Интероперабилност преку облакот: Како да се постигне тоа?

Интероперабилност преку облакот: Како да се постигне тоа?

Интероперабилност преку облакот: Како да се постигне тоа?

Тековниот развој на информатичките и комуникациските технологии (ИКТ) го наметна современиот свет, особено во областа на обезбедување деловни, комерцијални и финансиски услуги, и јавни и приватни, во корист на неговите корисници (потрошувачи и граѓани), потребата информатичките системи (ИС) да бидат се повеќе интероперабилни.

Познавање и целосно разбирање на секој од елементите што го опкружуваат прашањето за интероперабилност на компјутерските системи, преку Облак (Интернет), е од суштинско значење за секое лице, и обично и професионално, од консолидацијата на интеракцијата помеѓу организациите меѓу нив и овие и владите во развојот на програмите или услугите и секоја нивна подобра интеграција, меѓусебна поврзаност и надополнување, тоа ќе резултира во поголема поддршка од граѓаните, а за возврат, во подобрување на квалитетот на животот на сите.

Интероперабилност преку облакот: Содржина 1

Вовед

Идеалот за можност за споделување податоци (информации) на универзален и транспарентен начин, тоа е, без оглед на технологијата што го поддржува неговото складирање, обработка или дистрибуција, Таа ја придружуваше еволуцијата на човекот и развојот на ИКТ уште од самиот почеток. Сè што е создадено од Човекот, од пишување (букви, броеви, единици на време) до сегашните медиуми (печат, радио, ТВ и Интернет) имаат основна цел да постигнат комуникација, дијалог и разбирање.

Така, Подобрувањето или подобрувањето на условите (технологии, опрема, платформи) за размена на информации мора да биде трансцендентален аспект и за организациите и субјектите и за секоја земја воопшто., со цел да се постигне развој на компјутерски решенија кои ги надминуваат ограничувањата и грешките од минатото. Ограничувања и грешки создадени од технолошкиот развој заснован на посебни потреби (барања), предизвикувајќи „компјутерски острови“.

Компјутерски острови кои се карактеризираат со неефикасно и некоординирано постапување со информации, што практично ја прави невозможна интеракцијата меѓу нив и спречува, на пример, процедурите на Државата да може да ги спроведува граѓанинот на едно место. Од оваа причина, на пример, владите бараат да воспостават електронски единечни прозорци на државата за да можат граѓаните и организациите да ги извршуваат своите постапки преку Интернет. А, организациите сакаат да ги направат своите производи и услуги покомпатибилни и универзални во однос на другите.

И токму тука влегува во игра концептот на интероперабилност. Концепт што може да има многу толкувања со мали варијации, но кој во многу случаи обично се изразува како:

„Способноста на ИКТ системите и деловните процеси што тие ги поддржуваат, да разменуваат податоци и да овозможат споделување информации и знаење“. (ECLAC, Европската унија, 2007 година) (Луедерс, 2004 година)

Концепт

ISO / IEC 2382 Вокабулар за информации и технологија го дефинира концептот на интероперабилност како:

„Способност за комуникација, извршување програми или пренос на податоци помеѓу различни функционални единици, така што корисникот нема потреба да ги знае уникатните карактеристики на овие единици“. (ISO, 2000)

За другите, особено на владино или политичко ниво, дефиницијата за интероперабилност обично се дефинира како:

«способноста на различни и разновидни организации да комуницираат со договорените цели. Интеракцијата подразбира дека вклучените организации споделуваат информации и знаење преку меѓуинституционални процеси, преку електронска размена на податоци помеѓу нивните соодветни системи за информатичка технологија “.

Нешто што често се толкува, како пребарување од страна на владите да бараат систематски да обезбедат подобри и подобри јавни услуги за нивните општества (Граѓани и организации) што ги почитуваат принципите на поедноставување на регистарот (за да се избегне удвојување на барања или процеси на информации) и единствен прозорец (за да се избегне нарушување на организацијата или министерството и недостаток на координација)

Интероперабилност преку облакот: Содржина 3

Видови

Некои библиографии обично ја делат интероперабилноста во 4 фази или видови, а тоа се:

Семантичка интероперабилност

Тој се занимава со осигурување дека точното значење на разменетата информација е разбирливо недвосмислено од сите апликации вклучени во дадена трансакција и им овозможува на системите да ги комбинираат добиените информации со други ресурси на информации и со тоа да ги процесираат правилно.

Организациска интероперабилност

Се занимава со дефинирање на деловните цели, моделирање процеси и олеснување на соработката помеѓу администрациите кои сакаат да разменуваат информации и можат да имаат различни организациски структури и внатрешни процеси. И водете, засновано врз барањата на корисничката заедница, услугите што мора да бидат достапни, лесно препознатливи, достапни и ориентирани кон корисникот.

Техничка интероперабилност

Опфаќа технички проблеми (HW, SW, Telecom), неопходни за интерконекција на компјутерски системи и услуги, вклучително и клучни аспекти како што се отворени интерфејси, услуги за интерконекција, интеграција на податоци и среден софтвер, презентација и размена на податоци, услуги за пристапност и безбедност.

Водење на интероперабилност

Кога државите (владите) се вклучени во процесот на интероперабилност, се јавува оваа фаза или вид што тоа се однесува на договорите меѓу владите и актерите вклучени во процесите на интероперабилност и како да се постигнат истите. Со управувањето, има за цел јавните власти да ја имаат потребната институционална рамка за воспоставување стандарди за интероперабилност, да обезбедат нивно усвојување и да им ги обезбедат на агенциите потребните организациски и технички капацитети за нивно спроведување во пракса.

Интероперабилност преку облакот: Содржина 4

Технологии

Постојат многу постојни технологии за да се постигне процес на интероперабилност, особено на ниво на влада. Една од нив е обично употребата на Веб-услуги (веб-услуги или WS), кои не се ништо повеќе од збир на протоколи и стандарди кои служат за размена на податоци помеѓу апликациите (Апликации).

WS ја олеснуваат размената на податоци помеѓу различни апликации развиен со различни програмски јазици и извршен на различни ОС платформи, така што тие можат да бидат прикажани на кој било уред, опрема или платформа поврзана на Интернет. WSs се нов работен модел за апликациите да комуницираат едни со други користејќи Интернет.

И донесете вредни придобивки во процесот на интероперабилност бидејќи им овозможува на апликациите без оглед на нивните карактеристики или платформа за извршување да комуницираат, преку воспоставување на стандарди и протоколи засновани на текст, олеснување на пристапот до содржината (информации / податоци) и правилно разбирање за нивното работење.

Стандарди

Меѓу најкористените стандарди во СС имаме:

 • XML: XML (проширен јазик за обележување)
 • САПУН: SOAP (протокол за едноставен пристап до објект)
 • WSDL: WDSL (Јазик за опис на веб-услуги)
 • УДДИ: UDDI (универзален опис, откривање и интеграција)

Видови

Меѓу најпознатите видови на WS се:

 • Веб-услуги базирани на SOAP: Кои користат XML пораки следејќи го SOAP стандардот и користејќи WSDL во нивниот интерфејс.
 • Веб-услуги базирани на одмори: Кои користат HTTP, URI, MIME, да бидат имплементирани во едноставни или не многу сложени инфраструктури.

Заклучок

Потрага по интероперабилност на различните системи, без разлика дали се јавни или приватни, или меѓу нив, може да се зголеми на добар начин, придобивките и предностите, социјални или комерцијални, колку за едноставниот граѓанин, толку за професионалниот експерт или големиот бизнисмен или политички лидер.

Хомогенизацијата на договорите, процесите и архитектурите може да ја подобри можноста за обезбедување и задоволување на соодветни добра, производи и услуги, ублажување на влијанието на можните грешки во времето, работењето или некомпатибилноста.

Сите горенаведени позиции Интероперабилноста како клучен елемент за да се обезбедат сите неопходни квалитетни јавни и приватни услуги, ефикасно и со најниски можни трошоци. Намалување на неефикасноста, удвојувања, фрустрации, па дури и дополнителни трошоци.

Па дури и во некои случаи, постигнете зголемување на пристапот до уште повисоко ниво на информации и корисни функционалности, од единствена средина на попрактичен и посигурен начин, односно на поефикасен, профитабилен, отворен, безбеден, приватен, флексибилен и конкурентен начин.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.