Основно програмирање со псеинт (дел 3)

Ова е продолжение на упатството Основно програмирање со псевтина (дел 2), овој пат ќе објаснам што е потребно за програмирање.

ДОДЕЛБА

Доделувањето е процес во кој се создава и / или модифицира променлива, повикувајќи се на неа со помош на нејзиниот идентификатор со кој можеме да пристапиме до нејзиниот мемориски простор.

синтаксата на задачата е:

[variable]<- [expresion];
[variable]=[expresion];

Каде што [променлива] е променливата што прима вредност на проценка на [израз]. И двете се валидни, па не е важно кој се користи (ако правилно го конфигурирале PSeInt), но според мене јас првиот го креирам како точен.

Ако [променливата] не постоеше пред доделувањето, [променливата] беше создадена, ако постоеше претходната вредност беше уништена и новата беше поставена на своето место. Поради оваа причина, мапирањето се смета за деструктивна операција.

ЧИТАЕ

Читањето е процес во кој се бараат податоци или податоци од корисникот за складирање на наведените податоци во променлива.

неговата синтакса е:

Leer variable_1,variable_2,...,variable_n;

каде што [променлива_ {1,2, n}] се променливата или променливата што ја примаат дадената вредност од корисникот, во случај да се побараат повеќе од една променлива, таа прво ќе ја побара првата, потоа за втората и така натаму се додека ги добиле сите вредности.

Ова е исто така деструктивна функција.

ПИШУВАЕ

Пишувањето е процес во кој се пишуваат низа карактери и / или една или повеќе променливи на екранот

синтаксата е:

Escribir expresion_1,expresion_2,...,expresion_n;

каде што [експерсија_ {1,2, n}] се низите на знаците и / или променливите што ќе бидат прикажани.

Пишувањето покрај приемот на податоците што треба да се постават на екранот, добива и упатство „Без прескокнување“ или „Без преземање“ што избегнува скок на линијата.

Пишувањето не додава празнини помеѓу аргументите, односно ако е поставено:

Proceso SinTitulo
a<- "ola";
b<- "mundo";
Escribir a,b;
FinProceso

во овој случај ќе покаже «оламундо» бидејќи меѓу «а» и «б» нема низа карактери што го означуваат просторот помеѓу a и b, така што е прикажано правилно, напишано е вака:

Proceso SinTitulo
a<- "ola";
b<- "mundo";
Escribir a,"",b;
FinProceso

во овој случај додајте »» што е низа од карактери што има простор што е простор помеѓу „бран“ и „свет“, а потоа ќе покаже „бран свет“ со просторот.

АКО ТОГАШ

Ова е реченица што ја проценува дадената состојба и ја проверува вистинитоста и / или невистинитоста на наведената состојба, односно ако условот е исполнет или не.

Неговата синтакса е:

Si [condición a evaluar] Entonces
[instrucciones por verdadero] Sino
[instrucciones por falso] FinSi

Клаузулата «Друго» не е задолжителна, во овој случај ако условот е лажен, занемари ги упатствата и продолжи како да не постои казната, во овој случај таа ќе остане:

Si [condición a evaluar] Entonces
[instrucciones por verdadero] FinSi

Дали клаузулата „Неуспех“ е поставена или не зависи од потребите на таа програма.

СПОРЕД

Реченицата бидејќи оценува строго нумеричка променлива што дава повеќе од 2 опции како опција, ова е различно од „Ако-тогаш“ бидејќи претходната може да даде само 2 опции.

Синтаксата е:

Segun [variable numérica] Hacer
[número1]: [instrucciones] [número2],[número3]: [instrucciones] [...] De Otro Modo: [instrucciones] FinSegun

Како што можете да видите по „број 1“ има „:“ и после тоа инструкциите што треба да се извршат се ставаат во случај „нумеричка променлива = број 1“, во вториот пример е „број2, број 3“ тоа значи дека ако „ нумеричка променлива = број 2 или број 3 "тогаш" упатства "ќе бидат извршени, ова е корисно кога 2 можности мора да ги извршат истите инструкции.

Исто така постои и клаузулата „На друг начин“ што се извршува во случај да не се исполнат ниту една од можностите.

ДОДЕКА

Тоа е повторувачка функција што прво проценува состојба, а потоа ако е исполнета извршува низа инструкции, тогаш ја ревалуира состојбата и ако е точна, повторно ги извршува истите инструкции и продолжува вака додека состојбата не е лажна.

ако условот е лажен од почеток никогаш нема да се изврши и ако е секогаш точно ќе се стави во бесконечна јамка, со цел да се избегне последното во упатствата мора да има нешто што во одреден момент ја фалсификува состојбата за да може да се заврши јамката.

неговата синтакса е:

Mientras [condición a evaluar] Hacer
[instrucciones] FinMientras

ПОВТОРИ-ДО СЕ

Ова е функција многу слична на претходната, но за разлика од претходната, оваа ја проверува состојбата на крајот, односно командата ќе се изврши најмалку 1 пат, исто така, наместо да ја извршува инструкцијата кога е точна, таа ја извршува додека Ако условот не е исполнет, но ако сакате тој да биде извршен додека е исполнет условот, користете „while“ наместо „додека“.

неговата синтакса е:

Repetir
[Instrucciones] hasta que [condicion]

ЗА

Оваа изјава извршува инструкција одреден број пати за варијабла, за разлика од претходните, овој циклус сам ја менува вредноста на предметната променлива, како и има многу моќна синтакса.

Para [variable] Desde [valor inicial] Hasta [valor Final] Con [paso] Hacer
[instruciones] FinPara

„Променлива“ е променливата што прима „почетна вредност“ и ги извршува упатствата, потоа додава „променлива“ плус „чекор“ и повторно ги извршува упатствата сè додека „променливата“ не е еднаква на „крајната вредност“.

ако „со [чекор]“ е отстрането, тогаш по дифолт ќе знае дека „чекор“ е еднаков на 1, исто така ако [чекорот] не е наведен и „почетната вредност“ е поголема од „крајната вредност“, ќе помине низ него по обратен редослед, т.е. „Чекор“ е -1

ПОДПРОЦЕС / ФУНКЦИЈА

Нишка или функција е програма во друга и дека оваа потпрограма прима една или повеќе вредности, управува со нив и враќа друга. Неговата синтакса е

SubProceso [variable_de_retorno]<- [nombre de la funcion] ([arg_1],[arg_2],...,[arg_n])

acción 1;
acción 2;
.
.
.
acción n;
FinSubproceso

каде што „повратна променлива“ е променливата што ја содржи вредноста вратена од функцијата „име на функција“ што ги доби параметрите „arg_1, arg_2, arg_n“ за да се изврши ова

ДРУГИ

Овие се функции кои се само комплементарни на другите и немаат сложена синтакса бидејќи тие се само комплементарни функции.

Исчисти го екранот

Оваа функција го чисти екранот од кој било предмет во толкувачот

Чекај клуч

Оваа функција чека корисникот да притисне копче за да продолжи со програмата

Чекај x {Второ, милисекунди}

оваа функција чека време во секунди или милисекунди за да продолжи со програмата

ПС: извинете за доцнењето, но бев зафатен со други работи, па не можев да пишувам


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

10 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Гил dijo

  Немате функции за снимање клучеви без запирање на извршувањето? За правење нешто со движење што е попривлечно за 9-годишниците, иако играта со бесилка може да биде и забавна за програмирање.

  Обработете нешто_диго
  а <-1;
  страничен <-30;
  надолу <-5;
  Додека a = 1 Дали
  Исчисти екран;
  c <-1;
  линија <- "";
  Повторете
  линија <-линија + "";
  c <-c + 1;
  До c = странично
  линија <-линија + "X";
  c <-1;
  Повторете
  Да пишува " ";
  c <-c + 1;
  До c = надолу-1
  Напиши линија;
  Повторете
  Да пишува " ";
  в 2 Потоа
  надолу <-долу-1;
  Крај да
  „и“:
  Ако е под <15 Тогаш
  долу 2 Потоа
  страничен <-страно-1;
  Крај да
  „г“:
  Ако е странично <50 Тогаш
  страничен <-страно + 1;
  Крај да
  „0“:
  а <-2;
  Крај на секунди
  Заврши додека
  Краен процес

 2.   Гил dijo

  Па не успеете ако одите нагоре, подобро променете ги линиите 23 и 28
  -23 До c = 15
  +23 До c = 18
  y
  -28 Ако надолу> 2 Потоа
  +28 Ако надолу> 3 Потоа

  1.    xnmm dijo

   Ви благодариме за придонесот, но има некои проблеми како што отворате реченица во друга, но мора да заврши во реченицата каде што започна, мислам, не може да се стави

   Обработи нешто
   a <- 0;
   чита на;
   ако a не е еднакво на 25 тогаш
   додека a не е еднакво на 0 do
   чита на;
   Крај да
   крај додека

   како што ја гледате јамката додека започнувате во изјавата „ако тогаш“, но завршува надвор од неа, вакво нешто не е можно.

   Јас сè уште го ценам придонесот
   Заврши процес

   1.    Гил dijo

    Благодарам, но мислам дека е повеќе проблем да го ставам кодот тука, што не знам како да го ставам во тип на код и излегува без вовлекување.

    Програмата работи добро. Променливата "а" Јас едноставно ја користам за да излезам од јамката кога корисникот ќе напише нула. Може да ставите излез () или пауза; во условот го гледа и ја зачувувам променливата. Тие се опции.

    Поздрав.

   2.    Гил dijo

    Tryе се обидам да ги сменам јазичињата за празни места и етикети por si funciona algo:

    Proceso algo_digo
    a<-1;
    lateral<-30;
    abajo<-5;
    Mientras a=1 Hacer
    Borrar Pantalla;
    c<-1;
    linea<-"";
    Repetir
    linea<-linea+" ";
    c<-c+1;
    Hasta Que c=lateral
    linea<-linea+"X";
    c<-1;
    Repetir
    Escribir " ";
    c<-c+1;
    Hasta Que c=abajo-1
    Escribir linea;
    Repetir
    Escribir " ";
    c 3 Entonces
    abajo<-abajo-1;
    Fin Si
    "s":
    Si abajo < 15 Entonces
    abajo 2 Entonces
    lateral<-lateral-1;
    Fin Si
    "d":
    Si lateral < 50 Entonces
    lateral<-lateral+1;
    Fin Si
    "0":
    a<-2;
    Fin Segun
    Fin Mientras
    FinProceso

   3.    Гил dijo

    Тоа е полно со грешки при увоз од мојот код, ќе се обидам повторно со јазичиња:
    Ова ќе биде датотеката algo.psc

    Proceso algo_digo
    a<-1;
    lateral<-30;
    abajo<-5;
    Mientras a=1 Hacer
    Borrar Pantalla;
    c<-1;
    linea<-"";
    Repetir
    linea<-linea+" ";
    c<-c+1;
    Hasta Que c=lateral
    linea<-linea+"X";
    c<-1;
    Repetir
    Escribir " ";
    c<-c+1;
    Hasta Que c=abajo-1
    Escribir linea;
    Repetir
    Escribir " ";
    c 3 Entonces
    abajo<-abajo-1;
    Fin Si
    "s":
    Si abajo < 15 Entonces
    abajo 2 Entonces
    lateral<-lateral-1;
    Fin Si
    "d":
    Si lateral < 50 Entonces
    lateral<-lateral+1;
    Fin Si
    "0":
    a<-2;
    Fin Segun
    Fin Mientras
    FinProceso

   4.    Гил dijo

    Интересно, коментарот со етикети на кодови се јаде, брише, што и да оди меѓу, на пример помеѓу редови
    Повторете
    Да пишува " ";
    c
    по в има А.
    и потоа продолжува со 3 Потоа
    долу
    Генерално, ова не е сигурно да се стави според кои кодови.

 3.   Гил dijo

  Ги менувам симболите од доделување на = за да видам како е.

  Proceso algo_digo
  a=1;
  lateral=30;
  abajo=5;
  Mientras a=1 Hacer
  Borrar Pantalla;
  c=1;
  linea="";
  Repetir
  linea=linea+" ";
  c=c+1;
  Hasta Que c=lateral
  linea=linea+"X";
  c=1;
  Repetir
  Escribir " ";
  c=c+1;
  Hasta Que c=abajo-1
  Escribir linea;
  Repetir
  Escribir " ";
  c=c+1;
  Hasta Que c=18
  Escribir "Dibujo una X (w,a,s,d y 0 para salir)";
  Leer mueve;
  Segun mueve Hacer
  "w":
  Si abajo > 3 Entonces
  abajo=abajo-1;
  Fin Si
  "s":
  Si abajo 2 Entonces
  lateral=lateral-1;
  Fin Si
  "d":
  Si lateral < 50 Entonces
  lateral=lateral+1;
  Fin Si
  "0":
  a=2;
  Fin Segun
  Fin Mientras
  FinProceso

  1.    Гил dijo

   Постојано јаде дел од кодот, ознаката на кодот не успее, треба да го остави пишувањето како што е.

   1.    xnmm dijo

    Здраво извинете што не видов дека сте одговориле порано, но добро
    бидејќи не можете добро да го објавите кодот затоа што не ми го праќате по пошта за да не давате толку многу пресврти во работата.