Топ 10: Дистрибуции на Linux за 2015 година

За да ја започнеме 2016 година, вреди да се запамети колку беше одлична 2015 година за заедницата на Линукс и за светот со отворен код.

Во оваа прилика би сакале да ги споменеме најдобрите дистрибуции на Linux што ни ги остави 2015 година.

Започнете Топ 10!

За дистрибуирани компјутери во облак: Убунту LTS 14.04.3

ubuntucloud Една од најпознатите дистрибуции, со која започнуваат многу ентузијасти на Linux, е повеќенаменска и денес се смета за стандард. Се базира на Debian и е способен да работи на следниве архитектури:

 • x86
 • 64 AMD
 • Спарк
 • АРМ

За неговото извршување во услугите на Облак, вреди да се напомене дека Ubuntu е препорачан од Microsoft како најдобра дистрибуција на Linux за Microsoft Azure. Убунту го управува 65% од облаците на OpenStack; Благодарение на Canonical нуди распоредување на Ubuntu серверите во Openstack со алатката Автоматски пилот. Во прилог на широкиот сет на алатки развиени од Каноник за управување со облак.

Дополнително има juju, каталог на услуги, брз за инсталирање, претходно конфигуриран за кој било облак поддржан од Ubuntu.

Некои од клиентите што ја користат оваа услуга на Убунту вклучуваат: Скај, Јаху Јапонија, Дојче Телеком, Блумберг, Лексис Нексис, Самсунг, ЕБај, Волмарт, Циско, Лично лице, меѓу другите

За сервери: OpenSuse Скок 42.1

отвора-скок Смета за првиот "хибридна" дистрибуција, врз основа на бинарни Користете Linux Enterprise (SLE), го меша најдоброто помеѓу безбедноста и стабилноста на компанијата и креативноста и иновативноста на Заедницата.

Процесот на инсталација на OpenSuse е целосно потпомогнат, графички и интуитивен. Овозможување на конфигурирање на системот за специфични цели од неговиот инсталатор, кој автоматски ќе изврши инсталација и конфигурација на пакетите.

Треба да се напомене дека тој веќе има корекции и подобрувања што ќе бидат вклучени во SLE 12 SP1, покрај фактот што Сусе изјави дека некои од подобрувањата на верзијата на претпријатието ќе достигнат и до OpenSuse, обезбедувајќи ја безбедноста и стабилноста што се очекува од дистрибуција на категории. бизнис.

Преку  YaST (Реномираниот контролен центар) и машини (алатка за опис на системот, за репликации и миграции), креирањето и управувањето со серверите може да се направи подобро и лесно.

Благодарение на слободата и стабилноста што ги нуди OpenSuse Скок 42.1, дали е наша препорака да се користи во сервери.

За игри: Steam OS

ние пароси Развиен од гигантот за видео игри Вентил, како оперативен систем за конзоли врз основа на Дебијан. Целосно бесплатно и развиено (првично) за конзолите Машини за пареа; фузија помеѓу опрема или компјутери за лична употреба, со конзоли за видео игри.

Е можете да играте со различни платформи за стриминг и ќе имате пристап до стотици игри компатибилни со SteamOS.

Haveе имате пристап до библиотека на игри, бесплатни и платени. Лесна конфигурација до специјализиран хардвер како што се  Парен линк, што овозможува откривање на која било опрема што користи Steam на вашата мрежа, на овој начин играта ќе биде се пренесува преку компјутер на ТВ, со аудио и видео податоци во реално време. Ништо комплицирано и многу лесно да се направи ако сте lубител на видео игри.

Ние мора да го споменеме големиот број придонеси што ги даде Valve, изменувајќи и оптимизирајќи го јадрото на Linux за да го направи тоа висококвалитетен центар за забава.

За деца: Шеќер

шеќер Со сопствено опкружување развиено во Пајтон, со GPL лиценца сè уште во развој, и која, за разлика од другите дистрибуции, ја нема опцијата за повеќе задачи, па затоа работи само со една задача истовремено. Со цел да ги поддржиме најмалите со нивното предучилишно и основно образование.

Првично развиена за проектот Еден лаптоп по дете; компјутери со ниска цена дизајнирани за деца на оддалечени локации или со ниски приходи. Награден проект имплементиран во бројни земји во Латинска Америка, Африка и Азија.

Се базира на Активности за шеќер, збир на специфични активности за поддршка на децата во различни области на школување. Активностите може да се користат и на други компјутери и други оперативни системи како што се Windows и Mac OS X.

Пристапено е како применет систем за  деца на возраст од 6 до 12 години. Нема работна површина кога компјутерот е вклучен и содржи четири прегледи: Група пријатели, соседство, јас и мојот дневник. Тоа е идеална дистрибуција за детето да комуницира со неговите соученици и за компјутерот да ги следи неговите секојдневни задачи.

Издавање на тркалање: Manjaro 15.12

деликатес Оваа дистрибуција базирана на Arch Linux се карактеризира со тоа што е прилично едноставна, лесна и многу привлечна за окото.

Вреди да се запамети терминот „тркалачко ослободување“ се користи за оние системи што се во постојан развој, ажурирани на почетната верзија секогаш кога тоа го бара, што овозможува ажурирање на библиотеката, апликациите и сите потребни пакети.

Со голем број десктоп опкружувања достапни од инсталацијата (од KDE, Gnome и Xfce до некои помалку познати како BspWM и JWM), претходно инсталирани кодеци за репродукција на мултимедијални датотеки и софтверски пакети од најновата верзија; за оние кои сакаат да ги имаат најновите карактеристики и да ја држат својата опрема на работ што крвари.

Меѓу неговите најистакнати аспекти, е напорот што го вложија развивачите за создавање графички асистенти за скоро кој било аспект на системот, овозможувајќи им на помалку искусните корисници на Линукс да уживаат во дистрибуцијата базирана на „Арх Линукс“ без целата мачна (но едукативна) конфигурација. ) што вклучува рачно инсталирање. Друг аспект што не може да се занемари е можноста автоматско менување на јадрото од графички волшебник, што во голема мера го олеснува тестирањето со различни јадра и без да ги претрпи компликациите од ова, да се изврши рачно овој процес (и да се остави системот целосно неупотреблив).

Без сомнение, оваа дистрибуција се карактеризира со нејзината брзина и ефикасност. Неговиот дизајн и сè што го опфаќа неговото одржување, ги насочува кон едноставен и лесно прилагодлив процес, кој не го попречува корисникот, а кој пак промовира автоматско и континуирано оптимизирање на процесите.

По дизајн: Основно OS

основно Тоа е систем кој се издвојува за а привлечен дизајн, која има едноставна и брза платформа.

Првата дистрибуција е да се спроведе обемна истрага за дизајн инженеринг. Разбирање од интеракцијата со корисникот до тоа како да се постигне хомогенизираат апликации така што корисникот може да биде ориентиран брзо и без потреба од прирачници. Ова им овозможува да ја лоцираат потребната апликација со прегледување на категориите во кои се организирани. Исто така, има одличен пребарувач што овозможува извршување на налози, или да се видат, една по една, апликациите во мрежен изглед, распоредени по азбучен ред. Сите дизајнирани интуитивно да го лоцираат она што го сакате на едноставен начин.

Вложениот напор во оваа дистрибуција е таков што тимот што стои зад него го создаде програмскиот јазик Вала, чија цел е развој на апликации за Gnome со синтакса слична на C # со компатибилност на бинарна до C-кодот, што го прави брз и ефикасен за ресурси.

Естетски е една од најатрактивните дистрибуции, со обрасци и интерфејси во најдобриот стил на Windows или Mac OS, но со најдоброто од Линукс зад сцената. Дефинитивно задоволство е да се користи оваа дистрибуција.

Ориентирани кон услуги во облак: Хром OS

хром Дистрибуцијата е ориентирана кон брзо, едноставно и безбедно искуство за оние корисници кои работат поголемиот дел од времето на Интернет.

Треба да се напомене дека оваа дистрибуција е родена како срцето на Chromebook, ефтините персонални компјутери (споредливи со таблетите) развиени од Google. Нема сомнение за квалитетот на секое парче што овој гигант од компјутерската индустрија ни го нуди и Chrome OS не е исклучок.

Пронајден е напојувано од екосистемот Хром, за да можеме брзо и лесно да ги инсталираме сите апликации и екстензии. Дополнително, некои од овие апликации имаат проширени функционалности за оперативниот систем Chrome. Исклучително лесен, брз и лесен, на таков начин што овозможува брзо исклучување, зачувување на состојбата на апликациите, а потоа започнување толку брзо што се чини дека само екранот е исклучен.

Ние мора да признаеме дека неговиот потенцијал е целосно искористен само кога е поврзан на Интернет, сепак огромното мнозинство на корисници не извршуваат големи функции на своите компјутери кога се без интернет-врска. Без сомнение, апликациите што се користат најдолго се оние веб-прелистувачи и канцелариски пакети (што Chrome OS дозволува да се користи без интернет), така што Chrome OS претставува идеална опција за оваа група на корисници.

Сè што вклучува документи, поставки и апликации, се хостирани во облакот, што го олеснува наоѓањето и добивањето на секоја од овие ставки на кој било уред. Ова е предноста што ја нуди поради капацитетот за складирање и лесната локација на сите ваши зачувани податоци. Мајчините апликации веќе не се потребни со овој систем, и во основа, сè што ви треба ќе биде преку Интернет и зачувано во него, со сите потребни безбедносни мерки.

За сите погоре, Chrome OS е вистинскиот систем за кој било вид компјутер, оставајќи ги хардверските врски за минатото.

За анонимност и приватност: Опашки

опашки Амнестички инкогнито систем во живо (Tails), наменети за оние кои бараат анонимност и приватност, Tails е идеален оперативен систем за овие задачи. Интернет-врските се прават анонимно и се користат Tor мрежа, така што не останува никаква трага од врските (Инкогнито), а единствениот уред за складирање е RAM меморија (освен ако корисникот не посочи поинаку), што се брише кога компјутерот е исклучен, така што нема да остане тип на датотека по употребата (амнезик). Доволно преносни и опремени да се користи на кој било компјутер од подигање во живо од USB или друг медиум и повлечете се без трага.

За поголема безбедност, има напредни криптографски алатки за да се чува безбедно сè што вклучува е-пошта или датотеки. Покрај вклучувањето алатки за трајно бришење (избришете) од датотеките на кој било хард диск или друг медиум за складирање.

Има виртуелна тастатура наречена Фиренца, што обезбедува поголема безбедност на сите ваши лозинки, избегнувајќи потреба да ги напишете на тастатурата. Ова HTTPS насекаде, што ве насочува кон најбезбедни и најмалку малициозни веб-страници. Исто така, може да се конфигурира да ја користи децентрализираната мрежа I2P (алтернатива на Tor), што овозможува многу побезбедно и анонимно прелистување и PW Gen, што генерира и управува со посилни лозинки.

Ако вашата желба е да користите компјутер и е невозможно да откриете дека сте биле таму (и никој не знае што правите), дефинитивно треба да ја користите оваа дистрибуција.

За бизниси: Red Hat Enterprise Linux 7.2

RHEL Дефинитивно А. стандард на ниво на Бизнис ИТ. Ред Хет нуди разновидни услуги за да ги задоволи потребите и барањата на секој бизнис. Тој нуди услуги за управување со облак или центар за податоци, среден софтвер JBoss и платформи за Linux за различни намени.

Со квалитетна поддршка достапна 24 часа на ден, безбедносен систем кој нуди точни грешки, база на податоци CVE (Заеднички ранливости и изложености) и сигнали што системот ги фрла кога ги открива постојните слабости. Сè што ви треба за компанија што сака да има јасна администрација на своите внатрешни процеси и да ги заштити своите ИТ средства.

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) е насочен кон сервери од различни намени, почнувајќи од компјутери со високи перформанси, домаќини на контејнери, системи во реално време и специјализирани конфигурации за специфични бази на податоци или апликации.

Меѓу алатките што ги нудат ги имаме Паметни управување со, што овозможува ажурирање или управување со системот, Сателит Red Hat кој е одговорен за оптимизирање на комуникацијата и управувањето помеѓу различните инстанци на РХЕЛ. Висока достапност, за брзо конфигурирање на услуги што бараат висока достапност и балансирање на оптоварување во кластери на сервери; и Еластично складирање при што можат да се воспостават споделени датотечни системи за да се обезбеди вишок во конфигурациите на податоците и серверот. Сите дизајнирани за различни деловни ИТ сценарија.

Тие дефинитивно продолжуваат да бидат во првите редови на деловните ориентирани комерцијални дистрибуции, омилени кај многу клиенти кои нудат прилагодливост кон различни области на индустријата.

За лична пресметка: Солусос 1.0

солус И покрај официјалното лансирање скоро на крајот на годината (27 декември 2015 година),  СолусОС е дистрибуција која брзо успева да заработи место на оваа листа.

Тоа е дистрибуција развиен практично од нула, бидејќи не се заснова на кој било друг. Од своето основање, таа е родена со цел да го пополни просторот што беше потребен во дистрибуциите на Линукс, дистрибуција ориентирана кон десктоп компјутери што корисниците можеа да ги користат без претходно искуство во Линукс.

Точно наместено за брои лицаl, без користење пакети посветени на задачите на серверот, со лесна интеграција во комерцијалните двигатели, оптимизирани за кориснички задачи и без зависност од командниот терминал.

Неговиот дизајн во голема мера беше насочен кон работната околина, базирана на GTK, наречена Budgie. Ова со цел да му понудиме на корисникот подобро искуство. Баџи е тестиран и рафиниран за да се обезбеди а висока тематика. Менито Баџи е дизајнирано како категорија брз пристап за вашите емисии, со прилично компактен преглед. Вреди да се натпреварувате со денешните комерцијални оперативни системи.

Со центарот за прилагодување, повикан Равен, можете да имате контрола на јачината на звукот, контролите на медиа плеерот, лесен пристап до календарот и многу повеќе, благодарение на вградување на аплети. Може да управувате со апликации и да го прилагодувате Баџи

Вашиот управител на пакети eopkg Поддржува пребарување, инсталирање, ажурирање и отстранување на пакет, како и пребарување на складиште на пакети и управување со складиште.

Меѓу некои од вклучените апликации наоѓаме:

 • Firefox 43.0.2
 • Nautilus 3.18.4
 • Ритбокс 3.2.1
 • Thunderbird 38.5.0
 • VLC 2.2.1

Дефинитивно многу полиран распоред со високо ниво на внимание на деталите, без да се изгуби од видната цел, десктоп компјутерите. На почетокот едвај троши околу 400 MB RAM меморија! Сосема охрабрувачка бројка за тоа колку вашата работна површина е елегантна и комплетна.

Предвидено е за 2016 година развојот на Солусос 2.0. Имајќи неколку точки на фокус: систем за обновување, алатки за миграција за корисници што доаѓаат од Windows или Mac OS, како и управување со резервната копија. Значи, ништо не недостасува за да ги имаме сите овие нови доблести во развојот.

Препорачливо за оние корисници кои сакаат пријатно, едноставно и моќно искуство за своите десктоп компјутери. Како лична анегдота, ви кажувам дека при презентирање на оваа дистрибуција на неписмени корисници на Линукс, нивните коментари беа Тој „Виндоус“ е многу убав и брз. Дали мојот компјутер го поддржува тоа?. Охрабрувачки коментари навистина, бидејќи Линукс има репутација на тешка за употреба од страна на оние кои го среќаваат за прв пат.

Што чекате да започне оваа 2016 година со некоја од овие дистрибуции?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

29 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   dfssdf dijo

  по дизајн мора да биде длабоко
  Тоа е дистрото што најмногу иновира во однос на дизајнот, во 2015 година е убавина

  основното е многу преценето

  1.    Ксикиз dijo

   Па, само што го пробав Дипин и гледајќи ја сликата од екранот на оперативниот систем Chrome, што се појавува во оваа статија, веќе не ми се чини дека тие иновираат толку многу ... идентично е.

  2.    Пепе dijo

   И сега deepin се базира на дебијан

 2.   Бенито Камело dijo

  Chrome OS? СолусОС? (ОС што излезе само неколку дена пред крајот на годината? Многу е добар, но е ГОДИШНО резиме).
  Извинете, но списокот IMHO без Linux Mint е неважечки.
  Поздрав.

  1.    Плочка dijo

   Linux Mint е Ubuntu надвор од кутијата, тие имаат добри теми и она што го направија со цимет е навистина интересно, но мислам дека заслугата е малку повеќе за Ubuntu. Како и да е, ја претпочитам Федора малку повеќе за аспектот за иновации или OpenSuse.
   Arch не игра многу и иако е дистрибуција со голем број на корисници, би рекол дека расте во тишина.

   1.    кајетано dijo

    Манџаро се базира на Арх

  2.    Волтер dijo

   Јас користев основно на нетбук околу 3 месеци, не бев убеден. Сега го тестирам со светло. Во мојата тетратка пробав многу. . . сега тестирам студент. . . но јас секогаш се враќам на нане. Не знам deepin, но ќе го пробам. Со почит

  3.    Алехандро ТорМар dijo

   Без Mint linux што треба да биде тука ... Дефинитивно оваа страница го губи кредибилитетот, јас целосно ве поддржувам ... И, пред сè, ставете го Bugmentary, знаејќи дека има подобри дистрибуции, поубави и пред се многу постабилни ...
   Јас можам да го направам Xfce поубав од Bugmentary

 3.   Јули dijo

  Во овој тип на написи тие секогаш ја изоставуваат мајката на сите дистрибуции, ДЕБИЈАН, што освен да не е за почетници, е секогаш стара и денес повеќе од кога било. Слаб оној што го напиша овој пост, или требаше да го стави „најкористениот дистрибуција“ Мислам дека требаше да биде најуспешен, но да се остави ДЕБИАН надвор, е како да знаете многу, но да не знаете ништо, многу инженер, но многу нееднакво.

  1.    TOM.MX dijo

   Ха ха ха не се лутиш Дон Julулио многу пати детето во куќата прави голема неволја, тие се зачудени што се господари и сопственици на сè, на куќата и на чангарото, но забораваат дека ТАТ е тој што гасови, фустани, обувки и нив Дајте им на тортиillaите со сирење ... добро, добро е што сакаат да летаат и е скоро природно, синот може да престане да биде син, но татко ми секогаш ќе му биде татко. На здравје

  2.    педрини210 dijo

   Јас го почитувам вашето мислење, сепак би сакал малку да ја набудувате структурата на објавата. Тој споменува категории, бидејќи во однос на перформансите и функционалностите, Шеќерот не би имал место на овој пост, сепак тоа е одличен проект, во корист на илјадници деца ширум светот преку Отворен код.

   Дебијан е Дебијан, како што велите „мајка на сите дистрибуции“, роден е во 1996 година ... Повеќе од 20 години искуство и развој. Знаеме дека Debian-чизмите каде што никој друг не прави, јас лично имав можност да најдам сервер Debian со 4 години без рестартирање, хард дискот беше целосно полн и неколку услуги сè уште продолжуваа без проблеми, на крајот на swap и ram!

   Написот НЕ е со наслов „Најдобриот дистрибутер на Linux“, ние се однесуваме на оние што се развиени во 2015 година. Debian го претстави Debian 8 „essеси“, како што веќе објаснив, не ја доведувам во прашање неговата моќ. Сепак, во категоријата Сервери, најголемата иновација во текот на годината беше претставена од OpenSuse и знаеме дека не е единственото дистрибуција што постои за оваа област.

   Можеби повпечатлива категорија ќе беше Интернетот на нештата, каде што Дебијан сигурно ќе победеше; Со доволно трпеливост и вештина, Debian може да се инсталира во микробранова печка (буквално). Успеа да се вклучи во нискобуџетни микроконтролери!

   За да завршам додавам:
   „Од фанатизам до варварство, потребно е само чекор.“ - Денис Дидро

   Слободниот софтвер е плуралност, разбирање и почит.

   1.    Пепе dijo

    фразата фанатизам е премногу

   2.    Хулио dijo

    Јас воопшто не се согласувам со она што го зборуваш и со дистрибуциите што ги ставаш на списокот. Ако сакате да ставите suse, поставете објава што ќе ги постави 10-те најиновативни дистрибуции. Секој што знае малку за ова на серверите, кралевите се Debian и CentOS. Тоа е она со што работат луѓето и компаниите ... и ако го сторат тоа, тоа ќе биде заради нешто што другите го имаат или го немаат.

    И Solus OS можете да го ставите за следната година ... смешно е што дистрибуцијата објавена на 27 декември излезе како најдобра дистрибуција во личните компјутери.

    Само сакам да ти поставам прашање. Дали навистина сте ги пробале 10-те дистрибуции што ги цитирате? Дозволете ми да се сомневам во тоа.

   3.    фобос dijo

    Воопшто не, фразата одлично се вклопува во фанбојот, ако не е описот што го кажуваат или го сакаат, тие навредуваат и дисквалификуваат. Соберете ги првите десет, сигурно 10-те позиции ќе бидат окупирани од дебијан

  3.    фобос dijo

   фанбои насекаде, како и секогаш, ако не и дебијан, фрлајте лутина

 4.   Стеван dijo

  Откако излезе основно, Фреја е дистрибуција што најмногу ми се допаѓаше и по својата естетика и по својата едноставност.Голем недостаток е неговата мала стабилност, се замрзнува кога се бара .. и за жал пред неколку месеци тоа едноставно откако ќе се префрли од една Wi -Фи мрежата до друга не успева, и нема друга опција освен да се користи копчето ... Мислам дека по решавањето на нејзините грешки «ДИСТРИБУЦИЈАТА!»

  1.    Алехандро ТорМар dijo

   Се согласувам со вас и од таа причина сметам дека овој список не треба да биде вклучен овде, зошто би го ставиле?

 5.   Спејсџок dijo

  Оној кој најмногу придонесува е Федора, а го нема ниту на оваа листа. Тоа е многу ризична, но професионална дистрибуција, а исто така и за употреба дома.

 6.   римски dijo

  Сметам дека за лични компјутери во 2015 година најдоброто беше LinuxMint со цимет, особено ако тоа ќе им го препорачаме на оние кои не знаат Linux. Без разлика дали станува збор за „надвор од кутијата“ или што и да сакате од Ubuntu, тоа не ги намалува неговите заслуги, бидејќи за обичниот корисник најважно е корисничкото искуство.
  Солус ОС излезе само неколку дена, замислувам дека е премногу зелен за да му се даде на неофит на Линукс.

 7.   Франциско dijo

  Се разбира, основната ја разви Вала за вас, иако овој јазик се појави многу пред дистрибуцијата. накратко ... што треба да прочитате од купувањето на блогов ....

  Казгара и елав нека се вратат!

  1.    Алехандро ТорМар dijo

   Пријател ми го привлече вниманието на твојот коментар, што мислиш со тоа?

 8.   Луикс dijo

  Може ли да се преземе Chrome OS за лаптоп што не е од Google?

  Знам многу малку за Linux, имам користено само Ubuntu и Xubuntu, не ми се допадна Xubuntu затоа што е донекаде ограничен и бидејќи мојот лаптоп е веќе донекаде стар, барам нешто полесно од Ubuntu.

  Ви благодарам многу за придонесите.

  Среќна Нова година на сите!

  1.    Алехандро ТорМар dijo

   Xubuntu Limited? Не знаете ли дека омилениот интерфејс и развивачите на Торвалдс користат Xfce? Зарем не знаете дека Xfce е уште поприлагодлив од Gnome, Kde, Lxde?
   Друга работа, личен совет, Chrome OS служи само за сурфање на Интернет, не трошете го вашето време обидувајќи се да го преземете затоа што нема да можете да ...
   Ако сакате нешто друго освен Убунту, препорачувам Манџаро, Федора или ОпенСаус

   1.    Луикс dijo

    Ви благодарам многу за вашиот придонес Алехандро. Како што ви реков, јас знам многу малку за Linux, ќе видам како подобро да го прилагодувам Xfce и да ги решам инцидентите што ги генерираше во минатото, и ако не успеам ќе се префрлам на OpenSuse (Chrome OS е целосно аут : Д)

    Уште еднаш, многу ви благодарам.

    Честитки!

 9.   Алехандро ТорМар dijo

  „Со дизајн на елементарен оперативен систем“ ... Дефинитивно е грешка и јас не ја споделувам, тие можеа да стават Linux Mint Cinamon кој е многу убав или прекрасниот Xfce ... Иако ако барате нешто уште поубаво, но тешко Кубунту ...
  Основно е далеку од заземање на оваа листа ...

  1.    Алехандро ТорМар dijo

   Патем, името на оваа дистрибуција е BugmentaryOS

  2.    педрини210 dijo

   Мислам дека има недоразбирање во она на што сакав да се осврнам во врска со дизајнот. За повеќе детали, вреди да се консултирате со оваа врска https://elementary.io/docs/human-interface-guidelines#human-interface-guidelines

   Честитки!

 10.   Даниел dijo

  Само што ги мигрирав своите машини во Манџаро 15.12 со KDE, во моментот ги сакам и визуелно и перформанси. Има добар асортиман на пакети во своите складишта, освен возвишен текст 2, не морав да барам ништо надвор, дури и емулатори на стари конзоли (sega, ps2 ...). Јас сум немирен задник во однос на оперативните системи, и ако до крајот на годината продолжам со него, тоа ќе беше доста достигнување.

 11.   гмеза7 dijo

  здраво: Тестирав неколку дистрибуции околу една година и останав со плодотвореност што се чинеше многу стабилна, релативно лесна за употреба за оние кои започнуваат со Linux, тоа е само за 64-битни компјутери. Овој коментар го пишувам за оние кои сакаат да започнат со GNU / linux бидејќи сè уште не можам да кажам дека знам многу, но бев во можност да извршам многу задачи. Овој пост е многу добар бидејќи претставува визуелен приказ на оперативни системи кои не сите ги знаеме и со тоа може да се испробаат оние што нè интересираат. Ви благодарам