Како да поставите веб-сервер и да организирате мрежа на GNU / Linux

URL на веб-страница

Ако некогаш сте се запрашале како некои хостинг услуги што постојат во мрежата, можат да бидат домаќини на веб-страница или што е веб-сервер и како таа работи, вклучително и кои се лентите што се појавуваат во URL-то на некои веб-страници, како клиентот може да се поврзе со веб-страница од далечина, итн., во овој напис ќе ви стане јасно. Јас ќе ве научам не само на концептите за тоа што е сервер, туку исто така ќе знаете како да креирате ваш сопствен веб-сервер чекор по чекор благодарение на нашето едноставно упатство.

Денес сите ние користиме далечински услуги од секаков вид, исто така растечки компјутерски облак, но ако постои услуга што се издвојува над останатите, можеби е таа што тие ја обезбедуваат веб-сервери, бидејќи има тони веб-страници кои секојдневно ги посетуваме за да ги прочитаме нашите омилени вести, проверете ги е-пораките од веб-интерфејсите кои обезбедуваат некои услуги како што се GMail, извршуваат трансакции, работат, купуваат преку Интернет, итн. Никој не им бега на овие услуги, нели? Сепак, за многу нејзини корисници сè уште не се познати што се крие зад нив ...

Што е сервер?

Фарма за сервери

Некои корисници мислат дека серверот е нешто посебно, нешто многу поразлично од она што навистина е. Но, речено на едноставен јазик, серверот не е ништо повеќе од компјутер како оној што можеме да го имаме во нашата куќа, само што наместо да дејствува како клиент, тоа го прави како сервер, односно обезбедува услуга. Можеби мислите дека, во тој случај, зошто тие слики што ги гледаме на ТВ или во други медиуми кога ќе излезат сервери се толку ретки ...

Па, тие слики како оваа што ја вклучив тука се слики од фарми на сервери. Ова е името дадено на серија кластери на компјутери кои работат заедно како единствен сервер. Имајте на ум дека услугите што овие сервери обично ги нудат се наменети за стотици, илјадници или милиони корисници кои дејствуваат како клиенти на нивните компјутери, паметни телефони, таблети, паметни телевизори итн. Затоа, капацитетите со кои мора да управуваат се многу поголеми од оние на домашниот компјутер.

Треба само да размислите за услуги како Твитер, колку милиони корисници има оваа социјална мрежа, колку датотеки и пораки се пренесуваат во секоја секунда. Ако размислите за тоа, тоа е голема количина на податоциЗатоа, не е валидно со врска како онаа што ја имаме дома и со нормален компјутер. Потребни се многу брзи врски за да нема одложувања во пристапот на сите тие корисници и дајте му го потребниот капацитет за да можат да бидат домаќини на сите тие информации.

Со ова она што мислам е дека за оваа услуга се користат десетици или стотици „компјутери“ како оние што можеме да ги користиме дома и се сместени во ормани со лавици. Но, во суштина, секој од нив не е далеку од десктоп компјутер како оној што го имаме во нашиот дом. Можеби некои имаат специјални микропроцесори како што се AMD EPYC, Intel Xeon итн., Можеби имаат и неколку хард дискови конфигурирани како RAID за да избегнат ако некој од нив не успее информацијата да се изгуби, но како што велам, чувајте дека тие се компјутери како со кој управувате сега, и ќе ви го кажам ова затоа што сега ќе објаснам како да го претворите вашиот компјутер во скромен сервер ...

Секако овие серверите се од многу видови, има такви кои обезбедуваат облачни услуги, како што е складирање, има такви кои обезбедуваат е-пошта услуги, веб-сервери, исто така и такви кои едноставно сервиси како што се DNS, NTP, DHCP, LDAP, итн., т.е. сите последни се многу неопходни и сигурно ги користите секојдневно, дури и без да сфаќате, бидејќи тие се услуги што ни ги дава некој провајдер (Интернет провајдер на услуги) или Интернет провајдер на услуги.

Што е веб-страница?

Веб-страница на различни уреди

Претходно споменавме дека некои веб-сервери тие обезбедуваат хостинг или хостинг веб страници. Веб-страница е збир на електронски или дигитални информации (HTML, PHP, CSS, ...) кои можат да содржат само текст, или исто така друга содржина, како што се веб-апликации напишани на одредени специфични програмски јазици или скрипти (Perl, JavaScript , Руби со рамката RoR или Ruby on Rails, PHP, итн.), Мултимедијална содржина (слики, видеа, звуци, итн.), И исто така врски што обично ве насочуваат на друго место на истата веб-страница или на друга .

И за ова да биде можно, имаме веб-сервери што ги хостираат, односно ги чува сите овие податоци на својот хард диск, а исто така и низа мрежни протоколи како на пр. HTTP (Протокол за пренос на хипертекст) и HTTPS (HTTP со безбедност на сертификат SSL / TLS). Софтвер ќе се погрижи за ова, како што ќе ве научиме подоцна, односно да спроведе двонасочна врска за клиентот и дека тој може да се движи низ содржината на хипертекстот, односно средствата за споделување, поврзување и интеракција со прилагодените информации на WWW (World Wide Web).

Како тоа функционира?

Поврзување клиент-сервер

Па, веќе знаеме што е веб и веб-сервер, објаснето на мој начин и на едноставен јазик, така што повеќе или помалку секој може да го разбере, дури и оние кои немаат познавање на оваа технологија. И сега продолжувам со овој дел во кој ќе се обидам да го разјаснам работа на овој систем клиент-сервер. Но, за ова, прво ќе направам разлика помеѓу двете:

 • Клиент: клиентот е корисник кој пристапува до веб-страницата од нивниот уред, било да е тоа лаптоп, работна површина, таблет, паметен телефон, итн. За пристап, потребна ви е само Интернет-врска и веб-прелистувач, многу важен софтвер од страната на клиентот, кој е задолжен да ја прикаже целата таа веб-содржина на лесен начин и да му овозможи на корисникот да комуницира со неа. И за ова ќе ни треба само адресата на веб-страницата или IP ..., иако можеби мислите дека не е секогаш потребно за пристап, бидејќи има пребарувачи (на пример: Google) кои преку клучни зборови дозволуваат нас за да им покажеме на овие веб-страници што имаат индексирано и имаш право.
 • Серверот: Како што објаснивме, тој ќе ги содржи сите податоци и софтвер кој делува како сервер, односно му овозможува на клиентот да се поврзе за да направи се што е потребно. Во случај на веб-сервер, тоа ќе биде, на пример, Apache, Lighttpd, итн.

Би сакал да истакнам нешто друго, а тоа е дека како што добро знаете, IP адресата Тоа е оној кој идентификува машина поврзана на мрежа, во овој случај тоа ќе биде IP на веб-серверот. Има некои вакви услуги кои ви ја покажуваат IP-то на вашата омилена страница, на пример, ако пребарувате google.es, таа ќе ви ја покаже IP-адресата што одговара на серверот каде што е хостирана оваа услуга. Ако се обидете да го внесете овој број во лентата за адреси на вашиот веб прелистувач, ќе видите дека и со внесување на www.google.es и наведената IP, во двата случаи тоа ќе го прикаже Google.

Зошто го велам ова? Па затоа што ми помага да се поврзам DNS сервери. Овие сервери се други услуги што содржат табели со имињата на веб-страниците и нивната соодветна IP, така што кога некој бара адреса по име и не користи IP, серверот го прави прелистувачот да ја прикажува содржината на споменатата веб-страница. Ова е направено за да биде поинтуитивно за луѓето. Не можеме лесно да ги запомниме сите тие броеви, но можеме да ги запомниме имињата на нашата омилена веб-страница, нели?

И завршувам со прецизирање што е тоа URL (униформен локатор на ресурси) или единствен локатор на ресурси, што го гледаме на горниот дел од лентата на нашиот прелистувач кога пристапуваме на веб-страница. На пример, да претпоставиме дека го регистрирате доменот myweb.es. Во овој случај, тој домен ќе биде ваш и можете да го користите за да ја прикажете вашата веб-страница. Замислете дека некој пристапува до адресата http://www.miweb.es/info/inicio.html#web:

 • http://: Покажува дека пристапуваме со помош на HTTP протоколот, иако може да биде и HTTPS, FTP, итн. Но, во овој случај тоа е прва, затоа е веб-содржина.
 • Надвор од мрежа: знаете дека е од Светска мрежа.
 • miweb.es: ова е доменот што сте го регистрирале, односно името што ја заменува IP-то на серверот или домаќинот што ја содржи вашата веб-страница. Затоа, тоа ќе биде име што идентификува сервер или машина, на крајот на краиштата ... Покрај тоа, тој содржи TLD (домен од највисоко ниво) што во овој случај е .es, за да се идентификува дека станува збор за веб-страница од Шпанија, иако може да биде .se од Шведска, .com од компанија, .org организација, итн.
 • /info/inicio.html# веб: ова едноставно дефинира дека е достапна оваа содржина, односно информативен директориум и во неа е датотека home.html со хипертекст и конкретно делот веб-. Може да биде и слика, PDF, видео, итн. Како што се случува во вашиот менаџер на датотеки кога одите на патека на вашиот локален хард диск, нели?

Мислам дека со ова има доволно јасна операција објасни на едноставен начин.

Упатство: изградете свој веб-сервер чекор по чекор

Апачи тест-мрежа

Ако имате Дистрибуција на GNU / Linux која било, треба да знаете дека откако ќе ја конфигурирате мрежата правилно, бидејќи не можете да имате динамична IP, таа мора да биде статична, во спротивно ќе ја промени својата вредност и ќе биде потешко да пристапите до мрежата. Покрај тоа, треба да обрнете внимание и на тоа дали имате заштитен allид конфигуриран со iptables или друг софтвер на кој не постои правило со кое се ограничуваат трансферите преку портата 80 или 8080, итн., Како да имате AppArmor или SELinux, тие треба да му овозможат на корисникот да дејствува. демонски веб-сервер, во овој случај Apache.

Следниот чекор е да го инсталирате софтверот за да го имплементираме нашиот веб-сервер, во овој случај Apache и други дополнителни пакети за комплетирање на LAMP, но можеше да биде и друг. Во мојот случај, од Дебијан:

sudo apt-get update

sudo apt-get install apache2
sudo service apache2 restart
sudo apt-get install mysql-server php5-mysql
mysql -u root
mysql -u root -p (sin no introdujiste el password durante la instalación)
sudo apt-get install php libapache2-mod-php5 php5-mycrypt
sudo apt-get install php5-sqlite

Тогаш можеше конфигурирајте некои параметри од серверот ако ти треба, или можеби ако не работи и ја добиеш страницата што ти ја прикажувам на претходната слика, погледни ги логовите бидејќи нешто не е во ред ... Патем, можеш да го видиш тоа страница со пристап до вашиот веб прелистувач и поставување на localhost 127.0.0.1 .2 во лентата за адреси или статичката IP што сте ја конфигурирале за вашиот сервер. Стандардните порти ќе бидат во /etc/apacheXNUMX/ports.conf во случај да сакате да ги измените.

Ако сакате можете да инсталирате и други дополнителни пакети, ако исто така планирате да имате сервер за пошта или некои панели за конфигурација како phpAdmin, итн.

Домаќинете ја вашата веб-страница на серверот

Изградба на веб-страница

Откако ќе го подготвиме нашиот сервер, запомнете дека компјутерот што сте го посветиле на серверот секогаш мора да биде вклучен и поврзан на мрежата, така што мрежата ќе биде достапна од кој било друг уред, во спротивно серверот ќе биде „долу“. Сега имаме само домаќин на нашата веб-страница, дека можеме сами да го креиравме со употреба на HTML или друг код, па дури и да користиме CMS како WordPress што ни ги олеснува работите и дека можеме да бидеме домаќини на истото место ...

И за ова ќе го сториме тоа во директориумот / var / www / html / дека освен ако не ја смениме конфигурацијата на Apache, таа ќе биде таму каде што се хостирани мрежите. На пример, можете да направите мал тест користејќи PHP со создавање датотека со вашиот омилен уредувач на текст со содржина:

<?php phpinfo() ?>

Јавете се тест.php и сега, по рестартирање на демонот apache2, ќе можете да видите дали може да се пристапи од прелистувачот: 127.0.0.1/test.php.

Се надевам дека ова упатство ви помогна и дека барем малку подобро разбирате како работат серверите, така што сега секој пат кога ќе пристапите до нашиот блог за да прочитате некоја вест, да знаете сè што стои зад тоа. Не заборавајте да го напуштите вашиот коментари, сомнежи или предлози, ...


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

8 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Педро dijo

  Здраво Не мислите ли дека користењето на PHP 5 во 2018 година нема многу смисла?

 2.   Ное Тајпе dijo

  Еј.
  Јас сум почетник кога станува збор за серверите.
  Каква IP-адреса мора да има рутерот?
  Колку IP мора да има компјутерот што работи како сервер
  Apache каква ip мора да има?
  Дали се јавни фиксни IP?

 3.   јукапопо dijo

  Силно се согласувам Ное Тајпе
  Поминав неколку недели во потрага по информации за поставување на веб-сервер на Линукс и на сите форуми тие ставаат „трикови“ кои работат само во внатрешна или локална мрежа и претпоставувам дека вашата цел е да можете да поставите веб-сервер и дека некој може да ве види во кое било време на друг компјутер надвор од вашата мрежа во друг град, земја, ...
  Јас успеав да направам веб-сервер да го гледа во надворешната мрежа, дека само со ставање на јавна IP и отворање на портата во мојот модем рутер, инсталирав Bind9, за да можам да го посочам доменот измислен во мојата внатрешна мрежа и работи правилно во мојата мрежа, но не можам да најдам информации како да го сторам истото преку Интернет и дека луѓето не ја ставаат мојата IP, туку измислениот домен, како што прават, google, земјата, светот, англискиот суд, .
  Поздрав и се надевам дека ќе најдете информации за тоа.

 4.   Логитекно1 dijo

  Исто така, се обидувам да научам како да монтирам сервер, но она што ме интересира е како да монтирам сервер за производство и сè уште не можам да најдам добри информации.
  Ако сè уште не сте го решиле проблемот што го имате, ве советувам да креирате сметка на noip.com. Создавате бесплатен домен, ставате јавна IP и го конфигурирате DDNS на вашиот модем. Ви оставам линк: https://www.youtube.com/watch?v=6ijBQhn06CA
  Поздрав.

 5.   ГуставоИП dijo

  Ви благодариме за придонесот, јас само инсталирав LEMP сервер и благодарение на вашиот блог веќе имам идеја како да ги имплементирам моите веб-страници, сега научете малку PHP или HTML, кое е полесно и напред.
  Поздрав.

 6.   Фабијан Ариел Волк dijo

  Со оглед на вашите воведни зборови, замислете дека би направиле чекор-по-чекор упатство за неискусни луѓе како мене ... Јас не бев во право.

 7.   Диего рамос dijo

  Ми служеше доволно, многу благодарам.

 8.   Мигел Анхел Силва dijo

  Добро лошо ова упатство ...