Топ 9 клиенти на Bittorrent за Linux

BitTorrent е протокол дизајниран за размена на евиденција од врсник до врсник (согласување од колега o P2P) Протоколот Bit Torrent првично беше развиен од програмерот Брам Коен и се заснова на слободен софтвер.

Еве список на најдобри клиенти на Bittorrent за GNU / Linux.

Менувач

Менувач Дали е клиент P2P лесен, слободен и софтвер со отворен код за мрежата BitTorrent. Достапно е под Лиценца за МИТ, со некои делови GPL, И тоа е крст платформа. Го поддржува следново ОС: Mac OS X (Интерфејс Какао, мајчин) Linux (Интерфејс GTK +), Linux (Интерфејс Qt), NetBSD, FreeBSD y OpenBSD (Интерфејс GTK +) и BeOS (мајчин интерфејс). Првата верзија, 0.1, се појави во 2005 година.

Преносот е дизајниран да биде брз и лесен. Користи многу помала количина на ресурси од останатите клиенти на Bittorrent (како што е Вузе). Оваа одлична програма се обидува да обезбеди корисни и лесни за учење функционалности, избегнувајќи го оптоварувањето на корисникот со пакет функционалности кои на крајот не дезориентираат наместо да помагаат. Поради оваа причина, има помалку функционалности од останатите поцелосни клиенти.

Преносот е официјален клиент на популарната дистрибуција Ubuntu.

клучните карактеристики

 • Селективно преземање и приоритет на датотеките
 • Поддршка за шифрирани преноси
 • Повеќекратна поддршка тракери
 • Поддршка на тракери HTTPS
 • Блокирање на IP
 • Торентирање
 • Азуреус и μTorrent компатибилно споделување на фонтот
 • Автоматско мапирање на порта (со користење UPnP/NAT-PMP)
 • Порто сингл слушање за сите .torrent.
 • Брзо продолжување - со кеширање на врсници
 • Опции за автоматско сеење (споделете преземени податоци)
 • Авто-забрана на клиенти кои доставуваат лажни податоци
 • Известувања Обвинителна клупа y Режење
 • Прилагодлива лента со алатки
 • Напредна лента за напредок
 • Автоматско ажурирање со употреба Искра

Инсталирајте: тој е веќе инсталиран во Ubuntu. Таа е достапна во складиштата на Убунту.

Официјална страница: http://www.transmissionbt.com/

Потоп

Потоп Дали е клиент BitTorrent , создаден со употреба Пајтон y GTK + (преку PyGTK) Deluge може да се користи на кој било оперативен систем што го почитува стандардот POSIX. Таа е насочена кон обезбедување на природен и целосен клиент на работните околини на GTK како што се GNOME y Xfce. Официјална верзија за Windows е во фаза на развој. Програмата ја користи библиотеката C ++ либторрент.

Неодамна, развојот се фокусираше на доведување на Deluge во други оперативни системи. Почнувајќи со верзија 0.5.4.1, Deluge е достапен за Mac OS X преку Макпорти и достапен е официјален инсталерот за Windows.

Deluge е дизајниран да биде лесен и дискретен. Овозможува повеќе преземања истовремено, прикажувајќи ги сите во истиот прозорец. Кога треба да направите нешто друго, едноставно го минимизирате до фиоката и вашите торенти прекрасно се преземаат без да се мешате во вашата работа.

Според мое мислење, најдобриот клиент Bittorrent за Linux, заедно со Transmission (иако вториот е повеќе „тенок“ и помалку „комплетен“ клиент).

клучните карактеристики

 • Торентинг вклучен во главниот клиент
 • Приклучоците имплементирани како модули

Deluge ги поддржува следниве опции за поврзување:

Дополнително, Deluge ги има на располагање следниве карактеристики:

 • Овозможува преземање на повеќе датотеки од еден прозорец
 • Целосна претходна распределба и компактна распределба
 • Глобално ограничување на брзината на преземање или торент
 • Можност за избор на датотеки од торент пред да започне преземањето
 • Опција за давање приоритет на првиот и последниот дел од датотеката, за да се овозможи преглед на медиумот
 • Можност за одредување на глобална папка за преземање и папка со завршени датотеки
 • Систем на чекање за подобро управување со опсегот помеѓу преземањата
 • Способност да се запре споделувањето датотека откако ќе се постигне одреден сооднос
 • Способност да се сведе на минимум до сијалицата, а опционално го заштитувате фиоката со лозинка

Deluge поддржува целосен систем на приклучоци и многу од нив се вклучени во Deluge, вклучувајќи:

 • Блокирај го увозникот на списокот
 • Посакуван сооднос
 • Дополнителни статистички податоци
 • Локации
 • График на мрежна активност
 • Мрежен здравствен монитор
 • Увозник на RSS
 • Создател на торент
 • Известување за торент
 • Пребарување по торент

Инсталирај: Достапно е во складиштата на Убунту.

Официјална страница: http://deluge-torrent.org/

KTorrent

KTorrent е клиент на BitTorrent став KDE напишано во C + + y Qt. Бидете дел од KDE Екстракт, и неговиот кориснички интерфејс е едноставна Тоа е најдобриот и најпопуларниот клиент BitTorrent за KDE.

Еквивалент на Кторрент за GNOME тоа би било Потоп.

Карактеристики на главните карактеристики:

 • Преземи датотека torrent на групиран начин.
 • Поддршка за IPv6.
 • Поддршка за SOCKS до верзија 5, дозволувајќи му да функционира дури и зад a заштитен ид.
 • Откажување на преземањето на торентите ако просторот во HDD оскудно е
 • Ограничување на брзината на поставување и преземање на податоци, дури и индивидуализирање на секој торент.
 • Интернет за пребарување торент датотеки со користење на различни пребарувачи, вклучувајќи го и оној од официјалната страница на BitTorrent (со користење Конкатор преку KParts), како и можноста за додавање на сопствени машини за пребарување.
 • Следење UDP, повеќе информации.
 • Распоредувач на распоред на ширина на опсег во еден час интервали за секој ден од неделата.
 • Поддржува UPnP y DHT.
 • Можност за увоз на целосно или делумно преземени датотеки.
 • Филтер IP адреси несакани
 • Шифрирање на протокол.
 • Овозможува групирање поројни тонови.
 • Автоматско преземање од гасови RSS.

Инсталирај: Достапно е во складиштата на Убунту.

Официјална страница: http://ktorrent.pwsp.net/

Бит Торнадо

Бит Торнадо Дали е клиент BitTorrent. Тоа е наследник на експерименталниот клиент на Shad0w. Се смета за најнапреден клиент за овој протокол.

Интерфејсот потсетува на оригиналниот BitTorrent, но додава нови функции.

Карактеристики на главните карактеристики:

 • Ограничување за преземање / поставување
 • Дајте приоритет на преземањата кога ќе се преземат повеќе датотеки
 • Детални информации за поврзување со други клиенти
 • Препраќање порта UPnP (универзален приклучок и игра)
 • Поддршка за IPv6
 • Поддршка за PE / MSE

Инсталирај: Достапно е во складиштата на Убунту.
Официјална страница: http://www.bittornado.com/

qBittorrent

qBittorrent е целосно опремен клиент Bittorrent напишан целосно во C ++ и Qt4, заснован на библиотеката liberrent-rasterbar.
Тоа е одлична алтернатива за кој било од другите напредни клиенти.
Тој е многу брз и вклучува поддршка за Уникод, како и многу други карактеристики, како што е, на пример, добар интегриран мотор за пребарување торенти.

Карактеристики на главните карактеристики:

 • Симнете / Вчитајте повеќе торенти истовремено
 • Тоа ви овозможува да пребарувате во директориумот и да ги преземате сите поројни точки што се наоѓаат во него.
 • Поддршка за DHT (децентрализиран BT / без тракери)
 • Поддршка за μTorrent Peer eXchange (PeX)
 • Поддршка за шифрирање на Вузе
 • Препраќање порта UPnP / NAT-PMP
 • Претплатете се на RSS доводи
 • Прегледајте аудио / видео датотеки како што се преземаат
 • Ограничете ја брзината на преземање и поставување (глобално или торент x торент)
 • Автентикација на тракери
 • Издание на тракери
 • Преземање по ред (побавно, но подобро за преглед на датотека)
 • Изберете само некои датотеки во торентот за преземање
 • Можност за создавање торенти
 • Интегриран мотор за пребарување торенти
 • Можете да испратите торент директно од неговата URL
 • Поддршка за прокси
 • Поддршка за IP филтри
 • Го прикажува односот преземање / поставување на поројот
 • Интернет интерфејс за далечинско управување
 • Поддршка за стилови
 • Поддршка за уникод
 • Повеќе јазична поддршка (25 фунти)

Инсталирај: Достапно е во складиштата на Убунту.

Официјална страница: http://www.qbittorrent.org/

r Торент

r Торент е клиент на BitTorrent en режим на текст можност да им конкурира на другите клиенти на GUI; особено за неговата мала потрошувачка на ресурси.

Таа е достапна за секоја дистрибуција на Linux и за делумна имплементација за Mac OS.

rtorrent се базира на библиотеката LibTorrent. И двете се напишани на C ++ со акцент на ефикасност и брзина, додека сеуште се обезбедени функционалностите што можеме да ги најдеме кај клиентите со графички интерфејси.

Карактеристики на главните карактеристики:

 • Користете URL или патека за да додадете торенти
 • Стоп / бришење / продолжување на торентите
 • По избор, автоматски прикачувајте / зачувувајте / бришете торенти во одреден директориум
 • Поддржува безбедно и брзо резиме на торенти
 • Покажува многу информации во врска со врсниците и поројот

Инсталирај: Достапно е во складиштата на Убунту.

Веб-страница: http://libtorrent.rakshasa.no/

арија2

aria2 е многу корисна алатка за преземање датотеки од конзолата.

aria2 може да преземе датотека од разни извори и / или разни протоколи и се обидува да го искористи максималниот расположив опсег. Поддржува протоколи HTTP, HTTPS, FTP и BitTorrent.

Карактеристики на главните карактеристики:

 • Интерфејс на конзолата
 • Преземете датотеки користејќи протоколи HTTP, HTTPS, FTP и BitTorrent
 • Сегментирани / Поделени преземања
 • Поддршка за Metalink v3.0
 • HTTP / 1.1
 • Поддршка за автентикација на PROXY
 • ОСНОВНА поддршка за автентикација
 • Верификација на врсници во HTTPS со употреба на доверливи CA-сертификати
 • Сертификат за автентикација на клиент во HTTPS
 • Вчитување на колачиња Firefox3 и Mozilla / Firefox (1.x / 2.x) / Netscape
 • Поддршка за прилагодено заглавие HTTP
 • Поддршка за постојани врски
 • Поставете и преземете акцелератор
 • Екстензии за BitTorrent
 • Преименување / промена на структурата на стеблото на директориуми за преземања
 • Стартувај како процес на демон
 • Селективно преземање во мулти-датотека torrent / metalink
 • Поддршка на Netrc
 • Конфигурациска датотека
 • Поддршка за парамеризирани URI

Инсталирај: Достапно е во складиштата на Убунту.
Официјална веб страна: http://aria2.sourceforge.net/

Вузе

Вузе, порано Azureus, е програма за P2P. Тој е клиент на BitTorrent и тоа е од софтвер со отворен код. Развиен е во Јава програмски јазик, така што е мултиплатформа, има инсталирано Виртуелна машина Јава. Работи и на системи MacКако Windows o GNU / Linux.

Клиентот на BitTorrent е целосно компатибилна со мрежата BitTorrent и исто така вклучува и што се очекува да биде иднината во p2p, тој Стриминг на видеа со висока резолуција или квалитет DVD преку услуга за содржина на компанија калифорниски Вузе АД Преку мрежни врсници им овозможува на корисниците да ги разменуваат своите видеа, да ги категоризираат, да ги оценуваат и да додаваат коментари.

Вузе е развиен во Јава, Е софтвер со отворен код и е лиценциран GPL и е достапен за оперативни системи Microsoft Windows, Mac OS y Linux и генерално, за секој оперативен систем што може да работи Java и поддржува SWT. Логото на азуресот е претставено со сликата на токсичната жаба Дендробати азурус, кој живее во Јужна Америка, во сливот на Амазон.

Карактеристики на главните карактеристики:

 • Напредна статистика - Овозможува напредни информации за напредокот на торентот, активноста и преносот.
 • Auto Organizer: категоризира торенти врз основа на нивните типови на датотеки (музика, филмови, итн.)
 • Автоматска брзина: автоматско прилагодување на брзината на поставување врз основа на мрежната „сатурација“.
 • Auto Seeder: автоматско семе за датотеки засновано на содржината на поројот и неговото дрво на директориуми.
 • Вграден разговор, користејќи го протоколот cr3.2
 • Преземајте повеќе торенти истовремено
 • Ограничување за поставување и преземање торенти, и на глобално и на индивидуално ниво
 • Напредни правила за сеење
 • Прилагодлив кеш на диск
 • Тој користи само 1 порта за сите торенти.
 • Поддржува UPnP (пренасочување на порти)
 • Поддржува употреба на прокси, како за трагачот, така и за комуникација помеѓу врсниците
 • Брзо и безбедно резиме за преземање.
 • Ви овозможува да поставите директориум за преземање и да преместите завршени преземања
 • Ви овозможува автоматски да увезувате торенти од одреден директориум
 • Високо прилагодлив интерфејс
 • Вклучен приклучок IRC за брза помош
 • Вграден тракер

Инсталирај: Достапно е во складиштата на Убунту.
Официјална веб страна: http://azureus.sourceforge.net/

Torrentflux-b4rt

Торентфлукс е клиент на BitTorrent подготвени за инсталирање на сервери со користење на системи Linux, Unix y BSD. Откако ќе се инсталира и работи на серверот, корисникот може да пристапи до администрацијата на програмата преку прилично интуитивен и едноставен веб-интерфејс.

Поддржува повеќе јазици и корисници, така што секој има своја листа на преземања и датотеки на тврдиот диск. Од административниот панел, можете да додадете нови датотеки во редот за преземање, да ги исчистите преземените, да ги модифицирате параметрите за конфигурација, да прелистувате кориснички директориуми ... вообичаени задачи кај кој било клиент од овој тип. Ви овозможува дури и да пребарувате торенти директно во тракери најпознати и додајте ги на редот без да го напуштите административниот панел.

Поради растегливата природа на torrentflux-b4rt, има огромна разновидност на алатки од трети страни и дополнителни комунални услуги што можат да бидат овозможени од контролната табла.

Карактеристики на главните карактеристики:

 • Поддршка за Bittorrent, HTTP, HTTPS, FTP, Usenet.
 • Унифицирана контрола на преносот
 • Стоп / Почеток / Продолжи / Избриши операции што влијаат на индивидуални трансфери, на сите трансфери или само на избраните.
 • Променете ги поставките „на летање“, без потреба да ја рестартирате програмата: стапки на поставување и преземање, колку врски да користите истовремено, итн.
 • Секој индивидуален трансфер може да има свои поставки.
 • Приказ на информации за трансфер: брзина на поставување и преземање, стапки, завршен процент, итн.
 • Регистар на сите торенти, што овозможува полесно откривање и решавање на проблемите кога ќе се појават.
 • Seeder and leecher x торент графика.
 • Поддршка стр
 • fluxcli.php - целосна верзија на torrentflux-b4rt за терминалот / конзолата.
 • Редовно проверувајте RSS-канали и преземете ги
 • Закажете cron jobs за да ги „гледате“ папките и да откриете кога во нив се додаваат нови торенти. Потоа започнете да ги преземате автоматски.

Инсталирај: Достапно е во складиштата на Убунту.
Официјална веб страна: http://sourceforge.net/projects/tf-b4rt.berlios/

Конечно, препорачувам да го видите ова компаративна табела од СИТЕ постоечки клиенти на Bittorrent, направени од пријатели на Википедија.

Фуентес: Википедија & Линкови за Линукс


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

11 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   уживаат dijo

  Користење на Кторрент ^ __ ^

 2.   Непознат број 1 dijo

  Поплава <333

 3.   Ајде да користиме Linux dijo

  Не го познавав ... toе го барам! Ви благодариме за информацијата ...

 4.   Хозе dijo

  MLDonkey ??? 😀 тоа е најдоброто, важи за сè!

 5.   Ајде да користиме Linux dijo

  Да, тие се одлични ...

 6.   Густаво Хуаркаја dijo

  KTorrent и rTorrent од најдоброто што го користев.

 7.   nipika6480 dijo

  она што ме интересира е да знам кој е побрз

 8.   Адр1оне dijo

  Здраво, штотуку пристигнав во светот на Линукс и имам прашање со клиентот со брза мрежа «Пренос»: кога ќе ја притиснам «магнетната врска» на веб-страница за да преземам серија датотеки, не знам како да ги изберам датотеките што сакам да ги преземам и оние што не , во „својствата“ не ги гледам датотеките што ги преземам ... Ако има некаква корист непосредно пред да се префрлам на Linux, се обидов да ја преземам истата група на датотеки со „Utorrent“ и дали можам да изберам кои сакам.

  1.    ајде да користиме linux dijo

   Мислам дека преносот ја нема таа опција. Можеби можете да пробате Deluge или qbittorrent.
   Прегратка! Павле.

  2.    Алијана dijo

   Подобро доцна, повеќе од една година доцна 🙂 отколку никогаш.

   @adr1one
   Работата во врска со преносот и магнетите е дека сè додека не започнете да преземате магнет, ниту една датотека не се појавува во својствата на тој магнет.

   Не знам дали ова се случува и со други клиенти, бидејќи јас користев „Трансмисија“ само со години.
   Ако некој може да каже дали тоа се случува со други клиенти, информациите ќе бидат ценети.

   Ова од магнетите не се случува со нормалниот .torrent, веднаш штом ги ставите да преземаат, различните датотеки се гледаат во Карактеристиките на тој .torrent (ако има повеќе од една).

   Она што обично го правам со магнети е да ги оставам да почнат да се спуштаат, а потоа (кога веќе се појавуваат датотеките) давам „Пауза“, десен клик на магнетот >> Карактеристики, обележувам што сакам или не преземам, приоритет и / или други опции и повторно притиснав «Играј».

   За мене Преносот е најдобар.
   И за повеќето дистрибуции (почнувајќи со Debian), кои за нешто го вклучуваат како стандард.

 9.   вако dijo

  а Тиксати ми е омилен за виндоус и линукс !!!