2BWM, 9WM, AEWM, Afterstep dhe Awesome: 5 WM alternative për Linux

2BWM, 9WM, AEWM, Afterstep dhe Awesome: 5 WM alternative për Linux

2BWM, 9WM, AEWM, Afterstep dhe Awesome: 5 WM alternative për Linux

Vazhdimi i serisë sonë të botimeve në Menaxherët e Dritareve (Menaxherët e Windows - WM, në anglisht), sot do të thellohemi pak më shumë 5 WM e parë prej tyre, meqenëse ka shumë ekzistuese.

Ky botim dhe ato në vijim do të kenë për qëllim të qartësojnë aspekte të rëndësishme të tij, të tilla si, cilat janë ato projekte aktive (funksionale) ose joaktive (zhvillimet e ndaluara), çfarë lloji janë ato, cilat janë të tyre Karakteristikat kryesore, dhe në disa raste, si instalohen ato, në aspekte të tjera. Përveç kësaj, për të lejuar qasjen madje përmbledhje e shkurtër në spanjisht, pasi shumica e faqeve të tyre të internetit janë kryesisht në anglisht.

Menaxherët e Dritareve: Përmbajtja

Vlen të kujtohet se lista e plotë e menaxherëve të pavarur të dritareve të rishikuara më parë mund të gjenden në postimin tonë të ardhshëm:

Artikulli i lidhur:
Menaxherët e dritareve: Ndërfaqet grafike të përdoruesit për GNU / Linux

Së bashku në Menaxherët e Varur të Dritareve një Mjedisi specifik i desktopit. Përveç kësaj, botimi i mëparshëm në fjalë gjithashtu siguron qasje të lehtë në të gjitha botimet e mëparshme në mjediset Desktop të shqyrtuara më lart.

Banner: Unë e dua Softuerin e Lirë

5 WM alternative për Linux

2 BWM

Përcaktim

Sipas faqes zyrtare të internetit, përshkruhet si:

"Një WM shpejtësi lundruese, me veçorinë e të pasurit 2 skaje, të shkruara në bibliotekën XCB dhe të prejardhura nga MCMM shkruar nga Michael Cardell. Në 2bWM gjithçka është e arritshme nga tastiera, por një pajisje drejtuese mund të përdoret për të lëvizur, përmasuar dhe lëvizur lart / poshtë. KUJDES: Ky WM dhe kjo depo janë eksperimentale, 2bwm është menduar vetëm për përdoruesit e përparuar".

karakteristika të

 • Projekt aktiv: Aktiviteti i fundit i zbuluar 2 muaj më parë.
 • Lloj: Stacking
 • Ajo ofron funksionalitetin e "Teleport windows" në qoshet, në qendër dhe për të mbuluar mesin e monitorit.
 • Shtoni kompensime rreth monitorit.
 • Ju lejon të shumëzoni dhe / ose të ndani gjerësinë ose lartësinë e një dritareje me 2.
 • Kjo e bën më të lehtë zvogëlimin ose zmadhimin e dritareve duke ruajtur raportin e pamjes.
 • Kjo e bën të lehtë lëvizjen ose ndryshimin e madhësive të dritareve në dy shuma të përcaktuara nga përdoruesi.
 • Ai përfshin 2 kufij plotësisht të personalizueshëm që tregojnë statusin e dritares.
 • Oneshtë një nga WM-të më të vogla aktive për nga madhësia dhe konsumi i kujtesës.
 • Nuk vjen me asnjë shirit ose panele, por respekton _NET_WM_WINDOW_TYPE_DOCK funksionalitetin e dritareve dhe do t'i injorojë ato, kështu që shumica e paneleve dhe shiritave të detyrave duhet të funksionojnë, të tilla si, cairo-dock, fbpanel, hpanel, lxpanel , tint2, xfce4-panel dhe shiritat e shiritave dhe dzen2.

instalim

Për të parë hapat e instalimit me secilin lloj të proces aktivizohet kliko tjetër lidhje. Më shumë informacion shtesë në lidhje me këtë WM mund të gjenden në vijim lidhje.

9WM

Përcaktim

Sipas faqes zyrtare të internetit, përshkruhet si:

"Një menaxher i dritareve X11 i frymëzuar nga menaxheri i dritareve Plan 9 8½, i njohur gjithashtu si rio. Ai siguron një ndërfaqe përdoruesi shumë të thjeshtë dhe të pastër. Shtë një tip "kliko-prapa". Përdor sistemin e shkronjave X11 (që, për fat të keq, do të thotë se nuk ka mbështetje të Unicode)".

karakteristika të

 • Projekt joaktiv: Aktiviteti i fundit i zbuluar më shumë se 2 vjet më parë.
 • Lloj: tjegulla
 • Nuk siguron desktopë virtualë, personalizim, lidhësa çelësash, mbështetje të EWMH ose kompozim.
 • Kodi i tij përdoret nga shumë për të filluar zhvillimin e një menaxheri dritareje nga e para.
 • Ajo shpërndahet nën një licencë nga MIT.
 • Dritaret në fokus (aktive) tregojnë një kufi të zi. Dhe ngjarjet e miut dhe tastierës shkojnë në këtë dritare të përqendruar. Klikimi i butonit të majtë të miut në një dritare të paqartë (kufiri i bardhë) e sjell atë në fokus.
 • Me butonin e djathtë diku tjetër përveç dritares së fokusuar, madje edhe në çdo dritare të paqartë, ajo shfaq një menu që lejon, ndër të tjera, të lëshojë një xterm të ri, të ndryshojë madhësinë e një dritare, të lëvizë, të mbyllë ose të fshehë një dritare.

instalim

Kjo WM e vjetër zakonisht gjendet në shumë depo të ndryshme Distroset e GNU / Linux, nën emrin e paketa «9wm»Prandaj, në varësi të menaxherit të paketës së përdorur, grafik ose terminal, ai mund të instalohet lehtësisht. Më shumë informacion shtesë në lidhje me këtë WM mund të gjenden në vijim lidhje.

AEWM

Përcaktim

Sipas faqes zyrtare të internetit, përshkruhet si:

"Një menaxher minimalist i dritareve për X11. Nuk ka ndonjë veçori të mrekullueshme, por është e lehtë për burimet dhe jashtëzakonisht e thjeshtë në dukje. Në fund të fundit duhet të jetë një zbatim i mirë i referencës së KNMCM-së. Janë përfshirë disa programe të ndara për të trajtuar programe drejtuese, për të ndërruar dritare, ndër veprime të tjera".

karakteristika të

 • Projekt joaktiv: Aktiviteti i fundit i zbuluar gati 15 vjet më parë.
 • Lloj: Stacking
 • Lejon vendosjen e dritareve dhe dekorimet e dritareve të përfshijnë kufijtë dhe shiritin e titullit. Gjithashtu, shiriti i titullit ka një buton meta.
 • Ajo ofron dritare me kufij "të padobishëm", ndjek qasjen e dritareve nga "Pa autorizim" dhe fillon programe përmes modulit "aemenu".
 • Shtë shkruar në C, përdor një paketë mjetesh xaw ose gtk dhe ka një dizajn të vogël modular.
 • Nuk ka një Shirit Menuje, mbështetje për desktop të shumëfishtë, Ikona Desktopi, Wallpaper, Temat dhe mundësinë e dritareve të grupuara.
 • Confshtë i konfigurueshëm përmes një skedari konfigurimi, është i lehtë dhe kërkon një mi me 3 butona për funksionim optimal.

instalim

Kjo WM e vjetër zakonisht gjendet në shumë depo të ndryshme Distroset e GNU / Linux, nën emrin e paketa "aewm"Prandaj, në varësi të menaxherit të paketës së përdorur, grafik ose terminal, ai mund të instalohet lehtësisht. Më shumë informacion shtesë në lidhje me këtë WM mund të gjenden në vijim lidhje.

Pas hapi

Përcaktim

Sipas faqes zyrtare të internetit, përshkruhet si:

"Një menaxher i dritareve për sistemin e dritareve Unix X. Fillimisht bazuar në pamjen dhe ndjesinë e ndërfaqes NeXTStep, u siguron përdoruesve përfundimtarë një desktop të qëndrueshëm, të pastër dhe elegant. Qëllimi i zhvillimit të AfterStep është të sigurojë fleksibilitet në konfigurimin e desktopit, duke përmirësuar estetikën dhe përdorimin efikas të burimeve të sistemit.

karakteristika të

 • Projekt joaktiv: Aktiviteti i fundit i zbuluar pak më shumë se 7 vjet më parë.
 • Lloj: Stacking
 • Krahasuar me WM-të e tjera, ai ka një përdorim të ulët të burimeve dhe ka një qëndrueshmëri dhe konfigurim të mirë.
 • Shtë shkruar në C dhe përdor paketën e mjeteve GTK. Gjithashtu, kjo varet nga Perl dhe Imagemagick.
 • Dekorimet e dritareve përfshijnë kufijtë dhe shiritat e titullit. Shiritat e titullit kanë butona për menunë, minimizojnë, maksimizojnë dhe mbyllin. Dhe aplikacionet aktive mund të shfaqen në një shirit të detyrave.
 • Ai përfshin mbështetje për desktop të shumëfishtë dhe kalimin në desktop përmes një moduli paging.

instalim

Kjo WM e vjetër zakonisht gjendet në shumë depo të ndryshme Distroset e GNU / Linux, nën emrin e pako pas hapiPrandaj, në varësi të menaxherit të paketës së përdorur, grafik ose terminal, ai mund të instalohet lehtësisht. Më shumë informacion shtesë në lidhje me këtë WM mund të gjenden në vijim lidhje.

Mbresëlënës

Përcaktim

Sipas faqes zyrtare të internetit, përshkruhet si:

"Një menaxher i dritareve i ndërtuar në një kornizë shumë të konfigurueshme të gjeneratës së ardhshme për X Windows. Shtë shumë i shpejtë, i zgjerueshëm dhe vjen nën licencën GNU GPLv2. Ajo kryesisht ka për qëllim përdoruesit e përparuar, zhvilluesit dhe këdo që merret me detyra kompjuterike të përditshme dhe dëshiron të ketë kontroll të hollësishëm të mjedisit të tyre grafik.

karakteristika të

 • Projekt aktiv: Aktiviteti i fundit i zbuluar gati 2 vjet më parë.
 • Lloj: Dinamik
 • Isshtë një WM i plotë dhe i fortë që ju lejon të kaloni midis një stili "Tiling" ose "Stacking".
 • Kjo lejon kontroll të plotë me miun ose tastierën përmes një sistemi "callback" të ndërfaqes së përdoruesit.
 • Dekorimet e dritareve përfshijnë bordura dhe një shirit titulli, dhe shiritat e titullit kanë një ikonë dhe butona për të minimizuar, maksimizuar dhe mbyllur. Gjithashtu, kufijtë e dritares janë të ngushtë (rreth 1 pixel të gjerë).
 • Shtë shkruar në C, ka mbështetje shumëfaqëshe përmes xinerama dhe shiriti i desktopit ofron informacion mbi statusin dhe mbështetje për widget-et e personalizuara.

instalim

Ky WM aktual zakonisht gjendet në shumë depo të ndryshëm Distroset e GNU / Linux, nën emrin e pako e tmerrshmePrandaj, në varësi të menaxherit të paketës së përdorur, grafik ose terminal, ai mund të instalohet lehtësisht. Më shumë informacion shtesë në lidhje me këtë WM mund të gjenden në vijim lidhje.

 

Imazh gjenerik për përfundimet e artikullit

Përfundim

Ne shpresojmë që kjo "post i dobishëm i vogël" për këto 5 të parat «Gestores de Ventanas», i pavarur nga çdo «Entorno de Escritorio», i thirrur 2BWM, 9WM, AEWM, Afterstep dhe Awesome, të jetë me interes dhe dobi të madhe, për të gjithë «Comunidad de Software Libre y Código Abierto» dhe me një kontribut të madh në përhapjen e ekosistemit të mrekullueshëm, gjigant dhe në rritje të zbatimeve të «GNU/Linux».

Dhe për më shumë informacion, mos hezitoni gjithmonë të vizitoni ndonjë Biblioteka online si OpenLibra y jedit te lexosh libra (PDF) për këtë temë apo të tjera fushat e njohurive. Tani për tani, nëse ju pëlqeu kjo «publicación», mos ndalo ndarjen e saj me të tjerët, në tuajin Uebsajtet, kanalet, grupet ose komunitetet e preferuara të rrjeteve sociale, mundësisht falas dhe të hapura si Mastodont, ose si të sigurta dhe private telegram.

Ose thjesht vizitoni faqen tonë në Nga Linux ose bashkohuni në Kanalin zyrtar Telegram nga DesdeLinux për të lexuar dhe votuar për këtë ose botime të tjera interesante në «Software Libre», «Código Abierto», «GNU/Linux» dhe tema të tjera që lidhen me «Informática y la Computación», Dhe «Actualidad tecnológica».


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.