Модел за развој на слободен софтвер: Катедралата и чаршијата

Модел за развој на слободен софтвер

Модел за развој на слободен софтвер

Катедралата и чаршијата е документ од вид манифест, развиен од Ерик С.Рејмонд во 1.998 година, за да се обиде да објасни од своја перспектива и искуство (развој на Fetchmail) што разбра за успешното создавање и еволуција на Linux и неговите сродни програми, особено од аспект на разликата помеѓу моделите за развој на софтвер, што тој лично ги нарече: катедрален модел и модел на чаршија.

И во оваа публикација, ќе обезбедиме анализа и резиме на наведениот манифест толку популарен меѓу развивачите на Движењето за слободен софтвер. Кој е достапен слободно и достапен во многу делови на мрежата, но може да се преземе од следната веб-врска за побрз пристап до неа: Катедралата и чаршијата.

Вовед во катедралата и чаршијата

ВОВЕД

Речениот материјал „Катедралата и чаршијата“ ни претставува визија дека во светот на софтверското инженерство има „два сосема различни стилови на развој, моделот на катедралата, применлив за повеќето случувања направени во светот на комерцијалниот софтвер, во споредба со чаршискиот модел, повеќе типичен за светот на Linux “.

Нагласувајќи дека овие 2 модели се добиени од спротивни почетни точки за природата на процесот на дебагирање на софтвероти за неговата посебна теорија за, како што го нарече, законот на Линус, кој го наведува следново: „Со оглед на доволен број очи, сите грешки се ирелевантни“ или со други зборови: „Со доволен број очи, сите грешки се ситници“.

И тој го нагласува зборот Хакер, што според мене авторот го изрази како еден вид корисник на високо ниво, способен да разбере и ефикасно да ја искористи програматаи да открие, предложи или спроведе корекции или модификации на ефикасна форма и супстанција за целата корисничка заедница.

Во другите литератури, овој збор или концепт наречен Хакер се однесува на:

«експерт, страстен за одредена предметна област, особено за технолошката област, и чија цел е да ги искористи овие знаења за бенигни цели. Тоа е таа личност, обично професионалец во областа на знаење, која е страствена за знаењето, откривање и учење нови работи и разбирање како тие работат, достигнувајќи ја точка за подобрување со ефективни предлози и предлози, и секогаш со намера на споделување на знаење или избегнување на неуспех или дефект на објектот на студијата.

Што е поуниверзален и реален концепт, бидејќи има „Хакери“ во сите области на човековото знаење.

Простории во развој на слободен софтвер

DESARROLLO

Од многуте што прочитале ваков материјал, сигурно ќе има голем број кои ќе се согласат дека таму јасно е изразена идејата дека „Линукс е субверзивен“. Но зошто?

Затоа што до тој момент имаше мноштво на стандардизирани методи за развој на софтвер или модели засновани на „поцентрализиран и попланиран пристап од почеток“ затоа што чинот на создавање на софтвер беше земен како нешто поврзано со нешто што доведува до „одредена критична сложеност“.

И дека и покрај фактот дека светот на Уникс веќе постоел, кој се состои од мали алатки, брзо прототипирање и еволутивно програмирање, Појавата на филозофијата за развој на слободен софтвер под Linux ја однесе работата на друго ниво на софистицираност.

Додека Во светот на развој на приватен софтвер тоа беше направено на „тивок и почитуван начин“, исто како што се гради катедрала, во Светот на развој на слободен софтвер (Линукс) тоа беше направено на „бучен начин и со повеќе агенди (патеки) и пристапи (предлози)“, исто како што бевте во голема чаршија.

Овој одличен манифест ни дава неколку простории за да ги кондензираме идеите изразени таму, во смисла на моделот за развој на слободен софтвер, а тоа се:

Премиса 1: Катедралата и чаршијата

ПРЕДМЕТ # 1

СИТЕ ДОБРИ РАБОТА ВО СОФТВЕРСКИ ПОЧНУВААТ ОБВЕДУВАЕ ЛИЧЕН ПРОБЛЕМ НА САМИОТ РАЗВОЈ.

Што е непобитна реалност затоа што Многу од оние кои работат во развој на слободен софтвер обично започнуваат поради потребата да се реши личен проблем или од колектив или група, или да се оптимизира веќе извршен процес на побавен и / или повторувачки начин, кој често има тенденција да стане исцрпувачки и / или здодевен за оние што учествуваат во него, обидувајќи се да го зголемат времето и напорите на инволвираните.

Премиса 2: Катедралата и чаршијата

ПРЕДМЕТ # 2

ДОБРИТЕ ПРОГРАМЕРИ ЗНААТ ШТО ПИШУВААТ. НАЈГОЛЕМОТО ЗНАЕШ ШТО ДА ПРЕПИШУВАМЕ И УПОТРЕБА

Секој програмер знае дека започнувањето од нула не е ништо лошо или непотребно кога станува збор за развој на програма или апликација. Како и да е, за многумина кои започнуваат и за другите веќе познавања на материјата, добро е познато дека понекогаш „Измислувањето на тркалото“ повторно не е многу ефикасно, но подобро е само да го оптимизирате и да го прилагодите на вашите сопствени потреби. Со други зборови, подобро е да се преработи и асимилира што е можно повеќе код од други експерти од областа што нè засега да решиме сопствен развој на софтвер.

Премиса 3: Катедралата и чаршијата

ПРЕДМЕТ # 3

„РАЗМИСЛУВАЈТЕ ЗА ФРЛАЕ БАРМО ЕДНО - ENDЕ ЗАВРШИТЕ СЕКОГАШ.

Добриот развивач на софтвер мора да знае детално да слуша што велат или предлагаат или предлагаат корисниците на нивниот развој, бидејќи програмата што е веќе функционална, сепак може да стане нешто многу големо, и покрај тоа што е функционално, нешто што го губи северот, функционално чудовиште што прави сè за секого, а за возврат нешто не многу пријатно. Значи, слушањето да се вратиме на корените, да ги вратиме изгубените корисници, да додадеме нови функции, да ги отстраниме непотребните, да ја направиме програмата помала, поспецифична и општа, секогаш е добра практика.

Премиса 4: Катедралата и чаршијата

ПРЕДМЕТ # 4

АКО ГО ИМАТЕ ВИСТИНСКИОТ СТАВ, ИНТЕРЕСНИТЕ ПРОБЛЕМИ ILLЕ ВЕ пронајдат.

Добрата промена на ставот и времето може да значат радикална промена за секој програмер или развивач на софтвер во нивниот сегашен или нов развој, што пак значи нови предности на време, пари или удобност за корисниците на нивните производи. Бидете во потрага по иновативни начини за решавање на проблемите кои се претставуваат во добар симптом во вистинската насока.

Премиса 5: Катедралата и чаршијата

ПРЕДМЕТ # 5

КОГА ПРОГРАМАТА НЕ Е ПОДЛАГ ИНТЕРЕСИРАЈ, ВАШАТА ПОСЛЕДНА ДОЛНОСТ Е ДА ЈА ПОМЕНЕТЕ НА КОМПЕТЕНТНИ УСПЕХ.

За многу програмери или развивачи на софтвер, како и за други технолози, не е невообичаено да сакаат да посветат ново време на нови проекти. Но, во светот на слободниот софтвер премисата е да се помине диригентската палка, има и други кои би сакале да продолжат со развојот на нивните веќе напуштени производи, за кои мора да дозволат некој да ја хакира (подобри) програмата за себе или за корист на корисниците на програмата од програмата на заедницата.

Премиса 6: Катедралата и чаршијата

ПРЕДМЕТ # 6

ТРЕТИРАЕТО НА ВАШИТЕ КОРИСНИЦИ КАКО СОРАБОТНИЦИ Е ПОМАЛКУ СЛЕЧЕН НАЧИН ЗА БРЗО ПОДОБРУВАЕ И ЕФЕКТИВНО ДЕБУГИРА PROЕ НА ПРОГРАМА.

Бидејќи „слободниот“ често се толкува како „слободен“ во развојот на Слободен софтвер, многу програмери имаат тенденција да се групираат заедно за да избегнат неисплатено абење со сојуз со други развивачи или напредни корисници на нивниот развој, да ги продолжат или другите да продолжат нив, во замена за добивање на „кредити“ во развојот на иновациите во идниот код и обезбедување дека идните случувања формално вклучуваат лиценцирање, за да се избегне злоупотреба на истите.

Премиса 7: Катедралата и чаршијата

ПРЕДМЕТ # 7

ОБЈАВЕТЕ НАСКОРО. ПОЧНУВАЈТЕ СЕ ПОчесто И СЛУШАЈ ГИ ВАШИТЕ КОРИСНИЦИ.

За разлика од светот на развој на сопствен софтвер, во слободниот софтвер честопати се случува многу и брзо да бидат подобри. Бидејќи широката основа на корисници и развивачи кои обично користат и развиваат програма во заедницата и за возврат комуницираат едни со други, за да ги соопштат своите сомнежи, предлози, предлози, поплаки и / или тврдења, може да стане вреден извор на знаење за брзо еволуираат програма кон зрели фази на развој.

Премиса 8: Катедралата и чаршијата

ПРЕДМЕТ # 8

ДАВАТЕ ШИРОКА ДОСТА ОСНОВА НА ТЕСТЕРИ И ПРИДВИДНИЦИ, СЕКОГАШ СИТЕ ПРОБЛЕМИ ILLЕ БИДАТ БРЗО ИДЕНТИФИКИРАНИ, А НЕКОЈ ВИСТИНСКО РЕШЕНИЕ.

Материјалот завршува со тоа што читателот заклучува, многу пати, дека Методот за развој на софтвер базиран на Bazaar моделот, е многу ефикасен. Бидејќи, колку повеќе моќ, слобода или знаење развивачот на софтвер им дава на корисниците за нивната програма, толку повеќе тие можат да придонесат генијални идеи или корисни промени, само заради колективна корист.

И ова е пријатно изразено во следниот извадок од материјалот:

"Ова е, мислам, фундаментална разлика помеѓу стилот на катедралата и чаршијата. Според начинот на кој катедралата гледа на програмирање, грешките и развојните проблеми се подмолни, длабоки и извртени појави. Потребни се месеци на контрола од мал број посветени луѓе за да бидат сигурни дека се отстранети. Оттука, долгите периоди потребни за објавување на нови верзии и неизбежното разочарување доживеано кога оние што толку долго се чекаа не се совршени.

Сепак, во светло на моделот на чаршијата, се претпоставува дека грешките се вообичаени помали работи или, барем, дека тие ќе станат толку брзо откако ќе бидат изложени на нетрпеливите очи на неколку илјади посветени соработници за да ги постават вистинските и обратно, секоја нова верзија. Така, постојано објавувате верзии за да добивате уште повеќе поправки, а како поволен несакан ефект имате помалку да изгубите ако се плеткате еднаш во некое време “.

Заклучоци: Катедралата и чаршијата

ЗАКЛУЧОК

Лично, моето мало искуство во областа на развој на слободен софтвер под моделот од типот Чаршија ми ги остава следниве заклучоци:

 • Корисниците треба да бидат третирани како непроценлив ресурс, и во најдобрите случаи како непроценливи сојузници за нивната соработка во развојот на производот.
 • Секоја идеја е добра или вреди да се истражува, бидејќи понекогаш најмалку сомневаниот може да биде одлично решение или подобрување за развој.
 • Добро или веројатно е дека оригиналната идеја го дели, проширува или оддалечува од оригиналниот концепт, но она што е важно е колку мора да биде фокусиран во однос на видот на пазарот на корисници што сакате да го служите, служите или да му помогнете.
 • Со цел да се биде ефикасен и да се избегне губење на напор поради дисперзија.
 • Најдоброто е мал, директен, едноставен, но ефикасен код што заедницата успева да го цени како точен.
 • Програмата е веќе зрела за Заедницата на корисници, кога нема што повеќе да се елиминира, бидејќи додавањето е секогаш добра можност да се земе предвид.
 • Било која програма може да се користи (делумно или во целина) за повторно да се користи во функциите што првично не биле замислени.
 • Целиот софтвер мора да ги има своите соодветни лиценцирани и безбедносни мерки за доверливост на употребата на податоците на корисникот.
 • Не е потребно да се започне од нула, некој отсекогаш развивал нешто слично на нашата замислена идеја.
 • Човек мора да работи на нешто што му се допаѓа, мора да чувствува страст за развојот на кој ќе се посвети во Слободен софтвер за да создаде внатрешно чувство на унија со разработеното, без да достигне крајност на развивање на чувство на сопственост над тоа
 • Мора да има одлични и чести средства за комуникација помеѓу програмерите и корисниците (соработници), така што работата тече брзо и ефективно се менува.

Се надевам дека оваа информација ви се допадна и ја сметаше за корисна, бидејќи читањето на „Катедралата и чаршијата“ е задолжителна референца за сите оние кои програмираат каков било развој на слободен софтвер, без разлика колку е голем или мал.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

6 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   насибибој dijo

  убаво резиме / мислење, јас само би одзел толку многу слика на „монитор со код“ што не одговара за ништо

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Сметав дека се соодветни за прашањето за развој на системи и повеќе не би било правилно да се отстранат, но ви благодарам за набудувањето

 2.   Бајрон dijo

  Одлично резиме и аналогија.

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Ви благодарам Бајрон за убавиот и позитивен коментар.

 3.   Едуардо де Тринидад dijo

  Убав обид, честитки за ова значајно известување. Верувам дека „Во царството Божјо“ СЕ Е (ILLЕ БИДЕ) Слободно и бесплатно ... во спротивно, развивачите ќе продолжат да бидат маченички или распнати од субверзии, од оние што не разбираат или не сакаат да разберат дека мора да „дајте му на Цезар што му припаѓа на Цезар… и на Бога што му припаѓа на Бога» »Благодарноста (БЕСПЛАТНО) е божествена по природа како сончевата светлина или воздухот што го дишете… Слободата е неопходна, но во моментов е расипана од ПАЗАРОТ на мизерии како комерцијален софтвер.

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Поздрав, Едуардо де Тринидад. Ви благодариме за вашиот коментар и придонес.