[HowTo] Debian Testing + Mate + програми

Мате е вилушка (извод) произлезена од изворниот код на Гном 2, во сегашната верзија, многу застарени пакети и библиотеки се заменети со новите технологии достапни во GLib.

Бројните апликации за Gnome беа преименувани во Мате, пример се:

 • Кутија - Управувач со датотеки (од Наутилус)
 • Пен - Уредувач на текст (од Gedit)
 • Eye of Mate - Прегледувач на слики (од Eye of GNOME)
 • Лектер - Прегледувач на документи (од Евинце)
 • Спојувач - алатка за компресија (од датотека ролери)
 • Терминал МАТЕ - Емулатор на терминал (од терминалот Гном)

Повеќе информации можете да најдете на:
http://es.wikipedia.org/wiki/MATE
http://mate-desktop.org/

Главно, ја избрав оваа околина за работна површина затоа што се прилагодува добро, добро ... добро не, многу добро, на компјутери со малку ресурси.

Јас го тестирав на два различни лаптопа, едниот е стар 32Бит 1Г RAM меморија HP Centrino, а другиот е 64Bit 2G RAM меморија Asus Atom.

Првиот со Debian Testing и вториот со стабилна верзија, вистината е дека тие се однесуваат прекрасно и се прилично флуидни.

За да започнеме, ја преземаме сликата на Debian Netinstall со фирмверот на мрежната картичка:

Мулти-архитектура 32Bits и 64Bits во иста датотека за Debian Stable:
http://ftp.acc.umu.se/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/current/multi-arch/iso-cd/firmware-7.7.0-amd64-i386-netinst.iso

За Debian Testing истото, но одделно, не знам зошто, но ми даде грешка во мулти-архитектурата.

32 бита:
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/weekly-builds/i386/iso-cd/firmware-testing-i386-netinst.iso

64 бита:
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/weekly-builds/amd64/iso-cd/firmware-testing-amd64-netinst.iso

Да го ископирате на првиот отворен терминал за pendrive:

sudo fdisk -l

Outputе произведе вакво нешто:

Диск / dev / sda: 1500.3 GB, 1500301910016 бајти 255 глави, 63 сектори / трака, 182401 цилиндри, 2930277168 сектори вкупно Единици = 1 * 512 сектори = 512 бајти Големина на сектор (логично / физичко): 512 бајти / 4096 бајти I / Големина на О (минимум / оптимално): 4096 бајти / 4096 бајти Идентификатор на дискот: 0x2bd2c32a Почеток на уредот Почеток Започнување Завршен блок за идентификација на системот / dev / sda1 * 2048 83888127 41943040 83 Linux / dev / sda3 83888128 2930276351 1423194112 5 Продолжен / dev / sda5 167776256 692064255 Linux / dev / sda262144000 83 6 692066304 2917693439 Linux / dev / sda1112813568 83 7 2917695488 2930276351 Линукс размена / Соларис диск / dev / sdh: 2004 МБ, 2004877312 64 32 бајти 1912 глави, 3915776 сектори / трака, цилиндри од 1 година, вкупно 512 сектори Единици = 512 * 512 сектори = 512 бајти Големина на сектор (логичка / физичка): 512 бајти / 512 бајти големина I / O (минимум / оптимално): 0 бајти / 74 бајти Идентификатор на дискот: 3401x1b64f Почеток на уредот Започнување Завршен блок Ид систем / dev / sdh581631 * 290784 83 XNUMX XNUMX Linux

Добро изгледате што е ваш пендрив, во мојот случај е така / dev / sdh, црвениот е хард диск.

И во терминал од истата папка каде што се наоѓа ISO-датотеката

$ sudo dd if=firmware-testing-amd64-netinst.iso of=/dev/sdh bs=4M

Друг начин да ги копирате ISO-датотеките на USB е со алатката Unetbootin
http://unetbootin.sourceforge.net/

Ако unetbootin не ги копира датотеките на фирмверот во папката со фирмверот на pendrive, преземете ја од
оваа врска и отпакуваните копии во папката со фирмверот на USB

Тестирање
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/firmware/jessie/current/firmware.tar.gz

Стабилен
http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/firmware/wheezy/current/firmware.tar.gz

Кога ќе го стартуваме компјутерот со USB, препорачувам да инсталирате Debian во верзијата што ја сакате, направете го тоа директно на модемот со нормален мрежен кабел rj45 или вкрстен кабел rj45 на друг компјутер што споделува Интернет.

Секогаш укажува на опцијата за жична мрежа во инсталацијата на Debian. (ет0)

Бидејќи штом ќе се инсталира системот, кога ќе се рестартирате без графичко опкружување, ќе останете без врска, нема сигнал во дебианската инсталација на опцијата за wifi мрежа (обично wlan0).

дебијан3

Откако ќе започне инсталацијата на Debian, нема да проширувам многу повеќе на оваа тема, бидејќи има многу прирачници, но препорачувам оние што го инсталираат на лаптоп, кога станува збор за опциите за поделба, да изберетеВодени - користете го целиот диск и конфигурирајте го шифрираниот LVM»

дебијан4

дебијан5

Вака изгледа од графичката инсталација

Постојат различни прирачници за инсталација, ставам неколку:
http://unbrutocondebian.blogspot.com.es/2012/09/instala-debian-7-para-torpes.html
https://blog.desdelinux.net/instalacion-de-debian-6-paso-a-paso/
http://usuariodebian.blogspot.com.es/2012/05/instalar-debian-gnulinux-squeeze-60.html

Инсталирање на Debian со шифрирани партиции
http://perezmeyer.blogspot.com.es/2011/01/instalando-debian-squeeze-con.html
http://www.ac.usc.es/docencia/ASR/Tema_2html/node7.html
http://wiki.debianchile.org/InstalarDebianParticionCifrada#Instalar_Debian_con_partici.2BAPM-n_cifrada
http://j2sg.wordpress.com/2013/10/03/servidor-debian-montaje-e-instalacion-con-raid-luks-y-lvm/

Кога ќе стигнете до екранот за избор на програма Taskel, треба да одштиклирате „десктоп околина“ како на фотографијата за подоцна да го инсталирате Mate од конзолата кога ќе се рестартираме.

дебијан1

Појаснување ... Складиштата во упатството се од тестирање на Дебијан (Jessie), ако беше стабилна во дебиана, ќе беше (отежнато дишење)

Заврши инсталацијата и го рестартираше компјутерот:
Ја отвораме датотеката за складишта

# nano /etc/apt/sources.list

Ние додаваме

# Mate
deb http://repo.mate-desktop.org/debian jessie main
deb http://packages.mate-desktop.org/repo/debian jessie main
deb http://mirror1.mate-desktop.org/debian jessie main

Ажурирајте ги репродукциите и додајте клуч за мате-репо

#apt-get update
#apt-get install mate-archive-keyring
#apt-get update

Ако имате проблем со зависност, прво инсталирајте ги овие библиотеки

# apt-get install libmatewnck=1.6.0-1 libmatewnck-common=1.6.0-1

И тогаш можете да ги инсталирате сите пакети на опкружувањето Mate, серверот xorg и лигитдм менаџерот за графички пристап

# apt-get install mate-core mate-desktop-environment xorg lightdm
# apt-get install mate-desktop-environment-extra

За да се најавите автоматски, изменете ја датотеката

# pluma /etc/lightdm/lightdm.conf

И изменете го "# autologin-user =" од
автолог-корисник =Мојот корисник

Ние чуваме
Сега, некои потребни објекти за полесно конфигурирање на Wi-Fi и инсталирање на програми меѓу другите

# apt-get install network-manager-gnome gdebi xdg-user-dirs synaptic

Да креирате кориснички папки: (преземања, документи, музика, слики, итн.)
xdg-user-dirs-update

Додадете судо:

# apt-get install sudo

# nano /etc/sudoers

Ја додаваме следнава линија под "root ALL = (ALL: ALL) ALL"

mi_usuario    ALL=(ALL:ALL) ALL

И ние заштедуваме со Ctrl + O и Ctrl + X.

Стартувајте ја графичката околина Мате
старткс

Забелешка: не заборавајте дека сте root, подобро е сега да го затворите и рестартирајте со вашиот корисник

Мулти-архитектура од Debian 7 Визи
Во системот AMD64 првото нешто е да се додаде архитектурата i386:

$ sudo dpkg --add-architecture i386 && apt-get update

потоа инсталирајте ги библиотеките i386:

$ sudo apt-get install ia32-libs

Да се ​​отстранат архитектурите:

$ sudo dpkg --remove-architecture i386

Додадете деб-мултимедијални репоа и инсталирајте кодеци

Од терминал: со копчињата Alt + F2 и потоа внесувате мате-терминал

$ sudo pluma /etc/apt/sources.list


# Deb-multimedia
deb http://www.deb-multimedia.org jessie main non-free

Ние зачувуваме, а потоа ги ажурираме пакетите и го инсталираме клучот за складирање деб-мултимедија

$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install deb-multimedia-keyring
$ sudo apt-get update

- Складиштата имаат клуч за автентикација. Ако при ажурирање apt-get, тие добиваат една или повеќе пораки од овој тип како пример „NO_PUBKEY D6B6DB186A68F637 „Решението е корен или со судо:

$ sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com D6B6DB186A68F637

Инсталирање на кодеци и други

$ sudo apt-get install libdvdcss2 faad gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-x gstreamer0.10-fluendo-mp3 gstreamer0.10-plugins-base gstreamer0.10-plugins-good gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-ugly ffmpeg lame twolame vorbis-tools libquicktime2 libfaac0 libmp3lame0 libxine1-all-plugins libxine2-all-plugins-libdvdread4 libdvdnav4 libmad0 libavutil51 sox libxvidcore4 libavcodec53 libavcodec54 libavdevice53 libavdevice54 libstdc++5 build-essential checkinstall make automake cmake autoconf git git-core flashplugin-nonfree x264

За 64-битни системи:

$ sudo apt-get install w64codecs

За 32-битни системи:

$ sudo apt-get install w32codecs

Бесплатни возачи:

$ sudo apt-get install firmware-linux-nonfree

OpenJDK, Java со отворен извор

$ sudo apt-get install openjdk-7-jre icedtea-7-plugin

Алатки за компресија / декомпресија

$ sudo apt-get install rar unrar zip unzip unace bzip2 lzop p7zip-full p7zip-rar

Типографски фонтови

$ sudo apt-get install fonts-freefont-otf texlive-fonts-extra ttf-mscorefonts-installer

Микро и сензори за температура

$ sudo apt-get install lm-sensors
$ sudo sensors-detect

Ако сакате оние од хард дискот

$ sudo apt-get install hddtemp
$ sudo dpkg-reconfigure hddtemp

Информации и алатки за системот

$ sudo apt-get install hardinfo disk-manager gparted bleachbit wine parcellite unetbootin htop xterm mc testdisk foremost cryptkeeper gtkhash fslint keepass2 gnote mat deja-dup samba

антивирус

$ sudo apt-get install clamav clamtk

Заштитен ид

$ sudo apt-get install ufw gufw

Мултимедија

$ sudo apt-get install audacious audacious-plugins soundconverter devede audacity vlc clementine gnome-mplayer xfburn acetoneiso isomaster

Цртеж и фотографија

$ sudo apt-get install gimp-gap gimp-resynthesizer gimp-dcraw gimp-ufraw gimp-texturize gimp-data-extras inkscape pinta

Пораки и е-пошта

$ sudo apt-get install pidgin pidgin-encryption icedove icedove-l10n-es-es

Ако сакате полесен клиент за е-пошта од icedove

$ sudo apt-get install sylpheed

интернет

$ sudo apt-get install iceweasel iceweasel-l10n-es-es browser-plugin-vlc uget remmina remmina-plugin-nx qbittorrent

Тие се исто така:

- Spotify:
Преземете ги пакетите од вашата архитектура и клиентот gnome инсталирајте го со gdebi
http://repository.spotify.com/pool/non-free/s/spotify/
Потребна ви е библиотека libssl0.9.8, преземете ја според архитектурата.
http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/o/openssl/libssl0.9.8_0.9.8o-4squeeze14_amd64.deb
http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/o/openssl/libssl0.9.8_0.9.8o-4squeeze14_i386.deb

Во случај да ми треба библиотека, ја барам во http://www.debian.org/distrib/packages#search_packages

- Скајп:
http://www.skype.com/es/download-skype/skype-for-linux/downloading/?type=debian32

- Преглед на тим:
http://www.teamviewer.com/es/download/linux.aspx

- Вуала:
https://www.wuala.com/es/download/linux

- Dropbox:
https://www.dropbox.com/install?os=lnx

- Сопкаст:
https://sopcast-player.googlecode.com/files/sopcast-player-0.8.5.tar.gz
http://download.easetuner.com/download/sp-auth.tgz
http://www.sopcast.com/download/libstdcpp5.tgz

Во папките каде што се и од терминалот отпакувајте ги датотеките

$ tar -zxvf sopcast-player-0.8.5.tar.gz
$ tar -zxvf sp-auth.tgz
$ tar -zxvf libstdcpp5.tgz

Копирајте ги библиотеките на / usr / bin и инсталирајте го gettext python-glade2

$ sudo cp ./sp-auth/sp-sc-auth /usr/bin/
$ sudo cp -a ./usr/lib/libstdc++.so.5* /usr/bin/
$ sudo apt-get install gettext python-glade2

Compila e instala desde la carpeta sopcast-player

$ cd sopcast-player/
$ sudo make && sudo make install

- Jdownloader:
Преземете ја датотеката (MULTIOS ZIP)
http://jdownloader.org/download/index

Отпакувате во почетната папка, се ажурира кога ќе започнете и правите директна врска во менито, во полето за команди:
java -jar '/home/username/Jdownloader/JDownloader.jar'

- Wifiguard:
http://www.softperfect.com/products/wifiguard/

Ако wifi-от не работи за вас затоа што ви се потребни фирмверите, запомнете дека ги имате во пакетот firmare.tar.gz споменат погоре во упатството.

Го пренесувате во папка, отпакувајте го и инсталирајте го пакетот што ви треба со gdebi графички или од конзолата.
За да видите која безжична картичка ја користите на вашиот компјутер од терминалот:

$ lspci | grep -w Wireless
ó
$ lsusb | grep -w Wireless

Го инсталирате со командата

$ sudo dpkg -i xxx-paquete-xxx.deb

Возачи на Ati и Nvidia (зошто да го повторите, можете да го прочитате тука)
http://usuariodebian.blogspot.com.es/2007/06/instalar-driver-libre-ati-aceleracin-3d.html
http://usuariodebian.blogspot.com.es/2012/07/ati-radeon-hd-3200-series.html
http://usuariodebian.blogspot.com.es/2012/08/nouveau-con-aceleracion-3d.html
http://usuariodebian.blogspot.com.es/2007/06/instalar-driver-de-nvidia-aceleracin-3d.html
http://usuariodebian.blogspot.com.es/2011/01/nvidia-driver-privado-oficial.html
http://usuariodebian.blogspot.com.es/2012/07/debian-squeeze-instalar-driver-nvidia.html

Вистината е дека ова опкружување со Дебијан се граничи со совршенството.

Сигурно оставив нешто зад себе, како што се сеќавам дека ќе додадам.

http://foro.desdelinux.net/viewtopic.php?id=3001


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

7 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   елав dijo

  Се извинуваме на авторот на објавата и на сите корисници. Не сфативме дека коментарите се оневозможени.

 2.   АуросЗх dijo

  Тестирање на Дебијан + МАТЕ = што требаше да направат луѓето од Канаима Линукс ако сакаат да бидат поажурирани ... Јас живеам велејќи го тоа. Ви благодариме за HowTo, ќе го оставам во омилени

 3.   xphnx dijo

  Многу добра комбинација, наследна работна површина од Gnome 2 и Debian Testing. Силно препорачан водич за да имате систем некое време. Кога се префрлив на KDE, ми недостасуваа повеќе ажурирани пакети, но инаку е скоро совршено.

 4.   Атор dijo

  Одличен пост е ценет. за почетници кои сакаат Debian со мат, препорачувам Point Linux. Ви благодариме за овие одлични страници. На здравје

  1.    Чуки7 dijo

   Не е плагијат на изворите што ги спомнувате Вавилонскиот крал Навуходоносор, тоа е резиме како потсетник за различните начини да се инсталира дебијан и да се инсталираат програми што можат да бидат корисни, изворите се наоѓаат во различните прирачници и упатства што Читав со години и наоѓав во Oracle = >> https://www.google.es/
   Овде можете да најдете многу прирачници што ги собирав. (Патем, во следните недели ќе ажурирам дека го напуштив)
   https://www.dropbox.com/sh/rmkkip7t4baob8p/vSlapwfcb-

 5.   нејсонв dijo

  одлично упатство, само барајќи ваков туторијал. Имам инсталирано lmde, но сакам да инсталирам директно тестирање на debian