Janar 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Janar 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Janar 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Sot, dita e parafundit e “Janar 2024»Si zakonisht, në fund të çdo muaji, ne ju sjellim këtë përmbledhje të vogël dhe të dobishme, me disa nga më të shumtët botime të paraqitura të asaj periudhe.

Për ta bërë më të lehtë për ju që të shijoni dhe ndani disa nga informacionet, lajmet, mësimet, manualet, udhëzuesit dhe publikimet më të mira dhe më të rëndësishme, nga faqja jonë e internetit. Dhe nga burime të tjera të besueshme, siç është uebi DistroWatch, Fondacioni i Programit të Lirë (FSF), Iniciativa për Burim të Hapur (OSI) dhe Fondacioni Linux (LF). Në mënyrë të tillë që ata të mund të azhurnohen më lehtë në fushën e Software i Lirë, Burim i Hapur dhe GNU / Linux, dhe fusha të tjera që lidhen me lajmet teknologjike.

Dhjetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Dhjetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Por, përpara se të filloni të lexoni këtë postim në lidhje me lajmet e "Janar 2024", ne rekomandojmë postimi i mëparshëm i lidhur nga muaji i kaluar:

Dhjetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë
Artikulli i lidhur:
Dhjetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Postimet e Muajit

Përmbledhja e janarit 2024

brenda DesdeLinux en Janar 2024

mirë

EXT4, XFS, BTRFS dhe Bcachefs: Cilin të përdorni në vitin 2024?
Artikulli i lidhur:
Rreth EXT4, XFS, BTRFS dhe Bcachefs: Cilin të zgjidhni sot?
AppImageTool: Si të ndërtojmë aplikacionet tona AppImage?
Artikulli i lidhur:
Krijoni aplikacionet tuaja portative AppImage me AppImageTool!

E keqe

dobësi
Artikulli i lidhur:
Ata zbuluan një dobësi në çelësat GPG në GitHub
dobësi
Artikulli i lidhur:
PixieFail: një seri dobësish në grupin e rrjetit Tianocore EDK2

Interesante

Aliendalvik
Artikulli i lidhur:
Ata arritën të ekzekutonin Aliendalvik, programin e mesëm për të ekzekutuar aplikacione Android jashtë Sailfish OS
24 kanale YouTube kushtuar Linuxverse: Top për 2024
Artikulli i lidhur:
24 kanale YouTube kushtuar Linuxverse: Top për 2024

Top 10: Postimet e rekomanduara të muajit aktual

 1. Janar 2024: Ngjarja informative e muajit në lidhje me Linuxverse: Një përmbledhje lajmesh rreth GNU/Linux, Software-it të Lirë dhe Burimit të Hapur të muajit aktual që fillon. (Ver)
 2. Scribus 1.6.0 tashmë është lëshuar dhe këto janë tiparet e reja të tij: Një ndërfaqe e re përdoruesi e bazuar në Qt5, një format skedari të modifikuar, mbështetje të plotë të tabelës, mjete të përparuara të përpunimit të tekstit dhe më shumë. (Ver)
 3. Raporti vjetor i Fondacionit Linux raporton se ai ndau vetëm 2% të të ardhurave të tij për Linux Kernel: Dhe bie në sy fakti i inkorporimit të 270 anëtarëve të rinj dhe mbikëqyrja e 1133 projekteve. (Ver)
 4. PyGPT: Asistent personal i AI me burim të hapur i shkruar në Python: I disponueshëm për Windows, Linux dhe Mac, duke përfshirë bisedën, shikimin, përfundimin, imazhin, ekzekutimin e komandave dhe më shumë. (Ver)
 5. MX Linux vjen në Raspberry me respirin e ri MX-23.1 Raspberry PI OS: Një kombinim i mjeteve të fuqishme MX dhe depove të gjera MX në një imazh kompakt të sistemit, ideal për Raspberry Pi. (Ver)
 6. Linux-Assistant: Një asistent Linux i krijuar në Dart dhe Python: Një asistent i përditshëm Linux i ndërtuar me Dart, Flutter dhe Python me kërkime të fuqishme të integruara, kontrolle rutinë dhe detyra administrative. (Ver)
 7. WattOS R13 vjen bazuar në Debian 12, Linux 6.1, përmirësime dhe më shumë: Përditësimi i ri i shpërndarjes GNU/Linux që përpiqet të jetë i thjeshtë, i shpejtë, minimalist dhe i përshtatshëm për t'u ekzekutuar në pajisje të vjetëruara. (Ver)
 8. Në PyPI, vërtetimi me dy faktorë tani është i detyrueshëm për të gjithë: Prandaj, nëse kjo nuk bëhet, përdoruesi tani nuk do të jetë në gjendje të ngarkojë skedarë ose të kryejë veprime që lidhen me menaxhimin e projektit të tij. (Ver)
 9. Si të përdorni NymConnect për të përmirësuar privatësinë në Telegram?: një aplikacion me një ndërfaqe të lehtë për t'u përdorur që na lejon të lidhim aplikacione të tjera me platformën ekzistuese në internet të quajtur MixNet nga kompania Nym. (Ver)
 10. Çfarë është NeoChat dhe si përdoret për të komunikuar me protokollin Matrix?: Një klient për Matrix që na lejon të dërgojmë mesazhe me tekst, video dhe skedarë zanore për familjen, bashkëpunëtorët dhe miqtë tuaj. (Ver)

Jashtë DesdeLinux

Jashtë DesdeLinux en Janar 2024

GNU/Linux Distro lëshon sipas DistroWatch

 1. Emmabuntü DE5-1.01: 03-01-2024.
 2. NetBSD 10.0 RC2 y RC3: 04 dhe 19 të datës 01/2024.
 3. Relianoid 7.1: 05.
 4. Zgjidhja 4.5: 09-01-2024.
 5. Linux Mint 21.3: 12-01-2024.
 6. AV Linux MXE-23.1: 16-01-2024.
 7. SD Desk 2024.01.18: 19-01-2024.
 8. MXLinux 23.2: 22-01-2024.
 9. Papagalli 6.0: 24-01-2024.
 10. BunsenLabs Linux Boron: 24-01-2024.
 11. gnoppix 24.1.15: 24-01-2024.
 12. Red Core Linux 2401: 25-01-2024.
 13. Slackel 7.7 "MATE": 26-01-2024.
 14. Shpëtimi i sistemit 11.00: 28-01-2024.
 15. OPNsense 24.1: 30-01-2024.
 16. UBports 20.04 OTA-4: 30-01-2024.
 17. Vanilla OS 2 Beta: 31-01-2024.
 18. SysLinux OS 12.3: 31-01-2024.

Dhe për të thelluar më shumë informacion rreth secilit prej këtyre publikimeve dhe të tjerave, në vijim është në dispozicion lidhje.

Lajme rreth Distros Linuxverse: Java 01 e vitit 2024
Artikulli i lidhur:
Lajme rreth Distros Linuxverse: Java 01 e vitit 2024

Lajmet e fundit nga Fondacioni i Softuerit të Lirë (FSF / FSFE)

 • Procesi i bordit, kazani GNU, SaaSS dhe më shumë: Në këtë artikull Ian Kelling, anëtar bordi dhe administrator i lartë i sistemeve, ndan reflektimet e tij personale mbi përmirësimet në procesin e bordit, përvojën e tij duke punuar në Fondacionin e Software-it të Lirë (FSF). Fragment: Misioni ynë do të marrë shumë kohë për t'u realizuar plotësisht, por çdo vit, ne shohim rritjen e përdorimit të softuerit të lirë, shpesh nën etiketën e kodit të hapur. Kjo na ndihmon, por emërtimit me kod të hapur i mungon një filozofi udhëzuese se pse softueri i lirë është thelbësor për një shoqëri të lirë dhe jetën tonë. (Ver)

Për të mësuar më shumë rreth këtij informacioni dhe lajmeve të tjera nga e njëjta periudhë, klikoni në lidhjet e mëposhtme: FSF y FSFE -ja.

Lajmet e fundit nga Iniciativa me Burim të Hapur (OSI)

 • Një forum publik për të diskutuar përkufizimin e AI me burim të hapur: The OSI kohët e fundit njoftoi fillimin e një forumi publik për të zgjeruar bisedat që do të çojnë në versionin 1.0 të Definition AI me burim të hapur. Duke e bërë të qartë se forumet janë pjesë e angazhimit të tyre për përfshirje dhe transparencë, në të njëjtin nivel me takimet publike që ata menaxhojnë. Ndërkohë, qëllimi i këtij forumi të parë publik është të mirëpresë komunitetin më të gjerë për të marrë pjesë në bisedat rreth AI. Pra, për momentin ekziston vetëm kjo kategori, por së shpejti planifikojnë të zgjerojnë hapësirën (temat) e forumit me kalimin e kohës. (Ver)

Për të mësuar më shumë rreth këtij informacioni dhe lajmeve të tjera, klikoni në vijim lidhje.

Lajmet e fundit nga Organizata e Fondacionit Linux (FL)

 • Si të lundroni në kompleksitetin e pajtueshmërisë së licencës me burim të hapur: Në peizazhin gjithnjë në zhvillim të zhvillimit të softuerit, integrimi i softuerit me burim të hapur (OSS) është bërë i kudondodhur, duke nxitur inovacionin, efikasitetin dhe bashkëpunimin. Megjithatë, ky miratim vjen me sfidat e veta, veçanërisht kur bëhet fjalë për pajtueshmërinë me licencat me burim të hapur. Një raport i kohëve të fundit nga Ibrahim Haddad i Fondacionit Linux, i titulluar Përputhshmëria me Licencën me Burim të Hapur: Sfidat përpara, hedh dritë mbi kompleksitetin e përfshirë në lundrimin në këtë terren kompleks. (Ver)

Për të mësuar më shumë rreth këtij informacioni dhe lajmeve të tjera nga e njëjta periudhë, klikoni në lidhjet e mëposhtme: themeli linux, në Anglisht; dhe Linux Foundation Europe, në spanjisht.

3 kanale video në YouTube në spanjisht për Linuxverse për t'u zbuluar këtë muaj

 1. 24 H24L / @24H24L: Spanja / RSS
 2. AgarimOS Linux / @AgarimOSLinux: Spanja / RSS
 3. Alex Arenols Solano / @Alex_arenols_solano: Spanja / RSS
Nëntor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë
Artikulli i lidhur:
Nëntor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Përmbledhje: Botime të ndryshme

Përmbledhje

Me pak fjalë, ne shpresojmë këtë "i vogël dhe i dobishëm përmbledhje lajmesh " me pikat kryesore brenda dhe jashtë «Blogut tonë Desde Linux» për këtë muaj të parë të këtij viti (janar 2024), të jetë një kontribut i madh në përmirësimin, rritjen dhe përhapjen e të gjitha Teknologjive dhe Zhvillimeve, falas dhe të hapura brenda Linuxverse.

Së fundi, mbani mend vizitoni tonën «filloni faqen» në spanjisht. Ose, në ndonjë gjuhë tjetër (vetëm duke shtuar 2 shkronja në fund të URL-së sonë aktuale, për shembull: ar, de, en, fr, ja, pt dhe ru, ndër shumë të tjera) për të mësuar më shumë përmbajtje aktuale. Për më tepër, ju ftojmë të bashkoheni me ne Kanali zyrtar Telegram për të lexuar dhe ndarë më shumë lajme, udhëzues dhe mësime nga faqja jonë e internetit. Dhe gjithashtu, tjetra Kanali alternativ Telegram për të mësuar më shumë rreth Linuxverse në përgjithësi.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.