Çfarë është softueri i lirë?

El software të lirë (në softuerin anglez falas, megjithëse ky emër ngatërrohet ndonjëherë me "falas" për shkak të paqartësisë së termit "i lirë" në gjuhën angleze, prandaj përdoret edhe "softuer i lirë") është emri i softverit që respekton liria e përdoruesve për produktin e tyre të blerë dhe, për këtë arsye, sapo të merret mund të jetë të përdorura, kopjuar, studiuar, modifikuar, Dhe rishpërndarë lirisht. 


Sipas Free Software Foundation, softueri i lirë i referohet lirisë së përdoruesve për të ekzekutuar, kopjuar, shpërndarë, studiuar, modifikuar program dhe për të shpërndarë softuer të modifikuar.

Një softuer konsiderohet falas nëse plotëson kushtet e mëposhtme:

 • Programi mund të përdoret për çdo qëllim
 • Possibleshtë e mundur të hyni në kodin burimor të tij
 • Possibleshtë e mundur të bëni kopje të programit
 • Përmirësimet mund të publikohen

Diçka e rëndësishme për të theksuar është se softueri i lirë bazohet në ligjet ekzistuese të pronësisë intelektuale dhe siguron liri më të mëdha, nëse dikush plotëson disa kushte. Me fjalë të tjera, ai lejon modifikimin dhe rishpërndarjen e softuerit, diçka që përgjithësisht është e ndaluar në atë që njihet si "program kompjuterik", për sa kohë që dikush përputhet me kushtin për t'i bërë ato modifikime të disponueshme për pjesën tjetër të botës. Bazohet në faktin se nëse të gjithë ndajmë, të gjithë do të jemi më mirë.

Brenda softverit të lirë ka disa lloje licencash:

 • GPL, një nga licencat më të njohura u krijua nga projekti GNU.
 • LGPL, e ngjashme me GPL, por ndryshimi është në qëllimin që ka
 • Creative Commons: është në të vërtetë një emër që përfshin shumë lloje licencash që zakonisht zbatohen në përmbajtjen krijuese, të tilla si grafikë, tekste ose muzikë. Disa nga këto licenca konsiderohen falas.

Ekziston edhe një softuer i hapur, eksponenti kryesor i të cilit është licenca BSD. Softueri i hapur lejon rishpërndarjen e kodit dhe softuerit, pa ndonjë diskriminim, por nuk garanton që kodi burimor i të njëjtit të mund të arrihet gjithmonë. Kjo e fundit është ndryshimi kryesor me softuerin e lirë.

Çfarë konsiderohet softuer i pronarit?

Softueri i pronarit quhet kështu sepse duke e përdorur atë privon veten nga të drejtat që natyrshëm do të kishte. Softueri i pronarit shoqërohet nga një marrëveshje licence për përdorimin e fundit, ose EULA për shkurtesën e saj në anglisht. Kjo licencë kufizon përdorimin tuaj të softuerit në mënyra të ndryshme. Kryesorja është që në përgjithësi ndalon modifikimin e programit dhe kufizon atë që mund të bëj me programin.

Një shembull i kësaj janë kontrolluesit e pajisjeve, licenca e të cilave u lejon atyre të përdoren vetëm me pajisje specifike në veçanti, dhe me një sistem operativ specifik.

Ne shohim instalimin tipik të një programi pronësor. Ky nuk është rendi i saktë, por hapat janë pak a shumë si më poshtë:

 • Njëri ekzekuton instaluesin (zakonisht duke klikuar dy herë në skedarin .exe)
 • Shfaqet një mesazh mirëseardhjeje
 • Ju kërkohet të pranoni një licencë
 • Ju kërkohet të zgjidhni dosjen ku do ta instaloni
 • Ju kërkohet të konfirmoni
 • Skedarët përkatës janë instaluar
 • Instalimi ka mbaruar

Pika e ndryshimit midis softuerit të lirë dhe softuerit të pronarit është në licencën që dikush pranon në pikën c. Kontrata e një programi është ajo që tregon nëse është një program falas ose pronësor. Gjithashtu, brenda programeve të pronarit ka disa kategori:

 • Pagesat: softuer për të cilin përdoruesi duhet të paguajë një shumë për t'i blerë ato dhe për të qenë në gjendje t'i përdorë ato në mënyrë të ligjshme. Në disa raste, e drejta e përdorimit është e kufizuar në kohë dhe duhet të paguhet përsëri për të vazhduar përdorimin e saj.
 • Demos / Shareware: Shembuj të këtij lloji të programit janë Winzip ose Winrar. Në këto programe, funksionaliteti i tyre është i kufizuar në një numër të caktuar ditësh.
 • Falas: Këto mund të shkarkohen falas nga interneti dhe mund të përdoren pa asnjë kufizim, megjithëse në përgjithësi ekziston një version i paguar i tij që ka më shumë karakteristika. Një shembull i këtyre është Winamp.

Në përgjithësi, Softueri Privat është i njohur gjithashtu nën emrin e Softuerit të Mbyllur ose Softuerit të Pronarit. Privative është një emër më i përshtatshëm sepse, siç e pamë, na privon nga të drejtat.

Përparësitë kryesore të softuerit të lirë mbi softverin privat

Për të ilustruar këto përparësi, le të marrim një shembull të diçkaje që ne të gjithë përdorim sot, telefonat celularë. Në përgjithësi, dikush merr një celular duke blerë atë nga një kompani që nuk është prodhuesi i telefonit celular, por më tepër ofruesi i shërbimit telefonik.

Kompania ju shet celularin me një "licencë të përdorimit përfundimtar", e cila ju vë disa kushte, siç është afati minimal që keni për të mirëmbajtur shërbimin e telefonit dhe funksionet që mund të përdorni me atë celular. Isshtë bllokuar për të bërë gjëra që ajo kompani nuk dëshiron të bësh me celularin tënd, ose për të cilat dëshiron të të ngarkojë një shtesë.

Deri kohët e fundit, ata madje vunë një tarifë shtesë për t'ju dhënë kodin që ju lejonte të ndryshoni kompani, edhe kur afati minimal tashmë kishte skaduar.
Me fjalë të tjera, ata ju privojnë nga bërja e gjërave me celularin tuaj, gjë që pajisja mund të bëjë, por kompania vendos kufizime artificiale për t'ju tarifuar si një shërbim shtesë, ose për t'ju shitur një pajisje më të shtrenjtë. Dhe madje ju detyrojnë të ndryshoni celularin tuaj ose ta hidhni atë dhe të blini një tjetër kur nuk duan më të mbajnë shërbimin për një lloj telefoni celular që kompanitë e konsiderojnë të vjetëruar, siç ndodhi me tulla.
Dhe më pas keni prodhuesit e telefonave, të cilët ju tarifojnë për softuerin për t'u lidhur me celularin, ose për aksesorin më të vogël, siç është rasti me një celular shumë të njohur këto ditë. Dhe garancia skadon sapo të prekni një vidë, ose ata përpiqen t'ju ngarkojnë për ndërrimin e baterisë.

Nga ana tjetër, ju keni një celular falas. Planet e celularëve janë falas, kështu që ka njerëz që mund të kontribuojnë për të zgjidhur problemet që ndodhin në raste të veçanta, të tilla si përdorimi i telefonit celular në mes të pyllit në Patagonia, diçka që një prodhues normal nuk do t'i kushtonte shumë vëmendje pasi nuk është saktësisht kamare juaj.

Dhe mund të instaloni programet dhe lojërat që dëshironi duke i lidhur në kompjuterin tuaj me softuerin që dikush zhvilloi për një organizator personal dhe një person tjetër të modifikuar në mënyrë që të funksionojë edhe me këtë celular. Mund ta përdorni gjithashtu për diçka që prodhuesi ose kompania mendonte në atë kohë, të tilla si një celular me një aparat fotografik që dërgon foto çdo x sekonda dhe ju lejon të mbani një telekonferencë pseudo në një rrjet normal, pa paguar një shtesë për shërbimin. Ose ndryshoni të gjithë softuerin plotësisht për të njëjtin që përdorni në kompjuterin tuaj dhe personalizojeni atë sipas dëshirës tuaj, jo me opsionet që ju jep portali i kësaj apo asaj kompanie telefonike. Dhe nëse nuk ju pëlqen ajo kompani telefonike, mund të ndryshoni sa herë që dëshironi nga njëra në tjetrën dhe madje të përdorni disa në të njëjtën kohë, sipas llojit të thirrjes, mesazhit ose gjërave që dëshironi të bëni. Me fjalë të tjera, telefoni celular bën atë që ju dëshironi dhe jo e kundërta.

Softueri falas përpiqet t'ju kthejë të drejta që nuk duheshin marrë kurrë nga ju dhe që jeni mësuar të mos i keni. Softueri i lirë beson se nëse të gjithë ndajmë, të gjithë do të jemi më mirë. Duket si utopi, por është diçka e prekshme; Po ndodh përreth jush pa e kuptuar as vetë.

Mitet dhe të vërtetat e softuerit të lirë kundrejt softverit të mbyllur ose privat

 • Softueri i Lirë është bërë nga amatorë, prandaj është me cilësi më të ulët se Softueri Privat
  I RREMË: si në të gjitha fushat, cilësia ndryshon, por programi falas lejon shumë njerëz të rishikojnë kodin dhe të propozojnë përmirësime. Ky lloj kontrolli dhe rishikimi, në disa raste nga mijëra njerëz, e bën cilësinë e softuerit të ngjashëm ose më të mirë se programi i pronarit. Edhe shumë nga këta njerëz punojnë në kompani softuerësh mbi një bazë të qëndrueshme.
 • Softueri i Lirë është i Lirë
  I RREMË: Softueri i Lirë - Programi i Lirë në Anglisht, vjen nga "Falas si në fjalën e lirë, jo si në birrë të lirë", përkthimi i të cilit është: "Falas si në lirinë e shprehjes, jo si në birrë falas". Ky është një diskriminim që mbase ka më shumë kuptim për ata që flasin anglisht, veçanërisht për shkak të paqartësisë së fjalës "falas". Sidoqoftë, shumica e softuerit falas është falas. Edhe kur paguhet, pasi të blihet licenca e softuerit, softueri mund të kopjohet lirisht, nëse plotësohen kushtet e licencës.
 • Në Softuerin e Lirë askush nuk bën para
  I RREMË: Përndryshe, si do të justifikohej blerja e disa ndërmarrjeve të Software-it të Lirë, të tilla si MySql, për shembull, të blera kohët e fundit nga Sun Microsystems? Ka edhe kompani që krijojnë Softuer të Lirë në vendin tonë dhe gjenerojnë të ardhura pasi ajo që tregtohet nuk është vetë programi, por mbështetja dhe shërbimet e zhvillimit me porosi.

licencimi

Licenca është një marrëveshje me të cilën autori i një softueri autorizon një përdorues të kryejë "akte ligjore të shfrytëzimit". Ndër licencat falas, më të njohurit janë:

 • Licencat GPL
 • Licencat BSD
 • Licencat e MPL dhe derivateve

Sipas GPL (Licenca e Përgjithshme Publike GNU) autori mban të drejtat e pronësisë dhe lejon rishpërndarjen dhe modifikimin sipas kushteve të krijuara për të siguruar që të gjitha versionet e modifikuara të softuerit të qëndrojnë nën kushtet më kufizuese të vetë GNU GPL.

Përafërsisht 60% e softuerit të licencuar si Free Software përdor një licencë GPL. Një kufizim i kësaj licence: versionet e modifikuara të rishpërndara, versioni origjinal i të cilave është nën licencën GPL, gjithashtu duhet të licencohen nën GPL. Me fjalë të tjera, kodi burimor duhet të mbahet i hapur për këdo që dëshiron ta lexojë dhe / ose modifikojë atë, ai nuk duhet të mbyllet. Në rast të kësaj të fundit, licenca do të prishet.

Licenca BSD është licenca e softuerit e dhënë kryesisht për sistemet BSD (Berkeley Software Distribution). Ai i përket grupit të licencimit të Open Software dhe ndryshimi kryesor nga GPL është se ai ka më pak kufizime. Një tipar i licencës BSD është se lejon përdorimin e kodit burimor në Softuerin e Mbyllur, në kundërshtim me GPL.

Licenca MPL (Licenca Publike Mozilla në Spanjisht ose Licenca Publike Mozilla në Anglisht) është një licencë me burim të hapur dhe Softuer të Lirë. Ajo u zhvillua nga Netscape Communications Corporation, për të lëshuar Netscape Communicator 4.0, i cili më vonë do të bëhej projekti i mirënjohur dhe popullor Mozilla. Licenca MPL përputhet plotësisht me përkufizimin e softuerit me burim të hapur dhe me katër liritë e Softuerit të Lirë. Sidoqoftë, MPL lë të hapur rrugën për një ripërdorim të mundshëm të programeve pa pagesë pa kufizuar ripërdorimin e kodit ose ri-licencimin nën të njëjtën licencë.

Aktualisht ekziston një themel, Fondacioni i Programit të Lirë (FSF), e cila është subjekti që tregon nëse një licencë është falas ose jo. Për të parë të gjitha licencat falas, shihni: https://www.gnu.org/licenses/license-list.html


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Suso dijo

  Një kualifikim:
  * Përkthimi i saktë i "Falas si në fjalën e lirë, jo si në birrë të lirë" është "Falas si në lirinë e shprehjes, jo si në birrë falas", në fakt në spanjisht nuk ka asnjë gabim që ndodh në anglisht, ku « falas "mund të nënkuptojë edhe" falas "edhe" falas ".

 2.   Le të përdorim Linux dijo

  Faleminderit! Korrigjoi dhe shtoi komentin në lidhje me «paqartësinë» e fjalës «falas» në anglisht. Absolutelyshtë absolutisht e vërtetë. Gëzuar!

 3.   Suso dijo

  Ju jeni të mirëpritur! Niceshtë bukur të kontribuosh diçka herë pas here. Duke vazhduar me temën, mendoj se "falas" është më kërkuese sesa "falas". Për të dhënë një shembull të kundërt: Internet Explorer ose Windows Live Messenger janë falas, por nuk janë falas.

 4.   adriannaly dijo

  detyrat e shtëpisë janë të mërzitshme tani unë kam për të hetuar

  1.    norelkys dijo

   Ke te drejte Hahahahahaha

 5.   i krishterë elihu mendez nuñez dijo

  Shënimi është shumë interesant, por cila do të ishte një listë e softuerit më të mirë falas?
  Cilat janë më të njohurat?
  A nuk ndikon në faktin që një përdorues ndryshon kodin burimor, çdo kaq shpesh?
  Po nëse një përdoruesi tjetër nuk e pëlqen, a mund të mos shohë ndonjë lloj mosmarrëveshje për të ndryshuar kodin burim në çdo moment që mundet?
  Cili është ndryshimi midis softuerit të hapur dhe atij të lirë?
  Pra, çfarë do të thotë të kesh një softuer të hapur nëse nuk mund të futësh lirisht kodin burimor nëse është ajo për të cilën është pronari

 6.   Ernesto dijo

  PERDORIMI I duhur i gjuhës. Ata shkruajnë / shkruajnë: «Si parazgjedhje» Duhet thënë: «NGA ORIGJINA».

 7.   Karen Marin dijo

  informacion i shkëlqyeshëm rreth softuerit të lirë.

 8.   adrien castilla dijo

  faleminderit linux një detyrë shumë e rëndësishme

 9.   Andrea Elizabeth Carvajal Basto dijo

  Informacion shumë i mirë! Një dyshim, duke parë çështjen që lind nga përdorimi i softuerit të lirë më shumë nga kompanitë. Cilat do të ishin përparësitë e NVM-ve (ndërmarrjet e vogla dhe të mesme) duke përdorur softuer falas në vend të softuerit të hapur dhe të mbyllur? Dhe gjithashtu, a mund të më jepni disa shembuj të softuerit të lirë që ekzistojnë dhe mund të përdoren si ndihmë në zona të ndryshme ose në një mënyrë të përgjithshme nga NVM-të.

 10.   Andrea Elizabeth Carvajal Basto dijo

  Për të kompletuar pak informacionin në faqe dhe disa dyshime që më mbetën. Vendosa të bëj disa hulumtime dhe gjeta në faqen Geekno që ndryshimi midis burimit të hapur dhe të lirë është se në rastin e softuerit të lirë, jo vetëm që mund të arrihet kodi burimor, por është gjithashtu e mundur që ta modifikoni, shpërndani dhe madje komercializoni modifikimet, për sa kohë që ne bashkangjitim veprën origjinale me licencën e saj përkatëse falas. Nga ana tjetër, softueri me burim të hapur mund të mos lejojë komercializimin edhe të modifikimeve në kod, ose thjesht shpërndarjen e ndryshimeve të përmendura. (M Blanco, 2019)

  Më ka shkuar në mendje të kërkoj shembuj të programeve softuer falas dhe të hapur.
  Sipas faqes gidahatari, disa nga programet më të mira të softuerit të lirë janë si më poshtë:
  1.LinuxUbuntu
  2. LibreOffice
  3.GIMP
  4. Inkscape
  5.Mozilla FireFox

  Dhe sipas faqes ComputerHoy, disa programe me burim të hapur janë:
  1.VLC
  2. Kromi
  3. Mozilla Thunderbird
  4. FileZilla
  5. Mbulesa AV
  6.XBMC
  7. Krijuesi PDF
  8.PeaZip