Дневник за инсталација Arch Linux + KDE: Инсталација чекор по чекор

En мојот претходен напис Ви кажав малку за промените што ги има Arch Linux во однос на она што сум навикнат да го правам во Debian, што ќе го видиме подолу затоа што она што треба да го направиме е да ви покажеме како да го инсталирате Arch без да умрете во обидот.

Мислам дека е многу добро да разјаснам дека ако сум дошол досега, тоа беше затоа што одличен водич дека Грегорио Еспадас Тој напиша на својот блог и од кој земам голем дел од неговата содржина за овој напис. Целата чест е за него.

Совети пред инсталацијата

За да го инсталирате Arch, првото нешто што ве советувам е да го испробате во виртуелна машина, на овој начин откако ќе се увериме во она што ќе го сториме, можеме да продолжиме да ги извршуваме чекорите научени на нашиот компјутер.

Второто нешто што би го препорачала е да ги зачуваме сите наши датотеки во случај нешто да се случи, и ако е можно, да направите инсталација со празен хард диск. За секој случај.

И, конечно, мојот 3-ти совет при инсталирање на Arch е да имам друг компјутер со пристап до Интернет во случај да се појави проблем или, ако не успее во тоа, да се испечати упатството за инсталација што можеме да го најдеме на Arch Linux Wiki.

Арх Linux инсталација чекор по чекор

Па, претпоставувам дека веќе имаме ажурирана слика за изоото на Арх Линукс. Како и GEspadas, препорачувам да ги користите оние што одговараат на датумите: 2013.07.01, 2013.01.04, 2012.12.01, 2012.11.01, 2012.10.06, 2012.09.07, 2012.08.04 или повисок, бидејќи тие го користат истиот метод на инсталација што ќе го опишеме подолу.

Најновата компилација од изо сликата можете да ја преземете од овој линк:

Преземете Arch Linux ISO

Првото нешто е да ја пренесеме нашата слика на УСБ-меморија или да ја запалиме на ЦД-РОМ «- Навистина, во 21 век? ¬_¬

Откако ќе ја ставиме меморијата во USB-портата, продолжуваме да знаеме како се вика, за ова можеме да ја користиме командата:

dmesg |tail

Што ќе врати вакво нешто:

[14403.197153] sd 7: 0: 0: 0: [sdc] Writ Protect е исклучено [14403.197157] sd 7: 0: 0: 0: [sdc] Режим чувство: 23 00 00 00 [14403.197299] sd 7: 0: 0 : 0: [sdc] Нема присутна страница на режимот за кеширање [14403.197303] sd 7: 0: 0: 0: [sdc] Под претпоставка дека кешот на погонот: напишете преку [14403.198325] sd 7: 0: 0: 0: [sdc] Нема режим на кеширање присутна страница [14403.198329] sd 7: 0: 0: 0: [sdc] Претпоставувајќи дека кешот на погонот: напишете преку [14403.198726] sdc: [14403.199372] sd 7: 0: 0: 0: [sdc] Нема присутна страница на режимот за кеширање [14403.199376] ] sd 7: 0: 0: 0: [sdc] Претпоставувајќи дека кешот на погонот: напиши преку [14403.199379] sd 7: 0: 0: 0: [sdc] Прикачен SCSI отстранлив диск

Како што можете да видите, во овој случај мојата меморија е sdc. Знаејќи го ова, можеме да продолжиме да ја пренесуваме .iso сликата во меморијата, која мора да се одмонтира:

$ dd if=archlinux-2013.07.01-dual.iso of=/dev/sdc

Ова трае некое време, но кога ќе заврши, го рестартираме нашиот компјутер и проверете дали тој ќе се подигне од УСБ-уредот.

Откако компјутерските чизми ќе го најдеме овој екран, и во мојот случај, ја избирам првата опција (64 бита).

Arch_Start

1. Конфигурирање на тастатурата.

Кога ќе ја вчитаме суштината, ќе видиме вакво нешто:

Arch_Prompt

Првото нешто што треба да направите е да го изберете распоредот на тастатурата што го користиме. Во мојот случај:

# loadkeys us

Да, јас зборувам шпански, но мојата тастатура е на англиски јазик ... така, јас користам нас, но ако тастатурата ти е на шпански, тогаш тоа ќе биде:

# loadkeys es

Можеме да ги видиме сите достапни распореди за тастатурата со следнава команда:

# ls /usr/share/kbd/keymaps/i386/qwerty

2. Поделба на дискот

Сега доаѓа најкритичниот дел од инсталацијата. За да го поделиме дискот, ние користиме нешто сложена алатка за ракување, наречена cfdisk. Значи, ние типуваме:

# cfdisk

И нешто вакво се појавува ако имаме хард диск без поделба:

arch_cfdisk_new

Со cfdisk, она што ќе го направиме е да ја конфигурираме нашата табела за партиции. Општо, нормалното нешто во Arch Linux е да конфигурирате 4 партиции, како што објаснува GEspadas:

 • Првиот, / boot, е местото каде што ќе бидат зачувани основните датотеки за подигнување на ArchLinux (како што се јадрото, сликите од рамдиск, подигнувачот, итн.). Се препорачува големина од 100 MiB (нема потреба да му давате повеќе простор).
 • Вториот е партиција / (root), каде што ќе бидат инсталирани оперативниот систем и апликациите (меѓу многу други работи). Неговата големина зависи од тоа како сакате да го користите ArchLinux. Околу 10 GiB треба да бидат повеќе од доволно за традиционален систем; Ако мислите дека ќе инсталирате многу апликации (игри, меѓу нив), подобро е да размислите за 20 или 30 GiB.
 • Третото е партиција / home, каде што ќе бидат зачувани нашите лични поставки, поставките за апликацијата (и вашите профили во нив) и традиционално нашите податоци (документи, фотографии, видеа, итн.), затоа се препорачува да одвоите значителен простор на тврдиот диск.
 • Конечно, изберете ја големината на партицијата трампа, место каде што информациите се привремено зачувани во RAM меморијата (кога се полни) на тврдиот диск.Која големина да се избере за размената?

Сега, ако имаме неподелен диск, мора да ги креираме партициите со поставување на слободниот простор (слободен простор). Она што го правиме е да дадеме Внесете на  Нови и не добива вакво нешто:

arch_cfdisk_primary

Ние даваме enter и мора да ја ставиме големината што сакаме да ја користиме. Во овој случај, првата партиција, како што е објаснето погоре, е / boot и не и треба повеќе од 100 MB простор, па можеме да ставиме вакво нешто:

Големина на Arch_cfdisk_

И, конечно, откако оваа партиција е создадена, треба да ја поставиме како Bootable.

За останатите партиции, процесот е ист, освен кога ќе стигнеме до партицијата за Swap, бидејќи откако ќе се создаде, одиме на неа и даваме Enter на Type и добиваме вакво нешто:

arch_cfdisk_type_swap

И, мора да се осигураме дека ја избравме опцијата 82.

3. Форматирање на креираните партиции

Сега мора да ги форматираме партициите што ги конфигурираме со cfdisk. Не мислам дека е потребно повторно да се каже дека ова треба да се направи под ваша целосна и целосна одговорност.

За ова користиме mkfs на следниот начин:

# mkfs -t ext2 /dev/sda1

Оваа партиција е форматирана во Ext2 што нема Journaling и затоа подигнувањето е многу побрзо, меѓу другото.

Сега ги форматираме партициите што одговараат на / и / дома, и двете во ext4. Претпоставувам дека сме ја оставиле партицијата Swap како sda4.

# mkfs -t ext4 / dev / sda2 # mkfs -t ext4 / dev / sda3

Сега продолжуваме да го форматираме Swap со командата mkswap и потоа да го активираме со swapon:

# mkswap / dev / sda4 # swapon / dev / sda4

4. Монтирање на партициите на хард дискот

Toе ги монтираме партициите што ги создадовме и форматиравме во / mnt. Започнуваме со партицијата за / и мора да имаме предвид дека не е sda1, туку sda2. Бидете внимателни со тоа.

# mount /dev/sda2 /mnt

Откако ќе се монтира оваа партиција, мора да ги создадеме / boot и / home директориумите во неа.

# mkdir / mnt / boot # mkdir / mnt / home

И продолжуваме да ги монтираме соодветните партиции:

# монтирање / dev / sda1 / mnt / подигање # монтирање / dev / sda3 / mnt / дома

5. Дали сме поврзани на Интернет?

Пред да преминеме на следниот чекор, треба да се осигураме дека имаме Интернет-врска.
Искрено не разбирам.Зошто не може „основните“ пакети на системот да се инсталираат од самиот ЦД-РОМ како и во претходните верзии? Ако некој знае, нека ме извести.

Па, ние пингуваме која било IP или адреса за која знаеме дека ќе вратиме одговор, на пример:

# ping www.google.com

И, ако сè работи добро, преминуваме на следниот чекор. Ако не го стори тоа (нешто чудно, освен ако не користите ISO 2012.07.15), прво треба да знаеме како се вика нашата картичка, па затоа извршуваме:

# ip link

Што ќе врати вакво нешто:

1: што: mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT link / loopback 00: 00: 00: 00: 00: 00 brd 00: 00: 00: 00: 00: 00 2: enp5s0: мт 1500 qdisc pfifo_ брза состојба ДОЛГ режим DEFAULT qlen 1000 врска / етер 18: 03: 73: a3: f3: e1 brd ff: ff: ff: ff: ff: ff 3: wlp9s0: mtu 1500 qdisc noop state DOWN режим DEFAULT qlen 1000 врска / етер 4c: 80: 93: 19: da: 02 brd ff: ff: ff: ff: ff: ff

Во мојот случај, картичката што ќе ја користам е жичена, т.е. enp5s0. Ја активираме мрежата со следнава команда:

# ip link set enp5s0 up

и му е доделена динамична IP преку DHCP:

# dhclient enp5s0

Во случај да се поврзете преку WiFi, прочитајте овој линк.

6. Инсталирање на Базниот систем

Па, имаме Интернет и сега она што треба да го направиме е да работиме:

# pacstrap /mnt base base-devel

Пакстрап е новата скрипта за инсталирање на Arch Linux. Кога ќе го стартуваме, тој ќе започне да ги презема и инсталира потребните пакети за да работи Arch.

Ајде да преземеме друга пауза овде. Ако како мене, тие ги имаат складиштата на локален сервер, ние треба да ја уредиме датотеката /etc/pacman.d/mirrorlist и додадете ја патеката на нашето репо. На пример, во мојот случај додадов само пред ретровизорите што се конфигурирани:

Server = http://192.168.26.1/archlinux/$repo/os/$arch

И подготвени.

Ако имаме жична врска, инсталираме:

# pacstrap /mnt ifplugd

Ако нашата врска е wifi:

# pacstrap /mnt wireless_tools wpa_supplicant wpa_actiond dialog

Конечно инсталираме судо

# pacstrap /mnt sudo

7. Инсталирање на GRUB

Сега продолжуваме да го инсталираме Менаџерот за подигнување, во овој случај Grub2. За ова извршуваме:

# pacstrap /mnt grub-bios

Валидно е да се разјасни дека како што покажува името, овој пакет е наменет за оние од нас кои користат BIOS-от. Ако она што го имате е УЕФИ, прочитајте ја официјалната документација за тоа и ако сте заинтересирани да го користите Сислинуксдобро GSpades ни остава одличен водич за тоа.

8. Генерирање на датотеката fstab

Сега ќе му кажеме на fstab како ги имаме воспоставено партициите .. за ова извршуваме:

# genfstab -p /mnt >> /mnt/etc/fstab

9. Поставување на остатокот од системот

За да ги конфигурираме останатите работи во системот, мора да го сториме тоа преку хроу. За ова ставаме:

# arch-chroot /mnt

Следниот чекор е да утврдиме како ќе се вика нашиот компјутер. Мојот се вика Востро, па затоа само трчам:

# echo vostro >> /etc/hostname

Сега, ние создаваме симболична врска од / etc / localtime до / usr / share / zoneinfo // (ја заменува и зависи од вашата географска локација). На пример, за Куба:

# ln -s /usr/share/zoneinfo/America/Havana /etc/localtime

Подоцна мора да ја конфигурираме датотеката што одговара на просториите, лоцирана во /etc/locale.gen.

Ние го отвораме со уредник за текст (во овој случај нано) и ги коментираме локациите за употреба. Во мојот случај, јас не коментирав es_ES.UTF-8 UTF-8, но може да имам некоментиран es_CU.UTF-8 UTF-8. Изгледаше вака:

# ес_ЕЦ ISO-8859-1 mk_ES.UTF-8 UTF-8 # ес_ЕС ISO-8859-1

Потоа извршуваме:

# echo LANG="es_ES.UTF-8" >> /etc/locale.conf

И, конечно, за сето ова да стапи на сила (и го велам ова од моето искуство), мора да ја извршите командата:

# locale-gen

Да ја генерираме нашата локација како што е очигледно.

Сега треба да го поставиме стандардниот распоред на тастатурата. Она што го направивме во првиот чекор беше само да го поставиме за тековната сесија.

# echo KEYMAP=us >> /etc/vconsole.conf

Што ни останува? Многу малку. Во чекор погоре, го инсталиравме GRUB, но не го конфигуриравме. И тоа е она што ќе го сториме сега:

# grub-install /dev/sda

И ја креираме датотеката grub.cfg со следнава команда:

# grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Нашиот пријател GEspadas откако го повтори процесот на инсталација неколку пати, забележа вознемирувачка грешка во GRUB (не грешка во ArchLinux), што покажува за дел од секундата порака за грешка при стартување на системот:

Добредојдовте во Груб! грешка: датотеката '/boot/grub/locale/en.mo.gz' не е пронајдена
Само пред неколку дена излезе нова градба на сликата Arch Linux, ова можеби е веќе поправено

Како и да е, решението што го предлага ГЕСПАДАС е да се изврши:

# cp /boot/grub/locale/en@quot.mo /boot/grub/locale/en_US.mo

Сега продолжуваме да го создаваме почетниот RAM-диск:

# mkinitcpio -p linux

И, скоро сме готови ... едноставно мора да направиме нешто многу важно: Променете ја, поточно, поставете ја лозинката за root. Значи, трчаме:

# passwd

Излегувајќи од chroot, ги расклопуваме партициите и се рестартираме:

# излез # umount / mnt / {подигнување, дома,} # рестартирање

10. Создавање на наш корисник

За да додадам мој корисник, ја користев следнава команда:

# useradd -m -G audio,lp,optical,storage,video,wheel,games,power,scanner -s /bin/bash elav

Групите се како што следува:

аудио - Задачи што вклучуваат звучна картичка и сродни апликации.
lp - Управување со печатачот.
оптички - Ракување со оптички уреди (ЦД, ДВД, итн.)
складирање - Ракување со разни уреди за складирање.
Видео - Задачи што вклучуваат видео картичка и хардверско забрзување.
тркала - Многу важно! Така што корисникот може да користи судо.
игри - Потребно е за дозвола за пишување за игри.
моќ - Неопходно за да можете да го исклучите и рестартирате системот.
скенер - Администрација и употреба на дигитализатори (скенери).

Ние пристапуваме до датотеката / etc / sudoers и ја декоментираме линијата:

# %wheel ALL=(ALL) ALL

11. Активирање на Менаџер на мрежа

Не знам за вас, но јас го користам NetworkManager за управување со мрежните врски и интерфејси.

Прво, го запираме мрежниот демон:

# systemctl stop net-auto-wireless.service

Следно, ги деактивираме мрежните демони што работат.

# systemctl disable net-auto-wireless.service

И на крај, ги запираме нашите мрежни картички. Ако не знаеме кои се тие, треба само да напишеме:

# ip link

Во мојот случај тоа би било:

Постави # ip-врска врската enp5s0 надолу # поставена-IP-врска wlp9s0 надолу

Активираме NetworkManager така што ќе започне при стартување со следнава команда:

# systemctl enable NetworkManager

Можете да го стартувате демонот NetworkManager веднаш со следнава команда:

# systemctl start NetworkManager

Во мојот случај кога користам KDE, треба да го инсталирам пакетот kdeplasma-applets-networkmanagement само откако ќе ја инсталирам околината за работна површина, но ова ќе го видиме во следната статија.

 1. Активирајте ја мрежата без NetworkManager

Ако се поврземе со DHCP и не треба рачно да управуваме со мрежата, треба само да извршиме:

# systemctl овозможи dhcpcd@enp5s0.service # systemctl почеток dhcpcd@enp5s0.service

Секако, тие мора да го заменат enp5s0 со името на вашиот мрежен интерфејс.

И тоа е тоа. Ние веќе го инсталиравме, конфигурираше и работи Arch Arch. Во следната статија ќе видиме како да инсталирате KDE без да умрете во обидот


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

52 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Премногу тајни dijo

  Само кажете благодарам, ви благодарам многу за написот. Иако е скоро исто како што е објавено на англиски јазик на интернет, сè што коментирате на личен начин е бесценето, а да не го спомнувам преводот.
  Честитки!
  Пријатен ден
  Премногу тајни

  1.    елав dijo

   Вие сте добредојдени .. благодарам на вас за коментарот, иако голем дел од она што го гледате веќе е објаснето (и преземено) од водичот ГЕспадас.

   1.    Филиберто Мунгуја dijo

    Здраво ,,, многу честитки за објавувањето, таа е многу добро структурирана и многу чиста во дизајнот, нешто што многумина го забораваат и е многу важно за нас крајните корисници ,, Сакам да споделам дека се обидувам да го инсталирам ArchLinux со LVM Барав документација покрај тоа што продолжив упатството за вики, но сите не успеаја да се подигнат и ја добив ужасната порака: "Не е можно да се најде партицијата / dev / mapper / lvarch0-lvraiz" и ми здосади да пробам неколку алтернативи, мојата машина воопшто не е напредна, таа е HP Со петиум 4 HT и 160 GB SATA диск, направете ја целата конфигурација во mkinitpio со сè што рече вики, добро гледајќи дека тоа е необичен неуспех, претпочитав да инсталирам Debian 7 и се изненадив како открив LVM партиција што веќе Постоеше на дискот (како резултат на обидите да се инсталира ArchLinux) и сега ми е пријатно затоа што дури и го инсталирав Gnome со неговиот Gnome Shell; Сега земам дел од Networkmanager да завршам со основната инсталација на мојот Debian бидејќи ми се чини многу конкретно и јасно ,,, ве молам во секое слободно време што имате, дали можете да ни помогнете со некој документ што е исто толку чист, но зборува за метод непогрешлива инсталација на Archlinux со LVM и SATA дискови ,,,, Наидов и на прирачникот Gespadas но во него се зборува само за правилно инспириран прирачник за инсталирање на тврди партиции, однапред благодарам многу за вложеното време во сите нас ,,, 🙂

 2.   Леворак dijo

  Исто така, би ја искористил можноста да прашам зошто го отстраниле инсталаторот што го имал Арх

  1.    Elif dijo

   За слобода верувам, бидејќи во стариот се следеа низа чекори ... поправи ме ако грешам.

  2.    елиотим3000 dijo

   Поради недостаток на одржување, од она што го слушнав. Како и да е, би сакал Arch да има инсталерот каков што има OpenBSD.

 3.   Elif dijo

  Написот е одличен, се надевам дека еден ден ќе ме охрабри и ќе го примени овој напис во пракса.

 4.   ферхметал dijo

  Ви благодарам многу за упатството, Arch Linux е дистрибуција во која сè уште имам долг поради инсталација, веќе можев да инсталирам FreeBSD и OpenBSD, а исто така и Slackware 😀 Ви благодарам!

  1.    ферхметал dijo

   извини, во очекување е, ах! и gentoo и јас имам долг со ова дистрибуција, пред некој ден симнав пресметај линукс и многу ми се допадна.

  2.    елиотим3000 dijo

   Го пробав Slackware следејќи го водичот DMoZ што го објавив во овие делови, и вистината е дека бев импресиониран од тоа колку е лесно да се инсталира.

   Slackware ја има најкул конзолата што ја испробав досега.

 5.   Лепер_Иван dijo

  Па, колега елав .. Многу добар водич сличен на Грегорио ..

  Навистина се чувствувам многу пријатно да го инсталирам ArchLinux, само го сакам.

  Поздрав ..

 6.   Мигел dijo

  Добра статија !!
  Груб пораката постои веќе долго време, за да ја поправам:

  mkdir -p / boot / grub / locale
  cp /usr/share/locale/en\@quot/LC_MESSAGES/grub.mo /boot/grub/locale/en.mo
  извоз LANG = es_ES.UTF-8
  mkinitcpio -p Linux

  Во архивата вики беше некаде, во бројот 1 на HDMagazine исто така можете да го видите решението за таа порака.

  1.    Мигел dijo

   Mkinitcpio -p не е неопходен, го изгубив стегачот со копирање / залепете XDD

  2.    еВеР dijo

   Повеќе од решение, се чини како лепенка да се измами Груб да престане да ја фрла таа грешка.

   Ништо за извозот LANG = es_ES.UTF-8 нема многу смисла. Вие едноставно ја менувате вредноста на променливата на конзолата LANG во таа вредност на таа сесија. Нема врска со груб.
   Со почит

 7.   Грегорио Еспадас dijo

  @Elav: Ви благодариме што го разгледавте мојот скромен туторијал! Добро е да се знае дека сè уште важи. Се надевам дека наскоро ќе го добијам вашето ажурирање Прегратка брат!

  1.    елав dijo

   Вие сте добредојдени, благодарение на вас, бидејќи ако вашиот водич ќе беше потешко за мене да го инсталирам Arch.

  2.    закуска dijo

   Одлични ваши упатства: П. Со едно ваше ажурирање на systemd

 8.   Антонио Галосо dijo

  Одлична статија, ќе ја испечатам за да ја имам при рака.

 9.   Лав dijo

  Со толку многу стрелци наоколу (не е погрден коментар, го сакам Арх) е неверојатно дека сè уште нема графички инсталатер.

  1.    мачка dijo

   Инсталирајте го Антергос, ако не е со Gnome, практично е како да инсталирате Arch со графички инсталатор и вклучен Yaourt

 10.   ридри dijo

  Можеби е очигледно, но можеме да ги направиме партициите со живо-ЦД од која било дистрибуција во графички режим и да си го спасиме страдањето од cfdisk.
  Во последниот извештај за инсталација, во случај на жичен интернет, повеќе не е потребно да се подигнува мрежата со каква било команда за да се инсталира системот. И, не смееме да заборавиме дека најдоброто упатство за инсталација е водич за почетници на официјалната веб-страница.

  1.    елиотим3000 dijo

   Според мое мислење, CFDisk е прилично едноставен и графичките верзии одвојуваат време за да го вчитаат нивниот интерфејс.

  2.    колаче dijo

   Со cfdisk е многу побрзо и полесно. Тоа е само давање на големината на партициите и видот на датотечниот систем.

   1.    елиотим3000 dijo

    Дури и во Slackware, CFDisk е ист како Arch. Остатокот од форматирањето се ракува со волшебникот KISS на Slackware.

 11.   edo dijo

  Вашиот придонес е ценет, јас моментално го користам Манџаро и многу сум задоволен од дистрибуцијата, но неколку пати ми падна на ум да ја испробам дистрибуцијата на мајката, да уживам во крварењето во својот максимален израз 🙂
  Иако претходно веќе се обидов да го инсталирам виртуелно, и кога завршив со извршувањето на упатството за писмото, ништо не ми се појави, што сугерира дека за да го инсталирате, треба многу време и желба да го сторите тоа.

 12.   елиотим3000 dijo

  Добро туто. Уште повеќе, ме охрабрив да направам кратко упатство за Slackware без да умрам во обидот (се разбира, достигнувајќи го нивото да го оставам Slackware со KDE на шпански јазик).

  Како и да е, ќе внимавам на Арх ако тие го поправија пакетот на Iceweasel со шпански јазик.

 13.   аиорија dijo

  Барав вакви информации за да видам дали го пробам ова дистрибуција, од која многу фалат, но ако изгледа заморно и е како архаично, се прашувам дека не губам време, е времето што би го искористила за да ја прилагодам својата работна површина по мој вкус.

 14.   мачка dijo

  Најдоброто нешто што го има Арх е Јаурт (тој дава PPA за ****), кога гледав сè што е на располагање, го ставам ова лице: http://i1215.photobucket.com/albums/cc502/sch19/Host-Series/surprised-rainbow-face-l.png

  1.    Давидлг dijo

   Мислам дека мислиш на AUR, бидејќи Јаурт е AurHelper, и тоа е вистина. AUR (Arch User Repository) е најдоброто што постои.
   Има многу од нив, во моментов користам пакер, што ми се чини дека е на исто ниво со тебе, барам на кој програмски јазик се напишани, но не можам да го најдам

   1.    мачка dijo

    ТОА ТОА

 15.   b1tblu3 dijo

  Скоро две години сум во Arch Linux, започнав сериозно во светот на GNU / Linux, преку голема врата и не жалам. Дека Арх Линукс не е стабилен секогаш кога помалку верувам, точно е дека понекогаш има силни промени, но ништо што не е решено на Вики Арх, на форуми или со официјални соопштенија ... и ако не сакате да се лутите, едноставно не го ажурирате тој дел од промената и оставете го за кога е апсолутно потребно ... штом Конфигуриран е Arch, заборавате на сè.

  Толку ми е пријатно со Arch, што не сум во искушение да се префрлам од Distro. Се чувствувам како што било што може да добиете од кое било друго Distro што можете да го направите во Arch.
  Белешка: Јас не сум стручен корисник.

 16.   Jorge dijo

  Практично, сите чекори се идентични со gentoo (разликата е во точките 6 и 11), не сум изненаден што инсталерот е отстранет, затоа што е потребна одредена прецизност со конфигурациските датотеки на обете дистрибуции.

 17.   st0rmt4il dijo

  Одлично!

  Да му дадеме на Арх шанса да видиме како ќе се одвива.

 18.   Квези dijo

  многу добро, но како можете да направите упатство за локалните складишта

 19.   Статик dijo

  Одличен учител, не бев охрабрен да го пробам, тоа го сторив во Виртуелна кутија и мислам дека за кратко време ќе го инсталирам како основен систем на мојот Alienware M11x, дополнителна препорака за мојата картичка Wireles

  Мрежен контролер: Broadcom Corporation BCM43224 802.11a / b / g / n (rev 01)

  Со почит

 20.   onyони127 dijo

  добро,

  Бев импресиониран кога ја прочитав статијата за тоа како се смени инсталацијата во Arch, пред да изгледаше многу поедноставно отколку сега, дури не мораше да го подигнувате мрежниот интерфејс „барем како што се сеќавам“. При инсталацијата, следени се низа чекори за да се инсталира основниот систем, а потоа типичното нешто што требаше да се направи беше да се стават kde, звукот и други ... .. како во дебијан деинсталирање.

  Сега е сè уште рачно, можеби и повеќе од потребно, знам дека за времињата ми се чини одложување да треба да се изврши инсталација на тој начин.

  Поддршка за системи што ги поедноставуваат нашите животи и не обратно.

 21.   старател dijo

  Здраво, како си? Твојата статија е многу добра, јас сум нов за лак и би сакал да ми кажеш, бидејќи откако ја поставив лозинката за root, излегувам од chroot, ги расклопувам партициите и го рестартирам системот, но по рестартирање ме прашува за корисник и пропусница која очигледно не создава според чекорите на упатството, бидејќи е во чекор 10 каде што ми е укажано да го извршам ова дејство, дали направив нешто погрешно? Да не се случи ова? При рестартирање по инсталирањето, дали треба да се појави прашањето како на почетокот на инсталацијата? или како да направам за да ја извршам оваа акција. Бидејќи, како што посочив, не можам да пристапам до системот со барање за корисничко име и пропусница. пред сè, благодарам.

  1.    Холико dijo

   најава: корен
   Лозинка: онаа што ја ставивте погоре.

 22.   Linuxmanr4 dijo

  Бргу благодарам на ГЕСПАДАС 🙂 кој одвојува време да ги напише овие написи, благодарение на него го запознав Манџаро 🙂

 23.   Холико dijo

  Како да му ја ставам лозинката на креираниот корисник? Не знам како да пристапам до него.

  1.    Омар3сау dijo

   корисник на passwd

   очигледно менување на "корисникот" според името на сметката

 24.   Андрело dijo

  Сè беше добро додека не прочитав, потребна ви е мрежна врска за да инсталирате WTF !! … Finishе завршам со инсталирање на Archbang на мојата тетратка, конечно… Имам 10 GB диск, дали е потребно да се создадат сите партиции?

 25.   Алекс dijo

  Многу добар водич !! Едно прашање, зошто користите ifplugd наместо systemctl овозможено dhcpcd@tutarjeta.сервис? Некоја специфична причина?

 26.   Percaff_TI99 dijo

  Здраво @elav, многупати го инсталирав Arch Linux со стариот систем за инсталација (без systemd), и иако новиот метод е многу попрактичен и попривлечен за мене, решив да почекам да помине периодот на турбуленции (миграција до новиот инсталатер ) на кое беше подложен овој феноменален Distro, сега се чини дека е добро време да го инсталирате, но прво неколку прашања.

  Колку е стабилно?

  При инсталирање на пакет, во некои случаи, pacman предлага уредување на одредени конфигурациски датотеки (барем во претходниот инсталерот), но многупати, како долга инсталација, губам читање, бидејќи сум во tty и не можам вратете се на препрочитување.

  Кои се .log датотеките на инсталациите на Pacman, доколку ги има?

  За среќа, тука има неколку искусни корисници на Arch и деривати, така што ќе ми биде полесно да го одржувам овој Distro во случај на xD тешкотии.

  Одличен придонес @elav.

  Поздрав.

 27.   Алекс dijo

  Она што е вистински хаос е инсталирање на Arch со UEFI. За кога водич? 😀

  1.    хинолоко dijo

   Ако најдеш, извести ме.

 28.   елиотим3000 dijo

  Барање, @elav:

  Кога ја извршувам командата:
  # pacstrap /mnt ifplugd

  Дали дефинитивно ја воспоставува врската на репоата или самата мрежа?

 29.   елиотим3000 dijo

  Извини елав, но твоето упатство за инсталирање на Arch Linux направи чуда за мене и повеќе немам поплаки за Arch. Сега сум дебијан + лабав + стрелец.

  1.    st0rmt4il dijo

   ЛОЛ ХД! - И физички или ги виртуелизираме да бидат „Вклучени“ во сите тие системи?

   Јас обично користам само основно „стабилно“ дистрибуција и потоа сè виртуелизирано: D! - Како го правиш?

 30.   leonardopc1991 година dijo

  Само имам едно прашање, пред некој ден преземав неколку серии и кога сакав да ја пренесам на моето надворешно, ми рече дека е одбиен пристапот, тогаш ми покажа грешка што вели дека не може да се монтира во папката RUN. Но, ако тој копирал или пресече на пендрив ако тоа се случило, дали му се случил некој друг?

 31.   Пау dijo

  Здраво, тоа е: ехо LANG = »mk_US.UTF-8 ″ >> /etc/locale.conf

  Го велам затоа што во спротивно ми дава грешка при најавување

  1.    елав dijo

   Така е .. благодарам за советот.