Команди за познавање на системот (идентификувајте хардвер и некои софтверски конфигурации)

Пред неколку дена видовме како да инсталираме Debian 6. Сега, кога го инсталиравме нашиот систем, ќе го знаеме малку потемелно, објаснувајќи некои основни команди кои, во реалноста, се користат за секоја дистрибуција.

D4ny R3y е еден од победници на нашиот неделен натпревар: «Споделете го она што го знаете за Linux« Честитки Дани!

Вовед

Компјутерска опрема се состои од физички уреди наречени глобално хардвер и логички компоненти наречени софтвер. Постојат алатки кои овозможуваат идентификување на двата дела, или да се знаат карактеристиките на опремата и да се измерат нејзините перформанси и / или да се дијагностицираат можни дефекти.

Кога има потреба да побарате поддршка за решавање на проблеми, важно е да бидете во можност да ги обезбедите сите информации што се можни и потребни за хардверот и софтверот што ја сочинуваат опремата. Во таа смисла, овој напис може да се сфати како проширување на еден постар во кој објаснивме каде што се наоѓаат датотеките за најавување на системот.

Оправдување

Кога барате одговори на проблемите со кои може да се соочите кога користите Linux, потребно е да ги обезбедите сите потребни информации во врска со предметниот проблем, како што се: типот на компјутер што го имате, верзија на Debian, верзија на кернел, десктоп систем итн. Ова ќе помогне да се опишат чекорите што сте ги направиле за да го предизвикате или поправите проблемот.

Убунту LTS 14.04.6
Поврзана статија:
Овозможете кориснички root во Ubuntu

Полесно е да побарате и да добиете поддршка кога знаете како да дадете такви информации, а овој напис има за цел да обезбеди список со команди за да се постигне таа цел. Многу нови корисници на Debian GNU / Linux не знаат како да обезбедат што е можно повеќе информации и можеби нема да добијат соодветна помош едноставно затоа што не знаат како да ги обезбедат соодветните информации.

Конвенции

Во некои команди добиената информација ја надминува висината на екранот, така што за да се олесни читањето на оваа информација се користи помалку пејџер и на овој начин е можно да скролувате надолу и нагоре, прикажувајќи ги сите информации. За да излезете од пејџер, едноставно притиснете го копчето Q (откажете). Еве 2 примери за тоа како ќе се користи овој пејџер:

dmesg | помалку

y

помалку /etc/apt/sources.list

Информации за производителот и моделот

Производител на опрема:

sudo dmidecode - производител на системот

Име на производот:

sudo dmidecode -s-име-систем-производ

Верзија на производот:

sudo dmidecode -s-верзија на системот

Сериски број на опрема:

sudo dmidecode -s-систем-сериски-број

SKU (единица за чување на залихи) или P / N (број на дел) на производот:

sudo dmidecode | грп -и ску

Подетални информации:

sudo dmidecode
Поврзана статија:
Дозволи и права во Linux

Информации за процесорот

Покажете го името на производителот, моделот и брзината:

grep 'vendor_id' / proc / cpuinfo; grep 'име на модел' / proc / cpuinfo; grep 'cpu MHz' / proc / cpuinfo

Покажи архитектура (32 или 64 бита):

sudo lshw -C процесор | грчка ширина
Белешка: Пакетот lshw не е инсталиран по дифолт, затоа е потребна инсталација пред да ја користите.

Прикажи тип на машина:

неиме -м

Покажете дали процесорот поддржува „Екстензии за виртуелизација“ (Intel-VT или AMD-V), кои се активираат од конфигурацијата на компјутерот во BIOS-от:

Ако процесорот е Интел, треба да знаете дали се појавува вредноста „vmx“:

grep -i vmx / proc / cpuinfo

Ако процесорот е AMD, треба да знаете дали се појавува вредноста "svm":

grep -i svm / proc / cpuinfo

Информации за батеријата

акпи -би

ó

акцитол -Б
Забелешка: командата acpitool не е стандардно инсталирана.

RAM меморија и SWAP партиција

Покажете вкупна RAM меморија и партиција за размена (сменете го последниот параметар во: -b = Бајти, -k = Килобајти, -m = Мегабајти, -g = Гигабајти, соодветно):

слободен -о -м

и друг начин да го направите тоа е вака:

grep 'MemTotal' / proc / meminfo; grep 'SwapTotal' / proc / meminfo

За да покажете каква партиција (и големина) е размената:

судо swapon -s

Кернелот

Покажете име и верзија на јадрото:

неименуван -sr

Школка

Покажете ја лушпата што се користи:

ехо $ SHELL

Дистрибуција

Покажете го името, верзијата и клучното име на дистрибуцијата:

lsb_release -idc

Корисничко опкружување

Тековно корисничко име:

ехо $ USER

Име на тимот:

ехо на $ HOSTNAME

Тековен директориум за корисничка база:

ехо $ ДОМ

Тековен работен директориум:

ехо $ PWD

o

ПВД

хардвер

Наведете ги уредите PCI / PCIe

lspci

Наведете ги сите уреди PCMCIA

/ sbin / lspcmcia

Наведете ги сите УСБ-уреди:

lsusb

Наведете ги сите уреди откриени како SCSI:

lsscsi
Белешка: Горенаведениот пакет не е инсталиран по дифолт, затоа е потребно да го инсталирате пред да го користите.

Модули на кои им е кажано да се вчита на јадрото при подигнување:

мачка / итн / модули

Наведете ги сите модули што ги вчитал системот:

lsmod | помалку

Наведете го хардверот (резиме информации):

sudo lshw -кратко

Наведете го хардверот (обемни информации):

sudo lshw | помалку
Белешка: Пакетот lshw не е инсталиран по дифолт, затоа е потребна инсталација пред да ја користите.

Медиуми за складирање и подигнување

Наведете ги партициите на медиумот за складирање:

sudo fdisk -l

Знајте го користениот и достапниот простор во партициите:

df -h

Знајте каква партиција (и големина) е разменета:

судо swapon -s

Покажете ги најавените записи за подигнувачот на GRUB "Legacy" (до верзија 0.97):

sudo grep -i наслов /boot/grub/menu.lst | grep "#" -v

Покажете ги најавените записи за подигнувачот GRUB 2:

sudo grep -i menuentry /boot/grub/grub.cfg | grep "#" -v

Покажете ја табелата со партиции (TABle на датотечен систем) што системот се поставува автоматски при стартување:

помалку / итн / fstab

Покажете ја UUID (универзално уникатен идентификатор) вредност на сите партиции:

sudo blkid

Мрежи

Наведете ги уредите со жична PCI мрежа:

lspci | grep -i етернет

Наведете ги уредите за безжична мрежа PCI:

lspci | grep -i мрежа

Наведете УСБ мрежни уреди:

lsusb | grep -i етернет; lsusb | grep -i мрежа

Покажете ги модулите натоварени од системот, за да контролирате безжични мрежни картички:

lsmod | grep iwl

Покажете информации за двигателот што ги користи специфичен мрежен уред (заменете го зборот интерфејс со логичкото име на мрежната картичка, на пример eth0, wlan0, ath0, итн.):

интерфејс sudo ethtool -i
Белешка: Горенаведениот пакет не е инсталиран по дифолт, затоа е потребно да го инсталирате пред да го користите.

Конфигурација на мрежните картички и нивните доделени IP адреси:

мачка / итн / мрежа / интерфејси

Резолуција на имиња на домени:

мачка / и друго / решение.конф

Покажете ја содржината на датотеката HOSTS:

мачка / итн / домаќини

Име на компјутерот, како што ќе се види на локалната мрежа:

cat / etc / hostname

ó

grep 127.0.1.1 / итн / домаќини

ó

ехо на $ HOSTNAME

Локални IP адреси на жични мрежни картички (резиме):

/ sbin / ifconfig | grep -i direc | grep -i bcast

ако системот е на англиски јазик, користете:

/ sbin / ifconfig | grep -i addr | grep -i bcast

Локални IP адреси на жични мрежни картички (детали):

/ sbin / ifconfig

Локални IP адреси на безжични мрежни картички (резиме):

/ sbin / iwconfig | grep -i direc | grep -i bcast

ако системот е на англиски јазик, користете:

/ sbin / iwconfig | grep -i addr | grep -i bcast

Локални IP адреси на безжичните мрежни картички (детали):

/ sbin / iwconfig

Покажете ја табелата за рутирање:

судо рута -н

За да ја дознаете јавната (надворешна) IP адреса:

навивам ip.appspot.com

Складишта / ажурирање на системот

Погледнете ја содржината на датотеката извори.листа, која ги содржи адресите на складиштата:

помалку /etc/apt/sources.list

video

Наведете ги видео картичките (PCI / PCIe):

lspci | греп -и вга

За да се утврди дали компјутерот поддржува забрзување на графиката, мора да се инсталира пакетот алатки mesa-utils. Овој пакет ја содржи командата glxinfo:

glxinfo | грп -и давам

За да пресметате FPS (рамки во секунда), извршете ја следнава команда:

тајмаут 60 glxgears

Што ќе покаже 60 секунди (со помош на командата тајмаут) мал прозорец со анимација од 3 степени на пренос, додека истовремено во терминалниот прозорец просечните вредности на рамки во секунда (FPS, рамки во секунда) ќе бидат прикажани.):

Пример за графичка изведба на систем:

338 рамки за 5.4 секунди = 62.225 FPS
280 рамки за 5.1 секунди = 55.343 FPS
280 рамки за 5.2 секунди = 54.179 FPS
280 рамки за 5.2 секунди = 53.830 FPS
280 рамки за 5.3 секунди = 53.211 FPS
338 рамки за 5.4 секунди = 62.225 FPS
280 рамки за 5.1 секунди = 55.343 FPS
280 рамки за 5.2 секунди = 54.179 FPS
280 рамки за 5.2 секунди = 53.830 FPS
280 рамки за 5.3 секунди = 53.211 FPS

Пример за подобри графички перформанси на друг систем:

2340 рамки за 5.0 секунди = 467.986 FPS
2400 рамки за 5.0 секунди = 479.886 FPS
2080 рамки за 5.0 секунди = 415.981 FPS
2142 рамки за 5.0 секунди = 428.346 FPS
2442 рамки за 5.0 секунди = 488.181 FPS
2295 рамки за 5.0 секунди = 458.847 FPS
2298 рамки за 5.0 секунди = 459.481 FPS
2416 рамки за 5.0 секунди = 483.141 FPS
2209 рамки за 5.0 секунди = 441.624 FPS
2437 рамки за 5.0 секунди = 487.332 FPS

Да се ​​прикаже тековната конфигурација на серверот X (X Window System):

помалку /etc/X11/xorg.conf

За да ја пронајдете тековната резолуција (ширина x висина) и фреквенција на метење (MHz):

xrandr | грп "*"

Да ги знаете сите резолуции што ги поддржува тековната конфигурација:

xrandr

За да ги прикажете веб-камерите (USB):

lsusb | grep -i камера

Следниот пример го покажува резултатот на 2 веб-камери поврзани на истиот компјутер:

Автобус 001 Уред 003: ID 0c45: 62c0 Microdia Sonix USB 2.0 камера
Автобус 002 Уред 004: ID 0ac8: 3420 Z-Star Microelectronics Corp. Venus USB2.0 камера
Веб-камерите се „монтираат“ по редослед по патот / dev /:

Автобус 001 -> / dev / видео0
Автобус 002 -> / dev / видео1
Автобус 003 -> / dev / видео2
[…] За да проверите дали веб-камерите се „монтирани“ на нивната соодветна патека:

ls / dev / видео * -lh

Аудио

Наведете аудио хардвер:

lspci | грп -и аудио

ó

sudo lshw | grep -i аудио | грп производ
Белешка: Горенаведениот пакет не е инсталиран по дифолт, затоа е потребно да го инсталирате пред да го користите.

Наведете ги уредите за аудио репродукција:

аплај -л | grep -i картичка

ако системот е на англиски јазик, тогаш се користи:

аплај -л | grep -i картичка

Наведете ги сите модули што ги вчитал системот за да ги користат звучните уреди:

lsmod | греп -и снд

Следното се тестови за да се потврди дали звучниците се правилно поврзани и дистрибуирани. Звучниците треба да бидат вклучени и за време на тестот може да се прилагоди јачината на звукот, каблите и распоредот. Секој тест емитува звук во циклус и се повторува уште 2 пати:

Ако звучниот систем е 1 канал (монорален):

тест за звучник -л 3 -т синус -в 1

Ако звучниот систем е двоканален (стерео):

тест за звучник -л 3 -т синус -в 2

Ако звучниот систем е 5.1 канал (опкружувачки опкружувачки звук):

тест за звучник -л 3 -т синус -в 6

Записи (дневници)

Прикажете ги последните 30 редови на баферот на јадрото:

dmesg | опашка -30

Погледнете го целиот бафер на јадрото:

dmesg | помалку

Дневниците на X-серверот даваат корисни информации за тековната конфигурација на серверот и за видео картичката:

cd / var / log / ls Xorg * -hl

ова ќе ги прикаже сите датотеки за евиденција од X серверот, со датотеката Xorg.0.log да е најновата.

За да ги видите пораките за грешки (грешки) и пораките за предупредување (предупредувања):

grep -E "(WW) | (EE)" Xorg.0.log | grep -v непознат

Ако сакате да ги видите сите информации за регистарот:

помалку Xorg.0.log

Ако сакате да ја видите содржината на записот пред тековниот, само заменете го името на датотеката Xorg.0.log со името на датотеката што сакате да ја видите.

За да го видите записот за подигнување, прво мора да го активирате. Треба да ја отворите датотеката / etc / default / bootlogd и да ја замените вредноста не со да, изгледа вака:

# Стартувате bootlogd при стартување? BOOTLOGD_ENABLE = да

При следното стартување на системот, датотеката / var / log / boot ќе се генерира, што сега може да се прегледа:

sudo less / var / log / boot

Претходните записи за подигнување може да се видат со:

sudo ls / var / log / boot * -hl

и да бидат консултирани како што е веќе прикажано.

За да видите други дневници: Повеќето системски логови се наоѓаат во директориумот / var / log /, како и во неколку поддиректориуми, затоа, само внесете го тој директориум и направете список за да откриете:

cd / var / log / ls -hl

Други начини да се знае системот

Иако постојат и графички алатки кои овозможуваат познавање на системот, можно е графичкото опкружување да не работи, затоа употребата на терминалот е од суштинско значење. Некои од најпопуларните графички алатки се хардинфо и сисинфо и да ги инсталирате од терминалот што само се извршува:

способност на судо инсталирај хардинфо сисинфо
Белешка: хардинфо се појавува како Системски профил и Репер и Сисинфо се појавува како Сисинфо.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

61 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Даниел Педроза dijo

  добра идеја!!!
  Мислам дека и јас ќе направам конки, ќе биде како мојот проект да научам како да развивам за Linux! 🙂

 2.   Куахтемок dijo

  многу добро, основно, но многу добро

 3.   Родриго Квироз dijo

  Почитувана, одлична статија, ви благодарам многу што го споделивте вашето знаење !!!!!!!!

 4.   јоао патино dijo

  Одамна не најдов еден пост толку комплетен и објасен со толку широка тема, вие посветивте време на тоа. Одлично

 5.   Црно лито dijo

  Јесииии. Одамна сакав такво нешто.

  Ви благодариме.

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Долго време сакав да документирам сè што направив на серверите DesdeLinux, но за жал моето слободно време е многу малку.
   Ви благодариме за коментарот

 6.   Никола Серда dijo

  Многу добар водич, тој ме извади од неволја.

 7.   Ангел dijo

  Немав звук во Ubuntu 12.04, го ажурирав она што добро го познавав и сега се појавува екран што ме прашува за корисничкото име и лозинката (досега добро), но потоа продолжува со ова прашање: име на системски производ: ~ $
  и тука не знаев што да ставам, со она што го вели овој пост ќе се обидам да продолжам, благодарам

  1.    Јостин dijo

   Ако аудиото не работи за вас, пробајте ја оваа команда:
   systemctl –корисникот овозможува пулсеаудио && systemctl –корисник започнува пулсеудио
   Со ова вашиот проблем треба да исчезне. Кога инсталирав kali linux истото ми се случи и со оваа команда веќе имав звук.

 8.   Марко dijo

  одличен блог, тој дефинитивно е одличен ux ..

 9.   Марко dijo

  ............ ..

 10.   Алфонсо dijo

  Благодарам многу! Драго ми е што има луѓе како тебе кои се подготвени да им помагаат на другите и против себични, монополистички и капиталистички идеали, само заради користење на Linux. Ние сме заедница и како секој бараме слобода. Ова е причината зошто ние користиме Linux. 🙂 Сакајте Уникс!

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Нема на што! Прегратка! Павле.

 11.   Сидарта Буда dijo

  Остана да коментира дека информациите во оваа статија првично беа објавени на kubuntu-es.org во мај 2009 година:

  http://siddharta.kubuntu-es.org/5214/como-conocer-sistema-comandos-obtener-informacion-que-permita-diagnosticar-pr

  http://www.kubuntu-es.org/wiki/comenzando/howto-conociendo-sistema-o-como-cumplir-punto-6-normas-foro

  и подоцна беше реплициран на esdebian.org во ноември 2010 година:

  http://www.esdebian.org/wiki/comandos-conocer-sistema-identificar-hardware-algunas-configuraciones-software

  Се разбира, само со објавување на нешто на Интернет, се разбира дека е за ваша употреба; Само велам дека беше потребно да се наведе оригиналното потекло на оваа публикација.

  Со почит,
  Сид.

  1.    елав dijo

   Здраво Сидарта, се сеќавам на тебе од esDebian

   Оваа статија беше објавена пред повеќе од една година на UsemosLinux кога беше домаќин на BlogSpot. Пабло не беше ни нејзин автор, туку соработка на некој друг. Сепак, вие сте во право, и ние ќе го ставиме изворот во написот од FromLinux.

   Ви благодариме што застанавте.

   1.    роло dijo

    «… D4ny R3y е еден од победниците на нашиот неделен натпревар:„ Споделете го она што го знаете за Linux “. Честитки Дани!… »
    хахаха момчето заработи значка за правење афион & паста хаха
    цитирањето на изворот е кога некој ќе земе нешто од статијата, но ова е буквална копија. Се сеќавам на една уметност. на хуаира што ја избришаа за да биде копија, неодамна

  2.    ајде да користиме linux dijo

   Извинете за тоа ... веќе е коригирано. Како што рече Елав, читателот кој ја споделил веста не го навел нејзиниот извор, па претпоставивме дека е оригинален.
   Прегратка! Павле.

  3.    Роберт dijo

   И на тоа треба да се напомене дека тоа доаѓа од линукс-прирачникот што го создал авторот на linux кога го копирал од уникс.

 12.   Сидарта Буда dijo

  @elav: еј, колку долго! Колку е убаво да се видам во овие делови. Tryе се обидам да се ажурирам на вашите нови рути и сигурно ќе најдам интересни и корисни работи here

  @Pablo: Се извинувам, бидејќи колку и да погледнав, не најдов друга референца на авторот, освен твоето спомнување, и од таа причина коментирав на esdebian.org дека тоа е сигурно случајно пропуштање. Реципрочни прегратки

  Сид.

 13.   Xavier dijo

  Многу комплетен напис.

 14.   Pablo dijo

  Одлични информации сите заедно ...
  Многу добар пост.
  Би сакал и еден за мрежни администратори, видете системски дневник, видете машини со мрежни вируси, можни напади итн.

 15.   Ангел dijo

  Кога започнувате kubuntu 13.04 по внесувањето на лозинката, екранот оди темно. Но, ако влезам во гостинска сесија, бр. Не знам што да правам.
  Со почит Ангел

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Здраво Ангел! Вистината е дека немам претстава што може да се случи. Жал ми е.

 16.   Диего Оливарес dijo

  Благодарам многу! тоа беше многу корисно.

 17.   Пабло Иван Кореа dijo

  Основно, за секој корисник кој сака да знае како функционира неговиот # Линукс и неговиот # компјутер

 18.   Фабио Исазига dijo

  Овие упатства за неискусни како мене се одлични. добро детално и многу разбирливо. Ви благодарам

 19.   Fabiola dijo

  Еј.
  Имам лигњи и треба да го натерам да ми го испрати графикот САРГ на час, истражувајќи открив дека тоа е можно со командата „crontab“, но вистината е дека не разбирав многу добро.

  Со почит

 20.   Даксверт dijo

  Ви благодариме за оваа информација, таа е многу комплетна.

 21.   Наху dijo

  Одличен пост! Благодарам многу!

 22.   габондил dijo

  Благодарен за сите овие информации. Тешкото нешто е што останува сè во главата, има неколку команди, но каков е одличен водич. ГНУ / Линукс ни дава толку многу… ..

 23.   Герман dijo

  Ви благодарам многу, тоа ми помогна да научам повеќе за мојата машина и за тоа што сум инсталирал.

 24.   Лери Дијаз dijo

  Јас не пишувам коментари, но оваа информација вреди. Благодарам, ми помогна да не го расклопувам процесорот, стара машина со PCChips p21 плоча што работи со xubuntu.

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Добредојден си, човеку! Ви испраќам прегратка и благодарам што го оставивте вашиот коментар.
   Павле.

 25.   Соња dijo

  Дали е ова точно :::

  Како да пребарувате / tmp за сите датотеки што го содржат името
  ХОСУЕ во сите поддиректориуми и кажи ги оние што содржат
  Стринг максимум

  пронајдете /tmp.* –име JOSUE –L

 26.   Соња dijo

  4.- Убијте ги сите нано процеси или што го содржат зборот нано,
  исто така, едноставно видете ги процесите на ericssondb веб-услугата како оваа
  би можеле да потврдите дека е процес на услуга или кој било процес
  трчање, во излезот ќе го видите времето и повеќе детали

  убиоал нано
  пс | грп ерикондб
  пс | грп нано
  дали е точен ??????

 27.   начо20у dijo

  многу добро

 28.   Ервин iraиралдо dijo

  Одлична компанија, благодарам за споделувањето на вашето знаење.

  Продолжете да споделувате, каде на друго место имате објава? На YouTube?

  Сакам да поставам сервер Зентиал, дали знаете нешто?

  Поздрав, Колумбија-Богота

 29.   Хуан Куевас Морено dijo

  Ви благодарам за информацијата, за мене што сакам да научам за овој одличен оперативен систем и дека се прогласувам за неук во многу аспекти е голема помош.

 30.   Jaime dijo

  Одлично, вакви упатства се тие што ни помагаат да разбереме и да знаеме што имаме пред нас.
  Вие сте го работеле многу добро.
  Ви благодарам многу, заработивте следбеник.

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Благодарам, Хаиме! прегратка! Павле.

 31.   Господин зајак dijo

  Ова е прашање од целосен почетник:
  Со каква команда започнува root?

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Како да се најавите на терминал со администраторски привилегии? Лесно
   Можете да трчате

   неговиот -

   Или, ако имате конфигурирано sudo, можете директно да извршите која било команда со администраторски привилегии користејќи „sudo“ на предната страна. На пример:

   судо фајрфокс

 32.   Мигел dijo

  Може ли да вклучите неколку команди за да знаете каков менаџер на прозорци имаме? lxde openbox и целиот тој дел. благодарам

 33.   Томас Рамирез dijo

  Одличен придонес брат

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Нема на што! Прегратка!
   pablo

 34.   Хувер Камповерде dijo

  Јас сум многу благодарен пријател за поставување и споделување на ова одлично дело.

  Јас сум нов во Убунту и би сакал да научам сè за овој моќен оперативен систем.

  Повеќе сакам да работам на конзолата.

 35.   Марсело КАЗАНJИЈАН dijo

  Одлично резиме на многу корисни команди и дека ние често ги оставаме изгубени меѓу неколку илјади датотеки и дека кога ни требаат, мора да гугламе за да ги запомниме.
  Одлично А ++

 36.   рамка dijo

  Навистина ми се допаѓа овој многу едноставен, но целосен пост.

 37.   Диего dijo

  Одлични информации, ви благодарам. Додадено во омилени!

 38.   Оскар Рамирез dijo

  Почитувани пријатели на Opensuse:
  Ми треба твоја помош, ти кажувам дека сум многу нов во овој оперативен систем и наидов на неколку тешкотии да го имам компјутерот максимално, карактеристиките на опремата се следниве:
  Бренд: Toshiba
  Процесор: Оригинален процесор Intel (R) T1350 @ 1.86GHz
  Архитектура: 32 бита
  Дистрибуција:
  ИД на дистрибутер: проект openSUSE
  Опис: openSUSE 13.2 (Арлекин) (i586)
  Кодно име: Арлекин

  Имам мобилен интернет Huawei, проблемот е што ме идентификува како USB не како мобилен интернет и досега не сум можел да го инсталирам, би ја ценел вашата помош, патем USB има некои датотеки за инсталирање, но Не можев да ги стартувам и ми дава порака: «Имаше проблем со водење на оваа програма. Програмата не може да се најде », ниту пак можам да им кажам кој USB-модел го имам затоа што не знам како да го направам тоа.
  Ви благодарам однапред

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Здраво! Како прво, извинете за доцнењето во одговорот.
   Предлагам да ја користите нашата услуга Прашај од Линукс (http://ask.desdelinux.net) да се спроведе овој вид консултации. На тој начин можете да добиете помош од целата заедница.
   Прегратка! Павле

 39.   Раул dijo

  Благодарам за информацијата, ми беше многу корисно да го знам серискиот број на машината, бидејќи ме праша една програма exe која работи со вино, а филијалата на блогот ме врза. Салу2 од Аргентина

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Нема на што!
   Прегратка, Пабло.

 40.   Дани dijo

  Ве молиме додадете ја следнава команда во делот RAM меморија, бидејќи се гледа типот на DDR меморија, нејзините фреквенции и достапните банки (слотови), што се користи при промена или зголемување на мемориска картичка:
  dmidecode - тип 17
  Поздрав и одличен пост. Ми беше многу корисно.
  Ви благодариме!

 41.   Апеирон0 dijo

  Никогаш не коментирав за три години дека ги познавам, но овој пат го сторам тоа за да им се заблагодарам на овие записи, тие се од 2012 и 2016 година и многу ми послужија.
  Ви благодариме.

 42.   rafael dijo

  Ви благодарам многу, многу добро, ова се команди што не се користат секојдневно, ова е корисно за да го имате при рака затоа што лесно се забораваат

 43.   Игнасио dijo

  Ви благодариме за толку многу и добри информации

 44.   крцкаво dijo

  ви благодарам многу за споделувањето на знаењето

 45.   што се случи со Лупита dijo

  Можете да ги измените информациите, серискиот број и моделот на производителот
  за да ги замаглите информациите, кога ќе се поврзете со конвертор на оптички влакна за да направите директни тестови на вашата врска, ISP знае која марка и кој модел е поврзан и ги има сите информации за опремата
  И јас сум манијак за безбедност (клуч за биос клучот на груб диск, криптиран со неговиот клуч. Поправени 28 неуспеси, и 70 секунди поправени и повеќе домашен клуч) Загрижен сум што некој знае како да ги измени информациите за производителот, поздрав благодарам

 46.   Карлос Зарзалехо Ескобар dijo

  Сакам да бидам информиран.

 47.   Мартин dijo

  ОДЛИЧНО, благодарам многу, ми беше навистина корисно, би сакала да имам компјутерски вештини за да им помогнам на луѓето на овој начин.