Заедници

Заедницата за слободен софтвер е составена од корисници и развивачи на слободен софтвер, како и поддржувачи на движењето за слободен софтвер. Следното е (нецелосен) список на оваа заедница и главните организации што ја сочинуваат.

Аргентина

УСЛА

USLA се залага за „Аргентински корисници на слободен софтвер“. Може да се каже дека е „мајка“ на сите организации за слободен софтвер во Аргентина. Ги обединува групите на корисници на слободен софтвер и различните организации, меѓу кои се и сите детални подолу.

Други кориснички групи се:

 • CaFeLUG: Група корисници на Линукс на Федералниот главен град.
 • ГРУЛИЧКИ: Група на корисници на Кордоба Линукс.
 • Линукс Санта Фе: Група на корисници на Линукс во Санта Фе.
 • Луња: Група корисници на Linux во Neuquén.
 • gulBAC: Група на корисници на Линукс од Центарот за обезбедување на британски држави како.
 • ЛУГЛи: Група на корисници на слободен софтвер на Литорал.
 • Гуглер: Група на корисници на Entre Ríos.
 • СИГМашки: Група на корисници на слободен софтвер Мендоза.
 • ланукс: Група на корисници на Linux за Linux.

Соларни

Граѓанската асоцијација СОЛАР Слободен софтвер Аргентина е основана во 2003 година од членови на движењето за слободен софтвер во Аргентина. Неговите цели се промовирање на технолошките, социјалните, етичките и политичките предности на слободниот софтвер и слободната култура, создавајќи органски простор за застапување и координација на поединци, заедници и проекти. Неговите главни активности се поврзани со ширењето на Слободен софтвер на државно ниво, во социјалните организации и маргинализираните социјални сектори.

SoLAr активно соработува со националните државни институции како што се INADI (Национален институт против дискриминација, ксенофобија и расизам), INTI (Национален институт за индустриска технологија), ASLE (Опсег на слободен софтвер во државата), општини и универзитети од Аргентина.

Фондација Виа Либре

Fundación Vía Libre е непрофитна граѓанска организација основана во градот Кордоба, Аргентина, која од 2000 година ги следи и промовира идеалите на слободниот софтвер и ги применува на слободно ширење на знаењето и културата. Меѓу неговите различни активности е ширењето на Слободен софтвер во политичката, деловната, образовната и социјалната област. Една од нејзините централни насоки на работа е односот со печатот1 и дисеминација на материјали за подигање на свеста за прашањата што ги решава.

КАДЕСОЛ

Тоа е аргентинската комора на компании за слободен софтвер. Тоа е точно група компании (независни професионалци - специфично монитрибутисти - не се вклучени во статутот на CAdESoL) со седиште во Аргентинската Република и се посветени на целите на CAdESoL и на деловниот модел на слободен софтвер. За да биде дел, компанијата мора да биде одобрена од одборот на директори.

Гледар

Gleducar е бесплатен образовен проект што се појави во Аргентина во 2002 година. Покрај тоа, тој е граѓанско здружение кое работи во областа на образованието и технологијата.

Гледукар е независна заедница составена од наставници, студенти и образовни активисти поврзани со заедничкиот интерес за колективна работа, кооперативната конструкција на знаењето и слободната дистрибуција на истата.

Проектот работи околу разни теми како што се бесплатно знаење, популарно образование, хоризонтално образование, соработка за учење, нови бесплатни технологии и промовира употреба на слободен софтвер во училиштата како педагошки и технички модел, имајќи ја како максимална цел а промена во парадигмата на производство, градење и ширење на едукативни содржини.

Таа е составена од самоорганизирана образовна заедница, конституирана како невладина организација (граѓанско здружение) што одговара на интересите и целите на заедницата.

BAL

BuenosAiresLibre, исто така познат како BAL, е група посветена на развој и одржување на дигитална мрежа на заедницата во Буенос Аирес (Аргентина) и неговата околина со користење на безжична технологија (802.11b / g). Има повеќе од 500 јазли кои комуницираат информации со голема брзина.

Целта на BuenosAiresLibre е да организира мрежа за податоци, бесплатна и заедница во градот Буенос Аирес и неговата околина како бесплатно средство за понуда на содржина, меѓу другите апликации од природата на заедницата. Меѓу другите содржини, мрежата вклучува Википедија на шпански јазик. Проширувањето на мрежата е потпомогнато од активности за дисеминација и обука, во кои се учи како да се соберат антени со домашни елементи. BuenosAiresLibre ја развива оваа мрежа користејќи бесплатни софтверски апликации

Викимедија Аргентина

Основано на 1-ви. Септември 2007 година, Викимедија Аргентина е локално поглавје на Фондацијата Викимедија. Тој работи во дисеминација, промоција и развој на бесплатни ресурси на култура, особено во дисеминација на проекти поврзани со Викимедија, како што се Википедија, Викимедија комонс, Википедија, меѓу другите. Во 2009 година, тоа беше групата задолжена за координација на Викиманиа 2009 во Буенос Аирес.

Мозила Аргентина

Mozilla Argentina е група за дисеминација на проектите на фондацијата Mozilla во Аргентина. Тие се особено посветени на ширењето на употребата на бесплатни програми што ги произведува Mozilla преку организацијата и учеството во различни настани.

Пајтон Аргентина (PyAr)

Пајтон Аргентина е група промотори и развивачи на програмскиот јазик Пајтон во Аргентина. Неговите задачи вклучуваат дисеминација преку разговори и конференции, како и развој на проекти засновани на Python со PyGame или CDPedia, верзија на Википедија на шпански на ДВД.

убунтуар

Uuntu-ar е група на корисници на Ubuntu, со седиште во Аргентина, посветена на размена на искуства и споделување знаења за овој систем.

Неговата намера е да ги шири придобивките од Убунту во клима на учество, каде што идеите на сите корисници се добредојдени да го подобрат овој фантастичен оперативен систем. Исто така, на нивната страница ќе ги најдете алатките што ви се потребни за да започнете во Убунту, за решавање проблеми или едноставно размена на мислења.

Шпанија

ГНУ Шпанија

Заедницата ГНУ Шпанија. Таму ќе најдете богатство на информации за проектот ГНУ и движењето за слободен софтвер: лиценци, каде да најдете и преземете софтвер, документација, филозофија, вести и заедница на ГНУ.

АСОЛИФ

Главната цел на Националната федерација на компании за слободен софтвер АСОЛИФ (Сојузни здруженија на слободен софтвер) е да ги брани и промовира интересите на деловните организации за слободен софтвер на пазарот на технологии и услуги, преку генерирање и / или поддршка на проекти, како и организација на иницијативи за искористување на деловниот модел на Слободен софтвер, за да се постигне создавање на богатство на одговорен начин.

Основана на почетокот на 2008 година, АСОЛИФ денес обединува повеќе од 150 компании дистрибуирани во 8 регионални здруженија, што го прави водечки претставник на деловниот сектор за слободен софтвер во Шпанија.

ЦЕНАТИЧКИ

CENATIC е државна јавна фондација, промовирана од Министерството за индустрија, туризам и трговија (преку Секретаријатот за телекомуникации и за информатичко општество и јавниот субјект Red.es) и Хунта де Екстремадура, која исто така има неговиот одбор на доверители со автономните заедници Андалузија, Астуриас, Арагон, Кантабриа, Каталонија, Балеарските острови, Баскија и Ксунта де Галиција. Компаниите Atos Origin, Telefónica и Gpex исто така се дел од Одборот на CENATIC.

CENATIC е единствениот стратешки проект на Владата на Шпанија за промовирање на знаење и употреба на софтвер со отворен извор, во сите области на општеството.

Вокацијата на Фондацијата е да се позиционира како центар на национална извонредност, со меѓународна проекција во Европа и Латинска Америка.

Убунту Шпанија

Тоа е група на корисници на Убунту, со седиште во Мексико, посветена на размена на искуства и споделување знаења за овој систем заснован на дебијан ГНУ / Линукс.

Кориснички групи на Линукс (Шпанија)

 • Астур Линукс: Група корисници на астуриски Linux.
 • АУГЦИЛ: Група на корисници на Кастилја и Леон.
 • БУЛМА: Почетни корисници на Линукс на Мајорка и околината.
 • ГЛУГ: Група на корисници на Linux од Галиција.
 • GPUL-CLUG: Група на корисници и програмери на Линукс - Група на корисници на Коруња Линукс.
 • ГУЛ (UCRM): Група на корисници на универзитетот Карлос III, Мадрид.
 • ГУЛИЧКА: Група корисници на Линукс на Канарските острови.
 • ХиспаЛинукс: Здружение на шпански корисници на Линукс.
 • ИндаЛитукс: Група на корисници на Алмерија Линукс.
 • LILO: Linuxeros Locos - Универзитет во Алкала де Хенарес.
 • ВАЛУКС: Здружение на корисници на Линукс од заедницата на Валенсија.

Мексико

ГНУ Мексико

Заедницата ГНУ Мексико. Таму ќе најдете богатство на информации за проектот ГНУ и движењето за слободен софтвер: лиценци, каде да најдете и преземете софтвер, документација, филозофија, вести и заедница на ГНУ.

Мозила Мексико

Mozilla Mexico е дисеминативна група за проектите на фондацијата Mozilla во Мексико. Тие се особено посветени на ширењето на употребата на бесплатни програми што ги произведува Mozilla преку организацијата и учеството во различни настани.

Убунту Мексико

Тоа е група корисници на Убунту, со седиште во Мексико, посветена на размена на искуства и споделување знаења за овој оперативен систем.

Кориснички групи на Линукс - Мексико

Бразил

Association SoftwareLivre.org (ASL)

Ги обединува универзитетите, бизнисмените, владата, кориснички групи, хакери, невладини организации и активисти за слобода на знаење. Неговата цел е да промовира употреба и развој на слободен софтвер како алтернатива за економска и технолошка слобода.

Парагвај

Парагвајска корисничка група на Linux

Има форуми, поштенски списоци, огледала за слободен софтвер (дистрибуција во .iso и ажурирања), хостирање на национални проекти, огледала на страници за документација (tldp.org, lucas.es) и координирање на Linux InstallFests организирани од разни организации . Покрај тоа, има вики за проекти и документација испратена од корисници.

Уругвај

Убунту Уругвај

Тоа е група на корисници на Убунту, со седиште во Уругвај, посветена на размена на искуства и споделување знаења за овој оперативен систем.

Корисничка група за Linux - Уругвај

Тоа е уругвајска група корисници на оперативниот систем ГНУ / Линукс за компјутери. Главните цели на групата се ширење на употребата и идеалите на ГНУ / Линукс и Слободен софтвер и да биде место за размена не само на техничко знаење, туку и на мислења за филозофијата што го одржува Слободниот софтвер, Кодексот Отворен извор и слично.

Перу

Убунту Перу

Тоа е група корисници на Убунту, со седиште во Перу, посветена на размена на искуства и споделување знаења за овој оперативен систем.

Група на корисници на Перу Линукс

Целите на групата се ширење на оперативниот систем Linux, промовирање на неговата употреба и настава; како и поддршка на развојот на OpenSource во земјата.

PLUG не извршува никаква економска цел, туку само да и служи на Linux заедницата во Перу. Учеството во рамките на групата е отворено за сите луѓе и институции кои сакаат да соработуваат со целите и целите на групата.

Чиле

ГНУ Чиле

Заедницата ГНУ Чиле. Таму ќе најдете богатство на информации за проектот ГНУ и движењето за слободен софтвер: лиценци, каде да најдете и преземете софтвер, документација, филозофија, вести и заедница на ГНУ.

Убунту Чиле

Тоа е група корисници на Убунту, со седиште во Чиле, посветена на размена на искуства и споделување знаења за овој оперативен систем.

Мозила Чиле

Mozilla Mexico е дисеминативна група за проектите на фондацијата Mozilla во Чиле. Тие се особено посветени на ширење на употреба на бесплатни програми произведени од Mozilla преку организација и учество на различни настани.

Кориснички групи на Линукс - Чиле

 • Антофалинукс: Група на корисници на Линукс на Антофагаста.
 • УЦЕНТУКС: Група на корисници на Linux на Централниот универзитет, Метрополитен регион.
 • CDSL: Центар за дифузија на слободен софтвер, Сантијаго.
 • ГУЛИКС: Група на корисници на Linux од IX регионот.
 • ГНУАП: Група на корисници на Linux на универзитетот Артуро Прат, Викторија.
 • ГУЛИПМ: Група на корисници на Линукс од Порто Монт.

Други заедници

Куба

ГУТЛ:

Групата на корисници на слободни технологии (Куба), попозната како GUTL, е заедница на ентузијасти од OpenSource и слободен софтвер воопшто.

Firefoxmania:

Заедницата на Мозила во Куба. Основана и водена од членови на Универзитетот за компјутерски науки на Куба.

Еквадор

Убунту Еквадор

Тоа е група корисници на Убунту, со седиште во Еквадор, посветена на размена на искуства и споделување знаења за овој оперативен систем.

Корисничка група за Linux - Еквадор

Портал посветен на ширење на употребата и идеалите на ГНУ / Линукс и Слободен софтвер и обезбедување услуги и информации поврзани со системите ГНУ / Линукс.

Венецуела

Гугве

Групата на корисници на ГНУ од Венецуела е група насочена кон пренесување и проповедање на филозофијата и идеализмот на проектот ГНУ и ФСФ (Фондација за слободен софтвер) во Венецуела преку развој и употреба на програми, публикации и документација заснована на софтвер бесплатно

Убунту Венецуела

Тоа е група на корисници на Убунту, со седиште во Венецуела, посветена на размена на искуства и споделување знаења за овој систем заснован на дебијан ГНУ / Линукс.

VeLUG

Групата на корисници на Венецуела Линукс (ВЕЛУГ) е организација која нуди пристап до голема количина на информации поврзани со оперативниот систем ГНУ / Линукс и слободниот софтвер.

Нашите членови генерираат голем број материјали на списоците за испраќање. Целиот технички материјал, резултат на прашањата и одговорите разменети во ВЕЛУГ, е достапен во историските архиви на поштенските списоци.

FRTL

Револуционерниот фронт на слободни технологии (FRTL) е левичарски колектив, ориентиран кон ширење, промовирање и употреба на слободни технологии во заедницата воопшто, во потрага по споделување и поттикнување на ослободувачкото знаење и придонес кон доверениот технолошки суверенитет во Планот на татковината од хуманистички аспект во областа на социјализмот од XXI век.

Централна Америка

SLCA

Заедницата за слободен софтвер Централна Америка (СЛЦА) е точка на состанок за различните организирани групи кои работат за развој и ширење на слободен софтвер во Белизе, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагва, Костарика и Панама.

Ние се обединивме со цел да комуницираме, да ги здружиме силите, да споделиме знаење и искуства; и пред сè, да се промовираат промените кон општествата каде што софтверските слободи придонесуваат за генерирање и споделување на слободно знаење.

Кориснички групи на Линукс - Централна Америка

 • ГУЛНИ: Група на корисници на Linux во Никарагва
 • ГУЛЦР: Група на корисници на Linux во Костарика
 • ГУГ: Група на корисници на Уникс во Гватемала
 • SVLinux: Група на корисници на Linux во Ел Салвадор

Меѓународен

ФСФ

Фондацијата за слободен софтвер е мајка на СИТЕ организации за слободен софтвер и е создадена од Ричард М. Сталман за финансирање и поддршка на проектот ГНУ. Во моментов, тој става во рацете на корисникот на Слободен софтвер повеќе услуги за заедницата да се развива и да биде продуктивна.

Постојат и други организации поврзани со Фондацијата за слободен софтвер, кои ја делат истата цел и ја извршуваат својата работа на локално или континентално ниво. Таков е случајот на Фондација за слободен софтвер Европа, на Фондација за слободен софтвер Латинска Америка и Фондација за слободен софтвер Индија.

Овие локални организации го поддржуваат проектот ГНУ на ист начин како што тоа го прави Фондацијата за слободен софтвер.

СФИ

Тоа е непрофитна организација со седиште во САД чија главна функција е да го координира Денот на слободата на софтверот низ целиот свет. Сите вработени волонтираат своето време.

ОБРАБОТКА

OFSET е непрофитна организација чија цел е да го промовира развојот на слободен софтвер ориентиран кон образовниот систем и наставата воопшто. OFSET е регистриран во Франција, но е мултикултурна организација со членови од целиот свет.

Дали знаете некоја важна организација и / или заедница поврзана со слободен софтвер што не се споменува? Испрати ни го твојот препорака.