курс за да научите да бидете администратор на Linux

Станете администратор на Linux

Да научите да бидете администратор на Линукс во денешно време не е тежок предизвик, но би можеле да кажеме дека ако тоа е ...

Cron & crontab, објасни

Лукаин објави пред некое време одличен туторијал за cron и crontab, што мислам дека вреди да се сподели.

Топ 5 за емитување екран на Linux

Емисијата на екранот во основа се состои од снимање на сè што се случува на екранот на вашиот компјутер, а тоа може да вклучува нарација ...

OpenKM, управување со документи за вас

 OpenKM е веб-апликација, дизајнирана за администрација и управување со документи, која се карактеризира со развој на нејзината функционалност ...

Firefox на Debian

Интересни совети и додатоци за Firefox

Дали сакате да ги откриете скриените опции на Firefox? Дали сакате да го персонализирате и да го прилагодите на вашите потреби? Тука ви прикажуваме неколку трикови и додатоци

Исечете видеа на Linux со Kdenlive

Kdenlive е навистина едноставен за употреба видео едитор. Овде ќе покажеме како да ги исечете видеата со него на едноставен и детален начин, со слики и видео.

Инсталација XFCE на Arch Linux

Внимание! Пред да инсталирате XFCE, мора да ги инсталирате Основната графичка околина (Xorg) и Видео драјверот, ако не ...

Инсталација на Гном на Arch Linux

Внимание! Пред да го инсталирате GNOME, мора да ги инсталирате Основната графичка околина (Xorg) и Видео драјверот, ако не ...

Инсталација на KDE на Arch Linux

Внимание: Пред да инсталирате KDE, мора да ги инсталирате Основната графичка околина (Xorg) и Видео драјверот, ако не ...

Основна конфигурација на Linux

Претходно, го инсталиравме XORG и неговите приклучоци подготвени за употреба, сепак останува на нас да конфигурираме неколку мали детали за да ...

Која бесплатна лиценца избирам?

Ако сте програмер, сигурно во одреден момент се најдовте на тешка раскрсница: да одлучите за каков вид лиценца да аплицирате за ...

<º Игри: Верминијанска стапица

Денес ви ја донесувам последната игра на големиот Локомалито: Верминијанска стапица. Во оваа игра вашиот вселенски модул е ​​...

Ардор 3: Вовед

Се надевам дека веќе го подготвивте вашиот GNU / Linux за аудио со мала латентност, бидејќи ќе започнеме да работиме со него.

Кој користи GNU / Linux?

Интересна статија што ја наоѓам во хуманОС каде е составена низа информации што ни кажуваат во кои агли ...

Конки во стилот на Google Now

Дали сакате да имате поставување Conky со стилот „картички“ карактеристичен за Google Now? Влезете и дознав како да го направам тоа ...

Како упорно да инсталирате Linux на USB

Овозможувањето на „упорност“ значи дека секоја промена што ќе ја направите во системот ќе се памети кога ќе ја стартувате повторно следната ...

Сабајон и qgtkstyle

Па, ви го донесов ова едноставно упатство за да можете да го активирате изгледот Gtk за Qt апликациите во qtconfig, кога сте ...

Компајз самостојно

Бидејќи почнувате да користите GNU / Linux, една од работите што најмногу го привлекуваат окото се ефектите и функционалностите ...

[Inkscape] Вовед во Inkscape

Првично имав план да создадам неколку упатства за функциите и триковите што можеме да ги користиме во Inkscape, но за да ...

Убанту минимално ЦД

Оваа статија е објавена во Таринга од корисник кој се нарекува себеси петерчеко и кој ме замоли да го ставам ...

Зошто Linux е побрз од Windows

Еве неколку од причините зошто корисникот на Виндоус ќе забележи значителна разлика во перформансите на ...