Прекрасен WM [Инсталација + конфигурација]

ArchLinux + Прекрасен WM во акција!

Пред неколку месеци, од засега непознати причини, ми здосади да користам openbox + tint2 (што патем е и добра комбинација) откако видов нишка на форуми за лакови, бев зачуден страшни.

Овој водич е дизајниран за оние корисници кои сакаат да инсталираат Прекрасно и не знаат од каде да започнат, и поточно, водич со конфигурацијата што моментално ја имам на мојот лаптоп, не мислам дека сум светилка во однос на предметот но ајде да го кажеме ова вака, ако на крајот од објавата успеавте да разберете некои страшни, тоа значи дека сте одлични, а исто така и јас xD

Предупредување: Awesome е дизајниран за малку искусни корисници заинтересирани за работна околина од типот мозаик, за ентузијасти и curубопитни луѓе кои сакаат да го зголемат своето знаење и за секој што мисли дека може да го постигне тоа (*пркосен изглед*)

ЗАБЕЛЕШКА!: Овој водич се базира на Arch Linux, но освен за инсталација на пакети, сите чекори се точно исти, секое дистрибуција.

Подготовка

Инсталација на компонентата

Pacman -S страшно маѓепсан xcompmgr азот lx појава xorg-setxkbmap

Ова се основните компоненти што ќе ни бидат потребни, да ги видиме функциите на пакетите што ги инсталираме:

 • страшни: менаџер на прозорци
 • маѓепсан: модуларна библиотека за одлични додатоци
 • xcompmgr: да се користи композицијата
 • азот: се грижи за позадината
 • изглед: избирач на теми gtk
 • xorg-setxkbmap: (по избор) за извршување на менувачот за локација на тастатурата

да започнеме страшно додаваме на нашите ~ / .xinitrc:

Извонредно

Откако инсталиравме одлично, создаваме папка каде да ја зачуваме рц.луа, тогаш ја копираме наведената конфигурациска датотека што е вклучена стандардно со следнава команда:

mkdir ~ / .config / awesome && cp /etc/xdg/awesome/rc.lua ~ / .config / awesome /

рц.луа ги зачувува сите одлични поставки, но не и темите, тие се посебни креатори и се зачувани во нив / usr / share / awesome / темаДа, ќе ги видиме подоцна.

Главната конфигурациска датотека, рц.луа, датотеките со теми и некои додатоци се напишани во месечина, императив, структуриран и многу лесен програмски јазик, заснован на C и Perl ……, но не плашете се од тоа, тоа е поедноставно отколку што изгледа, исто така користите Linux, има и полоши работи како што е составување хахаха.

Она што треба да ви биде јасно е една работа во Луа: Нарачката е важна! . Значи, ако отворите клуч {тој клуч мора да го затворите}. уште еднаш, Редот е фундаментален!.

Ние исто така мора да разбереме некои основни концепти што можеби ви изгледаат невообичаени:

Клиент
Секој прозорец.
таг
Ознаката ќе стане работно место. Се разликува од ова во некои аспекти, како што е можноста да се прикаже клиент во неколку ознаки или да се прикаже содржината на повеќе од една ознака истовремено.
Главен прозорец
Главниот (или главниот) прозорец е оној што обично бара најголемо внимание. Овој концепт е преземен од dwm, другите прозорци едноставно се нарекуваат не-мастер или не-мастер xD.
Лебдечки прозорец
Обично прозорците не се преклопуваат едни со други, но некои апликации не работат добро под мозаичката парадигма, па затоа е можно да ги натераат да плови.
лебдечките клиенти можат слободно да се преместуваат и да се менуваат големината исто како и прозорците што не лебдат.
Вибокс
Тоа е она што можеме да го наречеме „панел“, можете да додадете онолку WiBox-ови колку што сакате, овие содржат додатоци.
графичка контрола
Додатоците се објекти кои обезбедуваат различни функции од менија, лента за обележувачи, список со прозорци, информации за системот, часовник, област за известување и многу други, тие се едноставни и многу флексибилни.
Екран
Покажува на кој екран ќе бидат прикажани прозорците. Корисно е само ако имаме повеќе од еден монитор.
Распоред
Распоред е начинот на уредување на прозорците. Прекрасно ги нуди следниве распореди (некои се покорисни од другите), овие се претставени како икона од десната страна на нашата лента за додатоци:
 • колони (колони)) - Главниот прозорец е прикажан во левата колона (или десно, има 2 распоред за ова) и оние за повеќе прозорци во спротивната колона.
 • редови  - исто како погоре, но редови наместо колони.
 • зголемена - Главниот прозорец е позициониран во центарот на екранот и главниот прозорец (само еден во овој распоред) е нацртан на средината на екранот, а другите се наредени под него во колони.
 • максимизиран - главниот прозорец го користи целиот простор на прозорецот, оставајќи ги другите зад себе.
 • спирала - главниот прозорец одлево, во горниот десен 2 прозорци во долниот десен 4 прозорец и така натаму ... (Да видиме кој го користи тоа: Р).
 • цик Заг - исто како и претходниот, но во спротивна насока (мајка ми xD)
 • лебдечки (лебдечки) - прозорците можат слободно да се преместуваат и да се менуваат големината, да се преклопуваат и слично ...

Прекрасно Тој е дизајниран да ја користи тастатурата поактивно, за што серија комбинации со копчето Mod4 (или прозорец клуч) еве корисна табела на комбинации: Овие комбинации може да се прилагодат во rc.lua.

Измена на датотеката rc.lua

Сè што е јасно до тука? добро, сега! оди земи го рц.луаМожеме да користиме кој било уредувач на текст, иако препорачувам оној што ја истакнува синтаксата, така ќе ви биде полесно да ве водиме низ кодот.

На прв поглед е разочарувачка, конфигурациската датотека е напишана во Луа, што во најмала рака ... не е пријателска веднаш по лилјакот. Но, ќе видите дека е пофункционално и појасно отколку што изгледа, ако некогаш сте конфигурирале жилавПа, тоа е слично, но покомплексно xD. око!, за коментар се користи двојната цртичка (- -)

За да се илустрирате малку, можете да испитате rc.lua што моментално го користам.

за активирање на композицијата (на пр. транспарентност во прозорците), ставаме на почетокот на датотеката, веднаш подолу бараат ("непослушен") оваа линија, исто така додаваме маѓепсан да ги користите графичките контроли што ќе се појават подоцна:

- тука ќе ги ставиме нашите додатоци awful.util.spawn_with_shell ("xcompmgr &") vicious = бара ("маѓепсан")

Ако одиме подалеку, ги наоѓаме следниве редови, тука можеме да прогласиме некои параметри како што се предметот, алијасот и стандардниот терминал:

..... терминал = "xterm"

Ќе посочам Сакура како терминал, отсега натаму, секој пат кога ќе се повика терминалната променлива, таа ќе ја изврши Сакура.

.... терминал = "сакура"

Можеме да посочиме кои распоред сакаме, за да ја оневозможиме коментарата на линијата со двојна црта:

......... {грозен. распоред патент макс, - ужасно.слој.соодветни.макс.целосен екран, - ужасно.уредување.соодветни.magnifier} .........

Тагови

Во делот ознаки можеме да ја измениме етикетата на секоја ознака, исто така, и стандардниот изглед во секоја ознака:

ознаки [s] = страшно.tag ({1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9}, и, распоред [1])

во моето изгледа вака:

ознаки [s] = страшно.tag ({"(* ^ ▽ ^)", "へ (^ ∇ ^)", "(ノ ^ _ ^) ノ", "(・ _ ・)"}, распореди [1])

мени

Прекрасно се состои од графичка контрола од типот на мени, каде што можеме да ги нарачаме сите инсталирани апликации во различни делови, конфигурирајќи е едноставно, но бара редослед. Прво го декларираме името на менито, а потоа и неговата содржина. на пр. за креирање на менито «графика»Јас го направив тоа на овој начин:

menugraphics = {{"Djview4", "djview4"}, {"GIMP", "gimp"}, {"Inkscape", "inkscape"}, {"Mcomix", "mcomix"},

Забележете дека првиот дел е името што ќе се појави (GIMP), вториот е командата за извршување (gimp), за да биде појасно, еве го менито „уредници“ каде што поставив уредници на текст како vi и nano:

menueditors = {{"Leafpad", "leafpad"}, {"Medit", "medit"}, {"Nano", терминал .. "-e nano"}, {"Vim", терминал .. "-e vim "}, {" Vi ", терминал .." -e vi "}, {" Зим "," зим "},

како што ќе видите како е порачката за Вим „Вим“, терминал .. „-е вим“ што работи «сакура -е вим".

Откако ќе се создадат под-менијата, продолжуваме да го создаваме главното мени, изјавувајќи го неговото име и неговата содржина, како и под-менијата:

mymainmenu = awful.menu ({items = {{"Archlinux"}, {"Уредници", menueditors}, {"Graphics", menugraphics}, {"Internet", menuweb}, {"cloud", submenucloud}, {" Мултимедија ", menumultimedia}, {" Office ", menuoffice}, {" Development ", menudevelop}, {" Shells ", menu-shells}, {" Utilities ", menuutil}, {" System "}, {" Awesome ", myawesomemenu }, {"Конфигурирај", menuconf}, {"Систем", менија}, {"Терминал", терминал}, {"Анки", "анки"},{"Firefox", "firefox"}, {"Spacefm", "spacefm"}, {"Reboot", "sudo systemctl reboot"}, {"Shutdown", "sudo systemctl poweroff"}}}) mylauncher = ужасно. widget.launcher ({слика = слика (убава.веројатна_икона), мени = mymainmenu})

Во оваа последна линија можете да ја наведете иконата што мора претходно да се декларира како убава.зачудувачки_икон на употребената тема.

Резултатот од сето горенаведено би било вакво нешто:

Тема и позадина

Сега одиме на темата, ова е дефинирано во датотека наречена тема.луа, и се чува во / usr / share / awesome / темаs, каде што е во директориум со името на темата, заедно со иконите и другите слики што можеме да ги користиме.

Темата на мојата конфигурација се вика точка (креирана од мене: D) не е голема работа, но едноставна е и чиста да се гледа, чист минимализам! можете да го земете како основа за да креирате своја сопствена тема ако сакате, (затоа што може да биде малку женствено за господа), Погледни код тука или можеш  преземете го овде веднаш до иконите. Откако ќе ја преземете, копирајте ја папката «точка» на / usr / share / awesome / темада, тогаш пребарувај убава.почеток во рц.луа и ја менувате патеката на темата:

- темата ги дефинира боите, иконите и позадината beautiful.init ("/ usr / share / awesome / themes / dot / theme.lua")

Препорака, секогаш проверете ги темите што ги преземате, бидејќи поголемиот дел од времето бара сопствена конфигурација во однос на патеките на датотеките и повеќе more.

Што се однесува до позадината што ќе ја користиме азот, лесна апликација за управување со позадини, укажуваме на одлично со следната линија во нашата тема.луа:

- Азот се справува со темите за позадини. Wallpaper_cmd = {"/ usr / корпа за отпадоци / азот - обновување"}

Виџети и Вибокс

Како што реков претходно, графичките контроли се едноставни објекти кои исполнуваат разни функции, по дифолт, одличниот обезбедува wibox на врвот со фрлач на мени, лента за ознаки, список на прозорци, системска лента, часовник и избирач на распоред. Но, се разбира има многу повеќе графички контроли што можеме да ги користиме и можеби ова е најинтересниот дел од одличните.

Како менијата, ние прво го декларираме графичкиот елемент, а потоа го додаваме на wibox, не грижи се за ова, ќе ти понудам неколку одлични и многу корисни графички контроли! само копирајте го и залепете го кодот за секој додаток веднаш под сесијата за ознака.

Во мојата конфигурација имам два wibox, едниот од горниот дел ќе го оставиме како што е, отстранувајќи го часовникот ништо друго, во wibox подолу ќе ги поставиме графичките контроли за информации и календарот напишан во lua. за да започнеме да ги прогласуваме графичките контроли:

Основни информации и информации за ОС: http://pastebin.com/gXuqGZzm

Сепаратор и празни места

http://pastebin.com/mYftqVaa

Мрежен монитор http://pastebin.com/a5s2rcQB

Батерија

Кога снимав, го користев мојот лаптоп без батерија, но овој додаток го покажува времето на полнење и времето на преземање.
http://pastebin.com/d2jd8xUB

Користење на RAM меморија
http://pastebin.com/e5fvmxhx

Датотечен систем

Го имам единствениот оперативен систем Arch Linux и 4 партиции (/ подигнување, /, размена, / дома), можете да додадете партиции што одговараат на вашиот систем.
http://pastebin.com/AmNQbD8L

Индикатор за волумен http://pastebin.com/eGErSG8n

Монитор на процесорот http://pastebin.com/guEWBCvu

Променете ја локацијата на тастатурата

Овој елегантен додаток ви овозможува да ја промените локацијата на вашата тастатура со кликнување на неа, користи setxkbmap и мора да ги наведете саканите локации, на пр. пр. Имам нас = тастатура на САД, ес = шпанска тастатура, gb = тастатура во Велика Британија, латам = латиноамериканска тастатура

http://pastebin.com/jz77yJej

 Часовник и календар

Стандардниот часовник не ги покажува секундите, ако го сакаме ова, ние го заменуваме додатокот за texclock со ова

http://pastebin.com/smiSB49g

Овој календар кога ќе го поминете покажувачот преку часовникот, ќе се прикаже календар, кога ќе кликнете со левото копче, тој се враќа еден месец наназад и десен клик напредува еден месец.

ние го зачувуваме кодот во датотека наречена Calendar2.lua во ~ / .конфигурирај / страшно и додаваме во нашата рц.луа бара („календар2“) под нашите агрегати.

http://pastebin.com/4PTKKZZP

Конфигурација на Wibox

Со декларираните графички контроли, треба да го креираме wibox и да го пополниме со графички контроли

меѓу неговите опции можеме да одредиме позиција, екран, дебелина и непроирност. мојата конфигурација е како што следува:

........................... - врвен wibox mywibox [s] = ужасен.wibox ({позиција = "горен", екран = s, висина = 19, непроityирност = 0.65}) - Додајте графички контроли на wibox - нарачката е важна mywibox [s]. widgetts = {{mylauncher, mytaglist [s], mypromptbox [s], распоред = awful.widget.layout.horizontal .leftright }, mylayoutbox [s], сепаратор, - mytextclock, сепаратор, s == 1 и mysystray или нула, сепаратор, kbdcfg.widget, сепаратор, mytasklist [s], изглед = awful.widget.layout.horizontal.rightleft} - понизок wibox mywibox [s] = грозен.wibox ({позиција = "долу", екран = s, висина = 19, непроityирност = 0.79}) mywibox [s] .виџети = {{простор, сисикон, простор, сиси, сепаратор, мрежно подесување , espace, netwidgetup, простор, neticondown, espace, netwidgetdown, сепаратор, baticon, простор, battpct, простор, battbar, сепаратор, рамикон, простор, мемвиџ t, простор, мембар, сепаратор, fshomeicon, простор, fshbar, простор, fsh, сепаратор, fsrooticon, простор, fsrbar, простор, fsr, сепаратор, volicon, простор, volwidget, сепаратор, - cpuicon, простор, cpu1, простор, cubar , простор, простор, - cpuicon, простор, cpu2, простор, cpubar2, сепаратор, cpuicon, простор, cpu1, сепаратор, cpuicon, простор, cpu2, сепаратор, mytextclock, изглед = awful.widget.layout.horizontal.leftright}, распоред = страшно.widget.layout.horizontal.rightleft} .....................

ЗАБЕЛЕШКА: мора да ги конфигурирате просторите и сепараторите за изглед според големината на вашиот екран.

Правила

можеме да посочиме дека некои програми се отвораат во одредени ознаки, стр. На пример, тој firefox се појавува само во ознаката # 3, тој GIMP се појавува во ознаката # 4, итн.. Одиме во делот за правила на нашиот rc.lua и ги менуваме програмите и нивните правила, првиот број го означува екранот, а вториот ја означува ознаката, еве еден пример:

.... ознаки [1] [2]}}, {правило = {класа = "Firefox"}, својства = {ознака = ознаки [1] [4]}}, .......

Според овие правила, spacefm ќе се појави во ознаката # 2, Gimp во # 4 и firefox во # 3 од екранот 1, едноставно, нели?

можни проблеми

резолуција на екранот

Немав проблеми со укажување на резолуцијата на екранот (за «величествена»Возач на SiS Имам само 1280 × 800 на мојот лаптоп), но на мојата работна површина не можев да ја задржам резолуцијата од 1280 × 1024, па ја решив со додавање на овие редови на ~ / .xinitrc:

xrandr - излез DVI-0 - режим 1280x1024

каде ДВИ-0 е видео излез и --Мод е посакуваната резолуција.

Qt апликации

Ако изгледот на Qt апликациите е деконфигуриран кога се менува во одличен, обидете се да го измените профилот со внесување на конзолата qtconfig и изберете gtk, практично во сите случаи ова го решава.

вуооуу ако си дошол досега ... Честитки! (T ▽ T *) (* T ▽ T), хахаха, овој напис излезе подолго отколку што мислев, но мислам дека тоа е најкомплетниот напис на шпански за одличната конфигурација. Се надевам дека сте охрабрени да користите одлично, што навистина е прекрасно. поздрав! ((или > ω <)) или

Фонтани

Икони за мрежницата (cc by-sa 3.0)

Страшното вики (поставување)

Блог на asonејсонмар (додатоци)


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

53 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   АлонсоСанти14 dijo

  многу добро. изгледа неверојатно интересно, добро

 2.   Грегорио Еспадас dijo

  Одлично упатство! Едно прашање: Кои предности ги нуди одличните во однос на другите менаџери на прозори со плочки, како што се dwm, ratposion или xmonad?

  1.    helena_ryuu dijo

   Па, јас сум искрен. Не знам xD, одлично е првото wm поплочување што го користам, можеби во однос на конфигурацијата можеби, страшно е во луа, dwm во C, ratpoison со текстуална датотека и xmonad во хакел, но над тоа мислам страшно тоа е повеќе растегливо

   Пред да изберам, прочитав неколку статии на вики (википедија и вики лак) на крајот се одлучив за страшно, (затоа што сите рекоа дека е тешко хахаха) и се покажа дека е многу добро. Добро е што ви се допадна статијата ^^

 3.   кондол dijo

  Боже ти се колнам дека денес составив олтар за тебе хахаха сакам страшно и требаше да разберам неколку работи за графичките контроли и со твојот водич сум многу јасен дека ќе ги имплементирам дисковите што ги немам. Одличен е вашиот напис токму на моите обележувачи !!! Поздрави или /

  1.    helena_ryuu dijo

   Ви благодарам хахаха, она што го забележав и на други неверојатни начини на работа е дека тие не ги специфицираат термините и имаат тенденција да ги збунуваат корисниците во некои прилики, исто така дека нема многу информации на шпански јазик, секогаш наоѓате навистина корисни работи на англиски
   поздрав!

 4.   Јојо Фернандез dijo

  ЛОЛ без зборови ... Не знам дали да те пофалам или да те замолам да се омажиш за тебе ^ 0 ^

 5.   Дарко dijo

  Изгледа прилично едноставно, но за тоа е потребно време. Бидејќи ја видов вашата слика од екранот на Google+, инсталирав одлично на Ubuntu 12.10 што го имам. rc.lua е прилично едноставна за конфигурирање, но досадна. Ви благодариме за споделувањето на упатството. Денес ќе играм малку повеќе со него

 6.   фзета dijo

  Одлично!! Јас бев кул, честитки ;-)

 7.   Гискард dijo

  А јас мислев дека helena_ryuu прави само постови за графички дизајн. Останав во едно парче. Одлично !!! Уште повеќе, ако не беше затоа што веќе сум оженет (и ја сакам мојата луда сопруга) ...

  Мислам дека ќе го пробам ова упатство, но на В.М. затоа што ако го срушам работниот нема да има Божиќни подароци.

  1.    helena_ryuu dijo

   хахаха ти благодарам многу xDDD. но вистината е дека дизајнот ми е покул, но најдобриот начин да задржам нешто е да му објаснам на друг Оо
   Мислам дека не е потребно да се користи виртуелна машина, не гледам колку страшно може да се меша со системот, во случај да не работи за вас, само избришете и rc.lua и копирајте ја онаа во / etc / xdg / awesome повторно Ако не сакате повеќе, можете да деинсталирате одлично и нема проблеми. 😀
   поздрав!

  2.    MSX dijo

   Здраво @Giskard, како што вели @helena Awesome WM тоа е безопасно за системот.
   Она што можете да го направите за да го тестирате во рамките на вашата тековна сесија на Ubuntu е да вгнездите X сервер и да извршите Прекрасен WM таму.

   Малку позадина:
   X е менаџер на прозорци што се користи во клоновите и дериватите на Unix и кој произлегува од W, менаџерот на прозорци што Unix го користеше во тоа време - затоа, следејќи ја хакерската / шегаџиска филозофија на корисниците на Unix, се нарекува наследник на W, X
   Имплементацијата X е фасцинантна: работи со модел на сервер / клиент на таков начин што X-серверот постојано слуша за „клиенти“ (менаџери на прозорци или работна околина, на пример) на кои може да им пренесува графикони со информации за составот.
   За разлика од верзиите 10.5 и порано на Виндоус или MacOS, оваа модуларна форма го прави графичкиот двигател да работи независно од системот на прозорецот Х и можете да изберете кој графички двигател да го користите - чудо

   Познавајќи ги овие основни концепти, многу е лесно да се разбере дека X може да ги послужи податоците што ги обработува на секој клиент што го бара тоа и има клиенти кои ја исполнуваат задачата да се вгнездат во X за да можеме да користиме работна површина во друга, целосно независно, од едни со други, иако секако ги споделуваме истите системски ресурси: датотеки, уреди, компјутерски капацитет итн.

  3.    MSX dijo

   Двата најкласични примери се Xnest (сега скоро застарен) и Xephyr, наследник на Xnest.

   Постојат многу начини да извршите трчачки X сервер, на пример:
   $ Xephyr -ac -br -noreset-екран 1200 × 700: 1 &
   Тука го упатуваме Xephyr да создаде прозорец со гореспоменатата резолуција (да го смести екранот на секој од нив) и да го врати приматот на командната линија за да не се направи конзола бескорисна додека работи Xephyr.
   Потоа, извршувањето на која било апликација во вгнездениот X е лесно како и пишувањето:
   $ DISPLAY =: 1 извршен одличен

   [0] http://awesome.naquadah.org/wiki/Using_Xephyr
   [1] http://www.freedesktop.org/wiki/Software/Xephyr

   На овој начин може да имате трчање, на пример, KDE SC на вашиот tty1, GNOME Shell на 2, одличен WM на 3, Xfce на 4, итн. и оставете ги „гуруата“ на Виндоус со отворена уста =)

 8.   Рајонант dijo

  Ви благодарам многу што одвоивте време да споделите и да го објасните проблемот со конфигурацијата чекор по чекор, вистината е дека ми привлекува внимание, особено поради малата потрошувачка како што споменав во Г +. Јас го прочитав тоа одеднаш и се надевам дека ќе започнам да конфигурирам одлично од денес за да видам како се одвива!

  1.    helena_ryuu dijo

   одлично!

 9.   елав dijo

  Шу шу !! Горе, тргни се од тука, единствената единствена личност сум јас xDDD ..

  Сериозно helena_ryuu, одлична статија што сте ја работеле. Сакав 😉

  1.    helena_ryuu dijo

   колку лошо ги водиш така xD
   погледнете дека со овој напис добро се забавував правејќи го тоа и подобро ви се допадна тоа n_ñ хахаха

 10.   хексборг dijo

  Erоер. Каков дел од објавата. Многу детално. Ретко читате вакво нешто. Thatе го имам предвид кога тестирам Прекрасно. Тоа е на мојот список, но со сè што би сакал да направам, мислам дека неговиот ред ќе дојде за три или четири животи. 😀

  Честитки !!

 11.   529 dijo

  Многу добро!! Јас сум со Awesome неколку дена и иако е веќе доста конфигуриран, ова ми доаѓа од 10

  1.    00cat dijo

   Колку необична работа за ставање теми за манга, не можете сериозно да сфатите корисник што го прави тоа, типично за тарингеровите

 12.   ВАДА dijo

  Леле, изненадувачки, јас сум бил страшен корисник околу 8 месеци и го сакам, не можам да живеам без него, многу комплетен пост… Едноставно изненадувачки, и ако можам да ти поставам прашање: Д, иконите за графички контроли се динамичен mean Мислам… Тие се менуваат според состојбата на графичкиот елемент? на пример, во батеријата ... Јас управувам со 4 состојби, батеријата е полна, се празне, скоро празна и се полни ... и во зависност од состојбата на промените на батеријата ...

  Или како графичкиот елемент mpd што го користам, кога песната е во прекин или пауза, ја активира иконата за репродукција, а кога е во игра ја активира иконата за пауза ... Јас го сторив тоа и работи, но барам начин да го подобрам ... гледајќи идеи, LUA не ми е силен костум ...

  Ви благодарам и честитки за ваквиот пост

  1.    ВАДА dijo

   хаа не користам хром 😛

  2.    helena_ryuu dijo

   Замислувам дека ја користите злобната библиотека, таа библиотека се користи за да го добиете она што го зборувате, но тука сакав да ги претставам најосновните од основните работи, дека имате целосно функционална одлична инсталација со некои основни додатоци.
   Мило ми е што ти се допадна објавата ^ _ ^

 13.   т.е. dijo

  Од исчезнувањето на gnome2, тестирав различни работни површини се додека не стигнав до openbox, каде што останав некое време, конечно не убеден во истрагата i3-wm дека го сакам. Но, можеби пробајте страшно следејќи го овој пост.

  1.    MSX dijo

   Да, i3 е одличен и е во целосен развој.

 14.   Саито dijo

  Здраво, како си? Па, еден ден почнав да пробувам dwm, spectrwm, i3wm, одлично, а 2-те што ме убедија најмногу беа „Dwm and Awesome“ во моментот кога користам Opnbox + Tint2 се чини добра конфигурација , Пробавте да користите „hsetroot“ како менаџер за тапети, ми се чини многу добро, но нема gtk интерфејс, тој е чист терминал (ми се допаѓа повеќе)
  Среќно со тоа и одличен водич, ако се осмелам да го користам Прекрасно повторно, ќе го имам во очекување, а ако си во право, тоа е најкомплетниот водич за AwesomeWM на шпански што го видов

 15.   Давидлг dijo

  Одлично пред неколку дена, му реков на Кондоел дека ако имам водич или неколку чекори за да станам страшен, ќе видам дали ќе го ставам во мојот Арх
  Пред да го користам Archbang и сакам openbox + tint2 и го користам xfce4, но сè може да се промени повторно

  1.    Давидлг dijo

   * монго = ставам

 16.   АуросЗх dijo

  Благодарам наставничка, ми требаше вакво нешто ... добар придонес

  1.    helena_ryuu dijo

   Вашето добредојде е задоволство

 17.   Бербелон dijo

  На фаворити и ако е можно +10 поени, за одличен туторијал.

  ПС: Сингл, хахахахаха.

 18.   Хјууга_Неџи dijo

  Јас би ти дал до +200, но не сум сигурен дека ќе престанат хехе. Сега дојдов да ја ставам лажицата ... имате идеја дали има нешто слично на маѓепсан во Openbox? е дека до сега се чувствувам пријатно да користам OB и не ми требаше (за работите што сакам да ги прави мојот систем) да барам нешто друго, но сега ми покажавте што може да се направи со Awesome WM што сакам да видам дали го правам Поплочување до започнување од OpenBox само за прелистување

 19.   Хјууга_Неџи dijo

  [Предупредување: Активиран режим на офтопик] Намерно ве барав на Твитер (и без ништо што подразбира лични односи), но не се појавија резултати со моделот „Helena_Ryuu“, тогаш ми рекоа да ве барам на G +, но да бидам искрен со Facebook и Твитер веќе имам доволно ...
  [/ Предупредување]

  1.    helena_ryuu dijo

   Вистината е дека сум малку таков, јас сум само во G +, pixiv, deviantart е што овие работи на фејсбук и твитер искрено ме депресираат хахахаха, имав Tumblr но исто така ми здосади, ако си во G + со задоволство додавам Hyuuga_Neji ^ _

 20.   MSX dijo

  ОДЛИЧНО!!!
  Го прочитав одозгора пред неколку дена и лигавев, па го зачував за викенд - ќе имам повеќе време - да го прочитам внимателно и да си играм со мојот одличен WM.

  Се чини дека Дедо Мраз беше рано оваа година
  (или треба да рече Мама Клаус !!?)

  1.    helena_ryuu dijo

   хахаха одлично!
   Вистината е дека не мислев дека ќе биде толку добар водич, навистина сакав само да објаснам како ја направив мојата конфигурација и одредена личност која инсистираше на тоа дека доцнам со објавувањето n_ñ хахаха мило ми е што ти се допадна

   1.    MSX dijo

    Драг мој колега архера, ми се чини дека ќе треба да го ажурирате вашиот водич во одреден момент за да го ажурирате бидејќи во новата верзија на AwesomeWM 3.5 стариот rc.lua повеќе не работи.
    Како и да е, овој пат не е виновна само девизијата, туку еволуцијата на Луа оставајќи ги настрана многу функции што ги користеше AwesomeWM и ги принудуваше devs да имплементираат нови карактеристики и да ги направат малку поцврсти за идните промени.

    Комплетна реклама тука: http://www.mail-archive.com/awesome@naquadah.org/msg06536.html

    1.    helena_ryuu dijo

     ааааах да, само што сфатив дека, ќе треба да го ажурирам објавувањето… .. проклето. За сето ова време, три години и нешто, тие мораа да го извадат токму кога пишував упатство за страшно, мислам дека кармата ми игра трик ¬.¬

     1.    габукс dijo

      Благодарам Хелена, ако ве молам кога ќе го ажурирате овој пост на неверојатен 3.5, јас ќе ви го поставев истото прашање msx, јас сум „нов ентузијаст“ за одлично ..

 21.   Лепер_Иван dijo

  Во моментов, јас сум за да инсталирам Прекрасно, овој водич е совршен за мене. Фала многу, тогаш коментирам како беше. 😀

 22.   Езекиел dijo

  Многу благодарам многу добар водич, таа многу ми помогна и ме спаси со изгледот ..

 23.   законодавец dijo

  Ми се допадна вашата работна површина, еден ден ќе пробам одлично, и тој ден сигурно ќе биде оваа недела, бидејќи за мене иднината е денес.
  Јас бев Кдеро и Гномеро по душа, но ми се допаѓа OpenBox

 24.   hector dijo

  Ви благодарам!

 25.   Немо dijo

  Постот е многу добар, но и покрај тоа не можам да направам страшен почеток сам по себе, веќе прочитав безброј документи и други билки, но проблемот опстојува ... compton и xcompmgr прават прозорците да забавуваат и затоа коментирам на линиите тие се однесуваат на композитот во rc.lua… oo! Имам новоинсталиран Arch со картичка Nv17 GeForce4 MX 440 (Rev 93) и ги имам инсталирано бесплатните драјвери… некој ми помага, благодарам

 26.   Apr4xas dijo

  Интересно, тестирање

 27.   Bushido dijo

  Јас секогаш добивам грешка кога сакам да поставам додаток, некој ми помогне

 28.   Статик dijo

  Ова работи по Systemctl во Archlinux (графички контроли)

 29.   Julулијан Рејес dijo

  Одлична статија, денес штотуку го инсталирав мојот Arch и повеќе не сакам да инсталирам Gnome или KDE, помина многу време откако не го користев и дека некој вели дека искуството е од голема помош. Јас сум со Арх нешто повеќе од една година и мислам дека нема да го сменам за уште една дистрибуција и сега ова опкружување мислам дека е партнерот што го барав во мојот тим.

  Се надевам дека имате време да ја ажурирате статијата, веќе е стара една година и некои работи веќе се променија ... 😉е ги прочитам вашите други објави за да видам што друго ми смета корисно

 30.   Пилар dijo

  неверојатен туторијал Helena_ryuu¡¡ и вистина е, не најдов ништо подобро објаснето на шпански јазик
  Ви благодарам

 31.   Статик dijo

  Со почит

  Предлагам да го ажурирам овој пост со новата верзија 3.5, би било одлично да се разјасни делот од „имиџ-боксот“, искрен сум дека никој од нив не работеше за мене, но благодарение на овој пост можев да го започнам пред една година за страшно и не го менувам за ништо, здравје

  мојот р.ц.луа http://pastebin.com/YtwJtvc2

 32.   Даниел Ортега dijo

  Одличен пост, веќе инсталирам одличен
  Само се сомневам, дали можеш да ја поставиш твојата тема „точка“ со иконите? * - *

 33.   Тито dijo

  Со години сум со Arch (openbox + tint2) и вашата статија е една од најдобрите што сум ја прочитал.
  Всушност, ќе направам целосна резервна копија на мојот систем и ќе „работам“ страшно следејќи ги вашите упатства.
  Благодарам!

 34.   Сем dijo

  Убава плејлиста !!!!!