми се допадна особено KDE и поради тоа колку светло работи на овој дистрибутер, го избрав. Сега, ќе ја конфигурираме лозинката ROOT:

Slackware-21-root-root-лозинка

Откако дадовме лозинка за нашата Супер корисник, ќе ни каже дека инсталацијата е веќе извршена правилно.

Slackware-22-рестартирање

И бидејќи се вративме во главното мени, му даваме EXIT, пишуваме рестартирање во конзолата и нашето Slackware CD / DVD ќе биде исфрлено (во мојот случај, јас го користев ДВД).

Slackware-23-излез

При рестартирање, менито LILO ќе се појави со опцијата Slackware:

Slackware-24-лило

Откако дадовме Внесете (од нетрпеливост) или само оставете го системот да се подигне, тој ќе ја побара лозинката за ROOT:

Slackware-25-boot-конзола

После тоа, ќе пишуваме:

startx

во конзолата за да може да го активираме избраниот GUI преку X.org (во овој случај, KDE):

Slackware-26-KDE

Ние ја правиме комбинацијата на копчиња Alt + F2 да напишете во полето за да ја извршите «конзолата», што е конзолата во која ќе го активираме нашето главно репо.

Slackware-27-конфигурирај-slackpkg

Иако slackpkg објаснува малку за тоа како работи, вистината е дека кога правиме акција, тоа ни кажува дека не сме го конфигурирале репо-то. За да го сториме тоа, во конзолата пишуваме:

nano /etc/slackpkg/mirros

Seeе видиме неколку огледала, кои ги избрав неколку од kernel.org и слично. Она што треба да направите е да не ги коментирате огледалата по ваш избор и ништо друго:

Slackware-27-конфигурирај-slackpkg-2

И да го завршиме ова упатство со процут, она што ќе го сториме е да напишеме во конзолата:

slackpkg update

и така го активираме нашиот slackpkg.

Тоа е сè за денес. Во следната епизода, ќе објаснам како да го подготвите Slackware за употреба, како и да дадам повратни информации за тоа како да го користите Slackbuilds и, исто така, како да инсталирате slapt-get, како и да го преведам Slackware на нашиот јазик.

Пред да одам, мора да му се заблагодарам на DMoZ за упатствата за Slackware што ги направи, и тие навистина ми беа од корист.

До следниот пост.

Да се ​​продолжи


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

61 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   елпапехакеро dijo

  Повеќе сакам да се застрелам * - *.

  1.    елиотим3000 dijo

   Па, со Slackware не вреди да се прави. Со Gentoo или Linux From Scratch, да.

   1.    Озкар dijo

    Ах, еретик !! СМЕЕЊЕ НА ГЛАС.
    Користев Gentoo, секогаш инсталирав од stage3 и никогаш не ми даваше удар, вистина е дека понекогаш е фрустрирачки, но вреди да се чека, кога ќе видите како вашиот компјутер буквално лета.

    1.    елдрагон87 dijo

     Ако лета со генту, со Арх нема ни да видиш да се случи ...

     1.    елиотим3000 dijo

      Па, Slackware е на исто ниво со Gentoo и Arch, но барем нема да бидете сами на патот благодарение на приложената документација.

     2.    Јоакоеј dijo

      Мислам дека е обратно. Како што никогаш не забележав поголема брзина во Arch, откако ќе започнете да инсталирате работи, тоа е како и секое друго дистрибуција.

   2.    Јоакоеј dijo

    Мислам сосема спротивно, и не го велам тоа поради тешкотијата, но затоа што во Slackware немате ништо, не вреди да го инсталирате многу, откако ќе го инсталирате, доаѓа со многу работи инсталирани стандардно, но кога сакате да инсталирате нешто, единствено што останува е да го составиме, за тоа ставам какво било друго дистрибуција и составувам што сакам.
    Велам, освен ако не постои некоја предност што ме прескокнува

 2.   Омар леон dijo

  Одлична ваша публикација ме прави curубопитен да пробам газиран софтвер ...

 3.   пандев92 dijo

  Ме потсетува на инсталирање на Archlinux ...

  1.    Јукитеру dijo

   Практично е исто 😀

   1.    елиотим3000 dijo

    Инсталацијата на лакот беше иста, сè додека волшебникот не беше отстранет. Сега, тој е инсталиран практично рачно со поедноставени команди.

  2.    мачка dijo

   За мене до Frugalware.

   1.    елиотим3000 dijo

    Па, ме потсетува на инсталерот за Android x86

    1.    мачка dijo

     Не, Android-от изгледа како WinXP помешан со која било инсталација на CLI.

 4.   аиорија dijo

  Не се сменија многу во однос на неговата инсталација ... Добар придонес

 5.   вокер dijo

  Добар водич, навистина лабавиот софтвер не е толку комплициран како што изгледа, сè е сосема објаснето чекор по чекор (и ако не во официјалната документација, тие појаснуваат повеќе).

  Јас би додал дека пред да започнете графичка сесија од root, креирајте тековен корисник со командата adduser, излезете од root сесијата, започнете со новиот корисник и "startx".

  1.    елиотим3000 dijo

   Во следниот пост што ќе го следи овој, ќе го сторам тоа и исто така ќе додадам работи како промена на јазик, инсталација на sbopkg и добивање шамар.

 6.   f3niX dijo

  Ова беше првото изобличување што ми го дадоа за инсталирање .. не ми беше лесно, хахаха беше верзија 9 ако добро се сеќавам или 8, не знам практично инсталацијата е иста од тогаш, воопшто не се смени.

  1.    елиотим3000 dijo

   Колку посакувам Арх да беше ваков, со инсталерот што останува ист со текот на годините.

   1.    хинолоко dijo

    Здраво компа, додадов корисник и не го додадов во ниту една група (тркало, дискета, аудио, видео, ЦДром, приклучок, напојување, нетдев, ЛП, скенер), може ли да објасните како да го конфигурирате?
    Ви благодариме!

 7.   Канали dijo

  Добра работа, благодарам за споделувањето

 8.   Дијаволо dijo

  Добар пост!

  До неодамна на моите 2 компјутери (лаптоп и десктоп) имав само Slackware - во тек, но за да пробам други вкусови ги инсталирав Arch (за прв пат) за лаптопот и Fedora за мојата работна површина.

  Планирав да ја сменам дистрибуцијата на мојата работна површина, моите опции за избор беа, да се вратам на, Debian или Slackware, мислам дека повторно ќе инсталирам Slackware

 9.   Хуана20 dijo

  Ова ќе ми помогне многу затоа што размислувам да инсталирам Slackware на мојот netbook (што е единствената моја машина). Искрено, не ја гледам инсталацијата тешка, иако да сакав да покажеш како се прави инсталацијата за „машки“, што е да се каже на комплицираниот (стручен) начин хаха.
  Како и да е, добар придонес и со нетрпение ги очекувам другите прилози за Slackware

  1.    елиотим3000 dijo

   За таа потешкотија што ја спомнувате, постојат Gentoo и / или Linux од Scratch. Slackware беше првото дистрибуција што му падна на ум да го стави тој асистент за да избегне да му го комплицира животот со SLS.

   1.    Хуана20 dijo

    Не, не, јас не се осврнувам на таа тешкотија, но би сакал повеќе ако беа користени опциите „рачни“ или „стручни“ понудени од волшебникот Slackware бидејќи вистината е што го привлекува вниманието, но тоа е нешто што јас ќе се видам кога ќе го инсталирам

    1.    елиотим3000 dijo

     Ах добро. Само по себе, ќе треба да имам малку повеќе време или да го завршам семестарот на мојата диплома за да имам малку повеќе време да ги видам напредните опции што ги има.

 10.   кик1н dijo

  Одлично, само одлично, во моментов правам someид, за openSUSE и Slackware.

  Сакам да го зголемам бројот на корисници за секој, што е подобро, правејќи ги дистрибуциите повеќе флертувачки

 11.   Исус Израел Пералес Мартинез dijo

  Имам ISO на компјутер неколку дена / недели / месеци, исто така дебијан, но во моментов не можам да ја деинсталирам fedora (изговори затоа што ми е пријатно тука), но ќе го инсталирам во виртуелна машина и ми се чини многу добро дистрибуција, барем инсталацијата е брза и останува да се бакнува

  1.    елиотим3000 dijo

   Па, Slackware е најлесниот дистрибутер KISS што го користев досега.

 12.   Ротс87 dijo

  Конечно имам изговор… ахем… причина да пробам сласка 😀 благодарам !!!!!

  1.    елиотим3000 dijo

   На следните објави, ќе ја проширам сагата за дополнителни конфигурации, како и ќе направам друга серија објави за Arch (или Parabola GNU / Linux-Libre) + MATE + Iceweasel

 13.   насилник dijo

  Па, за мене како Дебијан во најновите верзии нема, инсталирам во тоа што пее петел.

 14.   Дкој dijo

  Мислам дека е вредно дистрибуција, но исто така мислам дека ви треба многу слободно време за да го направите 100 ... Во иднина ќе го инсталирам * Ö *

 15.   DMoZ dijo

  Ви благодариме за споменувањето Елиот,

  Дополнителните податоци што можат да се донесат за Slack секогаш се ценат, со нетрпение ги очекувам вашите забелешки за slapt-get, тие несомнено ќе им помогнат на неколкумина да направат скок до оваа дистрибуција во која се за inубив од првиот момент.

  Малку по малку носам и дополнителни белешки ...

  На здравје…

  1.    елиотим3000 dijo

   Вие сте добредојдени, DMoZ. Уште повеќе, се потрудив внимателно да ги прочитам датотеките за помош со цел да разјаснам одредени аспекти на инсталацијата на Slackware (како што е избор на јадро и проверка на интегритетот на тврдиот диск, што ако не го прочитав, тогаш ќе беше ме зеде подолго отколку што треба).

   И, патем, заборавив дека тој исто така ќе објасни за мрзното репо, кое има широк каталог на бинарни подрачја, подготвено за инсталирање и не мора да ги составува програмите како што се случува со лесните градежни објекти.

   1.    DMoZ dijo

    Извонреден брат,

    Не дека Slackware е комплициран, туку дека се потребни многу информации на нашиот јазик, но благодарение на desdelinux, сето тоа се менува =)

    Ви благодариме што ја поддржавте каузата ...

    На здравје !!! ...

    1.    елиотим3000 dijo

     Вие сте добредојдени, компа. Јас давам се од себе за да осигурам дека Slackware е исто толку широко користен како Slackware и барем да се цени како таков и без предрасуди.

     1.    елиотим3000 dijo

      И еве список на рекламни реклами на Slackware (тие вклучуваат лесна градба) >> http://www.slackabduction.com/sse/repolist.php

     2.    DMoZ dijo

      Величенствено, вклучете го во вашите следни списи ...

      На здравје !!! ...

 16.   Предната страна dijo

  Поздрав (прв обид за коментар на страницата)

  Времињата што го инсталирав Slackware (повеќе за експериментирање), корисничките папки (музика, преземања и други) не се создаваат додека не започнам графичка сесија во xfce, додека тоа го правам прво со kde, папката останува празна. Не знам дали отвора некаков начин да ги генерираме во kde или, ако не, со терминалот.

  1.    Percaff_TI99 dijo

   Точно истото ми се случи, не можев да најдам информации за тоа, да, Xfce е неверојатно брз и целосно функционален, вистината е одлична дистрибуција и се повеќе корисници одвојуваат време да го тестираат, јас сум еден од оние што мислат дека горе има Debian, Gentoo, Slackware и Arch, потоа другите, кои се непредвидливи (некои не се) за да можат почетниците да се свртат кон GNU / linux, да научат, а исто така и ако сакате да направиме скок понатаму кон оние легендарни дистрибуции.

 17.   елиотим3000 dijo

  Оф-тема: Во изданието на овој напис, ја додадов и маскотата Slackware, но во содржината на статијата, но како и да е, тие ја отстранија. Која е причината за ова? А, кој е одговорен за уредување на статии?

 18.   кенат dijo

  Отсекогаш сакав да ја испробам оваа дистрибуција кога ќе ја завршите статијата за тоа како да го подготвите, ќе го пробам.

 19.   Еуфорија dijo

  Многу благодарен за статијата, прочитав уште едно воведување и ги чекав следните поглавја од истото, особено она што ќе дојде (тешко ми е да најдам информации за конфигурацијата / инсталацијата на шпански јазик).

  Поздрав.

  1.    елиотим3000 dijo

   Само по себе, има многу мал интерес да научите како да го користите ова дистрибуирање на шпански јазик. Сега за сега, ви оставам скриншот во кој инсталирав скриншот и коментирав од Firefox 15 >> https://blog.desdelinux.net/wp-content/uploads/2013/08/snapshot1.png?73b396

  2.    кенат dijo

   Па овој блог зборува за опуштеност
   http://ecoslackware.wordpress.com/

 20.   Едуардо Дијаз dijo

  Најдоброто далеку. !!

  1.    елиотим3000 dijo

   Во тоа не се сомневам.

 21.   елендилнарсил dijo

  Тие ме искушија. Следниот компјутер што го имам, пробам.

 22.   Хуан Карлос dijo

  Мојата мајка! Јас сум премногу стар за овие работи Пред неколку години се обидов да го инсталирам и никогаш не успеав да го подигнам графичкиот систем.

 23.   елиотим3000 dijo

  Па, се потрудив да пребарувам на linuxquestions.com многу од моите прашања што ги имав со гајтан софтвер, бидејќи информациите на шпански јазик се доста слаби.

 24.   елиотим3000 dijo

  Debian и Slackware се сметаат за легендарни по нивното постоење.

 25.   Percaff_TI99 dijo

  Единствениот проблем што го имав со ова прекрасно дистрибуција беше инсталирањето на Pulse Audio, иако го решив, не бев многу сигурен во неговото работење, перформансите, да не спомнувам, одлични.

 26.   елиотим3000 dijo

  Да ја кажам вистината, тоа е донекаде досадно во некои случаи, но јас планирам да го користам затоа што тоа е наједноставниот дистрибутер KISS што го користев досега.

 27.   Percaff_TI99 dijo

  Одличен придонес @ eliotime3000, се надевам дека ќе го видам следниот пост.

  Поздрав.

 28.   хпардо dijo

  Одличен придонес ... willе се радувам на следниот придонес.

 29.   Оскар dijo

  Користев Slackware со години, лично мислам дека е едно од најлесните дистрибуции за инсталирање, и како што велат овде, тој го задржа својот метод на инсталација скоро недопрен од самиот почеток.

  Јас го користам дури и на сервери, бидејќи тоа е супер стабилно дистрибуција.

  Одлично пост!

  Со почит,
  Оскар

 30.   Бјорн Ментен dijo

  Здраво! Ги следев упатствата до писмото, но се најдов себеси дека треба да создадам USB стап за подигање за да стартувам Slackware. Прочитав сè за ЛИЛО затоа што во тој процес ми покажа грешка во врска со тоа. До денес не бев во можност да го подигнам без меморија, има ли некој сличен проблем? Со почит

 31.   Пабло Хонорато dijo

  Мислам дека во 2013 година веќе нема тешка дистрибуција за инсталирање, само треба да ја барате документацијата и внимателно да ја прочитате.

 32.   Ренцо dijo

  Нешто не мора секогаш да работи за мене ...

  На крајот стартувам startx и ми вели: командата не е пронајдена

  што може да биде ??????

  http://prntscr.com/23kssj

 33.   Роберто Мејаја dijo

  Повеќе сакам да го пробам со gentoo за да видам како излегува xD, иако никогаш не сум излегол од сцената 3