Упатство: Стил на елементарниот оперативен систем на KDE

Ова е пост што го чекав некое време, каде што ќе ви покажам како да добиете изглед многу сличен на eOS (познат или Основен ОС) en KDE.

Сите знаеме eOS, таа дистрибуција врз основа на Убунту 12.04 кој има многу убав, уреден и едноставен изглед, инспириран од OS X. Но, тоа не е само изглед, eOS Исто така, има свои апликации и многу се подобри.

Би бил среќен да го искористам ако не беа две работи:

 1. Премногу е едноставно за мој вкус и не зборувам за интерфејсот, туку за неговите алатки.
 2. Се базира на GTK и користете работи од Gnome.

Но, за среќа за мене KDE Тоа е работна околина која е многу прилагодлива, така што можам да направам да изгледа многу слично на eOS и затоа ја убивам мојата желба. Јас ви покажувам како би било повеќе или помалку, разликувајќи некои детали во зависност од преференциите на секоја од нив:

Основно_КДЕ

Ајде да го направиме тоа. Сите датотеки што ни требаат, ги сместив во една компресирана датотека и можете да ја преземете од овој линк:

KDE_Елементарни датотеки

Сè што треба да сториме е да го отпакуваме и да ги следиме упатствата подолу.

Овој напис ќе биде во постојана еволуција

Тема за плазма

За плазматската тема имаме една наречена Основно креиран од лгсалвати. Патем, тие можат да користат каква било тема за плазма создадена од него. Не е толку полиран колку што би сакал, но работи, и ќе имаме убав црн панел.

За да изгледа нашата околина eOS, мора да најдеме тема за плазма што ни се допаѓа и што го прави панелот што е можно поцрн.

За да ја инсталираме, ја отпакуваме датотеката елементарна плазма.tar.gz и го копираме во папката /home/your_user/.kde/share/apps/desktoptheme/ o /home/your_user/.kde4/share/apps/desktoptheme/.

Имајте на ум дека во зависност од дистрибуцијата, името на папката се менува и може да биде или .kde4 или само .kde.

Сега треба само да одиме Преференции на KDE »Изглед на работен простор» Тема на работната површина » и ја избираме новата тема.

Декоратор на прозорци

За копчињата на прозорецот, креирав тема за Аурори. Некои веќе постојат во kde-look.org, но никој од нив не ме убеди, па затоа создадов еден мој.

За да ја инсталираме, ја отпакуваме датотеката KDE_Elementary_Aurorae.tar.gz и го копираме во папката /home/your_user/.kde/share/apps/aurorae/themes/ o /home/your_user/.kde4/share/apps/aurorae/themes/. Ако папката не е таму, ние ќе ја создадеме.

Сега треба само да одиме Преференции на KDE »Изглед на работен простор» Декорација на прозорец » и ја избираме новата тема.

Така што останува исто како и во eOS, кликнете на копчето Конфигурирајте ги копчињата и го оставаме со следнава слика:

kwin_config

Ние прифаќаме и тоа е тоа.

Шема на бои и визуелен стил

За да се постигне најмногу слично искуство eOS, Избрав да користам QtCurve. Пакетот е достапен во сите дистрибуции, па затоа го инсталиравме со нашата Менаџер на пакети.

Откако ќе се инсталира, треба само да одиме на Преференции на KDE »Изглед на апликација» Стил » и ние избираме во Стил на графички елементи a QtCurve.

Сега пред да ја примениме промената, кликнуваме на копчето што вели Поставете и добиваме ваков прозорец:

qtcurve_config

Ние кликнуваме на Увоз и ние ја бараме датотеката OSX_Elementary.qtcurve. Кликнуваме на копчето прифати и тоа е тоа

Сега е ред на Бои, фонтови и други елементи на прозорецот, така што работ и апликациите се во игра. Одиме на Преференции на KDE »Изглед на апликација» Бои » и кликнете на копчето Шема за увоз.

Ние ја избираме датотеката OSX_Elementary.бои што само го отпакувавме и кликнете на копчето прифати.

Типографија

За изворите во KDE изгледаат слични на оние од eOS мора да ги имаме инсталирано изворите во системот Droid sans.

Одиме на Преференции на KDE »Изглед на апликација» фонтови » и кликнете на копчето Соберете ги сите фонтови. Избираме Droid sans, со големина од 9,0 и кликнуваме на копчето прифати.

извори_конфигура

Изглед на апликации за GTK

За да го конфигурирате изгледот на GTK апликации мора да го имаме инсталирано пакетот kde-gtk-конфигурација. Покрај тоа, мора да ги инсталираме и соодветните мотори.

Во случај на Арх Линукс наречен: кислород-gtk2, кислород-gtk3 y qtcurve-gtk2. Во случај на Debian наречен: gtk2-мотори-кислород, gtk3-мотори-кислород, gtk2-мотори-qtcurve.

Одиме на Преференции на KDE »Изглед на апликација» GTK » и го оставаме на овој начин:

kde_gtk_config

Во случај на Фонт јас користам Алер со големина на 12px, но сепак може да се користи Droid sans со големина на 10 по можност.

Тема за икони

За наша среќа, веќе постои икона тема наречена KDE Основно, и иако не е толку комплетен или ажуриран како што би сакал, барем ја исполнува својата функција.

На ист начин, додадов некои модификации, како што се новите папки на иконата eOS.

За да ја инсталираме, ја отпакуваме датотеката основно.7z и го копираме во папката /home/your_user/.kde/share/icons/ o /home/your_user/.kde4/share/icons/. Ако папката не е таму, тие ја создаваат.

Одиме на Преференции на KDE »Изглед на апликација» Икони » и ги избираме.

Прилагодување на панелите на работната површина

Сега треба да направиме неколку прилагодувања на работната површина. Првото нешто е да се премести долниот панел на врвот. Мислам дека секој корисник на KDE знае како да го направи тоа, но за секој случај, она што треба да го направиме е:

Десен клик на панелот »Отклучи графички елементи» Десен клик на панелот повторно »Опции на панелот» Поставки на панелот и повлечете го панелот на врвот со фаќање на копчето Раб на екранот со курсорот.

панел_конфиг

Сега со Графички елементи се отклучени, ние го елиминираме во горниот панел Менаџер за задачи. Ние се движиме Системска лента за десната страна на панелот и додадете две застој на двете страни на Плазмоид од Датум и време, така што сме во центарот.

Мора да биде на овој начин:

panel_config_up

Имаме само две работи да направиме:

 1. Не најдов начин да ги направам датумот и времето и да изгледаат хоризонтално, а не едно над друго. Ако некој знае како да го стори тоа, ве молам, кажете ми да го ажурирам овој напис.
 2. Исто така, не можам да најдам начин да ја сменам иконата во менито KDE и стави го зборот апликации o апликации. Се обидов да направам а .ПНГ со текстот но не ми одговара.

Тие се два помали детали, но ако можам да ги решам, ова упатство ќе биде уште подобро.

За икони Системската лента Можеме да ги користиме оние што се стандардно, иако ќе си дадам задача да барам некои кои се повеќе слични или еднакви на оние на eOS.

Обвинителна клупа

Откако ќе завршиме со горниот панел, тогаш треба да инсталираме a Обвинителна клупа. Или Штица, СВЕТ, Каиро-пристаништеИмаме неколку алтернативи, вие ја одбирате онаа што ја сакате.

Но, во мојот случај, она што го правам е да користам втор панел KDE, бидејќи ја исполнува функцијата на Обвинителна клупа совршено Повторно правиме Десен клик на област од горниот панел »Опции на панел» Додај панел »Празен панел.

Недостаток на користење на панелот е што нема да можеме лесно да ја менуваме неговата позадина, бидејќи ја добива онаа што е утврдена во темата Плазма

Десен клик на новиот панел »Додади графички елементи» Икони само за Управувач со задачи. Со ова ќе имаме панел сличен на Единство o Windows 7, каде што отворените апликации ги покажуваат само нивните икони, а не името на прозорецот.

Друга предност е што кога отвораме апликација, кликнуваме со десното копче на иконата и ја обележуваме опцијата Покажете фрлач кога не работи. На овој начин, иконата секогаш останува на панелот и полесно е да се активира апликацијата. Треба да ги отвориме само апликациите што сакаме да се појават на пристаништето и ќе ги поправиме.

Откако ова ќе биде готово, се враќаме на Панелот параметри и со помош на лизгачот ја намалуваме нејзината големина за да не биде на цел екран.

панел_конфиг_раст Се враќаме на „Преференциите на панелот“ и во копчето Повеќе опции, треба да означиме: Windows може да покрие и порамнете го панелот на Центро.

Позадини

Скоро имаме сè подготвено.Што остануваме? Па јасно дека позадина. За среќа момчињата на eOS Ни дозволија да ги преземеме официјалните средства од следниот линк:

Преземете тапети на eOS

Но, во компресираната датотека им ја оставив позадината што доаѓа стандардно eOSтака, тие само треба да го користат тој ако сакаат.

Да направиш

Оставам само неколку работи во очекување. Можеме да ја искористиме темата на Плимут de eOS кога компјутерот ќе се подигне, но не секој го користи Плимут. Па ова зависи од вас.

Друго прашање во очекување е да го користите истиот проблем за Менаџер на сесија. KDE САД КДМ иако може да биде совршено инсталиран LightDM и со малку трпеливост и вештина, користете ја истата тема на eOS. Ова го направив пред некое време и не сакам да го ризикувам.

Јас разбирам дека во Арх Линукс може да се направи лесно, но сега не сакам да ја скршам мојата инсталација за да не се мачам да користам тема КДМ бонито

Исто така, сакам да создадам тема со икони кои се многу слични на оние од eOS за фиоката KDE. Но, не грижете се, бидејќи го постигнав ова, ќе го ажурирам објавувањето.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

39 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Боно dijo

  Многу благодарам! Лошото за мене во врска со основниот оперативен систем, покрај горенаведеното, е што тој има многу долг циклус на развој. Тој е во бета-верзија xD околу 2 години. Над сега се чини дека иднината е повеќе во qt отколку во gtk

  1.    елав dijo

   Всушност, фактот дека е во бета фаза не е толку лош, затоа што оние што го користат добиваат постојани ажурирања ... но кога навистина треба да работите, тоа е многу едноставно, особено за апликациите.

  2.    Анибал dijo

   Бонус, јас го користам секој ден, како што вели Елав цело време има надградби и тоа е многу стабилно, немав проблем бидејќи го користев со месеци, без закачување, затворање или рестартирање, воопшто ништо.
   Тоа е одлично.

   Колку gtk тие дискутираат за тоа, но тоа е поради следење на ubuntu со xMir или други дистрибуции

   1.    елав dijo

    Тие треба да направат основно над KDE. Би било остварување на сонот * _ *

 2.   Леворак dijo

  Можете исто така да користите тема за икони наречена Основно УСУ

  1.    елав dijo

   Така е и Иако Основното УСУ е нешто застарено. Треба да додадете нови икони

 3.   Да3мон dijo

  Би се префрлил на KDE ако зависи од мене дека не троши многу повеќе ресурси ... Во моментов сум среќен што користам XFCE во Linux Mint

  1.    Владика Волк dijo

   „Уште многу ресурси“ ?? колку 600 МБ? имате помалку од 1 GB RAM меморија? во тој случај жал ми е за тебе.

 4.   пандев92 dijo

  Ако основните беа во бета фаза, бидејќи користеше нови технологии за gnome, ќе разберев ... но тие остануваат во бета верзија и се базираат на сè позастарена верзија на gnome.

 5.   Герман dijo

  Ви благодариме за упатството; Јас ги користев повеќето модификации и други со мојот стил, тоа е одлична работа во работната површина на KDE.

  1.    елав dijo

   Ви благодарам, мило ми е што ви послужи.

 6.   ДаниелЦ dijo

  Објаснувачка белешка: Основното се базира на 12.04

  1.    елав dijo

   Сосема сте во право, јас веќе го коригирав. Ви благодарам

 7.   соработка15 dijo

  Добар пост елав, сакам KDE и ако не го користам сега тоа е проблем со ресурсите, сепак се надевам дека наскоро ќе се вратам на таа убавина.

  1.    елав dijo

   Ви благодарам .. 🙂

 8.   КЗКГ ^ Гаара dijo

  Добар пост
  Alsoе го ставам Плимут и ќе видам дали ќе направам тема за Слим (не користам KDM хехе) време е драстично да го сменам лаптопот

 9.   труко22 dijo

  Неверојатно е колку корисници го трансформираат KDE на непрепознатлив и кул начин, јас се обидувам и секогаш се враќам во стандардниот формат KDE

  1.    елав dijo

   Да, тоа обично се случува. Всушност, промената не беше направена во мојата сесија, туку во тест сесија

 10.   насилник dijo

  @Elav сето ова може да се автоматизира во баш, зошто не се возбудиш и не започнеш проект на github?

  Погледнете го мојот за да инсталирате Wheezy + KDE, можете да направите еден за да го конфигурирате KDE и тој ќе работи на секое дистрибуција.

  https://github.com/xr09/kaos/archive/master.zip

  1.    елав dijo

   Кога и да ми предложите, ти го кажувам истото: За жал, не можам да користам Github или која било друга страница од овој тип што ме прашува за моите SSH јавни или приватни клучеви, бидејќи мојот интернет провајдер нема да ме остави да се поврзам.

   1.    насилник dijo

    Како кои јавни клучеви? Не можете ни да одите и да преземете нешто?

    1.    елав dijo

     Да, можам да преземам, но не можам да извршам

     1.    насилник dijo

      Обидете се да го додадете ова на вашата .gitconfig

      [центар]
      протокол = https

 11.   Корисникот dijo

  Ви благодариме за споделувањето, но беше ужасно.

  1.    елав dijo

   Ви благодарам! 😛

 12.   МануелМДН dijo

  Искористувајќи ја темата, некој знае да го стави корисничкото име во горниот десен агол како во gnome и единство ... во KDE

  1.    Владика Волк dijo

   Ова е користење на conky и секоја команда што го враќа корисничкото име

  2.    Федоријански dijo

   Ако не ви пречи да го направите леплив, еве: Користете го индискиот орев. Влезете во активности и променете го името на оној што го користите редовно. Тоа е тоа

 13.   Jamesејмс_ Че dijo

  Многу добро, единственото нешто што не ми успеа, беше декораторот на прозорецот, го залепив во папката, но не се појави во преференциите, инсталирав една наречена ElementaryLuna од Garthecho и изгледаше добро, 😀, благодарам многу многу за упатството, од време на време ќе го посетувам за да видам какви промени правиш

 14.   xxmlud dijo

  Елав, огромен !!
  Keepе го имам предвид. Поздрав и благодарност
  Продолжи да одиш.

  1.    елав dijo

   😉 Ви благодарам

 15.   Петар dijo

  Успеав да го ставам времето со датумот на десната страна во горниот панел ^^, иако тоа го направив многу доцна, мислам дека е 2:27 часот наутро. тука: '(само треба да играте со големината на панелот и тоа е тоа, малку да го намалите е до него.

  Се надевам дека помогнав малку

 16.   Естебан dijo

  Одлично!

  Вашиот водич ми помогна многу добро да го напуштам компјутерот!

  Темата за работната површина поради некоја причина кога ја инсталирам ми остава список на прозорци со многу заматен текст и не може да се прочита добро, засега решив да користам „Елеганција“.

  Ви благодарам уште еднаш!

 17.   Acoоако Еј dijo

  Здраво, многу добро, би сакал да направам неколку работи на KDE, но не знам дали ќе биде можно.
  - Би сакал менито на иконите за послужавници да има стил сличен на оној на Elementary и Gnome 3, што е да се каже, сличен на оној на стрип, наместо да биде квадрат.
  - Би сакал да ви дадам начин да ги смените работните површини од основни во KDE

  Дали мислите дека можете?

 18.   садалсуд dijo

  Еј !! одлично, многу ви благодарам ... Јас веќе ја започнав оваа задача за претворање на kde во елементарен стил и денес го видов ова упатство и полирав многу повеќе што носев. Не знаев за qtcurve

 19.   Јуни dijo

  Врските се прекинати, дали можете повторно да ги поставите. На здравје

 20.   Дејвид dijo

  Врската http://www.desdelinux.net/ftp/KDE_Elementary.7z Скршен е, можеш да го поправиш, те молам

 21.   Слика на зачувување на цезар Калехас dijo

  Врската за преземање повеќе не работи.