ArchLinux е офлајн псевдо-инсталација чекор по чекор

Оваа статија ми ја испрати нашиот пријател Хуго Флорентино преку е-пошта, каде што тој ни раскажа за своето искуство при обидот да го инсталираш ArchLinux без да имаш складиште при рака, само со помош на инсталациониот диск

Псевдоинсталација

Пред неколку дена го симнав ArchLinux ISO за да направам домашна инсталација. Откако претходно користев други дистрибуции кои ви дозволуваат да инсталирате барем минимална база на податоци од ЦД-то, сакав да направам нешто слично, но интересно, процесот на инсталација на Арх не е дизајниран за компјутер кој нема пристап до Интернет (несакани ефекти на програмерите што живеат во првиот свет).

Во мојот случај, јас веќе имав Windows 7 (со неговата партиција за подигање и систем) и Fedora (со својата размена и својата посебна / партиција за подигнување) на мојот диск. Идејата беше тогаш да се успее да се инсталира Arch таму каде што претходно беше Fedora, без да се уништат Windows во тој процес.

ArchLinux е офлајн псевдоинсталација

Па, бутирав од Arch CD, избирајќи x86_64, и без многу врева ме остави во конзола. Мислев: „Леле, овие момци сериозно размислуваат да не бидат дебитант дебитант ... добро, ајде да играме заедно тогаш и да видиме што ќе се случи“.

Го наведов директориумот каде требаше да видам дали има документација и открив дека навистина има текст со основен водич за инсталација. Напишав што е релевантно на парче хартија (немам печатач дома) и се фатив за работа.

Првото нешто што направив е да го сменам распоредот на тастатурата во шпански од Шпанија, што беше полесно отколку што очекував (има дури и curубопитно наречени нас-акценти):

loadkeys es

Следното нешто беше да монтирате надворешен диск за да зачувате копија од MBR во случај на проблеми и да ги зачувате важните информации што ги имав во мојата Fedora:

mkdir -p / mnt / tmp1 && mount / dev / sdb1 / mnt / tmp1 dd ако = / dev / sda на = / mnt / tmp1 / mbr.bin bs = 512 брои = 1

За среќа, LiveCD на Arch поддржува NTFS и е вграден Командант на полноќ (MC), така што во ниеден момент не завршив со зачувување на остатокот од информацијата.

Потоа го подигнав дискот, го отстранив привремениот директориум и физички го отстранив надворешниот диск за да го намалам ризикот од потенцијални „катастрофи“.

umount /mnt/tmp1 && rmdir /mnt/tmp1

Така, ги форматирав партициите, ја монтирав партицијата root и boot и вклучив swap:

mkfs -t ext4 / dev / sda3 mkfs -t ext4 / dev / sda6 монтирање / dev / sda6 / mnt mkdir -p / mnt / монтирање на подигање / dev / sda3 / mnt / swapon за подигање / dev / sda5

Следниот чекор беше мојата прва пречка:

pacstrap /mnt base

Арч природно се обиде да ги бара базите на податоци за складиштата на едно од огледалата и да не може да најде сè пакстарп Она што тој го направи беше да создаде структура на директориум во / mnt, многу организирана, но очигледно празна.

На телефон, прашав неколку пријатели кои користат Arch дали нема начин да инсталираат без пристап до Интернет барем истите пакети што ги има на LiveCD, без складиштето на складиштето ниту на дискот, и тие ми рекоа дека барем тие не знаеја како да го направат тоа.

Сметав дека е интересен технолошкиот „предизвик“, па помислив: „Ако Арх е во можност да се најави во режим LiveCD, треба да може да се инсталира на хард диск барем во истиот режим“, па затоа се обидов рачно да ги копирам датотеките и следејќи го остатокот од упатството (со непарна мала промена) за да видите што се случило:

rsync -avl / {bin, итн., дом, lib, lib64, opt, root, sbin, srv, usr, var} / mnt arch-chroot / mnt genfstab -p / >> / etc / fstab echo hpc> / etc / име на домаќин ln -sf / usr / share / zoneinfo / Куба / итн / локално време locale-gen

Следниот чекор беше мојата следна пречка:

mkinitcpio -p linux

Оваа команда произведе некои грешки, откако го прочита упатството за употреба и содржината на датотеките /тнк/mkinitcpio.conf y /etc/mkinitcpio.d/linux.preset, Разбрав дека командата не може да ја најде датотеката вмлинуз-линукс, затоа притиснав Ctrl + D за да излезам од околината на chroot и барав која било датотека што изгледаше како тоа:

find / -type f -iname "*vmlinuz*"

Се случува LiveCD на Arch да ги постави датотеките за подигање под директориумот / трчање /, затоа решив да ги копирам кај мене / подигање / да ги имам пријатно во мојата околина:

cp /run/archiso/bootmnt/arch/boot/ceptsmemtest,intel_ucode.img} / mnt / boot / cp / run / archiso / bootmnt / arch / boot / x86_64 / * / mnt / boot / arch-chroot / mnt

Бидејќи друга грешка што ја најдов како експериментира со mkinitcpio е дека етикетата на партицијата за корен не може да се најде, ја запишав нејзината UUID (што ја идентификував со помош на командата blkid) за да ја искористам со командата, која конечно изгледаше вака:

mkinitcpio -p linux -k /boot/vmlinuz root=UUID=d85938aa-83b8-431c-becb-9b5735264912

Овој пат изградбата заврши успешно, само со неколку предупредувања за модули што не може да се најдат, но во мојот случај не беа потребни. За секој случај, повторно го генерирав fstab, но овој пат прецизирајќи UUID:

genfstab -U -p / > /etc/fstab

Си помислив: ах добро, конечно напредувај. И продолжив да ја менувам лозинката и да инсталирам подигнувач.

passwd grub-install - target = i386-pc --провери / dev / sda grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

Конечно и да бидам методичен, повторно притиснав Ctrl + D за да излезам од хроотираната околина, расклопив сè и повторно започнав за да видам што се случи:

umount / mnt / boot umount / mnt рестартирај

Компјутерот се рестартираше покажувајќи го Grub менито со Arch (Windows не се појави никаде), па го избрав и се чинеше дека сè се вчитува добро додека ... системот не посочи дека имало грешки што треба да ги проверам со следнава команда:

journalctl -xb

Анализирајќи ги грешките, видов дека повеќето може да се игнорираат, но последната беше невообичаена, кажувајќи ми дека плимут не може да се најде.

Веднаш помислив: 'Плимут ??? Колку е потребна околината за подигнување на конзолата? Се чини дека тоа не е многу КАSИ да се каже. Јас секако не сум го ставил, ниту ми треба “.

Но, за да бидам практичен, помислив: „Па, но барем треба да биде наведен во некое досие, да видиме ...“:

find /etc -type f -print0 | xargs -0 grep -i "plymouth"

Изненадувачки, ниедна датотека со текстуална низа "plymouth" не се појави во директориумот за конфигурација. Тогаш помислив: „Ох, значи ... се присилуваш со мене? тогаш да видиме како асимилирате „топ“ “(како што велиме во Куба) и„ изградив “Плимут од нула:

vi / usr / bin / plymouth chmod 755 / usr / bin / plymouth

За оние што се прашувате што ставам во таа датотека, еве ја целата содржина во својата славна целина:

#! / bin / sh излез

Повторно се рестартирав очекувајќи некоја грешка и ... изненадувачки, systemd беше среќен што ја најде оваа „основна компонента“, бидејќи го заврши процесот на стартување и без понатамошно одложување ме остави во конзолата. Бидејќи не им верував на моите очи, решив да „деинсталирам“ плимут и да се рестартирам, за да видам што се случи:

рестартирање rm -fr / usr / bin / plymouth

Чудно, овој пат системот започна тивко без дополнително да ме изнервира со отсуството на Плимут. (Немам коментар)

Додавање на Windows на GRUB

Потоа требаше да се додаде влезот на Windows во GRUB. Бидејќи традиционалните рути не работеа (комбинацијата на grub-mkconfig со ос-провер се чинеше дека не работи добро), решив рачно да го креирам записот, за што требаше да ја откријам низата за подигнувачот на Windows и UUID на партицијата за подигнување:

mkdir -p / mnt / winboot && mount / dev / sda1 / mnt / winboot grub-probe --target = hints_string / mnt / winboot / bootmgr grub-probe - Target = fs_uuid / mnt / winboot / bootmgr

Ова соодветно ми ги врати овие два жика:

--hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1
DC788F27788EFF8E

На овој начин потврдив дека UUID вратениот е истиот што е добиен за таа партиција при извршување на командата blkid. Тогаш беше потребно да се генерира сопствен влез во груб со речените податоци:

vi /etc/grub.d/40_custom

Во својата содржина:

#! / bin / sh exec tail -n +3 $ 0 # Оваа датотека обезбедува лесен начин за додавање на записи за прилагодено мени. Едноставно, напишете ги записите во менито # што сакате да ги додадете по овој коментар. Бидете внимателни да не ја менувате # линијата „извршна опашка“ погоре. менито „Мајкрософт Виндоус 7 СП1“ --класен прозорец --клас оперативен систем {инсмод дел_мсдос инсмод нтфс инсмод пребарување_фс_уид инсмод нтлдр пребарување --fs-uuid --set = root --hint-bios = hd0, msdos1 --hint-efi = hd0, msdos1 - hint-baremetal = ahci0, msdos1 DC788F27788EFF8E ntldr / bootmgr}

После завршувањето на овој чекор, решив да го поставам Виндоус како стандарден оперативен систем, така што сопругата не паничи и внука ми може да и игра на Барби кога ќе дојде. За ова, јас едноставно ја уредив датотеката / итн / стандардно / груб и го поставив влезот да се стартува стандардно, а тајмаутот е само 3 секунди.

GRUB_DEFAULT = 2 GRUB_TIMEOUT = 3

Остана само повторно да се обнови конфигурацијата GRUB и да се рестартира:

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg рестартирај

За среќа, сè помина како што се очекуваше. Го избрав влезот за Windows и започна среќно.

Така, како што можете да видите, барем една офлајн псевдоинсталација на ArchLinux може да се направи чекор по чекор, без да бидете онлајн само со ЦД-то, иако очигледно, она што ќе биде инсталирано на тврдиот диск во суштина е LiveCD, но барем може да се подигне систем, копирајте датотеки и извршете некои апликации.

За среќа, Сенди (KZKG ^ Гаара) застана и го ископира репото на Арх (за што сум многу благодарен), така што планирам наскоро да завршам со реална инсталација надвор од мрежата, но ова ќе биде друга приказна. Она што можам да ве уверам е дека долго време малку ми недостасуваше вакво забавно експериментирање. Всушност, ако имав време, поврзаноста во куќата и одредени материјални услови беа обезбедени, веројатно ќе се обидам да направам сопствена дистрибуција заснована на LFS, што ќе биде многу позабавен проект. 😉


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

19 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Петерчеко dijo

  Се надевам дека ќе пробате на FreeBSD Elav.
  Што се однесува до вашиот водич, многу многу многу добар и комплетен ...

  1.    Рампа dijo

   Колку си променлив. Ве уверувам, ќе ви здосади FreeBSD за неколку месеци.

   1.    lf dijo

    Интересни информации, сепак, сè уште не гледам водичи за инсталирање арх во системите со УЕФИ, дали стрелците имаат нови компјутери?

    1.    елав dijo

     Инсталирањето со UEFI во ArchLinux е поедноставено со инсталирање на Antergos, само треба да креирате партиција во Fat32 со помалку од 500 MB и автоматски (кога ќе го подигнете USB со UEFI), Antergos ќе ја обележи партицијата како / boot.

   2.    Петерчеко dijo

    Затоа се менувам ... За да не менувам повеќе, одам од Linux на BSD: Д.

  2.    Петерчеко dijo

   Променет направен и напишан водич: Д.

 2.   r @ y dijo

  Леле и мислевме дека сум потрошил работа https://humanos.uci.cu/2014/11/instalando-arch-linux-en-gpt-con-repositorio-local/

  1.    Озкар dijo

   Продолжете да го користите Арх, кога ќе одам во Хавана, ќе го земам.

 3.   Алекс dijo

  Имам Arch Linux iso на мојот USB, не се осмелував да го користам поради недостаток на време.
  Одам да направам добар преглед на статијата и потоа да го користам!

 4.   Срце dijo

  Одлична статија, патем ме потсетува на одисејата низ која поминав за да ја инсталирам Arch преку WIFI со BCM4312.

 5.   калевито dijo

  Елав, извини го прашањето, но јас сум нов во linux, користев само ubuntu и Arch linux ми го привлекува вниманието. Моите пријатели велат дека нема да можам да го инсталирам затоа што е наменет за експерти, но гледајќи го вашето офлајн упатство, мислам дека следејќи чекор по чекор можам да го сторам тоа, за мене е предизвик да го инсталирам. Јас само сакам да го направам тоа со Интернет, тука е моето прашање: дали имате или кога ќе направите упатство со вакви детали (како овој) за да го инсталирате?

  1.    даеко dijo

   Водичот е објавен на оваа страница. https://blog.desdelinux.net/guia-de-instalacion-de-arch-linux-2014/

   😀 Значи, користејќи го упатството и обрнувајќи внимание на сработеното, ќе имаме инсталација без компликации, среќа!

  2.    елав dijo

   Сè уште можете да го инсталирате Антергос, кој е Archlinux, но со инсталација во стилот „Убунту“ ..

 6.   афански dijo

  Во Arch има уште еден алтернативен медиум за инсталација на официјалните слики наречен Archboot кој, за разлика од официјалните слики, содржи [основно] складиште (и нешто друго), корисно за офлајн инсталации (исто така е хибридна архитектура, работи за i686 и за x86_64).

  Лошото е што зафаќа 1 GB во моментов (порано окупираше пред многу помалку години) што требаше да се преземе пред тоа ... и без стабилна врска, првичното преземање е комплицирано.

  Еве линк во случај да ви биде корисно: https://wiki.archlinux.org/index.php/archboot

  1.    елав dijo

   Интересно, не го познавав

  2.    Хуго dijo

   Па, lyубопитно, пред некое време пробав archboot и кога ќе стигнам до делот за pacstrap ми кажува дека не може да го најде пакетот ntfs-3g

   Исто така, има и други особености, како што е тоа што не вклучува MC или рачни страници, и му треба многу RAM меморија за инсталирање. Не изгледа како добро полирано решение.

 7.   Макс челик dijo

  Вистината е дека постои многу едноставен начин да се инсталира лак офлајн и кој морав да го направам класичен обид и грешка за да го инсталирам на мојот домашен компјутер (каде што немам интернет).

  За ова, очигледно ви треба друг компјутер со свод и интернет-врска. Само направете база на Pacman -Syu, а потоа на Pacman -Sw (плус сè што сакате да инсталирате очигледно). Копирајте ги сите датотеки од кеш меморијата на пакман во USB-стик и исто така датотеките со базата на податоци (/var/lib/pacman/sync/{core.db, extra.db, community.db}.

  Потоа, продолжете да ја извршувате нормалната инсталација на лакот, но пред да стигнете до точката да направите база на паста - d / mnt (или што и да е, јас велам сè од меморија>. <) Треба прецизно да го уредите pacstrap (со vi или што сакате) или доведете го дискот за инсталација) и скоро до крајот има линија што се однесува на "pacman -Syy", ние едноставно го бришеме. Следејќи го ова, ние ги копираме датотеките со базата на податоци на Pacman на нивното соодветно место (сите .db датотеки во / var / lib / pacman / sync), и кеш-датотеките во директориумот за кеш.

  Значи, сега продолжуваме со база на pacstrap -loquenomeaccord / mnt и сè друго.

  Сето тоа што го кажувам од меморија, па може да има некои детали што ги посетив, како што се датотеките за меморија што не ги паметам точно каде одат, но треба да бидат во / var / cache / pacman / pkg или ако не може да се наведе во пакстрап ми се чини.

 8.   леонел dijo

  Може да направите упатство за cfdisk со двојно или тројно подигање 🙁, покрај она што треба да го инсталирам арх

  1.    Хуго dijo

   Навистина нема многу што да се каже за cfdisk бидејќи тој воопшто не е комплексен, а всушност упатството за инсталација на кое се спомнува погоре, во основа покажува како да се користи. Но, ако имате инсталирано други системи, можете да користите нешто попријателско, можеби Gparted. За Виндоус постои бесплатна алатка (иако за жал не бесплатна) наречена Easeus Partition Master што можете да ја користите, се чини дека работи многу добро.

   За остатокот, драго ми е што написот ви беше интересен, не ја видов големата заслуга на моето искуство, но Елав ме охрабри да подготвам нешто за тоа.