Совети: Повеќе од 400 команди за GNU / Linux што треба да ги знаете: Д.

Се најдов во ГУТЛ Вики овој комплетен список со повеќе од 400 команди став GNU / Linux со нивното соодветно објаснување и сакам да ги споделам со вас за да ги надополнам овој одличен напис што мојот колега го напиша за да научи да живее со конзолата.

Индекс

Информации за системот

 1. лак: прикажете ја архитектурата на машината (1).
 2. неиме -м: прикажете ја архитектурата на машината (2).
 3. презиме -р: прикажете ја верзијата на користеното јадро.
 4. dmidecode -q: прикажете ги компонентите (хардверот) на системот.
 5. hdparm -i / dev / hda: покажете ги карактеристиките на тврдиот диск.
 6. hdparm -tT / dev / sda: извршете тест за читање на тврд диск.
 7. мачка / proc / cpuinfo: прикажи информации за процесорот.
 8. мачка / прок / прекинува: прикажи прекини.
 9. мачка / прок / меминфо: проверете ја употребата на меморијата.
 10. мачка / прок / размена: прикажете датотеки за размена.
 11. мачка / прок / верзија: покажете ја верзијата на јадрото.
 12. мачка / проц / нет / дев: прикажете мрежни адаптери и статистика.
 13. мачка / прос / монтирање: прикажи монтиран систем на датотеки.
 14. lspci-tv: прикажете PCI уреди.
 15. lsusb -tv: прикажете УСБ-уреди.
 16. датум: покажете го датумот на системот.
 17. кал 2011 година: покажете го алманахот од 2011 година.
 18. кал 07 2011 година: покажете го алманахот за месец јули 2011 година.
 19. датум 041217002011.00 година: поставете (декларирајте, поставете) датум и време.
 20. часовник -w: зачувајте ги промените на датумот во BIOS-от.

Исклучување (рестартирај го системот или одјавете се)

 1. исклучување - сега: исклучете го системот (1).
 2. иницијатива 0: исклучете го системот (2).
 3. телинит 0: исклучете го системот (3).
 4. запре: исклучете го системот (4).
 5. исклучување - часови: минути и- Планирано исклучување на системот.
 6. исклучување -в- Откажете закажано исклучување на системот.
 7. исклучување -р сега: рестартирај (1).
 8. се рестартира: рестартирај (2).
 9. одјава: Одјави се.

Датотеки и упатства

 1. cd / home: внесете го директориумот "дома".
 2. ЦД ..: врати се на едно ниво.
 3. cd ../ ..: вратете се назад 2 нивоа.
 4. ЦД: одете во root директориумот.
 5. cd ~ корисник1: одете во директориумот user1.
 6. ЦД -: одете (вратете се) во претходниот директориум.
 7. ПВД: прикажете ја патеката на работниот директориум.
 8. ls: прегледајте ги датотеките во директориумот.
 9. ls -F: прегледајте ги датотеките во директориумот.
 10. ls -l: прикажете ги деталите за датотеките и папките во директориумот.
 11. ls -a: прикажете скриени датотеки.
 12. ls * [0-9]*: прикажете датотеки и папки што содржат броеви.
 13. дрво: прикажете ги датотеките и папките како дрво, почнувајќи од коренот. (1)
 14. др: прикажете ги датотеките и папките како дрво, почнувајќи од коренот. (2)
 15. мкдир дир1: креирајте папка или директориум со име 'dir1'.
 16. мкдир дир1 дир2: креирајте истовремено два папки или директориуми (Создадете два директориума одеднаш).
 17. mkdir -p / tmp / dir1 / dir2: креирајте дрво за директориуми.
 18. rm -f датотека1: избришете ја датотеката со име 'file1'.
 19. рмдир дир1: избришете ја папката со име 'dir1'.
 20. rm -rf дир1: избришете ја папката со име 'dir1' со нејзината содржина рекурзивно. (Ако го избришам рекурзивно, велам дека е со неговата содржина).
 21. rm -rf дир1 дир2: избришете две папки (директориуми) со нивната содржина рекурзивно.
 22. mv dir1 new_dir: преименувајте или преместете датотека или папка (директориум).
 23. cp-датотека1: копирајте датотека.
 24. cp file1 датотека2: копирајте две датотеки едногласно.
 25. cp режим / *.: копирајте ги сите датотеки од директориумот во тековниот работен директориум.
 26. cp -a / tmp / dir1.: копирајте директориум во тековниот работен директориум.
 27. cp -a dir1: копирајте директориум.
 28. cp -a dir1 dir2: копирајте два директориуми едногласно.
 29. ln -s датотека1 lnk1: креирајте симболична врска до датотеката или директориумот.
 30. ln датотека 1 lnk1: креирајте физичка врска до датотеката или директориумот.
 31. допир -т 0712250000 датотека1: изменете го реалното време (време на создавање) на датотека или директориум.
 32. датотека датотека1: излез (исфрлање на екран) од типот мимик на текстуална датотека.
 33. iconv -л: списоци на познати шифри.
 34. iconv -f одКодирање -t доКодирање влезФиле> излезДатотека: креирајте нова форма на влезната датотека под претпоставка дека е кодирана од Encoding и претворајќи ја во ToEncoding.
 35. најдете -максимална длабочина 1 -име * .jpg -принт -exec конвертирај ”{}” -обедини 80 × 60 “палци / {}” \;: групирајте ги датотеките со големина на големината во тековниот директориум и испратете ги на директориумите во сликички (бара конвертирање од ImagemagicK).

Пронајдете датотеки

 1. најдете / -име датотека1: побарајте датотека и директориум почнувајќи од коренот на системот.
 2. најдете / -корисник корисник1: пребарување датотеки и директориуми кои припаѓаат на корисникот 'user1'.
 3. пронајдете / дом / корисник1 -име \ *. бин: пребарување датотеки со наставка '. корпа за отпадоци 'во директориумот' / дом / корисник1 '.
 4. find / usr / bin -type f -atime +100: пронајдете бинарни датотеки што не се користат во последните 100 дена.
 5. find / usr / bin -type f -mtime -10: пребарување креирани или променети датотеки во последните 10 дена.
 6. find / -name \ *. rpm -exec chmod 755 '{}' \;: пребарувајте датотеки со проширување '.rpm' и изменете ги дозволите.
 7. најдете / -xdev -име \ *. вртежи во минута: Пребарувајте датотеки со наставка '.rpm' игнорирајќи ги уредите што може да се отстранат, како што се cdrom, погонски уред, итн.
 8. лоцирај \ *. пс: најдете датотеки со наставка '.ps' први извршени со командата 'ажурираниb'.
 9. каде е запрен: прикажете ја локацијата на бинарна, датотека за помош или извор. Во овој случај, прашува каде е командата „запре“.
 10. кои запираат: покажете ја целата патека (целата патека) до бинарна / извршна.

Монтирање на систем на датотеки

 1. монтирање / dev / hda2 / mnt / hda2: монтирајте диск со име hda2. Прво проверете го постоењето на директориумот '/ mnt / hda2'; ако не е, мора да го креирате.
 2. umount / dev / hda2: одмонтирајте диск со име hda2. Прв излез од точка '/ mnt / hda2.
 3. фузер -km / mnt / hda2- Присилувајте одмонтирање кога уредот е зафатен.
 4. umount -n / mnt / hda2: извршете го одмонтирањето без да го прочитате / etc / mtab. Корисно е кога датотеката е само за читање или хард дискот е полн.
 5. монтирање / dev / fd0 / mnt / дискета: монтирајте флопи диск.
 6. монтирање / dev / cdrom / mnt / cdrom: монтирајте cdrom / dvdrom.
 7. монтирање / dev / hdc / mnt / cdrecorder: монтирајте препишувачки cd или dvdrom.
 8. монтирање / dev / hdb / mnt / cdrecorder: монтирајте препишувачки cd / dvdrom (dvd).
 9. датотека за јамка -o јамка.iso / mnt / cdrom: монтирајте датотека или изо-слика.
 10. монтирање -t vfat / dev / hda5 / mnt / hda5: монтирајте систем на датотеки FAT32.
 11. монтирање / dev / sda1 / mnt / usbdisk: монтирајте USB-пенкало-диск или меморија (без наведување на типот на датотечниот систем).
Поврзана статија:
4 команди за да знаете податоци од нашиот HDD или партиции

Простор на дискот

 1. df -h: прикажете список на монтирани партиции.
 2. ls -lSr | повеќе: прикажете ја големината на датотеките и директориумите подредени по големина.
 3. ду -ш дир1: Проценете го просторот што го користи директориумот 'dir1'.
 4. ду-ск * | сортирај -rn: прикажете ја големината на датотеките и директориумите подредени по големина.
 5. rpm -q -a –qf '% 10 {SIZE} t% {NAME} n' | сортирај -k1,1n: прикажете го просторот што го користат инсталираните пакети на вртежи организирани по големина (Fedora, Redhat и други).
 6. dpkg-пребарување -W -f = '$ {Инсталирана-Големина; 10} t $ {Пакет} n' | сортирај -k1,1n: прикажете го просторот што го користат инсталираните пакети, организирани по големина (Ubuntu, Debian и други).

Корисници и групи

 1. Групирано име на групата: создадете нова група.
 2. име на група: избришете група.
 3. groupmod -new_group_name old_group_name: преименувај група.
 4. useradd -c „Име Презиме“ -g администратор -d / home / user1 -s / bin / bash user1: Создадете нов корисник што припаѓа на групата "администратор".
 5. корисник1 корисник: креирајте нов корисник.
 6. userdel -r корисник1: избришете корисник ('-r' го отстранува директориумот Дома).
 7. корисник -c "Корисник FTP”-G систем -d / ftp / user1 -s / bin / nologin user1: промена на корисничките атрибути.
 8. passwd: промени го пасвордот.
 9. passwd корисник1: сменете ја лозинката на корисникот (само корен).
 10. chage -E 2011-12-31 корисник1: поставете термин за лозинката на корисникот. Во овој случај, пишува дека клучот истекува на 31 декември 2011 година.
 11. pwck: проверете ја правилната синтакса на форматот на датотека на '/ etc / passwd' и постоењето на корисници.
 12. грпк: проверете ја точната синтакса и формат на датотеката '/ etc / group' и постоењето на групи.
 13. име на групата newgrp: Регистрирајте нова група за промена на стандардната група на новосоздадени датотеки.

Дозволи во датотеки (користете „+“ за поставување дозволи и „-“ за отстранување)

 1. ls -lh: Покажи дозволи.
 2. ls / tmp | пр -T5 -W $ колони: поделете го терминалот во 5 колони.
 3. директориум chmod ugo + rwx1: ставете дозвола за читање ®, напишете (w) и извршете ги (x) дозволите на сопственикот (u), групата (g) и другите (o) на директориумот „директориум1“.
 4. директориум chmod go-rwx1: отстранете ја дозволата за читање ®, напишете (w) и (x) извршете на групата (g) и другите (o) на директориумот 'директориум1'.
 5. чорба корисник1 датотека1: сменете го сопственикот на датотека.
 6. chown -R user1 директориум1: сменете го сопственикот на директориумот и на сите датотеки и директориуми содржани во.
 7. chgrp група1 датотека1: промена на група датотеки.
 8. чорба корисник1: групна датотека1: промена на корисник и група што поседува датотека.
 9. најди / -перма -у + с: прегледајте ги сите датотеки на системот со конфигуриран SUID.
 10. chmod u + s / bin / датотека1: ставете го битот SUID во бинарна датотека. Корисникот што ја извршува таа датотека ги стекнува истите привилегии како сопственикот.
 11. chmod нас / корпа за отпадоци / датотека 1: оневозможете го битот SUID во бинарна датотека.
 12. chmod g + s / дома / јавно: ставете SGID бит во директориумот - слично на SUID, но по директориум.
 13. chmod gs / дома / јавно: оневозможете SGID-бит во директориумот.
 14. chmod o + t / дома / јавно: ставете STIKY бит во директориумот. Овозможува бришење датотеки само на легитимни сопственици.
 15. chmod от / дома / јавно: оневозможете STIKY бит во директориумот.

Специјални атрибути во датотеките (користете „+“ за поставување дозволи и „-“ за отстранување)

 1. chattr + во датотека1: дозволува пишување со отворање режим на додавање само на датотека.
 2. chattr + c датотека1: дозволува автоматско компресирање / декомпресија на датотека.
 3. chattr + d датотека1: осигурува дека програмата игнорира бришење датотеки за време на резервната копија.
 4. chattr + i датотека1: ја прави датотеката непроменлива, па затоа не може да се избрише, измени, преименува или да се поврзе.
 5. датотека chattr + s1: дозволува датотеката безбедно да се избрише.
 6. датотека chattr + S1: осигурува дека датотеката е изменета, промените се запишуваат во синхрони режим како со синхронизацијата.
 7. chattr + u датотека1: ви овозможува да ја вратите содржината на датотеката дури и ако е откажана.
 8. lsattr: покажуваат посебни атрибути.
Поврзана статија:
Со терминал: Команди за големина и простор

Архиви и компресирани датотеки

 1. датотека bunzip2.bz1: отпакувајте датотека со име 'file1.bz2'.
 2. датотека bzip2: компресирајте датотека со име 'file1'.
 3. датотека gunzip1.gz: отпакувајте датотека наречена 'file1.gz'.
 4. gzip датотека1: компресирајте датотека со име 'file1'.
 5. gzip -9 датотека1: компреси со максимална компресија.
 6. rar до датотека1.rar test_file: креирајте rar-датотека наречена 'file1.rar'.
 7. rar до датотека1.rar File1 File2 dir1: компресирајте ги 'file1', 'file2' и 'dir1' истовремено.
 8. rar x датотека1.rar: отпакувај ја рар-датотеката.
 9. unrar x датотека1.rar: отпакувај ја рар-датотеката.
 10. tar -cvf архива.tar датотека1: креирајте распарчена тарбол.
 11. tar -cvf архива.tar file1 file2 dir1: креирајте датотека што содржи 'file1', 'file2' и 'dir1'.
 12. катран -тф архива.тар: прикажете ја содржината на датотеката.
 13. катран -хвф архива.тар: извлечете тарбол.
 14. катран -xvf архива.tar -C / tmp: извлечете тарбол во / tmp.
 15. архива тар -цвфј.тар.бз2 режи1: креирајте компресиран тарбол внатре bzip2.
 16. архива катран -хвфј.тар.бз2: декомпресирајте ја архивата катран компресирана во bzip2
 17. архива тар -cvfz.tar.gz dir1: креирајте изматена тарбол.
 18. архива катран -xvfz.tar.gz: Отпакувајте ја архивата со тангиран катран.
 19. zip file1.zip датотека1: креирајте компресирана zip-датотека.
 20. zip -r file1.zip file1 file2 dir1: компресирај, во zip, истовремено неколку датотеки и директориуми.
 21. отпакувај ја датотеката1.zip: отпакувајте zip-датотека.

RPM пакети (Red Hat, Fedora и слично)

 1. вртежи во мин -од пакет. вртежи во минута: инсталирајте пакет вртежи во минута.
 2. вртежи во минута -iв –nodeeps пакет.rpm: инсталирајте пакет вртежи во минута игнорирајќи ги барањата за зависност.
 3. вртежи во мин -U пакет. вртежи во минута: ажурирајте пакет вртежи во минута без промена на конфигурацијата на датотеките.
 4. rpm -F пакет.rpm: ажурирајте го пакетот вртежи во минута само ако е инсталиран.
 5. вртежи во минута -e пакет_ име.rpm: отстранете го пакетот вртежи во минута.
 6. вртежи во минута -qa: прикажете ги сите пакувања на вртежи во минута инсталирани на системот.
 7. вртежи во минута -qa | грп httpd: прикажете ги сите пакети со вртежи во минута со името „httpd“.
 8. вртежи во минута-име на пакет_qi- Добијте информации за одреден инсталиран пакет.
 9. rpm -qg "Околина на системот / демони": прикажете пакети на вртежи во минута од софтверска група.
 10. rpm -ql име на пакет: прикажете список на датотеки дадени од инсталиран пакет вртежи во минута.
 11. rpm -qc име на пакет: покажете конфигурациска листа на датотеки дадени од инсталиран пакет вртежи во минута.
 12. rpm -q пакет_име - што бара: прикажи список на зависности што се бараат за пакет вртежи во минута.
 13. rpm -q пакет_ име - што обезбедува: покажете го капацитетот даден со пакет вртежи во минута.
 14. rpm -q пакет_ име - скрипти: покажете скрипти започнати за време на инсталацијата / отстранувањето.
 15. вртежи во минута -q пакет_име –промена: прикажете ја историјата на ревизии на пакетот вртежи во минута.
 16. вртежи во минута -qf /etc/httpd/conf/httpd.conf: проверете кој пакет вртежи во минута припаѓа на дадена датотека.
 17. rpm -qp пакет.rpm -l: прикажете список на датотеки дадени од пакет вртежи во минута што сè уште не е инсталиран.
 18. вртежи во минута - увоз / медиум / ЦДРОМ / РПМ-ГПГ-КЛУЧ: увезете го дигиталниот потпис на јавниот клуч.
 19. вртежи во мин - пакет за проверка на вртежи. вртежи во минута: потврдете го интегритетот на пакетот вртежи во минута.
 20. вртежи во минута -qa gpg-pubkey- Проверете го интегритетот на сите инсталирани пакети на вртежи во минута.
 21. вртежи во минута -име на V пакет: проверете ја големината на датотеката, лиценците, видовите, сопственикот, групата, резиме проверка на MD5 и последната измена.
 22. вртежи во минута -Va: проверете ги сите пакувања на вртежи во минута инсталирани на системот. Користете со внимание.
 23. rpm -Vp пакет.rpm: проверете уште не е инсталиран пакет во вртежи во минута.
 24. rpm2cpio пакет.rpm | cpio –extract –make-directories * bin*: извлечете извршна датотека од пакетот вртежи во минута.
 25. вртежи во минута -ivh /usr/src/redhat/RPMS/`arch`/package.rpm: инсталирајте пакет изграден од извор на вртежи во минута.
 26. rpmbuild –изгради го името на пакетот_src.rpm: изгради пакет вртежи во минута од извор на вртежи во минута.

Ажурирање на пакетот YUM (Red Hat, Fedora и слично)

 1. yum инсталирај го името на пакетот: преземете и инсталирајте пакет вртежи во минута.
 2. yum localinstall package_name.rpm: ова ќе инсталира RPM и ќе се обиде да ги реши сите зависности за вас, користејќи ги вашите складишта.
 3. yum ажурирање package_name.rpm: ажурирајте ги сите пакувања на вртежи во минута инсталирани на системот.
 4. име за ажурирање на пакетот: модернизирање / ажурирање на пакет вртежи во минута.
 5. yum отстрани го името на пакетот: отстранете го пакетот вртежи во минута.
 6. yum листа: наведете ги сите пакети инсталирани на системот.
 7. име на пакетот за пребарување: Пронајдете пакет во складиштето на вртежи во минута.
 8. yum чисти пакувања: исчистете ја меморијата за вртежи во минута со бришење на преземените пакети.
 9. yum чисти заглавија: отстранете ги сите датотеки со заглавија што ги користи системот за да ја реши зависноста.
 10. yum исчисти ги сите: отстранете од пакетите за меморија и датотеките со заглавија.

Пакети за деби (Дебиан, Убунту и деривати)

 1. dpkg -i пакет.деб: инсталирајте / ажурирајте пакет за дебирање.
 2. dpkg -r пакет_ име: отстранете го пакетот за дебирање од системот.
 3. дпкг -л: прикажете ги сите пакети за деби инсталирани на системот.
 4. dpkg -l | грп httpd: прикажи ги сите пакети за деби со име "httpd"
 5. име на пакетот dpkg -s- Добијте информации за одреден пакет инсталиран на системот.
 6. dpkg -L име на пакет: прикажете список на датотеки дадени од пакет инсталиран на системот.
 7. dpkg - пакет со содржини.деб: прикажете список на датотеки дадени од пакет кој сè уште не е инсталиран.
 8. dpkg -S / канта / пинг: проверете кој пакет припаѓа на дадена датотека.

Ажурирај пакет APT (Debian, Ubuntu и деривати)

 1. apt-get инсталирајте го името на пакетот_: инсталирајте / ажурирајте пакет за дебирање.
 2. apt-cdrom инсталирај го името на пакетот: инсталирајте / ажурирајте пакет за дебирање од cdrom.
 3. apt-get update: ажурирајте го списокот со пакети.
 4. apt-get надградба: ажурирајте ги сите инсталирани пакети.
 5. apt-get отстрани го името на пакетот: отстранете го пакетот за дебирање од системот.
 6. apt-get чек: проверете ја точната резолуција на зависностите.
 7. apt-get чиста: исчистете ја меморијата од преземените пакети.
 8. apt-cache пребарување во пребаруваниот пакет: ја враќа листата на пакети што одговараат на сериите „пребарувани пакети“.

Погледнете ја содржината на датотеката

 1. досие за мачки1: прегледајте ја содржината на датотеката почнувајќи од првиот ред.
 2. tac датотека1: прегледајте ја содржината на датотеката почнувајќи од последната линија.
 3. повеќе досие1: прегледајте ја содржината низ датотека.
 4. помалку досие1: слично на командата „повеќе“, но овозможува зачувување на движењето во датотеката, како и движење наназад.
 5. глава -2 датотека1: видете ги првите две редови на датотека.
 6. опашка -2 датотека1: видете ги последните две редови на датотека.
 7. tail -f / var / log / пораки: видете во реално време што е додадено во датотеката.

Манипулација со текст

 1. мачка датотека 1 датотека2 .. | команда <> file1_in.txt_or_file1_out.txt- Општа синтакса за манипулирање со текст со употреба на PIPE, STDIN и STDOUT.
 2. досие за мачки1 | команда (sed, grep, awk, grep, итн ...)> result.txt: општа синтакса за манипулирање со текст во датотека и запишување на резултатот во нова датотека.
 3. досие за мачки1 | команда (sed, grep, awk, grep, итн ...) »резултат.txt: општа синтакса за манипулирање со текст во датотека и додавање резултати во постоечка датотека.
 4. grep август / вар / дневник / пораки: побарајте зборови „август“ во датотеката „/ var / log / messages“.
 5. grep ^ авг / вар / дневник / пораки: пронајдете зборови што започнуваат со „август“ во датотеката „/ var / log / messages“
 6. grep [0-9] / var / log / пораки: изберете ги сите линии во датотеката '/ var / log / messages' што содржат броеви.
 7. grep август -R / var / log /*: побарајте ја низата „Август“ во директориумот „/ var / log“ и подолу.
 8. пример на sed 's / stringa1 / stringa2 / g' .txt: преместете ја „низата1“ со „стринг2“ на пример.txt
 9. пример 'sed' / ^ $ / d'.txt: отстранете ги сите празни линии од пример.txt
 10. sed '/ * # / d; / ^ $ / d 'пример.txt: отстранете ги коментарите и празните линии од пример.txt
 11. ехо „есемпио“ | tr '[: lower:]' '[: upper:]': претворете мала буква во голема буква.
 12. sed -e '1d' резултат.txt: избришете ја првата линија од датотеката example.txt
 13. sed -n '/ stringa1 / p': прикажете ги само линиите што го содржат зборот "стринг1".

Поставете конверзија на карактери и датотеки

 1. dos2unix filedos.txt fileunix.txt: претворете формат на текстуална датотека од MSDOS во UNIX.
 2. unix2dos fileunix.txt filedos.txt: претворете формат на текстуална датотека од UNIX во MSDOS.
 3. прекодирај ..HTML <page.txt> page.html: конвертирајте текстуална датотека во html.
 4. рекодирање -л | повеќе- Прикажи ги сите достапни конверзии на формат.

Анализа на датотечен систем

 1. лошо блокирање -v / dev / hda1: Проверете ги лошите блокови на дискот hda1.
 2. fsck / dev / hda1: поправка / проверка на интегритетот на системската датотека Linux на дискот hda1.
 3. fsck.ext2 / dev / hda1: поправка / проверка на интегритетот на ext 2 системската датотека на дискот hda1.
 4. e2fsck / dev / hda1: поправка / проверка на интегритетот на ext 2 системската датотека на дискот hda1.
 5. e2fsck -j / dev / hda1: поправка / проверка на интегритетот на ext 3 системската датотека на дискот hda1.
 6. fsck.ext3 / dev / hda1: поправка / проверка на интегритетот на ext 3 системската датотека на дискот hda1.
 7. fsck.vfat / dev / hda1: поправете / проверете го интегритетот на датотеката на масниот систем на дискот hda1.
 8. fsck.msdos / dev / hda1: поправете / проверете го интегритетот на датотеката за системските доси на дискот hda1.
 9. dosfsck / dev / hda1: поправете / проверете го интегритетот на датотеката за системските доси на дискот hda1.

Форматирајте систем на датотеки

 1. mkfs / dev / hda1: креирајте системска датотека слична на Linux на партицијата hda1.
 2. mke2fs / dev / hda1: креирајте системска датотека Linux ext 2 на hda1.
 3. mke2fs -j / dev / hda1: креирајте Linux ext3 (периодична) системска датотека на партицијата hda1.
 4. mkfs -t vfat 32 -F / dev / hda1: креирајте системска датотека FAT32 на hda1.
 5. fdformat -n / dev / fd0: форматирајте флопи диск.
 6. mkswap / dev / hda3: креирајте системска датотека за размена.

Јас работам со SWAP

 1. mkswap / dev / hda3: креирајте системска датотека за размена.
 2. swapon / dev / hda3: активирање на нова swap партиција.
 3. swapon / dev / hda2 / dev / hdb3: активирајте две партиции за размена.

Salvas (резервна копија)

 1. шутнат -0aj -f /tmp/home0.bak / дома: направете целосно зачувување на директориумот '/ home'.
 2. шутнат -1aj -f /tmp/home0.bak / дома: направете дополнително зачувување на директориумот '/ home'.
 3. врати-доколку / tmp/home0.bak: враќање на салво интерактивно.
 4. rsync -rogpav –брише / дома / tmp: синхронизација помеѓу директориумите.
 5. rsync -rogpav -e ssh –делетирани / домашна IP_адреса: / tmp: rsync низ тунел SSH.
 6. rsync -az -e ssh –брише ip_addr: / дома / јавно / дома / локално: синхронизирајте локален директориум со далечински директориум преку ssh и компресија.
 7. rsync -az -e ssh –delete / home / local ip_addr: / home / public- Синхронизирајте далечински директориум со локален директориум преку ssh и компресија.
 8. dd bs = 1M ако = / dev / hda | gzip | ssh корисник @ ip_addr 'dd of = hda.gz': зачувајте хард диск на оддалечен домаќин преку ssh.
 9. dd ако = / dev / sda на = / tmp / датотека1: зачувајте ја содржината на тврдиот диск во датотека. (Во овој случај хард дискот е "sda", а датотеката е "file1").
 10. катран -Пуп резервна копија.стар / дом / корисник: направете дополнително зачувување на директориумот '/ home / user'.
 11. (cd / tmp / local / && tar c.) | ssh -C корисник @ ip_addr 'cd / home / share / && tar x -p': копирајте ја содржината на директориумот во оддалечен директориум преку ssh.
 12. (катран в / дома) | ssh -C корисник @ ip_addr 'cd / home / backup-home && tar x -p': копирајте локален директориум во оддалечен директориум преку ssh.
 13. катран cf -. | (cd / tmp / резервна копија; катран xf -): локална копија за зачувување на лиценци и врски од еден во друг директориум.
 14. пронајди / дом / корисник1 -име '* .txt' | xargs cp -av – target-директориум = / дома / резервна копија / – родители: пронајдете ги и копирајте ги сите датотеки со проширување '.txt' од еден во друг директориум.
 15. пронајди / var / log -name '* .log' | катран cv –фајлови-од = - | bzip2> log.tar.bz2: пронајдете ги сите датотеки со наставка '.log' и направете архива на bzip.
 16. dd ако = / dev / hda на = / dev / fd0 bs = 512 брои = 1: направете копија од MRB (Master Boot Record) на флопи диск.
 17. dd ако = / dev / fd0 од = / dev / hda bs = 512 брои = 1: вратете ја копијата на MBR (Master Boot Record) зачувана на дискета.

CD-ROM

 1. cdrecord -v gracetime = 2 dev = / dev / cdrom -исфрли празно = брзо -сила: исчистете или избришете повторно препишано ЦД.
 2. mkisofs / dev / cdrom> cd.iso: креирајте изо-слика на cdrom на дискот.
 3. mkisofs / dev / cdrom | gzip> cd_iso.gz: креирајте компресирана изо слика на cdrom на дискот.
 4. mkisofs -J-дозволи-водечки-точки -R -V „Етикета ЦД“ -изо-ниво 4 -o. / cd.iso data_cd: креирајте изо-слика на директориум.
 5. cdrecord -v dev = / dev / cdrom cd.iso: запали изо-слика.
 6. gzip -dc cd_iso.gz | cdrecord dev = / dev / cdrom -: согорете компресирана изо слика.
 7. јамка -o јамка cd.iso / mnt / iso: монтирајте изо-слика.
 8. cd-параноја -B: земете песни од ЦД во датотеки wav.
 9. cd-параноја - "-3": префрлете ги првите 3 песни од cd во wav датотеки.
 10. cdrecord - сканбус: скенирај автобус за да идентификуваш scsi канал.
 11. dd ако = / dev / hdc | md5sum: стартувајте md5sum на уред, како што е ЦД.

Јас работам со мрежата ( LAN и Wi-Fi)

 1. ifconfig eth0: прикажете ја конфигурацијата на мрежната картичка на Етернет.
 2. ако ети0: активирајте го интерфејсот „eth0“.
 3. ако еф0: оневозможете го интерфејсот „eth0“.
 4. ifconfig eth0 192.168.1.1 нет-маска 255.255.255.0: конфигурирајте IP адреса.
 5. ifconfig eth0 промиска: конфигурирајте го „eth0“ во заеднички режим за да добиете пакети (душкање).
 6. dhclient eth0: активирајте го интерфејсот 'eth0' во режимот dhcp.
 7. траса -н: покажи маса за турнеја.
 8. маршрута додаде-нето 0/0 gw IP_Gateway: поставете стандарден влез.
 9. маршрута додаде-нет 192.168.0.0 мрежна маска 255.255.0.0 gw 192.168.1.1: конфигурирајте ја статичката рута за пребарување на мрежата „192.168.0.0/16“.
 10. траса дел 0/0 gw IP_gateway: отстранете ја статичката рута.
 11. ехо "1"> / proc / sys / net / ipv4 / ip_forward: активирајте ip турнеја.
 12. hostname: прикажете го името на домаќинот на системот.
 13. домаќин www.example.com: пронајдете го името на домаќинот за да го решите името на IP адреса (1).
 14. nlooup www.example.com: пронајдете го името на домаќинот за да го решите името на IP адреса и обратно (2).
 15. шоу за врска со IP: покажете го статусот на врската на сите интерфејси.
 16. mii-алатка ет0: прикажи го статусот на врската на „eth0“.
 17. етул ет0: прикажете ја статистиката на мрежната картичка „ет0“.
 18. нетстат - топ- Покажете ги сите активни мрежни врски и нивните PID.
 19. нетстат -тупл: покажете ги сите мрежни слушатели на системот и нивните PID.
 20. tcpdump tcp порта 80: прикажи го целиот сообраќај HTTP.
 21. скенирање на iwlist: прикажете безжични мрежи.
 22. iwconfig ет1: прикажете ја конфигурацијата на безжична мрежна картичка.
 23. whois www.example.com: пребарајте ја базата на податоци Whois.

Мајкрософт Виндоус мрежи (САМБА)

 1. nbtscan ip_addr: резолуција на името на мрежата на биос.
 2. nmblookup -А ip_addr: резолуција на името на мрежата на биос.
 3. smbclient -L ip_addr / име на домаќин: прикажете далечински дејства на домаќин во прозорците.

IP маси (ОГНОВЕН ИВ)

 1. iptables -t филтер -L: прикажи ги сите низи во табелата за филтрирање.
 2. iptables -t nat -L: прикажи ги сите жици од табелата nat.
 3. iptables -t филтер -F: исчистете ги сите правила од табелата за филтрирање.
 4. iptables -t nat -F: исчистете ги сите правила од табелата на nat.
 5. iptables -t филтер -X: избришете ја секоја низа создадена од корисникот.
 6. iptables -t филтер -A INPUT -p tcp –dport telnet -j ACCEPT: дозволете влез на теленет врски.
 7. iptables -t филтер -A OUTPUT -p tcp –dport http -j DROP: блокирај врски HTTP да излезе.
 8. iptables -t филтер -A FORWARD -p tcp –dport pop3 -j ACCEPT: дозволете врски ПОП до преден ланец.
 9. iptables -t филтер -A INPUT -j LOG –log-префикс „DROP INPUT“: регистрирање на влезна низа.
 10. iptables -t nat -A ПОСТАВУВАЕ -o eth0 -j MASQUERADE: конфигурирајте PAT (порта за превод на адреса) на eth0, криејќи ги пакетите од присилно истекување.
 11. iptables -t nat -A PROUTING - d 192.168.0.1 -p tcp -m tcp –dport 22 -j DNAT – до дестинацијата 10.0.0.2:22: пренасочи пакети насочени од еден до друг домаќин.

Следење и дебагирање

 1. врв: покажете задачи на linux со користење на повеќето процесори.
 2. п.с -лист: покажува задачи за Linux.
 3. пс -е -о пид, лакови-шума- Ги прикажува задачите на Linux во хиерархиски режим.
 4. дрво: прикажете дрво на системски процес.
 5. убие -9 Процес_ИД- Присилно затворете еден процес и завршете го.
 6. убие -1 Процес_ИД: присили процес да ја вчита повторно конфигурацијата.
 7. lsof -p $ $: прикажете список на датотеки отворени со процеси.
 8. lsof / дом / корисник1: покажува список на отворени датотеки во дадена патека на системот.
 9. strace -c ls> / dev / null: прикажете ги системските повици направени и примени од процес.
 10. strace -f -e отворен ls> / dev / null: покажете ги повиците до библиотеката.
 11. види -n1 'мачка / проц / прекинува': прикажете прекини во реално време.
 12. последно рестартирање: прикажи историја на рестартирање.
 13. lsmod: покажете го натовареното јадро.
 14. free-m- Го покажува статусот на RAM меморија во мегабајти.
 15. smartctl -A / dev / hda- Следете ја сигурноста на тврдиот диск преку SMART.
 16. smartctl -i / dev / hda: проверете дали SMART е овозможен на тврд диск.
 17. опашка / var / log / dmesg: прикажете настани својствени на процесот на вчитување на јадрото.
 18. опашка / var / дневник / пораки: прикажи настани во системот.

Други корисни команди

 1. apropos ... клучен збор: прикажете список со команди кои припаѓаат на клучните зборови на програмата; Тие се корисни кога знаете што прави вашата програма, но не го знаете името на командата.
 2. човек пинг: прикажете ги рачните страници преку Интернет; на пример, во команда за пинг, користете ја опцијата '-k' за да пронајдете која било поврзана команда.
 3. што е клучен збор: покажува опис на она што го прави програмата.
 4. mkbootdisk –device / dev / fd0 `uname -r`: создадете флопи за пиење.
 5. gpg -c датотека1: кодирајте датотека со чуварот на GNU.
 6. датотека gpg1.gpg: декодирајте датотека со GNU Security Guard.
 7. wget -r www.example.com: преземете целосна веб-страница.
 8. wget -c www.example.com/file.iso: преземете датотека со можност за запирање на преземањето и продолжување подоцна.
 9. ехо 'wget -c www.example.com/files.iso'| во 09:00 часот: Започнете преземање во кое било време. Во овој случај тоа би започнало во 9 часот.
 10. ldd / usr / bin / ssh: прикажете ги споделените библиотеки што ги бара програмата ssh.
 11. алијас hh = 'историја': стави алијас за команда –hh = Историја.
 12. чш: сменете ја командата Shell.
 13. chsh –листа-школки: е соодветна команда за да знаете дали треба да направите далечинско на друг терминал.
 14. кој -а: покажете кој е регистриран, и времето на печатење на последниот систем за увоз, мртви процеси, процеси на системски регистар, активни процеси произведени од иницијал, тековна работа и последните промени на системскиот часовник

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

182 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   дбиликс dijo

  одличен придонес ... благодарам ...

 2.   дијазепан dijo

  Директно кон фаворитите како што велат.

 3.   Aminамин Самуел dijo

  Светиот Бог: Или сега е она што треба да го научам you благодарам за овој придонес

  1.    ETS dijo

   Дефинитивно се многу команди.
   Ништо не е невозможно со вежбање.

 4.   кик1н dijo

  Ви благодариме за придонесот

 5.   Предниот дел dijo

  Екселенте !!

  1.    Луис Касерес dijo

   Тежок Linux но најдобриот

 6.   пандев92 dijo

  Во моментов ги чувам во мојата огромна меморија XD

 7.   mauricio dijo

  Огромна објава !! директно до омилени.

 8.   ren434 dijo

  Благодарам за придонесот, ќе го испратам на пријател кој е желен да научи. И, секако, ќе го чувам за себе.

 9.   Вики dijo

  Леле, директно до фаворитите, ви благодарам многу.

  Една од моите омилени програми за конзоли е ncdu го покажува просторот окупиран од секоја папка, многу добро кога сакате малку да го исчистите хард дискот. Исто така, навистина ми се допаѓа ренџер, многу лесен за употреба менаџер на датотеки.

 10.   Хуго dijo

  Елав, забележав дека нумерираните списоци се ресетираат по 9, но тоа не се случува на Вики. Дали е намерно или имате потешкотии во транспортот на информацијата?

  Патем, додадов уште неколку команди на списокот и малку го структурирав форматот на статијата на Вики.

  1.    елав <° Linux dijo

   Упс Јас дури и не го сфатив тоа. Дозволете ми да го проверам HTML-кодот на објавата за да видам што се случува со ова. Не можам да верувам дека WordPress прифаќа само 9 ставки во списоците ...

  2.    елав <° Linux dijo

   Ова ме спои. Не е ни чудо што не забележав, бидејќи во уредникот на WordPress, нумерирањето работи добро. О_О

   1.    Хуго dijo

    Хмм ... во тој случај проблемот очигледно е еден од стиловите. Дај да видам…

    Добро, во датотеката «themes / arr / css / base.css» побарајте ја оваа линија:

    .entry-content ul, .entry-content ol { margin: 0 20px; padding: 0 0 1.5em; }

    И изменете го така да изгледа вака:

    .entry-content ul, .entry-content ol { margin: 0 20px; padding: 0 0 1.5em 0.5em; }

    Тоа треба да го реши проблемот (барем за двоцифрен список), но очигледно не можам да ви дадам гаранција за успех.

    1.    елав <° Linux dijo

     Ви благодарам, пријателе. Утре го пробам тоа

     1.    Хуго dijo

      Нема потреба, се надевам дека работи.

      Утре ќе бидам на Унив до околу пладне, но ако имате проблеми пишете ми на gmx.

     2.    Хуго dijo

      Па, дали конечно би можеле да го полагате тестот?

      1.    елав <° Linux dijo

       Не навистина. Сега ќе го направам тоа со Arras што го имам локално


      2.    елав <° Linux dijo

       Само што пробав и не работи 🙁


 11.   Канабикс dijo

  Треба да го видите мојот омилен камен од розета, не можам да живеам без него:

  http://cb.vu/unixtoolbox.xhtml

 12.   ролдолфо алехандро dijo

  Датотека на крајот со сите команди за преземање не би било лошо, многу добар пост. Тоа забрзува сè

 13.   Самано dijo

  Ви благодарам, добар придонес

 14.   кеопетија dijo

  Ви благодарам многу, пријателе, добар придонес

 15.   Gabriel dijo

  Ви благодариме за придонесот.

 16.   Оскар dijo

  Некоја посебна причина зошто не ја вклучивте командата „способност“. Многу добри и практични совети, одличен референтен материјал.

  1.    Хуго dijo

   Креаторот на оригиналниот напис на Вики GUTL веројатно не ја вклучил оваа команда, сметајќи ја како вишок во однос на apt-get (мои одбитоци, не сум прашал). Преферирам и јас способност, Сметам дека е покорисно. Можеби еден од овие денови ќе имам време да додадам неколку примери со способност. Омилен ми е:

   aptitude -RvW install paquete

   Мора да откриете што прават тие параметри, хехе је

   1.    Оскар dijo

    Благодарам за појаснувањето, користам и талент, лично сметам дека е поефикасен, бев curубопитен за примерот што го дадовте, сигурно ќе истражувам.

 17.   auroszx dijo

  -Леле! Не мислев дека си сериозен ОО Вистината е дека има многу команди, го додавам објавувањето во омилени за да го прочитам мирно подоцна ...

 18.   ТДЕ dijo

  Елав, да беше ова Таринга, не би се двоумела да ти ги оставам моите десет бода
  Одличен пост!

  1.    елав <° Linux dijo

   Благодарам ТДЕ, иако заслугата не е моја, јас само ја донесов содржината на ГУТЛ ВикиНа ^^

 19.   Јојо Фернандез dijo

  Импресивно, ќе го споделам каде и да одам

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Благодарам

 20.   хромафин dijo

  страшен пост и многу многу корисен..благодарам многу .. !!!

 21.   Мдврро dijo

  Ви благодарам. Тоа е суштински материјал.

 22.   Симон dijo

  Дали некој знае команда за затворање на сесијата на Gnome Shell кога не работи gnome-session-quit?

  1.    Хуго dijo

   Не користам Gnome Shell, но пробајте го ова:

   sudo killall gnome-shell

   Или можеби на друг начин:

   sudo killall -SIGHUP gnome-shell

  2.    Диего dijo

   одјава

 23.   фантомски dijo

  извонреден придонес. благодарам

 24.   врска dijo

  Прекрасно

 25.   lV dijo

  sudo echo 3> / proc / sys / vm / drop_caches: чиста физичка меморија.
  или овој:
  sudo sync && sudo sysctl vm.drop_caches = 3: исчистете ја физичката меморија при време на траење.

 26.   германија dijo

  Многу добра компилација, со ваша дозвола ќе ја копирам за да ја споделам на мојата страница со вашиот кредит.

 27.   Дијаволо dijo

  Еве уште „некои“ команди за учење =)

 28.   Евгенија бахит dijo

  Колку е дебел Елав !!! Како и секогаш, чудо
  ВИ БЛАГОДАРАМ !!!!!

  1.    елав <° Linux dijo

   Ви благодариме што застанавте со Евгенија

  2.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   До тебе

 29.   ДиегоРР dijo

  Тоа е толку добро !!! Goingе го испечатам и ќе го земам со мене. Ви благодариме за внесувањето.

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Задоволство е да помогнам

 30.   Хорхе Молина (@Georgejamb) dijo

  Многу добро!

 31.   Mique_G3 dijo

  Ми се допаѓа, статијата е толку интересна, ви благодарам многу

 32.   MSX dijo

  ОДЛИЧНО, благодарам што го објавивте!

 33.   ангел dijo

  Ви благодарам !!

 34.   Алреп dijo

  Одлично ви благодарам многу!

 35.   Макседрум dijo

  Одличен придонес!

  Ви благодарам многу.

 36.   Алекс dijo

  Одлично, благодарам многу, уште еден до омилените ...

 37.   Хозе Алехандро Васкез dijo

  Тоа е најдоброто резиме што го видов за Linux командите, Честитки за тој одличен придонес!

 38.   Тим за силиконско хостирање dijo

  Драг Елав,

  Ние ја зедовме вашата статија за да создадеме статија во нашата база на знаење, во која секако ве наведовме како извор.

  Написот можете да го прегледате на следниот линк:

  https://siliconhosting.com/kb/questions/241/

  Голем придонес, ви благодарам многу.

  1.    елав dijo

   Сè додека има врска до оригиналната статија, можете да правите што сакате со неа. Ви благодариме за известувањето. 😉

   1.    Тим за силиконско хостирање dijo

    Секако Елав, можете да ја проверите врската на крајот од статијата.

    Ако сакате да земете која било од нашите статии, имате целосна слобода да ги прегледате, репродуцирате нив во целост или делумно.

    Благодарам уште еднаш.

    1.    елав dijo

     Да, веќе го проверив и патем гледав малку за услугите што ги нудат, бидејќи не ги познавав. Ви благодарам што ми ги дадовте вашите статии, кои исто така ги разгледав и се доста интересни

     Со почит

 39.   Eyеј Зи dijo

  Многу благодарам! Goingе ги испечатам во случај еден ден да немам интернет!
  Благодарам и Салу2

 40.   Ајосињо dijo

  Импресивен пост, да господине. И прашање, дали знаете книга, упатство или нешто друго за да научите како да го користите терминалот? Користам Linux од Ubuntu 9.04, но ги знам основите, би сакал да дознаам повеќе за тоа. Ви благодариме и со почит.

 41.   ПИТУЦАЛЕЈА dijo

  Прекрасно !!!!!

  Дали постои начин тоа да се добие во формат на текст (word, txt, PDF)?

 42.   Фернан направи dijo

  Ви благодариме за придонесот.

 43.   anon dijo

  Леле благодарам за менито со придонес

 44.   Толеко dijo

  Светот на Linux ме фасцинира, овој материјал е златен, поздрав од Тихуана Мх.
  сега повторно го инсталирам мојот Linux mint 14, кога повторно ја инсталирав xp, опцијата за избор на систем пред да започне повторно беше избришана ,,,,, повторно честитки

 45.   пијанист dijo

  Ви благодариме за многу добрата компилација пост ...

  однос на

 46.   бако dijo

  Одлични информации

 47.   бенд-помагала dijo

  Благодарение на уредникот. Ова може да се претвори во pdf. Тоа е за печатење. Ви благодарам на заедницата.

 48.   Зулантај dijo

  Огромен придонес, Ви благодарам.
  Страницата е одлична, далеку една од најдобрите на оваа тема.

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Ви благодарам многу што застанавте.
   Со почит

 49.   Луис dijo

  Сакам да ја најдам датотеката што зафаќа најмногу простор

 50.   Деменција dijo

  Измешан придонес ...

 51.   Деменција dijo

  Би сакал да можам да ги набројувам датотеките на секој корисник и тој што го направив ми го покажува само бројот на папки, а не и оние внатре

 52.   Даниел В. dijo

  вуоуу грандеј .. фала !!!

 53.   antonio dijo

  некој што може да ми одговори на дефиницијата за оваа команда вртежи во минута -Uvh?
  Како можам да го користам

 54.   патодкс dijo

  Голем ЕЛАВ …… !!! Не го имав видено овој пост ... многу благодарам ..

 55.   Армандо Санчез dijo

  Се чини како добра компилација, ќе ја имам при рака.

  Грација на приход

 56.   Даглас Милано dijo

  Ви честитам, одлична информација, многу корисна.

 57.   Роџер Чебалос dijo

  Дефинитивно, оди омилените

 58.   Гвадахорче dijo

  Одличен придонес. Бев импресиониран од напорот и компилацијата што ги направи ГТЛ, како и презентацијата и сместувањето на ЕЛАВ, меѓу другите.
  Ги копирам и ги користам бребе, за да научам малку повеќе.
  Ви благодариме и на двајцата за придонесот во заедницата на Линукс и за дарежливоста.
  Честитка.

 59.   Лукас Матијас dijo

  Гросо!

 60.   Hунко dijo

  Одлично, одлично, ви благодарам многу.

 61.   Габриел dijo

  човеку, колку добар пост го користам секој ден, бидејќи почнувам со ова, ти благодарам што го сподели со нас.

 62.   Феликс dijo

  Многу ми се допаѓа, но тешко ми е да научам. Не знам ништо за Линукс, започнувам курс на академијата за слободен софтвер. Па, се надевам дека ќе научам и ќе ви се заблагодарам за придонесот кон оваа заедница.

 63.   Маркос dijo

  Здраво, сè е многу комплетно, но не можам да најдам како да го поправам стартувањето на системот.
  Јас ја користам Fedora и откако ќе ја овозможам работната површина на Gnome, таа не започнува освен ако не влезам и напишем BOOT на почетокот.
  Би сакал системот автоматски да влезе во работната површина на Gnome без моја интервенција.
  Некоја команда за употреба или датотека за уредување ??
  Благодарам многу!!

 64.   Рамон Замбрано dijo

  Ви благодарам одличен придонес

 65.   Дејвид oseозе арии dijo

  Многу добра информација, многу корисна. 🙂

 66.   фабио вера dijo

  многу добри информации и многу детални благодарам

 67.   Хозе Давид dijo

  Благодарам што веќе ја завршив домашната задача XD

 68.   Fer dijo

  Ви благодарам само или што барав

  Читам книга од прозорци до линукс и трошам малку време xD

  Се надевам дека ќе можам да доминирам на овој свет

 69.   Лузма dijo

  Директно до омилените, еверноти, белешки, ононот, печатење итн., Така што тие се секогаш при рака. Благодарам многу!!

 70.   christianwp dijo

  Грација на приход

 71.   Jeanан Хернандез dijo

  Постои расипана врска, барем преку паметен телефон се појавува грешка 404 каде што се поврзувате со „оваа одлична статија“

 72.   leo dijo

  Многу е добро!
  Ви благодарам!

 73.   Freya dijo

  Искрено многу добро, ви благодарам многу.

 74.   Полн dijo

  Многу добар придонес за блогери директно до омилените

  БЛАГОДАРАМ!

 75.   Јави dijo

  Голем придонес. Благодарам

 76.   Лигатор dijo

  Одлично! Giveе ти дадам 10 поени! 😀

 77.   зајдер dijo

  Многу добар пост што навистина ми се допаѓа

 78.   орион_ад dijo

  Го замислувам времето што би ме спасило ако го видам овој напис пред неколку години, тоа е многу добро, ви благодарам многу

 79.   Рајнерг dijo

  И командата моќност?
  Го користев кога почнав да го запознавам Linux (користејќи Slax на USB), за кога ќе замрзне околината и не отворам ниту едно мени или копче, тогаш ќе го исклучам со оваа команда.

 80.   dj еверест dijo

  Прекрасно !! Оваа страница веќе ме извади од неколку проблеми. Многу добра работа.

 81.   Матијас dijo

  спектакуларен Немате во PDF-датотека или нешто слично за да ја преземете? немаш команди за VI уредник?

 82.   antonio dijo

  Многу добра листа, благодарам за придонесот. Споделувам една што ја дознав таму пред некое време.
  http://ss64.com/
  Честитки!
  ар

 83.   Абел Елиас Ледо Амачи dijo

  Многу добар блог, го барав. Ви благодарам

 84.   Даниел Луке dijo

  Одлично!!! вашиот придонес кон слободниот софтвер е многу добар

 85.   mateo dijo

  Ви благодарам, беше многу корисно

 86.   Хуан Карлос dijo

  Ви благодариме за споделувањето, одличен ИТ-влез

 87.   Omar dijo

  Навистина многу корисно, особено за почетниците на Линукс и старите тајмери. благодарам

 88.   Даниел Перез dijo

  Одличен придонес

 89.   атила dijo

  Многу добро. Само треба да пробам ребра

 90.   Карлос dijo

  фала !!!

 91.   pablo dijo

  Ви благодариме!

 92.   Карлос dijo

  прашање како што се вика во прозорците во кој системски администратор се користи и друго
  командите работат и за прозорци ?? Ви благодарам.

  1.    ногуи dijo

   1-прозорецот за команди се отвора со ставање на "cmd" во почетното пребарување
   2- Овие команди, повеќето од нив не работат за прозорци, има и такви кои се совпаѓаат како оние на «cd», но ве советувам да побарате друг блог, каде што тие зборуваат специјално за командите за Windows

 93.   Александар dijo

  [CTRL + D]

 94.   клаудио dijo

  Огромен придонес… благодарам… !!! спаси ...

 95.   WiFi за настани dijo

  Ви благодариме што го споделивте обележувањето на блогот за да стапите во контакт за повеќе написи

 96.   Giovani dijo

  Ви благодариме за внесувањето

 97.   Кристијан dijo

  Пријателе, ти благодарам за овој огромен придонес, многу добар придонес и ти благодарам што го споделиш.

 98.   Arturo dijo

  Сè е многу интересно, време е да вежбаме ..

 99.   сакате да го купите !! dijo

  -х Овој текст за помош.
  –Не-gui Не користете GTK интерфејс иако е достапен.
  -s ги симулира дејствата, но всушност не ги извршува.
  -d Само презема пакети, не инсталира или деинсталира ништо.
  -p Секогаш прашувајте за потврда на постапките.
  -y Претпоставува дека одговорот на едноставните да / не прашања е „да“.
  -F формат Го одредува форматот за прикажување на резултатите од
  пребарувања, прочитајте го упатството.
  -O наредба Одредува како треба да се нарачаат резултатите од пребарувањето,
  прочитајте го упатството.
  -w ширина Ја одредува ширината на прегледувачот за форматирање на резултатите
  на пребарувањето.
  -f Агресивно се обидува да ги поправи скршените пакувања.
  -V Ја прикажува верзијата на пакетите што треба да ги инсталирате.
  -Д Покажи зависности за автоматски променети пакети.
  -Z Ја прикажува промената на инсталираната големина на секој пакет.
  -v Покажете дополнителни информации (може да се појават повеќе од еднаш).
  -t [distrib] Ја поставува дистрибуцијата од која се инсталирани пакетите.
  -q Не покажува показатели за напреден напредок
  во режим на командна линија.
  -o opconf = val Директно поставете ја опцијата за конфигурација именувана како "opconf".
  –Со (надвор) -препорачува, Одредува дали или не
  препораки како силни зависности.
  -S fname: чита информации за проширен статус на способност од fname.
  -u: Преземете нов список со пакети при подигнување.
  (само терминален интерфејс)
  -i: Изведете инсталација при подигнување.
  (само терминален интерфејс)

 100.   Фернандо dijo

  Леле, благодарам за придонесот, навистина ќе биде многу корисно. Сега мојот проблем ќе биде да научам да ги користам, xD благодарам.

 101.   Исус СЕКВЕИРОС АРОНЕ dijo

  Одлична компилација.

 102.   Маријан велард dijo

  Фала пријателе, огромен придонес! 😀

 103.   Ниношка dijo

  За што служи командата?

  1.    Барнараста dijo

   Тоа е како # место

   # човек кој

 104.   Гонзало dijo

  Па пријателе, многу ти благодарам, многу е корисно за оние од нас кои работиме во оваа средина
  однос на

 105.   Никола dijo

  Ова е токму она што го барав пред 3 дена!
  Ви благодарам многу, ова е бесценето

 106.   llllll dijo

  добар придонес, многу корисен

 107.   Карлос Бест dijo

  Секој пат кога ќе заборавам на командите, се враќам на овој напис.
  честитки

 108.   АЛФОНСО ВИЛЕГАС dijo

  Ви благодарам многу
  Упатството е од голема употреба
  Каракас Венецуела

 109.   Александар dijo

  многу добро ја објасни секоја команда, тоа е многу добра референца ако сте системски администратор заснован на уникс

 110.   Тавита Падила dijo

  благодарам знам дека ќе ми требаш

 111.   Давид јусти dijo

  Многу корисно благодарам

 112.   Марсијал Квиспе Хуаман dijo

  Поздрав, одличен блог, многу ви благодарам за придонесот во заедницата GNU / linux. Срдечно воено.

 113.   Алекс dijo

  Огромниот придонес е ценет
  многу ти благодарам
  поздрав од Чиле
  alex

 114.   Армандо Слободно време dijo

  многу добра компилација на команди, доста корисна.

 115.   Paul dijo

  Ви благодариме за овој одличен придонес.

 116.   онеки dijo

  голема благодарност за придонесот, но замислувам дека има милиони команди или не

 117.   Пако Гарсија dijo

  Честитки !!!
  3 години подоцна, сè уште е голем придонес за доброто на сите!

  Ви благодариме.

 118.   Фелипе Кардона dijo

  Ви благодарам многу, тоа е голема помош за моето учење.

 119.   Lola dijo

  Јас ги сакав! Овој пост е одличен

 120.   Енијак dijo

  Excelente, Muy bueno

 121.   Иберсистеми dijo

  целосен водич благодарам за споделувањето

 122.   Jorge dijo

  Здраво пријатели, јас сум нов човек, прашањето што сакам да ти го поставам е дали Debian и Ubuntu се целосно компатибилни, што сакам да имплицирам ако сум со Ubuntu 1 година и сега сакам да се префрлам на Debian, можам да направам истите постапки при инсталирање на конфигурацијата на зависности и сл., па како се прави тоа во ubuntu се прави во дебијан на ист начин ????????… фала благодарам.

 123.   Кетрин dijo

  Здраво Имам прашање кога ставам cd .. не ми оди, ми кажува дека не ја пронашол таа команда, истото се случува и кога ставам дрво. Дали има некој што може да ми помогне, ви благодарам

  1.    Jorge dijo

   Треба да ја поставите командата cd одделена од .. со празно место, како што е cd ..
   Командата за дрво можеби не е инсталирана во вашата обвивка, можете да ги проверите командите што сте ги инсталирале во вашата обвивка во папката / bin

 124.   Jorge dijo

  Треба да ја поставите командата cd одделена од .. со празно место, како што е cd ..
  Командата за дрво можеби не е инсталирана во вашата обвивка, можете да ги проверите командите што сте ги инсталирале во вашата обвивка во папката / bin

 125.   Иван dijo

  Здраво, сакав да знам дали ме овластувате да го ставам овој пост на мојата веб-страница, за запис дека во наведениот пост ќе го ставам изворот на истиот

 126.   Лисет Де Лос Сантос Кабрера dijo

  Многу добра страница!

 127.   Маурициус dijo

  Ви благодарам многу.
  Одлична информација !!

 128.   Валтер П. dijo

  Може ли да ми помогнете додека ги инсталирам видео драјверите AMD / ATI TRINITY RADEON HD7660D го инсталирав Fedora 24

  Благодарам

 129.   Делија Гарсија dijo

  Изненадување од овој пост. Незаменлив за оние кои учиме, ВИ БЛАГОДАРАМ !!!

 130.   бајкови dijo

  Ти си одличен!!
  фала момци =)

 131.   росмерта dijo

  Ви благодарам! Конечно клучно резиме што треба да го имате како заглавие.

 132.   x-човек dijo

  Видов многу Linuxero во текот на мојот живот, но никогаш ништо поцелосно и добро организирано.
  Го влечам во земјите на Камелеонот (Forosuse.org) и ви благодарам од името на Форумот и во мојата личност за ваквата величествена работа.

  Забавувајте се многу !!

 133.   Томеу dijo

  Здраво,

  Може ли статијата да се копира во текстуална датотека?

  Многу kindубезен, благодарам,
  Томеу.

  1.    Jaime dijo

   Изберете го со глувчето, а потоа Ctrl-V истовремено, отворете датотека со зборови, притиснете го десното копче на глувчето, во контекстното мени, изберете ја иконата со буквата А (само обичен текст).

 134.   Марија dijo

  Дали нешто од ова се смени за тековните верзии како Кали 2016.2 или Убунту 16? Esq Само што учам и испробав некои команди и некои директориуми кои откако поминав неколку денови во потрага, се покажа дека тие повеќе не постојат или се преместуваа како што минуваат верзиите, и еве курсеви или pdf што ги најдов од 2012 2010 година курс што се вика lpic1 мислам дека станува збор за сето тоа и е застарен, се надевам дека ова ќе ми помогне, со почит

  1.    Пепе dijo

   треба да се регистрирате за LPIC1 и да студирате бидејќи струјата е валидна и допрете и читајте за systemd бидејќи започнувате многу доцна

 135.   Даниел Аланис dijo

  Пријатели на блогот, би сакал да ми помогнете со проблем што го имам доста силен, тие ми го хакираа серверот и ми го сменија root-корисникот и веќе не можам да имам пристап до ништо, ми ги одзедоа привилегиите од сè, некои од ќе имате решение што може да ми помогне во врска со оваа тема? Јас многу би го ценел тоа.

 136.   Педро dijo

  многу добро

 137.   Хесус Ромеро dijo

  Многу добро

 138.   Вилмер Лопез dijo

  Одличен пост, одлична компилација на команди, за волја на вистината, повеќето се важни во светот на работата. Ви благодарам!!!

 139.   јони dijo

  одличен придонес пријател, благодарам за вашата посветеност

 140.   зоилон36 dijo

  Многу добра работа, благодарам.

 141.   Sergio dijo

  Ви благодариме што се потрудивте да го дадете овој придонес.

 142.   Твиги.Гарсија dijo

  Ви благодарам многу Елав, јас веќе го ископирав во текстуална датотека за да ви биде корисна кога треба да се консултирате.
  Одличен придонес !!!!

 143.   Давид Абреу dijo

  Благодарение на тимот на DesdeLinux за придонесот, а исто така и на оние на GUTL таму во Куба, од време на време посетувајте ја нивната страница, тоа е многу добро, го велам тоа од искуство: gutl.jovenclub.cu

 144.   Данислај Перез dijo

  Пријателе, твојот придонес е прекрасен, благодарение на тебе, квантната механика и физиката на честички, полесно е да го програмираш… добро попладне.

 145.   Windows dijo

  неверојатен список на команди, доаѓа добра сезона со линукс! Gainе се здобијам со повеќе искуство, го сакам Линукс се повеќе и повеќе, имањето контрола е најдобро, благодарам за статијата, ќе ти кажам како оди, се надевам дека е одлично.

 146.   Marcelo dijo

  Честитки и благодарам многу за овој придонес, вашите команди и оние на корисникот што го споменува „каменот од розета“ се фантастични! Фала момци, чапо.

 147.   willy dijo

  одличен придонес. но мојата меморија е непостојана за да ги зачувам сите тие команди

 148.   Маркос dijo

  Здраво, јас сум од Лима - Ате Витарте. Би сакал да научам на некои часови како да научам да знам од нула Нешто за Линукс, Папагалот, флуксијата од мојот NETBOOK и дека тие советуваат и помагаат за ПРИЗНАВАЕ и ВИДУВА UsЕ на корисниците и лозинките околу мене.

 149.   Кике83 dijo

  Здраво, одлична статија. Многу комплетен.

  Сакав да ставам точка во четвртата команда во делот Датотеки и директориуми (cd: одете во root директориумот). Оваа команда, како што е, без аргументи, всушност нè води во нашиот домашен директориум. До домот на нашиот корисник, а не во root директориумот (/).

  Поздрав и честитка за статијата затоа што е многу добра. 😉

 150.   ЕЛВЕОНДЕЛВАЛИН dijo

  О Боже! Мислам дека тоа е најдобриот придонес од сите. VALLIN е зачувана оваа година !!

 151.   Ерика dijo

  БЛАГОДАРАМ ♥♥ за малку и се изгубив за таму јејајјаја

 152.   ПРАВДА dijo

  вао, знаев само неколку, но благодарение на оваа страница, научив многу повеќе кодови за Linux. Имам и свој блог, те оставам. поздрав https://tapicerodemadrid.com/

 153.   Хуан Меџија dijo

  Одличен придонес!

 154.   Тапани dijo

  Само што ми требаше упатство за Linux.
  web:https://baquetasteson.com/