Латинска Америка и Шпанија: Проекти за блокчејн со криптовалути

Криптовалути на Шпанија и Латинска Америка

Криптовалути од Шпанија и Латинска Америка

Според неодамна објавената студија насловена Студија за глобално оценување на криптовалути предводени од Д-р Гарик Хилеман и Мајкл Рауч, истражувачи од Центарот за алтернативни финансии во Кембриџ (CCAF), Биткоинот е нај глобално прифатена крипто валута и од трговци, и од индивидуи, од рудари, од паричници и од размена на куќи.; Сепак, altcoins претставуваат солидна алтернатива која покажува експоненцијално зголемување на нивната употреба, цена и прифатеност.

Во моментов се пресметуваат повеќе од 1600 сигурни и трговски крипто-валути ширум светот во главните куќи за размена и пазари на крипто средства во светот Шпанија и Латинска Америка 2 потенцијални пазари во пораст во однос на крипто-активите и крипто-валутите. Во оваа публикација ќе ги истражиме најпознатите крипто-валути во Шпанија и Латинска Америка за да направиме фер проценка на моменталната состојба во ова прашање.

Вовед во крипто-валути

Вовед

Оваа нова ера на FinTech се појави малку по малку со раѓањето на технологијата Blockchain (Blockchain) во светот, уште во 2.009 година со создавањето на Bitcoin, предизвика појава и експоненцијален раст на многу јавни и приватни, граѓански и комерцијални иницијативи, на платформа на стоки и услуги заедно со употреба на токени, крипто средства и криптовалути, низ целиот свет, да се биде Шпанија и регионот на Латинска Америка, добар пример за нив.

Сето ова се должи на главната привлечност на крипто-валутите, односно нивната децентрализација, што во региони како Латинска Америка, дозволува нова форма на богатство што не е контролирано, ограничено или блокирано од одредена земја, влада или јавна или приватна банкарска институција.

Секако, некои од нив во последно време, се создаваат од влади или приватни или приватни институции со имплицитна или премолчена поддршка на одредени овластувања или национални институцииНекои дури се создадени за да се тргуваат за одредена публика.

Список на криптовалути

Краткиот резиме на најпрепознатливите и најсигурни крипто-валути претставени подолу, по азбучен ред и групирани по земја на потекло, се само мал примерок на некои од сегашните создадени за различни цели, како што се: Промовирање на националната јавна или приватна економија, ниво и зголемување на социо-економските услови на градовите или заедниците што управуваат со нив, поддршка на развојот на јавни иницијативи или приватно, или да постигнете локално усвојување на нова технологија.

Y Иако криптовалутите не се лек или конечно решение за фиксирање на економиите на земјите од Латинска Америка, на пример, и може да продолжи да наоѓа одредени владини или приватни ограничувања или пречки во одредени земји за нивно бесплатно усвојување, Овие ќе продолжат да бидат брз начин за многумина да го подобрат својот квалитет на живот и да ги преживеат економските ситуации, умерени или тешки, на секоја земја во регионот.

Многу се проектите што во моментов се спроведуваат во Шпанија и Латинска Америка и многу што се развиваат, и не само во области како што се инвестиции во технологија или инфраструктура, туку туризам, образование и управување со владата. Примери, како на пример во:

Криптовалути на Шпанија

Шпанија

ПезетаКоин:

Развиен од Bitcoin и Litecoin, но фокусиран на шпанско поле и со заедничко рударство. Погледнете повеќе за неа во Coinmarketcap.

Оброк:

Гастрономски крипто-лента специјално дизајнирана за промовирање на Нострум, шпанскиот синџир на храна за одземање. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Крипто валута од Латинска Америка

Латинска Америка

Аргентина

AsасперКоин:

Криптовалута која ветува демократизација на рударството преку алгоритмот „доказ за консензус“ и сопствен прототип за рударство, наречен Јаспис. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Најдобар:

Криптовалута (Token ERC-20) создадена за трговија и инвестирање во децентрализираната глобална мрежа на мрежата Инбест, која има за цел да го направи пазарот на криптовалути достапен за секого. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Боливија

Мундикоин:

Криптовалута заснована на блокчејн технологија и дизајнирана на платформата Ethereum ERC-20, која ќе има свој електронски паричник. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Бразил

Ниобио Кеш:

Криптовалута која се стреми да стане брз, безбеден и ефикасен начин на плаќање. Во прилог на промовирање на истражување за FinTech технологии во земјата. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Чиле

Боранија:

Криптовалута заснована на изворниот код на Litecoin и дизајнирана да ја исполни улогата на „модел на крипто-лента“ за да ги води идните случувања. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Лука:

Криптовалута што сака да биде основа на моќта на личните информации на секој корисник преку блок-синџир на анонимни трансакции кои ги обработуваат податоците преку бесплатни децентрализирани апликации. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Веа:

Прв чилеански белег Ethereum кој се обидува да ја приближи блокчеин технологијата до јавноста преку промовирање на знаење за употреба на токени и продлабочување на знаењето за криптовалутите. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Колумбија

Целкоин:

Криптовалутата е промовирана како прва 100% латиноамериканска крипто-валута и единствената што се роди со широка мрежа на прифатливост и употребливост, за да се користи како дигитална готовина, веднаш. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Гемера:

Криптовалута поддржана од колумбиски смарагди што обезбедува мешавина од
безбедни дигитални средства управувани од блокчејн и зачувани колумбиски физички смарагди
во трезорите на компании за сеф. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Трикрил:

Криптовалута создадена за употреба во рамките на крипто екосистемот „Trisquel Premium“, што е екосистем на деловни активности и услуги во кои Криптоекономијата се промовира на меѓународно ниво на професионален, одржлив и безбеден начин и има за цел да ги едуцира луѓето да го покажат својот вистински потенцијал на криптовалути. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Сколкоин:

Тоа е децентрализирана криптовалута управувана од луѓе, поддржана од консензус и комитети на претприемачи. Тој се надева дека ќе го револуционизира алтруизмот со усогласување на економските стимуланси во децентрализирана заедница. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Куба

Кукуин:

Криптовалута заеднички развиена од Одделот за FinTech на Куба вложувања, Revolupay® и платформата за заем CubaFIN, со намера да ја направат глобална крипто валута, чија вредност е поврзана со главните карипски фиат валути. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Еквадор

Сукрекоин:

Криптовалута што им овозможува на корисниците и развивачите да ја искористат оваа моќна технологија за социјални медиуми, веб-страници, блогови и страници за е-трговија. И тој е создаден за да се избегне инфлација во одливот на валути во недоларизираните земји. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Мексико

Агрокоин:

Криптовалута која е посветена на зајакнување на националното поле преку развој на хектари хабанеро пиперка. Тоа е криптоактивен (производ за инвестиции) на Amar Hidroponía што му овозможува на инвеститорот да учествува во профитот што се генерира во единица за производство на Чиле Хабанеро. Сè уште не е на Coinmarketcap.

Традкоин:

Криптовалута поддржана од недвижнини и мексикански бизниси, која е родена со цел да промовира трговија, култура, традиции и туризам во Мексико во и надвор од нејзините граници. Постојат сектори со 7 столбови (недвижнини, технологија, трговија, туризам, уметност, стартапи и здравство) кои го поддржуваат TRADcoin, во рамките на кој се предлагаат реални, опипливи и пред се одржливи проекти. Сè уште не е на Coinmarketcap.

Перу

Лекоин:

Криптовалута која се надева дека ќе биде ефикасно и ефикасно средство за размена за купување и продажба на стоки и услуги, решавајќи го проблемот да премине од статус на „Складирање на вредност“ до статус на „Трансакциона употреба“, со тоа што ќе стане признат агент за размена и прифатени од локални и меѓународни бизниси и компании. Сè уште не е на Coinmarketcap.

Венецуела

Арепакоин:

Криптовалута која бара лесна употреба од крај до крај, со обезбедување можност да се користи како елемент на пазарот, купување, продажба, заштеда, стоки, услуги, трговија и размена со други криптовалути Неговите креатори се надеваат дека тоа ќе стане мотор за промовирање на независна, транспарентна и отворена дигитална економија до директно учество на граѓаните во земјата и светот, што ќе послужи како платформа за развој на крипто-средства и иновации во Венецуела и други. земјите во подем. Тоа е на Coinmarketcap.

Боливаркоин:

Криптовалута создадена во 2015 година и заснована на културата Bitcoin, насочена кон одржување на анонимност, брзина на трансакции и финансиска слобода. Неговата цел беше да создаде доверлива национална крипто валута поддржана од граѓани на Венецуела. Филозофијата на Bolivarcoin е да ги следи идеалите поставени од други altcoins и да ги прилагодува и да ги направи попријателски кориснички создавајќи кампања на социјалните мрежи за да известува за нивните придобивки и употреба. Сопственици на А. алтернативна информативна веб-страница y е во Coinmarketcap.

Лакракоин:

Криптовалута која се стреми да го награди човечкиот потенцијал, со стабилен курс и повисок и загарантиран курс на поврат на направената инвестиција. Побарајте го зајакнување на личната економија преку развој на иновативни алатки засновани на постојните технологии, како што се: Е-трговија, ПОС-рударство и многу други работи што ќе бидат додадени во рамките на Крипто екосистемот на вашата платформа, која постојано расте. Сè уште не е на Coinmarketcap.

Оникскоин:

Криптовалутата е замислена како тотално децентрализирани дигитални пари. Како развој на отворен извор, тој е фокусиран на приватноста и ветува инстант трансакции. Крипто-екосистемот на проектот Onixcoin е во постојан развој и експанзија за да се обиде да стане главниот децентрализиран и меѓународен метод на плаќање во Венецуела, со понуда на платформа за заем и комплетен REST API за интеграција на системите и максимална употребливост на блокчејн, меѓу многу други деловни и услужни проекти во текот на 2018 и 2019 година. Има а алтернативна информативна веб-страница y е во Coinmarketcap.

Рилкоин:

Криптовалутата е дизајнирана да биде удобна и достапна за своите корисници со тоа што безбедно, брзо и без посредници прават трансакции од нивниот паричник. Создаден да помогне во подобрувањето на националната економија, тој се фокусира на туристичкиот пазар во земјата кој има голем потенцијал да се искористи, од посета на одлични и прекрасни природни места во земјата до уживање во најдобрите хотели. Сè уште не е на Coinmarketcap.

Wolfclovercoin:

Криптовалута поддржана од компанијата ВолфКловер, која има дигитална платформа специјализирана за светот на новата финансиска ера, валути и криптовалути, која има вреден работен тим составен од венецуелски претприемачи кои сакаат да растат и да им даваат можности на другите луѓе, станувајќи големо семејство со надеж дека ќе го привлечат интересот на лојална и редовна база на членки со својата широка разновидност на производи, услуги, сигурност и безбедност. Сè уште го нема на Coinmarketcap.

Постојат некои други искуства во Латинска Америка кои сè уште се во гестација, ран развој или пилот тестови во некои други земји во регионот, како што е моменталната крипто валута Петро од Венецуела, или идни криптовалути Вара од Гватемала, Кокичоин од Порто Рико или Е-пезос од Уругвај, кои сигурно ќе созреат на време и ќе имаат добар успех во нивната земја и евентуално во регионот на среден рок.

Заклучок

Се проценува дека Blockchain Technology и нејзините поврзани производи / придобивки, меѓу кои крипто-валутите се најпопуларни и најпознати, ќе продолжат да се шират и усвојуваат на сите нивоа, не само на регионално ниво на Латинска Америка, туку и на светско ниво., и јавни и приватни, социјални и комерцијални, меѓу другите, за да се генерира најголема можна благосостојба и среќа на општествата каде што се користат.

И работата или улогата што ја има универзитетскиот финансиски, технолошки и образовен систем е од суштинско значење за интересот и употребата на криптовалутите да продолжат да се зголемуваат. За ова, активности како што се состаноци, форуми, разговори, курсеви или истражувачки проекти се од суштинско значење за да се осигура дека трендот нема да се намали во корист на централизираниот светски економски систем од минатиот век, кој сè уште трае меѓу нас.

Ако сакате да знаете и да научите малку повеќе за финансиските технологии, блокчејн и криптовалутите, препорачувам да прочитате повеќе, почнувајќи од оваа внатрешна врска (Алтернативни оперативни системи за дигитално рударство) и ова надворешно (Речник за блокчејн и криптовалути: Светот на FinTech).


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.