Докер наспроти Кубернетес: предности и недостатоци

Докер vs Кубернетес

La виртуелизацијата стана многу вообичаена практика, особено во облак услугите за да може да се добие повеќе од серверите во центрите за податоци. Но, во последно време, виртуелизацијата заснована на контејнери е онаа што се наметнува, бидејќи овозможува многу поефикасно управување (со тоа што не мора да се дуплираат одредени процеси). И токму на овој врв се појавуваат битки Докер против Кубернес.

Два многу популарни проекти, кои веројатно веќе ги знаете. Двете со неговите предности и недостатоци, и со разлики тоа може да биде клучно кога станува збор за помагање при избор на проект според вашите потреби ...

Што е виртуелизација базирана на контејнери?

виртуелизација наспроти контејнери

Како што знаете, има неколку видови на виртуелизацијакако што се целосна виртуелизација, паравитуелизација, итн. Па, во овој дел ќе се фокусирам на целосната виртуелизација што обично се користи при монтирање на виртуелни машини и контејнери, за да не воведам други променливи што може да ве збунат.

 • Виртуелни машини- Тоа е пристап до виртуелизација фокусиран на достигнување. Се базира на хипервизор, како што се KVM, Xen или програми како VMWare, VirtualBox, итн. Со овој софтвер, се емулира целосна физичка машина (vCPU, vRAM, дискови, виртуелни мрежи, периферни уреди и сл.). Така, оперативен систем (гостин) може да се инсталира на овој виртуелен хардвер и од таму, апликациите можат да се инсталираат и извршуваат на ист начин како што би се правело во оперативниот систем домаќин.
 • Контејнери: тоа е друга технологија во која се спојува еден вид кафез или песочна кутија во која може да се распределат некои делови од овој комплетен систем, што е поефикасно и има некои предности на преносливост и дополнителна безбедност (иако не е ослободено од ранливости) . Всушност, наместо да има хипервизор, во овие случаи постои софтвер како што се Докер и Кубернетес што ќе го користи самиот систем домаќин за да извршува изолирани апликации. Лошата страна е што тоа ви овозможува да распоредувате само природни апликации од самиот оперативен систем домаќин. Тоа е, додека во В.М. можете да виртуелизирате Виндоус на дистрибуција на Линукс, на пример, и на тој Виндоус можете да извршите која било апликација за неа, во контејнер можете да го направите само со апликации поддржани од системот домаќин, во ова случај со Linux ...

Запомнете дека екстензии или поддршка на хардверска виртуелизација, бидејќи Intel VT и AMD-V успеаја доста да ги подобрат перформансите, претпоставувајќи само 2% режиски трошоци за процесорот. Но, тоа не се однесува на други ресурси како што се меморијата или самото складирање што е наменето за целосна виртуелизација, што значи значително барање за ресурси.

Сето ова е она што контејнерите доаѓаат да го решат, што не треба да удвојувате одредени процеси да може да распореди апликација. На пример, ако сакате да креирате контејнер со сервер Apache, со комплетната виртуелна машина би имале оперативен систем домаќин, хипервизор, гостин оперативен систем и софтвер за таа услуга. Од друга страна, со контејнерот треба да имате само софтвер што ја спроведува наведената услуга, бидејќи тој ќе работи во „кутија“ изолирано и со користење на самиот оперативен систем домаќин. Освен тоа, лансирањето на апликацијата е многу побрзо, со елиминирање на гостинскиот ОС.

Што е Докер?

пристанишен работник

пристанишен работник е проект со отворен извор, под лиценца Апачи, напишан на програмскиот јазик Go и се користи за автоматизирање на распоредувањето апликации во контејнерите. Со други зборови, овој софтвер ќе ви овозможи да управувате со контејнери на различни оперативни системи, бидејќи работи на неколку платформи.

Кога се појави Докер, имаше многу предности, и тоа брзо се шири. Неговата изолирана визија за оперативниот систем и едноставноста, е дозволено да се градат контејнери со апликации, да се имплементираат, да се скалираат и да се извршат брзо. Начин за лансирање на сите апликации што ви се потребни со минимална потрошувачка на ресурси.

Сумирајќи, Докер го нуди следново карактер клуч:

 • Изолација од околината.
 • Управување со контејнери.
 • Контрола на верзијата.
 • Локација / афинитет.
 • Агилност.
 • Продуктивноста.
 • Ефикасност.

Но не беше ослободен од одредени проблемиКако кога тие контејнери требаше да се координираат, да комуницираат едни со други. Ова беше една од причините што доведоа до создавање на Кубернетес ...

Како што ќе коментирам подоцна Докер рој, Би сакал да коментирам дека тоа е софтвер креиран од истите програмери на Докер за да може да групира серија Докер-домаќини во кластер и на тој начин да управува со групите централно, покрај оркестрирање на контејнерите.

Повеќе за Докер

Што е Кубернес?

Кубернети

Првично беше создадена од Гугл, а подоцна беше донирана на Фондацијата за компјутерски мајчин облак. Кубернети Исто така, тој е систем како Докер, со отворен извор, лиценциран под Apache и напишан со употреба на програмскиот јазик Go. Се користи за автоматско распоредување и управување со апликации со контејнери. Покрај тоа, поддржува различни средини за водење контејнери, вклучително и Docker.

На крајот на краиштата, Кубернетес е платформа за оркестрација на контејнери кои се задолжени за помагање на различните контејнери на различните машини, нивно управување и дистрибуција на оптоварување меѓу нив. Особено таа организација го направи овој проект суштински дел во овие типови сценарија ...

 • Автоматски распоред.
 • Можности за само-лекување.
 • Автоматско проширување и распоредување.
 • Балансирање на оптоварување и хоризонтална скала.
 • Поголема густина на искористување на ресурсите.
 • Функции ориентирани кон деловни средини.
 • Централизирано управување со апликации.
 • Само-скалабилна инфраструктура.
 • Декларативна конфигурација.
 • Доверливост.

Повеќе за Кубернетес

Докер vs Кубернетес

Докер vs Кубернетес

Како што можете да видите од дефиницијата, обајцата се многу слични на многу начини, но вие имате нивните разлики, како и нивните предности и недостатоци како и сè. Можеби мислите дека знаејќи ги овие детали, имате сè за да знаете која треба да ја изберете, во зависност од целта што ја имате.

Сепак, проблемот тоа е нешто покомплексно од тоа. Не станува збор за Докер наспроти Куернетс, бидејќи тоа би било како да споредувате многу различни работи и би паднале во грешка во размислувањето дека треба да изберете помеѓу едното и другото. Резултатот од Docker vs Kubernetes е апсурден, наместо тоа, треба да ги врзувате двете технологии за да можете да испорачувате и скалирате апликации со контејнери на подобар начин

Најсоодветно би било да се спореди Докер рој со Кубернес. Тоа би било поуспешно, бидејќи Docker Swarm е технологија за оркестрација на Docker за создавање групи за контејнери. Иако, дури и тогаш не би било целосно успешно ... Всушност, Кубернетес беше дизајниран да работи во кластер, имајќи можност ефикасно да ги координира кластерите на јазли во обем во производството, додека Докер тоа го прави во единечен режим.

Разлики на Докер наспроти Кубернетес

Заштеда на оние различни, ако сакате да знаете дивергенциите помеѓу Докер рој и Кубернетес, тие би биле:

 • Кубернетес вклучува многу опции за персонализација недостасува во Докер рој.
 • Докер рој е полесно да се конфигурира поради неговата едноставност. Покрај тоа, исто така е полесно да се интегрира во екосистемот Докер.
 • Наместо тоа, Толеранција на грешки Kubernetes е повисок, што може да биде попозитивно во средини како што се високо достапни сервери.
 • Докер рој е побрзо во врска со распоредувањето и проширувањето на контејнерите.
 • Кубернес од своја страна нуди поголеми гаранции кон државните групи.
 • El балансирање на оптоварување во Кубернес овозможува подобра рамнотежа, иако не е автоматски како во Докер.
 • Кубернес нуди подобра флексибилност, дури и во комплексни апликации.
 • Docker Swarm би поддржал до 2000 година јазли, во споредба со 5000 на Кубернес.
 • Кубернетес е оптимизиран за многу мали групи, додека Dockers е за голем кластер.
 • Кубернетес е комплицирано, Поедноставен докер.
 • Кубернес може да дозволи делат простори за складирање помеѓу кој било контејнер, додека Docker е поограничен и се споделува само помеѓу контејнерите во истиот мешун.
 • Docker Swarm ви овозможува да користите софтвер од трети страни за најавување и следење, Kubernetes вклучува свои вградени алатки.
 • Docker Swarm е ограничен на 95.000 контејнери, додека Кубернес може да издржи до 300.000 XNUMX.
 • Додека Докер има голема заедница Kubernetes исто така има поддршка од компании како Microsoft, Amazon, Google и IBM.
 • Докер го користи компании како Spotify, Pinterest, eBay, Twitter, итн. Додека Кубернетс претпочита 9GAG, Intuit, Buffer, Evernote итн.

Предност

Откако видовме некои дивергенции, сега е редот на предностите секој:

 • Кубернети:
  • Лесна организација на услугата со мешунки.
  • Развиен од Гугл, со долгогодишно искуство во облачната индустрија.
  • Огромна алатка за оркестрација на заедницата и контејнери.
  • Разновидни опции за складирање, вклучително и локални САН и јавни облаци.
 • пристанишен работник:
  • Ефикасно и лесно почетно поставување.
  • Ви овозможува да ги следите верзиите на контејнерите за да ги испитате варијациите.
  • Брзина.
  • Многу добра документација.
  • Добра изолација помеѓу апликациите.

Недостатоци

Што се однесува до недостатоците:

 • Кубернети:
  • Покомплексни миграции.
  • Комплексен процес на инсталација и конфигурација.
  • Некомпатибилен со постојните алатки на Докер.
  • Спроведувањето на рачен кластер е комплицирано.
 • пристанишен работник:
  • Не дава опција за складирање.
  • Лошо следење.
  • Нема автоматско репрограмирање на неактивните јазли.
  • Дејствата мора да се извршат во CLI.
  • Рачно управување со повеќе инстанци.
  • Потребна ви е поддршка за други алатки.
  • Тешко рачно распоредување на кластерот.
  • Нема поддршка за здравствени проверки.
  • Docker е профитна компанија и некои од нејзините критични компоненти, како што се Docker Engine и Docker Desktop, не се со отворен код.

Докер vs Кубернес: Заклучок

Како што можете да си замислите, не е толку лесно да се избере помеѓу едното или другото. Битката Докер против Кубернес е посложена отколку што може да изгледа. И сè ќе зависи од целта што ја имате. Едното или другото ќе одговараат подобро, и тоа треба да биде вашиот избор.

Во многу други случаи, користењето на Кубернес со Докер ќе биде најдобро од сите опции. И двата проекти работат добро заедно. Ова може да ја подобри безбедноста на инфраструктурата и високата достапност на апликациите. Можете дури и да ги направите апликациите поприлагодени.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

3 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   хурт dijo

  Благодарам многу ! Станувам појасно за мене, и пред сè да разберам дека, како и во многу наврати, нема подобро или полошо, ако не и прашање на избор на најсоодветно.
  Можеби ми треба само појасен пример за да разберам во кое сценарио едното или другото работи подобро, и во кој случај да ги искористиме заедно.
  Исто така, какви алтернативи имаме за овој вид софтвер?

 2.   хурт dijo

  И, каква употреба може да имаме ние, кои почнуваме да знаеме за контејнерите, да гледаме вистински случаи без да чекаме да работиме во големи компании?

 3.   Ериксон Мелгарехо dijo

  Мислам дека тука нешто погрешно е дефинирано, докер е управувач со контејнери, не може да се спореди со оркестратор.

  Споредбата би била помеѓу Docker Swarm vs Kubernetes.

  Очигледно за време на изработката на овој прекрасен пост (според мене навистина интересно), некои термини беа прекрстени.