Комуникација: Платформи за оперативни системи GNU / Linux

Групни комуникациски платформи за GNU / Linux

Групни комуникациски платформи за GNU / Linux

Употребата на достапните средства од страна на човекот за комуникација, забава и информирање, како што се радио, ТВ и Интернет, е од примарно значење за активностите на истите. И во случај на Интернет, Интензивната употреба на социјалните медиуми или интересни групи бара соодветна употреба на апликации кои овозможуваат правилно управување со масовни или групни комуникации.

Во случај на постоење на какви било оперативни системи ГНУ / Линукс, постојат групни платформи за комуникација кои ги олеснуваат наведените комуникации од личност до личност или во групи, со различни средстват.е. пишете / читајте, глас или видео. И во оваа публикација ќе споменеме некои од најважните и користените.

Комуникација во група

Вовед во апликации за комуникација

Апликациите или платформите за комуникација ја олеснија и зголемија комуникацијата од личност до личност или меѓугрупа да бидат исклучително корисни со дозволување на ефективни и ефикасни комуникации меѓу нив од каде било на планетата со пристап до Интернет во реално време преку повеќе канали за комуникација.

Општо земено, сите апликации или комуникациски платформи го олеснуваат секојдневниот живот затоа што ги намалуваат растојанијата и ги скратуваат времињата на одговор., но за возврат тие влијаат на културата и начинот на однесување на човечките суштества, особено на младите поради влијанието на социјалните мрежи и употребата на Интернет.

Апликации за комуникација

Комуникациските апликации или платформи биле широко користена остварлива алтернатива за зголемување на нивото на комуникација преку Интернет за многумина ширум светот. Апликациите прикажани подолу се само некои од најчесто користените кои доаѓаат со природна поддршка (десктоп клиенти) за оперативните системи GNU / Linux:

Дијалог месинџер

Дијалог месинџер

Современа и удобна комуникациска платформа што овозможува: разговори, групи, канали, аудио повици и препознавање на глас. Има лесен за употреба интерфејс и е компатибилен со чат-ботови. Специјално дизајниран за употреба во различни уреди фокусирани на деловната област, има многу практични функционалности.

Лого на апликацијата

Раздор

Тоа е апликација за комуникација преку текст или глас, во стилот на „WhatsApp“. Таа се појави како апликација за комуникација преку текст или глас за гејмерската заедница (заедница на гејмери), покажувајќи ги своите брзи способности за комуникација, со целосна безбедност на приватноста и дозволувајќи отворање на сервери / канали (групи) каде што можат да комуницираат неколку корисници безбедно и пред се бесплатно.

Лого на Фејсбук Месинџер

Фејсбук Messenger

Тоа е официјална апликација за пораки на Facebook, која ви овозможува да започнете пишани разговори помеѓу контактите (пријателите) на социјалната мрежа Фејсбук. Тоа ви овозможува да испраќате и примате текстуални пораки, исто така ви овозможува да споделувате слики или нашата географска локација во текстуалните пораки, можете да додавате дури и неколку примачи и да отворате прозорци за разговор со неколку луѓе истовремено. Она што е извршено од овој клиент за работна површина може да се види од други средства во рамките на социјалната мрежа.

Лого на апликацијата itsици

Jitsi

Тоа е мултиплатформен, бесплатен и клиент со отворен извор кој работи со Инстант пораки (IM, на англиски јазик), говорен и видео разговор на интернет Работи со многу најпопуларни и широко користени протоколи за Интернет пораки и телефонија, вклучително и протокол Jabber / XMPP и SIP Voice over IP (VoIP). Работи со дополнителна независна криптирање за IM преку протокол OTR (надвор од запис) и за гласовни и видео сесии преку ZRTP и SRTP.

Лого на апликација за телефон

Линфон

Клиент на мултиплатформа кој го користи стандардниот протокол SIP за комуникација со VoIP и е лиценциран под лиценца на GNU GPL За GNU / Linux, неговиот интерфејс е развиен со GTK +, а може да се работи и во режим на конзола. Исто така е компатибилен со протоколот ITSP и овозможува бесплатна комуникација со глас, видео и размена на инстант пораки.

Лого на апликациите

Мрмори

Тоа е апликација со отворен извор за говорен разговор, која се карактеризира со мала латентност и висок квалитет, дизајнирана главно да се користи во видео конференции или конференции за време на групна сесија за игри или работни состаноци, како што се интервјуа. Мумлата е слободен софтвер, затоа е бесплатен и има многу флексибилна лиценца.

Лого на апликации за Ringвонење

прстен

Тоа е безбедна и дистрибуирана комуникациска платформа за глас, видео и разговор што не бара централизиран сервер и ја остава моќта на приватноста во рацете на корисникот. е софтвер со отворен извор за комуникација што им овозможува на своите корисници да остваруваат аудио или видео повици и да испраќаат пораки безбедно и слободно, доверливо. Може да биде поврзана со конвенционална телефонска услуга или интегрирана со кој било поврзан телефонски уред.

Лого за немири

Немири

Riot е клиент за Интернет пораки што овозможува поврзување со комуникациската платформа изградена на отворен стандард на Матрикс.org, што овозможува комуникација со корисниците и просториите за разговор на сите апликации поврзани со платформата Матрикс, како што се IRC и Slack, и кој било клиент компатибилен со Матрикс. Оттука, Riot е влезна точка во глобалниот и целосно отворен еко-систем. Благодарение на нејзината децентрализирана архитектура наследена од Матрикс и поддршката за енкрипција од крај до крај, Riot се обидува да ја отстрани оваа загриженост и да ја направи приватноста втора природа. Riot е со отворен извор и овозможува побрза иновација, поголема флексибилност и контрола за оние кои сакаат да извршат ревизија, проширување на кодот и да придонесат кон пошироката заедница.

Лого на ракетен разговор

Ракетен разговор

Оваа платформа Едноставен, но моќен веб-разговор со отворен извор има мултиплатформен клиент за работна површина кој нуди одлична разновидност на алатки и карактеристики. Меѓу неговите карактеристики е тоа што е многу конфигуриран, дозволете им разговор во живо, видеоконференција, споделување датотеки, застапеност на математика со текст и споделување екран помеѓу корисниците.

Лого апликација за лого

Гасена

Тоа е групна комуникациска платформа што овозможува комуникација во реално време помеѓу членовите на тимот, овозможувајќи им да прикачуваат документи, па дури и приватен разговор, така што ниту еден надворешен елемент не може да го одвлекува вниманието од тој тим што работи на координиран начин, оставајќи трага од целата активност . Тоа е бесконечно складиште до кое може да се пристапи откако проектот е завршен и ќе се прегледаат прилозите, пораките, што тргна наопаку и што тргна на добро.

Лого на апликацијата Skype

Skype

Тоа е мултиплатформска апликација која им овозможува на сите да комуницираат, преку добивање сметка за е-пошта што припаѓа на корпорацијата Microsoft (Outlook, Hotmail, меѓу другите), правење бесплатни индивидуални и групни повици и видео повици, испраќање на инстант пораки и споделување датотеки со други луѓе кои користат Skype. Бесплатно се презема и лесен е за употреба, покрај тоа, плаќањето малку ви овозможува да повикувате телефони и да испраќате СМС пораки.

Апликација за лого TeamSpeak

Тимски врв

Тоа е комуникациска платформа што овозможува преку мултиплатформниот десктоп клиент да извршува говорен разговор преку Интернет (IP), овозможувајќи им на корисниците да зборуваат на канал со други корисници, како што се прави во програмите како Skype. Клиентот TeamSpeak е полесен од другите слични и има низа канали во кои може да разговара, да се консултира и работи, меѓу другото. Други функции што оваа програма ни ги нуди е тоа што можеме да создадеме привремени канали со лозинка и да можеме да ги внесуваме луѓето што сакаме да ги зборуваме. Има обемни безбедносни мерки, дозволува пренос на датотеки, има вградени функции за разговор што овозможуваат лесна комуникација на URL-адреси и други текстуални податоци.

Апликација за телеграма на логото

Телеграма

Тоа е комуникациска платформа што дозволува преку својот мултиплатформен клиент за работна површина што, како и многу други, дозволува испраќање на високо квалитетни текстуални пораки, фотографии, видеа, аудио и видео повици, етикетирање, испраќање GIF-датотеки и нивните познати налепници. Тоа е исто така апликација која секогаш ќе биде бесплатна, бидејќи е инспирирана од отворен извор, што ја прави нејзината платформа многу безбедна благодарение на силното шифрирање и основата на облакот.

Лого на апликацијата Токс

Токс

Тоа е апликација чиј клиент за работна површина ги поврзува корисниците со огромна безбедност и приватност, т.е. со висока стапка што никој друг не ја слуша или не интервенира во комуникацијата. Додека другите реномирани услуги се плаќаат за исто ниво на квалитет, Tox е потполно бесплатен и доаѓа без реклами за цел живот. Tox е проект FOSS (бесплатен и со отворен код). Тој е со отворен код и целиот развој е исто така отворен, го развиваат волонтери развивачи кои го поминуваат своето слободно време на тоа, така што не стои компанија или друга правна организација зад неа.

Лого на Вибер Месинџер А.

Viber

Станува збор за мултиплатформска апликација за комуникација која има разновидни карактеристики на повици и пораки, што им овозможува на своите корисници бесконечни опции да се изразат до крајната граница. Овозможува испраќање на текстови, фотографии, видеа, аудио и видео повици со висок квалитет, обележување и испраќање на GIF-датотеки за повеќе оригинална, пријатна и експресивна комуникација. Исто така, дозволува создавање заедници (групи) за да се олесни ракувањето со разговори со неограничен број членови и бришењето на пораките меѓу многу други работи.

Постојат и други платформи со или без десктоп клиенти за ГНУ / Линукс или мултиплатформа, кои може да бидат корисни во зависност од вашите комуникациски барања, како на пр.:

Ве поканувам да преземете, обидете се и да користите некои за да ги подобрите вашите нивоа на комуникација, безбедност, приватност и удобност на Интернет. И ако барате која било друга категорија апликации за вашиот оперативен систем GNU / Linux, побарајте во овој друг пост на блогот за истото: Суштински и важни апликации за GNU / Linux 2018/2019


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

4 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Мигел Мајол и Тур dijo

  Фала но ,,,
  Повеќе би сакал да направевте два дела, едниот прво со апликациите FOSS и другиот вториот со комерцијалните, и на крајот табела со карактеристики.

  Она што го пишувате за РИНГ во последниот пасус, не е добро разбрано, мислам дека подобро би било да се напише на овој начин:

  Може да го конфигурирате вашиот работен IP телефонски број во него - доколку го имате - со повикување или одговарање од каде сакате со фиксен број на вашата работна маса со намалени стапки и / или конфигурирање на корисник, да може да повикува веќе познати IP телефони другите контакти преку Интернет.

  Примање на паушални повици од фиксен број на мобилен телефон, како и остварување повици од мобилен телефон со користење на фиксен број на компанија со намалени стапки за тоа, не се прави премногу, но тоа е една од најголемите предности на неискористената IP телефонија До сега.

 2.   Инсталирајте пост на Linux dijo

  Ви благодариме за вашиот коментар! Секако тој стил на поделба на содржината на 2 публикации воопшто не би бил лош, болно е што не го сметав за тоа така.

  Иако идејата беше само да се споменат по азбучен ред некои од многуте познати, а други не толку, во однос на комуникациските платформи.

  А што се однесува до Ринг, тоа што го додадевте е многу добро. Како и да е, во блогот има добра статија за Ринг. Ве поканувам да го прочитате, иако не е многу ажурирано: https://blog.desdelinux.net/ring-un-sustituto-de-skype-en-gnulinux/

 3.   Мерцедес Фуентес dijo

  Добра статија! Импресивен е бројот на програми што постојат за да се воспостави наметлива комуникација! Работам со КОМПАРАСОФТВЕР и ние се грижиме за пребарување и споредување на различен софтвер да биде ефикасно и објективно, затоа сметав дека вашата статија е многу добра. На нашата веб-страница се споменуваат, покрај многу од оние во вашата статија, и други програми како REVE разговор и Freshchat кои се исто така одлични, особено за деловната област. Со почит

  1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

   Ви благодариме за вашиот коментар и придонесот за оние други 2 апликации.