Gedit… за програмери

Gedit подготвен за употреба
Одамна зборував за Возвишен текст, многу, многу комплетен уредувач на текст и неговите многу функционалности.

Јас сè уште го мислам тоа Возвишен текст тој е доста моќен и вреди да се користи, но има големи недостатоци, особено некои што се косат со моите идеи и принципи во врска со софтверот.

Како прво, тоа не е бесплатно, и тоа мора да биде јасно. Многу е креативно тоа неограничено време на тестирање и многу убаво за кое е запишано Пајтон, но не е сè што е мед на снегулки и да бидам искрен, има фатална грешка: ве крши дами мермери со своите скокачки прозорци „Ажурирај до новата верзија“ секогаш кога ќе го отворите уредникот, не е важно што веќе сте го ажурирале, секогаш ви кажува. Друга забоболка е дека секој пат кога зачувувам или затворам 3 датотеки со тој уредник, добивам уште еден скокачки прозорец кој ми кажува „Ја користите пробната лиценца, дали сакате да ја купите лиценцата? или нешто многу блиску до тоа.

Добро, ок, разбирам дека треба да заработите пари и јас го поздравувам ова за неограничена пробна лиценца, но тоа што ме спамира на моето биро ... хммм, некако не ми се допаѓа, па решив да најдам нешто што подобро ќе се прилагоди на моите потреби „Сталманијан“ (xD)

Првиот беше Кејт, издавачот на големото KDE, што само по себе е многу добро и сето тоа, но, добро ... не е толку растегливо како што велат некои, или дали сум навистина лош изглед, ако е така, ве молам поправете ме и покажете ми екстензии за Кејт. Секако, екстензии за програмирање.

Потоа дојде ВИМ... Не можев да издржам, премногу е моќно, но ова претерување во неговата моќ е придружено со претерано крива на високо учење.

За мене ми кажа едно џин Соученик, но тоа е само за Mac и му дадов две прачки во главата за да зборува глупости.

Потоа дојде Уредување на Комодо, многу квалитетен IDE за кој мислев дека ќе биде главниот кандидат за Возвишен текст на ниво на поддржани програмски јазици, со многу моќ и релативно прилагодливо, иако немаше (или не можев да најдам) никаде, како копче за составување или извршување (a la Geany) или некој систем за градење (a возвишен текст ), тоа додаде на фактот дека не можам да го инсталирам на кој било начин, освен со водење бинарна ... подобро да останам мирен таму.

На крајот, размислував за Geany, но навистина не ми се допаѓа, не е многу минималистички или прилагодлив како што би сакал да биде, иако ако е многу моќен, тоа никогаш нема да биде одземен од никого ... Откако прочитав наоколу, најдов за кои зборуваа Gedit, кој требаше да биде најфлексибилниот уредник на текст од сите, какво нешто наоѓа некој во право? Веднаш пред носот го имав тоа што го барав.

Значи, да почнеме да работиме:

Најпрво Gedit е уредник за обичен текст кој, сам по себе, може половина да обезбеди некои основни можности на програмер, но не и на оние како мене, кој јаде програмски книги и статии секој ден и сака да програмира цело време, затоа, време е да го прошириме нашето џуџе за да го претвориме во чудовиште:

Пред сè, мора да ги преземете главните додатоци:

sudo apt-get install gedit-plugins

И потоа ставете ги следниве додатоци за поддршка на нови алатки, теми и повеќе програмски јазици:

sudo apt-get install gmate:
sudo apt-add-repository ppa:ubuntu-on-rails/ppa
sudo apt-get update
sudo aptitude install gedit-gmate

Се разбира, многу пати ги немаме овие едноставни пакувања во нашите дистрибуции, ви велам оттогаш Гејме очигледно тоа е непријатност затоа што не е во репосот на ништо, па затоа е време да се свртиме кон драгиот оди.

Ако немаат оди инсталиран, потоа побарајте го

paqueqte git-core

и инсталирај го.

Потоа мора да ги инсталирате следниве пакети:

python-webkit python-pyinotify ack-grep

И, конечно, направете го клонот на кодот од оди:

git clone git://github.com/gmate/gmate.git

И инсталирајте го:

sh install.sh

Со ова инсталиравме се што е потребно за да го „отруеме“ нашето Gedit и претворете го во прекрасен, минималистички ИД.

Прво на сите, треба да започнеме со главната работа, обележувањето на линиите што се користат, набројувањето на линиите и автоматското затворање на заградите, потпорите, наводниците итн., Итн. За тоа, треба само да одиме Измени »Преференции тогаш ги проверуваме следниве опции:

  <° Активирајте нумерирање на линиите.
  <° Означете ја тековната линија.
            <° Истакнете парови на загради.

Потоа ќе одиме во делот за уредник, каде што ќе ги преместиме следниве параметри:

  <° Ширина на јазичето: го има во 8, го користам во 4 за вкусови, но секој може да го има на нивото што го сака, ова ќе ја ограничи големината на вовлекувањето со табела.
  <° Активирајте го автоматското крварење.
            <° Направете зачувана копија од датотеките пред да ги зачувате и автоматски зачувајте ги датотеките секој: „колку што сакате“. Ова е особено важно, не сакаме нашиот код да оди во пекол за некоја грешка и немаме бекап.

Сега за делот за додатоци. Тука работата би била многу долга ако зборував за сите нив, добрата работа е што кликнувањето на „за“ ни дава многу специфичен и директен опис за тоа што е комплементот и за што служи. Toе ти ги оставам оние што ги користам и употребата што им ја давам.

  <° Комплетни загради: добро знаеме како го користам.
  <° Нацртај празни места: црта поени помеѓу секој збор, што ми овозможува да знам колку празни места има помеѓу еден и друг.
  <° Конзола

Пајтон

  : оваа алатка е една од основните алатки за мене и за секој самопочитуван Pyd developer, непријатно е да мора да влегувате во папките преку терминал и рачно да ги извршувате датотеките, подобро да копираме и залепиме, внесуваме и voila, работам ... секако. има грешки што нема да се извршат и ќе ти кажат што ќе се случи.

  <° Панел на прелистувачот на датотеки: корисен, многу корисен. Ова едноставно ни овозможува да го видиме нашето дрво со папки до екранот со цел да се движиме помеѓу датотеките.
  <° Исцрпен терминал: истиот е ист како и терминалот

Пајтон

  само ова е нормален терминал кој ви овозможува да сторите сè.

  <° Намали или

Фрагменти

  - едноставно светиот грал на целата оваа работа, ако сте го направиле целиот процес на инсталација и не користете

Фрагменти

  , подобро е да си дадете удар во главата, ова се, да резимираме и да го ставиме во друг дел, завршениот автомобил на

Gedit

  , Но, подобро.

Типографија и бои.

Ова е повеќе од целиот графички дел што, иако не е нешто што не ви дозволува да работите, тоа е нешто што ја прави вашата работа многу удобна од повеќе причини. Како прво, сè со бели и црни букви е непријатно, малку сино и обичка да се истакне и воила, Gedit Срамота е и навечер ви ги крши очите (ако сте програмер кој се почитува себеси, тогаш не програмирајте преку ден). И ова е каде Гејме влегува; Објаснувам накратко:

Гејме е збир на додатоци, визуелни стилови и јазици за Gedit, тоа едноставно, ни носи теми, повеќе јазици и приклучоци.

Тука едноставно станува збор за вкус, но она што треба да го изберат, го имаат. Всушност има теми што ги сакам, како Монокаи, тема со истите бои како и Возвишен текст o Мрачна другарка, еднаква на Соученик.
Но, тука сè зависи од вкусовите на секоја личност.

Фрагменти или фрагменти.

Ова е врв на Gedit, неговата способност за автоматско комплетирање, но не само тоа, туку и дека е 100% конфигуриран бидејќи не само што веќе ги носи стандардно најчестите функции на јазиците што ги има, туку исто така ни овозможува да ги додадеме нашите, па дури и да ја поставиме својата комплетна структура со симболи, па дури и со полиња за пополнување.

Јас брзо објаснам што да правам, бидејќи е поедноставно невозможно:

Прво одиме во делот алатки и таму кликнуваме на „управувај со фрагменти“ (секогаш е на англиски јазик) и таму го бараме јазикот што сакаме да го измениме.

Seeе видиме вакви работи:

Па, поедноставно невозможно, да додадете нова фрагмент само кликнете на знакот "+" на дното, му го даваме името што го сакаме и го внесуваме. Потоа во полето за да напишеме (означено на сликата) пишуваме што сакаме да се појави при повикување на фрагмент и ако сакаме можеме да додадеме некоја „интелигенција“ кон нив, пример:

Поставениот метод на python:

def set$1(self, ${2:newValue}): self._$1 = $2

Игнорирај ја синтаксата на pythonПогледнете ги знаците $. Тие означуваат нешто слично на константа, тие едноставно ја превземаат вредноста над она што им е доделено, во овој случај $ 1 ја зема вредноста на себе и застанува точно на $ {2:} бидејќи таму започнува друго земање вредности. Второто од $, како и првото, зема вредности, но она што го прави е да земе вредност од полето за текст; {2:} е следново:

  <° {} означува дека ова е местото каде што програмерот ќе внесе променлива, вредност, текст, итн.

  <° 2: покажува дека е втор од параметрите.

  <° newValue е едноставно текстот што ќе се појави како индикација дека треба да се стави вредност таму.

  На крајот ._ $ 1 = 2 $ што прави е:

  <° $ 1 ја повикува вредноста на првото јас.

  <° $ 2 пресоздава а

фрагмент

  за да внесете нова вредност.

На крајот, ова е резултатот:

Звучи комплицирано, но верувајте ми, бидејќи сте аматерски програмер кој студира на лош универзитет и кој има само Интернет како резервна копија, може да го разберете и вие. Со оваа алатка, вие не само што ќе имате многу моќен уредувач на кодови, туку и исклучително обликуван.
Сега да затворам и да одговорам на некои прашања што сигурно многумина ги имаат:

  <° Ова работи само за јазиците толкувани како

HTML

  ,

Пајтон

  ,

JavaCrypt

  ?

  Не, всушност, ако имате инсталирано компајлери, како на пример g ++, на пример, можете да компајлирате од вградениот терминал со: g ++ namename.cpp или g ++ / filepath namename.cpp

  <° Може ли да додадам повеќе јазици отколку што веќе имам

Gedit

  имаш со сето ова?

  Да, но тоа ќе биде објаснето на форумот во заедницата, тој е малку покомплексен.

  <° Може ли да создадам свои теми за

Gedit

  ?

  Да, но сè уште не знам точно како да го направам тоа, ќе биде објаснето на форумот

Од Линукс

  кога моето знаење на оваа тема е целосно.

Засега тоа е сè, се надевам дека ви се допадна и дека ви е корисно.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

45 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   соодветна dijo

  Јас обично користам gVim за програмирање и неодамна инсталирав gedit и всушност е прилично добро.

 2.   лазар dijo

  Одличен влез, ме натера да се сомневам во мојот избор како IDE, размислувам да сменам во нешто полесно и помоќно како гедит и да го оставам настрана моќното, но тешко Тетово Аптана.

 3.   Антолиецсу dijo

  Јас не сум експерт програмер, го правам тоа како хоби, но ми се допаѓа VIM подобро, тој е најдобар: брз, конфигуриран и контролиран од клучеви, дури и го користам не за програмирање. Gedit е добар, но Geany е исто така интересен, тој е лесен и многу моќен. Ако доаѓате од Гедит, ќе мора да промените неколку комбинации на клучеви за да не го мешате наученото XD

  1.    нано dijo

   Луѓето се радуваат на Вим, но ако сакам такво нешто тогаш ќе останам со Емакс xD.

   За мојот гедит се чини дека е најблизу до совршенството, тоа е во согласност со она што ми треба и ако не, тогаш го правам тоа xD

 4.   mauricio dijo

  Го користам и Гедит, иако програмирам нешто многу повремено, бидејќи сум само хобист, но навистина ми се допаѓа неговата флексибилност и моќ.

  Друга работа, надвор од темата, од каде ја добивте таа позадина? многу е добро

  1.    нано dijo

   Нема да ти кажам ОО, тоа е тајна и јас сум Xубител на windows XD.

   Не, сериозно, за неколку дена ќе направиме натпревар на работна површина и таму ќе ја ставам апсолутно целата моја конфигурација =)

   1.    Храброст dijo

    Не, сериозно, за неколку дена ќе направиме натпревар на работна површина и таму ќе ја ставам апсолутно целата моја конфигурација =)

    И не дознавам за ништо ...

    1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

     Не го ни спомнувај, само што сега дознав и ЛОЛ !!!

     1.    Храброст dijo

      Вкупно, ќе изгубите ...

     2.    нано dijo

      всушност, тоа е нешто за што разговарав со Елав ... Тогаш му го спомнав на ситниот морон, но очигледно тој правеше нешто поважно и тој дури и не знаеше ...

 5.   змеј dijo

  благодарам Јас веќе го конфигурирав мојот гедит кога барав текст, имам само едно прашање. Како успеа да ги пренесеш иконите за известување до лентата Цимет и да ја направиш лентата Gnome 3 транспарентна? хехехе ми се допадна многу и би сакал да го сторам тоа.

  Ви благодариме повторно

 6.   Evевус dijo

  Прозорецот што предупредува дека е пробна верзија НЕ излегува толку често колку што велите, не претерувајте

  1.    нано dijo

   Ги добивав на секои 3 пати што зачував некаков вид датотека и секогаш кога ќе отворам SublimeText.

   Сега имајќи Gedit, SublimeText ми изгледа како тотално губење време и не се навикнувам

 7.   мафуни dijo

  Здраво, одличен пост.

  Само прашање. Една функција што ме принуди да барам алтернативи за gedit беше компактните линии. На пример, компактирајте сè што е внатре во ако {}. На овој начин просторот многу се чисти. Најдов генија и тоа одговара доста добро, но би сакал да знам дали може да се постигне со гедит.

  Јас сум аматерски програмер (започнав преку биоинформатика, затоа што студирам биологија), претпоставувам дека другите ќе знаат многу подобро што е да се справиме со големи количини на код.

  1.    нано dijo

   Би сакал да знам малку повеќе за компактирање на линиите затоа што не сум го сторил тоа, или можеби го направив тоа и не знаев ... Може ли да ми покажете код за пример?

   1.    мафуни dijo

    Можеби не сум се објаснила добро. Не станува збор за самиот код, туку за визуелизацијата на истиот. Можеби зборот би бил „превиткај / расплети“ редови на код. Па тоа:
    ако {
    algo
    нешто друго
    уште повеќе
    }

    Само види
    ако {

    Јас со копче можете да ја свиткате или расплетувате содржината на ако.

    1.    нано dijo

     Ах! Сега веќе, скријте ги функциите. Не, колку што знам дека не може да се направи во Гедит.

     1.    мафуни dijo

      🙂 Срамота е. Ништо не се случува за мали програми, но ако имате големи маси или други, многу ми пречи што не можам да го сторам тоа.

 8.   Едгар Корона dijo

  Имам прашање, ако во ubuntu инсталирам нови фонтови, во уредникот gedit може ли да земам типографија од тие нови фонтови што ги инсталирам?

  1.    КЗКГ ^ Гаара dijo

   Да

   1.    Едгар Корона dijo

    Во Убунту, кој тип е сличен на Луцида Санс? Тоа нема многу простор меѓу редовите на кодови како што прават другите букви во Виндоус, типот што најмногу ми се допаѓа во Виндоус е Лукида Санс и неговата алтернатива Вердана Останатите фонтови се многу повторливи и нивниот стил не е многу пријатен, се надевам дека Убунту има поголема разновидност на фонтови од Виндоус и многу попривлечни.

    1.    Мануел де ла Фуенте dijo

     Потоа инсталирајте ја Луцида Санс:

     sudo apt-get install sun-java6-fonts

 9.   Едгар Корона dijo

  Може ли gedit да се инсталира на 64-битен оперативен систем Windows? Официјалната страница нуди само 32-битна верзија за Windows.

 10.   MSX dijo

  Многу убав пост, но ајде да дојдеме до интересната работа: која е вашата позадина!

 11.   Вилануо dijo

  Користете Geany, поедноставно: 3

 12.   Абимаел Мартел dijo

  Пред да го користам Geany, но нема ништо со VIM, мислам дека кривата на учење вреди, бидејќи е многу агилна
  Со почит

 13.   st0rmt4il dijo

  Уредници како „Писари“ или „Сублиметекст2“ ги пополнуваат празнините што ги има Гедит! .. Освен што Гедит има свои заслуги, тоа е како многу работи тука прашање на вкус! 😀

  Честитки!

 14.   леватото dijo

  Ви благодарам! за информациите биле многу корисни.

 15.   вокер dijo

  Јас го реанимирам овој пост само за да ви кажам, благодарам за придонесот! Отсекогаш ми се допаѓаше гедитот што доаѓа од фабриката, но поради недостаток на „помош“ за програмерите, завршив во супер ... кога ќе завршам со испитите ќе ги разгледам додатоците гедит
  П.С: Вим е одличен уредник, проблемот доаѓа со gVim, кој во зависност од тоа која верзија ќе ја инсталирате (windows / linux) целосно го менува начинот на третирање на визуелниот режим и глувчето, а да не ги спомнувам тампонсите во тоа време. да копирате / залепите од друга програма ...

 16.   од линуксеро dijo

  Она што не ми се допаѓа кај Гедит:

  -Кога уредувате HTML-датотека и внатре имате Javascript или CSS-код, тогаш кога коментирате за блок-код во javascript или CSS, тоа ми го коментира со формат HTML. Gedit не го препознава типот на јазик каде што сте избрале код за коментар. Возвишен текст да.

  -Нема автоматски форматер на код што автоматски ги табелира сите избрани кодови.

  -Нема роден менаџер за FTP, мора да го користите нестабилниот и славен Gnome GVFS

  -Нема додаток за генерирање бекап за датотеки за секоја промена направена со временски ознака. Постои додаток за возвишен текст каде што можете

  -Нема детектор за синтаксана грешка.

  -Нема алатка за рефактор

  -Во XFCE не можете да ја користите интегрираната Gedit конзола бидејќи Gedit работи стандардно со gnome-терминал, а не со xfce4-терминал.

  1.    од линуксеро dijo

   Јас пропуштив да споменам дека со новите верзии што се појавуваат од Gedit, некои додатоци ја губат нивната компатибилност, како што се случува со ZenCoding

 17.   едвардојазун dijo

  Го користев Gedit за програмирање, но подоцна се префрлив на Aptana 3 (многу комплетен IDE), она што ми се допаѓа кај Aptana е тоа што автоматски ги комплетира функциите за Javascript или Python (заедно со неговите параметри што ги добива) и ми ја покажува документацијата за неговите функции, компатибилност со прелистувачи и многу повеќе.
  но во последно време Аптана станува многу тешка, понекогаш дури и коментирањето на линија трае околу 10 секунди.
  Сега размислувам да се вратам на Гедит, единственото нешто што ми недостасува е нешто што автоматски ги комплетира функциите со својата документација, обележувач со неправилна синтакса и исто така објектна мапа, каде што можам да ги видам декларираните променливи и функции за директен пристап до нив.
  Ми се допаѓа и Geany, тој е полесен од Gedit, но недостасува многу приклучоци за разлика од Gedit и не можам да ја сменам темата на бојата, не сакам да програмирам бели позадини.

  1.    Габриел dijo

   Треба да пробате возвишен текст или Вим; светлосна табела при излез од алфа.

   1.    само-друг-dl-корисник dijo

    Го инсталирав Gmate, но кога сакам да ги активирам неговите приклучоци, ја добивам следнава грешка:
    се појави грешка: вчитувачот на приклучоци "питон" не беше пронајден

    ПС: Веќе имам инсталирано питон

 18.   само-друг-dl-корисник dijo

  Го инсталирав Gmate, но кога сакам да ги активирам неговите приклучоци, ја добивам следнава грешка:
  се појави грешка: вчитувачот на приклучоци "питон" не беше пронајден

  ПС: Веќе имам инсталирано питон

 19.   Дејвид Гомез dijo

  Нано, ти се жалиш повеќе од жена!

  Мислам дека треба да го пробате NinjaIDE, многу популарен IDE за Python, кој ако не сум лош, е со отворен код, мултиплатформа, многу моќен и доказ за плачко. Можете ли да пробате да видите дали ги исполнува вашите очекувања

 20.   jc dijo

  Добри информации и честитки што добивте белешка (од пред две години) да останете со коментари толку долго. Тоа зборува добро за авторот ...

 21.   Алонсо кастро dijo

  Вашиот коментар чека умереност.
  Здраво, дали знаете некој додаток за аудио плеер за mp3 за wordpress кој работи во верзија 3.6.1 и исто така ги има карактеристиките на додатокот за аудио плеер, ова значи едноставен, практичен и професионален во исто време, но исто така работи и на уреди мобилни телефони како што се ipad, таблет, паметни телефони итн. благодарам за вашата брза помош

 22.   yo dijo

  Како да отворам едноставен текст и да додадам слика во него?

 23.   Нарцисо Нуњез dijo

  Одлична објава, барав како да додадам додаток ftp на мојот gedit, најдов неколку поврзани објави што ми велат да ги ставам датотеките во папки што не се сите на мојот систем, ги додавам и gedit не ги открива ...

  Ако можете да ми помогнете, јас би го ценел тоа.

  Јас користам: федора 17 со гном.

 24.   Emiliano dijo

  Здраво, причината за моето барање е да знам како можам да го поврзам мојот Gedit со SQL DB. Можеби е лесно прашање, но јас само што започнувам во светот на Linux. Од веќе ви благодарам многу.

 25.   Равенкрон dijo

  Еј, ти благодарам многу, сакам да научам питон, рубин… Рубин на шини и го обожавав твојот туторијал. Бев изненаден кога знаев дека мојот гедит може да го направи сето тоа. Исто така ја користам и темата монокаи што изгледа одлично.

  однос на

 26.   deivis dijo

  пријател, сакам да кажам нешто и се надевам дека ќе ми помогнеш, имам компјутер дома, но немам интернет, но јас од мојата работа дека ако имам интернет преземам ubuntu 14.04 и веќе го инсталирам на мојот домашен компјутер, сега моето прашање Така го правам тоа за да можам да инсталирам било која програма на пример google chrome или која било друга програма, да ја преземам од мојата работа и да ја инсталирам на мојот домашен компјутер, бидејќи не е како прозорците што ги преземате, таа е зачувана на USB и на куќата е кликната и инсталирана двојно, се надевам дека ќе ми помогнете

 27.   Marcelo dijo

  Благодарам многу! поздрав од Чиле!

 28.   Ернесто славо dijo

  може да се инсталира на ubuntu 14.04?