Преглед: една недела со Firefox OS

По слетувањето во Шпанија и Полска, Firefox OS пристигна тука во Венецуела (веќе Колумбија) со операторот Movistar.

Го искористив фактот дека мајка ми сакаше да си ги обнови старите Nokia 2118, за направи моето јас (или направи нè, хехе) со а Алкател еден допир оган. И денес, по една недела употреба, дојдов да напишам малку за тоа што се случува Firefox OS.

Иако во текот на прегледот го споредувам Firefox OS со Android и iOS, кои се другите платформи што ги имам и можам да коментирам, не е целосно валидно да ги споредувам заради раната фаза на развој во којшто е Firefox OS.

Па, тимот што го поседувам е Алкател еден допир оган, прилично скромен хардвер. Повеќе би било препорачливо да Geeksphone Keon (службен телефон за развој) ако барате ниска класа, но оваа одлично ја исполнува целта.

[спецификации]
 • Процесор: Qualcomm Snapdragon MSM7227A (Cortex-A5) @ 1GHz
 • GPU: Adreno 200 (подобрен)
 • ROM / RAM меморија: 512 MB (160 MB за апликации), 256 MB
 • Екран: TFT 3.5 ″, резолуција 320 × 480
 • Поврзување: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, 3G
 • Сензори: близина, осветлување, ротација
[/ спецификации]

El ОТ пожар монтира заеднички процесор од ниска класа, што се користи во други уреди како што е LG Optimus L5 или Sony Xperia J, Со неговиот дописник Графичкиот процесор.

Секој би рекол дека му недостасува меморија, но Firefox OS не треба толку многу меморија (и ROM и RAM) за да работи добро. Екранот има прифатлив квалитет, а конекцијата и сензорите се минимум потребни за тоа Firefox OS.

Firefox оперативен систем? Дали се јаде тоа?

За оние кои не се многу свесни, Firefox OS (првично наречен B2G или Boot 2 Gecko) е роден со иницијатива на Mozilla y Telefónica да се создаде мобилен оперативен систем базирани на веб технологии. Целта беше да се создаде отворен, лесен, флуиден и пријателски развиен систем.

По околу една и пол година од развојот, и помина низ неколку тест уреди, тој беше објавен со првите два комерцијални уреди: ZTE Open y Алкател еден допир оган. Овие доаѓаат со верзијата 1.0.1 de FxOS, иако најновата стабилна верзија е 1.1.0 (достапно сега за уреди за тестирање, за реклами на крајот на годината) и 1.2.0 е во развој.

Огнени лисици, зелени андроиди и пингвини се чини дека се сложуваат

Брзината со која првата верзија на FxOS се должи на нешто многу важно: вашиот К.Ернел Линукс е верзија намалена од К.Ернел Линукс од Андроид.

И кога го велам ова, тоа е затоа што всушност се заснова на верзија 3.0 Кернелот компатибилен со Андроид ИЦС, или што е уште повеќе, исто така е компатибилен со двигателите на таа верзија.

Тоа е, да се заснова на Андроид 4.0, е компатибилен со Забрзување на графичкиот процесор и сите драјвери / модули за таа верзија (како Swap или zRAM).

Всушност, ако ги имате потребните знаења и двигатели, тоа е можно порта Firefox ОС до уреди кои носат Андроид (и обратно).

Од најмоќните како Nexus 4 o Галакси S2, дури и наједноставните како LG Optimus L5 (патем, тој веќе беше пренесен за овие и кодот е подготвен да се состави во Github).

Можете да пристапите до терминалот Firefox OS преку АДБ (Андроид мост за дебагирање), и извршувајте заеднички команди како мачкаls (Впрочем, Линукс).

Структурата на системот

Системот е составен од три основни делови:

 • Гаја- Ова е интерфејс на Firefox OS, целосно базиран на HTML5, CSS3 и JavaScript, што го прави многу, многу модифициран. Сè што правиме во него, го обработува Гецко.
 • Геко: името ќе им звучи. Тоа е моторот задолжен за рендерирање на Гаја (што е, се разбира, како веб-страница) и управувајте со WebAPI и дозволите за апликации. Исто така, ја контролира безбедноста на системот.
 • ГонкСодржи јадро на Linux, драјвери и хардверски апстракциски слој (HAL) компоненти.

Првиот впечаток е важен

Анимација за стартување на оперативниот систем Firefox.

Анимација за стартување на Firefox OS, опашката на лисицата се движи како оган

Кога првпат го стартувате системот, сфаќате како светлина што е всушност. Гледате едноставни, но привлечни стартап анимации и (барем во огнот ОТ) времето на започнување е за 40 секунди.

Веднаш штом ќе завршите со започнување, ќе го видите заклучен екран со часовник, придружник и јазиче на дното. Лизгаме нагоре до јазичето и можете да видите две копчиња: а брз пристап до камерата и копче за отклучување.

Го игравме второто, и со стил на анимација избледи се појавува работната површина.

Заклучен екран.

Заклучен екран.

 

Копчиња за камера и отклучување.

Копчиња за камера и отклучување.

Бирото има три дела: izquierda, на "динамично пребарување'(тогаш објаснувам за што станува збор); празен простор со часовник на него центар (претпоставувам јасно да ја видам позадината); Сепак нели Дали се сите инсталирани апликации.

Бирото многу потсетува на iOS, иако тие преовладуваат тркалезни икони доста особено.

Динамичко пребарување.

Динамичко пребарување на левата страна.

 

Централен екран, исчистете го со часовникот.

Централен екран, исчистете го со часовникот.

 

Инсталирани апликации.

Инсталирани апликации.

Ако го лизнеме статусна лента долу, а центар за известување многу слична на Андроид: датум, оператор, список на известувања, копче за отстранување на сите нив, и под некои копчиња за активирање и деактивирање на врските и отворање на менито за поставки. Сето ова, како што реков претходно, направено со HTML5 + CSS3 + JS.

Област за известување. Подолу е бројачот на податоци и поставките.

Област за известување. Подолу е бројачот на податоци и поставките.

Изглед: ниту убавина ниту astвер

Кога навлегуваме малку подлабоко, гледаме дека изгледот на апликациите не се разликува многу од тоа на што сме навикнале. Лента со наслови, со копчиња за враќање на претходниот екран или извршување дејства; и остатокот од екранот каде што се прикажува содржината на апликацијата.

Стандардната шема на бои е портокалово / сиво со бело, но програмерите можат да ги модифицираат ресурсите во нивните апликации за да создадат различни стилови.

Иако не е револуционерен изглед, дозволува неколку исти опции како и во другите системи: списоци, јазичиња, менија со опции, долни ленти, ленти за движење, пребарување итн. Иако е точно дека има недостаток во дизајнот што влијае на употребата на системот.

Апликација за телефон.

Апликација за телефон.

 

Системски поставки.

Системски поставки.

 

Апликација за камера.

Апликација за камера.

 

Галерија на слики.

Галерија со слики.

 

Музичар.

Музичар.

 

Калкулатор.

Калкулатор.

 

Календар

Календар

 

Прелистувачот Firefox не може да недостасува.

Прелистувачот Firefox не може да недостасува.

Линијата помеѓу веб и спакувани апликации

Оваа точка е важна. Стандардно, Firefox OS вклучува апликации суштински на паметен телефон: адресар, СМС, музички плеер, камера, галерија, калкулатор, продавница за апликации, мапи (Патем, Nokia ТУКА Мапи), Твитер, Фејсбук, па дури и А. мерач на потрошувачка на податоци (што е интегрирано во областа за известување, иако таму гледате само потрошувачка на мобилни податоци).

Но, постојат апликации како Twitter y Facebook, кои не се пронајдени инсталиран но тие се Веб апликации. Дури и ако сакаме Firefox пазар, можеме само да го инсталираме тоа: кратенка до мобилната верзија на страницата.

Малку е разочарувачко знаејќи колку е лесно за нив да ги претворат тие мобилни страници во апликации (додадете некои датотеки, изменете ја страницата малку за да пристапите до системските API и додадете поддршка за апликација со HTML5 или IndexedDB за твитови) Работата е иста дури и со некои игри, и други апликации.

Она што се случува е дека во оперативниот систем Firefox постојат 3 типа апликации:

 • Веб апликации: тие се вообичаени и вообичаени апликации, кои не бараат дозволи над оние на HTML5 (како да комуницирате со екранот, па дури и со пристапот).
 • Привилегирани апликации: апликации со дозвола за пристап до WebAPI на Firefox OS, и за ова тие мора да бидат потпишани и преземени од Marketplace.
 • Овластени апликации: Како привилегираните, но тие доаѓаат претходно инсталирани на уредот. Тие исто така можат да имаат уште повеќе дозволи и може да се користат за директно комуницирање со системот.

Како пример за претходното се juegos и апликациите на Twitter y Facebook. За вториот, тоа може да биде а File Explorer (ви треба дозвола за читање или менување на содржината на SD-картичката) И за третиот, тоа може да биде апликација за потрошувачка, кој е претходно инсталиран, е интегриран со Гаја и исто така добива информации од системот за тоа колку податоци влегуваат / оставаат со секоја мрежа.

Покрај видовите дозволи, тие можат да бидат и:

 • Домаќини апликации: тие се само манифестна датотека што означува URL на апликација хостирана на некој сервер. Ако е направена апликација од оваа страница, може да биде на тој начин
 • Спакувани апликации: е пакет .zip кој ги содржи сите ресурси (HTML, CSS, JS, манифестот, итн.) да функционира офлајн. Ова значи дека не бара Интернет да функционира, иако можеби за да добие информации што му се потребни на корисникот.

Имајќи го тоа предвид, добро направена апликација за Твитер Тоа би спакувани и би имал привилегии доволно за пристап до локација, Испрати известувања y зачувајте твитови стари и лични информации во кеш меморија да комуницира со неа офлајн.

Повеќето од системските апликации сè уште не се толку комплетни како што би сакал. На пример, недостасуваат опции за увоз / сортирање / групни контакти, поставки за СМС / ММС, албуми во галеријата (смешно е што поддржува уредување и ефекти, но не и албуми ... мода денес ...), малку напредни контроли за камерата итн. Се надевам дека ќе ги додадат во идните верзии.

Недостаток на заеднички апликации е исто така проблем, како што е случај со WhatsApp. Без разлика дали сакаме или не WhatsApp ако ја одредите популарноста на системот денес, и ја пренесете апликацијата (во теорија) не би било многу комплицирано.

Динамично пребарување: интелигенција во моќ

Претходно споменав «динамично пребарување« Оваа зона содржи две работи: прво, а азил на врвот. Второ, а. список на веб апликации претходно дефинирани и категоризирани според видот. Willе се фокусирам на пребарувачот.

Ова не е толку чест пребарувач: наместо да ви покажува поврзани врски / страници она што го барате, покажете Веб апликации дека тие можат да ви дадат содржина што ја барате. Јас се објаснувам подобро. Да речеме дека пребарував «Linux":

2013-08-15-08-41-56

Значи, пребарувачот ги менува позадинските промени во нешто поврзано со она што го барам.

Ако допрам на пример ... Твитер:

2013-08-15-08-43-09

Потоа ми покажува содржина во рамките на таа страница што има врска со она што го барам.

Леснотија на користење

Во принцип системот не е комплицирано. Нешто да се движите околу работната површина со лизгање, отворање апликации со допирање на нивните икони, враќање на работната површина со притискање на едно копче на допир надолу по екранот или затворете ги држејќи го тоа копче притиснато и лизгајќи ги нагоре. И за да се движите помеѓу екраните, имаме копчиња, копчиња во аглите или страничните менија за да видите повеќе опции. Едноставно и брзо.

Нешто што ако ми се чини чудно е тоа, иако го имаме Firefox како прелистувач, не можеме да преземаме датотеки, ниту зачувувајте слики. Тастатурата реагира добро и носи мноштво карактери. Би сакал да ја вклучат опцијата за користење на Алфанумеричка тастатура Т9 по дифолт, бидејќи тоа ќе им помогне на луѓето што доаѓаат функционални телефони, или на кои им е тешко да користат а Тастатура QWERTY според големината на екранот.

Исто така, од некоја чудна причина, сензорот за осветлување не ја намалува осветленоста на екранот кога е внатре автоматски. Софтверска грешка што може да се поправи. И стрелките и копчињата од страничното мени може да бидат малку поголеми, понекогаш тешко да се притиснат. Одговорот на екранот е малку слаб. Не толку екранот, туку системот што сè уште не е добро прилагоден за гестови.

Перформанси

Со овој скромен хардвер Firefox OS има пристојна изведба. Како што реков пред системот да започне многу брзо, апликациите се отвораат и затвораат за неколку секунди (и топло и ладно).

Каде што ако забележите бавност, тоа е кога се движите низ некои менија, или се движите напред / назад во апликациите. Дури и на работната површина забележувате некоја бавност. Кога прелистувате, тоа се забележува само додека се вчитува страницата, а потоа навигацијата е прифатлива со неколку јазичиња.

Прелистувачот се чини совршено ги поддржуваат стандардите, можеби подобро од другите системи.

Морам да кажам дека не ми се допаѓа употребата на управување со процеси така iOS: кога излегувате од апликација, таа останува во Кеш, и работи само на позадина ако имате дополнителна услуга користејќи некоја посебна функција.

Но, за времето на вчитување на апликациите, не е лошо. Ми се чини дека тие ја исполнуваат целта на изведбата. Не можам да зборувам за перформансите на игрите, бидејќи сè уште нема барачки игри. Но, едноставните игри работат доста добро.

Можеби се прашувате дали меморија што има уредоти ROM и RAM меморија) не е многу мал за оперативниот систем Firefox. Па не, не навистина. Системот е мал, а апликациите во HTML5 тие не заземаат скоро ништоповеќето од оние што ги пробав беа под 512KB, само игрите беа неколку МБ) На RAM меморија доволно е, потребниот минимум и 2 или 3 апликации можат да бидат отворени истовремено.

За оние кои се заинтересирани за нешто повеќе техничко, користејќи ја командата мачка / прок / меминфо (извршена преку АДБ) Најдов информации од Потрошувачка на RAM меморија: од 256MB, во близина 75MB се резервирани за системот, оставајќи неколку 180MB за останатите, и без отворени апликации има 40 МБ бесплатно.

Доста е, и системот не страда за тоа. Исто така, најдов информации за внатрешната меморија: системот има партиција на 200MB (од кои се користат 154MB во FxOS 1.0.1), партицијата / кеш тиен 40MB (сега мојата користи 1 MB) и податоците се за 160MB (од кои користам 24 MB).

Има толку многу слободен простор, бидејќи во Андроид партицијата за податоци се користи за зачувување на кешот на Далвик В.М.. Тука го избегнуваме тој „проблем“ од очигледни причини

Сега, во врска со траењето на батеријата… тоа е прилично многу што го имав со моето Андроид, можеби малку помалку. Секако тука очекував повеќе. Системот има режим на заштеда на енергија што ги оневозможува сите комуникации и може да се конфигурира да се активира автоматски кога батеријата е во одреден процент. Ништо импресивно овде.

Хакирање и прилагодување: влегување во Гаја

Бидејќи се заснова на веб-технологии, тоа сигурно има: многу обемно прилагодување на ниво на интерфејс. Промената на изгледот со уредување на датотеки не е голем проблем. Датотеките можеме да ги отстраниме од системот со АДБ, изменете ги, застануваме Гаја, ги воведуваме новите датотеки, ја започнавме Гаја и со тоа можеме да ги видиме промените.

И при користење на Linux јадро de Андроид, можеме да додадеме опции оверклокување, трампа, компактаитн. Потоа изменете Гаја, додадете мени за опции за ова и voila. Ние исто така може да го смениме Анимации на Gaia CSS за нови што ги дознаваме таму. Сите зборувајќи од теорија, бидејќи колку што знам вакво нешто не е применето во пракса. Замислете колку далеку би можеле да одите ако отидевте Прилагодени ROM-от ????

Ако сакате да видите добар пример за тоа што може да се направи Гаја, провери овој линк de хакирање на мозила, каде што додадоа функција на тастатурата за движење на курсорот од областа за пишување со едноставно лизгање на тастатурата (Бев изненаден колку брзо може да се направи тоа).

Безбедност и приватност

Безбедноста и приватноста се проблеми caliente во последно време, па ќе се обидам да не се заедно пламен. Таа работа е од Нано.

Веб-платформата не е многу безбедна, а момците од Mozilla тие беа свесни за тоа. Така да се заштити Firefox OS, презеде различни мерки на ниво на Геко, моторот задолжен за дадете Гаја и апликации.

Како што реков на почетокот, Геко управува со WebAPI, кои ви дозволуваат да користите телефонски карактеристики како што се Локација, складирањеитн. За апликација да пристапи до тие API-јата, мора да имате дозвола утврдена во манифестира, и да биде потпишан од Mozilla. Исто така, задолжително е да се наведе во манифестот за што е потребна дозвола, така што не се користи за каква било штетна цел.

За да спречите апликација изменете го вашиот манифест се инсталира, се преземаат две главни мерки: само претходно инсталираните апликации можат да пристапат до системските партиции и сите привилегирани апликации се зачувуваат во индивидуални папки со УУИД (да, кодови како оние што се користат за хард дискови).

Тој код варира за секоја апликација и за секој уред. Тоа е, ако привилегирана апликација успееше да добие пристап до системот, сè уште ќе треба да погоди каде таму е вашиот манифест, проверува множества датотеки. Сепак, тоа е нешто што не може да остане незабележано кога ќе биде прегледано од Mozilla.

Кога на апликација и е потребна дозвола за API особено, на пример, онаа на локација, нè предупредува со порака на екранот за прифати или отфрли.

2013-08-15-10-27-38

Ако подоцна сакаме да го смениме, го отвораме подесувања, ќе одиме на "Дозволи за апликација«, И таму можеме да ви ги дадеме саканите дозволи.

2013-08-15-10-28-10

Една последна мерка што беше преземена е да се овозможи А. песок каде што работат сите апликации. Спречете други да користат податоци од една апликација без дозвола (колачиња, лозинки итн.).

Ако една апликација треба да заврши една акција со друга, таа едноставно ја повикува со соодветни параметри, наместо да ја извршува самата акција со податоците од апликацијата.

На пример, ако на апликација и треба пристап до вашите контакти, тоа ќе ве пренасочи на «прозорец»Од апликацијата Контакт така што ќе изберете еден, наместо да ги побарате сите од системот и потоа да ги изберете од таму.

Тука се и деталите за приватноста. Додека постои опција да испратите извештаи за грешки до Mozilla, Тие го велат тоа не се испраќаат лични податоци (најмногу земјата) Покрај тоа, имаме опција во менито на подесувања кој е интегриран во системот, познатиот «Не следи« Ако го овозможиме тоа, ова не само што влијае на прелистувачот, туку и на сите веб-апликации.

Заклучок

За нов систем, во време кога многу други конкуренти се веќе добро напреднати, тој започна со стабилна основа. Бидете засновани на Андроид Linux јадро гарантира постојана еволуција.

Системот на прв поглед го исполнува очекуваното: лесен за употреба интерфејс, со пристојни перформанси, просечна траење на батеријата и основни апликации.

Ми се допаѓа начинот на дистрибуирање и контролирање на апликациите, а динамичкиот пребарувач е навистина корисен (доколку усвоеше функции како Google Now, тоа би можело да биде многу интересно) Исто така, има широки можности за прилагодување, само треба да ги искористите.

Ако требаше да се жалам на нешто, вистина е дека перформансите и траењето на батеријата може да бидат подобри, и би сакал да видам интерфејс кој се издвојува од останатите.

Недостаток на апликации кои се веќе на други платформи, ми се чини дека ќе се реши со текот на времето кога системот ќе добие популарност. Се надевам дека ќе го достигне и надмине уништен WebOS, што беше многу слично и сега е со отворен код.

Во резиме: имаат глас на доверба. За целната публика (пазари во развој или луѓе кои сè уште не поседувале паметен телефон), тоа е во согласност без проблеми.

Проценка

Па, врз основа на сето ова, ви оставам проценка:

[3de5]Apariencia[/3de5] [4de5]Facilidad de uso[/4de5] [3de5]Rendimiento y estabilidad[/3de5] [3de5]Seguridad[/3de5] [4de5]Apreciación personal[/4de5] [3puntos][/3puntos]

Не ми изгледа лошо, но има уште долг пат. Тој Алкател еден допир оган (и претпоставувам и ZTE Open) план за примање 2 или 3 верзии повеќе, бидејќи Mozilla Тој не планира да направи толку големи промени во тоа време.

Се надевам дека ви се допадна прегледот и ако имате прашања поставете ги и оставете ги подолу во коментарите


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

143 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Иван Бара dijo

  Одличен преглед !! Исто така, сакав да го разгледам овој мобилен оперативен систем, она што најмногу ми се допадна е тоа што се чувствува многу лесно, тој е „влезен“ хардвер и сè уште одлично ги извршува своите функции.

  Сакам да чекам за Ubuntu Phone, исто така имам големи надежи таму, андроид java моторот ми е многу досаден, иако не го менувам за iOS, од Windows Phone имам чуено чуда во однос на перформансите, иако лично не сум можел да го тестирам.

  Фала што Сподели.

  Поздрав.

  1.    нано dijo

   Од прозорците воопшто имам чуено чуда, а ако е заради MS, ми велат дека лечи рак и сида, само со отворање на менито (извинете, немаат xD)

 2.   елав dijo

  ВЕСТИЧНО. Еден од најдобрите што сум го видел во DesdeLinux. Одличен преглед ...

  1.    АуросЗх dijo

   Ви благодарам, ви благодарам, ви благодарам многу ^^ Требаше малку време, но вредеше.

 3.   итахи80 dijo

  многу добар преглед, честитки, навистина е луксузен, симнувам капа.

  поздрав

 4.   дијазепан dijo

  Се прашувам дали може да се инсталира на S3. Планирам да го сменам во овој или во CyanogenMOD

  1.    елав dijo

   Така мислам. 😉

  2.    АуросЗх dijo

   Работата е нешто комплицирана поради возачите на процесорот Exynos (прашајте го CyanogenMod ...), но се чини дека ако http://brain.cc.kogakuin.ac.jp/research/fxos-e.html
   Секој телефон што го има вашиот изворен код на Android 4.0, треба да може да го работи 🙂

   1.    дијазепан dijo

    Не, благодарам. Ми се случува на КО

 5.   Мануел де ла Фуенте dijo

  Одлично, едноставно одлично. Го имав видено во нацрти и ми се полеваше устата да го прочитам завршен и со слики. Честитки

 6.   пандев92 dijo

  Вистината е дека единствениот оперативен систем што ми се допадна за ниска класа е прозорецот телефон ... тој е многу лесен, за high-end нема кој ме убедува, iOS и Android се многу слични .., премногу за мене.

  1.    елав dijo

   Виндоус телефон, сериозно? Обидете се со FirefoxOS и ќе ми кажете дали сè уште го имате истото мислење

   1.    пандев92 dijo

    Кога имате мобилен со 800 x500 минимална резолуција, каква апликација и повеќе апликации, подобар изглед (засега изгледа грдо ..), минимум 5 мегапикселна камера и слично, ќе пробам.

    1.    Мануел де ла Фуенте dijo

     Тоа веќе не е од ниска класа.

     1.    пандев92 dijo

      Нискиот опсег е мобилен телефон под 200 евра, лумијата што ја спомнувам чини 140 евра. средниот опсег е помеѓу 200/400 и висок и сè што надминува 400 евра.

     2.    елиотим3000 dijo

      @ pandev92:
      Во Латинска Америка (барем, во Перу), куповната моќ не е доволна дури и за мобилен телефон од најмногу 130 евра (ако ти кажам во Нови сонца што е локална валута, ќе ја скршите главата при претворање на табаните во евра). Само за 110 евра е она што го сметаме за среден опсег, бидејќи за врвни модели тие веќе би биле помеѓу 120 евра и повеќе.

    2.    нано dijo

     Ние веќе разговаравме за тоа, а тоа е дека имате малку вкрстени концепти за тоа што е низок опсег, престанете да бидете глупави xD

     1.    Играч на топчиња dijo

      Опсегот на мобилни телефони варира според вашиот приход по глава на жител, ако имате среќа да живеете во земја што одржува приход по глава на жител од 1000 американски долари, можете да жртвувате 25 УСД месечно, за 2 години да ги менувате терминалите (600 УСД) да го купите мобилниот што ви се допаѓа најмногу ... што се вели амортизирана вредност. Ако ме сакате и криете 35 УСД месечно, го ослободувате Ајфон на секои 2 години и згора на тоа го продавате стариот терминал за околу 300-450 УСД. Ако сте 2 дома… Погодете која е другата? Навистина, 2 телефони по цена од еден, трчајте господа дека имаме баланс!

      За жал, разбирам дека не сите часови влегуваат 1000 УСД месечно, па дури ни 500 УСД ...

      Ако цениме терминал од висока класа со 25 долари месечно за плата од 1000 УСД; Имаме плата од 500 УСД што би одговарала на мандат од 12,5 УСД месечно и затоа ако вашата плата или приход е 250 УСД, соодветниот мандат од висока класа би бил 6,25 УСД: ништо помалку од 150 УСД !! !

      Како што е нормално, полесно е да се одделат 25 УСД од 1000 УСД, отколку 6,25 УСД од 250 ... значи, јас сум со @ pandev92; 120 УСД може да одговара да има терминал од висока класа.

      Она што за нас е влез или основен опсег може да биде најдобро во соседството за едноставниот факт дека е нов и е запечатен од неговиот горд сопственик.

    3.    АуросЗх dijo

     Мислам дека горе-долу она што го барате е тука: http://www.geeksphone.com/es/ 😉 Она што го кажувате не е од ниска класа, но сепак има. А, за WhatsApp, потврдувам дека апликацијата ќе излезе (ако има за Symbian, затоа што ништо не ги чини една за FxOS ...).
     Веќе сакам да видам телефон толку моќен како оној што го имам WP8 (или 9 кога ќе излезе).

     1.    АуросЗх dijo

      Нема карактеристики од ниска класа. Тековната ниска класа е ARMv7 или Cortex-A5, со 512 MB RAM и во најдобар случај 3-4 ″ дисплеи. Јас би ја ставил таа Лумија во средно-ниско (нека биде нискиот опсег на WP затоа што нема друг помодерен и помалку моќен, тоа е нешто друго).

  2.    Гискард dijo

   Денес ми кажаа шега: «Што чува Дарт Вејдер во замрзнувачот? Па, 'Темен сладолед' !!! » Помеѓу тоа и она што штотуку го напишавте, тие ми го направија денот попријатен.
   Светло на Виндоус Телефон ... О Боже!

   1.    jhon dijo

    Очигледно не сте користеле телефон со Windows.

 7.   вебх21 dijo

  Одличен преглед, би сакал еден таков за кога ќе излезе Ubuntu Edge

  1.    елав dijo

   Ubuntu Edge ќе биде многу поскап, и секако, ќе биде наменет за многу висока класа .. Само погледнете ги сликите за тоа што тие имаат намера да го продадат .. Прекрасно.

  2.    нано dijo

   Па, ако некој од заедницата може да плати повеќе од 800 УСД, што вреди кога ќе се појави на пазарот (барем), тогаш добредојдовте на прегледот xD

 8.   Ангел_Ле_Блан dijo

  Сакам да ја сменам мојата нокиа дека кога ажурирам сака да инсталира Skype, Microsoft Office. Не, тоа не може да биде, се надевам дека е бесплатен систем отворен за соработка со овој оперативен систем Firefox.

  1.    Гискард dijo

   Вие го сфаќате тоа лошо: Nokia се здружи со Microsoft. Најдоброто нешто е што ќе купите мобилен телефон од друга марка.

 9.   Ангел_Ле_Блан dijo

  И добро, ако е вистина, написот е многу добар.
  +10 веќе омилени

 10.   3 dijo

  AurosZx, ти си тежок, одличен преглед, целосен, едноставен, без лажна скромност, избалансиран и многу, многу илустративен за тоа што е FirefoxOS. Мои честитки и благодарам за ваквиот професионален материјал.

  Сега, прашање за сите: Дали има достапна верзија на кој било од овие паметни телефони што НЕ е обезбедена од Movistar?

  1.    невидлив15 dijo

   Постојат Geeksphone Keon и Peak, тие се од развивач, но мислам дека повеќе не се на продажба. Го најдов и zte отворен за продажба на eBay US / UK за 80USD.

   1.    нано dijo

    Keon и Peak се за програмери, да, но тука е Peak + за потрошувачки пазар, како што велат, и веќе е во претпродажба.

    1.    3 dijo

     Haveе почнам да го барам! Ви благодарам невидлив15 y нано

 11.   бурјани dijo

  Многу добар преглед додека не искажете »WhatsApp ако ја утврди популарноста на системот во денешно време» што е прилично лична благодарност, дали сте сериозно загрижени толку многу за да имате апликација која е со седиште во САД како што се работите денес?, Имам Андроид и јас не користам WhatsApp, што повеќе, ако можам да ги отстранам сите апликации на Google од мојот мобилен, исто така ќе ги отстранам, инаку се согласувам со твојата визија за иднината дека Firefox OS ќе мора да зборува, засега има започна добро.

  salu2

  1.    Мануел де ла Фуенте dijo

   Кога станува збор за популаризација, апликациите се всушност поважни од самиот систем (забележете дека зборувам само од гледна точка на популаризација).

   Кое е првото нешто што човек го бара кога ќе го вклучи својот нов мобилен телефон? WhatsApp, Facebook, Youtube, итн. Ги нема? Useабе е. Едноставно

   Особено ме привлекува оперативниот систем Firefox, но не би го користел затоа што интензивно користам апликации како CalenGoo, Evernote и Spotify кои не се на Firefox Marketplace, и без оглед колку е добар системот и колку што го сакам неговиот дизајн, базиран на Linux, со веб технологии итн., без моите секојдневни апликации, тоа би било бескорисно за мене.

   На кратко, AurosZx е во право, апликациите ја одредуваат популарноста на системот и WhatsApp е најрепрезентативен од нив денес.

   1.    бурјани dijo

    »Сумирајќи, AurosZx е во право, апликациите ја одредуваат популарноста на системот и WhatsApp е најрепрезентативен од нив денес.»

    Зошто тој вели така и зошто го поддржувате? Вибер го прави истото како WhatsApp и не е со седиште во САД, основата што ја користите како популарност за мене не е валидна затоа што е нешто лично, апликациите што ги барате (Фејсбук, Јутјуб и можеби и сл.) На мобилен телефон Не ме интересира кои апликации недостасуваат? хехехе всушност Firefox оперативниот систем е во повој, не би го користел ни јас, затоа ги следам овие типови на прегледи за да знам кога дефинитивно ќе го усвојам како мој мобилен оперативен систем.

    salu2

    1.    Мануел де ла Фуенте dijo

     Дали сфаќате дека вашата е лична благодарност? Вие го велите тоа не користите WhatsApp и што преферираш Вибер за tus сопствени причини, но не зборуваме за тоа што сакаат четири мачки, туку за она што го диктираат пазарниот избор, а пазарот ни кажува дека за скоро 300 милиони луѓе WhatsApp е она што го има и тие едноставно нема да купат мобилен каде не можат да го инсталираат.

     1.    бурјани dijo

      Дозволете ми да споделам врска со вас:

      http://www.muylinux.com/2013/08/26/viber-llega-a-linux/

      Не сакам фудбал, но тоа се вика ЦЕЛ

      salu2,)

    2.    нано dijo

     Поентата, Бурјанс, е дека вие припаѓате на малцинство што малку се грижи за тоа, со груби зборови (и без да ве навредувам) вие или јас, не сметаме. Толку е едноставно, колку и да велиме „Јас можам да живеам и без тоа“ ние сме едноставни трошки, мало расејување до нив покрај планина, ако се споредиме со најголемиот дел од обичните корисници кои се олупиле олимписки, доколку е домаќин на whatsapp САД.

     Дали и Вибер го прави истото? … Искрен одговор? ДА и кому му е гајле? Колку е добра апликацијата што го прави истото, но никој од моите пријатели не ја користи? Основата на популарноста е бројот на луѓе што го користат, затоа Facebook е толку важен за многу корисници, бидејќи најголемиот дел од нивните пријатели го користат и тоа им е најефикасно средство за комуникација ... Јас го ставам WhatsApp на насловната страница затоа што со разговорот на Фејсбук имам 80% од моите пријатели поврзани цело време, а другите 20% се во Hangouts.

     Значи, резимирано (и појаснување дека не се обидувам да навредам) вашата лична благодарност нема најмало влијание врз тврдењето дека популарните апликации го прават системот популарен 😉

  2.    АуросЗх dijo

   Зборувам за формата општите. Не велам дека не можат да постојат алтернативи, а јас особено немам пороци со таа апликација ... Преживеав години (со мојот стар Sony Ericsson J100i) на местото на СМС / Е-пошта, можев да продолжам да го правам тоа. Ако сум загрижен за мојата приватност, како што тоа го прават многумина, и ја покренав идејата (како тебе) да ги напуштам услугите на Google. Но, оние ако сум задоволен, засега ќе продолжам исто.
   И во случај да не знаете, преку прокси, можете да ги отстраните сите и да барате алтернативи (Play Store> F-Droid, Maps> OsmAnd, GTalk> jTalk jabber, итн.), Дека има многу

   Се надевам дека нема да се чувствувате навредени или нешто слично, поздрав

   1.    бурјани dijo

    Јас воопшто не сум навреден, како што рекоа неколкумина, написот е одличен, но меѓу целиот недостаток на апликации што го има Firefox OS при неговото раѓање, вие се фокусиравте на WhatsApp, од друга страна мојот мобилен телефон доаѓа со Android, создаден систем од Гугл, апликациите (Gtalk, Gmail, и др.) се таму дури и ако не ги користам, не сакам да ги отстранувам за да не паузира единствениот мобилен телефон 😀

    salu2

 12.   Atонатан (@motiongeek) dijo

  Одлични саксии, многу објективни, само неколку работи за разјаснување, изгледот беше сличен на тоа што се Android и iOS, така што на луѓето не им беше тешко и мораа да научат нови работи, други работи, имав можност да пробам и двата комерцијални тима во Венецуела (ZTE OPEN и Alcatel One Touch Fire) и според мене ZTE OPEN има подобри перформанси, како во одговор на допир, така и во подобри перформанси со апликации, Alcatel изгледа подобро само во аудио и во камера.

  Исто така споменавте дека во иднина тие можат да прават прилагодени ROM-ови, FirefoxOS заради тоа што се бара јавниот код е дека програмерите кои имаат идеја го вклучуваат директно во развојот на системот.

  1.    нано dijo

   Всушност, секој ROM што ќе го направат може да придонесе за системот, бидејќи ако во ROM-от имплементираат или подобрат нешто што недостасуваше или не успеа во оперативниот систем, оваа одлика тогаш може да се интегрира во самиот FxOS.

   1.    АуросЗх dijo

    Повеќе од тоа, на списоците за испраќање и групите на Google, момците од Mozilla секогаш ги охрабруваат луѓето да соработуваат за да ги додадат своите „пронајдоци“ на кодот директно, наместо да го гледаат некаде и да го носат без да кажат ништо (што за да, чувството е различно).

 13.   Andrew dijo

  Прегледот е добар! Имав еден од првите Samsung андроиди и екранот беше оштетен и барам нов смартфон кој е достапен, видов дека firefox оперативниот систем ќе стане многу ефтин, но чекав преглед од овој тип, јас мислам дека ќе купам

 14.   невидлив15 dijo

  Многу добар преглед, имам ZTE Open неколку дена (тоа е мојот прв паметен телефон) и би додал дека музичкиот плеер е малку зелен, во мојот случај, имам многу песни на sd (+400), значи Морам да погледнам меѓу нив во рамките на музичката апликација е мачна (нема пребарувач), а плејлистите се малку и не се менуваат. Корицата на самата апликација (ги покажува кориците на темите ако ги имаат) не е лоша, но троши многу ресурси кога ќе дојдам во мојот случај.
  Има доста зелена боја во детали, како што е видео плеерот (ме урна неколку пати неколку дена) или оној во апликацијата Употреба што не покажува Wi-Fi во лентата за известувања.
  Иако морам да кажам дека прелистувачот ме изненади, натоварив страница со тешки гифови и лесно се движев низ неа.

 15.   Солидус пачеко dijo

  многу добра статија.

 16.   gonzalezmd (# Bik'it Bolom #) dijo

  Добра работа, чекајќи да го тестирам овој систем.

 17.   мачка dijo

  Една од најдобрите критики што ја видов овде, лошо е што FiefoxOS има повеќе заостанување од ниската класа на Samsung.

 18.   Лупо dijo

  Супер завршете го прегледот!

  Кога ќе имам паметен телефон, мислам дека ќе ја посвојам оваа мала лисица <3

  1.    132 dijo

   Црвена панда братче, црвена панда.

   1.    колаче dijo

    Па тоа не изгледа како панда » https://blog.desdelinux.net/wp-content/uploads/2013/08/FFOS_320x480_000.jpg?73b396

    1.    елиотим3000 dijo

     Тоа се однесува на името Firefox во неговиот шпански превод, а не на самото лого.

 19.   Андрес Лазо dijo

  Постои апликација што ви овозможува да користите пребарувач и фрлач (официјална, а не тема) на Firefox OS на Андроид. Неговото име е Сè што е дома (Бета). Одлично е: http://goo.gl/PBlQcS

 20.   Исус Израел Пералес Мартинез dijo

  Зошто не се објавени датумите на вашето заминување во Мексико? : /

  1.    АуросЗх dijo

   Мислам дека прочитав дека евентуално ќе стигнам до крајот на годината. И за САД (со оператори) и други земји, тоа би било веќе следната година.

 21.   Ритман dijo

  Одличен преглед, оди многу подлабоко отколку што очекував кога пристигна е-поштата за известување. 10 на авторот!

  Што се однесува до самиот FirefoxOS, ми се допаѓа што се појави. Кога излезе Андроид, многу се зборуваше за јадрото на Линукс, синоним за слобода, да, да да, и тогаш го имаме Гугл дури и во супа, и тие се многу заинтересирани за нашите податоци. Фактот дека е вклучена фондацијата Mozilla, ми дава поголема самодоверба, како и Firefox во однос на Chrome. Да, моите зборови се curубопитни за пишување од Виндоус, но јас би се осмелил да кажам дека во овој Андроид е многу полошо (о, чекај! Мојот мобилен е Андроид и мојот таблет исто така! XD).

  И да завршам во однос на темата за популарноста на апликациите, целосно се согласувам со сè што рече Нано. Јас користам Фејсбук, а исто така и WhatsApp, и ако зависи од мене, би користел дијаспора (го имам многу напуштено) и клиент Jabber, но со кого би комуницирал? Не со моите пријатели и семејство, тоа е сигурно

  1.    АуросЗх dijo

   Ви благодариме ... решението за комуникација би било да се користи abабер за сè. Бидејќи клиентот Jabber ви овозможува да разговарате со луѓе од кој било сервер, се додека е Jabber. На пример, од GTalk можете да им пишувате на луѓето кои користеле чист abабер и обратно.

   1.    само-друг-dl-корисник dijo

    проблемот е во тоа што сега со префрлување од Gtalk во Hangouts веќе не можете да комуницирате со вашата сметка Jabber XMPP на контакт во Hangouts, дури не можете да ги додавате.
    Проклет Гугл и неговиот монопол.
    Имам сметка dukgo.com XMPP, размислував целосно да го напуштам Gtalk, но што е добро ако сите мои контакти користат Hangouts?

    1.    елав dijo

     Кога се префрлија на Hangouts, Пиџин престана да работи, но по неколку дена, можев да продолжам да комуницирам со моите пријатели користејќи ја новата технологија на Google.

     1.    само-друг-dl-корисник dijo

      Но, во Pidgin работи само помеѓу сметките на Google.
      Ако го направите со друг XMPP сервер, тој не е компатибилен со новите Hangouts. Јас веќе го пробав со корисник на Jabber XMPP кој било во Пиџин и друг со сметка во Gmail (Hangouts), се обидувам да додадам контакти или да испраќам пораки и тие НЕ пристигнуваат. но ако се вратам на сметката на Google на стариот разговор (Gtalk), таму работи добро.

      1.    елав dijo

       Ах да, да. Но, еј, влакно од Волкот. Овие Гугл со својот монопол .. синови на% p # $ # @, тие треба да ве тужат.


     2.    Франц Д. dijo

      Гугл и п ... што ги роди.
      Тоа беше најлошото срање што беше испратено во текот на годината, со што се елиминираше поддршката за XMPP поради тоа глупости во Hangouts. Најлошото нешто е што луѓето се слепи и се занесуваат. како резултат, многумина се надоградуваат од стариот Gtalk во Hangouts.
      Колку и да се обидувам да следам бесплатен софтвер и да користам независен XMPP сервер, тоа ме тера да останам без контакти и да немам со кого да разговарам.
      Така, јас сум принуден да морам да користам Hangouts за да комуницирам со моите пријатели.

    2.    бурјани dijo

     Gmail ви дава можност да користите XMPP или Hangouts, продолжувам со XMPP цел живот и продолжувам со Gtalk без ажурирање на Андроид 2.3.6.

     salu2

     1.    Julian dijo

      но порано или подоцна, знаејќи го Google, Hangouts ќе биде задолжителен и Gtalk ќе заврши со затворање

 22.   132 dijo

  Вистината е дека со сè што читам чувствувам желба да го купам. Веројатно, бидејќи е оперативен систем базиран на html5, во некои случаи тој ќе се однесува како таков (прелистувач), па дури и повеќе со спецификациите што ги има. Надежта дека Mozilla ќе работи на недостатоците, бидејќи фиксниот оперативен систем Firefox има голема иднина.

 23.   Андрес Морелос dijo

  Многу добар преглед, јас сум пред да го купам Alcatel OneTouch Fire

 24.   Гаиус балтар dijo

  Огромен влез. Тоа е давање на калус, господа

 25.   труко22 dijo

  Кога моето Nokia 500 ќе се повлече со nokia belle, сакам да се префрлам на овој оперативен систем што го тестирав долго време од прелистувачот firefox. → http://lamiradadelreplicante.com/2013/07/12/mozilla-anuncia-la-version-4-0-de-firefox-os-simulator/

 26.   само-друг-dl-корисник dijo

  Дали некој можел да го инсталира Firefox OS на Samsung Galaxy Ace?
  Возбуден сум што ќе го сторам тоа, но се плашам дека мојот мобилен телефон ќе стане тешка хартија.

  1.    АуросЗх dijo

   Не е достапен за Ace, всушност единствениот телефон со процесор ARMv6 што го има е Geeksphone Zero (неофицијална порта). Земете ја во предвид истото што му го кажав на Сон линк погоре.

   1.    само-друг-dl-корисник dijo

    И нели Firefox оперативниот систем требаше да биде за телефони од ниска класа?

    1.    АуросЗх dijo

     Проблемот е што за споредба, ARMv6 е постар и помалку моќен од ARMv7 / Cortex-A5. Затоа сега се користи само ARMv7 во ниската класа, а Mozilla од тие причини му даваат предност на тој модел. Дополнително, поддршката за ARMv6 може (понатаму) да ја повлече перформансите. Еве видео, за да видите како FxOS работи со ARMv6 http://www.youtube.com/watch?v=3GiUwtNkLGk

 27.   Грегорио Еспадас dijo

  Само да кажам две работи: Одличен пост! и го сакам мојот уред со FirefoxOS!

 28.   Франциско_18 dijo

  Одличен пост, вистинско чудо, бидејќи за Fifrefos OS изгледа одлично, се надевам дека може да се инсталира на мојата мала галаксија мини и да го замени cyanongenMOD, кој иако е пофлуиден од официјалниот андроид, на крајот на краиштата сепак е андроид.

  Поздрав и одличен пост !!!

  1.    Франциско_18 dijo

   Извинете, мислев на „Firefox OS“

 29.   Стефан23 dijo

  Одличен пост, одлично. Веќе сакам да го тестирам системот xD

 30.   Дејвид dijo

  Одличен преглед ... дали случајно знаете кои уреди можат да го носат овој систем?

 31.   елиотим3000 dijo

  Одличен преглед на оперативниот систем Firefox. Единствената лоша работа кај оперативниот систем Firefox е што тој ќе биде ексклузивен само за Малестар (жал ми е, Мовистар).

  Држете, оперативен систем Iceweasel!

  1.    нано dijo

   Тоа покажува дека не сте ја завршиле домашната задача Елиот и зборувате без да знаете.

   FxOS нема ексклузивен договор со никого, доказ за тоа е што многу производители одлучија да се обложат на тоа, меѓу нив и Фокскон.

   Телефоника е само еден од поврзаните оператори што придонесува за развој на FxOS за да се добијат јасни, карактеристиките што му се погодни за пласирање, но тоа воопшто не е ограничување и секој оператор што сака да се приклучи може мирно да ги продава телефоните на секој производител што ги користи. обезбеди под GSM опсезите што ги користат.

 32.   елиотим3000 dijo

  За жал, перуанскиот огранок на Телефоника обезбедува полоша услуга од непогодните (скоро 30 долари за 1 mbps преведени од цената на локалната валута) и тој е тој што го води телефонскиот олигопол што постои во земјата во која живеам.

  ПС: Ги отстранувам штетниците што ги лансирав на Firefox OS.

 33.   Род_2012 dijo

  Убава статија, но што е со мрежното отклучување? НКК-код? Бесплатно е бесплатно ...

  1.    елиотим3000 dijo

   Тоа е точно.

  2.    АуросЗх dijo

   Зависи од земјата. Во Шпанија го дадоа кодот за ослободување на секој што го сакаше, овде во Венецуела велат дека тој е „нелегален“ (срање ...).

 34.   Шмишка dijo

  Ова е преглед како што треба и не е глупост. Одлична работа. Андроид кога беше во повој со Крофна имаше многу помалку функции и тие не се жалеа толку многу. Да живее Firefox OS и покрај лелекањето на оние на кои не им се допаѓа.

 35.   Xavier dijo

  Многу добра статија! Вистината е дека Firefox OS го привлекува вниманието и би сакал да го пробам, но не знам дали ќе пристигне во Аргентина во одреден момент за да погледнам.

  Честитка.

 36.   хурт dijo

  Одлично !!
  +10!!!

 37.   BlackSabbath1990 година dijo

  Прекрасно е, само го сакам и мислам дека ова ќе биде мојата следна набавка.

  Се надеваме дека еден ден ќе можеме да го замениме нашиот андроид систем со овој.

 38.   Хуан Карлос dijo

  Добра статија. Ми помогна да научам повеќе за Firefox OS. Би сакал да го пробам, но не можам да најдам никаков ром за мојот HTC Bravo.

 39.   колаче dijo

  ГОЛЕМ ПОСТ! Ако можеме да ги спасиме фаворитите, јас би.
  Со овој оперативен систем Firefox само ме убеди. Практично го има она што ми треба, ми се допаѓа како е изграден, тоа е од Mozilla ... потребно е време да се извади за Мексико.

 40.   потоп dijo

  Задоволство е да читам толку многу луѓе со иста грижа. Гугл е новиот Мајкрософт! !

  Дали има апликација за мигрирање од Андроид во Фајрфокс или безопасна како мене?

  Со почит

  1.    АуросЗх dijo

   Нечувствителен… Па, внимателно прочитајте неколку пати и направете сè малку по малку xD Потребен ви е и компатибилен уред (подготовката и составувањето трае долго) за да го инсталирате еднократно.

 41.   clow_eriol dijo

  Одличен преглед, ви благодарам многу што го споделивте вашето искуство со нас

 42.   арики dijo

  Многу добар преглед е ценет за одличната работа што Аурос ја испрати со честитки !!, Сега мислам дека овој firefoxos има многу да придонесе и доаѓа да се бори со нов систем до паметни телефони од ниска класа, што ако бев разочаран од тоа нема whastapp Мислам дека таа програма е многу важна во денешно време, без сомнение, момчињата мозила ќе продолжат да го развиваат овој ОС и тогаш можеме да видиме за што некогаш сонувале како паметен телефон, поздрави момчиња Арики

 43.   Герсон Лазаро Ц. dijo

  Со денови барав добар преглед на овој телефон, а особено оперативниот систем, и конечно го добив. Ви благодарам многу

 44.   Sergio dijo

  Многу добар преглед. Се чини дека е добар систем за корисниците кои само основно го користат својот паметен телефон. Штета што сè уште нема апликации како WhatsApp, што би помогнало многу за успехот на ОС. Многу пати сум видел на социјалните мрежи прашања од типот: „Кој е најевтиниот телефон што го има WhatsApp?

  1.    само-друг-dl-корисник dijo

   срамота???
   напротив, фала богу, постои мобилен оперативен систем кој е ослободен од тие глупости на WhatsApp, затворена и контролирана xmpp мрежа.

   За тоа, постојат подобри алтернативи како Xabber, Blem, Pidgin, Gajim, итн итн

 45.   мкплатано dijo

  Ви благодарам многу за овој напис, најдоброто нешто што го видов

 46.   Артуро Молина dijo

  Одличен преглед ги покри сите точки, ќе почекам да пристигне во Мексико за да тестирам терминал со овој оперативен систем, патем пробав и со WebOS и ми се допадна.
  Лумијата спомената погоре воопшто не е ниска, во Мексико чини околу 200 УСД.

 47.   само-друг-dl-корисник dijo

  Зарем маскотата на Firefox не требаше да биде црвена панда?
  На сликата совршено гледам лисица.

  1.    АуросЗх dijo

   Па ... Не знам што да кажам ... И покрај тоа што требаше да биде црвена панда, јас секогаш сум ја гледал како лисица и претпоставувам дека сега дефинитивно е лисица.

   1.    сурубиолог dijo

    Да беше панда од самиот почеток немаше да се викаше Firepanda?
    Освен што велев дека го користам практично откако излезе, а фосот беше секогаш таму.

    1.    елав dijo

     Кога ќе прочитам ваков коментар, најдоброто нешто што можам да направам е да се искачам на врвот на една зграда и да скокам без да размислувам двапати.

     Сурубиолог: Firefox (животното) припаѓа на семејството на Пандас, и да, изгледа како лисица (можеби затоа е името), но тоа е Панда.

 48.   Erick dijo

  Прегледот е прилично комплетен. Недостасуваа само неколку работи и сликите на администраторот на процесот.

  Препорачувам да ја ажурирате верзијата на системот, за да видите како се подобри во перформансите и изгледот.

  Со почит

  1.    гурзаф dijo

   Имам Alcatel One Touch Fire, со Firefox 1.0.1, дали знаете некој метод за да го ажурирате на Firefox OS 1.1? Не можам да најдам многу информации на Google: /

   1.    АуросЗх dijo

    Па, официјалното ажурирање би требало да пристигне пред крајот на годината, но ако го сакате толку многу, можете да го компајлирате од складиштето Mozilla B2G

 49.   адевски dijo

  здраво, како си .. добро. Јас го имам истиот телефон, и тој е одличен .. лошото. слика на пикселизирано и слабо дизајнирано зелено М од М *, секогаш кога ќе го вклучам .. дали знаете како да го отстраните тој М од палење? ,,
  благодарам 🙂

  1.    АуросЗх dijo

   Па, да, но процесот е нешто досаден ... Прво треба да го искорените уредот, потоа треба да ја пронајдете системската папка каде што е зачувана анимацијата и да ја замените со нова. Можете да ги следите упатствата за ZTE Pone, тие треба да работат.
   Друга опција е да се состави Firefox OS директно за Fire, бидејќи тој не носи, во анимацијата Movistar

 50.   Естефани Дијаз dijo

  Имам ист телефонски број како тебе и мајка ти (хехехехе) и излегува дека сликите што ги правам со камерата не се гурат. Можете да ми помогнете?

  1.    АуросЗх dijo

   Па тоа е нешто потешко. Сигурен е вашиот софтвер, можете да проверите дали имате ажурирања (најновиот е 1.0.1-01003). Ако не, тогаш повторно инсталирајте го Софтверот. Верувам дека Алкател не го обезбедува софтверот директно на својата страница, така што единствената опција што преостанува е да се состави рачно (освен ако немате добра врска и повеќе или помалку моќен компјутер, тоа ќе трае со денови).

 51.   jhon dijo

  Сакам да знам дали можете да ја преземете линијата или whatsapp? или дали е вистина дека можете да поставите андроид систем? како?

 52.   Јорман dijo

  Оперативен систем што дефинитивно ветува, јас ќе го купам ZTE Open на eBay само за да бидам пионер и да видам како работи. Сакам да натопам 100%

 53.   Дијана Габриела Ренгифо dijo

  Но, тогаш ... можете да го преземете whatsaap или не? Остави го сомнежот!

  1.    АуросЗх dijo

   Засега нема официјална апликација WhatsApp, има неофицијална во продавницата што е во Бета. Службеникот треба да пристигне пред крајот на годината.
   И Лине, не даде коментар за ова прашање. Претпоставувам дека не е во блиска иднина, можеби за уште една или две години.

 54.   вики dijo

  дали знаете како да го искорените моделот на телефон со еден допир на алкател или како да го отклучите

  1.    АуросЗх dijo

   Коренскиот метод треба да биде ист како и за ZTE Open, но не сум се обидел. Се работи за пребарување.
   Сега, објавувањето, веќе има страници што го објавуваат од IMEI. Постојат уреди што треба да се користат за да се направи тоа бесплатно, што може да се купат преку Интернет, како што е Сигма клуч.

 55.   апликација.fbp dijo

  земете мозила ОС, сè додека телефонот не биде генија, разновидноста на идеи нè наведува да одиме понатаму секој ден, слободниот софтвер отвора нови патеки, инвазиите на прозорци телефони, мислам дека можеме повторно да го лансираме катапултот со мозила ОС и да видиме повеќе паѓаат на прозорци кои денес им се закануваат на нивните телефони.

 56.   Роландо dijo

  Може ли да ми кажете дали некој овде веќе може да го искорени алкателот со еден оган или знае дали да го ослободи благодарение на однапред и многу добра објава

 57.   мртов dijo

  Многу добра статија. Но, можеби сте заборавиле некои детали. Имам допир со алкател со firefox os 1.0. Една од недостатоците што не ја очекував е неможноста за пренесување датотеки преку bluetooh, според официјалниот блог на firefox оваа опција излегува во верзија 1.1. Друг недостаток е неможноста за поставување фотографии преку Твитер и Фејсбук. Се надевам дека ажурирањето е достапно. Или мислите дека можеби овие проблеми се неуспех на мобилниот телефон, а не ОС.

  1.    АуросЗх dijo

   Па, можам да испраќам слики. Ако мислите на други видови датотеки (песни, видеа, документи), не сум го пробал и претпоставувам дека сè уште не може да се направи. Исто така, не се сеќавам дека го видов тоа во блогот со промени 1.1.
   Сега, поставувајќи фотографии на Твитер и Фејсбук… Можев да го сторам тоа, но во последно време не сакав да ги поставувам сликите. Нема идеја зошто.

   Па да, мора да бидат проблеми со ОС. Се надевам дека ажурирањето ќе ги реши.

 58.   Алекс dijo

  Веќе сакам да видам како работи Firefox.

 59.   Д-р Бајт dijo

  Одлична, многу добра објава и се надевам дека наскоро ќе развијат повеќе апликации за овој нов ОС, а со тоа и оние од нас кои имаат најголема корист како корисници.

 60.   antony dijo

  Здраво, сакам да ми помогнеш. Имам проблем со мојот алкател еден допир firefox, не знам како да ставам музика за ринг-тон и порака. Има само ооорипливи тонови, и не сакам да ги слушам

  1.    АуросЗх dijo

   Засега не можете. Се надевам дека во иднина така.

 61.   Габриел Солер dijo

  Едноставно одлично, ви благодарам за овој преглед. навистина многу корисно, сега сум подготвен да го купам уште малку.

 62.   hон Мендез dijo

  Мислам дека сите обезбедени информации се одлични, сакав да го купам ZTE, би сакал да знам дали во овие месеци има некои промени во подобрувањата

 63.   Рогелио уриел dijo

  Здраво, штотуку го купив Alcatel One Touch Fire, имам ограничен план за податоци и малку што го пробав, гледам дека потрошувачката е многу голема при прелистување на Интернет; Дали знаете како можам да ги ограничам апликациите од автоматско поврзување на Интернет или да ограничам некои функции на опремата за кои е потребна употреба на интернет-податоци?

  Однапред благодарам ... со почит

 64.   Кристијанхд dijo

  пристигна во Чиле: елапорте

 65.   Роуилсон dijo

  Се надевам дека би можел да го инсталирам наместо во Nokia 701, бидејќи симбијанската Belle веќе е повеќе од изумрена, се надевам дека некој ќе ми помогне. одличен пост !!

 66.   Латис dijo

  Леле, си одвоил време!

  Одличен преглед, честитки.

 67.   М @ рце dijo

  Ја проценувам набавката на ОТ со FF OS и овој вид извештај (одличен од друга страна) помага да има основи во моментот на финализирање на набавката.
  Честитки за работата и благодарам за информациите.

  Поздрав од Монтевидео.

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Овој преглед е направен со верзијата 1.0 на FirefoxOS, во моментов Alcatel може да се искачи до 1.3, тој е многу подобрен, но многу во перформансите и опциите, како во однос на анимациите, допирот, итн.

   Ако ви се допаѓа она што го прочитавте во објавата, кажете ви дека денес е уште подобро

   Поздрав и благодарност за коментарот.

   П.С: Можеби ве интересираат фотографии што ги објавуваме тука од компјутери со FirefoxOS: https://blog.desdelinux.net/release-party-con-firefox-firefoxos-y-ubuntu-de-invitados/

 68.   реткилано dijo

  Го пробав на мојот Nexus 4 пред неколку месеци и исто така на мојот Xperia neo V и велам дека секако првиот е подобар од вториот. Уште повеќе, многу ми се допаѓаше затоа што за неколку часа имав паметен телефон со сите основни апликации. Но, и покрај тоа по неколку дена сфатив ... дека со тоа колку добро работи андроидот, за мојот претпоставен во моментот да го ffOS како што се случува со Ubuntu touch да го пробам неколку пати и колку што ме боли, морам да се вратам на андроид. Но, еј, ќе продолжам да ја тестирам верзија по верзија додека не видам нешто позрело.

 69.   Катекио dijo

  Колку добар преглед и чекам да пристигне овде во Аргентина, за да можам да го пробам

 70.   Никола dijo

  Многу добар преглед, честитки, имам прашање, дали имате предводена светло што означува кога пристигнуваат известувањата како некои паметни телефони?

 71.   SteeFaaniia ShaaUx dijo

  Не, сè уште не сум во можност да зачувам слика од прелистувачот без да мора да ја исфрлам меморијата. Ве молам, помогнете ми ...

 72.   мартина картаја dijo

  Имам проблем со мојот zte кој е блокиран и не излегува или не дозволува повици, ставете го во режим на авион и потоа отстранете го, но останува грешката што има судир со повикот на чекање

 73.   браната dijo

  Може ли да ми кажете чекори за да го видам овенот во мојот оперативен систем Firefox ??? тоа е пожар на алкател в