Nëntor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Nëntor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Nëntor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Sot, dita e parafundit e “Nëntor 2023 »Si zakonisht, në fund të çdo muaji, ne ju sjellim këtë përmbledhje të vogël dhe të dobishme, me disa nga më të shumtët botime të paraqitura të asaj periudhe.

Për ta bërë më të lehtë për ju që të shijoni dhe ndani disa nga informacionet, lajmet, mësimet, manualet, udhëzuesit dhe publikimet më të mira dhe më të rëndësishme, nga faqja jonë e internetit. Dhe nga burime të tjera të besueshme, siç është uebi DistroWatch, Fondacioni i Programit të Lirë (FSF), Iniciativa për Burim të Hapur (OSI) dhe Fondacioni Linux (LF).

Tetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Tetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Në mënyrë të tillë që ata të mund të azhurnohen më lehtë në fushën e Software i Lirë, Burim i Hapur dhe GNU / Linux, dhe fusha të tjera që lidhen me lajmet teknologjike.

Por, përpara se të filloni të lexoni këtë postim në lidhje me lajmet e "Nëntor 2023", ne rekomandojmë postimi i mëparshëm i lidhur nga muaji i kaluar:

Tetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë
Artikulli i lidhur:
Tetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Postimet e Muajit

përmbledhja e nëntorit 2023

Brenda FromLinux në Nëntor 2023

mirë

Kdenlive 23-08-3: Lajmet për versionin më të fundit të lëshuar në 2023
Artikulli i lidhur:
Kdenlive 23-08-3: Lajmet për versionin më të fundit të lëshuar në 2023
Clonezilla Live 3.1.1: Një version i ri i bazuar në Debian SID
Artikulli i lidhur:
Clonezilla Live 3.1.1: Një version i ri i bazuar në Debian SID

E keqe

dobësi
Artikulli i lidhur:
Ata zbulojnë një metodë që lejon rikrijimin e çelësave RSA duke analizuar lidhjet SSH
dobësi
Artikulli i lidhur:
CacheWarp: një cenueshmëri që lejon shmangien e mekanizmit të mbrojtjes SEV në procesorët AMD

Interesante

10 projektet kryesore të ndërprera GNU/Linux Distro - Pjesa 3
Artikulli i lidhur:
10 projektet kryesore të ndërprera GNU/Linux Distro – Pjesa 3
Trishtil
Artikulli i lidhur:
Finch, një projekt me burim të hapur AWS për kontejnerët Linux 

Top 10: Postimet e rekomanduara

 1. Nëntor 2023: Ngjarja informuese e muajit rreth GNU/Linux: Një përmbledhje lajmesh rreth GNU/Linux, Software-it të Lirë dhe Burimit të Hapur të muajit aktual që fillon. (Ver)
 2. Mbërrin raporti i statusit të FreeBSD T2023 XNUMX: Në të cilin spikat një sasi e madhe lajmesh mjaft interesante nga Google Summer of Code. (Ver)
 3. Audacity 3.4 vjen me mbështetjen e Opus, veçori të reja dhe më shumë: E cila përfshin veçori të reja si modaliteti Beats & Measures, përmirësime të kodekëve, këngë stereo të thjeshtuara dhe më shumë.. (Ver)
 4. Fedora 40 do t'i thotë lamtumirë seancës X11 në KDE 6 dhe do të lërë vetëm Wayland: Përveç kësaj, përmendet se vazhdimi i dërgimit të mjedisit KDE Plasma 5 me një seancë X11 te Fedora 40 u konsiderua i papërshtatshëm. (Ver)
 5. Windows 10 pa mbështetje: 14 tetor 2025 Përdorni GNU/Linux!: Këtu do të merrni 10 avantazhe dhe përfitime të zëvendësimit të Windows 10 tuaj të vjetër me një sistem operativ modern dhe funksional të lirë dhe të hapur bazuar në Linux. (Ver)
 6. Bashunit: Një bibliotekë e dobishme dhe e thjeshtë testimi për skriptet Bash: I cili kërkon të ofrojë një mjet testimi të dedikuar të krijuar posaçërisht për të vlerësuar funksionimin e skripteve të ndryshme të menaxhuara Bash. (Ver)
 7. LXQt 1.4 tashmë është lëshuar dhe këto janë veçoritë e tij të reja: Ndër të cilët spikat menaxheri i skedarëve PCManFM-Qt, i cili tani është në gjendje të ofrojë aftësinë për të përcaktuar një komandë për të thirrur emulatorin e terminalit. (Ver)
 8. XtraDeb: Çfarë ka të re dhe si ta instaloni atë në Debian/MX?: XtraDeb është një iniciativë jozyrtare e Ubuntu që synon të ofrojë programet më të fundit dhe paketat e lojërave për versionet më aktuale të LTS. (Ver)
 9. Ghostfolio: Një softuer i menaxhimit të pasurisë me burim të hapur:Un panel kontrolli me burim të hapur, i mbështetur në ueb, që i jep përparësi privatësisë kur menaxhon financat personale. (Ver)
 10. Fedora 39 tashmë është lëshuar dhe këto janë veçoritë e tij të reja: Ndër të cilat spikat përdorimi i Linux Kernel 6.5, në të cilin është futur mbështetja MIDI 2.0 në ALSA, mbështetja ACPI për arkitekturën RISC-V dhe mbështetja Landlock për UML. (Ver)

Jashtë FromLinux

Jashtë FromLinux në Nëntor 2023

GNU/Linux Distro lëshon sipas DistroWatch

 1. FreeBSD 14.0-RC4: 04-11-2023.
 2. Fedora 39: 07-11-2023.
 3. Clonezilla Drejtpërdrejt 3.1.1-27: 07-11-2023.
 4. Relianoid 7.0: 08-11-2023.
 5. UBports 20.04 OTA-3: 08-11-2023.
 6. BackBox Linux 8.1: 09-11-2023.
 7. NetBSD 10.0 RC1: 12-11-2023.
 8. Alma Linux OS 9.3: 13-11-2023.
 9. Red Hat Enterprise Linux 9.3: 14-11-2023.
 10. Euro Linux 9.3: 16-11-2023.
 11. pfSense 2.7.1: 16-11-2023.
 12. OracleLinux 9.3: 17-11-2023.
 13. EndeavourOS 11-2023: 20-11-2023.
 14. Linux Rocky 9.3: 21-11-2023.
 15. Proxmox 8.1 "Mjedisi Virtual": 23-11-2023.
 16. rlxos 2023.11: 23-11-2023.
 17. Ultramarine Linux 39: 24-11-2023.
 18. Hapni Mandriva Lx 5.0: 25-11-2023.
 19. Qubes OS 4.2.0 RC5: 27-11-2023.
 20. Nitrux FEFC905B: 28-11-2023.
 21. Serveri i korporatës Univention 5.2-0 Alpha: 29-11-2023.
 22. Ambian 23.11: 30-11-2023.
 23. 4MLinux 44.0: 30-11-2023.
 24. Nix OS 23.11: 30-11-2023.
 25. Murena 1.17: 30-11-2023.

Dhe për të thelluar më shumë informacion rreth secilit prej këtyre publikimeve dhe të tjerave, në vijim është në dispozicion lidhje.

gdhend
Artikulli i lidhur:
Sculpt OS 23.10 mbërrin me përmirësime të përgjithshme dhe më shumë

Lajmet e fundit nga Fondacioni i Softuerit të Lirë (FSF / FSFE)

 • Nënshkruani letrën e hapur për të drejtën për të instaluar çdo softuer në pajisje: Më shumë se 100 organizata të shoqërisë civile nga sektorë të ndryshëm kanë nënshkruar tashmë letrën e hapur të FSFE-së për "Të drejtën universale për të instaluar çdo softuer në çdo pajisje". Megjithatë, në Javën Evropiane për Reduktimin e Mbetjeve ata ia kanë shtrirë letrën e hapur njerëzve individualisht. Një synim përfundimtar i kësaj është që përdoruesit të kenë mundësinë e instalimit të një sistemi operativ Software të Lirë për të zbutur vjetërsimin e softuerit dhe për të zgjatur jetën e dobishme të HW. (Ver)

Për të mësuar më shumë rreth këtij informacioni dhe lajmeve të tjera nga e njëjta periudhë, klikoni në lidhjet e mëposhtme: FSF y FSFE -ja.

Lajmet e fundit nga Iniciativa me Burim të Hapur (OSI)

 • Anëtarët e DPGA marrin pjesë në një seminar mbi përcaktimin e AI me burim të hapur: Aktualisht, kjo punëtori ka rezultuar në një versioni i ri i vrojtimit 0.0.3. I cili përmban një huazim të fortë nga përkufizimi i softuerit të lirë dhe struktura e Manifestit GNU. Sidoqoftë, ai ende përdor përkufizimin e prezantuar nga OECD në 2019 për mungesë të një opsioni më të mirë. Por juNjë rezultat befasues erdhi nga një grup që konsideroi se foljet "studoj, përdor, modifikoj, ndaj" në draft përkufizimin nuk janë të mjaftueshme dhe se nevojiten të reja për AI. (Ver)

Për të mësuar më shumë rreth këtij informacioni dhe lajmeve të tjera, klikoni në vijim lidhje.

Lajmet e fundit nga Organizata e Fondacionit Linux (FL)

 • Zhbllokimi i së ardhmes së TI-së financiare: Vështrime kryesore nga Raporti i Shërbimeve Financiare me Burim të Hapur 2023: Në këtë raport ofron një vështrim të detajuar të adoptimit, sfidave dhe të ardhmes së burimit të hapur në sektorin financiar. Raporti është një thesar i njohurive të drejtuara nga të dhënat bazuar në një anketë globale të kryer nga qershori deri në gusht 2023. (Ver)

Për të mësuar më shumë rreth këtij informacioni dhe lajmeve të tjera nga e njëjta periudhë, klikoni në lidhjet e mëposhtme: themeli linux, në Anglisht; dhe Linux Foundation Europe, në spanjisht.

3 Video interesante të Linuxverse në YouTube

 1. Më shumë memorie RAM në çdo Linux, rikuperoni lehtësisht dhe jepini kompjuterit tuaj freski pa rifilluar.
Shtator 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë
Artikulli i lidhur:
Shtator 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Përmbledhje: Botime të ndryshme

Përmbledhje

Me pak fjalë, ne shpresojmë këtë "i vogël dhe i dobishëm përmbledhje lajmesh " me pikat kryesore brenda dhe jashte blogut «DesdeLinux» për këtë muaj të njëmbëdhjetë të vitit (nëntor 2023), të jetë një kontribut i madh në përmirësimin, rritjen dhe përhapjen e «tecnologías libres y abiertas».

Së fundi, mbani mend vizitoni tonën «filloni faqen» në spanjisht. Ose, në ndonjë gjuhë tjetër (vetëm duke shtuar 2 shkronja në fund të URL-së sonë aktuale, për shembull: ar, de, en, fr, ja, pt dhe ru, ndër shumë të tjera) për të mësuar më shumë përmbajtje aktuale. Dhe gjithashtu, ju mund të bashkoheni në kanalin tonë zyrtar Telegram për të eksploruar më shumë lajme, udhëzues dhe udhëzues. Dhe gjithashtu, e ka këtë grup për të folur dhe mësuar më shumë rreth çdo teme të IT-së të mbuluar këtu.


Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.