Shkurt 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Linuxverse

Shkurt 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Linuxverse

Shkurt 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Linuxverse

Sot, dita e parafundit e “Shkurt 2024»Si zakonisht, në fund të çdo muaji, ne ju sjellim këtë përmbledhje të vogël dhe të dobishme të informacionit, lajmeve, mësimeve, manualeve, udhëzuesve dhe ngjarjeve të lançimit në lidhje me Linuxverse (Software i Lirë, Burim i Hapur dhe GNU/Linux). Disa prej të cilave janë nga faqja jonë e internetit dhe të tjera nga disa uebfaqe të rëndësishme globale, të cilat kanë ndodhur gjatë muajit aktual të përmendur.

Disa nga burimet e zakonshme përkatëse janë faqet e internetit të regjistrit të lëshimit. DistroWatch dhe OS.Watch, dhe faqet e internetit të organizatave si p.sh Fondacioni i Programit të Lirë (FSF), Iniciativa për Burim të Hapur (OSI) dhe Fondacioni Linux (LF). Në mënyrë të tillë që ata të mund të qëndrojnë më lehtë të përditësuar në fushën e Linuxverse dhe fusha të tjera që lidhen me teknologjinë aktuale. Dhe për rrjedhojë, disa prej tyre mund t'i shijojnë dhe ndajnë më lehtë.

Janar 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Janar 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Por, përpara se të filloni të lexoni këtë postim në lidhje me informacionin aktual mbi "Linuxverse gjatë shkurtit 2024", ne rekomandojmë postimi i mëparshëm i lidhur nga muaji i kaluar:

Janar 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë
Artikulli i lidhur:
Janar 2024: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Postimet e Muajit

Përmbledhja e shkurtit 2024

brenda DesdeLinux en Shkurt 2024

mirë

XFCE 4.20: Do të vazhdojë të bastojë në X11 dhe do të zbatojë Wayland
Artikulli i lidhur:
XFCE 4.20: Do të vazhdojë të bastojë në X11 dhe do të zbatojë Wayland
JELOS: Një Distro i pandryshueshëm për pajisjet portative të lojërave
Artikulli i lidhur:
JELOS: Një Distro i pandryshueshëm për pajisjet portative të lojërave

E keqe

dobësi
Artikulli i lidhur:
Ata zbuluan një dobësi që lejon që kodi të ekzekutohet jashtë kontejnerit dhe ndikon në Docker dhe Kubernetes
dobësi
Artikulli i lidhur:
Një dobësi në Glibc lejon marrjen e privilegjeve rrënjësore

Interesante

OS papagall 6.0
Artikulli i lidhur:
Parrot OS 6.0 vjen me mbështetje për RPi 5, përmirësime UI dhe më shumë
OBS Studio 30.1 Beta 1: Tani është gati me veçori të reja interesante!
Artikulli i lidhur:
OBS Studio 30.1 Beta 1: Është gati me veçori të reja interesante!

Top 10: Postimet e rekomanduara të muajit aktual

 1. Shkurt 2024: Ngjarja informative e muajit në lidhje me Linuxverse: Një përmbledhje lajmesh rreth GNU/Linux, Software-it të Lirë dhe Burimit të Hapur të muajit aktual që fillon. (Ver)
 2. AMD publikoi kodin burimor për NPU të bazuara në XDNA: Më konkretisht, kodi burimor i drejtuesit për njësitë e tij me një motor të bazuar në arkitekturën XDNA, i disponueshëm në serinë 7040/8040 të CPU-ve AMD Ryzen. (Ver)
 3. Libreboot 20240126 vjen me veçori të reja dhe mbështetje të zgjeruar për HW: Versioni i ri testues i projektit të pirunit plotësisht falas të projektit CoreBoot (binarë për firmuerin e pronarit UEFI/BIOS. (Ver)
 4. Noabot, një variant Mirai që prek pajisjet e bazuara në Linux: Një malware i ri që ka kompromentuar pajisjet Linux që të paktën vitin e kaluar dhe është zbuluar nga studiuesit e IT. (Ver)
 5. RPCS3 0.0.30: Lajmet e versionit të disponueshëm për 2024: I cili u lëshua fillimisht këtë 02 janar 2024 dhe së fundi ka marrë (05 shkurt 2024) një përditësim të ri të versionit 0.0.30-16056. (Ver)
 6. Amazon braktis Android në Fire TV, VegaOS është tashmë një realitet: Amazon ka konfirmuar se Fire TV e saj po e lë prapa sistemin operativ të bazuar në Android në favor të VegaOS, një OS me një kernel Linux të pastër dhe më të orientuar në ueb. (Ver)
 7. Ubuntu Touch OTA-4 Focal vjen me përmirësime të sigurisë, funksionalitet dhe më shumë: Që përfaqëson përditësimin e katërt të qëndrueshëm bazuar në serinë e këtij sistemi operativ celular bazuar në Ubuntu 20.04 LTS (Focal Fossa). (Ver)
 8. Hyprland: Çfarë është dhe si është instaluar? A mund të përdoret në Debian dhe Ubuntu?: Një vështrim i parë në menaxherin gjithnjë e më të popullarizuar të dritareve Hyperland, plus 5 mësime alternative instalimi për t'i provuar në Debian/Ubuntu. (Ver)
 9. Kompozitorët e pllakave për Wayland: Alternativa ndaj Hyprland: Një vështrim i parë në 5 alternativa moderne dhe të përshtatshme për Hyperland mbi Wayland për të filluar të shijoni këtë server të ri grafik për GNU/Linux. (Ver)
 10. Terminal GPT dhe Shell Genie: 2 Chatbots të dobishëm Terminal AI (CLI): Teknologjitë e AI nuk janë të disponueshme vetëm për aplikacionet në ueb ose desktop, ato janë gjithashtu të disponueshme për ndërfaqen e dobishme të linjës së komandës (CLI). (Ver)

Jashtë DesdeLinux

Jashtë DesdeLinux en Shkurt 2024

GNU/Linux Distros lëshon sipas DistroWatch dhe OS.Watch

 1. Deepin 23 Beta 3
 2. Bishtat 6.0 RC1
 3. Kaos 2024.01
 4. Easy OS 5.7
 5. Clonezilla live 3.1.2-9
 6. Snal Linux 1.31
 7. BluestarLinux 6.7.2
 8. Versioni i ArcoLinux 24.02
 9. Starbuntu 22.04.3.14
 10. FreeELEC 11.0.6
 11. Linux Alpine 3.19.1
 12. Mauna 24.1
 13. Grmal 2024.02 RC1
 14. OSMC 2024.02
 15. Plotësoni Linux 24.1
 16. ExTix 24.2
 17. NutyX 24.02.2
 18. Debian 12.5
 19. BluestarLinux 6.7.4
 20. Debian Edu/Skolelinux 12.5
 21. 4MLinux 44.1
 22. SparkyLinux 2024.02
 23. GhostBSD 24.01.1
 24. IPFire 2.29 Bërthama 183
 25. Plotësoni Linux 24.2
 26. Starbuntu 22.04.3.15
 27. FreeBSD 13.3 Beta 3
 28. Ubuntu 22.04.4
 29. antix 23.01
 30. Ambian 24.2
 31. E aksesueshme-Kokosit 22.04.3
 32. Tiny Core v15.0
 33. Bishtat 6.0
 34. Zentyal Server Development Edition 8.0
 35. BluestarLinux 6.7.6
 36. grml 2024.02
 37. KaliLinux 2024.1
 38. KDE neoni 20240228
 39. GParted Drejtpërdrejt 1.6.0-1
 40. Murena 1.20
 41. ArcoLinux v24.03

Dhe për të thelluar më shumë informacion rreth secilit prej këtyre publikimeve dhe të tjerave, në vijim është në dispozicion lidhje:

Shpërndarjet e Linuxverse: Lajmet e Javës 08 të vitit 2024
Artikulli i lidhur:
Lajme rreth Distros Linuxverse: Java 08 e vitit 2024

Lajmet e fundit nga Fondacioni i Softuerit të Lirë (FSF / FSFE)

 • Softueri i lirë nuk është antiteza e suksesit komercial: Gabriel Cezarin Popovici, praktikant i fushatës në Fondacionin e Software-it të Lirë (FSF), shpjegon pse zhvillimi i softuerit të lirë dhe fitimi i parave nuk janë reciprokisht ekskluzive. OSENjë keqkuptim i zakonshëm në lidhje me konceptin e softuerit të lirë, ose një pyetje që mund të shihet nga njerëzit në internet në dhoma të ndryshme bisedash, forume e kështu me radhë, vjen nga keqkuptimi se "i lirë" në "softuer të lirë" do të thotë i lirë si në “birrë falas”, pra falas. Kur ne entuziastët e softuerit të lirë i referohemi “softuerit të lirë”, ne po flasim për softuer që respekton katër liritë thelbësore për të ekzekutuar, modifikuar, kopjuar dhe shpërndarë softuerin. (Ver)

Për të mësuar më shumë rreth këtij informacioni dhe lajmeve të tjera nga e njëjta periudhë, klikoni në lidhjet e mëposhtme: FSF y FSFE -ja.

Lajmet e fundit nga Iniciativa me Burim të Hapur (OSI)

 • Një pamje krahasuese e përkufizimeve të AI ndërsa shkojmë drejt standardizimit: Përkufizimi aktual i Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) duket të jetë aktualisht përkufizimi më me ndikim: «Një sistem AI është një sistem i bazuar në makinë që, për qëllime të qarta ose të nënkuptuara, nxjerr përfundimin, nga të dhënat që merr, se si të gjenerojë rezultate të tilla si parashikime, përmbajtje, rekomandime ose vendime që mund të ndikojnë në mjediset fizike ose virtuale. "Sisteme të ndryshme të AI ndryshojnë në nivelet e tyre të autonomisë dhe përshtatshmërisë pas vendosjes." Ndërkohë, aievolucioni i ligjit të BE-së për AI po shkon drejt një përkufizimi teknologjikisht neutral të AI që do të zbatohet për sistemet e ardhshme të AI. (Ver)

Për të mësuar më shumë rreth këtij informacioni dhe lajmeve të tjera, klikoni në vijim lidhje.

Lajmet e fundit nga Organizata e Fondacionit Linux (FL)

 • AI me burim të hapur: mundësi dhe sfida: “A ndryshon AI gjithçka? Çfarë është Open?” quhet tema e modulit të teknologjisë AI të raportit të Fondacionit Linux Përballë sfidave të përbashkëta. Kjo ka deklaruar se, për komunitetin OSS, AI paraqet një sërë mundësish dhe sfidash. Prandaj, aiUdhëheqësit e komunitetit në takimin në Gjenevë kanë diskutuar kohët e fundit nevojën për t'u lidhur me një përkufizim të hapur të AI, si dhe sfidat e krijuara nga gjeneruesit e kodeve të aktivizuara nga AI për licencimin, sigurinë dhe pronësinë intelektuale. Gjithashtu, kanë reflektuar mbi ndikimet më të gjera shoqërore të AI dhe rolin e komunitetit me burim të hapur në adresimin e çështjeve të tilla si paragjykimi, privatësia dhe kërcënimet ekzistenciale ndaj njerëzimit. (Ver)

Për të mësuar më shumë rreth këtij informacioni dhe lajmeve të tjera nga e njëjta periudhë, klikoni në lidhjet e mëposhtme: themeli linux, në Anglisht; dhe Linux Foundation Europe, në spanjisht.

3 kanale video në YouTube në spanjisht për Linuxverse për t'u zbuluar këtë muaj

 1. Antonio Sanchez Corbalan – [Spanjë] – @AntonioSanchezCorbalan / RSS
 2. Unë mësoj Linux – [Spanjë] – @aprendolinux / RSS
 3. Art në program – [Meksikë] – @arteaprogramar / RSS
Dhjetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë
Artikulli i lidhur:
Dhjetor 2023: E mira, e keqja dhe interesante e Software-it të Lirë

Imazhi përmbledhës për postimin e vitit 2024

Përmbledhje

Me pak fjalë, ne shpresojmë këtë "i vogël dhe i dobishëm përmbledhje lajmesh " me pikat kryesore brenda dhe jashtë «Blogut tonë Desde Linux», për këtë muaj të dytë të këtij viti (shkurt 2024), të jetë një kontribut i madh në përmirësimin, rritjen dhe përhapjen e të gjitha Teknologjive dhe Zhvillimeve të lira dhe të hapura, brenda Linuxverse.

Së fundi, mbani mend vizitoni tonën «filloni faqen» në spanjisht. Ose, në ndonjë gjuhë tjetër (vetëm duke shtuar 2 shkronja në fund të URL-së sonë aktuale, për shembull: ar, de, en, fr, ja, pt dhe ru, ndër shumë të tjera) për të mësuar më shumë përmbajtje aktuale. Për më tepër, ju ftojmë të bashkoheni me ne Kanali zyrtar Telegram për të lexuar dhe ndarë më shumë lajme, udhëzues dhe mësime nga faqja jonë e internetit. Dhe gjithashtu, tjetra Kanali alternativ Telegram për të mësuar më shumë rreth Linuxverse në përgjithësi.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.