Компајз самостојно

Бидејќи започнувате да користите GNU / Linux, една од работите што најмногу го привлекуваат окото се ефектите и функционалностите што може да ви ги понуди составот и прозорецот на Управувачот, но ако имате стар компјутер првото нешто што ми паѓа на ум е дека нема да можете да ги извршувате тие прекрасни ефекти врз вашиот gadget. Неточно! Еден ден читајќи на форумите Arch Linux сфатив дека има нешто што се нарекува „Самостојно компиз“ што очигледно ви овозможува да направите сопствена околина за работна површина од нула и, што е најдобро, со неверојатни ефекти на Компиз.

Ова е придонес од TheDary Kano, со што стана еден од победниците на нашиот неделен натпревар: «Споделете го она што го знаете за Linux« Честитки

Во оваа статија ќе ви покажам како да креирате сопствена самостојна компиз сесија во Убунту, верзијата што ја користам за тестирање е Убунту 12.04, но претпоставувам дека ќе работи исто како и во подоцнежните верзии.

конфигурација

1. - Првото нешто што мора да направиме е да ги инсталираме потребните пакети:

sudo apt-get инсталирате compizconfig поставки-менаџер compiz-Plug-in-екстра

Со ова го инсталираме Менаџерот за опции CompizConfig или "ccsm" што е "напредна" алатка за конфигурација за Compiz и некои приклучоци.

2. - Создадете датотека за сесии за Менаџер за најава:

Бидејќи користиме LightDM за најавување во Ubuntu, треба да создадеме индекс-датотека за LightDM да ги чита и активира потребните апликации.

gksu gedit /usr/share/xsession/compiz-session.desktop

И во датотеката го залепиме следново:

[Внесување на работната површина] Кодирање = UTF-8 Име = Коментар на Компиз = Самостоен Извршен Компјуз Фјужн Извршен = / УСР / локално / Бин / Компази-сесија Тип = Апликација

Ние ја зачувуваме датотеката и ја затвораме.

Можете да ги измените деловите Име и коментар по ваш вкус, но опцијата Exec е подобра ако ја оставите така, бидејќи ќе работиме со неколку датотеки за да ја започнеме сесијата на Компиз, но ако претпочитате да ги менувате имињата, нема проблем сè додека направете релевантни модификации на другите датотеки.

3. - Изградете ја нашата сесија:

Како што гледаме во претходниот чекор, датотеката со сесијата ќе повика скрипта за да ја започне сесијата. Сега продолжете да ја креирате таа скрипта.

gksu gedit / usr / local / bin / compiz-сесија

И во датотеката го залепиме следново:

#! / bin / bash ако тест -z "$ DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS"; тогаш евалуирајте ја `dbus-launch --sh-syntax - Exit-with-session` fi компиза - заменете ccp & wmpid = $! спиење 1 ако [-f ~ / .compiz-сесија]; потоа извор / .compiz-сесија & друго xterm & fi # Чекај WM почекај $ wmpid

Ние ја зачувуваме датотеката, ја затвораме и ја правиме извршна:

sudo chmod 755 / usr / local / bin / compiz-сесија

Горенаведената скрипта е за управување со работната површина да се најавува и да ги стартува апликациите што ги наведуваме при стартување заедно со Compiz и D-Bus.

4. - Апликации при стартување

Во претходниот чекор креиравме скрипта која започна со D-Bus заедно со Compiz, но ако се логираме како што е во овој момент, единственото нешто што би го виделе ќе биде покажувачот на глувчето, тогаш треба да ја креираме датотеката што ќе ги започне апликациите што ќе ја сочинуваат околината на работната површина како да сме во Openbox; панелот, dropbox, доковите итн.

Ние извршуваме во терминалот:

gedit ~ / .компзи-сесија

Внатре во оваа датотека ќе ги ставиме апликациите што сакаме да бидат извршени на почетокот на нашата самостојна сесија Compiz.

Мојот беше ваков:

Како пример, можете да го ставите следново во вашата датотека:

#! / bin / bash gnome-settings-daemon & tint2 & nm-applet & bluetooth-applet & xscreensaver -no-splash & gnome-terminal &

gnome-settings-daemon ќе ги вчита вашите поставки во теми GTK + и други поставки на системот.

tint2 е минималистички и многу конфигуриран панел, лесна алтернатива на Gnome панелите, иако може да го поставите и XFCE панелот да започнува на пример, најверојатно tint2 не е инсталиран на вашиот систем:

sudo apt-get инсталирај tint2

5. - Конечни допири и прилагодување:

Како пристоен менаџер на прозорци, треба да додадеме мени со апликации за да биде поудобно да се отвораат апликации, ова можеме да го постигнеме со апликацијата myGtkMenu, за да ја инсталирате во Убунту, можете да го следите ова упатство што го направив, нема што многу да се направи, но што би направило дека изборен чекор го издолжува написот многу повеќе.

- Инсталирајте го myGtkMenu на Ubuntu

Ако имате Ubuntu 64-битен, ќе мора повторно да ја составите апликацијата.

Сега, за да се вчита менито со десен клик на работната површина, мора да ја отвориме конфигурацијата Compiz «ccsm», ќе се отвори прозорецот за додатоци, одиме во командите и во првата командна линија ставаме „myGtkMenu датотека-де-мени“, каде мени-датотека ќе биде патеката каде што ќе биде датотеката за конфигурација на менито за myGtkMenu, тогаш одиме на табулаторот "комбинации на копчиња" и избереме комбинација, може да биде Shift + Alt + m Овозможуваме активирање на „Команди“ од приклучокот.

Потоа одиме во додатокот "Десктоп менувач" и во табулаторот "Промена на работната површина врз основа на работната површина", ги менуваме последните две опции "Приклучок за да се започне дејството" и "Име на дејствие да се започне", така што ќе остане Значи:

Комбинации на клучеви (клучни копчиња)

Компиз е менаџер на прозорци, со поддршка за команди, но ни овозможува само да конфигурираме единаесет команди, па затоа прибегнуваме кон други апликации како што се xbindkeys што ни овозможува да ги конфигурираме сите комбинации што ги сакаме (лично, јас не го работам затоа што не ја користам тастатурата многу ), ние го инсталираме со:

sudo apt-get инсталирај xbindkeys

Може да го следите ова упатство за да ги конфигурирате xbindkeys, сепак е навистина лесно

- XbindKeys: Поставување на тастатурата

Единствено што ни недостасуваат се командите за одјавување, за ова го користам истото мени Compiz, но исто така можете да користите апликации како oblogout или што сакате, ја правите работната површина од нула

На оваа слика од екранот не го користам myGTKmenu, иако е самостоен Compiz, јас користам compiz-boxmenu затоа што оваа слика од екранот е направена со водење на мојот Arch Linux.

Сега ја уредуваме нашата датотека sudoers, важно е да ја отворите датотеката, направете го тоа на следниот начин за да не се заебавате со sudo:

sudo EDITOR = нано визудо

Таму каде што пишува нано може да оди со лист лист, гедит или уредникот што го сакате.

И го додавате ова на последната линија:

thedary arch-crawl = NOPASSWD: / sbin / исклучување -h сега, / sbin / запре, / sbin / poweroff, / sbin / рестартирај

ТРЕБА ДА СМЕНЕТЕ што е црвено за вашето корисничко име, а што е зелено за името на вашиот домаќин, (името што го ставате на вашиот компјутер)

Сега можете да ги ставите соодветните команди за „Одјавување“, „Исклучување“ и „Рестартирај“ во вашата датотека во менито.

Исклучување: исклучување на судо сега
Рестартирај: рестартирај sudo
Излезете: компил pkill

Персонализација

Ако добро ги следевте сите чекори, треба да имате активна и подготвена сесија на компиз, што следува е прилагодување.

Резолуција на екранот, поставки на тастатурата и овозможете нумерирање при стартување

За да додадам „неподдржана“ резолуција на мојата сесија за компири и да не се замарам со Xorg.conf што е донекаде чувствително add додадете xrandr на мојата скрипта за стартување и за распоред на тастатура ја користев командата setxkbmap (овој дел зависи од вашата тастатура и треба да знаете до сега која е вашата дистрибуција), последната команда е да го активирате Numlock на почетокот.

Ние мора да инсталираме numlockx, бидејќи не доаѓа заедно со системот:

sudo apt-get инсталирај numlockx

Ние ги додаваме линиите веднаш над нашата скрипта за стартување, нашиот .xinitrc изгледа вака:

Нешто како ова би било добро:

xrandr -s 1280x1024 xrandr - dpi 96 setxkbmap en & numlockx & ~ / .compiz-home & exec compiz ccp &

Позадина

Не е потребно да се користат други апликации затоа што компиз носи додаток за Позадини, но ако сепак сакате да користите друга, можете да користите фех или азот

Активираме додаток за Позадини, потоа кликнуваме Ново и ја избираме лесната слика:

Икони на работната површина

Лично, јас не сум fanубител на икони на работната површина, но за управување со икони на работната површина можеме да користиме idesk, pcmanfm или nautilus и други, сите овие можеме да ги инсталираме со yourt, со pcmanfm исто така можеме да ја конфигурираме позадината за работната површина и ние дава опција да го задржи менито compiz-boxmenu на работната површина, ако користиме nautilus ќе го изгубиме менито за работната површина. Следното упатство за Openbox е целосно валидно и применливо и за Standalone Compiz.

[OpenBox] Додадете икони за работна површина преку PCmanFM / SpaceFM

Не заборавајте да додадете pcmanfm –desktop & или spaceman –desktop & на скриптата за стартување во зависност од тоа која сте ја одбрале.

Панел и пристаниште

Знаеме многу пристаништа дека можеме да користиме каиро-пристаниште, авант-прозорец-навигатор, доки сите се во ваша група и панелот што сакате да го додадете е по ваш избор xfce4-панел, lxpanel, mate-panel, gnome-panel ... Како што ја следиме филозофијата KISS ќе инсталираме многу едноставен, симпатичен и прилагодлив панел ако господа е tint2

sudo apt-get инсталирај tint2

Конфигурацијата на овој панел е парче торта што ја извршуваме tint2conf, а останатото зависи од вашата фантазија

Лансирање на апликации

Ми се допаѓа многу, едноставно е и убаво се вика dmenu, но може да инсталирате и gmrun, synapse или што сакате.

sudo apt-get инсталирај dmenu

ние го извршуваме со dmenu_run

Штедач на екран (чувар на екранот)

Сакате чувар на екранот, па ајде да користиме xscreensaver

sudo apt-get инсталирајте xscreensaver

Ова мора да го додадете во нашата скрипта за стартување, така што ќе се вчитува секогаш кога ќе се најавуваме:

/ usr / bin / xscreensaver-no-splash &

За да избереме и конфигурираме Screensaver, ние извршуваме xscreensaver-демо

Заеднички проблеми

Границите не се видливи на прозорците (смарагд, gtk-прозорец-декоратор, итн.)

- Ако ова ви се случи, тоа е затоа што додатокот за украсување прозорец не е активиран, одете во ccsm и побарајте украс на прозорецот и активирајте го.

Деформацијата на коцката не работи: Ако ви се случи ова, тоа може да биде затоа што користите фех или азот или друга програма за тапет, нема друг начин и треба да го активирате додатокот „Позадина“, да не помислуваме дека беше толку лошо

Conky не работи добро или изгледа лошо: Ако conky не работи добро, сменете ја линијата "own_window_type xxxxx", од конки конфигурацијата, во "сопствен_window_type пристаниште".


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

4 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Емануел Јуруста dijo

  Голема благодарност за придонесот

 2.   Тет Плаза dijo

  Друг „совет“ многу пати е досадно да треба да ги конфигурирате сите тие работи рачно, тогаш е подобро околина што веќе ги носи работите пред-конфигурирани, препорачувам LXDE + Compiz, на овој начин има многу работи што не треба да ги конфигурирате и да ви кажувам на LXDE што започнува со компиз, доволно е да ја измените датотеката и да го отстраните панелот LXDE доволно е да го измените автоматското стартување (Y)

 3.   Хавиер Фернандез dijo

  Јас го направив тоа со Лубунту и е одлично

 4.   Карлос Куамацин dijo

  Одлично упатство, има ли проблем ако користам gdm ?, инсталирав gnome 3.6 на ubuntu