Nagios Core: Што е Nagios и како да го инсталирате на Debian GNU / Linux?

Nagios Core: Што е Nagios и како да го инсталирате на Debian GNU / Linux?

Nagios Core: Што е Nagios и како да го инсталирате на Debian GNU / Linux?

Во полето на Мрежи и сервери постојат одлични и ефикасни апликации за Администратори на системот / серверот (SysAdmins)На Затоа, денес ќе зборуваме за добро познат повик Нагиос јадро.

Нагиос јадро тоа е во основа бесплатната верзија на НагиосНа Што, пак, во основа е популарно опрема / услуги / програма за мониторинг на мрежа во формат на софтвер со отворен код.

Вебмин: администрација од веб-прелистувачот

Webmin: Администрација од веб -прелистувачот

И бидејќи ние ретко решаваме прашања поврзани со апликации, програми и системи од областа на Мрежи и сервери или специфична употреба за Администратори на системот / серверот (SysAdmins), веднаш ќе оставиме подолу неколку линкови до некои претходни публикации поврзани со оваа ИТ област:

"Webmin е веб-пристапна системска конфигурациска алатка за OpenSolaris, GNU / Linux и други Unix системи. Со него, можете да конфигурирате внатрешни аспекти на многу оперативни системи, како што се корисници, просторни квоти, услуги, конфигурациски датотеки, исклучување на компјутерот итн., Како и да измените и контролирате многу бесплатни апликации, како што е веб -серверот Апачи, PHP, MySQL, DNS, Samba, DHCP, меѓу другите." Webmin: Администрација од веб -прелистувачот

Поврзана статија:
Вебмин: администрација од веб-прелистувачот

Поврзана статија:
Вебмин: администрација од веб-прелистувачот
Линукс со клуч 14.1
Поврзана статија:
TurnKey Linux: Библиотека за виртуелни уреди

Нагиос јадро: Бесплатна и бесплатна верзија на Нагиос

Нагиос јадро: Бесплатна и бесплатна верзија на Нагиос

Што е Nagios Core?

Според официјалната веб-страница на Nagios, Нагиос јадро Опишано е како што следува:

"Nagios® Core ™ е апликација за мониторинг на мрежа и систем со отворен код. Ги следи домаќините (компјутерите) и услугите што ќе ги наведете, алармирајќи кога работите ќе тргнат наопаку и кога ќе се подобрат. Nagios Core првично беше дизајниран да работи под Linux, иако треба да работи и според повеќето други оперативни системи базирани на Unix. Исто така, тоа е бесплатната верзија на нашата сегашна алатка наречена Nagios XI."

карактеристики

Меѓу многуте карактеристики на Нагиос јадро може да се споменат следниве 10:

 1. Следење мрежни услуги (SMTP, POP3, HTTP, NNTP, PING, меѓу другите.)
 2. Следење на ресурсите на различните набудувани домаќини (оптоварување на процесорот, употреба на диск, меѓу другите.)
 3. Едноставен дизајн на приклучок кој им овозможува на корисниците лесно да развијат сопствени проверки на услугите.
 4. Паралелни проверки на услугата.
 5. Способноста да се дефинира хиерархијата на мрежниот домаќин користејќи „родители“ домаќини, што ќе ви овозможи да откриете и да направите разлика помеѓу хостовите што се намалени и оние што се недостижни.
 6. Контакт известувања кога се појавуваат и се решаваат проблеми со домаќинот или услугата (по е-пошта, пејџер или метод дефиниран од корисникот).
 7. Способност да се дефинираат управувачи со настани што ќе се извршуваат за време на настани на домаќинот или услугата за проактивно решавање проблеми.
 8. Автоматска ротација на датотеки со дневници.
 9. Поддршка за имплементација на дополнителни домаќини за следење.
 10. Изборен веб -интерфејс за преглед на тековниот статус на мрежата, историјата на известувања и проблеми, датотеката со дневник и многу повеќе.

Како да го инсталирате на Debian GNU / Linux 10?

Пред да започнете со овој дел, вреди да се напомене како и обично дека за овој практичен случај ќе го користиме вообичаеното Одговори на Линукс наречен Чуда ГНУ / Линукс, што се базира на MX Linux 19 (Дебијан 10)На Која е изградена по наша «Водич за слика на MX Linux».

Сепак, било кој GNU / Linux Distro каква поддршка SystemdНа Затоа, ние ќе го искористиме ова Одговор на MX Linux почнувајќи од ГРУБ систем за подигнување по ваша опција со "Започнете со Systemd"На Наместо неговата стандардна опција, која е без Systemd поточно со Систем-шимНа Исто така, ќе ги извршиме сите командни команди од Корисник на Sysadmin, наместо Root корисник, од речениот Respin Linux.

И сега за твоето преземање, инсталација и употреба, ние ќе го користиме «Водич за инсталација за брз почеток за Debian« и овие би биле командни наредби да се изврши во терминалот (конзолата) на вашиот оперативен систем:

1.- Чекори за подготовка на оперативниот систем

Ажурирајте ги складиштата и инсталирајте основни и неопходни пакети за работа Нагиос јадро.

sudo apt update
sudo apt install autoconf gcc libc6 make wget unzip apache2 apache2-utils php libgd-dev

2.- Преземете го тековниот софтвер

cd /tmp
wget -O nagioscore.tar.gz https://github.com/NagiosEnterprises/nagioscore/archive/nagios-4.4.6.tar.gz
tar xzf nagioscore.tar.gz

3.- Составете го тековниот софтвер

cd /tmp/nagioscore-nagios-4.4.6/
sudo ./configure --with-httpd-conf=/etc/apache2/sites-enabled
sudo make all

4.- Создадете корисници и групи

sudo make install-groups-users
sudo usermod -a -G nagios www-data

5.- Инсталирајте разни основни пакети

sudo make install
sudo make install-daemoninit
sudo make install-commandmode
sudo make install-config

6.- Инсталирајте ги датотеките за конфигурација на Apache

sudo make install-webconf
sudo a2enmod rewrite
sudo a2enmod cgi

7.- Инсталирајте и конфигурирајте го заштитниот allид преку IPTables

sudo apt install iptables
sudo iptables -I INPUT -p tcp --destination-port 80 -j ACCEPT
sudo apt install -y iptables-persistent

8.- Создадете корисничка сметка во Apache за да започнете во Nagios Core

sudo htpasswd -c /usr/local/nagios/etc/htpasswd.users nagiosadmin

9.- Рестартирајте / Стартувајте ги потребните услуги

systemctl restart apache2.service
systemctl start nagios.service

Имајте на ум: Рестартирајте го оперативниот систем во случај на проблеми со овие командни команди.

10.- Најавете се на Nagios Core

Вклучете веб -прелистувач на локалната машина ако имате Графичка корисничка околина (GUI) или на друг компјутер на Мрежата. И во лентата за адреси напишете која било од следниве командни команди како што ви одговара:

http://127.0.0.1/nagios
http://localhost/nagios
http://nombreservidor.dominio/nagios

Имајте на ум: Ако не го гледате прозорецот „Најавете се на Nagios Core“, проверете дали вашиот оперативен систем базиран на Debian GNU/Linux 8/9/10 има правилна конфигурација. "Корен на документ" del Сервер Апачи во следнава конфигурациска датотека: /etc/apache2/apache2.confНа Заменете ја патеката /var/www со следново: /var/www/htmlНа Потоа рестартирајте ја услугата Apache или компјутерот и обидете се повторно на компјутерот.

Инсталирање додатоци за основни Nagios

Ажурирајте ги складиштата и инсталирајте основни и неопходни пакети за работа Приклучоци Нагиос.

sudo apt update
sudo apt install autoconf gcc libc6 libmcrypt-dev make libssl-dev wget bc gawk dc build-essential snmp libnet-snmp-perl gettext

Преземете го и отпакувајте го тековниот пакет со додатоците „Нагиос“

cd /tmp
wget --no-check-certificate -O nagios-plugins.tar.gz https://github.com/nagios-plugins/nagios-plugins/archive/release-2.2.1.tar.gz
tar zxf nagios-plugins.tar.gz

Составете и инсталирајте ги „Приклучоците Nagios“

cd /tmp/nagios-plugins-release-2.2.1/
./tools/setup
sudo ./configure
sudo make
sudo make install

Снимки на екранот

Нагиос јадро: Слика од екран 1

Нагиос јадро: Слика од екран 2

Нагиос јадро: Слика од екран 3

Нагиос јадро: Слика од екран 4

Нагиос јадро: Слика од екран 5

Нагиос јадро: Слика од екран 6

Нагиос јадро: Слика од екран 7

Нагиос јадро: Слика од екран 8

Нагиос јадро: Слика од екран 9

Нагиос јадро: Слика од екран 10

Нагиос јадро: Слика од екран 11

Нагиос јадро: Слика од екран 12

Нагиос јадро: Слика од екран 13

Нагиос јадро: Слика од екран 14

Нагиос јадро: Слика од екран 15

Нагиос јадро: Слика од екран 16

Нагиос јадро: Слика од екран 17

Нагиос јадро: Слика од екран 1

Нагиос јадро: Слика од екран 19

Нагиос јадро: Слика од екран 20

Нагиос јадро: Слика од екран 21

Нагиос јадро: Слика од екран 22

Нагиос јадро: Слика од екран 23

Нагиос јадро: Слика од екран 24

Нагиос јадро: Слика од екран 25

За повеќе информации на Нагиос јадро можете да ги истражите следните врски:

10 бесплатни и отворени алтернативи

 1. Кактуси
 2. Кабиот
 3. Проект за кокпит
 4. Инсига
 5. FreeMNS
 6. Munin
 7. Нет-податоци
 8. Пандора ФМС
 9. PHP серверски монитор
 10. Zabbix

За да дознаете повеќе за овие алтернативи и повеќе, кликнете на следната врска: Софтвер за опрема и мониторинг на мрежа под отворен код.

Резиме: Различни публикации

Краток преглед

Сумирано, како што се виде Нагиос јадро е совршена софтверска алатка за областа на Мрежи / сервери и Администратори на системот / серверот (SysAdmins)На И не само што е моќен, туку е и флексибилен и адаптивен, благодарение на користењето на неговото повеќекратно приклучоциНа И за оние кои можеби не го користат, секогаш постојат одлични алтернативи како Проект Забикс, Ичинга и Кокпит, меѓу многу други.

Се надеваме дека оваа публикација ќе биде многу корисна за целото «Comunidad de Software Libre y Código Abierto» и од голем придонес за подобрување, раст и дифузија на екосистемот на апликации достапни за «GNU/Linux». И не престанувајте да ја споделувате со други, на вашите омилени веб-страници, канали, групи или заедници на социјални мрежи или системи за пораки. Конечно, посетете ја нашата почетна страница на «Од Линукс» за да истражите повеќе новости и да се придружите на нашиот официјален канал на Телеграма од DesdeLinux.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.