Научете да правите без графичко опкружување

Здраво, првото нешто е да кажам дека сум fanубител на терминалот (конзола, школка, баш) и затоа навистина не го разбирам фактот дека на многу корисници им е тешко да се прилагодат на него.
Па, во ова сакам да ви ги оставам командите што можат да се користат за извршување работи што ги правиме секојдневно. Активности како што се монтирање на ISO слика или создавање слика од CD / DVD, слушање музика, работа на слики итн.
Со други зборови, може да се каже со тотална безбедност што можеме да го направиме без графичкото опкружување 🙂

Какво било сомневање или прашање, жалба или сугестија во врска со која било од овие команди (или кое било друго што не се појавува тука), кажете ми. Без повеќе ...

Оставам индекс или список со тоа што има во овој пост:

 • - »Како да креирате врска помеѓу датотеките
 • - »Како да креирате врска помеѓу папките
 • - »Создадете слика на ЦД / ДВД
 • - »Проверете ја UUID на некоја партиција
 • - »Монтирајте и одмонтирајте ISO од една папка во друга папка
 • - »За да ги проверите податоците на ЦД / ДВД
 • - »Пребарување датотеки
 • - »Знајте го типот на датотека
 • - »Целосно избришете папка
 • - »Целосно избришете еден вид датотеки во папката
 • - »Исецкајте или поделете ги датотеките
 • - »Придружете се на поделените датотеки со сплит
 • - »За промена на резолуцијата на екранот и времето на освежување
 • - »Направете слика од екранот или слика од екранот
 • - »Конвертирајте слики од еден во друг формат
 • - »Променете ги димензиите на сликата
 • - »Конвертирајте слика од бои во црна и бела
 • - »Создадете анимиран гиф со неколку слики
 • - »Извадете го звукот од видео
 • - »Конвертирајте MPEG-датотека во AVI
 • - »За да го исклучите компјутерот
 • - »За да го исклучите компјутерот по одредено време
 • - »За да го исклучите компјутерот во одредено време
 • - »За да го рестартирате компјутерот
 • - »За да го рестартирате компјутерот по одредено време
 • - »За да го рестартирате компјутерот во одредено време
 • - »Користење на калкулаторот.
 • - »Ги покажува својствата и карактеристиките на сликата.
 • - »Како да ја конфигурирате мрежата.
 • - »Проверете ја вашата е-пошта.
 • -" Сурфање на интернет.
 • - »Компресирајте ги и декомпресирајте ги сите видови датотеки.

_________________________________________________________________________________
Создадете врски помеѓу датотеките:
kzkggaara @ geass: ~ $ ln -s / "датотека-адреса" / "адреса-каде-ќе-ја ставиме-врската"/
Пример: ln -s /etc/apt/sources.list / home / kzkggaara / Скрипти /
_________________________________________________________________________________
Создадете врски помеѓу папките:
kzkggaara @ geass: ~ $ ln -s / "папка-адреса" / / "адреса-каде-ќе-ја ставиме-врската" /
Пример: ln -s / var / www / / home / kzkggaara / Домаќин /
_________________________________________________________________________________
Создадете виртуелна слика на ЦД / ДВД:
kzkggaara @ geass: ~ $ dd ако = / dev / cdrom на = / home / your_user / name.iso
Тоа е она што тие треба да го напишат, се разбира ... ние мора да го замениме “вашиот корисник”По име на вашиот корисник (во мојот случај „кзггаара“) и "името”Со кое име сакате да ја имате сликата.
Пример: dd if = / dev / cdrom of = / home / kzkggaara / Distros / archlinux-2011-05.iso
_________________________________________________________________________________
Проверете ја UUID на некоја партиција:
kzkggaara @ geass: ~ $ vol_id -u / dev / "партиција-за-проверка"
Пример: vol_id -u / dev / sda3
_________________________________________________________________________________
Монтирајте и одмонтирајте ISO слика од една папка во друга папка:
kzkggaara @ geass: ~ $ монтажа на судо -t iso9660 -o јамка / "iso-датотека-адреса" / "папка-каде-што-сакате-изо-содржина-за-монтирање"
Пример: sudo се качи -t iso9660 -o јамка / дома / kzkggaara / Преземања /archlinux-2011-05.iso / просек / тем
Забелешка: Неопходно е да ја внесете нашата лозинка за root бидејќи се потребни административни дозволи. Исто така, ги потенцирам празнините помеѓу адресата или патеката на ISO-датотеката и адресата или патеката на папката каде што ќе се монтира.
Да се ​​расклопат: судо усе качи / "Папка-каде-јас-монтирам-изо-содржина-"
Пример: sudo сума / просек / тем
_________________________________________________________________________________
За да ги проверите податоците на ЦД / ДВД:
kzkggaara @ geass: ~ $ cdck -d / dev / "уред-за-проверка"
Пример: cdck -d / dev / cdrom1
_________________________________________________________________________________
Пребарување датотеки:
kzkggaara @ geass: ~ $ најдете / "патека каде-за-пребарување" -име *. "продолжување-на-датотеки-сакаме-да-пребаруваме--печатење
Пример: најдете / дома / kzkggaara / Проекти / MCAnime -име * .xcf -принт
Забелешка: Ако наместо да се стави "-јам"Ние ставивме"-имеТогаш, пребарувањето би било нечувствително на големи букви.
_________________________________________________________________________________
Знајте тип на датотека:
Оваа команда ќе ни помогне да знаеме каков тип на датотека е оној што го избираме. Тој е прилично едноставен, но може да ни биде многу корисен од време на време.
kzkggaara @ geass: ~ $ датотека / "датотека-адреса"
Пример: датотека / дом / kzkggaara / Преземања /аватар.png
_________________________________________________________________________________
Целосно избришете папка:
Ова ни помага да избришеме папка или директориум заедно со сите датотеки и поддиректориуми што ги содржи.
kzkggaara @ geass: ~ $ rm -r / "папка-адреса"
Пример: rm -r / home / kzkggaara / Work / squid-logs76 /
Забелешка: Оваа команда не ја испраќа папката или нејзината содржина до shубре, ова го брише целосно. И, во зависност од тоа што сакате да избришете, ќе им требаат или не административни дозволи (ако тие ќе избришат нешто во нивната лична папка, не треба да има проблем).
_________________________________________________________________________________
Целосно избришете еден вид датотеки во папката:
Ова ни помага да избришеме еден вид датотеки во папка или директориум.
kzkggaara @ geass: ~ $ rm *. "датотека-тип-екстензија-сакате-да-избришете" / "адреса-на-папка-за-проверка"
Пример: rm * .jpg / home / kzkggaara / Преземања /
Забелешка: Оваа команда не ја испраќа папката или нејзината содржина до shубре, ова го брише целосно. И, во зависност од тоа што сакате да избришете, ќе им требаат или не административни дозволи (ако тие ќе избришат нешто во нивната лична папка, не треба да има проблем).
_________________________________________________________________________________
Исецкајте или поделете ги датотеките:
Ова ни помага да поделиме датотека во големина дефинирана од нас.
kzkggaara @ geass: ~ $ Сплит -б „каква-големина-сакаме“ k / “адреса-на-папката-за-за-проверка“ «име-што-ќе-ги-има-деловите-од-датотеката »
Пример: split -b 40k /home/kzkggaara/Documentos/test.odt тест1.од
Забелешка: Големината е стандардно дадена во KB, ако сакате таа да биде во MB наместо во KB, само променете ја "k"од"m".
_________________________________________________________________________________
Придружете се на поделените датотеки со сплит:
Ова ни помага да се приклучиме на датотеките претходно поделени со командата Сплит.
kzkggaara @ geass: ~ $ мачка "Име на деловите на датотеката"*> / "Адреса-на-папката-каде-ќе-стави-датотека-еднаш-се придружиме"/
Пример: тест за мачка1 * / дом / кцкгагара / тест.од
_________________________________________________________________________________
За промена на резолуцијата на екранот и времето на освежување:
Ова, како што вели погоре, ни помага да ја смениме резолуцијата на екранот и да го освежиме времето (херци), но прво треба да провериме какви резолуции на екранот поддржува нашиот компјутер:
kzkggaara @ geass: ~ $ судо храндр -q
Откако проверивме дали резолуцијата што ја сакаме е поддржана, продолжуваме да ја менуваме користејќи ја следнава команда:
kzkggaara @ geass: ~ $ судо храндр -s "посакувана резолуција" -r "посакувано-време за освежување"
Пример: sudo xrandr -с 1280 1024 -р 70
Забелешка: За употреба на оваа команда очигледно е дека е потребно да се инсталира работна околина, бидејќи во спротивно би ја смениле резолуцијата? до терминалот ?? СМЕЕЊЕ НА ГЛАС. За да дознаете повеќе за тоа, тука објавуваме специфична статија за ова.
_________________________________________________________________________________
Сними скриншот или слика од екранот:
Со ова ви покажувам како да направите скриншот на нашата работна површина, како наместо да го направиме тоа на нашата работна површина, можеме да го сториме тоа на прозорец, како да го зачуваме итн итн ...
Но, прво мора да инсталираме мал пакет од 4 MB, наречен сликата што можеме да ги најдеме и во репосите на Убунту и во оние на Дебијан и деривати. Откако ја инсталираа ...
За да ја снимите работната површина веднаш:
kzkggaara @ geass: ~ $ увоз - корен на прозорец / "Каде-сакаш-за-заштеди-за-фаќање"
- » Пример: увоз - корен на прозорец /home/kzkggaara/screenshot.jpg
Да се ​​фати работната површина по некое време:
kzkggaara @ geass: ~ $ спиење "број на секунди" и; увоз - корен на прозорец / –Каде-каде-сакаш-да го спасиш-зафаќањето-
- » Пример: спиење 5s; увоз - корен на прозорец /home/kzkggaara/window.jpg // Фаќањето ќе се случи по 5 секунди.
_________________________________________________________________________________
Конвертирајте слики од еден во друг формат:
kzkggaara @ geass: ~ $ преобрази /«Слика-сакате-да-конвертирате» / «Слика-која-ќе-се создаде-по-конвертирање-на-претходната»
Пример: преобрази /home/kzkggaara/Downloads/render.png /home/kzkggaara/Downloads/render.jpg
_________________________________________________________________________________
Променете ги димензиите на сликата:
Ова ни помага да ја зголемиме или намалиме големината на сликата и ова може да ни помогне да ја намалиме тежината на истата.
kzkggaara @ geass: ~ $ конвертирај - примерок „посакувани димензии“ /«Оригинална слика» / «Слика-која-ќе-се создаде-по-работењето на претходното»
Пример: конвертирај-примерок 800 × 600 /home/kzkggaara/screenshot.jpg /home/kzkggaara/modified-screenshot.jpg
_________________________________________________________________________________
Конвертирајте обоена слика во црно-бело:
kzkggaara @ geass: ~ $ конвертирај-примерок /«Оригинална слика» -монохроматски / «Слика-која-ќе-се создаде-по-работењето на претходното»
Пример: преобрази /home/kzkggaara/picture.jpg -монохроматски /home/kzkggaara/picture_modified.jpg
_________________________________________________________________________________
Создадете анимиран gif со повеќе слики:
Ова е команда што ја научив само пред неколку минути хаха, со оваа команда можеме да создадеме анимирана слика (gif) со помош на рамки на многу други слики ... тоа е навистина брзо, лесно и најдобро од сите, не мора да се отвораме Gimp ништо како тоа да го стори тоа хаха.
kzkggaara @ geass: ~ $ преобрази-одложи "време-помеѓу-рамка и" рамка "" слика # 1 " «Слика # 2» «слика # 3 »«слика # 4 » (... и колку што сакаат) "Име на Gif" .gif
Пример: конвертирај -доцни 300 userbar1.jpg userbar2.jpg userbar3.jpg userbar4.jpg userbarkzkg.gif
Забелешка: Времето помеѓу рамката и рамката (слика и слика) е во милисекунди, па 100 = 1 секунда, 200 = 2 секунди, 300 = 3 секунди, 400 = 4 секунди, итн итн итн.
_________________________________________________________________________________
Извлечете го аудиото од видео:
Ова е друга команда што ме изненади кога го најдов, хаха веќе не ми треба никаков софтвер за извлекување на аудио, бидејќи со ова може лесно да се извлече, има и предност што повеќе кодеци имате инсталирано, тогаш нема да има видео датотека на од кое не можете да го извлечете аудиото. За да успеете, треба да го инсталирате пакетот играч и сите зависности што и се потребни.
kzkggaara @ geass: ~ $ mplayer -vo null -dumpaudio -dumpfile / "аудио-датотека-ќе-се-извлече" / «Видео-од-кое-го-добивате-аудио".avi
Пример: mplayer -vo null -dumpaudio -dumpfile /home/kzkggaara/test.mp3 /home/kzkggaara/Videos/Anime/project.avi
_________________________________________________________________________________
Конвертирајте MPEG-датотека во AVI:
Ова го ставам повеќе во случај кога некому ќе му треба затоа што за волја на вистината не сум многу добар во конвертирање видеа од еден во друг формат, така што не ги познавам многу добро предностите на користење на еден или друг систем за кодирање итн. За да работи, треба да го инсталирате пакетот играч и сите зависности што и се потребни.
kzkggaara @ geass: ~ $ mencoder / "video-to-convert" -ovc lavc -lavcopts vcodec = mpeg4: vpass = 1 -oac copy -o / "video-convert"
Пример: mencoder /home/kzkggaara/Downloads/kitty.mpg -ovc lavc -lavcopts vcodec = mpeg4: vpass = 1 -oac copy -o /home/kzkggaara/Downloads/kittyconverted.avi
_________________________________________________________________________________
За да го исклучите компјутерот:
kzkggaara @ geass: ~ $ исклучување на судо -х сега
Забелешка: Неопходно е да ја внесете нашата root лозинка бидејќи се потребни административни дозволи.
_________________________________________________________________________________
За да го исклучите компјутерот по одредено време:
kzkggaara @ geass: ~ $ исклучување на судо -h + „посакувано време“
Мора да се смени “„Посакувано време“”За бројот или бројот на минути што треба да почекаат пред да го исклучите системот.
Пример: исклучување на судо -х +10 // Системот ќе се исклучи 10 минути по внесувањето на оваа командна линија.
Забелешка: Неопходно е да ја внесете нашата root лозинка бидејќи се потребни административни дозволи.
_________________________________________________________________________________
За да го исклучите компјутерот во одредено време:
kzkggaara @ geass: ~ $ исклучување на судо -h „посакувано време“
Мора да се смени “„Посакувано време“„Со логично време кога тие сакаат системот да се исклучи. Часовник во формат од 24 часа, тоа е; од 0 до 23.
Пример: исклучување на судо -ч 22:30 часот // Системот ќе се исклучи во 22:30 часот, тоа е; во 10:XNUMX часот навечер.
Забелешка: Неопходно е да ја внесете нашата root лозинка бидејќи се потребни административни дозволи.
_________________________________________________________________________________
За да го рестартирате компјутерот:
kzkggaara @ geass: ~ $ исклучување на судо -р сега
kzkggaara @ geass: ~ $ судо рестартирање
Забелешка: Неопходно е да ја внесете нашата лозинка за root бидејќи се потребни административни дозволи. Исто така, било која од двете претходни редови го прави истото; рестартирајте го компјутерот.
_________________________________________________________________________________
За да го рестартирате компјутерот по одредено време:
kzkggaara @ geass: ~ $ исклучување на судо -r +„Посакувано време“
Мора да се смени “„Посакувано време“”За бројот или количината на минути да почекате пред да го рестартирате системот.
Пример: исклучување на судо -r +10 // Системот ќе се рестартира 10 минути по внесувањето на оваа командна линија.
Забелешка: Неопходно е да ја внесете нашата root лозинка бидејќи се потребни административни дозволи.
_________________________________________________________________________________
За да го рестартирате компјутерот во одредено време:
kzkggaara @ geass: ~ $ исклучување на судо -r „Посакувано време“
Мора да се смени “„Посакувано време“„Со логично време кога тие сакаат системот да се рестартира. Часовник во формат од 24 часа, тоа е; од 0 до 23.
Пример: исклучување на судо -р 22:30 // Системот ќе се рестартира во 22:30 часот, тоа е; во 10:XNUMX часот навечер.
Забелешка: Неопходно е да ја внесете нашата root лозинка бидејќи се потребни административни дозволи.
_________________________________________________________________________________
Користење на калкулаторот:
Да претпоставиме дека сакаме да направиме пресметка премногу комплицирана за да го направиме тоа ментално, или едноставно не сакаме да размислуваме хахаха, решението за ова би било „пр.н.е.“
kzkggaara @ geass: ~ $ bc
Откако ја напишавме таа едноставна команда, можеме да ја напишеме пресметката што сакаме да ја направиме:
Пример: 1 + 49 / 25
И при притискање [Внесете] посакуваниот резултат нема да се појави. За да излеземе од калкулаторот, само ставивме отказ.
_________________________________________________________________________________
Ги покажува својствата и карактеристиките на сликата:
Оваа команда ќе ни каже точно различни вредности на сликата, како што е нејзиното проширување, големина, итн.
kzkggaara @ geass: ~ $ идентификува "слика"
Пример: идентификува / home / kzkggaara / banner.png
_________________________________________________________________________________
Како да ја конфигурирате мрежата:
Овие команди што ги оставам подолу, многу ги користам за конфигурирање на мрежата во сервери и виртуелни мрежни картички.
За да ја смениме IP-адресата, ставаме:
kzkggaara @ сервер за пошта: ~ $ ifconfig ethx XXXX
Пример: ifconfig eth0 192.168.191.1
Забелешка: eth0 е стандардна мрежна картичка (на таблата), но ако имате друга мрежна картичка, тогаш тоа би било eth1.
За промена на мрежната маска:
kzkggaara @ сервер за пошта: ~ $ ifconfig нетмаска ХХХХ
За промена на адресата за емитување:
kzkggaara @ сервер за пошта: ~ $ ifconfig емитува ХХХХ
_________________________________________________________________________________
Проверете ја вашата е-пошта:
Ова и покрај фактот дека начинот на кој е прикажан не е многу „убав“, корисно е бидејќи заштедуваме потреба да конфигурираме менаџер за е-пошта.
Првото нешто што треба да направиме е да се поврземе со серверот преку TELNET:
kzkggaara @ сервер за пошта: ~ $ телнет «сервер» 110
Пример: телнет пошта.интераудит.cu 110
Забелешка: Пристаниште 110 е пристапна порта POP3.
Втората работа е дека ќе видиме порака за добредојде од серверот, сега она што следува е да се најавите на нашиот корисник:
корисник „наш-корисник“
Пример: корисник kzkggaara
Третата работа е да се стави лозинката за да се заврши најавувањето:
помине «лозинка»
Пример: пас за пингвин
И подготвени сме веќе најавени, таму ќе ни каже колку е-пошта имаме, ги оставам потребните команди:
список: ја враќа листата на пораки и она што секој го зафаќа во бајти.
статистика: ни кажува колку пораки имаме и колку бајти зафаќаат, вкупно
ретро "ИД за пошта": Покажете ја е-поштата што одговара на ID што сте ја внеле.
дадете "ID на пошта": Избришете ја е-поштата што одговара на ID што сте ја внеле.
рсет: Преземете ја пораката што ја обележавме за бришење со dele, пред да ја затворите сесијата.
_________________________________________________________________________________
Сурфање на интернет:
Овде оставам еден од многуте начини да сурфам на Интернет од конзолата или терминалот. Ова може да се направи бидејќи ќе инсталираме прелистувач кој работи без X сервер, во овој случај ќе го користиме врски2 но има многу други.
За да го инсталираме, само ставивме:
kzkggaara @ geass: ~ $ sudo apt-get инсталирај врски2 (во случај на употреба на дистрибуции врз основа на Debian)
И voila, сега останува само да пристапите до веб-страница:
kzkggaara @ geass: ~ $ врски2 «веб»
Пример: врски2 www.mcanime.net
И иако изгледа нешто поразлично од тоа како сме навикнале да го гледаме, тоа ни помага да посетиме некоја страница или брзо да најдеме некои информации. Добро е да се напомене дека нема да вчита CSS или слики или Java скрипти хаха. Подолу се прикажани кратенките:

ESC : Покажи мени
^ C, q : Отстрани
^ П, ^ Н : Лизнете нагоре, слајд надолу.
(,) : Повлечете лево, десно, горе, долу, изберете врска.
-> : Следете ја врската.
<- : Врати се назад.
g : Одете на URL.
G : Одете на URL врз основа на тековната URL.
/ : Бара.
? : Пребарување назад.
n : Пронајдете следно.
N : Пребарај претходно.
= : Информации за документот.
\ : Изворен код на документ:
d : За да ја преземете.

Компресирајте и декомпресирајте ги сите видови датотеки:
За да не го правам овој пост многу подолг, ја оставам само врската до статијата што ја објавивме зборувајќи за ова: Со терминалот: Компресирајте и декомпресирајте ги датотеките


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

46 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Евгенија бахит dijo

  Одлична статија! Го споделувам

   1.    KZKG ^ Gaara <° Linux dijo

    Веќе поминав и го видов, ви благодарам навистина * - *
    Ако можам да ви помогнам на кој било начин, тука сме

    Со почит

    1.    Евгенија бахит dijo

     Написите како овие СЕГА многу помагаат во ширењето на знаењето, слободните технологии и пред сè, ги охрабруваат корисниците да го „изгубат стравот“ од SL SL
     Ова се придонеси што навистина вреди.

     Честитки!

     1.    KZKG ^ Gaara <° Linux dijo

      Благодарам, ќе се обидам да ставам повеќе написи како овие, обидувајќи се да бидам малку повеќе технички…… всушност, јас само ставам друга на SSH и можеби ќе ви биде интересно

      Поздрав и задоволство што ве имам тука

     2.    kdpv182 dijo

      Гледам дека сте архитект и користите gnu-linux =), како успевате да се развивате во својата професија со Linux? Вашето мислење ми се чини интересно бидејќи повеќето поврзани кариери претпочитаат комерцијален софтвер.

   2.    елав <° Linux dijo

    Благодарам ^^

    1.    Храброст dijo

     Тоа е од другата страна на екранот.

     Ако знам дека правиш добри момци хахахахаха

  1.    елав <° Linux dijo

   Ви благодарам. Со нетрпение го очекувам вторник како добра работа

  2.    KZKG ^ Gaara <° Linux dijo

   Чест што ми правиш
   Ви благодарам многу, навистина ... благодарам

   ПС: елав, дали е време да направиш статија за Мут или не? 😉

  3.    Патрисио морал dijo

   Интересен пост:

   - Многу од овие теми ме потсетуваат на пред неколку години кога сè уште немав персонален компјутер за да можам да таблетам во Линукс и не ми паѓаше на памет дека ќе се посветам на компјутерите и веќе почнував да се впуштам во светот Уникс и командната конзола преку услугите на сметката за сметки на Грекс преку теленет (сега тие сè уште ги нудат услугите, но со ssh): Гледајќи и испраќајќи е-пошта со бор, јас бев запознат со тогаш фасцинантниот свет на ББС (Систем за билтени ), научете ги командите со Unix, компајлирајте C-програми, користете го прелистувачот Lynx итн.

   -Денес има многу лесни графички опкружувања (и благодарение на тоа, делумно, Linux стана популарен). Поминав низ Unix MP-RAS на NCR, Red Hat 9.0, Mandriva 2007, OpenSuse 11.0, сега Ubuntu 10.04 и повеќе од Постојат прекрасни графички средини, па дури и административни системи како WEBMIN (што му го олеснува на Администраторот на системот по цена на безбедност), нема ништо што ја победи моќта што стои зад командната линија.

   Поздрав.

   1.    KZKG ^ Gaara <"Линукс dijo

    Ви благодариме и ДОБРЕДОЈДОВТЕ на нашата скромна страница
    Се согласувам со вас за сè, без оглед колку е едноставен системот може да се направи со користење на GUI, тоа дефинитивно ќе се постигне поедноставно со користење на терминалот, јас самиот можев да потврдам дека со едноставни команди или скрипти во bash е можно побрзо да се извршуваат задачи и со некои совети, можно е да се оптимизира и автоматизира процесот.

    Корисниците кои не се заинтересирани да ја знаат работата на нивниот оперативен систем, таму имаат повеќе околни работни околини за избор, ќе можат да управуваат со нивниот оперативен систем без поголеми проблеми, а оние кои се заинтересирани да ги знаат медовите на ОС, има многу документација за тоа, тоа е само прашање на постоење мотивација.

    Вебмин? ... ако ме замолите да му дадам рејтинг помеѓу 0 и 10, јас би му дал: / dev / null ... дури и мртов не го инсталирам.

    Поздрав и навистина, задоволство е да го прочитате вашиот коментар, ви благодарам многу што застанавте и коментиравте.
    Се читаме тука 🙂

 2.   Храброст dijo

  Навигацијата по терминалот ми изгледа интересно, она што не го знам е како можете да живеете без графичко опкружување, без разлика колку KDE имате

  1.    Храброст dijo

   Дали веќе имате пристап до .com? го даде за коментарот погоре и отвори дека Debian vs Arch и имај страница за вечна битка хаха

   1.    KZKG ^ Gaara <° Linux dijo

    Имам пристап до неколку .COM, (Artescritorio, блогови на Blogspot, итн.), Но не сите ... на пример, веќе немам пристап до WP.com

 3.   Едуар2 dijo

  Добра статија, ми се допаѓа овој тип на написи. <° Linux

  1.    KZKG ^ Gaara <° Linux dijo

   Ах, овие да не? ХАХА… да видам дали кога ќе ставам повеќе технички написи, да видам дали може да ги разберете ЛОЛ !!!!

   ПС: Секогаш се будам со вклучен режим на тролови, само знам како да го контролирам

 4.   Трејс dijo

  Многу добар постот. Toе пробам неколку од тие упатства во терминалот и ќе видам како се одвива.

  Поздрав.

  1.    KZKG ^ Gaara <° Linux dijo

   Добро добро, ако имате проблем или нешто чудно, кажете ми и јас ќе ви помогнам со задоволство
   Со почит

 5.   фреди dijo

  многу добра помош благодарам.

  1.    KZKG ^ Gaara <° Linux dijo

   За ништо, задоволство е да помогнам

 6.   Кафеавата dijo

  Ви благодариме за информацијата што е одлично

  1.    KZKG ^ Gaara <° Linux dijo

   Грацијас

 7.   Хорхе Едуардо Олаја dijo

  одлично е што можам да ги извршувам сите овие команди, отстранувајќи ги овие задачи во графички режим, ќе започнам да вежбам малку по малку

 8.   Ентони dijo

  Одлично ... за оние кои почнуваат да бидат linuxers !!
  Поздрав

 9.   Хуан Мануел dijo

  Овој напис е цел на половина терен.
  Одлично.

  1.    KZKG ^ Gaara <° Linux dijo

   Благодарам
   Добредојдовте на нашата страница

 10.   Елери dijo

  Имаме и Фејсбук и Твитер од терминалот =). Приложете ги врските

  Фејсбук
  http://fbcmd.dtompkins.com/
  Твитер
  https://github.com/jgoerzen/twidge/wiki.

  Поздрав и благодарност за споделувањето.

 11.   Атал волк dijo

  Здраво КЗКГ.
  Одлични информации што ги давате. Почнувам со Linux, би сакал да ве советувам како да научите и да го совладувате Linux. Дали е можно да ме водите?
  Честитки и благодарност.

  1.    KZKG ^ Gaara <"Линукс dijo

   Здраво и добредојде Атал 🙂
   Секако, тука сме за она што ви треба ... можете да ми напишете директно на мојата е-пошта (kzkggaara@myopera.com) или користете го нашиот форум: http://foro.desdelinux.net . Како и да сакате, ние ќе бидеме таму

   Поздрав и добредојде пријател.

 12.   кондур05 dijo

  Ова е она што сакав да кажам благодарам kage

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Ништо, задоволство пријателе

 13.   гијагу dijo

  Одлична информација, благодарам многу пријателе !!!!! Поздрав = Д каде можам да добијам повеќе од тие команди?

 14.   молокоизирање dijo

  Како и секогаш, одлична КЗКГ ^ Гаара и гледам дека сте се вратиле во Арх, голем придонес

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Назад кон Арх? всушност не, јас сè уште користам Debian :)

 15.   Матијас (@ W4t145) dijo

  Одличен придонес, за омилени и споделени

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Благодарам

 16.   Пако Герара Гонзалесп dijo

  Одлична статија, ќе земам неколку и дозволете ми да ја споделам вашата статија

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Ви благодарам ^ - ^
   Секоја помош што можете да ја дадете за да ја донесете содржината на други корисници, ние ќе ја цениме

   Поздрав и добредојде на блогот

 17.   Лукас Матијас dijo

  Страшно, јас веќе ја фаќам раката за врски2

 18.   Ернесто Морено dijo

  Одлична објава! ова многу ми помага да го проширам знаењето за светот на ГНУ / Линукс.

  Поздрав и следете ги овие одлични објави!

 19.   Роландо Е.Р. dijo

  Знам дека трчам малку доцна и можеби е веќе кажано, но би сакал да додадам дека наместо калкулаторот е исто така многу кул да се користи Python толкувачот. Едноставно напишете „питон“ и можете да извршите секаков вид пресметки, исто така можете да зачувувате променливи (израз: „a = 5“) додека не излезете од сесијата („откажете ()“)

 20.   Дмнеми dijo

  Здраво, јас сум многу заинтересирана за оваа страница, но тешко ми е да користам Linux. Имам инсталирано Arch и сега ми се случува во Делфин да не ми го покажува уредот поврзан на USB поради грешка што ја извадив мемориската картичка од читателот. Иако можам да ги видам информациите содржани во уредот за пенкало, не можам да ги прегледувам директно во Делфин и кога ќе го отворам уредот, се означува секторот «root», но ако оставам таму и кликнам на root, се појавува само тоа што е содржано во тој сектор, не знам дали се објаснувам. Однапред благодарам ако можете да ми помогнете затоа што сум нова во ова.

 21.   Диего Леон iraиралдо dijo

  многу добра статија, но можете ли да ми кажете како да активирам мрежна картичка во kali linux? (безжичен). командите што ги консултирав не ми помогнаа. уште објавуваш? Сакам да го совладам linux, која верзија ја препорачувате за да можете многу да го менувате и да знаете како да конфигурирате сè.
  Честитки и благодарност.
  Диего

 22.   Жозе dijo

  Многу solprendente твојата работа, Emberdad знаеш што правиш !!!!!!

 23.   киара dijo

  Здраво, секогаш ми кажувале дека инсталирањето на сервер без графичко опкружување е најдобро, и секогаш го правев тоа, но тие никогаш не ми кажуваат кои предности ги има.

  Може ли некој да ми посочи?

  Поздрав.