Совети: Повеќе од 100 команди за GitHub / Git што треба да ги знаете

Вчера беше доста програмски ден и конфликт со складиштето за git ме наведе на тоа складиште за хемант каде добив комплетен список со повеќе од 400 команди став GitHub/Git кои се сметаат за најкористени, секој од нив е придружен со образложение за нивната употреба. Ако немате идеја што е тоа GitHub или едноставно имавте проблем со инсталирање, можете да одите на Брз водич за користење GitHub тоа сигурно ќе ги отстрани сите ваши сомнежи.

Индекс

Git помош за секојдневна употреба, помалку од 20 команди за користење git дневно.

оди помогне секојдневниот

Покажете водич за помош на Git

оди помогне -g

Пребришете го влечењето

git донеси - сите && ресетирање на гит - тврдо потекло / господар

Список на сите датотеки до извршување

git ls-tree - само име -r <извршува-иш>

Ажурирајте го упатувањето на првото извршување

git ажурирање-ref -d HEAD

Список на сите датотеки во конфликт

git диф - само име - диф-филтер = U

Список на сите датотеки променети во извршувањето

git различно дрво - no-commit-id - only-name -r <извршува-иш>

Погледнете ги промените што ги направивте од последното извршување

гит диф

Споредете ги подготвените промени со вашата последна обврска

гит диф - зачувано

Ја покажува разликата помеѓу најавените и не евидентирани промени

git diff ГЛАВА

Наведете ги сите гранки што веќе се споиле со вашиот господар

гранка на гит - влезен господар

Брзо преминете на претходната гранка

git исход -

Отстранете ги гранките што веќе се споени со господарот

гранка на гит - влезен господар | грп -в '^ \ *' | xargs -n 1 git гранка -d

Наведете ги сите гранки и нивните последни обврски со филијалата

гит гранка -vv

Следете ја гранката

гит гранка -у потекло / мибранш

Избришете локална гранка

гранка на гит -д <локално_име>

Избришете оддалечена гранка

потекло на git push - избришано <име на далечинско_аграција>

Врати локални промени со најновата содржина во главата

git исход - <име на датотека>

Повторно извршете обврска со создавање нова обврска

вратете се назад <извршува-иш>

Отфрлете обврска, се препорачува само во приватни гранки

ресетирање на git <извршува-иш>

Променете ја претходната порака за извршување

git изврши -v - именд

Изменете го авторот

git commit - именд - автор ='Име на авторот'

Ресетирајте го авторот, откако авторот е променет во глобалните поставки

git commit - име - ресетирај-автор - не-измени

Променете ја далечинската URL

потекло од далечинско поставување-урл-адреса <URL>

Добива список со сите далечински референци

далечински управувач

Алтернатива:

git далечинско шоу

Добијте список со сите локални и оддалечени гранки

гранка на гит -а

Добијте список на оддалечени гранки

гранка на гит -р

Додадете ги променетите делови на датотеката, наместо целата датотека

git додадете -стр

Пронајдете завршени обиди

навивам http://git.io/vfhol > ~/.git- комплетација.баш && пропушти '[-f ~ / .git-finish.bash] &&. ~ / .гит-завршување.баш' >> ~/.башрц

Ги покажува промените во последните 2 недели

git log --no-merges --raw --Откако ='пред 2 недели'

Алтернативи:

git што се смени - од ='пред 2 недели'

Прегледајте ги сите провизии на главните вилушки

git log - no-merges - stat - reverse master ..

Избор на заложби преку гранки со користење на цреша

git исход <име на гранка> && гит цреша <извршува-иш>

Пронајдете ги гранките што содржат извршена хаш

гит гранка -а - содржи <извршува-иш>

Алтернатива:

гранка на гит - содржи <извршува-иш>

Git псевдоними

конфигурација на git - глобал алијас.<се справи со> <команда> 
конфигурација на git - глобал алијас.статус

Брзо и привремено заштедете ја (стасехедо) извршената работа

git скривам

Алтернатива:

git stash заштеди

Stasheado на сите датотеки, дури и оние што не се подготвени.

git stash спаси -u

Алтернатива:

git stash save - вклучи-не-следи

Прикажи список на сите датотеки stasheado

git stash список

Користете каква било постепена промена без да ја избришете од поставената листа

применуваат git stash <скриј @ {n}>
git stash pop

Алтернативи:

git stash применуваат stash @ {0} && git stash drop stash @ {0}

Избришете ги сите зачувани тастатури

git скривам јасно

Алтернативи:

git скривам капка <скриј @ {n}>

Земете одредена датотека што е скриена

git исход <скриј @ {n}> -- <File_path>

Алтернатива:

git checkout stash @ {0} - <File_path>

Прикажи ги сите подготвени датотеки

git ls-датотеки -t

Покажете ги сите датотеки што не се подготвени

git ls-датотеки - други

Прикажи ги сите игнорирани датотеки

git ls-датотеки - други -i - исклучи стандард

Создадете ново работно дрво во складиштето (git 2.5)

git работно дрво додадете -б <име на гранка> <пат> <почетна точка>

Создадете ново работно дрво од ГЛАВА

git работно дрво додајте - одвои <пат> Глава

Избришете датотека од складиштето за git без да ја избришете од локалното складиште

git rm - зачувано <File_path>

Алтернатива:

git rm - кеширан -r <патека на директориуми>

Пред да ги избришете неподготвените датотеки, однесете тест-уред за да го добиете списокот со овие датотеки.

гит чист -н

Присилно бришење на неподготвени датотеки

чистам -f

Присилно отстранување на неподготвени директориуми

чистам -f -d

Алтернатива:

чистам -df

Ажурирајте ги сите подмодули

git подмодул претскажува git повлече

Ги прикажува сите промени во тековната гранка што не се споени со главниот

гит цреша -v мајстор

Алтернатива:

гит цреша -v мајстор <гранка што треба да се спои>

Преименувајте гранка

гранка на гит -м <име на ново-гранка>

Алтернатива:

гранка на гит -м [<старо-гранче-име>] <име на ново-гранка>

Ажурирајте ја „одликата“ и направете споена „господар“

функција за исходот на git && git rebase @ {- 1} && git checkout @ {- 2} && спојување на git @ {- 1}

Архивирајте ја главната гранка

господар на архивата на git - формат = zip - излез = master.zip

Изменете ја претходната обврска без да ја измените пораката за извештајот

git додадете - сите && git commit - име - не-уредувај

Избришете ги далечните гранки кои веќе не постојат по потекло

git извади -стр

Алтернатива:

потекло од далечинско реже

Преземете го извршениот хаш од првичната ревизија

 git rev-list - обратна ГЛАВА | глава -1

Погледнете го дрвото на верзијата

git log --pretty = oneline - став - украси - сите

Алтернатива:

гитк - сите

Додадете проект во складиште со користење на под-дрво

git поддрво додадете - префикс =<име_директориум>/<Име на проектот> - сквош git@github.com:<корисничко име>/<Име на проектот>.гит господар

Добијте ги најновите измени од вашето складиште за поврзан проект користејќи подстево

повлече под-дрво на git - префикс =<име_директориум>/<Име на проектот> - сквош git@github.com:<корисничко име>/<Име на проектот>.гит господар

Извезете гранка и нејзината историја во датотека

git пакет креирај <датотека> <име на гранка>

Увоз од пакет

git клон репо. пакет <репо-дир> -b <име на гранка>

Го добива името на тековната гранка

git rev-parse - скратено-ref HEAD

Игнорирај датотека што е веќе извршена (на пр. Блог на промени).

git ажурирање-индекс - претпоставка-непроменет Блог на промени; git изврши -а; индекс за ажурирање на git - не-претпоставува-непроменет Блог на промени

Stashea се менува пред да се преуреди

git rebase -автосташ

Пребарувајте по ID во локалната гранка

повлечете го потеклото на git<id>/ глава:<име на гранка>

Алтернативи:

потег на потекло од git /<id>/ глава:<име на гранка>

Ги покажува најновите ознаки на тековната гранка

git опише - ознаки --накраток = 0

Барајте разлики.

гит диф - збор-диф

Игнорирај ги промените во датотеката за трага

индекс на ажурирање на git - претпоставка-непроменет <име на датотека>

Вратете

индекс за ажурирање на git - не-претпоставува-непроменет <име на датотека>

Исчистете ги датотеките од .gitignore.

гит чист -X -f

Вратете ја избришаната датотека.

git исход <бришење_комитет>^ - <File_path>

Вратете ги датотеките со специфично извршување-хаш

git исход <извршува-иш> -- <File_path>

Секогаш преуредувајте наместо да се спојувате

конфигурација на git - глобална гранка. автоматско поставување на целите секогаш

Наведете ги сите псевдоними и поставки

git конфигурација - список

Направете чувствителност на големината на гумите

конфигурација на git - глобално јадро. мали букви лажни

Видови на само-корекција.

конфигурација на git - глобал помогне.автоправи 1

Проверува дали промената е дел од изданието.

git име-rev - само име <ША-1>

Чиста суво трчање.

исчисти гит -фд - исуши

Означете ја обврската како решение за претходната обврска

git изврши --fixup <ША-1>

Корекција на сквош

git rebase -i --автокваш

Прескокнете ја областа за сцена за време на извршувањето.

git изврши -ам <изврши порака>

Наведете ги игнорираните датотеки

git проверете-игнорирајте *

Статус на игнорирани датотеки

git статус - игнориран

Обврски во филијала1 што не се во филијала2

git log Branch1 ^ Branch2

зачувајте и повторно користете ги претходните резолуции за конфликти

конфигурација на git - глобално повторување. овозможено 1

Отворете ги сите конфликтни датотеки во Уредувачот.

git диф - само име | уник | xargs $ УРЕДНИК

Пресметајте го бројот на неподготвени објекти и нивната потрошувачка на дискот.

гит-брои предмети - човечки-читливи

Одржување на недостапни предмети

git gc - процедура = сега - агресивно

Веднаш прегледајте го вашето складиште на gitweb.

git instaweb [- локално] [--httpd=<httpd>] [--пој=<пристаниште>] [--прелистувач=<прелистувач>]

Погледнете ги потписите на GPG во дневникот за потврда

git log - шоу-потпис

Отстранува записи од глобалните поставки.

конфигурација на git - глобален - поставување <влез-име>

Добијте нова гранка без историја

git checkout - сираче <име на гранка>

Ја прикажува разликата помеѓу датотеката за производство и најновата верзија на датотеката.

гит диф - фази

Извлечете датотека од друга гранка.

гит шоу <име на гранка>:<име на датотека>

Наведете го само коренот и потврдете ја спојувањето

git log - прв родител

Спојување помеѓу две заложби

git rebase - интерактивно HEAD 2

Наведете ги сите гранки

господар на исходот од гит && гранка на гит - не се спои

Пронајдете користејќи бинарно пребарување

git bisect start git bisect bad git bisect good v2.6.13-rc2 git bisect bad git bisect добра git bisect ресетирање          

Наведете извршувања и промени на одредена датотека

git log - следете -p - <File_path>

Клонирајте една гранка

git клон -б <име на гранка> - единствена гранка https://github.com/user/repo.git

Создадете и префрлете се на нова гранка

git одјавување -б <име на гранка>

Игнорирај ги датотеките што имаат промени во провизиите

git конфигурирај јадро.fileMode лажни

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

2 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Gabriel dijo

  Одлична компилација на команди

 2.   Исус Пералес dijo

  Одличен придонес !!