Упатство: Што да направите по инсталирањето на Debian

Debian

Јас лично избрав Тестирање на Дебијан но исто е и за стабилната гранка.

Како прво, препорачувам да го преземете изолираното тестирање на Debian од http://cdimage.debian.org/cdimage/release/current-live/ , најактуелните даваат неуспех во инсталацијата со некои датотеки, засега ..., сè додека не го решат.

Ако на вашиот компјутер му е потребен приватен диск за Wi-Fi мрежа, ќе мора да го преземете, ќе ви треба за интернет-врска. Најчестите се во http://cdimage.debian.org/cdimage/unoff … /firmware/ , во внатрешноста на датотеката "firmware.tar.gz".

Мал трик за инсталирање на Debian Testing е да го направите тоа преку USB-pendrive, за тоа ви е потребна апликацијата „Unetbootin“ http://unetbootin.sourceforge.net/, со која ја копирате датотеката ISO-debian на USB-pendrive. Користете го овој прирачник ако ви треба помош http://www.puntogeek.com/2010/04/28/cre … netbootin/

Подоцна ја копирате датотеката „firmware.tar.gz“, преземена претходно, на USB-стикот каде што е копиран debian и отпакувајте ја.

И сега, можете да стартувате на компјутерот каде што сакате да инсталирате debian со USB-pendrive.

Постојат многу обемни упатства за инсталирање на стабилна или тестирање на дебијан, можете да ги испробате, што се сосема јасни:
http://unbrutocondebian.blogspot.com.es … orpes.html
http://www.linuxnoveles.com/2012/instal … ion-manual
http://usuariodebian.blogspot.com.es/20 … ze-60.html
http://www.taringa.net/posts/linux/9247 … -paso.html
http://www.esdebian.org/wiki/instalacion
http://www.debian.org/releases/stable/installmanual
Инсталирање на стискање на Debian со шифрирани партиции
http://perezmeyer.blogspot.com.es/2011/ … e-con.html

Откако ќе заврши инсталацијата и по рестартирање на компјутерот, имате прилично едноставен и донекаде грд дебијан. Јас го користам Гном како графичка околина и не ми се допаѓаат некои ситници, па затоа започнав да модифицирам нешто за да бидам поудобно.

На прво место, имав интернет, но информациите во областа за известување не се појавуваат.

Отворете го терминалот и внесете како root за да ја измените датотеката "/ etc / network / interfaces" додавајќи "#" пред сите редови.

$ su 
# nano /etc/network/interfaces

Moreе видиме повеќе или помалку ова отколку давање на овој начин;

# This file describes the network interfaces available on your system 
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5). 
# The loopback network interface 
#auto lo #iface lo inet loopback 
# The primary network interface 
#allow-hotplug eth0 
#NetworkManager
#iface eth0 inet dhcp

Сега заштедуваме со Ctrl + o и потоа излегуваме од Ctrl + x

Ја рестартираме мрежата со командата

# /etc/init.d/networking restart

Ја затворате сесијата и се враќате, но ако сè уште не ја гледате, го рестартирате компјутерот и ќе видите дека можете да ја конфигурирате мрежата Wi-Fi од областа за известување.

За да ја конфигурирате датотеката дебијан складишта од терминалот на коренот со командата "su" од терминалот:

$ su 
# nano /etc/apt/sources.list

Ги уредуваме претходните редови со "#" напред и подолу го копираме текстот

## Debian Testing deb http://ftp.de.debian.org/debian testing main contrib non-free 
deb-src http://ftp.de.debian.org/debian testing main contrib non-free 
## Debian Security 
deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free 
deb-src http://security.debian.org/ testing/updates main 
## Debian Multimedia 
deb http://www.deb-multimedia.org testing main non-free 
deb-src http://www.deb-multimedia.org testing main non-free 

Ажурираме со командата

# apt-get update 
# apt-get install deb-multimedia-keyring && apt-get update

И сега заштедуваме со Ctrl + o и потоа излегуваме од Ctrl + x

Ако користиме Debian Stable, се менуваме само каде што вели „тестирање“ во „стабилно“ и да не заборавиме дека ги користиме верзиите на тековниот циклус означени како тестирање или стабилна. Ако програмерите го променат циклусот поминувајќи ја верзијата од тестирање во стабилна, во гранката за тестирање немате премногу инциденца ако следите ажурирања со релативна фреквенција (секогаш останувате во гранката „тестирање“), но во стабилната гранка „стабилна“ ќе имате проблеми затоа што има премногу разлики помеѓу старата стабилна и новата.

Внимателно со ова! За да се избегне ова, обично се става името на верзијата "стискаш" за тековниот стабилен и "отежнато дишење" за тековниот тест.
Автологинот (автоматски внес на корисник) е прилично удобен, но не можев да го конфигурирам од корисничките сметки во Конфигурацијата на системот. Затоа, морав да го сторам тоа од терминалот на коренот со уредување на датотеката "/etc/gdm3/daemon.conf":

# nano /etc/gdm3/daemon.conf

Пронајдете ги вредностите и заменете го со
„AutomaticLoginEnable = true“ и „AutomaticLogin = your_user_name“ без „#“ напред

Пример:

# GDM configuration storage 
# 
# See /usr/share/gdm/gdm.schemas for a list of available options. 
[daemon] 
AutomaticLoginEnable=true 
AutomaticLogin= nombre_de_tu_usuario 
[security] 
[xdmcp] 
[greeter] 
[chooser] 
[debug]

Заштедуваме со Ctrl + o и потоа излегуваме од Ctrl + x

Ние го рестартираме системот

Ако имате доволно рам, можете помалку да ја користите размената и дека постои поголема тенденција да се користи овенот, што е многу побрзо, ние ги уредуваме како суперкорисник:

# nano /etc/sysctl.conf 

На крајот од датотеката ја додаваме следната линија

vm.swappiness=10

Инсталираме неколку пакети и програми:

Многу дистрибуции доаѓаат стандардно со „sudo“ за задачи што бараат дозволи за root, но кај Debian Testing не доаѓа стандардно.
Ако сакаме да го користиме, од терминалот за суперкорисници пишуваме:

# apt-get install sudo 

Ние ги додаваме корисникот или корисниците во групата судо

# gpasswd -a tu_usuario sudo 

Ние го рестартираме системот

Ако имате проблеми со судо поради неговата конфигурација, можете да го сторите тоа на друг начин.
Ја менуваме датотеката за конфигурација на судо со нано-уредникот

# nano /etc/sudoers 

Под овие редови го додаваме нашиот корисник

# User privilege specification 
root ALL=(ALL) ALL 
tu_usuario ALL=(ALL) ALL 

Зачувајте ги промените и рестартирајте го системот.
................................................................
Друг поелегантен начин е да се создаде група наречена судо

# groupadd sudo 

Ние ги додаваме корисникот или корисниците во групата судо

# gpasswd -a tu_usuario sudo 

Ние ја менуваме датотеката за конфигурација на судо

# nano /etc/sudoers 

Под линиите ја додаваме групата судо

# User privilege specification 
root ALL=(ALL) ALL 
%sudo ALL=(ALL) ALL 

Зачувајте и рестартирајте го системот.

Подобрете ги перформансите на оптоварувањето нешто при стартување на системот

$ sudo apt-get install preload 

Willе ги отстраниме exim4 и еволуцијата што се инсталирани по дифолт:

$ sudo apt-get remove --purge exim4 exim4-base exim4-config exim4-daemon-light 
$ sudo apt-get remove --purge evolution

Бидете внимателни, не обидувајте се да ги деинсталирате Емпатијата или Тотем на овој начин затоа што ќе се обиде да деинсталира gnome-core (пакетот gnome desktop со потребни програми и библиотеки)

Отстрануваме ѓубре (како флеш плеер, но бесплатно)

$ sudo apt-get remove --purge gnash gnash-common 
$ sudo apt-get autoremove

Програма што ви овозможува да ги овозможите и оневозможите услугите / демоните што работат на системот и со графички интерфејс.

$ sudo apt-get install bum

 

За да го користите графичкиот интерфејс за да креирате групи и корисници, мора да инсталирате апликација што не е инсталирана стандардно.

$ sudo apt-get install gnome-system-tools

За да активираме теми и икони, инсталиравме gnome-tweak-алатка

$ sudo apt-get install gnome-tweak-tool

Инсталирајте неколку формати за декомпресија и датотеки-ролери (менаџер на формат на компресија)

$ sudo apt-get install file-roller p7zip-full p7zip-rar rar unrar zip unzip unace bzip2 arj lha lzip 

Инсталирајте подобрувања во nautilus

$ sudo apt-get install nautilus-gtkhash nautilus-open-terminal 

Инсталирајте флеш плеер (од gnash) и ако ви треба openjdk-6 (java)

$ sudo apt-get install flashplugin-nonfree 
$ sudo apt-get install icedtea-6-plugin openjdk-6-jre 

Инсталирајте gconf-уредник (уредник на опции за gnome)

$ sudo apt-get install gconf-editor

Мултимедијални кодеци

За i386

$ sudo apt-get install w32codecs libdvdcss2 xine-plugin ffmpeg gstreamer0.10-plugins-good gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-really-bad gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-ffmpeg 

За amd64

$ sudo apt-get install w64codecs libdvdcss2 xine-plugin ffmpeg gstreamer0.10-plugins-good gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-really-bad gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-ffmpeg 

Инсталирајте мангал-cdrkit (додаток за мангал)

$ sudo apt-get install brasero-cdrkit

Само инсталирајте ги потребните програми или оние што ги сакате, ми се допаѓа работна површина што е најцелосна дури и ако има неколку што го прават истото.

Ние го инсталиравме Icedove затоа што ја деинсталиравме еволуцијата (клиент за пошта за копирање од thunderbird)

$ sudo apt-get install icedove

Ние инсталираме Iceweasel (копија од прелистувачот на firefox)

$ sudo apt-get install iceweasel

Инсталирајте gedit и синаптички (уредник на текст и управувач на пакети „deb“)

$ sudo apt-get install gedit synaptic 

Инсталирајте gdebi gthumb inkscape и parcellite (инсталерот на пакетот деб, прегледувачот на слики, уредникот за векторска графика и управувачот со клипборд)

$ sudo apt-get install gdebi gthumb inkscape parcellite

Инсталирајте конвертер за звук прелистувач-приклучок-vlc за звук (конвертор за медиа плеер и аудио формат)

$ sudo apt-get install vlc browser-plugin-vlc soundconverter

Инсталирајте gnome-плеер (друг медиа плеер)

$ sudo apt-get install gnome-player

Инсталирајте турпијален смел пренослив белиловост смелост климентин ацетонезо
(Твитер клиент, аудио плеер, избришете податоци за прелистување и привремени датотеки, клиент BitTorrent, аудио уредник, едноставен и лесен плеер за музика, монтирајте ISO слики)

$ sudo apt-get install turpial audacious bleachbit transmission audacity clementine acetoneiso

Инсталирајте сом тврдфо gufw (прелистувач на датотеки, видете информации за вашиот хардвер на системот, графички интерфејс за администрација на заштитен allид со ufw)

$ sudo apt-get install catfish hardinfo gufw 

Инсталирајте фонтови за прозорци

$ sudo apt-get install ttf-mscorefonts-installer 
$ sudo fc-cache -fv

Напредни алатки за обновување на датотеки и манипулација со партиции

$ sudo apt-get install testdisk foremost autopsy gparted

Инсталација на основни библиотеки за составување и волшебник за модули

$ sudo apt-get install libncurses5-dev build-essential module-assistant

Инсталација на сензори за температура

$ sudo apt-get install lm-sensors hddtemp

lm-сензорите го инсталираат двигателот на сензорот на матичната плоча и hddtemp двигателот на тврдиот диск.

За време на инсталацијата на hddtemp, ќе нè праша дали сакаме да го активираме демонот hddtemp при стартување на системот, избираме ДА и ги оставаме другите стандардни вредности
Ние извршуваме откривање на системски сензори

$ sudo sensors-detect 

Со ова, ќе ни бидат поставени неколку прашања, сите треба да одговориме со ДА.
Го рестартираме системот и ќе ги имаме инсталирано и конфигурирани сензорите.

Инсталација на нестабилно вино, таа е последната спакувана верзија, таа е онаа што ја користам и инсталирам без проблеми.

Од оваа врска ги преземате пакетите што одговараат на вашата верзија на 32 или 64 бита

http://dev.carbon-project.org/debian/wine-unstable/
Преземаните пакети ги копирате во папка со името што го сакате, на пример, „нестабилно за вино“, внатре отворате терминал и копирате.

$ sudo dpkg -i *.deb && sudo apt-get -f install

Ако инсталацијата не успее за библиотека, можете да ја најдете на

http://packages.debian.org/experimental/wine

Ако не сакате да инсталирате експериментално вино, користете го она од официјалните складишта

$ sudo apt-get install wine

Создадете фрлачи на работната површина
Прво треба да имаме gnome-tweak-tool инсталирана во Gnome Shell, а потоа да инсталираме gnome-panel

$ sudo apt-get install --no-install-recommends gnome-panel 

Сега ќе создадеме нов фрлач со извршување на следнава команда од терминалот на работната површина:

$ gnome-desktop-item-edit ~/Escritorio/ --create-new

Лесно ... Нееее?

Traубре на Линукс на партиции NTFS
Нормално кога ќе избришете датотека / папка од диск / партиција во формат Windows NTFS, тоа не оди во ѓубре, трајно се брише.
Постои трик да се натера да оди до ѓубрето на нашиот корисник, менувајќи ја датотеката „/ etc / fstab“.
Прво го отвораме терминалот и го добиваме ID на нашиот корисник

$ id nuestro_usuario 

Проверуваме и гледаме дека правилото е uid = 1000 (корисник) gid = 1000 (корисник) ...
Потоа ја уредуваме датотеката / etc / fstab

$ sudo gedit /etc/fstab 

Ги додаваме параметрите ", uid = 1000, gid = 1000" во дисковите со низата ntfs-3g
Зачувајте и рестартирајте го системот.
Пример:

/dev/sda1 /media/windows ntfs-3g defaults,uid=1000,gid=1000 0 0 

Внимание: Пред да ја допрете датотеката / etc / fstab, направете копија од оригиналот во папката дома / корисник во случај да не успее по рестартирање. Вака го враќате со живо ЦД.

Можно решение за пулсеудио на Дебијан
Понекогаш пулсеудио може да се сруши.
Најдов едноставно решение, но мора да се каже дека не го решава фактот дека звучната картичка работи, таа е само почетна конфигурација на услугата pulseaudio.
Од терминалот

$ sudo gedit /etc/asound.conf 

Го додаваме текстот:

pcm.pulse { 
type pulse 
} 
ctl.pulse { 
type pulse 
} 
pcm.!default {
type pulse 
} 
ctl.!default {
type pulse 
} 
Зачувајте и рестартирајте го системот

Во случај да ви треба, можете повторно да го инсталирате пулсеудио

Споделете папки од nautilus, како гостин и без лозинка.
Прво ги инсталираме пакетите

$ sudo apt-get samba nautilus-share 

И тогаш го рестартираме системот
Откако ќе се инсталира „самба“ и системот ќе започне, може да се појави следнава грешка при споделување папки од nautilus:

„Мрежното споделување“ ја врати грешката 255: нето корисници: не може да се отвори директориумот за споделување корисници / var / lib / samba / кориснички споделувања. Дозволата за грешка е одбиена Немате дозвола да креирате споделување на корисници. Побарајте од вашиот администратор да ви даде дозволи за создавање споделување.

Во дебијан го поправив со додавање на моето корисничко име „на групно самбашаре“
sudo adduser нашиот_корисник sambashare
Потоа, за да ја активирате полето за пристап до гостинот кога споделувате папка, менувајќи ја датотеката за конфигурација на самба:

$ sudo gedit /etc/samba/smb.conf 

Додај после [глобално]

[global] 
usershare allow guests = yes 
security = share 

И, конечно, ја рестартираме услугата «самба»

$ sudo /etc/init.d/samba restart

Со ова имаме можност за споделување на папките што ги сакаме од nautilus, како гостин и без лозинка.

RAM-диск за оптимизирање на Firefox
Она што ќе го направиме е да го ставиме кешот на firefox во рамдиск
Ние ја креираме папката со име .RAM во вашето / дома / корисничко име
Ставивме точка пред да ја направиме скриена папка
Прво, во firefox пишуваме во лентата за адреси „за: конфигурирај“
Второ, го прифаќаме предупредувањето и во филтерот ставаме „browser.cache“
Третото со десното копче, Ново / Стринг, и ние пишуваме:
"Browser.cache.disk.parent_directory" и ја доделуваме низата "/home/username/.RAM"
Се сеќавам на тебе, секогаш без наводници и корисничко име = твое корисничко име
И, конечно, изменете ја датотеката / etc / fstab

# nano /etc/fstab

И го додавате текстот на крајот

tmpfs /home/nombre_usuario/.RAM tmpfs defaults 0 0 

Зачувајте датотека и рестартирајте го системот.

Поправете нејасни фонтови во Firefox (проблеми против алијасирање)
1- Од менито:
Во Системски алатки-преференции-напредни поставки-фонтови:
Советување = Целосно
анти-алиазирање = Rgba
2- Отворете го терминалот и напишете:

$ sudo rm /etc/fonts/conf.d/10* 
$ sudo dpkg-reconfigure fontconfig 
$ sudo fc-cache -fv

3- Рестартирајте го корисникот доколку е потребно.
Извршете преносни 32-битни програми на дебиански и 64-битни деривати
Инсталирање пакети

$ sudo apt-get install ia32-libs ia32-libs-gtk

Преземање на неопходен пакет, тој е од Ubuntu, но нема проблем. Токму заради верзијата со која се собрани програмите, можете да ја најдете тука http://portablelinuxapps.org/

$ cd /tmp 
$ wget http://archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/f/fuse/libfuse2_2.8.1-1.1ubuntu2_i386.deb 

Извлекување и копирање папки

$ dpkg --extract libfuse2_2.8.1-1.1ubuntu2_i386.deb libfuse 
$ sudo chown root:root libfuse/lib/lib* 
$ sudo mv libfuse/lib/lib* /lib32/ 
$ rm -r libfuse 

Потоа го додаваме нашиот_корисник во групата со осигурувачи

$ sudo adduser nuestro_usuario fuse 

И ние го рестартираме системот

Возачи на ATI, INTEL и NVIDA
Еве ќе бидам краток ..., хехехе; подобро, прочитајте ги линковите.
http://www.esdebian.org/wiki/graficas-ati
http://usuariodebian.blogspot.com.es/20 … in-3d.html
http://usuariodebian.blogspot.com.es/20 … racin.html
http://www.esdebian.org/wiki/drivers-nv … -assistant
http://usuariodebian.blogspot.com.es/20 … in-3d.html
Промена на GDM3 во MDM

GDM3 е менаџер за пристап до gnome (почетниот екран каде што ве прашува за корисничко име и лозинка за да влезете во системот), но не ми се допаѓа и повеќе сакам нешто слично на претходниот GDM.
MDM е менаџер за пристап со Linux Mint Debian што е многу поприлагодлив, со поддршка за темата и со нови опции на екранот за најавување.
Преземете ги пакетите мдм нане-мдм-теми
http://packages.linuxmint.com/list.php? … ebian#main

Го инсталираш со gdebi од nautilus. Гдеби може да ве праша за библиотеката „libdmx1“ и ние прифаќаме. За време на инсталацијата, ќе нè праша кој менаџер сакаме да го активираме меѓу оние што ги инсталиравме и ќе продолжи со процесот. Кога ќе завршиме, повторно се рестартираме и ќе го имаме новиот екран за најавување.
Сега можеме да го конфигурираме според нашите потреби со алатката за влезен прозорец од администрацијата на мени-системски алатки.
За да се префрлиме помеѓу различни менаџери, треба само да напишеме во терминал:

# sudo dpkg-reconfigure mdm 

Ако ви даде неуспех во инсталацијата на "mdm", прво треба да го деинсталирате "gdm3" и потоа да пробате повторно да ја инсталирате "mdm" пред да го рестартирате.
Во никој случај НЕ РЕБОТИРАЈТЕ без претходно да инсталирате менаџер за пристап „gdm3“ или „mdm“.
Променете го изгледот на Gnome 3 (Gnome Shell) за да го прилагодите според вашиот вкус

Првото нешто е да направите резервна копија на тековната тема, ова се прави со пишување на конзолата:

# sudo nautilus /usr/share/gnome-shell 

Ова ќе го отвори менаџерот на Наутилус во директориумот / usr / share / gnome-shell, каде што секогаш ќе најдете сè во врска со поставките за Gnome 3 за вашата корисничка сметка.
Seeе видите дека постои папка наречена тема, каде што се наоѓа стандардната тема, оваа папка ја копира и залепи ја на безбедно место.

Сега пребарувајте на Интернет за теми за Gnome Shell, Gnome 3 или GTK3 (сите се алтернативни имиња за истата работа) во Deviantart може да најдете неколку многу привлечни визуелно, ако не, едноставно пребарување во Google ќе ве одведе до различни теми. Изберете го оној што сакате да го инсталирате и преземете го на вашиот компјутер.
Потоа продолжете да ја отпакувате датотеката со темата во кој било директориум. Seeе видите дека во главната папка на темата има друга папка наречена gnome-shell, сменете го името во „тема“.
Повторно отворете го Наутилус со администраторски дозволи во директориумот каде што се наоѓа преземената тема и кликнете за да ја копирате во папката "тема" (онаа што ја преименувавте). Потоа, вратете се на / usr / share / gnome-shell и залепете ја, ако ве замоли да го замените, кажете да.

Врати се назад кон терминалот и напиши:

$ pkill gnome-shell 

На овој начин активната е новата тема.

Да инсталирате икони во Gnome 3
Инсталирањето на икони во Gnome 3 е многу лесно преку програма наречена: Gnome-tweak-tool. За да го инсталирате, откако ќе ја преземете темата од мрежата и ќе ја отпакувате, одете на терминалот и напишете:

# sudo apt-get install gnome-tweak-tool 

Потоа, одете во папката за теми користејќи:

# sudo nautilus /usr/share/icons 

Отворете нов таб со ctrl + t, во кој ќе отидете во папката каде што сте ја отпакувале темата на иконата, кликнете на копирање и потоа залепете ја на другото јазиче (иконите на системот).
Сега отворете ја алатката gnome-tweak и одете на јазичето Интерфејс, од каде што можете да ја изберете новата тема за иконите.
Веќе ја имате вашата персонализирана работна површина по ваш вкус.
Сумирајќи, интересните рути се следниве:
usr / share / икони …… Ова е патеката за иконите
usr / share / themes …… Ова е патот по темите

Новости: 2013 година

Инсталирајте Cryptkeeper
Cryptkeeper е апликација што се користи за шифрирање на директориумите што корисникот ги сака.

$ sudo apt-get install cryptkeeper 

Fuente:
https://blog.desdelinux.net/cryptkeeper- … ersonales/

Инсталирајте Java 7 од складиштата
Важи за дебиан 7
Луѓето во Webupd8 ни нудат складиште за PPA дизајнирано така што може да работи со Debian и можеме да инсталираме Oracle Java 7 (JDK7), што е можно затоа што Java навистина не е во складиштето, но инсталерот е во него.
Процесот за инсталирање на JDK7 започнува со додавање на складиштето во нашата /etc/apt/sources.list. На пример, можеме да го уредиме како root со gedit

 $ gksudo gedit /etc/apt/sources.list 

Треба да ги додадеме следните две редови

deb http://ppa.launchpad.net/webupd8team/java/ubuntu прецизна главна
deb-src http://ppa.launchpad.net/webupd8team/java/ubuntu прецизна главна

Ги зачувуваме промените и сега ќе ги инсталираме јавните клучеви на ова ново складиште и ќе ги ажурираме информациите за складиштата.

 $ sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys EEA14886 
 $ sudo apt-get update 

И сега можеме да ја започнеме инсталацијата

 $ sudo apt-get install oracle-java7-installer 

И веќе имаме Java во нејзината најнова верзија
Fuente: http://unbrutocondebian.blogspot.com.es … orios.html

Инсталирајте firefox 18 на дебијан
Преземи од:
http://download.cdn.mozilla.net/pub/moz … .0.tar.bz2
Откако ќе се преземе, ние влегуваме во конзолата и лоцираме каде е преземената датотека и ја отпакуваме.

$ tar -xjvf /home/usuario/Descargas/firefox-18.0.tar.bz2 

Во случај да имаме инсталирано Firefox, мора да го деинсталираме од root, со некои од овие команди.

# aptitude remove firefox 
# aptitude purge firefox 
# rm -R /opt/firefox/ 

Ние write пишуваме на конзолата како root:

# mv /home/usuario/Descargas/firefox /opt/ 

Ние создаваме кратенка. Ние пишуваме во конзолата како корен:

# ln -s /opt/firefox/firefox /usr/bin/firefox 

Сега можеме да го користиме Mozilla Firefox 18

извор: http://proyectosbeta.net/2012/11/instal … n-squeeze/

Инсталирајте Virtualbox 4.2 при тестирање

Ние ги додаваме складиштата како корен:

# nano /etc/apt/sources.list 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian wheezy contrib

Според нашата дистрибуција избираме.

deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian precise contrib 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian oneiric contrib 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian natty contrib 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian maverick contrib non-free 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian lucid contrib non-free 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian karmic contrib non-free 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian hardy contrib non-free 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian wheezy contrib 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian squeeze contrib non-free 
deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian lenny contrib non-free

Додаваме безбедносен клуч

$ wget -q http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/oracle_vbox.asc -O- | sudo apt-key add - 
$ sudo apt-get update

Ние го инсталираме пакетот "libssl0.9.8" ако е потребно.
http://packages.debian.org/search?suite … ibssl0.9.8

Ние инсталираме virtualbox

$ sudo apt-get install dkms virtualbox-4.2

За да ги користиме УСБ-уредите во виртуелната машина, мора да го инсталираме експанзиониот пакет според верзијата и дистрибуцијата
Врска на сите верзии
http://download.virtualbox.org/virtualbox/

Стабилните верзии на виртуелното сандаче и наставката од денес
https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

65 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   фреди dijo

  Одличен водич.

 2.   насилник dijo

  Користете бета4 што е ажуриран: http://cdimage.debian.org/cdimage/wheezy_di_beta4

  1.    Оскар dijo

   Дали сликата што ја препорачувате нема грешки?

   1.    насилник dijo

    Мислам дека ако имаш грешка, користете алфа како што пишува во написот, секогаш мислев дека е моја вина што не го поставив фирмверот како што треба.

  2.    Чуки7 dijo

   Ако е „МЕА ВИНОВНА“ за да не ја проверите порано.

   1.    Чуки7 dijo
 3.   насилник dijo

  Некои мрежни оптимизации за sysctl.conf:

  net.ipv4.tcp_timestamps = 0
  net.ipv4.tcp_no_metrics_save = 1
  net.ipv4.tcp_rfc1337 = 1
  net.ipv4.tcp_window_scaling = 1
  net.ipv4.tcp_workaround_signed_windows = 1
  net.ipv4.tcp_sack = 1
  net.ipv4.tcp_fack = 1
  net.ipv4.tcp_low_latency = 1
  net.ipv4.ip_no_pmtu_disc = 0
  net.ipv4.tcp_mtu_probing = 1
  net.ipv4.tcp_frto = 2
  net.ipv4.tcp_frto_response = 2
  net.ipv4.tcp_congestion_control = илиноис

  За да го подигнете, инсталирајте readahead-fedora.

  Во fstab додадете "noatime, barrier = 0" на партициите ext3 / 4 за да ги оптимизирате перформансите.

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   И што би сторило ова?

   1.    насилник dijo

    Па тоа ги мести мрежните параметри за работната површина, стандардните параметри се повеќе за серверот.

 4.   насилник dijo

  Извинете, додека е точно за постовите, прашање: Каде точно го отпакувате фирмверот.tgz? Секогаш ми дава грешка, ми треба за Realtek етернет.

 5.   MSX dijo

  Дебиан цица [0], но вашиот водич е одличен, двајца ентузијастички палци!

  [0] Извинете за тролањето, моја должност е секогаш кога ќе видам нешто поврзано со Debian

  1.    насилник dijo

   Кое дистрибуција го користите @msx?

   1.    дијазепан dijo

    Тој користи арх

    1.    MSX dijo

     Бидејќи сте и како „стап“ за надморска височина требаше да одговорите „Garch“ xD

 6.   Кристофер Кастро dijo

  Ова не е упатство за тоа што треба да се направи по инсталирањето на debian, ова е повеќе од ова, тоа е дистрибуција по себе.

 7.   микаоП dijo

  Многу добар водич, го имав прочитано на форумот и многу е интересно.
  Ви благодарам многу, можеби во виртуелен сандак пробам некои ваши совети

 8.   соработка15 dijo

  Интересно, многу добар придонес за компаниите, нешто никогаш не паѓа лошо во дебијан.

 9.   елендилнарсил dijo

  ахахахах !!! Дебијан, мојот стар познаник. Од време на време ми недостасува нејзината стабилност и нејзините проблеми, хехе !!

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Нивните проблеми ??

   1.    елендилнарсил dijo

    Поздрав KZKG, секогаш имав проблеми со поставувањето на wifi (Бродком 4312) и се сеќавам дека еднаш поминав три дена обидувајќи се да го решим сè додека не ми здосади. Надвор, барав проблеми, бидејќи испробувајќи нешто, скршив нешто. Дека ако, појаснам, не го рече тоа мислејќи дека Дебијан е проблем или е полн со нив. Според мене, тоа е сè уште најстабилното дистрибуција што постои.

    1.    елендилнарсил dijo

     Покрај тоа, да додадам дека Дебијан беше дистрибуција преку која научив многу за Linux и без да бидам експерт, му должам многу од тоа што го знам.

 10.   елендилнарсил dijo

  одличен прирачник !!! Одлично!

 11.   скраф23 dijo

  Дебијан, моето второ омилено дистрибуција по Арх, добар водич

 12.   Нико dijo

  Здраво, како си, навистина ми се допаѓа стилот на блогов, каква тема користите?
  Salu2

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Ви благодарам
   Ние всушност не користиме никаква нормална тема, ние целосно ја развиваме оваа тема што ја гледате: Link1 & Link2
   Исто така, ќе направиме неколку измени за следната верзија, кога ќе ја објавиме оваа друга, ќе го објавиме кодот на претходната тема (т.е. на оваа што ја гледате): линк

 13.   Хуан Карлос dijo

  Многу добар водич, го чувам во случај кога некогаш ќе одлучам да го инсталирам.

  Со почит

  П.С: Тогаш велат дека Федора е комплицирана!

 14.   Платонов dijo

  Ви благодарам многу за придонесот, многу комплетен и многу интересен.

 15.   Стиф dijo

  Одличен придонес!

 16.   пато dijo

  ОДЛИЧНО!!!

  ја нарачавте салатата со информации што ја запишав за да инсталирам Дебијан.

  фала пријателе ..

 17.   тамуз dijo

  многу добро упатство !!

 18.   Gabriel dijo

  Одлично.

 19.   Варпер dijo

  Постојат делови за ажурирање. ia32-libs веќе не постои како пакет. Сега 32-битните библиотеки во 64-битна околина се инсталираат независно, тоа повеќе не ги инсталира сите библиотеки

  1.    Чуки7 dijo

   Го оставив во случај на потреба од некој што чувал стабилна верзија пред тековниот тест.

 20.   Варпер dijo

  За останатото, одличен туторијал (извинете, ми недостигаше Enter)

 21.   разбиени dijo

  Одличен придружник Јас, кој сè уште сум во пелени со Debian, вакво нешто е одлично.

  Ви благодариме.

 22.   Литос523 dijo

  Одлично упатство. Со ова, оној што вели дека не се осмелува да го инсталира Debian е затоа што тој го сака тоа.

  И да се надополнам, споменувате го мојот блог двапати
  Чест и задоволство! Ви благодарам!

 23.   Јојо Фернандез dijo

  Одлична работа, да господине, особено кога ќе се видам меѓу споменатите блогови

 24.   рокандролео dijo

  Добар туторијал. Единствено, што го ставам е насловот на записот, бидејќи тој треба да биде нешто како „Што да се прави по инсталирањето на Debian (со опкружување со Gnome)“, затоа што јасно е дека многу од наведените не важат, освен на таа работна површина, ништо друго.
  Поздрав.

  1.    Чуки7 dijo

   Погледни овде http://buzon.en.eresmas.com/
   Оваа врска беше во упатството, за да не се повторуваат многу концепти за работната површина на KDE, јас го ставам тоа. Тие исто така се многу добро објаснети.
   И, како ќе проверите на другите врски, исто така има многу и комплетно објаснување на дебијан.

 25.   Лудиот dijo

  Ви благодариме за добар водич добро објаснет за нас бавните

 26.   неименуван dijo

  Точниот датум на ослободување на отежнато дишење како стабилен сè уште не е познат?

  1.    насилник dijo

   Кога овој број е 0, се ослободува отежнато дишење.

   http://udd.debian.org/bugs.cgi?release=wheezy&merged=ign&rc=1

 27.   Ричард dijo

  Имам проблем во врска со Визи и не знам дали му се случи на некој друг first првото е што не можам да зачувам никакви поставки во GNOME 3. Ја добивам оваа порака GLib-GIO-Порака: Користејќи ја мемориската позадина на GSettings. Вашите поставки нема да бидат зачувани или споделени со други апликации.

  другиот е проблем во локалното ниво каде што е деконфигурирана тастатурата и се менува на англиски и секогаш мора да користам setxkbmap latam за да се врати во нормала

  мојот блог: http://www.blogmachinarium021.tk/

 28.   Оберост dijo

  Прочитав на некој блог на Јенки дека тие ќе одат до крајот на април - почетокот на мај

 29.   Енрике dijo

  За нормални луѓе кои уживаат во оперативен систем: Убунту
  За нервози и антисоцијални: Дебијан
  🙂

  1.    Родолфо dijo

   За повеќето curубопитни ве поканувам да пробате BSD (FreeBSD, NetBSD и OpenBSD)

 30.   насилник dijo

  Прашање за самба, пред да споделам споделена папка во мојот дом и што направив е да креирам врски до она што сакав да го споделам внатре, за некои верзии на самба го оневозможив ова за безбедност, треба да отидете на smb.conf и да ставите широк_линки = овозможете или нешто такво, но јас се занимавав со сè и ништо.
  Некое решение?

 31.   насилник dijo

  Заборави само што решив. https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=92183

 32.   Мануел Р. dijo

  Вашиот водич е одличен, ви благодарам многу, тој ми беше од голема помош.

 33.   Виктор dijo

  Многу добар пријател, еден од најдобрите што сум го видел.

  само проблем кога ќе пробам да инсталирам mdm ми кажува дека се коси со gdm3 но ако пробам да го деинсталирам gdm3 ќе го деинсталира gnome?
  Што можам да направам?

  1.    Чуки7 dijo

   Не го деинсталира Gnome, само што е поконфигуриран од gdm3.

 34.   гик dijo

  Хахахаха собра неколку блогери на дебианероси за да го прослават XD.

  Одлично.

 35.   Полицајци dijo

  Одличен придонес пријател. Одлично

 36.   Лихер dijo

  Одлична статија, само супер, ќе ми се најде, бидејќи сакам да го сменам главниот дистрибуција од Убунту во Дебијан. Благодарам многу

 37.   мкплатано dijo

  Одлична статија, ми помогна неколку пати и научив неколку работи за оптимизирање на системот, поздрав!

 38.   Данте Мџ. dijo

  Имам инсталирано Manjaro Linux на лаптоп и работи добро. Мојот десктоп компјутер имаше Windows, но проклетата работа пропаѓа многу, откако направив резервна копија од сите мои информации, размислувам да инсталирам дистрибуција на GNU / Linux, но сè уште не сум одлучил дали за Debian или Fedora. Ова е причината зошто минувам низ секоја можна посветена страница за Линукс и добивам идеја. Поздрав од LiveCD.

 39.   m4rionet4 dijo

  Складиштата не работеа за мене, добив грешки ... клучот не работеше со исти мукса благодарение на Ц:

 40.   матијас dijo

  Здраво Мислам дека ова може многу добро да ги надополни чекорите по инсталирањето на Debian Wheezy (исто така и за оние што прашуваат за firefox):
  http://www.oqtubre.net/diez-consejos-despues-de-instalar-debian-wheezy-7/

 41.   Мети dijo

  Одличен водич

 42.   Хосело dijo

  Здраво, прв пат пишував овде, но го читав вашиот блог веќе подолго време, до неодамна по неколку години употреба на X дистро, за што искрено не се жалам и покрај повремениот неуспех, ми одеше добро, конечно решив да го дадам Скокот до Дебијан и го имам скоро подготвен, направив многу упатство, сè што работи освен мрежната икона што не се појавува, а нај theубопитно е што иако не е споменато во објавата, може да му се случи на некој друг што е интегрирајте нови корисници, и прашањето е дека компјутерот не се исклучува, рестартирајте ... Имам десктоп hp dc7700, поминав долго време во потрага и нема многу, ако можете да ми дадете идеја, би бил многу благодарен. Поздрав и продолжувам понатаму

 43.   Диего dijo

  Здраво, добра ноќ, јас сум од Аргентина; Јас сум нов во Linux и во моментов инсталирав дебиан 7 (многу стабилна вистина), но имам два проблеми за кои ми треба помош за да ги решам:

  1- Би сакал да ја сменам околината за gnome ако е можно затоа што не ми се допаѓа и не знам како да го направам тоа. Или барем кажете им како да инсталираат апликација што ми дозволува да ги менувам папките, како што е промена на ужасната сива боја што ја има. Јас веќе се обидов да ја преземам апликацијата за боја на папката, но не ме инсталираше од терминалот. Ми кажува дека не може да го лоцира пакетот итн. (Видов дека еден пријател има инсталирано Кубунту и на пример може да ја смени бојата на папките, да ги направи про transparentирни, накратко многу работи)

  2- Не можам да гледам видеа на Фејсбук што ми ги праќаат затоа што ми кажува дека треба да преземам Adobe Flash Player; Сакам да знам која верзија треба да ја преземам за linux debian 7 и како да ја инсталирам. Го имам инсталирано прелистувачот firefox.

  Знам дека ова за некој со искуство во овој оперативен систем е нешто незначително, но за некој како мене кој штотуку започнува, информациите ќе бидат многу добри.

  Со почит, блогот е многу добар.

 44.   Дејвид dijo

  Одлично многу комплетен водич навистина. Тестирам GNU / Linux Debian Jessie и работи многу добро на мојот лаптоп.

 45.   ­ dijo

  Ви благодариме .. Беше совршено за Сидукција: 3

 46.   leo dijo

  здраво се надевам дека си многу добро =).

  Јас сум нов во gnu / linux, користев прозорци порано додека не се обидов, но има конси што дури и кога читам се губам xD, ако можеш подобро да ми објасниш каде точно го вадам фирмверот за wifi, ти благодарам мажи за посветеноста =)

 47.   Авра dijo

  Многу добра статија, би додал некои работи, но многу добро.

  Мора да го поправите овој дел:

  sudo apt-get samba nautilus-share

  недостасува „инсталирај“.

  Честитки!