Како да го одржуваме системот за ладење на нашиот лаптоп

Читање на коментарите до последните два постови на колегата КЗКГ ^ Гаара (1 & 2), се појавува постојан проблем кај многу корисници на лаптоп: загревање на тимот, што потоа му се припишува на оперативниот систем што го користат. Од мое лично искуство, се осмелувам да ве уверам дека главниот виновник за ова греење е обично состојбата на системот за ладење на Процесорот, надвор од употребата на одреден ОС.

Понекогаш кога разговарате на оваа тема со некои луѓе и им сугерирате дека тие прават а одржување на опремата за да добијат подобри перформанси, тие обично одговараат со „но тоа е многу комплицирано"Или"Не се осмелувам, за да го направите тоа мора да бидете искусен техничар" или нешто слично. Без да престанам да ја ценам работата на техничарите, ниту да кажам дека било која задача може да ја изврши секој, ако се осмелам да кажам дека оваа операција е операција што со соодветна грижа и внимание е на дофат на оние што ја знаат. предлагам, тоа е за оние луѓе за кои го пишувам овој мал водич со цел да им помогнам во нивните напори.

Да започне со тоа, краток опис на она што систем за ладење на лаптоп и како работи. Како и кај секој компјутер, за лаптоп е потребен ладилник во контакт со Процесорот (а во некои случаи и со некои чипови и / или Графичкиот процесор) на која се пренесува топлината генерирана од тие елементи, што потоа ќе се расфрла со протокот на воздух генериран од вентилаторот што ќе овозможи температурата на опремата да остане во дозволените работни граници. Она што се случува во случај на лаптопи е дека, за потребите за дизајн, овие елементи (ладилник и вентилатор) се мали по големина и не се наоѓаат секогаш точно на Процесорот, ниту пак се способни да ја исполнат својата функција ако не се во совршена работна состојба.

одржување-лаптоп-мапа

Ладилник. Во овој случај, тој делува на процесорот и на друга компонента во долниот десен агол

Како резултат на компактноста на дизајнот на лаптопот, како општо правило, елементи на дисипација Топлинските цевки се наоѓаат на надворешните рабови на опремата, во непосредна близина на отворите за излез на топол воздух, додека отворите за проветрување низ кои влегува ладен надворешен воздух се наоѓаат обично на дното на опремата. Од оваа дистрибуција е лесно да се заклучи дека пречката во која било од овие две точки (влез на ладен воздух или излез на топол воздух) предизвикува прекумерно загревање на опремата.

Препораки за употреба

Многу луѓе имаат тенденција да ги користат своите лаптопи кои ги поддржуваат на нивните нозе, поставувајќи ги на кревет, фотелји, перници или на кое било друго место каде што ни е пријатно, што предизвикува Дупките на влезот на системот за ладење се затнати, исто така, предизвикува апсорбирање на нишки од ткаенина, прашина, итн. тоа ќе се акумулира на перките на ладилникот додека не формираат еден вид филц кој целосно ќе го блокира излезот на воздухот.

одржување-лаптоп-мапа

Долниот поглед на Dell Latitude ATG d630. Со број 6 отворот за влез на воздухот на системот за ладење

За да се избегне ова, се препорачува поставете го лаптопот на мазна и цврста површина, што може да биде стакло, парче дрво или пластика, што избегнува пречки на гореспоменатите дупки, покрај тоа што обезбедува стабилна површина на која ќе се постави опремата; всушност, има ленти на пазарот за поставување лаптопи кои помагаат да се оладат, иако јас не сум notубител на нивната употреба.

Па, навлегувајќи во ова прашање сега, ако сме решени да го одржиме систем за ладење од лаптоп, ова се основните чекори што мора да ги следиме:

1- Набавете Упатство за сервисирање на предметната опрема

Како што е логично да се мисли, сите лаптопи не се исти и постапката за расклопување што треба да се следи за да се достигне системот за ладење е различна во секој случај, така што првото нешто секогаш ќе биде да се добие Упатство за услуга на опремата што ќе ја одржуваме. Ова обично може да се преземе од веб-страница на производителот лаптоп или вршење претрес на мрежата, бидејќи тие се нормално достапни без премногу тешкотии.

Пример за поими за пребарување може да биде:
dell + latitude + d630 + »прирачник за услуги»

Откако ќе се добие прирачникот, мора внимателно да ги прочитаме чекорите што треба да ги следиме за да дојдеме до систем за ладење, откријте што точно треба да правиме во секој чекор и да не продолжуваме сè додека не се увериме позитивно дека целосно сме ги разбрале чекорите што треба да се следат. За да ги разјасниме сомнежите, можеме да сметаме на упатства кои се појавуваат во iFixit и видео en YouTube кои ги објаснуваат овие постапки во опремата што ќе ја расклопиме или во други од истата серија на производители.

Според мое искуство, ова е еден од најважните чекори и кој добива помалку внимание, што потоа предизвикува посериозни проблеми; Мој совет, времето што ќе го „изгубиме“ на овој чекор ќе ни заштеди главоболка и жалење подоцна.

2- Потврдете дека ги имаме потребните алатки и материјали

Иако може да изгледа глупаво, ние мора да осигураме дека го имаме тоа соодветни шрафцигери За завртките на опремата што ќе ги расклопиме, видот и големината на завртките се појавуваат во Упатството за употреба, но можеме да го провериме и со споредување на шрафцигерите со завртките. Во случај на некои компјутери, ќе ни требаат нешто „специјални“ шрафцигери, како кај некои компјутери со HP. Еден детал што помага е да имате шрафцигери со магнетски врв или да продолжите да ги магнетизирате, што ќе ни помогне полесно да ги отстраниме и поставиме завртките.

Лесен начин да го магнетизирате врвот на шрафцигер е со триење на врвот над магнет. За ова можеме да ги користиме магнетите на скршен хард диск што претходно сме ги расклопиле

Друга работа е да се осигураме дека имаме термичка паста, што ќе биде од суштинско значење, бидејќи штом ќе се отстрани ладилникот, нема да можеме да го инсталираме повторно ако повторно не ставиме термална паста на контактните површини. Ова е неприкосновен чекор, па ако немате термичка паста, дури и не размислувајте за започнување на расклопување. За оние кои не знаат во длабочина, тоа е материјал што е лесно достапен во која било продавница за компјутерски компоненти и кој доаѓа во широк спектар на презентации и цени, а од кои обично има минимални дози со цени на некои центи што се доволни за намената.

Weе ни требаат и некои салфетки или парче од памучна ткаенина без влакненца, како и а мека четка o четка (и чисто и совршено суво) за чистење

Конечно, секогаш е добро да имате некои форцепс со фини врвови бидејќи е можно да ни треба за да манипулираме со некои мали приклучоци што ќе ги најдеме во опремата.

3- Подгответе ја работата

Овој чекор е од голема помош, бидејќи ако немаме добри услови што ни олеснуваат да ја извршуваме работата и правилно да се организираме, можеме да ја комплицираме релативно лесната задача; моите препораки се: имај работна маса со една соодветно осветлување, ако е можно, покријте го со бела крпа, имајте малку лупа во случај да немаме „орелско око“ и, конечно, ако е можно, да имаме монитор за компјутер или друг лаптоп во близина за да се консултираме со Упатство за услуга или кој било друг материјал што ни треба во случај на сомнежи во средината на процесот.

Препораката да се покрие работната маса со бело платно, иако во реалноста може да изгледа тривијално, не е така, бидејќи ова платно исполнува неколку функции: спречете лаптоп да се лизне и / или да не гребе на масата, спречете ги завртките што ќе ги отстраниме од тркалање, овозможувајќи ни да ги поставиме во положби што ќе ни помогнат да ја идентификуваме нивната локација без никакви грешки и, конечно, да имаме контрастна површина со бојата на завртките и компонентите што ќе ги отстраниме.

4- Продолжете со разоружување на опремата

Првото нешто што мора да направиме е исклучете го полначот y извадете ја батеријата на опремата и потоа притиснете го копчето за напојување двапати, за да бидете сигурни дека нема електрично полнење на компонентите на опремата.

Никогаш започнете со расклопување на опремата без претходно да го исклучите полначот и да ја извадите батеријата

Самото ова разоружување мора да се направи со следење на секој од чекорите на Упатство за услугаАко се држиме до овие чекори, не треба да се соочуваме со проблеми. Добро е да се запамети дека, иако понекогаш е потребно да се изврши одредена количина на сила со некои неволни завртки за да се излезе, ако при отстранување на компонента забележиме поголем отпор отколку што треба, не треба да продолжуваме „грубо“ ако не застанеме и проверете дали сме ги следеле сите чекори според утврдениот редослед и дали сме ги отстраниле сите посочени завртки. Тука можеме да продолжиме да се консултираме со Упатство за услуга или кој било друг материјал во врска со тоа. Обично овој преглед ја открива грешката и ни овозможува да продолжиме. Во случај проблемот да остане, ние сме на време да си заминеме затоа што е подобро да се откажеме отколку да предизвикаме пауза за која подоцна ќе треба да жалиме, но според мое искуство, ако сме внимателни и внимаваме, разоружување
поминува без поголеми назадувања.

Токму во оваа фаза на работа мора да бидеме повеќе организирано од кога било, на начин што ни овозможува полесно да ја идентификуваме локацијата на секоја завртка и компонента. Во мојот конкретен случај, јас обично ги поставувам завртките на масата, следејќи ја истата шема во која се ставени во опремата, така што при повторното составување, да бидат поставени на истото место каде што беа. Истото што го правам и јас со компонентите што се отстрануваат, ние мора да ги поставиме по истиот редослед по кој ги отстранивме и со тоа да ги поставиме на масата. Колку повнимателно правиме во овој чекор, толку помалку проблеми ќе имаме при повторно составување на лаптопот.

Во повеќето случаи, еден од чекорите за разоружување е да отстранете ја тастатурата, но, според мое искуство, честопати е доволно едноставно да се отстрани од својата позиција без да се исклучат лентите што го прицврстуваат на плочата, што може да се оштети ако не се ракува постојано Во случај да мора да го исклучиме целосно, мора да посветиме посебна грижа на овие приклучоци.

Во кругот, детали за конекторот за лента за тастатура

Во кругот, детали за конекторот за лента за тастатура

Последниот чекор за расклопување е да се отстранат вентилаторот и ладилникот за да се исчистат и каналот за вентилација и неговите дупки.

5- Самото чистење

Со салфетка o мека памучна крпа што не ослободува влакна, ќе продолжиме да го отстрануваме остатокот од термичка паста присутен во Процесорот и остатокот од оладените компоненти, како и ладилникот. Мора да бидеме многу претпазливи во оваа работа, бидејќи ќе допреме многу чувствителни и вредни компоненти кои, доколку бидат оштетени, ќе ја направат нашата опрема бескорисна.

Откако ќе се отстрани термичката паста, ќе продолжиме да го чистиме ладилникот, обрнувајќи посебно внимание на мали плочи во форма на радијатор кои се наоѓаат точно на излезната дупка на вентилациониот канал, ги има на овие тенки плочи каде што се насобира нечистотија, понекогаш формирајќи еден вид филц што спречува циркулација на воздухот. За да ги исчистиме овие елементи, можеме да користиме a мека четка o четка ракувани со голема претпазливост за да не се свиткуваат или оштетуваат оние плочи што се оние што ја растеруваат топлината пренесувајќи ја во циркулирачкиот воздух.

Друг детал е да се исчистат каналите и перките од вентилатор што генерира проток на воздух, за ова можеме да користиме и мал мека четка o четка, обрнувајќи посебно внимание на вентилатор кои се прилично кревки, така примена на сила НЕ е опцијаНиту, пак, употреба на алкохол или друг растворувач, бидејќи може да го влоши лубрикантот на вентилаторот и да го намали неговиот корисен век или да го попречи неговото работење.

Некои опрема имаат решетка во отворот за влез на воздухот лоцирана на дното на шасијата, која е затната со прашина, затоа мора да ја исчистиме темелно за да ја вратиме способноста да поминува воздух во колку што е можно повеќе.

Откако ќе се заврши ова, мора многу внимателно да ги исчистиме компонентите во близина на ладилникот и вентилаторот, кои понекогаш исто така собираат нечистотии затоа што се наоѓаат на патот на протокот на воздух.

6- Нанесете ја новата термичка паста

Откако ќе заврши чистењето, ќе продолжиме да аплицираме термичка паста на оние компоненти во кои ја отстрануваме претходната, барем, на Процесорот и ако е потребно, на други чипови Јас Графичкиот процесор во случај кога, по дизајн, ладилникот е во контакт со наведените компоненти. На количина тестенини да се примени е пад од 2 или 3 милиметри дијаметар на секоја компонента. Во случај на процесорот, бидејќи има поголема површина, мора поставете поголема количина или 4 капки 2 или 3 мм рамномерно распоредени.

Оваа тестенина не треба да бидат расфрлани, затоа што тоа е она што мијалник кога е инсталиран во позиција. Дополнително, добро е да се разјасни дека ставањето поголема количина НЕ тоа ќе го направи компјутерот да работи подобро, бидејќи ќе се прелее на рабовите на процесорот или компонентите и може да предизвика проблеми далеку од подобрување на перформансите.

7- Поставете ја опремата повторно

Првиот чекор во ова повторно склопување секогаш ќе биде повторно инсталирање на вентилатор y мијалник, проверете дали вентилаторот е правилно поврзан со таблата. Од друга страна, постапката за поставување на ладилникот мора да се спроведе многу внимателно, така што сите површини што треба да се оладат да бидат во контакт со него. За да го направите ова, ние мора да го поставиме во неговата положба и да ги поставиме завртките што го задржуваат следејќи ја пресечената шема и без цврсто затегнување додека не се постават сите. Штом сите се на место, внимателно ќе ги заостриме сите без да примениме прекумерна сила бидејќи мора да запомниме дека работиме на чувствителни компоненти.

Пред да продолжите, тоа е од суштинско значење за да бидете сигурни дека вентилаторот е правилно инсталиран и поврзан на таблата

Theе следи остатокот од процесот на градење тим истите чекори на разоружување но наназад. Ние мора да обрнеме посебно внимание правилно да ги поврземе повторно сите компоненти што биле исклучени, како и да ја поставиме секоја завртка на местото каде што беше претходно. Запомнете дека не присилувајте или применувајте прекумерна сила во овој чекор, бидејќи обично, кога нешто не одговара на првиот пат, тоа е затоа што сме направиле нешто погрешно.

Пред да го завршиме овој чекор, мора внимателно да ја разгледаме работната табела до проверете дали немаме резервни делови или заврткиВо случај да се случи ова, прескокнавме чекор или сме направиле нешто погрешно, затоа мора да се вратиме додека не стигнеме до чекорот што го прескокнавме и да ја поправиме грешката.

8- Потврдете ја операцијата

Ако веќе стигнавме до сега, време е да ја вратиме батеријата и да го притиснеме копчето за напојување. Можам да ве уверам дека ако сме биле доволно претпазливи и не сме прескокнале никакви чекори или сме присилиле на какви било компоненти или завртки, ќе имаме лаптоп повторно да работи, овој пат многу „поладен“ од порано и ќе остане така долго ако ги следиме правилата. препораки за употреба дадени на почетокот на овој напис.

Запомнете го ова водич Не е талисман кој ќе ги увери во случај на некаков неуспех или грешка, но ако тоа претставува помош за оние што го бараат тоа, во секој случај, осмелувањето да ја преземат оваа задача е нивна целосна одговорност, но барем во мојот случај, тоа ми обезбедува на огромно задоволство кога можам успешно да завршам вакви задачи.

Ако имате опрема доживува прегревање многу е можно тоа да е затоа што проблеми со неговиот систем за ладење и можете да го решите следејќи ја оваа постапка, дали се осмелувате? И тогаш, ако имате, споделете го искуството со сите, дали се осмелувате?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

38 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   елав dijo

  +100 Одлична статија

  1.    Чарли-Браун dijo

   Ви благодарам многу, се надевам дека ќе помогне некому

 2.   clow_eriol dijo

  Многу корисно! Ви благодарам многу за написот

  1.    Чарли-Браун dijo

   Ви благодариме што застанавте и за вашиот коментар.

 3.   Карлос dijo

  А, како да користите еден од тие канистри со компримиран воздух што го продаваат, дали се ефективни? Прашувам затоа што го расклопив лаптопот и ги видов и ги сакав, исто ако тие канистри се ефикасни, дали некогаш можам да користам еден за да чувајте го чист и избегнувајте повторно да го расклопувате, бидејќи морав целосно да го расклопам за да дојдам до ладилникот и не беше баш лесно, со прирачникот за одржување секако ...

  1.    Чарли-Браун dijo

   Не мислам дека тие ќе работат без расклопување на опремата, иако може да бидат корисни за чистење на веќе расклопените компоненти. Според мое мислење, клучот е да се следат препораките за употреба кои во голема мера ја избегнуваат потребата да се дојде до точката каде што е потребно да се спроведе овој вид чистење.

   Ви благодариме за коментарот и застанавте со ...

 4.   стебла dijo

  Сè е точно. Онаа за десктоп компјутерите што ми ја дадоа за иселени, кои се оживеаја со чистење и купување ново напојување.

  1.    Чарли-Браун dijo

   +100 за напојување ... точно е дека само со оваа промена понекогаш е можно да се „воскресне“ иселената опрема; се чини дека тие "се истрошија" со употреба. смеење на глас

   Ви благодариме за коментарот и што застанавте со ...

 5.   КобиНајтер dijo

  Многу добра статија, јас обично вршам превентивно одржување на компјутерите на секои 3 или 4 месеци

 6.   елиотим3000 dijo

  Многу добри совети, бидејќи тие ќе ми помогнат кога поддржувам на ниво на хардвер во случај на расклопување на лаптоп.

  Во моментов, завршувам со инсталирање на Office 11 на Dell Inspiron 3137 2010 и во Windows 7 и Windows 8 (по формат поради грешка во слој 8 и проклетата УЕФИ не ми дозволи да ја инсталирам Виндоус 7).

 7.   видагну dijo

  На почетокот на годината го направив одржувањето на мојот лаптоп, зависи од него за околу три месеци таму ќе ги користам вашите препораки, одличен напис!

  Со почит

 8.   УНТалЛукас dijo

  Одлично упатство, греењето во лаптоп е секогаш проблем. Јас обично користам база со вентилатори за да ја разладам опремата. Во лето, температурната разлика е многу забележлива.

  1.    Чарли-Браун dijo

   Да, знам за основите со вентилатори, но видов дека многумина трошат енергија за работа од USB порт на лаптоп, така што го намалуваат траењето на батеријата, што е причина зошто не ми се допаѓа нивната употреба ; како и да е, тоа е валидно решение.

   Ви благодарам многу за коментарот и што застанавте со ...

 9.   Рајнерг dijo

  Не знаев за термичка паста првиот пат кога го отворив компјутерот. Значи, кога го вклучив никогаш не започна, па дури ни Биосот. Додека не погледнав и го најдов одговорот.
  Беше потребно да се спомене дека пред да допреме кое било коло или транзистор, ние мора да го елиминираме преостанатиот статички електрицитет од наши раце. Ова можеме да го постигнеме со допирање метал во контакт со земјата, или исто така со ленти од типот нараквица што ги продаваат за таа намена. 😉

  1.    Чарли-Браун dijo

   Вие сте многу во право за првото нешто, секогаш испуштајте статички електрицитет пред да допрете која било компонента, тоа е детал што често заборавам да го споменам, причината за заборавање е дека овде каде што живеам (Куба), амбиенталната влажност е секогаш висока (за над 60%), па затоа е тешко тешко да се акумулира статички електрицитет; Во секој случај, ви благодарам многу за ваквиот навремен сигнал и застанувањето.

 10.   Луис Монтес dijo

  Здраво, јас сум компјутерски техничар и како надополнување на она што го објаснувате (што патем е многу комплетно), сметам дека е потребно да нагласам некои точки што секој корисник што ќе се обиде да изврши ваков тип на работа треба да ги почитува, не затоа што звучи повторливо, но бидејќи тоа е всушност многу важно:

  1 СЕКОГАШ работа офлајн; тоа е, нема батерија и AC кабел исклучен. Демагнетизирање на рацете со допирање на метална површина е превенција што не боли.
  2. Обидете се да бидете претпазливи кога го откажувате лаптопот, избегнувајте кршење и не мешајте некои завртки со други. Едноставен трик за да знаете од каде доаѓа завртката е да го залепите со хартиена лента до дупката од каде доаѓа.
  3. Ако немате искуство или можност за користење на компресор за воздух, користете компримиран воздух во конзерва, продаден во продавници за градежни работи, па дури и во супермаркети. Запомнете дека треба да се обидете да ја отстраните нечистотијата, а не да ја компресирате против кола.
  4. Ако по чистењето на вентилаторите, тие испуштаат вознемирувачки звук, променете ги без двоумење. Во официјалните поддржувачи на марката на вашиот лаптоп тие се добиваат. Не обидувајте се да ја намачкате вратилото или да додадете масло, со вртење на вентилаторот може да се шири маслото низ внатрешните кола.
  5. Секогаш користете термичка паста со бренд. Добри брендови се Arctic silver 5, Cooler Master extreme fusion, решенија на Gelid, Prolimatech итн. Кога се сомневате во тоа кој да го користите, секогаш е добро да прашате пријател со оверклокер (еден од оние ентузијасти кои ги принудуваат своите процесори да добијат повеќе перформанси).

  Поздрав.

  П.С: и да ги магнетизирам шрафцигерите со триење на магнет, тоа работи само ако го протриеш само на еден од неговите столбови, не на целиот магнет.

  1.    Чарли-Браун dijo

   Здраво Луис, многу ти благодарам за твоите забелешки, во случајот на точка 2, се чини како одлична идеја, мислам дека отсега ќе почнам да ја практикувам. Што се однесува до точката 4, имате многу право, обидот за подмачкување на вентилаторот може да биде извор на големи проблеми, се препорачува да го замените секогаш кога е можно. Во однос на прашањето за брендот на термичка паста, досега користев неколку од нив и во никој случај не согледав суштински разлики, во секој случај, ограничувањето важи сè додека имаме можност да избереме; она што се случува е дека понекогаш таа опција едноставно не постои.

   Ви благодарам многу за вашиот коментар и што застанавте со ...

 11.   ајде да користиме linux dijo

  Огромна статија! Честитки, Чарли!
  Прегратка! Павле.

  1.    Чарли-Браун dijo

   Ви благодарам многу за пофалбите Пабло, само се обидувам да продолжам со тоа што е објавено на страницата. Прегратка за тебе

 12.   Тесла dijo

  Совршена ставка! Ви благодарам многу што објасни сè толку детално и толку разбирливо за обичните смртници!

  Мислам дека многу пати се жалиме на топлината што ја даваат нашите компјутери без да бидеме многу јасни за причината за таа топлина. Ги имаме во кревет, на површини што не проветруваат добро и со вентилаторот со повеќе пената од гробот на Тутанкамон.

  Кога можам ќе го применам во пракса. Благодарам многу!

  1.    Чарли-Браун dijo

   Благодарам Тесла, токму затоа ставам толку голем акцент на препораките за употреба; Доколку ги преземеме мерките на претпазливост, ќе избегнеме често одржување на овие одржувања.

   Ви благодариме за коментарот и застанавте со ...

 13.   НауТилуС dijo

  Добар пријател пријателе.

  Додавам, дека за оптимално ладење, ако во случај да се појават проблеми со ладење, како што се случува со Dell XPS M1530, нанесувам добро полирана бакарна плоча и дебелина на паричка на трите чипсети што ги има во овој случај . Исто така, термичка паста помеѓу нив и ладилникот.

  Друга точка, иако ова е веќе екстремна, е да се пресече линијата на сензорот на вентилаторот, така што вентилаторот е во полн напон кога е вклучен. И, конечно, извадете го сунѓерот што го носи или филтерот за воздух што го носат повеќето лаптопи, со тоа што топол воздух излегува многу поудобен и затоа, температурата исто така ќе падне многу.

  Морам да кажам, дека со тоа поставување, го натерав овој компјутер да се спушти од 80 степени на 40 степени Целзиусови без проблем, и тој останува таму. Се качува само во случаи кога пробувам многу силен емулатор, како MAME со тешка игра или кога го составувам јадрото, но генерално, вентилаторот е секогаш во мирување и температурата е повеќе од прифатлива за мене на помалку од 45 степени со температурен амбиент. 30-нешто.

  Поздрав.

  1.    Чарли-Браун dijo

   Ви благодариме за коментарите NauTiluS, но барем не се осмелувам да охрабрам некој да достигне такви екстремни мерки како намалување на линијата на сензорот за температура, обично е доволно да ги измените работните параметри на вентилаторот во BIOS-от. Од друга страна, тој „сунѓер“ што го споменуваш, колку што знам, НЕ е сунѓер или дел од опремата, тоа е едноставно еден вид филц што се формира со акумулација на текстилна пената итн. на излезот од вентилациониот канал, како што споменав во статијата, па секогаш кога ќе видиме такво нешто, потребно е да се отстрани како дел од чистењето.

   1.    рделногал dijo

    Навистина ... сунѓер е натрупана коса и влакна ... во прилог на ова си дозволувам мал коментар ... препорачувам да имаме што повеќе светло на работното место ... ова затоа што многу пати при расклопување лаптоп има работи што не се видливи за толку едноставен поглед ... покрај ова ако е можно да ставите дигитален фотоапарат за да снимате што правите, исто така се препорачува .. па ако подоцна корисникот не се сеќава како или каде оди нешто, видеото може да му помогне ... покрај вашите коментари за употреба ограничувам нешто ... голем број на дефекти во лаптопите се должат на несоодветни форми на употреба ... за кои корисникот не е ни свесен ... и може да биде предмет на дополнителен пост

    1.    Чарли-Браун dijo

     Навистина, ништо сунѓерче ... чиста нечистотија. Што се однесува до осветлувањето, тоа е од суштинско значење, во спротивно ќе поминеме низ многу работа и ќе завршиме со заебање. Идејата за снимање на процесот на видео ми се чини многу добра, исто така може да биде корисно да се фотографираат на секој чекор и на тој начин да се има визуелен водич за какви било прашања. Се согласувам со вас дека многу наводни грешки во лаптопите се должат на неправилна употреба, затоа продолжете и сами напишете пост на оваа тема, запомнете дека придонесите се добредојдени.

     Ви благодарам многу за вашиот коментар и што застанавте со ...

   2.    Фко Хавиер dijo

    Доста лаптопи имаат филтер „сунѓер“ и не е нечистотија, не лудувај за детето. Како на пример Acer Aspire.

 14.   Исус Израел Пералес Мартинез dijo

  Првиот пат кога ќе го расклопите вашиот лаптоп, секогаш остануваат завртки или тачпадот престанува да работи хаџаџајх xD, но точно е таму каде што е вентилаторот, се формираат големи количини на влакна, прашина итн.

 15.   Д-р Бајт dijo

  Вистина е дека прашината и влакната предизвикуваат прегревање, па затоа и бавноста на компјутерот и многупати заради безбедност, лаптопите се исклучуваат за да избегнат оштетување на нивните кола.

  И затоа е многу важно да се изврши физичко чистење на опремата, СЕКОГАШ ПРЕПОРАЧУВАМ ПРЕВЕНТИВНО ОДРУВАЕ, но многу луѓе го игнорираат ова предупредување, бидејќи со оваа услуга компјутерите се чуваат во оптимални услови.

  И, како што велат таму, подобро е да се биде безбеден, отколку жал, хехехех.

  Одличен пост.

  Уредено од Админ: Два од коментарите објавени од вас содржат промотивни врски до вашиот блог. Оваа страница не е за вас да се промовирате. Се надевам дека разбираш.

 16.   Фенриз dijo

  Одлични бодови од член 20!

 17.   moolmind dijo

  Секогаш се прашував зошто мојот лаптоп направи повеќе бучава од автомобилот на автопат, сега знаев, одличен напис, ќе се обидам да го применам во пракса, да видам колку завртки ми останаа. : стр

 18.   x11tete11x dijo

  Дај, мојот лаптоп пред извесно време, беше на 80 степени без да направам апсолутно ништо, мислев дека изворот се срани или проблеми со термичката паста (го испратив до техничарот, не сакав да го расклопам затоа што последен пат расклопував тетратка после тоа не Јас бев во можност да го ставам заедно xD хахаха), дечкото најпрво ми беше чудно што му се случи, мислеше дека изворот не дава правилен напон, една недела ми го даваат и ми велат дека пред да му платам, да го пробам, затоа што го исчистија сè (имаше многу нечистотија) и машината започна да работи совршено, до тој степен што дечкото ќе ми каже да пробам една недела или две ако сè оди добро, плати ми, бидејќи вистината е дека не и направивме ништо, само го исчистивме, така е сега го пишувам ова (неверојатно):

  [x11tete11x @ Jarvis ~] $ сензори
  акциц-виртуелен-0
  Адаптер: Виртуелен уред
  temp1: + 49.0 ° C (критика = + 96.0 ° C)

  coretemp-isa-0000
  Адаптер: ISA адаптер
  Физички идентификација 0: + 50.0 ° C (висока = + 86.0 ° C, критика = + 100.0 ° C)
  Јадро 0: + 50.0 ° C (висока = + 86.0 ° C, критика = + 100.0 ° C)
  Јадро 1: + 43.0 ° C (висока = + 86.0 ° C, критика = + 100.0 ° C)
  Јадро 2: + 50.0 ° C (висока = + 86.0 ° C, критика = + 100.0 ° C)
  Јадро 3: + 47.0 ° C (висока = + 86.0 ° C, критика = + 100.0 ° C)

  pkg-temp-0-виртуелен-0
  Адаптер: Виртуелен уред
  temp1: + 50.0 ° C

  [x11tete11x @ Jarvis ~] $ uptime
  22:04:28 нагоре 22:48, 3 корисници, просечно оптоварување: 0,44, 0,46, 0,48

  1.    x11tete11x dijo

   * Давам верба дека сакав да напишам xD

  2.    Чарли-Браун dijo

   ХАХАХА am Загрижен сум за тој ваш техничар што кога ќе ги расклопи тетратките има проблеми да ги состави заедно .. ХАХАХА не би му дал да поправи ниту штекер… Се надевам дека ќе му ја пренесете врската на овој пост на вашиот „техничар“, ХАХАХАХА ...

   Ви благодариме за коментарот и застанавте со ...

   1.    x11tete11x dijo

    Препрочитувајќи го мојот коментар, се изразив лошо xD, опасноста сум јас xD, претходно расклопив тетратка и не можев повторно да ја сакам, затоа му ја испратив на техничарот (од официјалната поддршка на мојот лаптоп xD) хахахахах

 19.   Себастијан dijo

  Одличен напис. Благодарение на вашата статија, се осмелив да ја исчистам тетратката 100% (Samsung R480) за купување паста и неколку течности за чистење за да ја отстранам термичката паста што ја имаа парчињата (отстранувач на термички материјали ArctiCleans) и потоа ставам термичка паста (Arctic MX-2 ) Промената веднаш се забележува, ако им помага далеку, најтешката работа беше темата за тастатурата, бидејќи беше премногу чувствителна унија во нејзините конектори, но успеав :). Мојот систем сега не се прегрее такаооооооооооооооогу !!!, но тоа е нешто што го имаат старите лаптоп компјутери на Самсунг, па мора да живеете со нив. Но, очигледно чистењето служеше многу. Ја ценам вашата статија повторно и се осмелувам !!!, Таа е секогаш најдобрата !!

  1.    Чарли-Браун dijo

   Здраво Себастијан, јас сум многу среќен што овој напис ви послужи и ќе бидете охрабрени да ја одржувате вашата тетратка, како и да го споделите вашето искуство со заедницата, што придонесува нешто за сите нас; барем само ме извести дека има производи за чистење на термичка паста. Што се однесува до старите лаптопи на Самсунг, точно е дека тие се малку „жешки“, но во секој случај, одржувањето е секогаш корисно.

   Ви благодариме што застанавте и го споделивте вашето искуство ...

  2.    Fabio dijo

   Здраво Себастијан. Го знам вашиот коментар две години, но се обидувам да го расклопам мојот Samsung R480 и немам прирачник за услуги. Ако ја видите мојата апликација, можете ли да ми помогнете? Ви благодарам!

 20.   Јас сум Пакито dijo

  Лаптопот што го имам е стар повеќе од 10 години и секогаш кога ќе го вклучам треба да чекам уште 15 минути за да се загрее. Има поправка, но проблемот не е решен.
  Значи, имам лаптоп малку подолго.