Xrandr: моќна алатка за конфигурирање на вашиот монитор

Во оваа можност, објаснуваме како да се користи xrandr, терминална алатка што се користи за да поправи la резолуција на вашиот монитор, нивните стапки на освежувањеитн. па дури служи и за манипулирање со повеќе од еден монитор.

Мигел Суарез Патијо е уште еден од победници на нашиот неделен натпревар: «Споделете го она што го знаете за Linux« Честитки Мигел!

Нормалниот корисник, главно Виндоус или Епл, не ги разбира многу добро луѓето кои се страствени за Линукс и кои поминуваат многу време во командната конзола пишувајќи „чудни работи“.

Она што денес ќе ви го кажам е еден од оние денови кога се чувствувате особено горди на Linux. Ова е приказната:

Драг мој стар монитор HP павилјон mx70, CRT, ми нуди широк спектар на резолуции, но мојот Linux Mint LXDE не го препознава и ми покажува добра резолуција од 1024 × 768, но со освежување од само 60 hz, што не е многу добро за очите. Во теорија, мониторот може да достигне 85 Hz со таа резолуција.

И што да правам сега? Па, вообичаено, одете во командната линија и ИГРАЈТЕ!

Користење на xrandr

За да ги измените резолуциите, постои командата "xrandr" (X Големина и ротирање). Со оваа команда ја конфигурирате резолуцијата на екранот, но исто така можете да додадете нови резолуции сè додека мониторот ги поддржува.

Коментирајте дека постојат неколку графички интерфејси: grandr, arandr.

За да ги видите резолуциите откриени од системот, само јавете се на оваа команда и видете го резултатот, во мојот случај:

информатор ~ $ xrandr Екран 0: минимум 320 x 200, струја 1024 x 768, максимум 4096 x 4096 VGA-0 поврзан 1024x768 + 0 + 0 (нормално лево превртена десна x оска y оска) 0 mm x 0mm 1024x768 60.0 800x600 60.3 56.2 848x480 60.0 640x480 59.9 S-видео исклучено (нормално лево превртена десна x оска y оска)

Како што можете да видите, за резолуција од 1024 768 нуди само 60.0 Hz.

Па, ќе додадам резолуција во која сум најдобар и што мојот монитор нуди: 1024 × 768 на 85 Hz. Очигледно, секој монитор има свои карактеристики што треба да се консултираат.

Проблемот е што за да креирате нова резолуција ви требаат некои „многу чудни“ податоци како што се вертикална, хоризонтална, максимална, минимална, вкупна фреквенција, ... Но, Linux има решение и со командата „cvt“, алатка за пресметајте ги режимите VESA потребни за да се постигне резолуција. Па, ако сакам 1024 × 768 на 85 Hz, пишувам:

информатор uel $ cvt 1024 768 85 # 1024x768 84.89 Hz (CVT 0.79M3) hsync: 68.68 kHz; pclk: 94.50 Mhz Modeline "1024x768_85.00" 94.50 1024 1096 1200 1376 768 771 775 809 -hsync + vsync

Може да пробате и „gtf“ што го прави горе-долу истото:

informiguel ~ $ gtf 1024 768 85 # 1024x768 @ 85.00 Hz (GTF) hsync: 68.60 kHz; pclk: 94.39 MHz Modeline "1024x768_85.00" 94.39 1024 1088 1200 1376 768 769 772 807 -HSync + Vsync

И на овој начин се појавува „Modeline“ што треба да го користам со „xrandr“. Не плашете се ако hzs не се совпаѓаат многу (94.50 наместо 85).

Чекор за додавање на таа резолуција со копирање на добиената „моделина“: (детал, кога ќе ставите опција со нејзиното долго име како „newmode“, претходи 2 цртички, можеби тие не се забележуваат многу, додека други пати само 1 цртичка е како во случајот на "hsync")

informiguel x $ xrandr - нов режим "1024x768_85.00" 94.50 1024 1096 1200 1376 768 771 775 809 -hsync + vsync

Ако го провериме резултатот:

информатор x $ xrandr Екран 0: минимум 320 x 200, струја 1024 x 768, максимум 4096 x 4096 VGA-0 поврзан 1024x768 + 0 + 0 (нормално лево превртена десна x оска y оска) 0 mm x 0mm 1024x768 60.0 * 800x600 60.3 56.2 848x480 60.0 640x480 59.9 S-видео исклучено (нормално лево превртена десно x оска y оска) 1024x768_85.00 (0x137) 94.5Mhz h: ширина 1024 почеток 1096 крај 1200 вкупно 1376 закосување 0 часовник 68.7KKHz v: висина 768 почеток 771 крај 775 вкупно 809 часовник 84.9Hz

Можете да ја видите креираната нова „Modeline“. Ми се допаѓа начинот на кој звучи „Моделин“! Ако еден ден имам мачка ќе ја наречам така.

Па, продолжуваме, сега морам да го додадам овој нов режим на списокот на достапни режими:

информатор x $ xrandr - адм-режим VGA-0 1024x768_85.00

Она што е „VGA-0“, ако ги погледнете резултатите од „xrandr“, така се вика мојата графичка картичка. Го гледаме резултатот, совршен!

информатор x $ xrandr Екран 0: минимум 320 x 200, струја 1024 x 768, максимум 4096 x 4096 VGA-0 поврзан 1024x768 + 0 + 0 (нормално лево превртена десно 1024x768 60.0 * 800x600 60.3 56.2 848x480 60.0 640x480 59.9 1024x768_85.00 84.9 S -видеото е исклучено (нормално лево превртена десна x оска y оска)

Сега останува само да се примени таа резолуција на мониторот:

информатор x $ xrandr - излез VGA-0 - режим 1024x768_85.00

Едно трепкање и мониторот изгледа позгодно од кога било.

Што ако сакам да ставам резолуција од 800 × 600 со брзина на освежување од 60 hz (гледам дека има 2 достапни освежувања во овој режим, 60.3 и 56.2)? Може да се направи на овој начин:

информатор x $ xrandr -s 800x600 -r 60

Забележете дека безалкохолниот пијалок користеше 60 наместо 60.3, бидејќи вториот не го призна тоа. Сега да се вратиме на убавата резолуција:

informiguel ~ $ xrandr -s 1024x768_85.00

Ако по дифолт го зедов освежувањето во 60 hz, тогаш ќе напишеме:

informiguel x $ xrandr -s 1024x768_85.00 -r 85

Што ако не сум во право и сакам да отстранам сè? Па ништо, ајде да одиме таму. За да ја избришете оваа резолуција од списокот на достапни режими:

информатор x $ xrandr - Делмода VGA-0 1024x768_85.00

Ако го видам резултатот:

информатор x $ xrandr Екран 0: минимум 320 x 200, струја 1024 x 768, максимум 4096 x 4096 VGA-0 поврзан 1024x768 + 0 + 0 (нормално лево превртена десна x оска y оска) 0 mm x 0mm 1024x768 60.0 * 800x600 60.3 56.2 848x480 60.0 640x480 59.9 S-видео исклучено (нормално лево превртена десно x оска y оска) 1024x768_85.00 (0x136) 94.5Mhz h: ширина 1024 почеток 1096 крај 1200 вкупно 1376 закосување 0 часовник 68.7KKHz v: висина 768 почеток 771 крај 775 вкупно 809 часовник 84.9Hz

Веќе е отстранет од списокот, но сега податоците се појавуваат на начинот на создавање (–newmode) претходно. Да го избришете и ова:

informiguel x $ xrandr - термички режим 1024x768_85.00

Го гледаме резултатот:

информатор x $ xrandr Екран 0: минимум 320 x 200, струја 1024 x 768, максимум 4096 x 4096 VGA-0 поврзан 1024x768 + 0 + 0 (нормално лево превртена десна x оска y оска) 0 mm x 0mm 1024x768 60.0 * 800x600 60.3 56.2 848x480 60.0 640x480 59.9 S-видео исклучено (нормално лево превртена десно x оска y оска)

Сè беше како на почетокот на статијата ...

И, конечно, знам дека си џокер, пробај го ова:
Прво напишете го ова, што не прави никакви промени во моментот:

informiguel ~ $ xrandr - излез VGA-0 - вртете се нормално

И сега пробајте го следново, земајќи предвид дека за да ја отстраните шегата, треба да ја повторите претходната инструкција (само изберете ја со помош на копчињата на курсорот):

informiguel ~ $ xrandr - излез VGA-0 - вртете лево

Досега сè е многу убаво, но има проблем, при рестартирање на компјутерот, конфигурациите се изгубени. Не мислам дека е добра идеја да се прилагоди освежувањето на екранот секогаш кога ќе влеземе во компјутерот, треба да има начин да се остави фиксен. Одете за тоа.

Во Linux постои конфигурациска датотека која малку по малку и бидејќи хардверот беше подобро препознаен од дистрибуциите, се заборава. Неговото целосно патека е „/etc/X11/xorg.conf“. Конфигурациската датотека за сите параметри што го прават графичкото опкружување да работи.

Во LXDE (лесна X11 работна околина) датотеката не постои, затоа мора да се креира, што не е лесно. Едно можно решение е да го направите следново:

Ние ја напуштаме графичката околина, одиме на терминал со притискање на CTRL + ALT + F1, запомнете дека графичката околина е CTRL + ALT + F7). Ние ја потврдуваме и "исклучуваме" графичката околина:

информација ~ $ sudo /etc/init.d/lxdm стоп

Следно ја извршуваме конфигурацијата X:

informiguel ~ $ sudo X -конфигурирај

Создадена е датотека со име "xorg.conf.new", што е она што мора да го преместиме на вашата страница и да го измениме:

informiguel ~ $ mv xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf

Ако сè е правилно и сакаме да ја рестартираме графичката околина:

информација ~ $ sudo /etc/init.d/lxdm почеток

Постои уште едно решение што може да биде подобро, започнувате со дистрибуција на Linux на „CD Live“ и ја копирате датотеката чија целосна патека е „/etc/X11/xorg.conf“ и залепете ја во вашата дистрибуција. Ако таа дистрибуција добро го открила мониторот, проблемите се надминати, во спротивно треба да ја ретуширате датотеката со податоците за освежување и резолуција на екранот што ја сакате. Како пример, морав да го додадам следново за сода да биде соодветна:

Дел "Идентификатор на монитор" Генерички монитор "Опција" DPMS "HorizSync 30-70 VertRefresh 50-120 Modeline" 1024x768_85.00 "94.39 1024 1088 1200 1376 768 769 772 807 -HSync + Vsync Опција" Претпочитан режим "" 1024x768_85.00 "Крајна секција Дел "Идентификатор на екранот" Стандарден екран "Уред" ATI Technologies, Inc. Radeon RV250 Ако [Radeon 9000 Pro] "Монитор" Генерички монитор "Стандардна длабочина 24 опција" AddARGBGLXVisuals "" Вистинска "опција" Metamode "" 1024x768_85.00 +0+ 0 "Опција" Користете Едид "" Лажен "Подсекција" Екран "Режими на длабочина 1" 1024x768 "" 800x600 "" 640x480 "EndSubSec ................... итн.

Многу важно, побарајте ги техничките карактеристики на мониторот за да ја знаете вертикалната и хоризонталната синхронизација. Како што можете да видите на сликата, „Modeline“ е оној што е пресметан со командата „cvt“.

Откако ќе бидат направени потребните промени, сè е подготвено да работи автоматски следниот пат кога ќе го стартувате компјутерот. Проблемот е решен.

Сега, како да му објасните на некој од Виндоус или Мек, емоцијата што се чувствува да се почувствува „контролата“ над машината (а не обратно)?

Ми се чини дека сме загрозен вид ...

Оние кои сакаат да продолжат да го продлабочуваат своето знаење за xrandr, не престануваат да ги читаат овие стари предмети објавено на овој блог.

Ви благодариме Мигел Суарез Патињо!
Дали сакате да учествувате во нашиот месечен натпревар и даваат придонес во заедницата?
Вие само треба да ни испратите А. пошта вклучувајќи го и вашиот трик или мини-упатство.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

44 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   електронекспо dijo

  Здраво пријателе, како си? Благодарам за упатството, тоа е многу добро објаснето, но навистина не работи за мене.

  Дозволете ми да објаснам, во делот каде што се додава екранот и се става vga, тоа не ми одговара затоа што на списокот за конфигурација на почетокот не добивам vga монитор, само нешто од дифолт и не добивам како да направам затоа што мислам дека ОС не е таму препознавајќи го двигателот на видеото, во овој случај linux maint 10 lts, ​​не ставајте го најновиот затоа што оперативниот систем дава грешка со процесорот PC, утех минилапток

  1.    Хуан Пабло dijo

   Истото ми се случи, наместо VGA-0 ставете стандардно.

 2.   гамборимбо dijo

  Сакав да ја прилагодам резолуцијата на 32 монитор / телевизор во новата инсталација на solusOS, вашата статија е многу јасна и јасна, исто така, решението беше она што го дадовте на прашање (автоматско прилагодување на мониторот)
  Ти честитам.

  однос на

 3.   Донатин dijo

  Многу ROLL за конфигурирање на резолуцијата на екранот и херци !!! ... Во Виндоус со три кликања ги решавам !!! ... и исто така имам контрола над „Машината“ !!!! ...

  1.    Mig27 dijo

   ГРЕШКА: Во прозорците ако мониторот не ве препознава поради недостаток на возачи НЕ можете да направите ништо.
   Во Linux, ако возачот го препознае, не треба ни вие да го правите ова.

   Извинете, но вашиот обид да „допаѓате“ на Виндоус во овој случај не успеа ...

 4.   Мигел dijo

  ГРЕШКА Во Виндоус, како и во Линукс, од апликација за графичка конфигурација на екранот можете да направите некои општи работи, но кога сакате да извлечете максимум од мониторот или ОС не го детектира тоа добро во целост, од прозорците нема да бидете способен да стори нешто, од Линукс сепак имате уште една шанса ако е физички можно. Всушност, на Виндоус, мониторот со кој е направен овој напис работеше само со Виндоус 98 со возачите на производителот. Почнувајќи од повисоки верзии, одеше до многу лошо освежување на екранот.

 5.   Мариозен dijo

  многу добро упатство, но ти поставувам прашање. Во случај на примена на сите команди и дека екранот останува во посакуваната резолуција, но е префрлен на едната страна, што треба да се направи?

  1.    Mig27 dijo

   Тоа се решава со копчињата на мониторот. Обично има копче со мени каде што можете да го „поместите“ екранот за да го прилагодите.

   честитки

 6.   Ајде да користиме Linux dijo

  Тоа е добро прашање. Не сум сигурен дека има каков било начин да се поправи тоа со користење на софтвер. Во принцип, се чини дека се сеќавам дека може да се коригира со помош на копчињата на мониторот.
  Прегратка! Павле.

 7.   ТомиМинт dijo

  Вие сте генијалец ... цел ден се обидував да го поставам мониторот без никаков успех ... до сега. Ви благодарам.

 8.   Ајде да користиме Linux dijo

  Толку добро! Многу ми е драго што ти служеше.

  Прегратка! Павле.

 9.   Карлос dijo

  Одлично и многу комплетно упатство !!

 10.   ото06 dijo

  огромно упатство ...

 11.   Fredy dijo

  Парче документ .. Манкантадо !!!!!

 12.   моќта на justастин dijo

  леле страшно !!!! оваа статија и одлична идеја за почетниците на Линукс.

 13.   Georgeорџос Дијаз-монтексано dijo

  Ги следев сите чекори. И во никој случај не ме спасува ништо. Кога и да го рестартирам компјутерот, тој е во старата конфигурација и мора рачно да ресетирам сè. Те молам. Малку помош ...

 14.   Ирвандовал dijo

  Излезете од неволја со оваа препорачана алатка кога имате слаба резолуција и не можете да најдете начин да ја промените, бидејќи xrandr -s 0 е доволен!

 15.   Карлос dijo

  Благодарам, многу ми помогна.

 16.   Ел_Родер dijo

  Ви благодарам,
  Многу години се обидував да го решам проблемот, го решив за 5 минути, многу добро објасни

  ВИ БЛАГОДАРАМ што го споделивте вашето знаење, луѓето како вас го прават Слободниот софтвер подостапен и одличен

  прегратка

 17.   Max dijo

  Ви благодарам многу.

  Сметав дека е многу корисно.

  Честитка.

 18.   Ан Пјер dijo

  ми дава грешка ми кажува дека не може да најде vga ставам vga-1 vga-2 vga-0 и никој не работи ставам VGA не ми кажува дека не може да се најде што правам

 19.   Алберто dijo

  Многу добро и целосно објаснување на командата xrandr. Во gnome, секогаш кога ќе се најавам, конфигурацијата на датотеката "xorg.conf" се менува и така можам да создадам скрипта така што секое рестартирање е правилно поставено.

  Честитки!

 20.   Велин Сантана dijo

  По долго пребарување и истражување на мрежата, можев да го решам мојот проблем со ова упатство, многу добро објаснето и јасно.

  Благодарам

 21.   Начо dijo

  Па, јас секогаш користев Debian и нулта драма за да ги конфигурирам работите, без да одам до тоа ниво на детали.

  Но, сега во Нане не можев да најдам начин да го вратам мониторот во нормала и со „xrandr -s 0“ на конзолата работеше многу добро.

  Факт е дека да, многу под како што вели Донатиен, особено кога го менувате дистрибуцијата за да ги направите работите „полесни“.

  Добро ...

  .

 22.   елкабал82 dijo

  Проклето ти си одличен, многу ти благодарам на резолуцијата на надворешен монитор од 1920X1080 60hz останувам 100 со упатството.

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Вие сте добредојдени, шампион! Прегратка! Павле.

 23.   Сантијаго алесио dijo

  Работеше совршено за мене, само наместо VGA ми се појави LVDS, така што копирав сè исто, но менувајќи го VGA-0 за LVDS и сè работеше совршено

 24.   енергија dijo

  Едноставно совршен, би ве поканил на кафе ако можам.

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Хаха! Ви благодарам!
   Прегратка, Пабло.

 25.   драг dijo

  Здраво, може да ми помогнете, мониторот не е центриран и ми дава резолуција од 1920 × 1080 од 60.1 * + што не е точна работа бидејќи не е центрирана, резолуцијата на мојот компјутер е 1600 × 900, но јас не знам Колку Hz треба да го поставам, кога правам cvt ми го дава следново, колку Hz треба да го поставам?
  drakkpac drakk# cvt 1600 900 60
  # 1600 × 900 59.95 Hz (CVT 1.44M9) hsync: 55.99 kHz; pclk: 118.25 MHz
  Modeline «1600x900_60.00» 118.25 1600 1696 1856 2112 900 903 908 934 -hsync + vsync

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Здраво Драк!

   Препорачуваме да го поставите ова прашање во нашата повикана услуга за прашања и одговори Прашајте FromLinux за да може целата заедница да ви помогне со вашиот проблем.

   Прегратка, Пабло.

 26.   Илија dijo

  Ви благодарам многу, што функционираше совршено. Проблемот е што не знам како да ја уредувам датотеката (или која датотека да ја уредувам) за да остане вака конфигурирана, може некој да ми помогне? користам ubuntu studio 14.04 (ако не грешам користеј xfce)

 27.   Адријан dijo

  кога го правите овој чекор »информација ~ $ xrandr - нов режим« 1024x768_85.00 »94.50 1024 1096 1200 1376 768 771 775 809 -hsync + vsync» се појавува грешката «xrandr: Не успеа да се добие големина на гама за стандардно излез»

 28.   Jonонатан Гасиба dijo

  Добро попладне пријателе,

  Одлично упатство го постигнав до тој степен што се појави резолуцијата и сè, сепак кога ќе го изберам, тоа ми дава грешка како што е недоволниот виртуелен простор, мониторот ми дава резолуција од 1920 × 1080 и сакам да ја намалам оваа резолуција сепак кога ќе направам xrendr ми се појави моменталниот минимум и максимум, односно 1920 × 1080, ги испробав командите што ми кажуваат дали видеото работи правилно и е вака, се појавуваат брзините и пораката ми кажува ДА !

  Би сакал да знам дали има начин да се постави минимална резолуција да биде друга, а не иста, на овој начин да ги внесам вредностите што ги сакам, патем фреквенцијата на екранот со резолуцијата што ја имам ми кажува дека е 0.

 29.   Андрес Осп dijo

  Работеше за мене до совршенство и, исто така, јас веќе сум експерт во прашањето за повторна употреба благодарение на вас! Willе го споделам блогот многу благодарам. салу2

 30.   Ianулијан Д. dijo

  Здраво, како си, многу добро објаснување, но имам проблем, да ја креирам трајната конфигурациска датотека, ќе одлучите дека ми треба ова (јас сум во КалиЛинукс и датотеката xorg.conf не постои

  информација ~ $ sudo /etc/init.d/lxdm стоп

  но датотеката lxdm не постои, и кога ќе продолжам ми кажува дека мора да го запрам серверот за да ја креирам датотеката xorg.conf… па која е датотеката што мора да ја запрам ?????

 31.   холин dijo

  Многу добра статија можев да ја додадам саканата резолуција (1360 × 768), но не ми дозволува да ја изберам таа резолуција, ми ги дава следниве грешки:

  сликата каде што можев да ја додадам резолуцијата:

  Екран 0: минимум 640 x 480, струја 1024 x 768, максимум 1360 x 768
  стандардно поврзано 1024 × 768 + 0 + 0 0 mm x 0 mm
  1024 × 768 0.00 *
  800 × 600 0.00
  640 × 480 0.00
  1360х768_60.00 60.00

  грешка при обидот да се избере таа резолуција
  : x $ xrandr - стандарден излез - режим 1360x768_60.00 - основно
  xrandr: Не успеав да ја добијам големината на гамата за стандардниот излез
  xrandr: Конфигурирање на crtc 0 не успеа

  грешка како судо:

  sudo xrandr - стандарден излез - режим 1360x768_60.00 - основно
  Не е наведен протокол
  Не може да се отвори приказот: 0

  Дали некој знае што може да биде? Вистината е, прочитав многу форуми и пробав многу работи, но не можам да го поправам и најлошото е што не можам да го затворам серверот X (или да притискам ctrl + alt + f1) поради резолуцијата што ја поставува целиот екран е пикселизиран во обоени квадрати.

  Од веќе ви благодарам многу

 32.   Caszd dijo

  Здраво, многу ви благодарам за овој вид упатства, но имам мал проблем.

  При примена на командата ~ $ xrandr -addmode 1336x768_85.00 терминалот ми кажува

  xrandr: непризната опција '-дадммод'

  Што може да се случи тука?, Јас веќе пробав addmode без сценариото и ми го кажува истото Појаснувам дека имам Debian 8.5 и сите чекори пред тоа работеа добро.

  Однапред ви благодариме.

 33.   Исус Едуардо dijo

  е „–дадмод“ без наводници, има грешка при пишувањето на статијата.

 34.   Хозе Хименез dijo

  брат ти си генијалец, многу ти благодарам за упатството, се изморив да барам како да ја добијам резолуцијата 1280 × 960 на 60 hz и ми беше невозможно во xubuntu додека не стигнав до ова упатство, огромна благодарност

 35.   Анонимен dijo

  СОВРШЕНО! ! !
  Благодарам, беше одлично.
  Добро објаснето, чекор по чекор. Исто така, се учи.

 36.   Даниел Морено dijo

  Па, јас веќе сторив сè како што ми велат, но при додавањето, таа ја генерира оваа грешка и не знам што значи:
  X Грешка при неуспешно барање: BadMatch (невалидни атрибути на параметарот)
  Главен опкод на неуспешно барање: 140 (RANDR)
  Помал опкод на неуспешно барање: 18 (RRAddOutputMode)
  Сериски број на неуспешно барање: 30
  Тековен сериски број во излезниот тек: 31

  можете ли да ми помогнете?

  Ви го покажувам целиот екран

  корен @ d4m: ~ # xrandr
  Екран 0: минимум 8 x 8, струја 1024 x 600, максимум 32767 x 32767
  LVDS1 поврзана примарна 1024 × 600 + 0 + 0 (нормално лево превртена десна x оска y оска) 220 mm x 130 mm
  1024 × 600 60.19 * +
  800 × 600 60.32 56.25
  640 × 480 59.94
  512 × 300 60.00
  VGA1 исклучен (нормално лево превртена десна x оска y оска)
  VIRTUAL1 исклучена (нормално лево превртена десна x оска y оска)
  root @ d4m: ~ # xrandr –newmode 1024x768_60.00 63.50 1024 1072 1176 1328 768 771 775 798 -hsync + vsync
  root @ d4m: ~ # xrandr –addmode LVDS1 1024x768_60.00
  X Грешка при неуспешно барање: BadMatch (невалидни атрибути на параметарот)
  Главен опкод на неуспешно барање: 140 (RANDR)
  Помал опкод на неуспешно барање: 18 (RRAddOutputMode)
  Сериски број на неуспешно барање: 30
  Тековен сериски број во излезниот тек: 31
  корен @ d4m: ~ # cvt 1024 768 60
  # 1024 × 768 59.92 Hz (CVT 0.79M3) hsync: 47.82 kHz; pclk: 63.50 MHz
  Modeline «1024x768_60.00» 63.50 1024 1072 1176 1328 768 771 775 798 -hsync + vsync
  корен @ d4m: ~ #

  Штом можете да ми помогнете, би го ценел тоа бидејќи сум наставник и им помагам на моите ученици во тоа.

 37.   Suso dijo

  Вие ме спасивте !!. Прекрасно упатство.

  Имам два надворешни монитори од лаптопот (не ги внесувам причините lol) едниот поврзан со HDMI, а другиот VGA. Вториот беше со резолуција од 1024 × 768 и благодарение на вашето упатство успеав да го поставам на 1920 × 1080.

  Ви благодарам многу за сè

 38.   лансирање dijo

  xrandr: Не успеав да ја добијам големината на гамата за стандардниот излез
  Екран 0: минимум 640 x 480, струја 640 x 480, максимум 640 x 480
  стандардно поврзано примарно 640 × 480 + 0 + 0 0 mm x 0 mm
  640 × 480 73.00 *
  добро, ова го добивам кога ќе го применам "xrandr" во терминалот. Моментално мојата резолуција е многу голема, опцијата во конфигурациите исчезна, каде што е празна и нема вид на резолуција. тоа е јадро 3 и јас користам ubuntu 18.