Како да споделувате датотеки на мрежата на Линукс

Овој оди кај нашиот колега Клаудио, кој сака да научи како да конфигурира мрежа на Linux без употреба на Samba. Во непријателски коментар, Клаудио бара создавање на GUI за да може да заврши работа што илјадници (ако не и милиони) луѓе веќе ја завршиле претходно и ќе продолжат да ја прават ... бидејќи голем дел од оваа работа е по конзола, а тој не му се допаѓа Многу претпочитаат да создадат GUI за да можат да го користат лесно (барем Windows како што вели) неговата внатрешна мрежа. Ајде прво да го прегледаме ова малку пред решението.

Деловен режим наспроти FOSS

Па, ајде да бидеме едноставни од самиот почеток ... Ова е нешто што секогаш се тврди во проектите ФОСС (слободен и софтвер со отворен код), недостаток на квалитет на работа Отсекогаш сум слушал, но такво игра подобро е да го купите од компанијата tal затоа што е подобро, таква програма е mejor отколку неговата бесплатна верзија, таков систем е mejor отколку друг бесплатен. Да видиме зошто е ова:

На компанијата tal живот на вашиот софтвер

Ако сум компанија и мојата работа е да продавам софтвер, тоа значи дека треба да продадам нешто исклучително добар за луѓето да го купат, и затоа морам плати до моите развивачи да го добијат, и ова е почетната точка на ова прашање, слободниот софтвер, а во некои случаи и отворениот извор е развиен од добра волја. На луѓето не им се плаќа да развијат нешто за останатото. Па ако ми кажеш како си софтвер систем или што и да е подобро од нејзината бесплатна верзија, веројатно ви велам, но има голем проблем во тоа:

Направен е за да ве направи зависни

Ова е како дрога, колку повеќе комерцијален софтвер користите, толку е помала можноста да размислувате и да ги решавате работите автономно. Ајде само да размислиме за ова за една секунда, дали знаете каде заработувате повеќе, во продажба или во одржување? Па, одговорот на ова е едноставен, без оглед колку е скапа програмата или системот, профитот во одржувањето секогаш ќе биде поголем од профитот од продажбата, бидејќи во моментот на проблемите, не е важна сумата на пари што мора да се инвестира за да се реши, бидејќи едноставно не може промена на инфраструктурата во тој момент.

Неопходноста е мајка на создавањето

Непријателски начин да се побара GUI не е доволна причина да се направи тоа, а во исто време, жал ми е ако го повреди Клаудио, но имам многу поважни работи и проекти за учество за да го вложам своето време во решавање на вашиот недостаток на автономија и вашата ментална пасивност. Но, бидејќи прашавте, добро, ќе објасниме зошто сè уште нема GUI за нешто што треба да се направи Windows толку е едноставно.

Кога споделувате папки во прозорците, создавате безбедносни дупки

Тука повеќе од еден ќе ми каже дека грешам и сл итн ... но вистината е дека кога користите nmap Да препознае компјутер со Windows, веројатно ако е на „доверлива“ мрежа, тој ќе извршува услуга на некоја порта за да може да споделува датотеки. Ова не само што е опасно, туку е толку малку познато што многу од успешните напади се јавуваат поради споделување пристап преку мрежата. Но, зошто се јавува ова? Па затоа што филозофија  Виндоус ве учи да кажете SI без да знае точно што се случува. (Се сеќавате на зависноста?) Многу едноставен начин да се реши ова би било добро да се грижиме за опремата, но како што е филозофија Виндоус не е тоа, ова е местото каде што одржување влегува во игра и ве тера да морате потреба некој да прави работи за тебе.

Не е потребно

Ако неопходноста е мајка на создавањето, без потреба, тогаш нема ништо. Ова е нешто што е многу едноставно за разбирање, ако на луѓето што го користат (обично системски администратори или луѓе кои користат сервери) не им треба, тие нема да го создадат. Во многу посебни случаи (обично во слободен софтвер), креаторите се ставаат малку на нозе на помалку искусните и одлучуваат да помогнеме создавање GUI (Git има GUI за оние кои сакаат да го испробаат), но повторно, ова е за чисто добра волја на креаторите, од количината на работа реално е толку голем, а програмерите толку малку, што тие работни места се исфрлени во слободно време од некој kindубезен развивач. (Да се ​​потсетиме дека никој не ви плаќа за да го направите тоа, а вие сè уште имате семејство, работа и обврски)

Насилството никогаш нема да биде решение

Земете го ова како совет и коментирајте за сите што го прочитаа, многу се сеќавам на едно видео што некогаш го видов од интервју со Обама (некој што го сметам за одличен пример за личност), каде лут човек почнува да го критикува и навредува и тој не апсолутно ништо. Тој не стори ништо, не затоа што не можеше, односно беше најмоќниот човек на планетата во тоа време, туку затоа што знаеше дека не треба да се спушта на тоа ниво. Тоа не е и нема да биде решение во овој живот, влегувањето во расправија никогаш нема да донесе ништо добро, има луѓе што може да веруваат дека така, но барем заплашувањето и коментарите на X нема да ме трогнат. Само го оставив како коментар лабава пред да започнете со упатството.

NFS

Мрежен датотечен систем е протокол на ниво на апликација кој обезбедува информации централизирансикронизада во мрежа, работи и за Линукс системи како што се Виндоус и други (ова се должи на тоа да биде дизајнирано да ниво на апликација) Како зборуваме така централизиран, тоа значи дека се соочуваме со решение за модел Клиент / Сервер. Ова веќе го допревме површно во друг момент, но ништо друго да нагласиме еден мал детал.

Зошто е важно да се имаат централизирани информации?

Некој друг ќе рече:но имам важни информации за секој вид машина што ја имам, мојот работен лаптоп, мојот домашен компјутер, итн итн. ». Проблемот е во следново, ако се следеше ефикасен модел за бекап, ќе се забележи дека создавањето и одржувањето на бекап на многу точки е комплицирано, многу полесно (за сите нас кои користиме скрипти и други) е да создадеме единствена точка каде што пристигнуваат информациите и оттаму започнуваат да ги штитат податоците. Покрај тоа што има повеќе верзии во различни точки не само што го отежнува следењето на информациите, туку и ја прави работата покомплицирана.

Јас не измислувам барут

За оние кои за секунда веруваат дека ова го открив со обиди и грешки, затоа што ништо не е подалеку од вистината, јас само користам малку од она што ми го нуди Гугл и ајде да видиме што најдов при првото пребарување (ќе претпоставам дека се наоѓаат во Убунту оние кои го користат, а претпоставувам дека за Федора промената треба да биде минимална)

Google

Сопствена Кристофер Дијаз Риверос

Секогаш следете што пишува Официјално. Ова е можеби еден од првите чекори што треба да се следат и го ставам во случај некој да помисли дека знаев нешто за NFS пред да го напишам овој пост.

TL; ДР

Сопствена Кристофер Дијаз Риверос

Премногу долго; не читај. Секој пат кога ќе ја видат оваа кратенка, тие можат да бидат 100% сигурни дека тоа е „мрзливиот“ начин за решавање на проблем, многумина ќе ми се пожалат дека како да знаат дали е на англиски јазик, добро, сега тие го знаат тоа за да нема можност да се тврди подоцна 😉 Јас многу го користам урбаниот диксијатар за да разберам многу од овие концепти.

Официјална документација (на шпански јазик !!)

Сопствена Кристофер Дијаз Риверос

Некоја срдечна душа ја презеде работата да ни ја преведе оваа едноставна, но целосна страница со сè што е потребно за да инсталираме NFS-сервер на нашата мрежа.

Брзо ќе ги видиме чекорите што треба да ги следиме. Јас те оставам линк за theубопитните кои не можат да го користат Гугл од Х причини за да дојдат на истото место.

Инсталирајте ги серверот и клиентот

Сега ќе инсталираме со конзола што е потребно на двете места за користење на споделените датотеки. На серверот што го инсталираме nfs-kernel-server и на клиентот nfs-common

Сопствена Кристофер Дијаз Риверос

Сопствена Кристофер Дијаз Риверос

Конфигурирајте го серверот

NFS работи преку конфигурациска датотека лоцирана на /etc/exports. Оваа датотека кажува на NFS кои датотеки да ги споделат и како да ги повикаат, покрај тоа што имаме многу добри примери за тоа како да ги користите стандардно, ние ќе ги користиме consola да го уреди благодарение на секогаш сигурниот vim (оние на кои не им е пријатно Вим можат да користат nano)

Сопствена Кристофер Дијаз Риверос

За овој едноставен пример, им кажувам на извозот дека сакам да ја споделам мојата папка workspace (на * означува дека сакам да ја споделам целата содржина и без да оставам простор ги пишувам дозволите и опциите што најмногу ми одговараат, во овој случај rw за пишување и читање)

Рестартирајте го серверот

Ако сме добро конфигурирани, треба да го рестартираме серверот (или да го стартуваме ако не е активен), не е потребно секогаш кога има промена, но ја користам можноста да ви кажам јасно, ако не сакате да рестартирате сè, едноставно exportfs -ra реши го прашањето.

Сопствена Кристофер Дијаз Риверос

Првата линија systemctl start nfs-kernel-server активирајте го серверот, вториот е само за да проверите дали сè е во ред (ако не е зелено, не е во ред).

Поврзете се со серверот

Сега ќе ја поврземе нашата друга опрема, за тоа ќе ја користиме consola, и командата mount.

Сопствена Кристофер Дијаз Риверос

Тука вреди да се нагласи дека IP-адресите се доделени по ваш вкус, не знам дали ќе користат DHCP или рачно, но откако ќе ја имаат IP-то, можат да го користат, додаваат : / патека / на / вашата / папка и место каде што можете да ја поставите врската, во мојот случај создадов папка наречена compartido.

Отворете го прелистувачот

Сопствена Кристофер Дијаз Риверос

Тука и двајцата се во верзија consola како во верзијата GUI. И ви покажувам малку како ја извршувам мојата работа во институтот, јас секогаш користам виртуелни машини за работа на информациите за курсевите, (затоа тие ќе видат инсталиран OSX) и по еден за секој јазик, така што можам да имам контролирани развојни средини и не го исполнувај мојот Gentoo со непотребни програми. Зошто убунту? добро ми се допаѓа повеќе од Fedora и побрзо е да се создадат машини за тестирање што и јас ќе можам брзо да ги избришам. Како што реков ... секој ја следи својата филозофија и остави сè подготвено користете без многу размислување Тоа е нешто што го прави ubuntu многу полесен за неговите корисници 🙂 (покрај тоа, јас го направив мојот системски сертификат за администратор во ubuntu (LFCS ви овозможува да го дадете во трите големи семејства на системи: Ubuntu (Debian), CentOS (Red Hat) и SUSE (SUSE) )), затоа беше добар начин да се запамети apt-get y apt)

 Конечни мисли

Овој пат веќе напишав многу, но како што можете да видите Клаудио, тоа е само 4 чекори (се надевам дека можете сами да го направите Google за да не сметате), и погодете што ... не ви треба GUI за пет команди. Извинете ако не можам да ја исполнам вашата желба да го направам светот ГНУ / Линукс плус Виндоус и да ве спречам малку да размислите и да научите да гугл ствари. И, ако сакате да имате постојани промени во вашата мрежа и опрема преку /etc/fstabПа, ќе мора сами да го пронајдете.

За сите други, ве молам извинете дали сум бил груб со овој пост, и иако го напишав малку нерасположен (морам да признаам дека никој не сака да ја доведува во прашање нивната работа и напор, па дури и помалку од повикан размавтач) ... Навистина се надевам дека ова може да помогне повеќе од една во нивната работа за поврзување. Ви благодарам многу што дојдовте тука и покрај мојата несмасност и грешки, поздрав


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

34 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Мигел Мајол и Тур dijo

  Ги следев чекорите за Манџаро (Арх) во текот на денот и не ми успеа (споделувам со Самба) и додатоците за споделување на Тунар и Наутилус
  Во однос на „прозорецување“, мислам дека KISS е FLOSS несоодветен. Во MS WOS има и комплицирани работи што треба да се направат и во никој случај не изгледа добро за корисникот.
  Зошто да не обезбедите скрипта или мета-пакет што инсталира и конфигурира NFS наместо да копира и залепи 5 команди?
  Не толку многу се осмелуваат на првиот, а уште помалку на вториот
  И, ако додадеме додаток за споделување на NFS во Thunar и / или Nautilus (или други) подобро за FLOSS и KISS, или не?
  И јас не пишувам дека тоа е твоја домашна задача, но би бил среќен ако некој го стори тоа (и за Самба за запис) и го искористи како друга алатка за „конвертирање“ на луѓе во GNU / Linux покажува колку е лесно да се сподели папка преку NFS (или Samba) за да го користите од Smart TV со Kodi

  1.    Октавио Санчез dijo

   Зошто не се обидете сами да го направите тоа? Со други зборови, ако сметате дека е потребно и корисно за FLOSS и KISS, тогаш продолжете и соработувајте со заедницата на тој начин.

   1.    Мигел Мајол и Тур dijo

    Ми недостасува тоа знаење, програмирање.
    Тоа од друга страна е тривијално за оние што ги имаат и сакаат да го сторат тоа.
    И, ако сте студент по компјутерски науки, кој сака да покаже такво нешто на вашето CV, подобро.
    Во врска со тоа што ми помогна, правејќи го тоа со САМБА, веќе објавив резимиран туторијал во форумот Манџаро за оние кои можат да го искористат https://forum.manjaro.org/t/suggestion-samba-and-or-nfs-shares-and-plugins-easy-by-default/34169/4

 2.   РАФАЕЛ ПРЕСИЛА dijo

  ЗА РЕДОВЕН ИЛИ ОСНОВЕН КОРИСНИК, КАКО ГИ ОСТАВУВАМЕ ОВИЕ АКТИВНИ УСЛУГИ СО ПРЕДЛОГ?

  1.    Крис АДР dijo

   Здраво Рафаел, за да можете да ги оставите стандардно со стартувањето на машината, потребно е да ја уредите датотеката / etc / fstab, така што таа ќе се поврзе директно со мрежата, бидејќи тоа е малку поспецијализирано и сметам дека го прашувате во деловно опкружување, постојат и други безбедносни причини, како што се дозволи и имиња на пристап, точки за пристап, дневници, меѓу другите. Поздрав

 3.   Карлос Диас dijo

  Па, започнувам во овој свет на линукс, и прочитав сè што сте објавиле неодамна, не го разбирам контекстот на вашата објава и мислам на борбата што ја имате со Клаудио, но јас навистина го ценам времето што го потрошивте пишувајќи ги сега споделете го вашето знаење, најмалку што можеме да сториме кој не плаќа за тоа е да ве прочитаме со почит! Ви благодарам многу и моите искрени честитки за одличната работа.

  1.    Крис АДР dijo

   Здраво Карлос, еве ја контекстуалната врска

   https://blog.desdelinux.net/preferimos-la-linea-comandos-los-guis/#comment-225111

   Не е толку борба, тоа би значело дека ќе се надевам дека ќе продолжам со темата, но откако ќе го прочитате контекстот, се надевам дека ќе ја разберете причината за моето лошо расположение, или, можеби, ја претерав ситуацијата, и во двата случаи е нешто што имам намера да продолжам да го правам

   И многу ви благодарам за вашиот коментар, јас сум возбуден да пишувам за вакви коментари и можеби ќе споделам добро време со сите што ги читате овие објави 🙂 Поздрав

 4.   Иван dijo

  Сè е во ред со објавата, она што јас не го »споделувам» воопшто е дека ОБАМА Е ДОБРО ЛИЦЕ !!!! еден од НАЈГОЛЕМИТЕ ШУТЕРИ ВО ИСТОРИЈАТА ЗАЕДНО СО ИСРАЕЛ. споделувањето на папка станува помал податок по читањето на ESO.
  Користам Linux многу години и им го препорачувам на моите пријатели кои користат Linux, но ве молам, работата на Обама е многу силна.

  1.    Крис АДР dijo

   Здраво Иван, благодарам што одвоивте време за коментар и споделување. Па, го сметам Обама за она што го сметам (и тоа е нешто многу лично, можете да го споделите или не, но вреди да се разјасни тука) за работи како esta:

   За оние кои веќе прочитаа други мои објави, и овде и на друго место, ќе знаете дека јас не сум многу „политичка“ личност во смисла да бидам свесен за ова, и всушност тоа е едно од прашањата за кое најмалку ми е грижа. Сакам да се обидам, но морам да го сторам тоа кога е потребно. Како што рече самиот Трамп кратко време откако стана претседател ... „ова е потешко отколку што мислев“ ... веќе разговаравме дека има црнци, белци и нијанси, но сметам дека вистински начин да ги препознаете е да го знаете СИТЕ контекст ... и тоа е нешто што при политичките одлуки е доста комплицирано заради природата на голем дел од информациите.

   Ако кажам дека го сметам за добра личност, тоа се заснова на позитивните лидерски квалитети што ги покажал во текот на целото време на јавна функција, не велам дека тој е совршен од секоја смисла, но има многу квалитети достојни да бидат имитиран. Се надевам дека ова успеа да ја направи темата малку појасна.
   Со почит

 5.   Лопез dijo

  Вие во Таринга би полуделе.

  1.    Крис АДР dijo

   Или едноставно би го оставил тоа наскоро после after поздрав

 6.   Карлос Зевалос dijo

  Самба за мене ги исполнува сите мои барања, во моментов ја извршувам во деловна мрежа со корисници и групи и со дозволи за одредени папки засновани на профилот на корисникот, супер ми оди и имам клиенти за прозорци и Linux

  1.    Крис АДР dijo

   Па, јас никогаш не сум влегол многу во светот на Windows-linux интеграција, и тоа навистина ме прави curубопитен, но добро е што ви се допаѓа и кој знае, ако се осмелите да напишете статија за тоа 😉 честитки 🙂

  2.    Claudio dijo

   Карлос, самба е многу добра за споделување во мрежа Виндоус-Линукс, но проблемот е кога имате LAN мрежа само со Linux. Самба не работи во вториот случај и мора да ги извршите сите чекори опишани од ChrisADR.

   1.    Гилермо dijo

    Не сум го имплементирал, но како што прочитав на нет:
    http://www.ite.educacion.es/formacion/materiales/85/cd/linux/m4/servidor_samba.html
    http://www.ite.educacion.es/formacion/materiales/85/cd/linux/m4/instalacin_y_configuracin_de_samba.html
    можете да инсталирате сервер за самба во Linux и затоа не е потребно да има прозорци за да го користите на мрежата.

    1.    Гилермо dijo

     На друга страница: https://www.driverlandia.com/instalar-samba-para-compartir-carpetas-en-linux-debian/
     Гледам дека од Win7 може да има проблеми со лозинката, но тоа би влијаело само на клиентите win7,8,10, а не на клиентите linux кои ќе користат самба сервер со Linux.

 7.   Фернан dijo

  Hi
  Отвори употреба yast има nfs модул, немам претстава за овие проблеми, што е повеќе, на мојот манџаро пред некој ден деинсталирав nfs пакети затоа што воопшто не ги користам, секогаш кога ќе научам малку повеќе отстранувам работи од него на мојата деликатес за гном што откривам дека тие воопшто не ми служат, и малку по малку троши помалку RAM меморија, мислам дека едноставните дистрибуции треба да имаат помалку претходно инсталирани работи, сфаќам дека носат многу работи за кои почетникот не знае ни за што служат, сигурно дека ако авторот на објавата ми поставеше gentoo, тој сепак ќе инсталираше 200 пакети помалку и ќе правеше се што правам со манџаро, сè додека поради моето незнаење, генту не се расипеше секако.
  Конечно, на оваа тема, мора да го посочиме она што Ричард Сталиман многупати го кажува дека слободниот софтвер не значи дека треба да биде бесплатен, мислам дека во денешното општество се навикнуваме да плаќаме паметен телефон полн со заштитен софтвер за кој не знаеме сè што прави и наместо тоа, ние сакаме бесплатен софтвер што ни овозможува сè полесно и е бесплатен, исто така, мора да се навикнеме малку да размислуваме и да бараме во случајот на овој пост. Немам идеја за nfs, но видов дека барем во openuse има графички модул за ова , Не знам дали ќе биде добро или лошо.
  Поздрав.

  1.    Мигел Мајол и Тур dijo

   Манџаро е одличен и не многу помалку брз од Gentoo.
   Но, ако сакате да го пробате Gentoo (исто така) ви го препорачувам Сабајон.
   Тоа е претходно инсталиран и едноставен Gentoo, малку повеќе или помалку што е Manjaro to Arch.

   1.    Фернан dijo

    Hi
    Јас го имам Сабајон во виртуелна машина и има многу поголема разлика помеѓу сабајон и генту отколку помеѓу манџаро и архлинукс, сабајон ја користи ентропијата како главен управувач на пакети (рамнотежа на конзолата и строгост на графиконот) што е бинарни пакети, има порта, но не знам препорачајте да го користите многу. Manjaro и arch го имаат истиот менаџер на пакети, променете дека веќе во manjaro имате многу инсталирано и конфигурации и складиштето, gentoo наместо тоа е да користите портај за да компајлирате со опции на кодот на guente, ние сме огромна разлика со sabayon што ви дава некои пакети кои доаѓаат од gentoo, но со генерички опции.
    Поздрав.

 8.   Ismael dijo

  Неодамна, се занимавав и со овие проблеми, кога некој започна да работи во Linux, фрустрирачки е да не се најдат брзи решенија или апликации што треба да имаат практични и не незгодни процедури. Јас ги почитувам и заблагодарувам програмерите кои одвојуваат време, и сакаат да ја завршат својата работа добро, тие ме научија ако некој направи нешто бесплатно или не треба да се направи добро затоа што таму носи личен печат. Но, постојат крајности. Линукс е намуртен бидејќи е претерано неуредно да се прават процедури и да се инсталираат функции, а сето тоа од страна на развивачите кои, со можност да ја подобрат својата работа, ги оставаат прилагодени на долгите терминални команди. Другата крајност е тоа што има корисници кои одат од „школка“ кои од страна на безделничење или ментална пауза сакаат некој да стори сè за нив.

  1.    Крис АДР dijo

   Здраво Исмаел, благодарам за споделувањето и само сакам да нагласам неколку работи ... УНИКС користи прилично јасна филозофија во развојот на програмите „направи едно, и направи го тоа многу добро“, поради тоа многу програми прават само една работа, а тоа е Неопходно е да мора да се придружите на неколку за да се решат „сложените“ ситуации. Не негирам дека има доста програми што можат да бидат подобри, но барем на дното на сето тоа, јас не доживеав недостаток на логика во основните програми на GNU или во јадрото. Ateално е што таквата лоша идеја е генерирана од повремената програма што е лошо „осмислена“.

 9.   Claudio dijo

  БЛАГОДАРАМ пријателе ChrisADR, очигледно знаеш многу за твоето, ти честитам и се извинувам ако бев малку груб во мојот претходен коментар, во терминалот или излезот за предност на gui. Но, со овој пост, вие само го потврдивте она што јас постојано го тврдам во Linux, лесен начин за споделување папки на Linux LAN мрежа и како што добро опишувате во овој многу добар пост, тоа е многу мачно за мене како корисник, морам да направам толку многу чекори во терминал за да може да ги споделуваме папките на мрежата на Linux. Повторувам, благодарам за овој пост и сигурно ќе биде корисен за многумина, не за мене, за жал. Очекувам многу повеќе од Linux. Засега, ќе морам да продолжам да користам Guindous за моите LAN мрежи. И, се разбира, на мојата тетратка, продолжувам со мојот драг MX Linux.

  1.    Равенмен dijo

   Многу едноставно решение на кое честопати прибегнувам да го постигнам она што го сакате е да го искористите https://es.wikipedia.org/wiki/Secure_Shell_Filesystem y https://es.wikipedia.org/wiki/Files_transferred_over_shell_protocol.

  2.    Крис АДР dijo

   Здраво Клаудио ... добро ви благодарам што ви дадовте време да споделите и благодарам за извинувањата, извинете се и мене ако некаде бев груб. Па, иако е срамота ова што ми го кажуваш, јас имам предлог за тебе; Бидејќи тоа би можело да биде корисна функција и да се чини дека повеќе од еден е заинтересиран, би можеле да побараме проект да го спроведе како предлог за подобрување personally Јас лично немам време или можност да направам цела програма од нула, но можеби нашите колеги од Наутилус (Гном) или Делфин (Плазма) може да го имаат на списокот со обврски додека некој друг развивач не може да купи време, и веројатно го прави тоа многу побрзо од мене :)

   Ако ви се допаѓа идејата, можеме да видиме заедно како и каде да го објавиме предлогот за подобрување, кој знае и можеби нешто слично веќе се готви некаде 🙂 Поздрав

 10.   Тедел dijo

  Инсталирав Syncthing и немав повеќе проблеми. Јас придонесувам тука како алтернатива.

 11.   анонимни dijo

  Здраво, признавам дека откако ChrisADR шета на овој блог, го чекам следниот, вие само научете од него, благодарам за тоа, по друг редослед и продолжувајќи со една од точките на објавата.

  Контекстот е дека треба да копирам некои датотеки од банкоматите и да ги предадам на сервер (GNU / LINUX), работам на бекап систем, но имам состојба да работам со банкомати (банкомати) и не можам да отворам никакви порти, Немам ниту услуга за пренос на датотеки со мрежна мрежа Windows, ниту јас можам да користам ftp. Јас едноставно немам алатки за тоа, тој е премногу специфичен сервис и нема алатка за тоа.

  Но, знам дека има нешто како SSH и SCP и дека тие заедно се многу безбедни алатки, но како можам да инсталирам SSH во прозорците? а не точно програма што ми овозможува да го користам протоколот, ми треба нешто повеќе разноврсно, ми треба нешто со CLI интерфејс, очигледно не знам ништо, истражувајќи открив питонска библиотека која ви овозможува да користите различни мрежни протоколи и да направите некои истражувања за тоа како работи Имам функционален систем, каде што не користам самба или SFN, но можам да пренесувам датотеки користејќи добар безбеден протокол.

  Онаму каде што сакам да добијам со ова е дека со познавање на питон и знаење дека нешто постои (ssh), завршете ја зададената задача, ако бев некој друг ќе речев, тоа не е можно, треба да овозможам пристаништа или да ги активирам одликите на Windows или тоа нема алатка што ми го дозволува тоа.

  И тоа не продолжува на оваа тема, но ако ме прашате зошто претпочитам CLI отколку GUI, едноставно CLI е еднократно и тоа му дава премногу поголема моќ над графикот. Алатка CLI може да се користи од други програми (обвивка) графикот е наменет само за корисникот.

  1.    Крис АДР dijo

   Здраво ... Па, ви благодарам многу за она што го зборувате и ви благодарам што го споделивте вашето искуство.
   Како што споменавте, CLI се како магија зад сцената, не секогаш препознаени, но без нив многу од она што може да се види (GUI) не би функционирало воопшто.

   Поздрав

 12.   Артуро D. Дукоинг О. dijo

  Не очајувајте, запомнете дека корисникот на Виндоус е доста посебен и сè додека овој систем не го уништи нивното постоење, тие понекогаш почнуваат да се сомневаат во неговата корисност, па дури и тогаш ќе се вратат да го користат.

  Корисниците на Виндоус се легионски, а некои се повеќе демонизирани од другите и не се навикнати да ја читаат документацијата, затоа кога ги носите во опкружувањето ГНУ / Линукс страдаат толку многу.

  Јас многу ги користам вашите информации, благодарам за споделувањето.

 13.   Клаудио dijo

  еурекаааа, конечно го најдов она што ми требаше, „отворениот извор се развива со добра волја“. Тоа е јасно и многу за пофалба и се гледа дека има некој што имал иста потреба како мене и развил (или споделил) не можев да прочитам сè, решение што толку многу го барав. И да, со добра волја, "сподели" и јас сум многу благодарен. Но, како што вели воведот на овој пост, „мора да наплаќате за добри решенија“, очигледно нема да наплатам, но нема да ја ставам врската таму каде што го најдов решението, затоа што моето време вреди многу, не наплаќам туку ... требаше време да се најде. Можам само да им коментирам на оние кои се заинтересирани и ја имаат истата грижа, дека можете да го најдете во јуотуб. 🙂

  1.    Овни Каставеј dijo

   Колку е лесно да „побарате“ решение и некој да одвои време да ви го објасни детално без да ви наплати ништо. ChrisADR (кој не го познавам) не наплати ниту денар за тоа, но вие себично тврдите дека пронајдовте ресурс што некој друг, непрофитен, го споделил и вие одбивате да ја дадете врската (патем, нема потреба). Не знам ниту кој си, но сфаќам дека твојот став остава многу да се посакува. Запомнете дека тие „добри решенија (за кои треба да се наплаќаат)“ не сте ги направиле вие, а ниту лицето што ги направило не наплатило. Така, тоа само ве претвора во паразит (вид на предација. Блиска врска во која еден од учесниците (паразитот или домаќинот) зависи од другиот (домаќин или домаќин)) и добива некаква корист.) Забелешка: Јас ве ставам значењето за да немате мака да го барате, бидејќи вашето време вреди многу.

  2.    гуштер dijo

   Па очигледно мора да имате некое зло во главата, бидејќи имате корист секој ден од информациите што луѓето ги ставаат тука доброволно и кога „според“ ќе добиете нешто вредно, одбивате да го споделите, за да избегнете ваша сметка За да ви биде откажана, вашата IP-адреса е ограничена и веројатно ќе мора да правите постојани ревизии за да не можете повторно да влезете од FromLinux затоа што ако оваа заедница има нешто, тоа е за луѓе не за паразити.

 14.   Ернесто Иглесијас dijo

  Како прво, благодарам за објавата, тоа беше многу корисно, иако не толку едноставно како што сакаа да го насликаат, многу повеќе во потрага. Сепак, сметам дека е крајно навредливо и не е на место сите воведи и коментари кои немаат никаква врска со проблемот, ако не авторот не сакаше да одговори подобро, некој друг ќе одговореше на тоа и тој не мораше да го нарекува добар самарјанин откако ги наплати информациите за навреди . Како и да е, благодарам. Во врска со тоа дали наплатуваат или не, или дали прават сè „за theубов кон другите“ не е причина да се прават работите „по половини“ и „гуглај некој друг“, затоа што не мора секој да знае сè или „да копира и лепење »кодови значи користење на главата или разбирање на што било. Поздрав до сите и добро утро

 15.   leonidas83glx dijo

  Она што сакам е да монтирам папка на хард диск NTFS што ја имам наследено од Виндоус. Јас можам да пристапувам и да и пишувам од мојата главна машина, но не можам да го монтирам на лаптопот, инсталирајќи го NFS-серверот на главната машина и клиентот на лаптопот. Пробав сè, но нема случај.

 16.   Јас не ти кажувам dijo

  Постави глупости што не го прават она што ветува.