апликации

Општи концепти

Како што е објаснето подетално во делот Дистрибуции, секоја дистрибуција на Линукс е стандардно инсталирана со различни програми. Важен дел од нив доаѓаат дури и со напредна канцелариска пакет и моќни програми за уредување на аудио, видео и слика. Овие се две важни разлики од Виндоус: а) сите дистрибутери не доаѓаат со исти програми, б) многу дистрибуции доаѓаат со веќе инсталирани многу комплетни програми, па не мора да ги добивате одделно.

Начинот на инсталирање на програмите исто така може да варира помеѓу дистрибуциите. Сепак, сите тие споделуваат заедничка идеја, што ги разликува од Виндоус: програмите се преземаат од официјалните складишта на вашето дистрибуција.

Кои се складиштата?

Складиштето е страница - поточно, сервер - каде што се зачувани сите пакети достапни за вашето дистрибуција. Овој систем има НЕКОЛКУ предност во споредба со оној што го користеше Виндоус, во кој некој ги купува или презема инсталаторите на програмите од Интернет.

1) Поголема безбедност: Бидејќи сите пакети се наоѓаат на централен сервер и се опфатени многу значителен процент на програми со отворен извор (т.е. секој може да види што прават), многу е полесно да се контролира дали содржат или не „штетен код“ и Во најлош случај, контролирајте „наезда“ (само отстранете го пакетот од складиштата).

Ова исто така го спречува корисникот да мора да се движи низ несигурни страници во потрага по нивните омилени програми.

2) Повеќе и подобри ажурирања: овој систем ви овозможува да ги ажурирате СИТЕ оперативни системи. Со ажурирањата веќе не се ракува секоја од програмите, со последователно губење ресурси, ширина на опсег, итн. Исто така, ако земеме предвид дека во Linux СЕ е програма (од управување со прозорци до десктоп програми, преку самото јадро), ова е соодветен метод за да се ажурираат дури и најминутните и скриени програми што ги користи вашиот корисник. систем.

3) Само администраторот може да инсталира програми: сите дистрибуции доаѓаат со ова ограничување. Поради оваа причина, кога се обидувате да инсталирате или деинсталирате програми, системот ќе ве праша за лозинката на администраторот. Иако тоа е случај и во новите верзии на Виндоус, на многу корисници навикнати на WinXP може оваа конфигурација да им се чини некако иритирачка (иако, ве уверувам, од суштинско значење е да се добие минимум безбедност на системот).

Како да додадам / отстранам програми на моето дистрибуција?

Веќе видовме дека тоа мора да се направи, фундаментално, преку складиштата. Но како? Па, секое дистрибуција има соодветен менаџер на пакети, кој ви овозможува да управувате со програмите. Најчестиот во дистрибуциите на „нови лица“, генерално базирани на Debian или Ubuntu, е АПТ, чиј е најпопуларниот графички интерфејс Синаптик. Сепак, треба да знаете дека секое дистрибуција го избира својот менаџер на пакети (во Федора и деривати, RPM; на Arch Linux и деривати, Pacman) и, се разбира, вие исто така го избирате преферираниот GUI (ако доаѓа со еден).

Кликнете овде да прочитате објава за сите методи на инсталација на програмата или да прочитате за кратко резиме.

Користење на графички интерфејс за управувачот со пакети

Како што видовме, најчестиот начин за инсталирање, деинсталирање или повторно инсталирање пакети е преку вашиот управувач со пакети. Сите графички интерфејси имаат прилично сличен дизајн.

Како пример, да видиме како се користи менаџерот за пакети Синаптик (кој се појави во постарите верзии на Убунту и сега е заменет од Софтверскиот центар на Убунту).

Како прво, секогаш треба да ја ажурирате базата на податоци за достапните програми. Ова е направено со помош на копчето Вчитај повторно. Откако ќе заврши ажурирањето, внесете го вашиот термин за пребарување. Веројатно ќе бидат наведени многу пакувања. Кликнете на оние што ве интересираат за да видите повеќе детали. Во случај да сакате да инсталирате пакет, направете десен клик и изберете ја опцијата Обележете за инсталирање. Откако ќе ги изберете сите пакети што сакате да ги инсталирате, кликнете на копчето Применуваат. За да ги деинсталирате пакетите, постапката е иста, само вие мора да ја изберете опцијата Обележете за деинсталирање (деинсталирајте, оставајќи ги датотеките за конфигурација на програмата) или Проверете за целосно деинсталирање (избришете ги сите).

Користење на терминалот

Едно нешто што ќе научите со Linux е дека мора да го изгубите стравот од терминалот. Не е нешто резервирано за хакери. Напротив, штом ќе се навикнете, ќе имате моќен сојузник.

Како и кога се извршува графичкиот интерфејс, потребно е да имате администраторски привилегии за инсталирање или отстранување на програми. Од терминалот, ова обично се постигнува со започнување на нашата командна изјава со sudo. Во случај на ап, ова се постигнува вака:

ажурирање на sudo apt-get // ажурирање на базата на податоци sudo apt-get install pack // инсталирање пакет sudo apt-get remove remove pack // деинсталирање пакет sudo apt-get purge pack // целосно деинсталирање на apt-cache пакетот за пребарување пакет // пребарување пакет

Синтаксата ќе се разликува во случај дистрибуцијата да користи друг управувач со пакети (вртежи во минута, пакман, итн.). Сепак, идејата е во суштина иста. За да видите комплетен список со команди и нивни еквиваленти во различните менаџери на пакети, препорачувам да ги прочитате Пакман розета.

Без оглед на управувачот со пакети што го користите, при инсталирање на пакет, многу е веројатно дека ќе побара да инсталирате други пакети, наречени зависности. Овие пакети се неопходни за програмата што сакате да ја инсталирате за да работи. Во времето на деинсталирање веројатно ќе се запрашате зошто не ве замоли да ги деинсталирате и зависностите. Тоа ќе зависи од начинот на кој управувачот со пакети ги извршува работите. Другите менаџери на пакети го прават ова автоматски, но APT бара тоа да го направите рачно со извршување на следнава команда до исчистете ги неискористените инсталирани зависности од која било апликација што е моментално инсталирана на вашиот систем.

sudo apt-get автоматско поместување

Дали има други начини да инсталирате програми во Linux?

1. Приватни складишта: Најчестиот начин за инсталирање на програмите е преку официјалните складишта. Сепак, можно е да се инсталираат и „лични“ или „приватни“ складишта. Ова, меѓу другото, им овозможува на развивачите на програмите да им ги нудат на своите корисници најновите верзии на нивните програми без да чекаат програмерите на вашата дистрибуција да ги соберат пакетите и да ги постават на официјалните складишта.

Овој метод, сепак, има свои безбедносни ризици. Очигледно, треба да додадете само „приватни“ складишта од оние страници или програмери на кои им верувате.

Во Убунту и дериватите е многу лесно да се додадат овие складишта. Едноставно, побарајте го предметното складиште на Launchpad а потоа отворив терминал и напишав:

sudo add-apt-repository ppa: име на складиште sudo apt-get update sudo apt-get install name pack

За целосно објаснување, предлагам да го прочитате овој напис како да додадете PPA (Архиви на лични пакети - Архиви на лични пакети) во Убунту.

Вреди да се разјасни дека другите дистрибуции, не базирани на Убунту, не користат PPA, но овозможуваат додавање приватни складишта преку други методи. На пример, на дистрибуциите засновани на Arch Linux, кои користат pacman како управувач со пакети, можно е да додадете складишта AUR (Arch Users Repository), многу слични на PPA.

2. Лабави пакувања: Друг начин да инсталирате програма е со преземање на точниот пакет за вашата дистрибуција. За да го направите ова, сè што треба да знаете е дека секое дистрибуција користи формат на пакет што не мора да е ист. Дистрибуциите базирани на Debian и Ubuntu користат DEB пакети, дистрибуциите врз основа на Fedora користат RPM пакети, итн.

Откако ќе се преземе пакетот, само кликнете двапати на него. Graphе се отвори графичкиот интерфејс на управувачот со пакети, прашувајќи дали сакате да ја инсталирате програмата.

Треба да се напомене дека ова исто така не е најбезбеден начин за инсталирање пакети. Сепак, може да биде корисно во некои специфични случаи.

3. Составување на изворниот код- Понекогаш ќе најдете апликации кои не обезбедуваат пакети за инсталација и мора да компајлирате од изворниот код. За да го направите ова, првото нешто што мора да го направиме во Ubuntu е да инсталираме мета-пакет наречен build-basic, користејќи еден од методите објаснети во овој напис.

Општо, чекорите што треба да се следат за составување апликација се следниве:

1. - Преземете го изворниот код.

2. - Отпакувајте го кодот, обично спакуван со катран и компресиран под gzip (* .tar.gz) или bzip2 (* .tar.bz2).

3. - Внесете ја папката создадена со распаѓање на кодот.

4. - Извршете ја скриптата за конфигурирање (се користи за проверка на системските карактеристики што влијаат на компилацијата, конфигурирање на компилацијата според овие вредности и креирање на датотеката makefile).

5. - Извршете ја командата make, задолжена за компилацијата.

6. - Изврши команда sudo направи инсталација, што ја инсталира апликацијата на системот, или уште подобро, инсталирајте го пакетот инсталирајте повторно, и извршете ја деинсталирањето на судо. Оваа апликација создава пакет .deb за да не мора да се составува следниот пат, иако не ја вклучува листата на зависности.

Употребата на checkinstall има и предност што системот ќе ги следи инсталираните програми на овој начин, исто така олеснувајќи ја нивната деинсталација.

Еве целосен пример за водење на оваа постапка:

tar xvzf сензори-аплет-0.5.1.tar.gz cd сензори-аплет-0.5.1. / конфигурирај направи судо-инсталирај

Други препорачани статии за читање:

Каде да добиете добар софтвер

Да започнеме со појаснување дека апликациите за Виндоус - по принцип - не работат на Linux. На ист начин како што тие не работат на Mac OS X, на пример.

Во некои случаи, ова се апликации преку платформа, односно со достапни верзии за различни оперативни системи. Во тој случај, би било доволно да ја инсталирате верзијата за Linux и решениот проблем.

Исто така постои и друг случај во кој проблемот е помал: кога станува збор за апликации развиени во Java. Точно, Java дозволува извршување на апликации без оглед на оперативниот систем. Повторно, решението е многу едноставно.

Во иста насока, има се повеќе и повеќе алтернативи „во облакот“ за десктоп апликациите. Наместо да го барате клонот на Outlook Express за Linux, можеби ќе сакате да го користите веб-интерфејсот на Gmail, Hotmail, итн. Во тој случај, нема да има проблеми со компатибилноста со Линукс.

Но, што се случува кога треба да извршите апликација што е достапна само за Windows? Во овој случај, постојат 3 алтернативи: оставете го Windows инсталиран заедно со Linux (во она што се нарекува «двојно подигање"), Инсталирајте го Виндоус" внатре "во Линукс користејќи a виртуелна машина o користете вино, еден вид „толкувач“ што овозможува многу апликации на Виндоус да се извршуваат во рамките на Linux како да се природни.

Сепак, пред да паднам во искушение за извршување на која било од 3-те погоре опишани алтернативи, предлагам претходно да се исклучи можноста да постои бесплатна алтернатива на предметната програма што работи природно под Linux.

Точно, постојат страници како LinuxAlt, Слободоуми o Алтернатива во кои е можно да се бараат бесплатни алтернативи на програмите што ги користевте во Виндоус.

Пред некое време направивме и А. списокиако можеби не е 100% ажурирано.

Во прилог на препорачаните врски, подолу ќе најдете „крем де ла крем“ на слободен софтвер, групирани по категории. Сепак, треба да се спомене дека следнава листа е креирана само за насоки и не претставува комплетен каталог на одлични и сè побројни достапни алатки за слободен софтвер.

Претходни појаснувања пред прегледување на предложените програми.

{Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} = Пребарај за објави поврзани со програмата со помош на машината за пребарување блогови.
{Официјална веб-страница на програмата} = Одете на официјалната страница на програмата.
{Официјална веб-страница на програмата} = Инсталирајте ја програмата користејќи ги складиштата на Ubuntu инсталирани на вашата машина.

Дали знаете добра програма што не е на нашата листа?

Испратете ни е-маил специфицирање на името на програмата и, доколку е можно, вклучи дополнителни информации или, доколку не успееме во тоа, кажи ни од каде можеме да ги набавиме.

Додатоци

Уредници на текст

 • Најпопуларен
  • GeditНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • КејтНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • LeafpadНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • ТЕАНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Подлога за глувчеНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Многу ориентирана кон програмирање
  • НаучникНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • ЗапишуваНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Конзола
  • НаноНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Повеќенаменски
  • vimНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • EmacsНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • XEmacsНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

Пристаништа

 • Пристаништето во КаироНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • НастрешницаНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Доки. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ВбарНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • СимдокНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Гном-направиНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Пристаниште КибаНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}

Лансери

 • Гном-направиНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • БакарНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Кутија за лансирање ГномНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

Управувачи со датотеки

 • ДелфинНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • EmelFM2На {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Гном командантНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • КонкаторНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • КрушадерНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Полноќ командантНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • NautilusНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Управувач со датотеки PCManНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ТунарНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

Автоматска автоматизација

 • ОпенОфисНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • LibreOfficeНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Star OfficeНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • KOfficeНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Gnome OfficeНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

безбедност

 • 11-те најдобри апликации за хакирање и безбедност.
 • Автоматско скенирање мрежа, за да откриете натрапници на вашиот Wi-Fi. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Плен, за да го пронајдете вашиот лаптоп ако е украден. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Тигар, да изврши безбедносни ревизии и да открие натрапници. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • keepassX, за да ги зачувате сите ваши лозинки. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Кламтк, антивирус. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

Програмирање

IDEs

 • АнјутаНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ЗатемнувањетоНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Qt СоздателНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • NetbeansНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Моно развивањеНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • AnyаниНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • коделитНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ЛазарНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

интернет

Истражувачи

 • FirefoxНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ВодициНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • КонкаторНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ХромНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • СимонкиНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ОпераНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • рисНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}

електронска пошта

 • ЕволуцијаНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ThunderbirdНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Канџите поштаНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • КПојНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • SylpheedНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

За социјално вмрежување

 • ГвиберНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • PinoНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • gTwitterНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ЧококНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • БузбердНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • КвитНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • КвитикНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ТвитексНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ТвитимНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ЈастНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}

Инстант пораки

 • Најдобри клиенти за инстант пораки за Linux.
 • PidginНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • KopeteНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • PsiНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • BабимНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ГаџимНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • емпатијатаНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • БитлБиНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Подобрен гијачНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • емезинНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • aMSNНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Гласник на МеркурНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • КМесНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • МинибифНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

ИВЗ

 • Топ 5 клиенти за IRC за Linux.
 • PidginНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • РазговорНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • xchatНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ЧацилаНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ИрсиНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • ИВЦ на КваселНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • SmuxiНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • КВирцНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Регулаторната комисија за енергетикаНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Ве ЧетНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • СкролувајZНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

FTP

 • FileZillaНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • gFTPНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • FireFTPНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • kftpgrabberНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • NCFTPНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Бесплатно отворено лице FTPНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • LFTPНа {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

торенти

 • Топ 9 клиенти на Bittorrent за Linux.
 • Менувач, ултра слаб и моќен клиент (иако не како „комплетен“). {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Потоп, можеби најкомплетниот клиент Bittorrent за GNOME. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • KTorrent, еквивалент на Потоп за KDE. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Биторнадо, еден од најнапредните клиенти. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • QBittorrent, клиент заснован на Qt4. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • r Торент, го проколнува клиентот за терминалот. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • арија2, уште еден добар клиент за терминалот. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Вузе, моќен (но бавен и „тежок“) клиент базиран на Java. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Торентфлукс, клиент со веб-интерфејс (управувајте со вашите торенти од вашиот интернет прелистувач). {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Преземач на епизоди од торент, автоматски да ги преземате епизодите од омилената серија. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}

Мултимедија

Аудио

 • Аудио плеери
  • Ритмбокс {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Амарок{Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Смешно {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Прогонство {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Banshee {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • BMP {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Соната {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • xmms {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • GMPC {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Аудио за уредување
  • Смелост {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Ардор {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Јокошер {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Избриши {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Траверсо DAW {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Секвентори
  • Скршеност {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • муза {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Трактор {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • LMMS {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Водород {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Сек24 {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Синтисајзери
  • QSynth {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Бристол {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Q Семплер {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • СуперЛупер {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Такситара {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Композиција и музичка нотација
  • Лилипонд {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Роузгарден {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • MuseScore {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Конвертори
  • SoundConverter {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • звукКонвертер {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • ОгКонверт {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Мобилен медиа конвертор {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Otros
  • Каверглобус, за да ги видите кориците на датотеките што се репродуцираат на вашата работна површина. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}

video

 • Сите видео плеери.
 • Алатки за снимање на вашата работна површина.
 • Видео плеери
  • VLC {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • GXine {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Тотем {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Играч {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • SMPlayer {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • KMPlayer {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • УМПлеер {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Кофеин {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Огл {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Helix {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Реал играч, реааудио плеер за формати. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Miro, платформа за телевизија и видео на Интернет. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Медиумски центар Моовида, платформа за ТВ и видео на Интернет. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Гнаш, репродукција на флеш видеа. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Уредување на видео
  • Avidemux {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Celtx {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}, за да креирате скрипти.
  • Синелера {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • KDEnlive {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Кино {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • LiVES {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Отворете го уредникот на филмот {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Отворен екран {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • ПиТиВи {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Конвертори
  • ffmpeg {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Рачна сопирачка {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Менкодер {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • тенок течен филм {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Transcode {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • xVideoServiceThief {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Анимација
  • Блендер {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Стоп движење {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Создавање ДВД
  • ДеВеДе {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • DVDStyler {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Автор на ДВД {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Тогген {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Веб камера
  • Сирење {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Камозо {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • HAsciiCam {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Guvcview {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Снимка на работната површина
  • двграб {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • xVidCap {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • навестување {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Истанбул {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • recordMyDesktop {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Kazam {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Тибести {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}

Слика, дизајн и фотографија

 • Прегледувачи + администратор. фото библиотека + основно уредување
  • Око на Гном {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Гвенвв {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • DigiKam {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Ф-точка {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • GThumb {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • GooglePicasa {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Кверверица {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Напредно создавање и уредување на слики
  • GIMP {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • GIMPSshop {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Krita {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Уредување на векторски слики
  • Inkscape {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • SK1 {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • ОпенОфис Нацртај {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Xara Xtreme {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Скинсил {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • CAD
  • QCAD {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • BRL-CAD {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Конвертори
  • ГОСПОД, за уредување на повеќе слики одеднаш. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • ImageMagick {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Скенирање
  • Симпликан {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Otros
  • ден, алтернатива на Microsoft Visio. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Слатка дома 3D, за внатрешен дизајн. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}

Наука и истражување

 • Астрономија
  • Кстарс {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Паѓањето на ноќта {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Stellarium {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Google Earth {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • биологија
  • Биоперл {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Биопајтон {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • БиоЈава {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • clustalX, {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • TreeviewX, {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Дрвозагатка, {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Биофизика
  • Пимол {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Хемија
  • GChemPaint {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • гемички {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • гдис {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • OpenBabel {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Кемтол {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • xdrawchem {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • mpqc {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • ГРОМАКС {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Геологија и географија
  • БРАСОТ {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • QGIS {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Генерички алатки за мапирање {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Тубански {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Сувекс {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Терион{Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • PostGIS {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Физика
  • Цернлиб {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Lightspeed {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Математика
  • Р-проект {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Заговор на ГНУ {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Октава {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Слободен {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Скалаб {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Maxima {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Геогебра {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Кмплот {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • 10 причини да користите мека. слободен во научно истражување.

Разни комунални услуги

 • Администрација на системот
  • Аилурус, лесно да инсталирате апликации. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Разградување, лесно да креирате DEB пакети. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Управување со датотеки
  • Гном Сплит, за да се приклучат / поделат датотеки. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Преименувајте ги сите, за да ги преименувате датотеките во серија. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Српеста, GNU / Linux Axe за спојување / разделување големи датотеки. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Горење на слики и виртуелизација
  • Brasero, да согорува / извлекува слики. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • ISO господар, за манипулирање со ISO-датотеките. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • K3B, да запали ЦД-а и ДВД-а. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • GMountISO, за монтирање на ISO-датотеки. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • gISOMaunt, за монтирање на ISO-датотеки. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • Монтажа ИСИ Фуриус, за монтирање на датотеки ISO, IMG, BIN, MDF и NRG. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
  • АцетонИСО, за монтирање на датотеки ISO и MDF. {Пронајдете објави поврзани со пребарувачот} {Официјална веб-страница на програмата} {Официјална веб-страница на програмата}
 • Otros