Инсталирајте ја Joomla 3.0.x на сервер Убунту.

Joomla е популарен CMS кој ни овозможува да креираме и дизајнираме динамични веб-страници без потреба да знаеме каков било програмски јазик или веб дизајн. На крајот на септември беше издадена верзијата 3.0 и морам да признаам дека од 2.5 (LTS) скокот е важен, главно по изглед.

 Целта на ова упатство е да го стави светот на веб-дизајнот на дофат на сите. Идејата е дека можете да поставите LAMP-сервер и да извршите веб-страница со Joomla. Да се ​​биде одличен начин за обука во користењето на овој CMS.

 Ако го следите упатството како дидактичко нешто за да влезете во светот на веб-серверот и Joomla, препорачливо е да користите виртуелна машина. Исто така, се надевам дека е корисно за сите оние кои, иако претходно веќе ја познаваа omумла, служат како ажурирање или барање.

Типот на серверски систем а приори е рамнодушен, се додека тие ја земаат предвид хиерархиската структура на датотеките во однос на Ubuntu / Debian. Во мојот случај, јас ќе користам Ubuntu Server 12.04.1 LTS, тој е лесен за инсталирање и има многу добри перформанси, јас ти велам, системот е по ваш вкус, но упатството е дизајнирано за Ubuntu. Од друга страна, во отсуство на домен ќе користам IP адреси.

 Ајде да зборуваме за Joумла. За да монтирате страница со Joomla, треба да извршите 4 општи чекори:

 1. Овозможете веб-хостинг или хостинг (ако имаме подобар домен)

 2. Создадете база на податоци за Joomla, MySQL (по можност)

 3. Хостирање на Joomla на серверот.

 4. Стартувајте го инсталерот од прелистувачот за да го инсталирате и конфигурирате CMS.

Општо, тоа е прилично елементарно и рутинско, меѓутоа, како да се постапи ќе зависи од нашите специфичности. Во нашиот случај, ние нема да ги имаме познатите cPanels обезбедени од даватели на хостинг, но нема да ни бидат потребни, ниту јас нема да користам XAMPP затоа што тоа би го издолжило енормно.

Почнуваме.

 1. Овозможете веб-хостинг или хостинг.

Кога инсталираме Ubuntu Server, за оваа намена, нормално е што за време на инсталацијата директно вклучуваме LAMP-сервер и друг openSSH (би било добро за нас). Сепак, ќе започнам од идејата дека имаме на располагање само основен или десктоп-систем, затоа не би инсталирале apache.

 Кој е најлесниот метод за инсталирање на LAMP на Ubuntu Server?

Постои програма наречена задачи што се извршува за време на процесот на инсталација и ни овозможува да инсталираме целосни групи пакети за одредени функции, за да ја извршиме потребна ни е само следнава команда. Слично е на моќните Yum команди од групно инсталирање.

# Taskel

Ова треба да ни се појави:

Начинот на употреба е како што следува: Со стрелките на тастатурата се движиме нагоре-надолу, со копчето SPACE ставаме астеристика за избор, со TAB скокаме таму каде што пишува ПРИБИДИ и со ENTER го потврдуваме. Да излезете без промени со ESC.

Откако ќе биде прифатен, тој го извршува целиот процес на инсталација.

За време на инсталацијата на LAMP, ќе биде побарано да доделите лозинка на сметката „root“ на базата на податоци mysql, важно е да ја запомните таа лозинка бидејќи ќе ни биде потребна подоцна за време на инсталацијата на phpmyadmin.

Во моментот, веќе завршивме важен чекор, инсталирајќи го серверот Апачи.

За да проверите дали е оперативна, треба само да ја напишете IP адресата на серверот во лентата со прелистувачот и ќе го видите ова:

 

Во мојот случај беше 192.168.1.9, ако тие не знаат што е твое, само стартувај ifconfig и погледни го интерфејсот (eth0, eth1, итн.) Каде што пишува addr: xxxx

$ifconfig

Слично на тоа, кога го стартуваме Ubuntu Server, тоа ни покажува.

Едноставно, ние веќе го завршивме Чекор 1 и имаме веб-домаќин во функција на таа IP-адреса.

Во случај да работите на страницата на серверот, само треба да ставите 127.0.0.1 или localhost во истиот прелистувач.

 1. Создадете база на податоци MySQL за Joomla

За ова користев PhpMyAdmin.

# apt-get инсталирајте phpmyadmin

За време на инсталацијата, ќе ни поставите неколку прашања.

Првиот. За кој сервер го сакаме? Во нашиот случај тоа е за Apache и токму тоа е она што мора да одговориме.

Означуваме со SPACE во Apache2 (види seeвездичка). Со TAB скокаме на ACCEPT и со ENTER потврдуваме.

Тогаш ќе се појави ова поле и бидејќи не сме напредни администратори, се ограничуваме на обележување Да.

Сега ќе ни ја побара лозинката за корисникот MySQL, за кој претходно инсистирав да се сеќавате при инсталацијата на LAMP (чекор 1)

Ние го пишуваме, скокаме со TAB за да прифатиме и да продолжиме.

Треба само да му доделиме лозинка на корисникот на phpmyadmin, не мора да биде иста како и претходната. Всушност, ако внимателно прочитате, дури и не е потребно.

Ние прифаќаме и ако сè помина добро, треба да работиме.

Ние пишуваме во лентата за прелистувачи: Server_IP / phpmyadmin, во мојот случај, ако се сеќавате, ќе беше 192.168.1.9/phpmyadmin и ќе ве пренасочи кон формуларот за најава на phpmyadmin.

Можете или да влезете како главен корисник на MySQL со познатата лозинка што не треба да ја заборавите или со корисникот phpmyadmin на MySQL.

Во секој случај, подобро е да се одлучите за root бидејќи ќе биде потребно да имате права за root за да креирате база на податоци за Joomla.

Внатре во phpmyadmin изгледа вака:

 Сега ќе создадеме база на податоци. Наједноставната постапка е да креирате корисник со ваша сопствена база на податоци. Во привилегиите, подолу додаваме нов корисник:

Обрни внимание на тоа како го пополнив формуларот за именуван корисник j3,  таа е одделена на две слики.

Во примерот, корисник со име j3 со база на податоци со исто име и со сите привилегии на неа. Ако сè одеше добро, во корисничката листа тие треба да имаат ваков запис:

Па, веќе го завршивме Чекор 2, креирајте корисник и mysql база на податоци за joomla.

3. Домаќин на Joomla на серверот.

Е се префрлиме во директориумот / var / www / дека мора да работиме малку таму. Ако некој не знае, по дифолт тоа е јавниот директориум Апачи и од гледна точка на прелистувачот, тој е коренот на мрежата

# cd / var / www /

Сега ќе создадам директориум за домаќин на joomla.

 • Сосема е валидно да ја инсталирате Joomla во коренот на мрежата, односно од системска гледна точка во /var / www (стандардно). Априори не е нешто премногу важно бидејќи коренот на мрежата може да се премести со уредување / etc / apache2 / site-available / default. За корисник навикнат да работи со сервери, ова мора да звучи многу повторливо, но бидејќи не знам кој може да биде заинтересиран за овој напис, јас сум должен да објаснам некои детали. Во ова упатство ќе инсталирам во директориум еден чекор понизок од / var / www /, непосреден ефект од ова според визијата на прелистувачот е дека страницата ќе го најде во: Server_IP / joomla_directory /.Ако беше инсталирано во јавниот root директориум, само со ставање на IP адреса или домен, ќе влезевме на страницата. Но, веќе ви кажам, можете да инсталирате joomla каде и да сакате, а потоа ако сакате да биде во мрежниот корен или не, ќе треба само да ги направите релевантните модификации во apache, така што ќе го пренасочи коренот на домаќинот кон директориумот што вие посочувате.

Сумирајќи, во нашиот конкретен случај Joomla ќе биде во:

Server_IP / joomla /

Континуирано.

Јас создавам директориум наречен joomla in / Var / www:

корен @ ubuntuS: / var / www # mkdir џумла

Внесувам во:

корен @ ubuntuS: / var / www # џомла ЦД

Сега ќе ја преземеме Joomla. (Шпанска верзија)

# wget http://joomlacode.org/gf/download/frsrelease/17609/76804/Joomla_3.0.1-Spanish-Pack_Completo.tar.bz2

Упатството се базира на Joomla 3.0.1, но за неговите цели ништо не се менува во однос на тековната верзија, 3.0.2.

Користев wget од серверот, но исто така можете да ја преземете датотеката на вашиот компјутер и со клиент FTP, како Filezilla, да ја подигнете датотеката на серверот.

Го отпакуваме:

# tar -xjvf Joomla_3.0.1-Spanish-Pack_Complete.tar.bz2

Ако ги наведеме директориумите, ќе го имаме сето ова:

Пред да започнеме со инсталацијата, сè уште треба да решиме други претходни работи и да извршиме некои проверки.

Првата и многу важна работа е да се дадат привилегии за пишување на Apache во тој директориум каде што е Joomla (/ var / www / joomla). Во теорија, инсталацијата на Joomla може да се изврши, но многу работи што треба да бидат автоматски, како што се генерирање на одредени конфигурациски датотеки и други, во иднина ќе мора да ги правиме рачно на терминалот и ве уверувам дека ништо не е кул.

# chown -R www-data: www-data / var / www / joomla

Во другите дистрибуции, како што е CentOS, мора да видите како apache се идентификува од системот, мислам дека во тој случај станува збор апаши: апаши.

Оваа команда која има структура:

chown -R userX: groupX / патека / апсолутна /

На кратко, го правиме Apache-от сопственик на директориумот рекурзивно (сè што е внатре)

Потоа на страната на http://www.joomlaspanish.org/ предупредувај не:

За оваа верзија, побарувањата на системот се како што следува:

 • PHP 5.3.1
 •  Register_globals мора да биде исклучен (Исклучено)
 •  magic_quotes_gpc мора да биде исклучено (Исклучено)

Првиот е многу лесен за проверка со командата:

# apt-cache политика php5

Можеме да потврдиме дека имаме повисока верзија. Зелено светло.

Следното мора да го бараме во датотеката php.ini:

# нано /etc/php5/apache2/php.ini

Тоа е голема датотека и ви предлагам да користите Ctrl W за да ги пронајдете линиите.

Стандардно и двајцата беа во Off, но не би било лошо секогаш да се проверува.

Конечно. Сега е време да ја инсталирате Joomla.

4. Стартувајте го инсталерот од прелистувачот за да го инсталирате и конфигурирате CMS.

За ова, едноставно мора да го ставиме прелистувачот: Server_IP / joomla (во случај да е во root директориумот, IP адресата или доменот ќе бидат доволни)

Во мојот пример тоа е:

192.168.1.9/joomla

Веднаш потоа тие ќе бидат водени од прелистувачот до инсталерот.

Тие ќе го видат следново и мора да ги пополнат формуларите.

 

Процесот на инсталација, како што можете да видите, е ограничен на пополнување на три форми и сè што е во форма »следно следно додека не заврши».

На оваа прва форма тешко и треба објаснување:

 

Само појаснување, во корисникот Администратор можете да го ставите оној што го сакате, дури би било подобро да не ставате „администратор“ и секако, тие мора да ви дадат силна лозинка. Со тој корисник е оној со кој априори ќе управувате со страницата.

Подолу е копче што не се вклопи во сликата. Стандардно се исклучува, оставете го така бидејќи подоцна може да се смени.

Со синото копче СЛЕДНО ќе одите во форма 2.

Во таа втора форма ќе видите како има смисла сè што направивме и со phpmyadmin. Usе побара од нас корисник и база на податоци MySQL да ги користиме.

Образецот 3 повеќе од образецот го сумира она што го конфигуриравме за инсталацијата.

 

Ајде да видиме што вели во детали. (Јас го одделив на неколку слики за да го направам видлив)

Означуваме дека ги инсталираме примероците на податоци на шпански јазик.

Како што можете да видите, скоро сè во зелена боја, луксуз што нема да го имате кај повеќето провајдери на хостинг. Сè што треба да направите е да го притиснете копчето за инсталирање.

Ние мора да ја избришеме папката за инсталација, исто е како да го отстраниме инсталационото ЦД на системот од дискетата. Со кликнување на портокаловото копче автоматски ќе се избрише.

За да отидете на страницата на страницата, треба само да кликнете на копчето "Мапа" и Заднината на копчето "Администратор".

За оние кои ги знаат претходните верзии на Joomla, ќе биде зачудувачки што стандардните обрасци за Frontend и Backend имаа добро подигнување на лицето.

БЕСПЛАТНО

 

ЗАВРШИ

 

Како што можете да видите, подигнувањето на лицето е значајно во споредба со претходните верзии.

За оние од вас кои никогаш не сте работеле со Joomla, преселувањето од предната страна кон задниот дел е едноставно како поставувањето на доменот / администраторот.

Во мојот пример:

Заденкрај: Server_IP / joomla / администратор

Предниот крај: Server_IP / joomla.

 Тие веќе ја имаат Joomla во функција и подготвени да се плеткаат со што сакаат.

Поздрав и се надевам дека ви се допаѓа упатството, малку долго, но со сите детали што можеби ќе треба да ги започне една личност. Ако ми дозволите, работам статија за спроведување на некои основни безбедносни мерки за Joomla кои можат да бидат подготвени за неколку дена. Се надевам дека не те досадив премногу.

Повеќе информации на: http://www.joomlaspanish.org/


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

45 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   @Jlcmux dijo

  Изгледа симпатична верзија 3.

  1.    крел dijo

   Визуелниот дел добро се избања, бидејќи ја знам Joomla (v1.5) скоро и да не се промени.

   Заборавив да ставам слики од внатрешноста на задниот дел, но ако видите дека истото ве импресионира, толку е обновено што ќе остане лице со покер, велејќи: уфф, од каде да започнам? Како и да е, поздрав.

 2.   DMoZ dijo

  Пријател Крел, какво задоволство = Д !!! ...

  Обемно, но многу комплетно упатство, величествено би рекол ...

  Само пред еден момент инсталирав LAMPP за да ја тестирам Joomla бидејќи имам неколку можни проекти, влегувам во блогот и го наоѓам ова, мора да биде некаков сигнал = D ...

  Ви благодариме за информацијата, ќе се радувам на вашето пишување за безбедноста ...

  На здравје !!! ...

  1.    крел dijo

   Да, тој е доста обемен и тоа е кратката верзија XD.
   Јас би ја препорачал верзијата 2.5 за професионални проекти, што е LTS, многу е полиран и има поголем број на екстензии, шаблони, итн.

   Темата на 3.0 е дека е направен интересен скок, главно визуелно, вклучување на bootstrap и одговорен дизајн за мобилен телефон. Започнува нов циклус, но има уште малку да претстои.

   Како и да е, се надевам дека наскоро ќе го имам следниот. Поздрав

 3.   Xavier dijo

  Најдоброто нешто во врска со верзијата 3 е тоа што е оптимизирана за прелистувачи за мобилни телефони.

  1.    крел dijo

   Навистина, без сомнение, подобрувањето на starвездите е она што го споменувате, прилагодливоста за мобилните уреди.

   Сепак, оваа верзија има и многу други подобрувања и иновации, некои техники како што е двигателот PostgreSQL, стандардизација и конзистентност на кодот, и многу други визуели и за развивачите. Во секој случај, мора да се гледа како почеток на нов циклус.

   Поздрав.

 4.   Хаелказ dijo

  Јас сум само многу благодарен

  1.    крел dijo

   Вие сте добредојдени, тоа беше задоволство.

 5.   елав dijo

  Откако видов дека KZKG ^ Gaara буквално ја нарушува Joomla (или беше ли Друпал?), Верувајте ми, никогаш не би го користел овој CMS за важни работи. 😛

  1.    крел dijo

   Според мене, јадрото на Joomla е доста солидно во однос на безбедноста. Сепак, злоупотребата на екстензии и шаблони може да направи големи дупки.

   Но, тоа е исто како и сè друго, тоа ќе зависи од безбедносните имплементации што се ставаат во пракса (и на ниво на сервер и CMS), посветеноста на администраторот на оваа задача и неговата имагинација во неа, и секако, вештините на администратор.напаѓач. Но, важно е важно да ја ажурирате Joomla, на ист начин како што ги ажурираме нашите системи.

   Не знам зошто кога користам Мидори добивам Mac OS, ох со корисничкиот агент.

 6.   Барон_Ашлер dijo

  Ви благодарам многу за ова упатство, со него ќе направам тестови на компјутер
  однос на

  1.    крел dijo

   За тоа станува збор и затоа гледаме дали некои постапки можат да се подобрат.
   Поздрав

 7.   Едуардо dijo

  Едноставно извонредно, ви благодарам што одвоивте време да го објасните толку комплетно и едноставно што се осмелувам да кажам дека охрабрувате некого. Ви благодариме за придонесот и дарежливоста

  1.    крел dijo

   Ви благодарам. Навистина е поедноставно отколку што може да изгледа, но ставањето на хартија бара работа, се надевам дека ќе ја постигнам крајно претенциозната цел што си ја поставив.

   Поздрав и останувам благодарен за комплиментот.

 8.   Роби2013 dijo

  Постот многу добро ми служеше и го следев до писмото, многу благодарам, поздрав!

 9.   NyoCoreX dijo

  Одлично ми беше, беше многу едноставно, на час не научија на многу посреден и покомплициран метод: С.

 10.   Nokia Forever dijo

  Ви благодарам многу, беше многу лесно, сè објасни совршено.
  Патем, Ubuntu графички претставува катастрофа xD

 11.   крел dijo

  Драго ми е што упатството ви послужи, идеално е да се разбере постапката, потоа формите и секој ќе ги прилагоди.

  NokiaForever: Сметам дека сум поизразен, но во последно време користам ubuntu на мојот работен компјутер (иако имам уште двајца со отворена употреба 12.2). Можеби ќе биде затоа што е помоќен компјутер, но перформансите се прифатливи, пред неколку дена работев со fedora18 и искрено gnome-shell како што напредува остава повеќе да се посакува. Значи, циметот да биде каков што е, тој нема ниту перформанси ниту стабилност како што треба. Според мене, во моментов Единството е најпристојно од gtk. Исечете на потера, препорачувам kde 100%.

  Што се однесува до моето мислење за ubuntu, јас секогаш преферирам вртежи во минута отколку deb. После неколку месеци изданија, се постигнува добра стабилност, катастрофата буквално е првиот месец по секое издание.

 12.   Nokia Forever dijo

  Јас користам Виндоус 8 и 7 на моите компјутери бидејќи повеќе сакам Виндоус, но со инсталиран и оперативен систем Линукс, затоа што ми се допаѓа тој начин xD, и со сè што рече, ме натера да сакам да пробам openuse 12.2 во некои , и Unity не ми се допаѓа, претпочитам нормален гном и го модифицирам со компиз и други.

 13.   кордобите dijo

  Многу добар прирачник, благодарам Единственото нешто што направив сè и беше инсталирано правилно, го гледам панелот за администрирање на joomla, но кога ќе ја видите страницата, продолжува да се појавува празната страница на Apache што вели дека „Работи е“, зошто е тоа, поздрав и благодарност.

  1.    крел dijo

   Проверете ја URL-адресата што сте ја ставиле во прелистувачот. Административниот портал е поддиректориум на мрежата, за да се појави мрежата, отстранете го административниот дел.

   Некаде сигурно е инсталиран. Ако сте направиле како што е во примерот, како што треба да биде мрежата во IP / joomla / и во тој случај ако ставите само IP, нема да има ништо, само HTML документот за статусот на серверот. Во секој случај, одете во / var / www / и видете какви директориуми има. Во прелистувачот, ако не сте го модифицирале apache, / var / www / е IP, и ништо, ако joomla е инсталирана во долното ниво, треба само да ставите IP / lower_directory. Малку е неред, но не знам како да се објаснам подобро за тоа.

 14.   кордобите dijo

  не ако тоа веќе знам, ако добијам административен панел фино и влезам во џомла, веќе имам инсталирано многу во windows server но никогаш во linux, го имам во коренот на apache во / www ставам mydomain / administrator и јас земи го панелот и сето тоа е добро, но го отстранувам администраторот за да се види нормалната мрежа и да не се гледа, ми ја дава грешката, поточно во рамките на joomla панелот му давам да го гледа порталот и не се гледа, работата е што во Linux не знам многу добро како да се движам, но во прозорците би го решил хехехе, добро да видиме што може да се направи, ви благодарам во секој случај.

 15.   јоконија dijo

  Многу добро вашето упатство.
  Тоа е истиот процес за дебијан.
  Честитки!

 16.   Инг Гиilleермо Кастро dijo

  Многу добар прирачник, барав алатка за имплементација во компанијата за документација, ова ми изгледа фантастично.

  Ви благодарам многу за упатството.

 17.   педро кардени дел ангел dijo

  еј, некој можеше да мигрира на страница направена во џомла, ете јас направив една, инсталирај ја џомла 2.5.9 во прозорците 7
  Го поминав на windows xp, направив реставриран на bd во windows 7 и го поминав на xp увоз во ред
  потоа копирајте ја папката за инсталација на joomla што е во www,
  и вала сè работи добро без никаков проблем

  Сакав да го сторам истото, но во ubunto, бидејќи таму треба да ја конфигурирам услугата dhcp и dns и да го монтирам apache серверот

  Јас го правам процесот на инсталација од таму ја увезувам базата на податоци
  и ги заменувам инсталационите датотеки и едноставно не ја заменувам датотеката configuration.php

  и ја вчитувам страницата index.php ако се отвори, но таму се обидувам да се движам низ страницата и веќе не се отвора не знам што се случува

  На главната папка и ги давам сите дозволи за читање и пишување, но страницата што му ја правам на некој што ми помага не се вчитува добро ...

 18.   androd dijo

  Одлично

 19.   Вила Оскар dijo

  Благодарам многу. Смешна работа: тоа е првиот пост или упатство што го следам чекор по чекор без да додадам или модифицирам нешто и го добивам очекуваниот резултат. И верувајте ми дека многу сум следел.
  Навистина ви благодарам многу, и честитки: велите толку долго, но вредеше добро, многу добро е напишано: го следите и имате џомла!

 20.   дамка dijo

  Здраво! Прво на сите, сакам да ви честитам за упатството, тоа е супер комплетно и појасно невозможно.

  моето барање е затоа што имав проблем и не знам како да го решам: инсталирав ламба и кога влегов во ip во прелистувачот ми го врати следново:

  Не е пронајдено

  Бараната URL-адреса / не беше пронајдена на овој сервер.
  Сервер Apache / 2.2.22 (Ubuntu) на 192.168.1.101 Port 80

  Не разбирам што значи тоа и дали во секој случај сè е во ред.
  како податок: Можев да ја внесам phpmyadmin со таа IP адреса.

  Јас би ја ценел секоја можна помош!

 21.   Серги dijo

  Многу добро упатство. Многу лесно да се следи.
  Ви благодарам многу

 22.   Уго Гарсија dijo

  Здраво .. многу добро упатство .. ми беше супер !!
  Имам барање, како да создадам нова страница за да не ги користам датотеките со пример?

  Ви благодарам многу ..

 23.   Педро Мендоза dijo

  Server_IP / joomla. Но, ако не сакам / joomla да излезе и да ја вчитам страницата само преку IP на серверот, која конфигурациска датотека треба да ја допрам?

  Благодарам

 24.   Лари dijo

  Ви честитам за објаснувањето и многу сум благодарен за деталниот начин на кој го сторивте тоа, имав време да прочитам други објави поради грешка во инсталацијата што ја имав и меѓу оние што ги консултирав ова навистина ми се допадна затоа што тука го најдов решение

  Благодарам,

 25.   Роџер dijo

  Добро, морам да го кажам тоа ... нормално не објавувам, но што се случи ... Дефинитивно останав со девојка од покер и знаете половина смеа со кревање лице затоа што тоа беше токму она што го направив кога видов сликите ... поздрави

 26.   Хозе dijo

  многу добар прирачник, тој беше многу корисен и не даде никаков проблем, сè работеше прв пат следејќи ги чекорите, благодарам за таа работа

 27.   ТиО МаКиНа dijo

  Одличен прирачник.
  Благодарам многу..
  успех и благослови ..

  Atte.

  TiO Макина

 28.   yo dijo

  Јас ја имам верзијата 5.5.9 на PHP и во датотеката php.ini не се појавува тоа што си го напишал.

  Кога пишувам localhost / joomla, тоа ми кажува дека apache2 не може да најде ништо.

 29.   yo dijo

  Поправено: Случајно имам заостанување и наместо да ја ставам joomla во директориумот / var / www / html / joomla што е вистинската работа, го ставам во / var / www / joomla

 30.   Caro dijo

  Благодарам, јас сум нов што создавам веб-страници и тоа многу ми помогна

 31.   алјндр dijo

  Ви благодариме за деталниот документ. Работеше прв пат.
  Само се сомневам, линиите споменати во /etc/php5/apache2/php.ini не се појавуваат. Претпоставувам дека веќе е во употреба и не е потребно? Во мојот случај користев верзија 5.6.4 + dfsg-1

 32.   Матијас dijo

  Здраво, одлични информации, многу добро објаснети. Сега, имам драма во времето на ставање IP_Server / joomla. Добивам 404. Кога се обидувам со страниците за апачи и phpadmin, резултатите се позитивни, но со joomla не ми одговара. Дали знаете што може да биде?

  Многу поздрави.

 33.   вера dijo

  Едноставно супер !!!!!
  @krel, јас сум нова со joomla, можеш ли од целата документација да ми кажеш дека има од каде да започнам?

 34.   Ervin dijo

  Ви благодариме за внесувањето !!!!

 35.   Рафаел dijo

  Здраво, можете ли да ми кажете зошто оваа грешка? Првпат започнувам со Linux и Joomla.
  Ви благодариме.

  Не е пронајдено

  Бараната URL / joomla не беше пронајдена на овој сервер.
  Сервер Apache / 2.4.10 (Ubuntu) на 192.168.0.102 Port 80

 36.   есинтеси dijo

  за оние од вас со 404 Не е пронајдена грешка

  Бараната URL / joomla не беше пронајдена на овој сервер.
  Сервер Apache / 2.4.10 (Ubuntu) на 192.168.0.102 Port 80

  Јас го решив со ставање на папката што ја создадовме (joomla) во постојната папка «html»
  Јас го направив тоа на брутална основа; sudo nautilus (ubuntu), sudo nemo (нане), итн ... и продолжив да ја бришам датотеката index.php од папката "html" и копирав и залепив сè од белешката "joomla"; Прво ги активирав скриените датотеки.

 37.   Зекаспидер dijo

  Или поцелосно и поедноставно упатство што го видов на мрежата за или користејќи го серверот Joomla не Ubuntu.
  Многу обригадо од партилихар и упатства за коса со парабени.
  (прегратки од Ангола)