Посветени сервери: како да го изберете вистинскиот за вашиот конкретен случај

посветени сервери

Интернетот, како што го знаете, со целата таа веб-страница и услуги, не е нешто етерично. Тоа е нешто опипливо и се наоѓа хостиран на сервери. И, како што не би оставиле скапоцен предмет насекаде, не треба да занемарувате каде ја одржувате вашата веб-платформа. Затоа, треба да ги знаете најдобрите посветени сервери таму.

Има многу посветени даватели на сервери, со мноштво услуги и различни стапки. Тоа го отежнува изборот, па затоа треба да ги знаете сите детали за да можете да го изберете најдобриот за вашиот конкретен случај и со тоа да го извлечете максимумот ...

Кои се посветени сервери?

Посветени сервери, хостинг

При избор на хостинг или хостинг, кога е потребен простор во облакот за да поставите веб-страница / услуга, едно од најчестите прашања е да знаете што е посветен сервер. Да се ​​има ова јасно е од витално значење да се избере најдобрата компанија и услуга на веб-домаќин, овозможувајќи ексклузивност и подобра контрола на вашиот веб-простор.

Посветени сервери се a многу целосна и ексклузивна опција за поединци, хонорарни преведувачи и компании кои бараат веб хостинг. Поради оваа причина, тие станаа еден од најбараните модалитети денес.

Очигледно може да изгледа слично на споделен сервер, но не е Во споделениот сервер, истиот сервер е споделен за неколку клиенти. Со други зборови, сите оние страници на клиенти ги користат истите хардверски ресурси на ист компјутер.

Заедничките веб-сервери може да бидат во ред за одредени страници што трошат малку ресурси и дека се мали. Но, ако растат или се преголеми, најдобра опција е да имате посветен веб-сервер. Тоа е, оној во кој серверот или машината е посветен само на една сметка, може да ужива во сите ресурси.

Користејќи урбана симила, посветениот сервер би бил како да изнајмувате куќа за себе, додека заедничкиот сервер ќе биде како да имате заедничка куќа.

Во моментов, разликата помеѓу споделен и наменски сервер е намалена, со појавата на VPS (Виртуелен приватен сервер), она што е направено е да се користи ист сервер за сите клиенти, како што се споделени, но со предностите на еден посветен со хостирање на секој независен проект во виртуелна машина.

Овие видови услуги се најчести денес. Тие им овозможуваат на големите центри за податоци да споделуваат огромни ресурси на машини со клиенти. Така што секој има свои виртуелен простор особено, со своите ресурси на vRAM, vCPU, виртуелно складирање, интерфејси на виртуелна мрежа, итн. Ова исто така овозможува да се прошири услугата и да се добијат повеќе ресурси доколку е потребно, без да мора да го менувате физичкиот сервер.

Покрај тоа, тие презентираат уште еден дополнителна предност, и е дека ако нешто се случи со некој од тие VPS, тоа нема да влијае на остатокот. Ова е благодарение на фактот дека, иако сите клиенти користат иста физичка машина (сервер), со VPS ресурсите се поделени за да добијат неколку виртуелни сервери кои работат како независна машина, со нивно распределување на ресурси, оперативен систем, софтвер, итн.

Посветен хостинг наспроти посветен сервер

Понекогаш, некои клиенти се сомневаат дали е исто посветен хостинг и посветен сервер. Всушност, кога една или друга услуга ви е понудена, тие обично се однесуваат на истата работа, тие се користат синонимно.

Иако, да, ние сме строги, посветен сервер е машина поврзана на Интернет што може да им обезбеди некаков вид услуга на своите клиенти. Наместо тоа, хостинг специјално се однесува на веб хостинг во рамките на серверот. Како што претходно коментирав, во рамките на тој сервер може да бидат хостирани неколку хостинг ако е споделена или ако е посветена преку VPS.

Во моментов, некои услуги Облак компјутер Тие се доста обемни и можат да понудат и хостинг и други услуги: компјутери, престој за користење на оперативни системи и апликации итн. (видете IaaS, SaaS, PaaS, ...).

Важноста на дигиталната транзиција

Дигитална трансформација, бизнис, криза, пандемија

Пред пристигнувањето на САРС-CoV-2 пандемија, дигиталната трансформација на компаниите беше многу важна. Но, по Ковид-19, тоа веќе не е веќе опција, туку обврска. Ставањето нови технологии во служба на вашиот бизнис може да ги намали трошоците и да ги подобри профитите.

И еден од првите чекори за да започнете со таа трансформација во вашиот хонорарен бизнис или во МСП, е да креирате веб-страница и да најдете сместување за неа. Само така ќе започнете да ги достигнувате сите оние луѓе што сега не ги достигнува вашата услуга или производ. Или затоа што се географски оддалечени, или затоа што не можат физички да одат во вашата установа поради ограничувања.

Други придобивки на оваа транзиција поминете низ:

 • Можете да добиете повеќе податоци и статистика за вашите потенцијални клиенти. Тоа ќе ви овозможи подобро да знаете што им треба, да донесете подобри одлуки или како да го подобрите вашиот маркетинг план.
 • Дигитализација исто така во голема мера ја поедноставува организацијата на деловна активност. Вие ќе можете да управувате со вашиот бизнис преку Интернет со мноштво софтверски алатки кои автоматизираат многу процеси, како што се платформи за е-трговија, апликации за соработка, итн.
 • Подобро прилагодете се на промените, благодарение на собирањето податоци во реално време. Оваа способност да се реагира однапред е од витално значење во време на несигурност или ситуации како што е оваа криза.
 • Овозможува децентрализација на работата и олеснува телекомуникации.
 • Понекогаш избегнува да мора да работи од локално лице, така што веб-страница може да ви заштеди закупнина на претпријатието, сметки за електрична енергија, вода, мебел итн. Ова исто така има влијание врз цените, кои ќе станат поконкурентни со тоа што нема да бидат вклучени тие трошоци во маргините на профит.
 • Поголем дострел на вашиот бизнис Додека порано стигнувавте само до граѓаните блиски до вашата деловна активност, сега можете да го достигнете целиот свет.
 • Тоа ќе го подобри имиџот на вашата компанија и ќе го имате најзадоволни клиенти со услуги.
 • повеќе агилност, намалување на бирократските процеси.
 • Итн

Предности и недостатоци

cloud computing, cloud computing

Да се ​​има посветен сервер има свои предности и недостатоци, како и скоро секоја услуга.

Ако се однесуваме предностите, издвоите:

 • Ексклузивност: не мора да споделувате ресурси, машината ќе ви биде целосно посветена. Тоа дава независност, приспособливост и повисоки перформанси.
 • Контрола на: можете да управувате со серверот како што сакате.
 • безбедност: Не споделувајќи ресурси со други проекти, ќе бидете помалку изложени на одредени закани.
 • Одржување: Посветените сервери имаат поедноставно одржување, бидејќи споделените сервери или VPS се нешто посложени.
 • Флексибилност: повеќе е разноврсна, со можност да посветите простор и ресурси на она што навистина ви треба, со огромен број платформи и менаџери за содржина. Можете дури и да го изберете оперативниот систем на серверот со поголема слобода ...

Исто така има неговите недостатоци:

 • цена: се посветени, тие се поскапи од споделените хостинг или VPS сервери. Иако, вреди заради придобивките што ги нудат.
 • Тешкотија: ако управувате со целосен сервер, треба да имате соодветна обука. Иако многу облачни услуги обично ги прават основните задачи за одржување и администрација за вас.

Па, дали треба да ангажирам заеднички сервер?

Општо, ако едноставно сакате мала веб-страница, блог или слично со мал сообраќај, немате потреба од тоа ангажирајте посветен сервер. Од друга страна, посветените сервери се најдобра опција за веб-страници за услуги, мрежни продавници и други платформи со голем капацитет (голем обем, голем број посети или голем сообраќај на податоци, ...).

Исто така е соодветно за проекти кои може да започнат мали, но имаат прогноза ќе порасне многу. Тоа нема да создаде долгорочни ограничувања на ресурсите.

Како да изберете посветен сервер

центар за податоци, центар за податоци

Серверот не е ништо повеќе од А. компјутер со висок капацитет. Затоа, кога одите да изберете посветени сервери, во основа треба да ги разгледате истите технички аспекти како и кога купувате компјутер:

 • Процесорот: Серверите обично имаат повеќе микропроцесори, односно повеќе главни мозоци. Перформансите ќе зависат од нив при водење на оперативниот систем и софтверот што е хостиран на серверот. Затоа, важно е тие да се претстават добро. Во случај на VPS, тоа ќе биде vCPU, односно виртуелен процесор.
 • RAM меморија: главната меморија е исто така важна, агилноста со која сè се движи исто така ќе зависи од тоа. Со бавна меморија, голема латентност или мал капацитет, процесорот нема да може да прави чуда. Потребната сума ќе зависи многу од секој конкретен случај, бидејќи не на сите клиенти им треба истото.
 • складирање: тврдиот диск е уште еден суштински дел. Некои посветени сервери сè уште користат магнетни хард дискови (HDD), кои ќе бидат побавни, но имаат тенденција да имаат поголеми капацитети. Другите започнаа да користат хард дискови со цврста состојба (SSD), со многу поголема брзина. Во принцип, не мора да се грижите за сигурност во секој случај, бидејќи тие користат RAID системи. Овие редундантни системи значат дека ако дискот не успее, тој може да се замени без губење на податоците.
 • Система operativo: може да биде Windows Server, или некоја дистрибуција на GNU / Linux. Во ретки прилики, исто така, може да наидете на други системи слични на UNIX, како што се Соларис, * BSD, итн. Поради својата стабилност, безбедност и стабилност, Linux преовладуваше кај многумина, покрај тоа што имаше доста ниски потреби за одржување и администрација.
 • Пренос на податоци- Се однесува на обемот на податоци што можат да се пренесат преку мрежните мрежи на овие сервери. Тоа е нешто што давателите на услуги обично го ограничуваат во некои услуги или што имаат неограничено во други поскапи. Во секој случај, треба да се прилагоди на она што ви треба за посетите или трансферите што ќе ги направите.

Други прашања што може да ве интересира, видот на контролната табла што ја има или други можности што тие можат да ги обезбедат, како што се регистрација на домен, услуги за е-пошта, бази на податоци, итн.

Важноста на GDPR

Знаме на Европската унија (ЕУ)

Сигурно сте чуле за тоа ГАИА-Х, интересен европски проект за облачна платформа што одговара на барањата на Европски закон за заштита на податоците. Нешто важно да се почитува правото на приватност и да се чуваат податоците на европска територија (или доколку не се случи тоа, дека тие се во согласност со GDPR).

Ако ова е од витално значење во случај на поединци, тоа е уште повеќе при ракување со чувствителни податоци во компанија, или нејзините клиенти. Проблемот е во тоа што наоѓањето услуги што се во согласност со овие закони и се конкурентни е тешко. Дури и повеќе со оглед на огромното влијание и моќ на т.н. GAFAM (Гугл, Амазон, Фејсбук, Епл и Мајкрософт).

Пронајдете посветени сервери хостирани на центри за податоци во Европа, а да се биде конкурентен не е лесно. Пример може да биде Ikoula., специјалист за веб хостинг, посветен сервери и cloud computing. Покрај тоа, тие имаат долгогодишно искуство од 1998 година.

посветени сервери

Вашите центри за податоци тие се во Франција, на две локации во Ремс и Епс, како и во Холандија и Германија (исто така САД и Сингапур, но можете да изберете дали имате преференции). Центри во сопственост, а не изнајмени парцели како што се случува во некои други услуги. Покрај тоа, таа има подружници во Холандија и Шпанија. Покрај тоа, тие имаат на располагање добра услуга за повеќејазична помош 24/7.

Меѓу Услуги на икула издвоите:

 • VPS
 • Јавен облак
 • Посветени сервери
 • веб Хостирање
 • електронска пошта професионални и веб домени сопствен
 • SSL / TLS сертификати за безбедност
 • Резервна копија на облак
 • Едноставни интерфејси за управување

Покрај тоа, ќе ви се допадне за други квалитети како што се:

 • Користете отворен извор и бесплатни проекти како Кубернес.
 • Сер еко-одговора, да бидат попочитувани со околината користејќи 100% обновлива енергија во нивните центри за податоци (запомнете дека центрите за податоци трошат огромна количина енергија, и ова е од витално значење).
 • Тие поддржуваат почетни компании, што може да биде добар поттик ако само што започнувате.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.