Блогери: Професионалци на иднината. Меѓу многу други!

Блогери: Професионалци на иднината

Блогери: Професионалци на иднината

Во 1996 година, американскиот бизнисмен Бил Гејтс, коосновач на мултинационалната Мајкрософт, предвиде дека „голем дел од вистинските пари ќе бидат направени на Интернет“. И повеќе од 20 години подоцна никој не може да го негира спротивното. Иако е точно дека најголемите индустрии што создаваат приход во светот обично се сметаат за оние поврзани со војна, секс и дрога, исто така е вистина дека на лично ниво се појавија нови форми на работа засновани на Интернет, промовирајќи го „Фриленс“ работа во луѓе.

И иако за многумина, и во традиционалното работно опкружување (вработени во јавна и / или приватна организација) и во сè поиновативната и впечатлива хонорарна околина (Независен и / или Претприемач), тоа обично не е впечатлива опција работата на блогирањето, т.е. креативната работа на комуникација, знаење или учење за предавање, создавање додадена вредност преку знаење, Вистината е дека тоа е една од најубавите, збогатувачки, па дури и профитабилни (во многу случаи) работни места на Интернет и во хонорарна околина.

Блогери - Професионалци на иднината: Вовед

Вовед

Во моментов можеме да го цитираме од една страна основачот на Фејсбук, Марк Цукерберг, кој тврди дека: „Интернет и новите технологии создаваат работни места“ и наведува дека: „На секои 10 луѓе кои пристапуваат на Интернет, се создава работно место и едно лице се отстранува од сиромаштија“.

Од друга страна, можеме да го цитираме Клаус Шваб, претседател на Светскиот економски форум, во Давос 2016 година, кој изјави дека: „Четвртата индустриска револуција предводена од новите технологии може да доведе до уништување на околу седум милиони работни места во следните пет години“.

Иако, во финалниот извештај на Форумот, следната прогноза беше додадена како пандан: „Може да се создадат околу два милиони нови работни места, особено меѓу професионалци во областа на компјутерите, архитектурата, инженерството или математиката.

Она што го придвижува и влече светот не се машини, туку идеи. Виктор Иго, француски поет, драматург и романсиер. (1802-1885).

Која, додадена на многу други изјави и очигледни факти на ниво на труд, ни го прави јасно, големината на влијанието на техниката, дигитализацијата и (р) еволуцијата воопшто врз работните механизми, што не е неодамнешно, ниту е сокривачко, и на кои има дивергентни гледишта за сите вкусови. Единствената сигурна работа е дека денес и она што следува во следните неколку пати ќе биде многу поразлично од она што го знаевме и знаеме.

Блогери - професионалци на иднината: содржина

содржина

Повторно откривање на парадигми за работа

Не само што луѓето во моментов создаваат и / или се прилагодуваат на нови форми или парадигми на работа често под слоганот на „Фриленсер“. Наместо тоа, како целина „Работата, организациите и луѓето“ почнуваат да се свртуваат кон нови типови и модели на структура и работен однос. Начинот на кој ние го разбираме или ќе го разбереме вработувањето ќе биде уште една од најголемите нови промени во променливата сегашност и неизвесната иднина.

Новите карактеристики на „Професионалецот на иднината“ треба да вклучуваат континуирано учење, можност за преиспитување и повторно измислување на својата работа, адаптација, создавање и скоро постојана подвижност., заедно со подобар капацитет за мултидисциплинарна работа заедно, односно со врсници и експерти кои доминираат во другите дисциплини.

Каде што еден од најконкретните и највлијателните аспекти на оваа нова парадигма за работа ќе биде флексибилноста на трудот, мобилност, употреба на висока технологија, теле-работа, интеракција со вештачка интелигенција или делегирање на одговорности и донесување одлуки за нив и употреба на големи податоци, машинско учење и блокчејн за безбедно и сигурно управување на голем обем на информации.

Затоа, најдоброто од сценаријата за „Новата работна парадигма“ за следните времиња не остава едно во кое ќе „живееме војна на талент“ во најдобриот стил на светот на спортот или актерството. И онаа каде што не само што ќе се натпреваруваме едни со други, туку и ќе се натпреваруваме со нови форми на технологија (програми, машини, роботи и андроиди). Иако најверојатно е од удобноста на нашите домови или надвор од организацијата за која работиме.

И оваа огромна трансформација ќе мора да го има човечкиот фактор како клуч за успехот повеќе од кога било. Така што таа продолжува да биде вреден извор на додавање вредност и одржливост на Организацијата, но во исто време ќе биде многу поискусна за човечките ресурси. Бидејќи за да се гарантира повеќе човечка иднина за човекот, мора да преминеме од Парадигмата за автоматизација (машина / ефикасност / ефикасност) на онаа каде што човекот продолжува да биде прв, а не последен во синџирот на вредности на организациите.

Блогери - професионалци на иднината: содржина

Професии на иднината

Следните неколку години најверојатно ќе бараат формално или неформално вработување на многу луѓе од кариери / професии кои вклучуваат многу креативност и социјални односи. Бидејќи овие аспекти се обично она што современите технологии, на пример, вештачката интелигенција, сè уште не можат ефикасно да ги имитираат.

Поради ова професионалци кои ја искористуваат или доминираат во користењето на социјалните мрежи или социјалните медиуми, за создавање или споделување содржина / искуства / знаење ќе бидат многу барани или ќе имаат големи можности под хонорарни формат (Фри = Слободен и Ленс = Ланза, «Ланза Либре»), односно како Фриленсер (Независен).

Разбирање како Слободен хонорар за активност (работа) извршена од лице независно или автономно, развивајќи се во својата професија или трговија или во оние области во кои може да биде попрофитабилна, а наменета за трети страни кои бараат специфични услугиСо други зборови, работата е извршена од персонал кој не е ангажиран од / во организација, за да се добијат истите или подобро посакуваните резултати преку постојан персонал.

И бидејќи хонорарникот е форма на работа што нуди големи предности за секој што ќе реши да направи чекор и да се определи за независна работа, може да се заклучи дека работникот на Фриленсер е независен работник кој ги користи своите таленти, искуства или професија за да ги исполни задачите на клиентите за кои се потребни неговите вештини.

Комисии кои обично се состојат од проекти или нивни делови и кои се регулираат со упатства дефинирани од клиентот. Упатства што можеби се дефинирани од страна на самиот клиент однапред, ако тој добро знае што му треба, или од клиентот и од хонорарникот за да донесат најдобри одлуки за дизајнот на делото или проектот.

Комисии чии економски надоместок обично се договараат помеѓу клиентот и хонорарникот пред да започнат со проектот или задачата. Сепак, овие не се нужно фиксни износи, туку суми за вложеното време или за количината на работа вклучена во целиот проект.

Блогери - професионалци на иднината: содржина

Меѓу овие професионалци кои многу добро ја искористуваат или доминираат во користењето на социјални мрежи или социјални медиуми и кои имаат тенденција да претпочитаат „хонорарни“ активности, обично наоѓаме блогери и други развивачи и / или менаџери на дигитални содржини, кои создаваат и пренесуваат знаење и разговараат за релевантни теми за одредена публика.

Оваа професија (Блогер) и другите сродни ќе имаат се повеќе смисла, главно размислувајќи за сегашната „генерација Y“ и милениумците, кои веќе немаат навика да ги гледаат постојните информативни и комуникациски медиуми (Книги, списанија, Пишан печат, Радио и ТВ) како што правеле или правеле нашите предци.

Сепак, постојат многу други професии заедно со оние на Блогер, кои имаат ветувачка иднина, внатре и надвор од хонорарното поле, и областа на влијанието на социјалните мрежи, а од кои ќе ги споменеме 20-те најперспективни во блиска иднина:

 1. Создавач на дигитални содржини: Професионалец кој живее преку производство и управување со дигитални и мултимедијални содржини за Интернет (блогери, блогови, инфлуенсери, уредници, писатели и дигитални новинари).
 2. Инвеститорот на софтвер: Програмер, креатор и одржувач на тековните системи и апликации. Одлични можности особено за оние кои работат за мобилни средини, виртуелна реалност и блокчејн технологии.
 3. Дизајнери на UI / UX: Програмски професионалци специјализирани за развој, имплементација и подобрување на UI (кориснички интерфејс) и UX (дизајн на корисничко искуство).
 4. Корисник / специјалист за услуги на клиенти: Консалтинг и аналитичар за поддршка за постигнување задоволство и успех на корисникот / клиентот.
 5. Советник за јавни слики: Професионалци кои живеат грижејќи се и подобрувајќи го вистинскиот јавен имиџ на луѓе или организации, јавни или приватни.
 6. Советник за дигитална слика: Професионалци кои живеат од грижа и подобрување на дигиталната слика на луѓе или организации, јавни или приватни.
 7. Интернет наставник: Професионалец преку Интернет / настава, баран денес.
 8. Професионален тренер: Професионалци кои им помагаат на другите да се развиваат во различни области од нивниот живот, особено на работното место.
 9. Личен тренер: Професионалци кои им помагаат на другите да го одржуваат и подобруваат својот изглед, тело и фигура.
 10. Дигитален маркетинг професионалец: Професионалец кој управува маркетинг стратегии спроведени во дигитални медиуми на луѓе или организации.
 11. Аналитичар за големи податоци: Професионалец кој ги анализира сите информации од Систем што циркулира на Интернет и кој може да влијае на деловна активност / компанија.
 12. Администратор на заедницата: Професионалец одговорен за управување со потрошувачите и / или заедницата на онлајн компанија со цел да собере мислења за подобрување на бизнисот и неговото позиционирање со овие луѓе. Неговите задачи вклучуваат оптимизација на пребарувачи (СЕО) за да можат клиентите да не најдат, маркетинг на пребарувачи (СЕМ), автоматизација на маркетинг процесите (СЕП) како и оптимизација во социјалните мрежи (СМО).
 13. Специјалист за информациска безбедност: Професионалец задолжен за уверување (заштита и приватност) на сите дигитални информации на одредено лице, компанија или институција.
 14. Архитект и 3Д инженер: Професионалец поврзан со областа на инженерството, архитектурата и урбанизмот, обучен за проекција на 3Д средини или печатење на 3Д објекти.
 15. Инвеститор на уреди за носење: Стручно обучени за развој на "носливи" технолошки уреди (што може да се носат), како што се: очила, леќи, часовници, облека, меѓу другите.
 16. Менаџер за иновации: Професионален способен да ги преиспита механизмите или внатрешните и надворешните стратегии на компанијата, со цел да го подобри својот деловен модел.
 17. Менаџер за таленти: Професионалец во областа на човечки талент, способен поефикасно да ги идентификува и да дејствува врз силните и слабите страни на луѓето, за да ги обучи да бидат секогаш подобри професионалци во нивните кариери.
 18. Специјалист за електронска трговија: Професионалец задолжен за привлекување и одржување клиенти преку Интернет.
 19. Раководител на Е-ЦРМ: Професионалец задолжен за системот E-CRM (Менаџер за врски со клиенти во облакот - Електронско управување со врски со клиенти). Специјализирани за управување со различните стратегии за лојалност на клиентите на Организацијата.
 20. Оператор на робот: Професионалец задолжен за управување со постоечките типови на социјални и хуманоидни роботи кои сè уште не се автономни, односно се дизајнирани да комуницираат со клиентите на една организација, но на кои сепак мора да им помага оператор.

Блогери - професионалци на иднината: содржина

Блогери

Според Себастијан Сиселес, меѓународен потпретседател на страницата Freelancer.com: „Денес повеќе од кога било, писателите и комуникаторите водат побарувачката за работа преку Интернет“. Рече извршниот директор го изјави следново:

Весниците постојат на хартија, и тие сигурно ќе продолжат, но многу се канализираат и преку дигитални. Ова значи дека сè уште се потребни писатели и комуникатори за создавање на содржината. Поради оваа причина, писателот на содржини беше работата што најмногу растеше и сигурен сум дека ќе продолжи да расте и во наредните години на работа преку Интернет.

И според истата оваа страница, за 2018 година:

Академското пишување доживеа и значителен раст, рангирајќи се во топ 10 категории на вештини. Покрај тоа, во рамките на креирање на онлајн содржина, пишувањето за блогови беше многу побарувано, со раст од 146.6% и пишување на оптимизација за компаниите ...

Тоа е, ако сте некој многу добар во тоа што го работите, и сакате да ги искористите своите можности и да ги направите познати на светот, логичен чекор е да станете Блогер, или во вашиот сопствен блог или во некој друг, па дури и кој знае дека можете да заработите пари или со монетизација на сопствениот блог или со наплата за развој на вашата дигитална содржина во постоечки блог. Постигнување на ваш успех и финансиска независност преку овој нов начин на работа на Интернет.

Блогери - Професионалци на иднината: Заклучок

Заклучок

Денес, многу млади професионалци го бараат своето професионално и финансиско исполнување, преку нови и иновативни форми на независна или корпоративна работа. И иако генерално, повеќето од нив имаат тенденција да влезат на пазарот на трудот за да добијат добредојдена и релаксирана работна средина, работни средини што се усогласуваат со нивните идни цели, има и други чијашто премиса е да работат на нешто што едноставно ги прави среќни, без да запрат многу во монетарната и профитабилна.

И во овој случај, работата на блогерот може совршено да се вклопи во која било од двете гледишта. Бидејќи можете да бидете независни со вашиот сопствен Блог, постигнувајќи ја монетизацијата или да припаѓате на организација со Блог, и без нужно да мора да бидете „заклучени на едно место 8 или 10 часа“.

Овој нов менталитет да бидете сопственик на ваш сопствен приход (бизнис) и да го развивате неговиот раст и во зависност од вас самите, вашите сопствени способности, се наметнува со поголема сила секој ден меѓу сегашните професионалци кои се гледаат себеси како претприемачи и ги користат технолошките средства со кои располагаат за да ги остварат своите соништа.

Се надевам дека публикацијата ќе им се допадне на мнозинството и ќе ги мотивира постојните блогери да продолжат со оваа прекрасна работа на создавање, учење, предавање и споделување на знаења и искуства. преку дигитална содржина преку различни платформи и медиуми, многу пати алтруистички, а понекогаш и на платен начин. И охрабрете ги другите да започнат во овој прекрасен свет на блогирање.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

4 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   JVare dijo

  Очигледно многу убаво, но она што го гледам е дека станува збор за претворање на работата во услуга. Ова нè враќа во деновите на слугите во служба на еден господар кој ја контролира не само нивната работа, туку и нивниот живот.
  Повеќето од опишаните дела се фокусирани на продажба.
  Ние сме во време кога маркетингот отиде од средство до цел сама по себе.
  Но, кога конкуренцијата е глобална, а економските разлики се брутални, тоа е од мала корист да биде добро ако можеме да го најдеме поевтино.
  Во таква ситуација, осаменоста е најлошата алатка за подобрување на индивидуалната и колективната ситуација.

  1.    Серхио С. dijo

   Го избувна комунизмот низ целиот мој екран, локо. Колку е тешко да се разбере дека пазарот е да се служат другите на најдобар можен начин и да се наплатува за таа услуга? Дали толку се плашите од натпреварување?

   1.    Инсталирајте пост на Linux dijo

    Поздрав Серхио. Не разбирам како успеавте да го поврзете тој концепт на „комунизам“ со читање, но јас го почитувам вашето мислење. Можам само да додадам во ваша корист дека ако барате литература за филозофијата на „Хакерското движење и Движењето за слободен софтвер“ што многу пати е поврзано со Движењето Блогер (Учи / поучи / сподели) преку Интернет бесплатно Повеќето од тоа време, да, без оглед дали се за или против, овие движења се поврзани со овие политички форми. Инаку, не разбрав ништо друго што си го напишал во твојот коментар за да не можам да одговорам за останатите. Како и да е, благодарам за вашиот придонес.

 2.   Инсталирајте пост на Linux dijo

  Почитувана гледна точка, иако главната поента е да се потенцира работата на нас блогерите (платени или не, независни или не) и нашите можности во иднина да продолжиме да придонесуваме и дека нашата работа продолжува да ја цени заедницата.